2016. augusztus 9., kedd

Játékszabályok

Beszéljünk a fociról. Nyugi, nem lettem stadionmániás, de arra, amit el akarok mondani, tökéletes példa.




Becsönget a szomszéd srác, hogy üres a kispálya, menjünk ki páran rúgni a bőrt, nyár van, jó idő, miért is ne. Aztán kimegyünk, a srác elővesz pár deszkát, és beszögezi a saját kapuját. Upsz. Szerényen megkérdezzük: hogyan fogunk oda gólt rúgni? Aztán jön a csapatválasztás, kiderül, hogy az Ő csapatában kétszer annyian vannak. Elmondja a további szabályokat is: Ők bárkit felrúghatnak, nincs se szabadrúgás, se büntető, semmi, csak akkor, ha ez az Ő csapatukkal történne. Folytassam? Minek. Épeszű ember ilyenkor megvonja a vállát, aztán hazamegy, mert amit a szomszéd srác játszani akar, az nem foci, hanem valami kitudjami. Olyan szabályok között nem játszunk, ahol már a kezdés előtt eldőlt, hogy ki nyerhet csak és kizárólag.


Ami miatt ilyen szituban hazamegyünk, és hagyjuk, hadd tobzódjon magában a csóka, azt úgy hívják: józan ész. Ami láthatóan minden esetben megvan a magyarokban, kivétel, ha a játékot politikának hívják. Az Orbán nevű felcsúti kispályás kialakította a szabályrendszert, amiben csak Ő győzhet. És egy rakás magát demokratának nevező úgy csinál, mintha ezt nem értené. Ahelyett, hogy felmutatná a középső ujját: játssz egyedül, kispajtás, beszáll a játszmába. Nem tud persze gólt rúgni, mert az ellen kapuja be vagyon szögelve. Úgyhogy elpanaszolja: beszögelték a kaput, csúnyaorbán. Aztán felrúgják, a bíró nem sípol, ellenben ha reklamálni kezd emberünk, kiállítják szövegelésért.


Magát demokratának valló ismerősünk pedig nem tanul. Újra és újra beszáll Orbán meccsébe, az Ő szabályai szerint, újra és újra veszít, jöhet a panaszkodás, meg a csodavárás. Milyen csodacsatárt kéne szerződtetni, hogy kéne betömörülni saját kapunkba, hogy az ellen se tudjon gólt lőni. És a Zistennek se akarja észrevenni: Orbán szabályai között lehetetlen legyőzni Őt. Egy módon lehet csak tenni ellene: eltörölni a játékszabályait, és nélküle, a foci valós szabályai között új ligát hirdetni. Ki kell mondani: amit Orbán mível, az nem foci, hanem csalás. És miután kimondtuk: többé nem szabad részt venni benne.


A Felcsúti Kispályás új játékot alakít ki, amit Ő focinak nevez, pedighát nem az. És minél többen hajlandóak az Ő játékában résztvenni, annál hihetőbbé válik: valójában az a foci, amit Ő alakított ki, és nem az, amit meg ezen a néven mindenütt máshol játszanak a világban. Amíg Orbán ellenfelei azzal vannak elfoglalva, hogy részletkérdéseken picsognak, telesírják a netet, hogy bedeszkázták a kaput, és a bíró is egyoldalúan ítél, addig Orbán nyer, minden esetben. A probléma megoldása nem az egymásnak való panaszkodás, meg a játék orbáni keretei közötti megvitatása és csiszolgatása. A megoldás az, ha Orbán játékából kiszállunk, és azt beszüntetjük.


Orbán játékát diktatúrának hívják, nem focinak. Úgy van összerakva, hogy abban csak Ő győzhet. Pénz, paripa, fegyver, minden az övé, azt tesz, amit akar, de a legnagyobb trükkje épp az: demokráciának nevezi a diktatúrát. Így aztán vannak, akik elfogadják a pályán elért eredményt, pedig az már jóelőre tudható. Mindenki, aki segít Orbánnak, hogy az Ő játékszabályai szerint mehessen a játék, és azt megtévesztő módon demokráciának hazudhassa, csak látszólag fut ki más színű mezben. Bármit is tesz ugyanis Orbán szabályai szerint, az Ő pályáján, hozzásegíti a Diktátort az újabb és újabb győzelmeihez, és elfogadható eredménnyé teszi a szimpla csalást. Vagy újraírjuk a szabályokat, vagy marad örökké Orbán.

Melyik legyen?


6 megjegyzés:

  1. A kérdésre egyértelmű a válasz. Az út okoz gondot a fejekben. Rengeteg szocialista rendszerben felnőtt ember fejében még benne van, hogy mondják meg mit, hogyan csináljak és az a tuti. Így jutottunk el a jelenlegi álláshoz. Régen sokáig az volt majd Kádár papa megmondja és biztos jó lesz nekünk. Utána sokáig nem volt senki olyan karizmatikus ember aki megtudta volna mondani, hogyan legyen. Ezért ragadtak rá a kis mélynövésű óriásra. Ezért nehéz most eltávolítani őt a trónról amire még fel akar ülni és fejére tenni a koronát. Célja a monarchista Magyar királyság kialakítása. Már a bárói megvannak, a nemessége már lóhátról beszél a néppel.

    VálaszTörlés
  2. Egyértelmű a hasonlat,persze aki nem akarja megérteni az így se fogja :(

    VálaszTörlés
  3. Addig, amíg egy, magát "demokratikusnak" valló párt is asszisztál Orbán választási cirkuszához (lásd 2014-ben az LMP, amelyik kijelentette, hogy feltétlenül indulni fog a választásokon), s addig, míg van legalább egy, magát "demokratának" nevező politikai megmondó ember (lásd pl. Szent-Iványi István ex SZDSZ, most MLP), aki minden médián nyilatkozva Orbán rendszerét nem nevezi diktatúrának, addig a köznép a "demokratikus" oldal által félrevezetetté válik.
    Bojkottot csak úgy lehet végrehajtani Orbán rendszere ellen, hogy abban a bojkottban mindenki részt vesz.
    Orbán rendszerét még talán a bojkottal sem lehet eltakarítani, mert van az a anyagi, vagy politikai haszon, amiért nemzetközi szinten sem szólalnak fel Orbán rendszere ellen (lásd az Európai Néppártot, amelyik csak azért, hogy feltétlenül neki legyen többsége az EP-ben, még a legnagyobb diktátort is képes lenne ajnározni).
    Neked van igazad Gábor! Orbán rendszerét csakis forradalommal lehet eltakarítani. A gond az, hogy nem sokan vannak, akik fel tudnák vállalni, hogy esetlegesen a diktátor bebörtönzi őt. És ha nincs meg a "kritikus tömeg", akkor ez be is következik, (lásd törökországot).
    Azt pedig felemlegetni, hogy valamely politikus miért nem szólit fel forradalomra, naív kérdés.
    Hát talán azért, mert az a jelenlegi diktátor törvényei szerint a fennálló rendszer megdöntésére tett kisérletnek számítana.

    VálaszTörlés
  4. Amig pár százezer, egyszerre mozdítható választó számára nem válik nyilvánvalóvá és irritálóvá, hogy a hatalom egyre inkább beavatkozik a privát szférájába, miközben a polgárok javára fordítandó pénzt folyamatosan és gátlástalanul lopja, pazarolja feleslegesen, viszont a médiákban lehetőséget kapók közt nincs aki ezt kerek perec kimondja a tolvajokat naponta néven nevezve; addig.....?????
    Egyelőre ott tartunk, hogy a kétmilliós Budapest csak a 700Ft/hó netadót volt képes irritálóan értelmezni.

    VálaszTörlés
  5. https://www.youtube.com/watch?v=qfORQdmuT28&feature=share https://www.youtube.com/watch?v=xJID8YC-G20&feature=share

    VálaszTörlés