2015. február 5., csütörtök

Fél éve a Kossuth téren - 180 napos az OGYM

Nem lehet 180 nap eseményeit egy cikkbe sűríteni a teljesség igényével, ezért persze szubjektív lesz az írásom, a lényeget akarom benne megfogni, kiderül, milyen sikerrel. Meg persze annyi tévinfót keringetnek rólunk, hogy időnként amúgyis tisztázni kell: mi is az OGYM, és mi nem.




Az OGYM-et blogom olvasótáborával alapítottuk meg augusztus 8-án, Orbán tusványosi illiberálisozó beszéde után. Írtam először egy felhívást vezető ellenzéki politikusoknak és közszereplőknek, hogy mit is kéne tennünk az új helyzetben, ám mivel senki nem mozdult, úgy döntöttem: akkor magunk megcsináljuk, nincs mire várni. Kár, hogy akkor nem csapta ki a biztosítékot az a beszéd, ha időben lép föl, és egységesen az ellenzék, akkor rengeteg azóta elkövetett Orbánganéság lehetetlenné vált volna. A késedelem mindig életekbe kerül, párezren azóta már éhenhaltak, öngyilkosok lettek, elmentek az országból, és a végül csak kirobbant tüntetési lázat sem hűtötte volna le a beköszönő tél, ha az nyáron összehangoltan megkezdődik. Ha augusztus 8-án nem csak 300 blogolvasómmal együtt mentünk volna ki a Kossuthra megkezdeni a nonstop tüntetést, hanem ahhoz minden ellenzéki párt, egyesület, mozgalom csatlakozott volna, akkor ma nem itt tartanánk, az biztos. Nem vagyok már naiv, de utólag mégis azt mondom: többet vártam az ellenzéktől, mint amire képesnek bizonyult. Ott álltunk a Kossuthon, sehol egy párt, média, semmi, így kezdtünk bele, ha nem lettünk volna annyira eltökéltek, akár haza is mehettünk volna. De nem mentünk, és utólag azt mondom: ez volt a helyes döntés.


Abban bíztunk, hogy előbb-utóbb csak rájön mindenki, hogy amiről Orbán beszél, azt meg is csinálja majd, és akkor létrejön az ellenzéki összefogás, és sokezren lesznek folyamatosan a Kossuth téren, az OGYM feladata annyi, hogy ennek a lehetőségét megteremtse. A helyzet ugyanis az volt, hogy mindenki elfogadta a Kossuth teret 30 milliárdért betongettóvá varázsoló átépítés után, hogy ott tüntetést tartani többé nem lehet. Ez olyan szintű hallgatólagos tudomásulvétel volt, hogy még a zsaruk is felszisszentek, mikor fogtam és bejelentettem, hogy mi meg odatelepülünk a Parlament Főbejáratához. Persze azonnal el is utasították, az alapító tagjaink emlékeznek rá, hogy augusztus 8-án, az alakuló tüntetésünkre ugyanannyi rendőrt vezényeltek ki, mind amennyit a mostani legnagyobb tüntetésekre szokás. Úgyhogy spontán gyülekezésként voltunk ott, míg a bírósági hercehurca folyt, nagyjából 2 héten keresztül ment a Bíróság meg a Rendőrség között a huzavona, aztán csak áttörtük a falat, és fölállítottuk első sátrainkat a Nemzet Főterén. Egy dologban biztosak voltunk és vagyunk: addig mi onnan haza nem megyünk, amíg az Orbán Rezsim el nem takarodik, és mindent megteszünk a magunk lehetőségei között, hogy el is takarodjon.


Nem az volt, és mai napig sem az a célunk, hogy az OGYM önmaga buktasson Orbánt: kovász kívántunk lenni, mindenki által elfogadható minimálcélok kitűzésével, és a Kossuth téri tüntetés korábban nem létező lehetőségének minden demokrata számára való kivívásával. A három minimálkonszenzusos cél, a Demokrata Minimum ennyi: Orbán eltakarítása, a 2010-es alkotmányos és választójogi helyzet helyreállítása, új, szabad választások kiírása. Látván az ellenzék otthonmaradását, 2017-re tűztük ki célul, hogy kiépítjük az OGYM országos szervezetét, hogy ha szolíd erőszakkal is, de csak rávegyük az ellenzéki erőket, hogy ne várják meg 2018-at, mert addigra nem lesz már mire várni. Kapcsolatokat építettünk, meghívtunk közismert ellenzéki közszereplőket, egy részük elfogadta, egy részük nem, és kisebb demonstrációkat szervezők is rájöttek, hogy lehet már a Kossuthra jönni, mert a helyet biztosítottuk. Ebbe az alakuló, építkezős szakaszba robbant be a netadó, és az azt követő tüntetéshullám. A tüntetéseket kezdetben szervezők a gyakorlatban találkozhattak azzal, hogy a Rendőrség nem packázik velük, a háttérben folyamatosan vívott csatákban a Bíróság sorra csukta be a BRFK összes halasztgatós, betiltogatós játékterét. 


Szóval kikövezett útra léptek mindahányan, az OGYM pedig nem is kívánt ennél többet tenni: biztosítottuk a helyszínt, levezettük a tüntetéseken fölkorbácsolt, de ki nem elégített indulatokat, mikor többezres tömegek nem akartak még hazamenni, és bejöttek a Kossuthra. Támogattuk az összes tüntetést, kritizálni akkor kezdtük el bármelyiket, ha láthatóvá váltak a szervezői hibák. És mindig először csendben, informálisan, mondhatni barátilag, ha az nem hatott, akkor már nyilvánosan, némi nyomásgyakorlással, ha meg nagyon elcseszték, akkor le is vontuk a következtetéseket. Ha utólag bárki visszaolvassa az akkori blogjaimat, rádöbben: pont az történt, amiket előre jeleztünk. Az eredetileg Váradys-Vágós MostMi február 2-i tüntetésén már csak 200 ember lézengett, holott egy hónappal korábban, az Operánál még 10 ezren voltak. Nemes Balázsék, a Közfelháborodás Napjának 30 ezres tömege után mostanra bejelentették: több tüntetést nem szerveznek, és a legsikeresebb, legnagyobb tüntetéseket összehozó Gulyás Balázs-féle netadósok is a 100 ezer helyett már 7000-re csökkentek. Ez pesze még mindig sokkal több, mint amit bárki - beleértve az OGYM-et is - meg tud mozdítani, de a trend nagyon nemjó.


December végén, látva az egyre nagyobb arányban otthon maradó tömeget, úgy döntöttünk, hogy az OGYM maga is stratégiát módosít, és a passzív, támogatói szerepből kijőve megpróbáljuk egy kemény, céltudatos menetrenddel újra fölturbózni a tüntetési hullámot. Mivel az eltelt hónapok alatt rájöttünk, hogy a nyomásgyakorlás az egyetlen eredményes út, a csendes tanácsokat meg sem hallgatják, inkább falnak mennek, ezért létrehoztunk egy összefogási kényszert: Március 15., Kossuth tér, az Ultimátum Napja. Tér, és környező utcák lefoglalva, ugyanakkor meghirdetve, hogy minden demokratikus erőt társszervezőnek tekintünk, tessenek jönni, ha maguktól a civilek meg a pártok nem akarnak összejönni, tán itt és így majd képesek lesznek. Voltak is megbeszélések, mindenre nyitott voltam, meg is állapodtunk többekkel, aztán a megállapodást egyoldalúan felrúgták. Úgyhogy marad a mostanra látható teljes ellenzéki szétesés, az Ultimátum Napjának 100 ezres tömege az alkuszegések miatt lehetetlenné vált, lesz egy kis vigéckedés majd a Szabadsajtó Úton helyette, aztán mindenki hazamegy, kipihenni az Ősz meg a Tavasz fáradalmait. Az egyetlen reális esély mostanra a március 1-i országos útblokád maradt, ha az sikeres, akkor talán újra lehet belátható időn belül ébreszteni a Népet.


Az OGYM meg természetesen teszi azt, amire létrehoztuk: segítünk tömegesedni minden tüntetésen, résztveszünk az útblokádban, a DEKÁ-n, teljes politikai és médiaellenszélben szervezzük tovább magunkat, fölállítva immár országos szervezetünket is, hogy amikor újra baromságot csinálnak Orbánék, akkor ne kelljen már másra bízni a Tömeg akaratának megfelelő becsatornázását. És természetesen megtartjuk a Március 15-öt, nem este 6-kor, hanem 7-kor, akiknek nem lesz elég a Szabad Sajtó útja, és akik eleve nem az Erzsébet Hídról, hanem a Nemzet Főteréről akarnak öklöt rázni Orbánéknak, azoknak lesz erre lehetősége. Ebből így persze Alkotmányozó Nemzetgyűlés nem lesz, a teljes politika és média-ellenállással szemben ez irreális, aztán majd később mindenki elszámol a lelkiismeretével, meg a Néppel, hogy mire is vár, mikor kivárásra játszik. Mert mostanra nyilvánvaló: rajtunk, Bokroson és Lovason kívül itt senki nem akar érdemi és gyors változást, legföljebb a halasztgatás határidejét teszegetik valahová a közelebbi, vagy a távolabbi jövőbe. Ebben azonban mi nem leszünk partnerek, ugyanis ezzel elárulnánk az alapelveinket, és azokat, akik épp konzekvens magatartásunk miatt csatlakoztak hozzánk és bíznak bennünk. Arra kényszerülünk, hogy önálló politikai pólussá formálódjunk, mert itt összefogás csak szavakban van, de tettekben épp az ellenkezője folyik. És az OGYM mindig meg is teszi, amit meg kell tennie.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!























50 megjegyzés:

  1. Gondolkoztam mit írjak erre, inkább semmit, mert leginkább káromkodni volna kedvem, hogy azoknak, akiknek ez volna a dolguk, mert ezért választottuk meg őket, ezért kapják a fizetésüket - a Néptől (!!) - nem tesznek semmit.
    Nem tesznek semmit, mert csak a saját boldogulásukat nézik, rohadtabbika meg még dézsmálja a közvagyont, kistafírozza az egész pereputtyát is. Az istenadta nép meg, vezető hiányában (nem feltétlen személyre gondoltam), csak sodródik az árban, hazugságok tengerében.
    Akik tehetik, begubóznak saját kis nyomorúságukba, vannak, aki a jobb élet reményében elmenekülnek innen, és vannak nem kevesen olyanok, akik már mindent feladtak...Van uszkve egymillió magyar, akik viszonylag jól élnek, nekik jól van minden így, ahogyan van, Ők mindenképpen elmennek szavazni, sőt még visznek magukkal egy, vagy még két embert is.
    Imigyen működik a mi kis hazán, a kérdés csak az, hogy meddig mehet ezt így..?!

    VálaszTörlés
  2. Helló Mindenki!-a szabadságért nincs mese,meg kell dolgozni!A z út nem lehet csak úgy magától egyenes, egy örült hatalom ellen, csüggedt,magába forduló 9 milliós tömeggel sem,ha nincs egységes akarat!A hatalom eszközei (-megosztás,széttördelése a mozgalmaknak,ellenségeskedés szítása stb.)-egyenlőre eredményesnek látszik,de ne dőljünk be az aljas,jó pénzért médiával támogatott hatalmi technikáknak.Az akarat közös,hogy elzavarjuk ezt a korrupt,álságos,emberek akaratát,érdekeit figyelmen kívül hagyó hazug rendszert!Nem akarunk egy önimádó,magát és saját hazugságaira épülő rendet szolgálni,nem akarjuk szolgáknak nevelni gyermekeinket és unokáinkat sem,bűn lenne ilyen országot rájuk hagyni,szerintem!Köztársaság,demokrácia,szólásszabadság ilyen célokért érdemes áldozatokat hozni,gyertek csatlakozzatok ti is!

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt Ébredők!
    A 180 napra visszanézve igencsak vegyesek az érzéseim. Mikor elindultuk meghódítani a Kossuth teret abba reménykedtünk, hogy sokan megértik és elfogadják céljainkat és csatlakoznak hozzánk. Helyette csendes kiközösítés és meg nem értés fogadott. A semmiből kellett építkeznünk, mivel anyagilag egyetlen helyről sem kaptunk segítséget. De azóta a jól értesültek tudják, hogy innen-onnan havi rendszerességgel megérkezik az apanázs, meg hogy kik is fizetnek nekünk az ott létért.
    Az első két hét volt a kritikus, mikor a padokon ülve beszélgettünk és tettük a dolgunkat.
    Majd szép lassan apránként meghódítottuk a teret. A ránk vigyázó rendőröknél is kivívtuk a tiszteletet, mivel már nem ellenséget láttak bennünk.
    Sokan (főleg a narancsosok) ellenséget láttak és látnak ma is bennünk. A sok ellenszél, a média elhallgatása segített abban, hogy lelkileg megerősödjünk és továbbra is ott maradjunk.
    Megállapodások alkalmával elköltöztünk egy párszor a térről, de humorral és jó kedvvel mindig visszatértünk (100 lábú csapat).
    Kommunikációnk tiszta és érthető több nyelven készültek szórólapjaink, amit vittek a külföldiek magukkal haza.
    Következett a "forró" ősz, ahol a tüntetések helyszín választására felajánlottuk a teret. Páran éltek is vele, de a média vigyázott arra, hogy sátraink ne látszódjanak a híradókban, az írott sajtóban sem jelent meg semmi rólunk.
    Ma már azért eljutottunk oda, hogy itt-ott emlegetnek. Március 15-ig még van egy kis idő. Biztos vagyok benne, hogy a sok ellenszél csendesülni fog. Csatlakoznak hozzánk az emberek látva a kitartásunkat.
    Ébresztő Emberek! Hajrá Köztársaság!
    Vivát O.Gy.M.

    VálaszTörlés
  4. Gábor! Fordítva csinálom, nem hozzá, mondjuk, hogy mellészólok. A címe O.K., és első mondatba kapaszkodom. (Jelzem, a két előttem szólót elolvastam. Vígh Krisztiánnak is üzenek, ő altatott, Te ébresztesz. E két pont közt minden lehetséges.)

    Én nem voltam az elsők között, de már "szeretnek a lányok", ami nem kis dolog ahhoz képest, hogy az első őrző éjjel megfogalmaződott bennem "ide se jövök többet". Azóta mondom megrögzötten, éjjelente a sátorban reflektálatlan, hogy elő kell húzni Bereznay András " kibulizottorszag.net" c. alapművét és aszerint eljárni.Nem lehet véletlen, hogy B. A. hallgat, hogy nem próbál hozzászólni a jelenhez, ő is csak utólag tud okos lenni (, de akkor nagyon).

    Eleddig két eset rezonál a '89-'90 fordulóján történtekkel.

    EGY. A lényeges, fontos dolgok mindig zárt ajtók mögött történnek, legföljebb "kiszivárog" alapos késéssel. Ez nem ismétlődhetne meg. Ki kell kényszeríteni a lehető legnagyobb nyíltságot, pont a hivatkozott biztonság végett!

    KETTŐ. Krassó György és az Október Párt elleni aljas összefogás. Ez történik az OGYM-mel az első naptól fogva.Jó jel, hogy már láttam megkérdőjelezni a pártok demokrácia-mérlegeit. Nem a mi eddigi stratégiánk tartja távol az elszántabb fiatalokat?

    Teljesen felébredtem. Kezdem olvasni a mai blogod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel altattam Béla? Kíváncsivá tettél. :)

      Törlés
    2. Kedves Béla!

      Nagyon köszönöm, amit rólam írtál.

      Azzal kapcsolatban közben, hogy csak utólag lennék „okos”, légyszív hitelezd nekem azt, hogy nem ismered a nehézségeimet. Erről pl annyit, hogy a Kibulizott eredeti rövidebb, változatát 1992-ben írtam és évekig próbáltam közzétenni. Következetesen átvert minden szerkesztő stb. barát, aki ígéretet tett rá, majd közölt valami oda nem tartozó mentséget arra nézve, miért mégsem. Mostanában meg éppen azon a szálon fulladt be a kapcsolat keresési kísérletem, amiről, ha jól értem itt szó van. Volt most is ígéret. Nem könnyű az ilyesmit messziről. Nem nyávogásból mondom, hanem hogy hátha nem csak utólag.

      Törlés
  5. Gábor!
    Előre is elnézét kérek minden olvasótól, de kiverte nálam a biztosítékot ez a NagyZoltánstb...
    Mi a fészkes fenéért nem vágod ki a halál f@szára a bunkóját? Van 1000 blog, ahol fényesre lehet nyalni orbán ánuszát, miért kell az ilyen aljadéknak itt teret hagyni? Ha te írsz dehonesztálót valamelyik fideszbérenc oldalon, egy pillanat alatt kitiltanak. Nekünk miért kell eltűrni egy ilyen nyalonc mocskolódását, és főleg neked miért kell eltűrnöd???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    2. Révész Gábor: Teljesen egyet értek Veled, sajnos Gábort szórakoztatja, ezért tűri meg.

      Törlés
    3. Eddig, a zsidózással előbújt belőle a rejtettebb énje, innentől törlésre kerül.

      Törlés
  6. NagyZoltanPeter: Az 1000 blog közül igazán lenne választék, ott kiélhetnéd magad.Gábor blogján nem igazán ildomos zsidózni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    2. NZP!
      A dumád lehet pc. de te egy körmönfont, szar ember vagy, és ezt csak eddig tudtad úgy-ahogy leplezni.
      Azért kérlek maradj velünk!
      Viszolygással irántad:
      nemo...

      Törlés
  7. Kedves R Gábor azért,mert a negatív ember is ember !!! És igen látni kell az igazság fordítottját is ebből lehet építkezni,és ki emelni hogy mi is a valóság!!! Szóval az a meglátásom,hogy az OGYM vezetésének figyelem felkeltő szavai pusztában való kiáltás!!Csak valahogy nem szeretnék találkozni azokkal a tényekkel amit már nem egyszer tapasztaltam nála hogy bizony minden valóban úgy történik ahogy jó előre meg írja!!! Fel vetődött már úgy őszintén valakibe is ,hogy mi van akkor ha a továbbiakban is igaza lesz ,akkor mihez fogunk úgy hirtelen kapkodni vagy kezdeni !!! Vagy is ezek szerint mindenki vállalja a felelősségét annak hogy továbbra is helyt állónak tartja azt amiben nyakig ül!! Persze a kibicnek semmi nem drága!! És hol marad a felelősség uraim??? A népemért? az éhező gyermekekért? az elvesztett Demokráciáért? A ki vándorolt fiainkért??És főleg mind azokért a könnyekért amiért IGEN nagyon is felelősök vagytok!! HAZÁM egyik része ébredjetek!!!!

    VálaszTörlés
  8. Ha csak egyszer el ér hozzád a szavaim fontos jelentősége,akkor már nem éltem hiába!!!!!/ Segíts kérlek,hogy segíthessek!!! /

    VálaszTörlés
  9. Gábor és egyébként miből élsz már fél éve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Neked miből telik ekkora nagy üres telekre? (A fejedben!)"

      Törlés
    2. Mos mé', lehet, hogy vinne meleg ételt..takarókat ;)

      Törlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Gábor!

    Én örültem a történelmi visszatekintésnek és annak is, hogy a március 15-ben rejlő kudarc veszélyét felismerted. Az is jó hogy lesz hova átvonulni az Erzsébet hídtól.
    Sajnálom, hogy a tüntetési helyszín és a Te nyitottságod ellenére az "alkuszegések" lehetetlenné tették a tér és a környező utcák szervezett elözönlését. Spontán azért még lehet.

    Bizonyos vagyok abban, hogy a hatalombitorlók elzavarása utcai tömegesedés nélkül nem fog menni (még választáson sem). Az OGYM e kritikus tömeg létrehozására törekszik és ezért elismerés illeti.

    De nem fog menni , a JOGBA --akár kreatívan-- BEILLESZTHETŐ, ezért reálisan kikényszeríthető, egyben a tömegnek szinte varázsütés szerűen "bevillanó" követelés felmutatása nélkül sem. Szerintem ez utóbbin kell még jogászkodni és nyelvészkedni.

    Akik viszont vállalkoztak zászló vitelére nagy felelősséget is viselnek az iránt, hogy a zászlót követők ne csak elfáradjanak, hanem célba is érjenek, Ezért alkut nem megszegni hanem kölcsönös előnyök mentén kötni kell.

    Kívánom hogy a Putyin látogatást sikerrel (elsősorban helyben maradva, ha nem, hát visszaállva) abszolválja az Erőd és álljon amíg a kitűzött célt el nem értük.

    VálaszTörlés
  12. Ultimátum Napja lefújva.
    Köszönjük Szabó Gábor!

    VálaszTörlés
  13. ""Arra kényszerülünk, hogy önálló politikai pólussá formálódjunk, mert itt összefogás csak szavakban van, de tettekben épp az ellenkezője folyik. "
    pontosan ezt várja mindenki!

    Akkor kitetszik majd a csatlakozók pontos száma!

    VálaszTörlés
  14. Javasolom az örökké kárálóknak, hogy alapítsanak egy tyúkfarmot!

    VálaszTörlés
  15. Ennyi okos tojás egy helyen ! Kezdő tőkének bőven elég!

    VálaszTörlés
  16. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon tetszik a realista helyzetértékelés..Azt hiszem, az utolsó mondatod értelmében jelentősen kell változtatni néhány dolgunkon.. (ez a lehetőség régen mocorog bennem.. a többit szóban..)

    VálaszTörlés
  18. Ha valaki építeni nem tud akkor legyen szíves és ne is romboljon!

    VálaszTörlés
  19. Minden jó ötlet előbbre visz a siker útján!

    VálaszTörlés
  20. Legyetek szívesek az előbb leírtakat respektálni!

    VálaszTörlés
  21. Szia Gábor! Remélem sikerült legalább egy kicsit aludnod, kérlek vigyázz magadra, hisz még ezután jön a neheze! És mivel Te vagy a lelke a mozgalomnak duplán kell vigyázni magadra! AGGÓDOM ÉRTED!

    VálaszTörlés
  22. nAGYON KÉRLEK NE TÖRŐDJ A SZIRÉN HANGOKKAL!

    VálaszTörlés
  23. Egész biztos, hogy még ennél sokkal kacifántosabb dolgokat is be fognak vetni FIDESZNYIKÉK!

    VálaszTörlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OGYM információkat osztottál meg zárt csoportból, immár többedszer. Ha nem érted, az miért tilos, akkor magát az OGYM-et sem sikerült megértened. :)

      Törlés
  25. Külső, belső ellenségek tàmadják a Mozgalmak. :D

    VálaszTörlés
  26. Az OGYM első szombatja a nemzet főterén (innen indult):
    http://youtu.be/gj5kxl4yGhs

    Ezt akartuk (Program beszéd a gyülekezési jog korlátozása elleni tiltakozás napján):
    http://youtu.be/P6wPZE3DLmc

    Itt tartunk (Beszélgetés Tuareggel és Ripp Zoltán történésszel az ellenzék orbánellenes fellépésének lehetőségeiről):
    http://youtu.be/td9LT0H8wOE

    A MostMi utolsó tüntetése (más a beszéd, más a tett ;))
    http://youtu.be/EyvZIOkkMVA

    A többi OGYM-el és tüntetésekkel kapcsolatos videót megtalálod a Profilax AGM Kft. youtube csatornáján.

    VálaszTörlés
  27. Ja, ha meguntad a politikát, pihenj, menj el erre kiállításea (is) :)

    http://youtu.be/j9CL6-euymI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter Az valami videojáték-kiállítás félének tűnik. Olyan szétdúlás,- és szétrombolásnak.

      Törlés
  28. Marika Anikó Benkő! Csak nem ellent mertél mondani Szabónak hogy ellenséggé váltál? :DDDDD

    VálaszTörlés
  29. Amúgy hatalmas volt a tegnapi orbánhajkurászás :DDDD
    Még tán 100 vén nyanya és trottyos vén fax is lehetett ott egyben...(beszarok! DDD)

    VálaszTörlés