2015. február 22., vasárnap

A Demokratikus Koalíció tegnapi kongresszusáról

Most olyat fogok tenni, amire még nem volt példa a Tuareg Blog történetében: egy másik szerzőtől idézek, szószerint, az írás, amiből a lényegi elemeket átveszem hosszú, ezért nem közlöm változatlan formában. Az írás szerzője Bauer Tamás. A Demokratikus Koalíció egyik meghatározó arca.




Mindezt azért teszem, mert amit Bauer leír, abban mindaz visszaköszön utólag, amiket én folyamatosan és előre leírtam a Demokratikus Koalíció kibontakozó iránytévesztéséről. Akkor arra sokaktól a válasz egy kis Tuaregezés volt, most pedig kíváncsian várom, hogy a zsigeri Tuaregezők elkezdenek-e Bauerezni, vagy esetleg utólag elgondolkodnak azon, hogy tán mégiscsak pont az történt, és azért, amiket folyamatosan jeleztem. És akkor tessék, idézetek jönnek Bauer Tamástól, majd pedig az egész cikkének elérhetőségét rakom be, ha valaki azt hinné, hogy a kivett szövegrészek az egész cikk összmondanivalójával ellentétesek. Nem szokásom az ilyesmi, de biztos ami biztos, mindenki meggyőződhet a valóságról. Nosza.



"Tisztújító kongresszus előtt célszerű átgondolni: helyes irányba mentünk-e az elmúlt közel három és fél évben. Ebben az írásban azt javaslom, hogy nézzünk szembe azzal: nem sikerült megvalósítani azt, amire a DK megalapításakor vállalkoztunk, s kicsi az esély, hogy ez az előttünk álló időszakban sikerülhet. Ezért azután változtatni kell politikai stratégiánkon.

Mit értünk el, és mit nem?

A DK honlapjának címoldalán a DK a baloldal legdinamikusabban növekvő pártjaként jelenik meg, amelynek több mint tízezer tagja van, 750 településen van jelen, és 10 százalékos támogatottsággal rendelkezik (mármint rendelkezett az európai parlamenti választáson, és a TÁRKI legutóbbi felmérésében). Szervezeti értelemben a DK három éve kétségtelenül siker, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik mögött az ország negyedik pártja lettünk. Míg 2013 nyarán–őszén, két évvel a megalakulás után kérdéses volt, hogy bejut-e a DK a választásokon az Országgyűlésbe, 2014 végére ez már nem kérdés, a DK a magyar politikai élet megállapodott részévé, szereplőjévé vált. Ott van az Európai Parlamentben, tehát a nemzetközi politikai életben is, és ott van számos önkormányzatban, a fővárosi és a legtöbb megyei közgyűlésben. Úgy tűnik: elégedettek lehetünk.

Ha Magyarországon demokrácia lenne, ahol a politikai pártok egyenlő feltételek mellett versenyezhetnének a választók bizalmának megnyeréséért, akkor azt mondhatnánk: elindultunk a nulláról, megtettük az első lépéseket, ott vagyunk a pályán, és bízhatunk benne, hogy a tíz százalékból majd tizenöt, huszonöt lesz és így tovább. Csakhogy Magyarországon nincs demokrácia, önkényuralmi rendszer van, és a parlamenti és önkormányzati pozíciók, amelyeknek egy demokráciában nagy jelentőségük lenne, az önkényuralmi rendszerben szinte semmit nem érnek azon kívül, hogy politikai rangot és teljes vagy részleges egzisztenciát biztosítanak néhány tucatnyi DK-tagnak."


"A tüntetéseken is, a DEKA összejövetelein is az Orbán-rendszer helyett akarnak újra demokráciát Magyarországon. De sokan úgy látják: a parlamenti pártok, az ellenzékiek is, részei a rendszernek, amelyből elegük volt. Része az ő szemükben a DK is. Mert azt látják, hogy ott ülnek az ellenzéki pártok az Országgyűlésben, az önkormányzatokban. Képviselőink leteszik az esküt az Alaptörvényre. A Fidesz minden alkotmányos normát felrúgva alakítja át a Fővárosi Közgyűlés létrejöttének szabályait, az új szabályozásra azt mondjuk, hogy alkotmány-, sőt alaptörvény-ellenes, és azután mégis kompenzációs listát állít minden ellenzéki párt, és be is ül abba a fővárosi közgyűlésbe, amelyre azt mondtuk, hogy alkotmányellenes, illegitim. Szerzünk és elfoglalunk egy-egy pozíciót, és ezáltal magunk is részesévé váltunk az alkotmánysértésnek. Az ellenzék alkotmányellenesnek tartja az alkotmánybírák választását, és mégis olykor, ha teheti, ennél az illegitim alkotmánybíróságnál támadja meg a Fidesz törvényeit. Csodálkozunk, ha az ellenzéki pártokat is a rendszer részének tekintik?

Miért idézem fel ezt? Láttuk, az előző ciklus első felében a Fidesz egyszer már elvesztette támogatóinak kétharmadát. Azért nyerhette meg mégis a következő választást, mert elvesztett támogatóinak a választásokon induló demokratikus ellenzéki pártok sem volt elfogadhatók, így kisebb részben visszatértek hozzá, nagyobb részben otthon maradtak. Az elmúlt hónapok közvélemény-kutatási eredményei hasonló irányt jeleznek: a Fidesz elveszített egymillió választót, de ebből a demokratikus pártok semmit sem nyertek. Nem nyertek, mert a kiábrándult választók a demokratikus ellenzéki pártokat nem tekintik alternatívának, bennük sem bíznak.


A közvélemény-kutatások szerint nem nyert jelentősen a DK sem, továbbra is csak az összes választó 3–4 százaléka, mintegy 300–350 ezer választó támogatja a DK-t. (A legújabb, az összes választónál 5, a pártot választóknál 10 százalékos TÁRKI-adatot mindaddig fenntartással kell kezelnünk, amíg más felvétel, illetve Feri támogatottságának érzékelhető javulása meg nem erősíti. Erről egyelőre nincs szó.) Az, hogy az Együtt és a PM még rosszabbul áll – szétválásuk után számítani lehetett erre –, vagy hogy az MSZP is tartósan a Jobbik mögé szorul, elveszítve a legnagyobb ellenzéki párt pozícióját, nem vigasztalhat bennünket."

"A 2014 januárja óta eltelt bő egy év másik fontos fejleménye a DK politikai arculatának jól érzékelhető elmosódása. Először is: régóta nincs szó rendszerellenzékiségről, nincsenek olyan politikai gesztusok, amelyek ezt jeleznék. A kormányt bíráljuk, a kormány egyes intézkedéseit – többnyire persze joggal –, de ugyanakkor olyan gesztusokat teszünk mi is (törvényjavaslatok sorozatos benyújtásával ennek a parlamentnek, zárt bizottsági ülésen való részvétellel), amelyek a kormány ellenzékének gesztusai. (A szocialisták gyakrabban, nap mint nap viselkednek így, de a DK is.) A rendszer ellenzékének gesztusai – mint egykor az alkotmányozás bojkottja, az éhségsztrájk vagy az élőlánc – eltűntek a DK politizálásából."


"Akár tetszik ugyanis nekünk, akár nem, akár méltányos ez, akár nem, a demokratikus pártok vezetői nem élveznek olyan széleskörű elfogadottságot, aminek alapján az Orbán-ellenes sokaság élére állhatnának. Mi több, maguk a pártok sem képesek olyan széles kör bizalmát megszerezni, amelynek mozgósítása esélyt adna a Fidesz-rendszer megdöntéséhez. Tudjuk, hogy a demokratikus pártok támogatottsága együttvéve is elmarad a Fideszétől – kiváltképp, ha ahhoz a Jobbikot is hozzáadjuk, márpedig miért ne adnánk hozzá –, jószerével csak a 2010-es szavazótábort sikerült újraosztani, új választókat nem sikerült megnyerni. Ennek egyik fő oka, hogy nincsenek a demokratikus parlamenti pártoknak olyan politikusai, akikbe nemcsak a saját párt és esetleg az ahhoz közel álló másik párt elkötelezett hívei helyezik a bizalmukat, a kormánnyal elégedetlen választóknak ennél jóval szélesebb köre."

"Mivel a Fidesz-rendszert a demokratikus erők olyan összefogásával lehet megdönteni, s helyén a demokratikus köztársaságot újjáépíteni, amely a pártok mai támogatói mellett a Fidesszel szembenálló, de a mai demokratikus pártokban és politikusaikban nem bízókat is magába foglalja, a DK követendő politikáját két megfontolás alapján indokolt alakítani. Az egyik: miként szolgálhatjuk annak a politikai földindulásnak a bekövetkezését, az azt kikényszerítő demokratikus tömegmozgalom kifejlődését, amelynek a DK fontos része, de nem az első vonala, irányítója és megszemélyesítője. Ez az első számú szempont politikánk alakításánál. És van egy második szempont is: miként járulhatunk hozzá ahhoz, hogy a Fidesz-rendszer megbuktatását követően a demokratikus erők valóban képesek legyenek újjáépíteni, működőképessé tenni a köztársaságot: a modern magyar piacgazdaságot és a demokratikus jogállamot."

Nos, terjedelmi okokból ennyi, a teljes cikk ITT olvasható, ajánlom Olvasóim figyelmébe. És akkor erről nem is akarok most többet mondani.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


34 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy amikor a sátorbontáshoz kellett volna csak a jelenlétük egyik párt sem akart szembeszállni a TEK-el !

    VálaszTörlés
  2. Nehéz lenne Bauerrel vitatkozni. Valóban karakteresebb DK-ra lenne szükség, aki ott van minden kilométerkőnél. A "vanmensó" most már nem lesz elég. Az építkezést mélységében is ki kell terjeszteni. Bauer sokat tehet ezért, mint elnökségi tag.

    VálaszTörlés
  3. Már miért lenne érdekes? A fentiek alapján inkább természetes. Bauer ugye azt is mondta, hogy az OGYM céljai szimpatikusak, de az álmok birodalmába tartoznak. Egy szó mint száz, s bármilyen furcsa, egy új, karizmatikus, 98-as Orbán felbukkanására várunk, aki minden mai erőlködőt elhomályosit, s fiatalt, öreget maga mögé állít. (Persze én is álmodom. :) )

    VálaszTörlés
  4. Szia Gágor! Ott voltam, Bauer Tamás beszéde a kongresszus egyik fénypontja volt, gratulálok, hogy leírtad!

    VálaszTörlés
  5. Többféle igazság van, ezt pontosan egy liberális ne tudná, de az adott konkrét témában, csak egy! Ezért esik egybe a véleményünk, hiába más,más a politikai meggyőződésünk.

    Sose gondoltam volna, de most ki kell mondjam, Bauer Tamásnak igaza van! Ahhoz képest is az van, hogy Gyurcsány januári beszéde után, amikor az Orbán rezsim választásokkal való legyőzéséről álmodozott. Azt javasoltam neki, hogy: ne hallgasson a liberális barátaira, mert azt hittem, hogy Bauer felől fúj szél. Elolvasva ezt az írást felül kell vizsgáljam a korábbi kijelentésemet és azt kell javasolnom Gyurcsánynak: hogy hallgasson a liberális barátaira!

    Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenben egyetértek Bauer, ugyan is én baloldali vagyok és Ő meg echte liberális gazdaságpolitikus, de a helyzetértékelése most helytálló.
    Amiben abszolút nem értek vele egyet az, a "kapitalizmus barát baloldaliság" c. fejezetben taglaltak, amely amolyan fából vaskarika, mint a rendszerváltáskor emlegetett szociális piacgazdaság volt. Nem is jött be!
    Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a liberalizmusnak a társadalompolitikai része kapitalizmus keretei között, Churchill-lel szólva, jobb híján, nincs más, vagy jelenleg még jobbat nem találtak. El kell fogadjuk!
    DE a valódi baloldal sohasem lesz a magángazdaság, a kapitalizmus zászlóvivője! Maximum elfogadja a realitást, hogy a kapitalizmusban is meg kell élni, elfogadja a politikai realitást. Azt azonban, sohasem adhatja fel alapelvként: hogy a jövő, a közösségi társadalmi termelésé, és az ebből származó javak igazságos elosztásé. Minden egyébben elvi kompromisszumokat kell kötnünk egymással, különösen a liberális demokrácia elfogadása terén, de a gazdaságpolitika kompromisszumok, maximum, vagy minimum - attól függően, hogy honnan nézzük - a vegyes gazdaság piaci alapon működő ideiglenes elfogadásáig terjedhet. Erre a modern baloldalnak, bármennyire is nem közismert, kidolgozott gazdasági programja van: 90 Fokos Fordulat címmel.
    Tisztázandó még - és ezt egyáltalán nem valami zsákmányszerzési célzattal írom - hogy jelenleg nincs baloldali párta magyar parlamentben, a DK sem azt, tehát kapitalizmus barát baloldaliságról megtévesztő beszélni, maradjunk inkább csak annyiban, hogy liberális barátain baloldaliságának megnyilvánulásáról van itt szó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Miklós! Nem biztos, hogy a baloldaliságról éppen itt kellene vitát indítani (túl nagy téma, megérne egy külön misét), de van egy-két dolog, amiben mégis.. Valahol Marx helyezte tudományos/elvi alapra a baloldaliságot.. éppen az alapján, ami az ő korában látható volt Angliában.. pontosabban annak nyomornegyedeiben. Társadalmilag.. Társadalomelmélete legnagyobb hibája, hogy elmélet maradt - mindmáig.. mert sehol sem tudták megvalósítani.. Nagy valószínűséggel azért, mert nem is lehet..(Ha lenne ellenvetésed, akkor nem bánnám, ha egyetlen olyan ma létező országot említenél, amelyik baloldali alapon jól él.. mondjuk az átlag munkavállaló életszínvonalát tekintve..) Marx és a többi utópista alapja azonos: a 19. szdi proletariátus.. (bizonyíták Jack London Mélység c szociográfiája, a 30-as években jelent meg magyarul). Csakhogy Marx kihagyott valamit az osztályokon alapuló társadalomelméletéből: az embert, mint egyént.. Ezért van az, hogy a baloldali országok gazdasága nem működik rendesen, hogy a társadalmi jó helyett az egyéni jó érvényesül..Hibás az extrapoláció.. Az utópisták (mondjuk nálunk TGM) nem akarnak gazdasági alapon gondolkozni.. egy olyan társadalmi igazságosságról beszélnek, ami csak felfelé működik.. azaz társadalmi méretben sehogy.. Igenis lehet a kapitalizmus életképes, és a felemelkedés motorja, ha az állam szerepe egyértelműen a társadalmi mobilizáció elősegítése (ha igaz, akkor ezt a hülye liberálisok "esélyegyenlőségnek" hívják - pontosabban annak biztosítása!!).

      Törlés
  6. Mi az,hogy a DK kormány váltó erő lett?Gyurcsány mondani valója ez volt tegnap a DK Kongreszuson.Ezzel olyan nagy szarkavarást végeznek a demokratikus pártok és a civil mozgalmak közt,hogy így soha a büdös életben nem lehet elzavarni a fasiszta,diktatórikus Orbán rezsimet.Gyurcsányban kiveszett a szolidaritás érzése.Ezek után medő harc lesz az egész erölködés.Nem csak a Gyurcsány személyét kell nézni,hanem a semmit mondó politikáját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan leírtuk már az hogy ő 16-ban előrehozott választásokat "akar" senkit sem érdekel. Túlértékeli saját személyét. Ezek szerint ő sincs tisztában a realitásokkal.

      Törlés
  7. Na ehhez mit szólsz Gábor? Az OGyM mint az orbáni demokrácia legitimálója! Most jön egy amerikai ismerősöm azzal, hogy látta a sátrat a hatalom központjában. Efféle standok lehetősége csak demokráciák sajátja. Diktatúrában a diktátor ilyesmit nem szokott megtűrni. Tehát akkor itt ilyesmi itt nincs. Innentől márcsak magyarázkodhattam, nem nagy sikerrel, hogy azért mégis, stb. Szóval reciprok hatással is számolni kell. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom elmondtad neki a folyamatos törvénytelen sátorbontásokat, aztán akkor ez a vita véget is ért ;)

      Törlés
    2. Ja persze, de legközelebb a szóróanyagokra is rá kellene írni, külföldiül is, az állandó bontás-visszaépítés folyamatos kálváriáját, vagyishogy csak egy pillanatnyi állapot látványához van szerencséjük.

      Törlés
  8. " amelynek a DK fontos része,de nem első vonala"Nos akkor tessék beállni mögénk a sorba!Mert mi az első vonalat képviseljük!

    VálaszTörlés
  9. József Gönczi! Nincs igazad ! Én a te helyedben nem mondtam volna Gyurcsányra semmit: És tudnod kell hogy miért! Cak emlékezz és legyél demokrata!

    VálaszTörlés
  10. Bauer nem elnökségi tag és nem meghatározó személyisége a DK-nak. Kár erölködni, sokat akar a szarka, nem bírja a farka. Éhes disznó makkal álmodik és még egy tucat közmondást tudnék idézni, ami ide való lenne...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bauer tegnap óta nem elnökségi tag, még alelnök is volt, és rólad azt se tudja senki hogy ki a franc vagy, Bauerről meg egy ország, hogy DK-s...

      Törlés
    2. Bauer kritikájára érdemes odafigyelni.. mert nagyon alapos és nagyon tájékozott.. és jó, kiváló közgazdász.. és a magyar politikai életre jellemző, hogy egy sor olyan személy akiknek meghatározó szerepének kéne benne lenni, sehol sincs.. mert sem az elvhűséget, sem a tisztességet sem a hozzáértést nem becsülik benne, sőt.. kitaszítják onnan.. (hosszú a soruk..)

      Törlés
  11. Nagyrészt egyet értek Bauer Tamással! Viszont ha ő így látja, miért szerepelt a neve a szavazólistán, megdöbbenésemre, kihúzva ???
    Nagyon szívesen látnék több ilyen politikust vezető pozicióban párton belül. Mert inkább a nyílt kritikusok, mint a háttérből bomlasztók!
    Gönczi Józsefnek nincs joga DK-s témához hozzászólni! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te osztod a jogosítványokat DK témákban?

      Törlés
    2. H.Marianna
      Teljesen egyetértek Bauer Tamással, kétszer is átrágva az egész írását. Tökéletes diagnózis. A terápia elkezdése nem halasztható. Nagyon sajnálom, hogy nem került be az elnökségbe. Miért is nem? Mert kritikát fogalmazott meg eddig is? Ez nem jó jel. Figyeltem délután a face-en a DK-s csoportokat, hol található meg az írás. Sehol nem volt. Az Amerikai Népszava, és Bartus osztását láttam. Ketten beszálltunk, tovább küldtük a DK-s csoportokba. Jönnek a pozitív visszajelzések. Ez jó, de az már kevésbé, hogy a tovább osztásáról egyikőnknek sincs hír. Uez vonatkozik PuPu írására is, ami szintén kritikus a kongresszuson elhangzottakkal kapcsolatban, méghozzá eléggé gúnyos is. Annak is sikere van. DK-s körben, de osztás alig. Nem mernek nyíltan véleményt mondani, állást foglalnI? A face-en sem? Akkor a taggyűléseken? Teljesen egyetértek veled, TÖBB Bauer Tamás kellene a vezetésben! Abban is, hogy Gönczi aztán jobb lenne, ha mélyen hallgatna! Pagyu is erre emlékeztette. / Biztos bosszantja, hogy a DK nem egyenlő OGyM-mel, ahova úgy lépkedhet be és ki, ahogy a kedve tartja, mert a vezető vele szemben elnéző. /

      Törlés
    3. Nem Gábor, és ezt pont te tudod legjobban!
      De aki lefasisztázza a DK elnökét nyilvánosan, és nálatok is ki-be mászkál a csoportokban, és sértődöttségében üti, vágja, akire haragszik (veled is volt "ilyene") annak szerintem nincs joga a volt pártját, csoporját kritizálni, mert annál mocskosabb dolgot nem ismerek!
      Tudom, hogy nemhogy demokrata nem vagyok már a szemedben, a tagtársaidnál meg tegnap óta nyiltan is egy senki, de ha csak azért engedted az írásomat megjelleni, hogy ezt ideírhasd, akkor elhibáztad a kaput!
      A DK-ban való tavalyi maradásom miatt, a támadóidnak nőiesen bevallottam most, mikor elkezdted támadni a pártunkat, hogy ez csakis a Te érdemed! Talán emlékszel még!
      A blogodat osztókat, és minket alázókat pedig, helyi felsőbb utasításra zárom ki a csoportból!
      A jövő el fogja dönteni, hogy ki, mit tesz a változásokért, és én részemről nem bánom, hogy megismerhettelek, de azt érzem, hogy már nem az az ember vagy, akire felnézhettem! :(
      Sorry!

      Törlés
    4. "Helyi felsőbb utasításra". Elmentve. A DK szombathelyi főnöke, betiltotta a blogot, és kitiltja mindazokat - köztük DK-sokat - akik mégis megosztják. Szép munka. Éljen a bolsevik párt.

      Törlés
    5. Tudod Gábor, ez a te legnagyobb bajod! Mindent "mentesz", fotózol,átalakítasz, kiforgatsz, de az embereidet, és az indulataidat nem bírod kordában tartani. Csodálkozol, hogy a DK-s aloldalakon a támadásaid, az híveid, és az ellenszenvvel veled szemben viseltetők cirkuszai miatt ki vannak tiltva a blogjaid?
      Látom történelemben is qvára otthon vagy! "bolsevik párt"
      Ezekkel a visszajelzésekkel igazolod, hogy igazam van, és nagyon-nagyon megváltoztál!
      Ja! Azért nem privátban írom le, mert úgyis felhasználod alkalom adtán!
      Ezért tanulva az eddigiekből, én is kimentem, hogy nekem is meg legyen úgy, ahogy itt megjelent! :D

      Törlés
    6. Mindent dokumentálok, mert én a tényeket tartom mindig szem előtt. Vedd észre, hogy Te itt megjelenhetsz, pedig ez magánoldal, az én írásaim pedig Nálatok nem, pedig azok pártoldalak. Egy olyan párté, amlyik nyitottságot hirdet, a gyakorlatban meg bemutatjátok, hogy semmivel sem jobb az anyapártjánál. Összenő, ami összetartozik.

      Törlés
    7. Észre veszem, mint ahogy azt is, hogy a tényközléseidet hogyan hozod nyilvánosságra! Felhasználtál, és kihasználtad, hogy a személyed által kiváltott vitának véget akartam vetni!
      Elfogadtad hallgatásoddal a csoporodban, hogy a Te embered vagyok! Kaptam hideget, meleget, mocskot, de nem érdekel! Az oldalamon tettem közzé, hogy miért léptem ki a csoportjaidból, remélem azt is dokumentáltad!
      Engem nagyon nehéz megsérteni, szoktam volt mondani, csak késsel lehetne!
      És Te észre veszed, hogy miért hagyod, hogy itt beszélgessünk?
      Nekem megadod a szólás jogát, hogy a pártomat még jobban alázhasd!
      Nem vagyok hülye Gábor!
      Azt írod DK-sokat zárunk ki a bogjaiddal az oldalainkról!
      Te határolódtál el a DK-tól, akkor nem tudom, miért kellene hagynunk, hogy emberek egymást szapulják a blogjaid alatt!
      Mert ha az írásod váltana ki vitát, akkor nem lenne semmi gond!
      De a személyes sérelmek lepték el az oldalakat!
      Mi Szhelyen nem tőled, hanem ezektől vitáktól szeretnénk elhatárolódni!
      Még egyszer írom, Szombathelyen!!!

      Sokkal fontosabb dolgok vannak, minthogy a téged isteni magasságba emelők, és a csoportjaidból kivált, vagy kidobott emberek egymást sértegessék miattad!
      Ennyi az ok!

      Törlés
    8. A Bauer Tamás írást idéző blogom után történt mindez. Bauer már tiltott anyag nálatok, vagy még kell idő, hogy kiretusáljátok a korábbi háromévnyi képanyagból? Tanuljatok meg inkább gitározni...

      Törlés
    9. Nem tiltott Gábor!
      Bauer Tamás írása, teljes terjedelmében fent van az oldalon!
      Talán rosszul tettem, hogy megosztottam? Szerintem nem!

      Törlés
    10. Csak azok vannak le-, ki-, betiltva, akik terjesztik, és idézik, nem válnak attól a zemberek hülyévé, ha megpróbáljátok páran annak nézni őket. Trockij még nem kapott jégcsákányt, de a kritikát megfogalmazó dékások már trockista elhajlóként kerülenek kezelésre. Úgy látom kialakult az a kritikátlan beltenyészet, amelyik elég ostoba hozzá, hogy ne lássa: pont azt teszik, teszikek, amiről Bartus ír. Az meg külön fílinges, amikor "civil" tüntetésszervezővel fozótkodtok a DK Kongresszuson, ha eddig valakinek nem lett volna világos, hogy micsoda sunyi akció volt a február 2, már tudja.

      Törlés
  12. ÉN PEDIG A HAZÁMAT KÉPVISELEM,MINDENFÉLE PÁRT NÉLKÜL!!! MIÉRT KELL NEKÜNK EGYÁLTALÁN PÁRT???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi lenne,ha pontosan megszerkesztenél egy olyan állammodellt, ami pártok nélkül működtethető?? (le kéne írni, és bizonyítani a működőképességét, politikailag is meg gazdaságilag is..) (amúgy a HAZA képviseletében/nevében párszor már tönkretették ezt az országot.. )

      Törlés
  13. Én csak azt látom hogy Bauer nem a demokráciáért, és nem a FIDESZ kormány ellen tesz, azaz nem a demokrácia visszaállításáért, hanem a parlamenti munkahelyéért küzd. A szavazók számának növeléséért, a támogatottság növeléséért. Most épp olyan áron, hogy be kell ismernie a cinkosságot, amivel hozzájárultak eddig a diktatúra kiépítéséhez. Vétkesek közt cinkos aki néma...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem te tökéletesen félreérted Bauert. Rég nem célja a parlamenti képviselet, a koránál fogva munkahelyre sem szorul. És mivel a koalíciós kormány parlamentjében sem volt jelen, semmiféle cinkossággal nem vádolhatod. Én azt gondolom, hogy Gyurcsány ott, azon a ponton vesztette el a választást, amikor beállt Mesterházy és az MSZP mögé. Mert ugyan a balosok összefogást vártak, de nem azt, hogy Gyurcsány Mesterházy és az MSZP töketlenségei alá rendelje magát. Azt hiszem, ha külön indul, sokkal több szavazatot kap, így viszont övé lett négy súlytalan mandátum, ami semmire sem elég.

      Törlés
    2. Kedves Pásztor István, honnan veszed azt az ostobaságot?? BT egyetemi tanár volt, és mint olyan vagy volt olyan nem hiszem hogy a megélhetési csoportba tartozott volna akármikor is.. ennek egész eddigi politikai pályája is ellentmond minden momentumában..

      Törlés
  14. Bauer T. tökéletes helyzet értékelést fogalmazott meg a DK helyzetéről, és szerepéről ! Az ellenzéki pártok(élükön Gy. F. ) vezetőinek kellene elfogadni a kritikát, és megmaradni az adott pár vezetőjének, utat engedve egy közös koalíciós kormányprogram létrehozásához !

    VálaszTörlés