2014. július 20., vasárnap

Egy megnyert médiaháború adatai

Nagy olvasottságú bloggerek tudják, hogy írásaik közvéleménykutatásra is használhatók. Van törzsolvasótábor, de attól függően, hogy mi egy írás témája, az olvasottság visszaeshet, vagy éppen növekedhet.




A Pásztor Ügyben írt írásaim pedig mind az igen magas olvasottsági kategóriába estek, valaha legolvasottabb írásom is ebből a körből került ki. Tudvalevő, hogy egy írás akkor terjed a törzsolvasótáboron kívülre, ha azt a Fészbukon továbbosztják, más helyekre belinkelik, email-ben ajánlják, ésatöbbi. Az Olvasók pedig nem akkor kezdenek spontán továbbterjesztésbe, ha egy írás tartalmát hülyeségnek tartják, hanem épp ellenkezőleg: ha olyan gondolatokat kapnak belőle, melyeket igaznak éreznek. Így aztán ha egy írás kirívóan gyorsan süvít végig a neten, akkor bátran kijelenthetjük: a közvélemény döntő része az abban foglaltakkal egyetért. Természetesen nem jut el mindenhova egy írásom sem, de azért ha egy átlag 20 ezres napi Google-látogatási adathoz hasonlítom az adott írás kattintásszámát, akkor ez bizony egy 20-szor akkora közvéleménykutatást jelent, mint amit az erre hivatott cégek már elégségesnek tartanak a társadalom véleményének megismeréséhez.

Régebbi Olvasóim még emlékeznek rá, hogy miért is lett a Blogom neve Tuareg, és miért is jöttem el az INDEX.hu-hoz tartozó blogcsaládból. Még az országgyűlési választás előtt megírtam pár csúnya LMP-s mutyit a JóVáros Blogon, és Schifferék el tudták érni, hogy egy napra az INDEX.hu az adott írásaimat letiltsa. Ahogy Olvasóim jelezték, hogy nem látják az írásokat, és meggyőződtem arról, hogy ez nem technikai malőr, írtam az illetékes Főindexesnek, hogy ilyet nem játszunk: vagy visszateszik egy ésszerű határidőn belül némi elnézéskérés kíséretében a cikkeket, vagy elválnak útjaink. Folyt némi győzködés a háttérben, de nem az a típus vagyok, aki vevő a himihumira. Mikor lejárt a határidő, szépen összeszedtem a netcókmókomat és új blogot nyitottam, amit egyébként más topblog is megtett azóta, hasonló okokból. És hamár az ember új blogot indít, és épp azért, mert jómagyar médiaszolgaságból az addigi szolgáltatója öncenzúrázott egyet, akkor olyan helyre megy, ahol ennek kicsi az esélye.


Így aztán újraindított Blogom felületének a Google-t választottam. A Google ugyanis nagyobb gazdasági és hatalmi egység, mint Magyarország, a világ elsőszámú szoftverfejlesztője ráadásul, amelyik épp beleröhöghet akár Miorbánunk arcába is, ha cenzúrázgatni akar. És ráadásul profibb lehetőségeket tartalmaz minden más blogfelületnél, mind a szerkesztés, mind az adatlekérések tekintetében. Úgyhogy letiltásom napján már meg is csináltam az új blogomat itt a Guglin, és akkor adtam Neki a Tuareg nevet is. És azóta rendszeresen használom az adatelemző moduljait, mert mint mondtam, jó kérdéseket föltéve nagyobb biztonságú válaszokat kapok onnan, mint egy közvéleménykutató cég. És most, a Pásztor Ügy kapcsán a DK ellen kirobbantott médiaháborúban bizony folyamatosan figyeltem a cikkeim terjedési adatait, és akkor következik is a gyorselemzés.

Kezdjük tán a Google Profilom friss fotójával:


Burnuszos fejem alatt látható egy 2 milliós adat, ez az április 2. óta - a TUAREG Blog indítási napja - a Blogomra érkezett kattintások száma. Ezt az elmúlt 108 napra átlagolva napi 19 ezer látogatást jelent, és az átlagos olvasói szokásokat figyelembe véve napi több mint 10 ezer egyedi olvasót. Tudnivaló alapadat még, hogy az olvasók egyharmada érkezik a Fészbukról, kétharmada pedig mindenhonnan máshonnan. Van a Blogomnak egy fészbukos felülete is, azon a megosztások és az elérések száma látható. Megmutatom először egy átlagos olvasottságú írásom fészbukos adatait:




6700 elérés, ilyen egy átlagos fogadtatású írásom terjedése. Nos lássuk a legkeményebb Pásztor tematikájú írásaim fogadtatását szép sorjában. Gyurcsánypuccs 2.0.



18600 elérés, ez épp háromszorosa az átlagos írásfogadtatásomnak. Én mindig ugyanoda és ugyanúgy osztom meg a cikkeimet a fészbukon, ez a horribilis növekmény nem az én pluszaktivitásom, hanem az olvasóközönség aktív rezonanciájának következménye. Édes Fiam, Gulyás Márton!



28000 elérés, több mint négyszerese az átlagnak, ez az eddigi rekordom, pedighát elég kemény témában, elég keményen írtam, úgytűnik az olvasók bizony nettó provokációnak ítélték a tüntetésen történteket, aszerint álltak hozzá. És eddig hol voltatok?



15200 elérés, több mint kétszerese az átlagosnak, pedighát itt értelmiségi idoloknak tekintett valakiknek szóltam be, és mégis terjedt az írás, mint a bozóttűz. Mondhatni, Idolok dőltek le menetközben. És akkor nézzük az utolsót, ami még csak félúton van, hisz tegnapi, és általában két nap egy cikk végigfutási ideje: A cigánykérdés megoldása.



Félúton, egy nap után 15 ezer elérés, tapasztalataim alapján ez holnap ilyenkorra 25 ezer fölé ér. Provokatív címmel, kemény tartalommal: erősen olybá tűnik, hogy a Nép nem osztja a rasszistázók csapatának érvrendszereit.

Nakérem, itt vannak a Tények fehéren-feketén, najó színesben, de egyértelműen. A törzsolvasótáborom sokszorosára növekedett a kritikus írásaim kapcsán, és ez kizárólag a befogadó közeg saját reakciójának köszönhető. Magyarul az istenadta Nép kiütéses többsége pont úgy gondolja, mint én: itt a DK ellen szervezett puccskísérlet zajlott, korábban hitelesnek tekintett ballib megmondóemberek közreműködésével, melynek csak ürügye volt Pásztor, és Miskolc, de a cél egyértelmű: Gyurcsány kicsinálása, Fidesz írta kottából. Ja, még valami: a fotók a Google és a Fészbuk felületeiről készültek, az adataikat nagyjából éppúgy tudnám csak manipulálni, mint az USA rakétapajzsának célfelismerési szoftverjét: semennyire. Szóval a DK támogatói megnyugodhatnak: a Nép bizony átlátott a szitán, és fölsorakozik a DK mellé, a Támadók meg magukhoz térhetnek: ez nem jött össze, csak annyit értek el, hogy megbuktak megmondóemberként, és gyakorlatice elszigetelték magukat. Aztán innentől persze verhetik tovább a habot, hogy mily sokan is értenek egyet velük, de mi meg tudjuk: valójában roppantmód kisebbségben maradtak a véleményükkel. Ez van.

Üdv a Valóságban.


10 megjegyzés:

  1. Én is további sikert kívánok neked és magunknak is! Egy tanács is tőlem:néha aludhatnál,kicsit többet!

    VálaszTörlés
  2. Jó reggelt Gábor! A tények és a számok magukért beszélnek. Igen sok embernek kinyílt a szeme. Csatlakozóm Mónikához, egy kicsit több pihenés kellene. Ne hogy idő előtt lemerüljön a motor. Sokáig szükség van még Rád!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor! Osztom a véleményed a "közvélemény" tekintetében. Ezt tapasztalom én is: A jó írások, amelyek őszintén, de keményen igazat szólnak, keresettek lettek a világhálón! És aki errefelé tájékozódik, kevesebb csalódás éri.

    Tulajdonképpen ez lenne az ÍRÁSTUDÓK FELADATA: Hitelesen tájékoztatni a Népet, hogy is állunk pillanatnyilag az "Úr színe előtt"? Mert az egyszerű embernek ez nem is olyan könnyű feladat kihámozni a temérdek hazugság közül.

    Személyes tapasztalatból mondom: Még a normálisnak látszó emberek is olyan tájékozatlanságról tesznek tanubizonyságot, hogy megáll az eszem: NEM ISMERIK A TÉNYEKET, így csak a közmédiából tájékozódva halvány sejtésük sincs a valóságról.

    Csak néhány példa: Még mindig az egymondatra "kivágott" szöveg jelenti számukra az öszödi beszédet. Egy kalap alá veszik a politikusokat, nem tesznek különbséget, ki miből gazdagodott meg. "Egyik kutya, másik eb".És a tájékozatlanság teteje: Még mindig az MSZP-vel azonosítják Gyurcsányt, pedig már lassan három éve létezik a DK.

    Szerintem az "írástudók" legfontosabb feladata a napi események reális tálalásán kívül a FELVILÁGOSÍTÓ MUNKA! Meg kell értetni az emberekkel, ki kicsoda, mit képvisel, kinek az érdekeit szolgálja, ki mellé érdemes felsorakozni?

    Ezek alapvető fontosságú kérdések, amit nem lát tisztán az átlagember.
    Ez a mi munkánk, és nem is kevés. De nem megoldhatatlan feladat. Csak az Igazságot kell hírdetni úgy, hogy mindenkihez eljusson.

    Sok sikert a további munkádhoz!

    VálaszTörlés
  4. "" Kár volna annyi század heroikus munkájáért, amivel sikerült sok dologban mégiscsak megtagadni állatiságunkat s legalább egyéni harcaink formáiban és kultúránk bizonyos magaslatain mássá emelkedni, mint az állat. Talán jobb lett volna állatnak maradni; de ha már ennyire jutottunk becsületesebb és egyúttal hősiesebb tovább futni a megstartolt pályán, végigcsinálni a kalandot, és levonni inkább ember-létünk konzekvenciáit, mint a pillanat szeszélyéből félúton, s mielőtt láthatnók a végét és határait, mesterkéltnek és értéktelennek nyilvánítani azt a küzdelmet, hazugnak azt a sok diadalt, amit történetünk legeleje óta oly kitartással és önmegtagadással vívtunk papjaink és írástudóink vezetésével állatiságunk ellen.""
    http://epa.oszk.hu/00000/00022/00451/14087.htm

    No abban van feladatod--és nem is kicsi ! Becsülettel, hittel!
    //A Babits fordította mű egésze megismertetése és megértetése sem lenne semmi! :) //

    VálaszTörlés
  5. Engem elsősorban az érdekel, hogy a Pesty Imre által nyolc éve a Józsefvárosra ültetett Kocsis Máté és rendkívül mohó haszonélvező csapata, felelősségre vonások közepette eltűnjön a kerületből.

    Az országos politikából már kivettük a szerencsétlent, de a Galeri az igazi vesszőfutásra csak most számíthat.

    Nem tudom a Tuareg blog akarata meg van-e, illetve alkalmas-e a helyi anomáliák feltárására. Talán, ha pár napon belül tisztázódik a helyi önkormányzati választási felállás, akkor ennek terepéről és módjáról is lehet beszélni.

    VálaszTörlés
  6. Csak őszintén, következetesen. Az igazsághoz ragaszkodva, az egyszerű emberek nyelvén írd a blogodat és mi osztani fogjuk minden létező felületen, hogy minél több ismerősünkhöz eljusson írásod. Így tovább Gábor, az általad kialakított úton és kitűzött célért !!!

    VálaszTörlés
  7. Egy társadalom lassan kihunyni látszó öntudatát ezzel lehet újra éleszteni. Korunk információs áradatában ott kell lenni köztünk.....Nem tolakodóan, nem bántóan, hanem figyelemmel és megértéssel. Akkor és csakis akkor csoda történik. Elkezdünk a megoldás részeseivé válni. És ennél nagyobb dolog el sem képzelhető egy polgári társadalomban.

    VálaszTörlés
  8. Gábor a blogjaid,mindig helyére teszi a gondolataimat,pro és kontra alapon.Nagyon sokszor ráébresztettél a valódi gondolkodásomra.Igen megmondom öszintén megvílágositasz engem,gondolom másokat is.Van amikor máskép látok bízonyos dolgokat,de ettől fűggetlenül tíszteletbe tartom amit írsz.Remélem még nagyon sokáig napi olvasod maradok.

    VálaszTörlés
  9. Tanulság: Gábor inkább írj, mint gyakorlatban politizálj. Ez jobban megy :)

    VálaszTörlés