2014. július 27., vasárnap

Orbán és a Stockholm Szindróma

Orbán Viktor egyszerre őrült és zseni, egy elszabadult hajóágyú, aki ugyanakkor halálos pontossággal képes célozni. Tömegpszichológiai érzék és bizánci típusú kamarillapolitika tekintetében pedig mindenkit fölülmúl az Országban.




Nagyon is érthető amit csinál, és meg is kell értenünk, ha sikeresen tenni akarunk ellene. Az ellenség - nem, nem ellenfél, Miviktorunk azon a ponton már túllépett - megismerése az első lépés legyőzésének útján. Jó lesz tehát elkezdeni dolgoznunk azon, hogy pontosan leírjuk, micsoda valójában Orbán Viktor, mert a buta paraszttól a kényszerzubbonyos bolondig sokféle értelmezés röpköd a levegőben. Ám ezek valójában valamiféle szellemi fölény hamis tudatából táplálkoznak, de csaxólok, mi vagyunk már sokadszor megverve, és épp Általa. Ez kétségkívül rossz hír mindenkinek, aki magát mindenekfölött álló intellektusnak tartja, csakhát ugyebár mégiscsak az a TÉNY, hogy mostanra egy gyakorlatilag teljhatalmú kormányzóvá vált Narania Ura. Szóval ebben a kérdésben is jó lesz végre levetni az értelmiségi gőgöt, lehúzni a klozeton a hamis fölényérzetet, és megnézni a dolgot önmagában, éppúgy, ahogy azt egy külső szemlélő tenné. Jelentem: Orbán uralkodik, mi pedig alattvalók vagyunk, célszerű lesz ebből kiindulni, ha meg akarjuk buktatni.


Sokan tudják, micsoda is a címben szereplő Stockholm Szindróma, de sokan meg nem, ezért röviden elmondom. Egy Stockholmi túszdrámáról kapta a nevét, ahol a túszul ejtettek későbbi pszichológiai helyrerakásakor az derült ki, hogy a fogvatartottak elkezdtek ragaszkodni fogvatartóikhoz. Nem mindenki persze, de épp elég sokan ahhoz, hogy a jelenség megdöbbentő legyen. Azóta ennek a létező törvényszerűségnek szép terjedelmű irodalma van, ugyanis történt azóta is pár terrorcselekmény, és mindannyiszor tapasztalható volt ez a látszólag érthetetlen reakció. Pedig a magyarázat pofonegyszerű: ha valaki megtehetné, hogy megöl, de mégsem teszi meg, akkor elhitetem magammal, hogy Neki köszönhetem az életem. Önbecsapás persze, de eredményes túlélési technika válsághelyzetben: a túszszedő ugyanis valószínűleg nem azokat fogja kivégezni fenyegetése nyomatékosítására, akik lojálisak hozzá. De olyanról még nem hallottam, hogy valaki egy egész országot képes legyen túszul ejteni, és kiváltani a Nép nagy részében a Stockholm Szindróma furcsa alattvalói ragaszkodását. Pedig itt van az orrunk előtt, mondhatni benne élünk, ugyanis épp a mi Országunk és a mi Népünk a kísérleti terepe a valaha ismert legnagyobb Stockholm Játszmának.


Orbán tusványosi beszéde ennek egy eleme, ugorjon eszünkbe: nem először éljük át a döbbenetet, hogy egyszerűen ilyeneket normális ember nem mond, mint amiket Ő összehordott. Pedig ez ismét egy pontosan megtervezett előadás volt, nem ostoba, eszement hőbörgés: aligha lett volna élő közvetítés, ha valami kaotikus dolog készül. Orbán Viktor Stockholm Játszmáját láttuk ezúttal is élő adásban: jelzi, és kőkeményen jelzi, hogy Ő Élethalál Ura és most aztán jönnek Mordor kihalt világának sötét képei leföl randalírozó orkokkal. A szomorú az, hogy mi meg azonnali reakcióval beszállunk ezt tovább hinteni, és ezzel szándékunk ellenére mi is részeseivé válunk Orbán teljhatalma bemutatásának. Csaxólok, mi is bele vagyunk tervezve a játékba, mert akiket a királyi média nem tud elérni a fenyegető üzenettel, azokat mi meg épp jól elérjük, ezért aztán az Üzenet átjutása 100%-os lesz: itt megkezdődött a valódi diktatúra. És aztán holnap meglepődünk, ugyanis kicsit lehiggadva azt látjuk majd, hogy nem kezdődött meg: nem indulnak el a fekete autók, csak épp bejön majd néhány új törvény, meg ilyesmik, amikre minimális lesz a fölháborodás, hisz az Üzenethez képest ezek jóval csekélyebb súlyú történések lesznek majd.


Teccenek érteni, ugye? Orbán Viktor, mint a túszejtő közli mindannyiunkkal, hogy hatalmában áll kinyírni minket. Az egész sajtó - az Övék tudatosan, megtervezetten, a miénk a játszmát nem átlátva - 10 millió magyar tudatába égeti, hogy bármikor kinyírhatókká váltunk. Mivel minden média ugyanazt mondja, ezért aztán a Nép meg is eszi. Aztán nem történik semmi ilyesmi, csak megnyirbálják kicsit az amúgyis kivéreztetett szociális ellátórendszert, közvetve éhenhalasztanak párezer honfitársat, dehát mi ez ahhoz képest, hogy lemészárolják az egész Országot, ugyebár. Ilyen tömegpszichológiai légkörben már lenyelethető minden további nélkül egy klanya kis megszorítás, újabb stadionépítős lenyúlástömegek, az EU-pénzek zárolása miatti botrány, gyakorlatilag bármi. Hisz a legnagyobb rosszhoz képest ezek már jóval elfogadhatóbb történetek. És a Nép azt látja, hogy a sajtó átverte, hisz nem jött el a kemény diktatúra, nincsenek éjszaka suhanó fekete autók fekete emberekkel, meg a többi kötelező kellék se jelenik meg. És akkor hülyének néz mindannyiunkat, hisz minimum tévedtünk, de a Narancssajtó szerint meg majd egyenesen tudatosan ballibsi módon azt hazudtuk a Népnek, hogy Orbán egy diktátor, pedighát nemisaz, ugye látható.


Mi meg nézünk ki a fejünkből és tátogunk frissen fogott pontyként, hogy már megint hülyét csináltak belőlünk. És akkor jusson eszünkbe az az apróság, hogy egy buta parasztnak és flepnis dilinyósnak minősített pali szívatott meg ezredszer is minket, fölsőbbrendű, írástudó értelmiségieket. Éshát akkor megismétlem mégegyszer, amit az elején, a kifejtős rész előtt már mondtam: ha Ő nyer, mi meg folyamatosan vesztünk, akkor fájdalom, tudomásul kell vennünk, hogy Ő az okosabb. Fájdalmas érzés, tudom, én se örülök neki, de ha van elég eszünk ahhoz, hogy megértsük: mi vagyunk a hülyébbek sajnos, akkor máris eljutottunk addig a pontig, hogy szabadon elgondolkozzunk: hogyan kerekedhetnénk mégiscsak Fölé. Velünk itten játszanak, és mi azt hisszük, hogy méltó játszótársak vagyunk, pedig nem: nem mi sakkozunk, hanem velünk sakkoznak, ahol mi vagyunk a parasztok és nem a Felcsúti. Kezdjük el ezt az élményt földolgozni magunkban, ugyanis eddig lenéztük az ellenfelet, és ha másból nem, tanuljunk a hadtörténetből: ez önveszélyes magatartás, és örökös vereségre ítél minket. Következő írásomban teszek majd javaslatot, hogyan is lehet Orbánt megfékezni és legyőzni, de addig azt javaslom: szellemi fölényünk halálának gyászmunkáját kezdjük el.

Mielőbb.


11 megjegyzés:

  1. Obán egy okos - no nem magától, ravasz tanácsadója segítségével - egy cezaromániás őrült. Vele aztán jól elhitették, hogy ő most már mindent megtehet velünk, még a demokráciánkat - ami fiatal lévén elég gyenge lábakon állt - lecserélheti diktatúrára. Mondta: munka alapú társadalom, illiberális társadalom. Folytatjuk. Ezek az ő szavai. Mit is folytat? A stadion építéseket, a demokrácia végleges eltörlését, és munkatáborokat, hogy megoldja a munkanélküliséget. Aki nem hódol be, annak ott a sok stadion, sokan férnek be oda. Lássuk: Pinochet is diktátor volt, kineveztet magát elnökké, akinek nem tetszett vitték a stadionba. Nem sokan élték túl. Elég durva talán amit írok, de nekem nagy az áthallása a dolognak. Jár eleget tanulmány úton, hogy néhány diktatúrát megismerjen, azokból tanuljon, látszik, hogy tetszett is neki. Mi tetszett, a gazdagság, a hatalom, az egyeduralkó mindenki és mindenek felett, a harc, mit nap mint nap vívhat, persze nyertes csaták mind, hiszen ehhez mindent jól előkésztett. Marionett bábokat ültetett minden fontos helyre, már csak okosan mozgatni kell tudnia a "színházát". Most nagyon jól megy neki, még - remélem még. Hisz mondják,hogy a jegenyék nem nőnek az égig. Igaz. De minden jegenye mellé nem ültethetün mániákusan falopó Tiborcokat! Pedig most már valamit tenni kéne! Pató Pál ideje lejárt. Nem tudom, hogy minek kéne ahhoz történni, hogy a magyar nép még éppen kómában szundizó emberei magukhoz térjenek, s azt mondják: elég volt! Ezt gyorsan és mindenkinek kéne ordítani addig, mig ezzel megolható a helyzet, s nem kell elővenni nagyapáink berozsdásdott szerszámait élezni, fényezni, s használni a kaszát, kapát.

    VálaszTörlés
  2. Lehet sokféleképpen kritizálni a Stadionos viktor beszédeit, amik banálisan torz és hazug állításaikkal túlmennek még a Sztálini idők kontár kommunista seggnyalóinak hebehurgya beszédeinek gyatraságán is. Sajnos egyet el kell mondani, ami tragikus, azt, a Stadionos viktor beváltja az ígéreteit, a ⅔-os teljhatalom segítségével. A magyar emberek többsége pedig nem figyel oda eléggé, (a vidék egyáltalán nem) hogy a kifejezéseket, azok jelentőségét elemezzék és azonnal lecsapjanak, könyörtelenül visszautasítva és egyetlen intézkedést sem betartva, civil tiltakozással megbénítva az országot.
    2010 Agusztusan a Stadionos viktor Kodály vicc és "elmúlt nyolc év" humorizálása közben bejelentette, hogy "A közérdek fontosabb, mint a magánérdek." Vastapsot kapott. Én szinte leestem a székről, mikor ezt meghallottam. MINDEN ismerősömet azonnal figyelmeztettem, írásban és telefonon, skype-on, amin csak tudtam, hogy itt nagyon nagy változások lesznek és nagyon nagy bajok.
    Magyarországon senki nem elemezte a mondatot és senki nem tiltakozott azonnal, hogy mondjon le a barom MINIszterelnök, mert amit tervez, az a magántulajdon védelmének megszüntetése és akkor nincs demokrácia és nincs szabad piacgazdaság sem. Ami marad, az a magánvállalatok, magán kézben levőüzletek, ingatlanok állami kisajátításával kialakuló önkényuralom és államilag irányított árszabással működő kényszergazdaság.
    Ezután elúszott a magánnyugdíj pénztár, az iskolák, kórházak állami tulajdonba mentek, a földek és a trafikok a csókosoké lettek, a szerencsejáték, kaszinók, takarékpénztárak, rezsicsökkentéssel ugyancsak állami kézbe kerültek a szolgáltatók. A bankok tönkretételével, büntető "extra profit" megadóztatásával egyre nagyobb mérvű az államosítás. Senki nem ezzel törődik, hanem a naponta, hetente odadobott szenzációs kis gazemberségekkel, hogy mit mond ez, vagy az a hülye fideszgyík. Ha azonban a nép arra lesz csak mérges, hogy milyen ocsmány hazugságot pofázik Bajnairól vagy másról a kiflievő prostituált, attól a társadalom átalakítása nem szűnik meg.

    VálaszTörlés
  3. Az a nép (magyar), amelyik akkor "tapsol" legjobban, mikor a Miniszterelnöke az országnak azt mondja, "hogy megfékeztük a kommunistákat, megfékezzük az egyoldalú kamatemelést végrehajtott Bankokat, akik a NÉPET sanyargatják, sőt ezekben az átkozott bankokban megszerezzük, (megszereztük), az 50%-os tulajdonrészt az Állam javára és közben nem nézi a saját boldogulásának ellehetetlenítésének az igazi okát, (AZ ÁLLAM OLYAN GAZDASÁGPOLITIKÁT FOLYTAT, AMIVEL MINDEN VAGYONELEMET MAGÁHOZ VON, GONDOLKODIK AZ EGYÉN HELYETT ÉS AZT IS MEGMONDJA, HOGY MIT TEGYÉL ENNEK ÉRDEKÉBEN), az meg érdemli a vezetőjét és a sorsát egyaránt. Erre vagyunk mi magyarok GENETIKAILAG beprogramozva. Elment a józan ész hazulról, így mindenféle kókler "mendemondáját" simán bevesszük..
    Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!

    István a Király...., "de nélküled uram".....mintájára: DE NÉLKÜLEM URAM.

    VálaszTörlés
  4. Igazad van, várom, hogy mi a javaslatod ellene:-)))

    VálaszTörlés
  5. Ehhez egyre szorosabban tartozik a tegnapi blog Hadüzenetet kaptunk.... A kettő együtt tökéletes..
    És? Várjuk a harmadikat!:::

    VálaszTörlés
  6. Nem tudunk szellemileg fölébe kerekedni. Nem őt tartom akkora lángelmének, hogy ne lenne az országban több ezer ember, aki alkalmasabbnak tartanék miniszterelnöknek, hanem a sokaság szellemi szintje nem képes meghaladni őt. Kellően leszorított gondolkodási hajlammal ezt lehet tenni egy országgal, amihez még hozzájárul a sok 300 forinton megvásárolt, valamint az egykulcsos adóval lefizetett honpolgár mindhalálig történő kitartása a jótevője mellett. Orbán hazudhat már akármit, állíthatja azt hogy a piros fekete, megkérdőjelezhetetlen sokak fülében minden, amit tőle hall. 1/3-ad lakosság érdeke, szellemi potenciálja, kisstílű megélhetési udvaronckodása tartja terrorban, diktatúrában a másik 2/3-ot. Számomra ez a képessége a vezetőnek nem érdem. Nem lehet teljesítményként, nem szabad teljesítményként elismerni, még fél szóval magasztalni sem orbán "államvezetői képességeit". Nekem az olyan lenne, mintha A. H. képességeit dicsőítené valaki. Nem értékelem tömegbefolyásoló képességét, mert nem úgy látom, hogy azt jól használná fel. Ami nem az ország javára történik az bűn, az kivitelezéstől függően már fasizmus is lehet.

    A facebookon volt már olyan csoport, ahonnan azért léptem ki, mert nem megértve, elemezve közelítették meg a napi történéseket, hanem egyetlen egy dolog volt a jó pont, a sok lájk, ha a lehető legegyszerűbb, olykor valóban obszcén böfögés volt minden kritika. Tudom ki kell adni a gőzt a felháborodást, de beszélgetni is kellene. Érthetővé váljon az indulat emberek számára is, hogy mi miért rossz, és mit kellene ellene tenni.

    Félek, hogy diktatúrát hagyok a gyerekeimre. Félek, hogy a gyerekeim beleszoknak, belenőnek a diktatúrába és nekik természetes lesz. Vagy a menekülés...........

    VálaszTörlés
  7. Kétségtelen tény, hogy Orbán eltávolítása a politikából ma már egyre többek számára közérdek. A legutóbbi alakítása egyértelművé tette, hogy olyan pályára állt, ami súlyosan veszélyezteti Magyarországot. Azt hiszem egy nagyon kemény döntés elé érkeztünk. Választanunk kell. Mi a fontosabb számunkra: Orbán miniszterelnöksége esetleg kormányzói státusza, vagy Magyarország jövője. A magam részéről nem azt tartom elsődlegesnek, hogy Orbán személyiségét, politikai szédelgéseit, ideológiai tévelygéseit elemezzük, vagy értékeljük. Erre én egy percet sem áldoznék. Időpocskolásnak és meddő dolognak tartom. A feladat számomra egyértelmű. Felmutatni egy olyan társadalmi és gazdasági alternatívát, ami találkozik a magyar társadalmi csoportok igényeivel és szükségleteivel. E nélkül Orbán elzavarása békés eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen. Egyszerűen azért, mert nincs meg a választás lehetősége. És amikor egy ország előtt kizárólag egy megoldás létezik, ráadásul ezt a létező összes propagandával még bele is égetik az agyába, akkor valóban hasonló jelenség indul el, mint amiről Gábor beszél. A túlélési ösztön az ami az erősebbnek vélt oldalára állítja a lakosságot. Nem történik más, mint a társadalom többsége igazodni kezd. És ebben bizony az első lépést éppen az a középosztály teszi meg, amelynek egyik legnagyobb értéke a szabadság, a szabad akarat, az alkotás öröme, az érték teremtés és érték átörökítés. (Az teljesen más kérdés, hogy egyáltalában létezik e nálunk egy olyan réteg ami megfelel ennek a kritérium rendszernek?) Mellesleg az orbáni társdalom szerkezet kialakításában nagyon is benne van egy felülről létrehozandó, a hatalomhoz lojális, gazdaságilag megfogható "polgári" elit kialakítása. Ez nagyon látványosan kitapintható. Arról lehetne vitázni, hogy ez mennyire lehet sikeres. Szerintem semennyire, vagy legalábbis csak átmenetileg. Egyrészt a polgári értékrendet hatalmi erővel kialakítani nem lehet, másrészt totális hülyékkel és elképesztően tehetségtelen "elittel" túl messzire eljutni merész kísérletnek tűnik. Legalábbis a 21.század gyorsan változó világában.
    Összefoglalva, én úgy látom, hogy Orbán kiiktatása a közéletből két módon lehetséges:
    1) Belső hatalmi háború kirobbanása szétveti a Fideszt. Megjelenik egy új trónkövetelő, aki megelégeli az állandó hajbókolást és seggnyalást, majd úgy dönt meg van az ereje és képessége ahhoz, hogy Orbánt letaszítsa a trónról.

    2) Létrejön egy valódi korszakváltó politikai képződmény, amely képes elhitetni, hogy a megfogalmazott célokat úgy képes elérni, hogy ebben nem az önös érdekeit, hanem Magyarország érdekeit képes szem előtt tartani. Sajnos ennek ma még a körvonalai sem igazán látszódnak. Nem állítom, hogy talán valahol a mélyben már ott vannak a magok, amiből ez szárba szökkenhet, de ez még embrionális állapotban van. Hogy ezek a kis politikai csírák miként fognak megerősödni, főleg milyen gyorsasággal, azt alapvetően a gondolkodni és dönteni képes lakosság cselekvőképessége és elszántsága fogja meghatározni.

    VálaszTörlés
  8. Soha nem az egész lakosság mozdul meg, hanem egy szorosan összetartó csoport, amelyiknek jó terve van, és nincs köztük beépített ember. Döbbenetes, hogy az illegális szervezkedések technikájára legyen szükség ahhoz, hogy változás történjen, pedig úgy látom, a helyzet ezt kívánja. Az ellenzéki formációk viselkedése az elmúlt hónapban ezt a gondolatot erősíti.

    VálaszTörlés
  9. Sajnos egyet kell, hogy értsek veled. A tusványosi beszédének egyike-másika emlékeztethetne a 80 évvel ezelőtt történtekre, de úgy látszik nekünk az már túl régen volt. Mondatait felfogják szívni sokan. Ezzel együtt meg ébresztő lehetne sokunknak http://fsp.nolblog.hu/archives/2014/07/27/Megdonteni_Orban_Viktort/

    VálaszTörlés
  10. "De olyanról még nem hallottam, hogy valaki egy egész országot képes legyen túszul ejteni, és kiváltani a Nép nagy részében a Stockholm Szindróma furcsa alattvalói ragaszkodását."
    Soroljam? :)

    VálaszTörlés
  11. Hát ugyancsak megdöbbentő, hogy Kínát, de főleg az I. Vlagyimir Putyin cárevics által irányított Oroszországot állította példaképül, amikor az egész Nyugat még szigorúbb, totális embergóra készül Oroszországgal szemben. A hírekben hallom, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítése zavartalanul, gőzerővel folyik és támogatjuk a Déli-Áramlat gázvezeték megépítését is. Ha itt a hidegháború ismét erősödik, kinek az oldalára állunk, hogy legyen gáz és villany, netán az EU helyett belépünk Putyin vágya szerint újjáalakuló Szovjetúnióba?
    Közrefogjuk a nyugat felé igyekvő Ukrajnát? Rémálom? Milyen politikai bukfenceket készít elő ez a minidiktátor? Normális ésszel lehet a gondolatmenetét követni? A belpolitikája már kirajzolódott egyértelműen diktatúra. Minden posztra az ő seggnyalóját ültette. Az egész kormányban senki nem mer ellentmondani, mert azt azonnal lapátra teszi. Az ilyen totális diktatútúra működik egy darabig, de mikor a zsákutca végére ér, mert nincs kontroll, totális társadalmi robbanás következik be! Lásd 1956!
    Zsákutca volt a létező szocializmus, zsákutcába vezetett a ballib kormányzás, most el akarja velünk hitetni, hogy ő kivezeti ezt a hányatott sorsú országot ebből? Bizonyos mértékig a gazdaság tényleg kezd magára találni, ha hagyják és nem térnek át a direktirányításra - az egyre több államosítás viszont ezt mutatja - de szerencsére a sok nyugati nagy céget pl. AUDI, Mercedes, stb. nem tudja, ha csak nem másolja Putyint, aki a nagy nemzetközi olajvállalatok államosításával fenyegetőzik az embargó elleni válaszlépésként.
    Lehet, hogy túllőttem a célon, de ez után a beszéd után már minden elképzelhető, sőt még az elképzelhetetlen is.

    VálaszTörlés