2016. március 16., szerda

Lavina

Reggel kifütyültük Orbánt a hívei körében, reagált is rá a beszédében. De az igazi, megrendítő erejű pofont délután kapta a Kossuth téren. Elindult az, amire 6 éve várunk, és ami elsöpri rövid időn belül a Felcsúti Keresztapát.




Délelőtt nagyjából 300-an gyűltünk össze a Kálvin téren, de hangerőben jobbak voltunk, mint az egyébként nem sokkal több valódi Fidesznyik kicsit odébb. Több volt a lengyel széljobber, mint a magyar orbánimádó, egypár piától föllelkesült baromarcú kivételével - lányt ütöttek, gondosan kiválasztva a fizikailag gyengébb célpontot - riadt csendben is voltak. Nem szokták meg, hogy visszapofáznak a Gazdának, azt meg aztán végképp, hogy a Diktátor olyannyira megzavarodik, hogy reagálnia kelljen egy eseményre. Elszokott a rögtönzéstől, hülyeséget is beszélt, bár tulajdonképpen ebben semmi meglepő nincs. Na, de ugorjunk, megvolt a délelőttnek is a maga jelentősége: minden, ami lazítja Orbán hatalmi szövedékét, az értelmes dolog, de a délután, az gyilkos erejű volt.


Nem azért, mert elfoglaltuk a Parlamentet, és kikiáltottuk a Köztársaságot, mert ez nem is volt cél. Akik a 15-e előtt írt blogomat elsőre nem értették, most olvassák újra: az zajlik, amit abban előre jeleztem. Nem robbanás, nem hegyomlás, hanem amit a címben mondtam: LAVINA. Mindent elsöpör, ami az útjába kerül, de csak akkor, ha már elég havat gyűjtött magába a hegycsúcsról lefelé gördülve. Hógolyóként indul, csuszamlásként folytatódik, aztán mire a völgybe ér, sokezer tonnányi gyilkos förgeteggé válik. Mondom: mire a völgybe ér. És ez fontos, és ezt kell mindenkinek megérteni, mert a türelmetlenség most hógolyózáshoz vezet, de nem a Diktatúra legyalulásához, és a korhadó fatörzsek maradéktalan eltakarításához.


Volt már akkora tüntetés, mint a februári tanártüntetés: a netadós. De az könnyen visszavonható témában, egyedi esetként jött, ahogy Orbánék visszakoztak egy lépést, már el is múlt. Kicsit zörgött még utána, de a nagy durranást nem követték még nagyobbak: nem lavina volt, csak hóvihar, nem erősödött az idő folyamán, hanem szépen lecsengett, és végül elhalt. A tegnapi, újabb tanártüntetés azonban NAGYOBB volt, mint az első, és sokkal. 50 ezerre becsülöm a résztvevők számát, az előző 30 ezrével szemben, egyszerűen nem fértek be az emberek a Kossuthra. És mindezt úgy, hogy most nem voltak tömegével buszok vidékről, az idő viszont ugyanolyan pocsék volt, mint februárban. De az eső nem mosta el az 50 ezer hópelyhet, és kezd összetapadni azzá, amit mondtam: LAVINA.


Jól csinálják Pukliék, láthatóan végiggondolt minden lépésük, és a tempót is érzik. Tudják, hogy a Diktátor tömeglélektani alapú hatalmát ugyanilyen módszerrel lehet aláásni. Az önkényuralom halála, ha eltűnik a félelem légköre. Mert akkor a Nép rájön, hogy sokkal erősebb, mint akik uralkodni akarnak fölötte. És akkor egyre inkább megmozdul, egyre számosabban, és bátrabban csatlakozik minden olyan tetthez, ami tovább erodálja a Hatalom mindenhatóságába vetett hitet. És minél nagyobb a fellázadt tömeg, annál bátrabbak annak vezetői, és lépésről lépésre, egymást erősítve a folyamatok végül elsöprik a Rezsimet. Most SZTRÁJK jön. Igen, csak egyórás, de két dolgot ne felejtsünk el: egy óráig mindenki tudni fogja, hogy NEM Orbán akarata teljesül az Országban. Ez pedig új helyzet, és hatalmas lelki ütés a narancshívőknek. A másik pedig az, hogy ez nem normál sztrájk lesz, hanem polgári engedetlenség: törvénytelen, mert Gecisztánban nem lehet törvényesen VALÓDI sztrájkot tartani.


A társadalmunk döntő többsége, beleértve a még mindig jelentős Fidesz tábort is, támogatja a tanárok követeléseit. De ma még nem támogatja a Rezsim megbuktatását, pláne nem erőszakos módon. Ám Orbánék nem teljesíthetik ezeket a követeléseket, mert tudják: eloszlik a mindenhatóságukba vetett hit, és ha egy társadalmi csoport képes Őket engedményekre kényszeríteni, akkor a többi is pillanatok alatt belázad. Csapdában vannak, a folyamatokat a továbbiakban már nem Ők irányítják. Előjönnek majd a menekültezéssel, hogy valahogy eltereljék a figyelmet az ország elsőszámúvá vált témájától: az oktatás felszabadításától. Karaktergyilkolnak majd, kevés sikerrel: a Tanarakat nem lehet pártpolitikai kötődésekkel vádolni, minden ilyen kísérletük visszaüt már, mint az épp most lett nyilvánvaló, látva a számában és önbizalmában duzzadó tömeget.


Orbán nem enged, mert nem engedhet. És mindazok, akik ma még az oktatási rendszer megváltoztatásáért küzdenek, be fogják látni e folyamat során: csak akkor érhetnek el sikert, ha magát a RENDSZERT változtatják meg. A követelések erősödnek, a Tömeg gyarapszik, a Nép ébred, a Hatalom hátrál. És minden egyes nappal többen és többen értik meg: ami zajlik, az az elmúlt hat év első igazi lázadása, egy olyan témában, amelyik az ország jövőjét alapvetően határozza meg, olyan emberek által vezetve, akik újak és hitelesek. Minden adott, hogy a folyamat végig is menjen, és mégcsak végtelen idő sem kell hozzá. Őszre itt mindenkinek minden világossá válik, és egyszerűen elfogy a Hatalom tömegtámogatása. Ennyi időt pedig adhatunk a Tanaraknak, nemde, hamár hat évig senki nem ért el semmit a Rezsimmel szemben. Úgyhogy adjunk időt, adjunk támogatást, legyünk hópelyhek, hogy ne múló hóvihar legyen a végeredmény.

Hanem lavina.









11 megjegyzés:

  1. Jó volt olvasni a gondolataidat és a felvázolt perspektívát! A következő engedetlenségi...-re HANGOSAN HÍVNI kell a bankbotrányok betétes áldozatait, a megfelelő orvosi ellátás miatt korábban elhunytak hozzátartozóit, s hasonló hátrányt szenvedőket is GRATULÁLOK ! -nagyszerű nap volt a tegnapi, mert NEM FÉLTEK és NEM is FOGNAK FÉLNI PUKLIÉK ! - de ne féljen a sokszor meggyalázott és 4,6 milliónyi mélyszegénységbe sodort tömeg se ! - őket kellene kimozdítani!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Quaestor károsultak ott voltak és ott lesznek ezután is!
      NEM HAGYJUK!

      http://nol.hu/…/Az_ultimatum_napja_U_ezt_uzentek_a_tobb_tiz…

      Törlés
  2. Hát igen.
    Voltam már néhány tüntetésen de sosem skandáltam, nem éreztem késztetést, de most ez: "nincs hatalmad felettem", elragadott.
    A "Tanarak" feltették a mércét, nem is alacsonyra. A sztrájk útjára lépnek (nyilvánvalóan) hisz' a bocsánatkérés Gorbánék számára pirézül van.
    Én az egy órás polgári engedetlenséget, erő és hajlandóság felmérésnek, egyszersmint kissé kockázatosnak gondolom, de arra mindenképpen alkalom, hogy más szakmák KINYILVÁNÍTOTTAN a pedagógusok mellé álljanak és ezzel a sztrájk lehetősége általános fenyegetést jelentsen. Ha ez utóbbi nem valósul meg, akkor a tanárok jobb ha egyelőre a saját (szülő-gyerek-tanár)területükön maradnak és nem terjeszkednek olyan harcmezőre, ahol már a politika suhogtatja a mocskos fegyvereit.
    Sztrájkolni meg (törvény ide, törvény oda) lehet, csak épp a követelések között szilárdan ott kell legyen + egy pont: a résztvevők büntethetetlensége.
    Ennyi.

    VálaszTörlés
  3. Szép jó reggelt minden Demokratának!Nagyon szép volt amit Pukli úr mondott!Nem szabad hagyni,hogy azt csináljon a Diktátor szeretne!Veletek vagyunk!Egy a célunk és csak összefogással és csak együtt tudjuk feloszlatni a kormányt!Hajrá Demokraták!Magyarország a Magyaroké!!

    VálaszTörlés
  4. És mint a "király" mondta, "az ország nem lehet ellenzékben" !!!

    VálaszTörlés
  5. "Elszokott a rögtönzéstől, hülyeséget is beszélt"
    Én nem tudom, ki milyen filmet néz, de a Csúti Ramszesz soha nem tudott rögtönözni, mindig csak a jó előre betanult paneleket tudta puffogtatni. Ez meglátszott egyébként 2006-ban is, amikor Gyurcsány felmosta vele a padlót az utolsó tévévitában, akkor pedig jól jött volna a rögtönzési képesség, amije nincs. Korábbról sem tudnék mondani olyat, hogy jól rögtönzött volna. Emlékszünk még 2011-ben a "nem a diktatúra ellen harcoltam" kijelentésére? Én azt élőben láttam a parlamenti közvetítésen, és csak röhögni bírtam, hogy hogy lehet valaki ennyire sötét, és hogy sikerülhet valakinek így megvezetnie az országot, ha csak ennyire telik neki...

    Orbán "zsenialitása" abban rejlik, hogy mindig tudta, kit kell alkalmazni egy adott esetre, de az ő képességei soha nem emelték ki őt sehonnan. Ha csak a valós képességei alapján ítélnék meg őt is, soha nem lett volna miniszterelnök, de még mezei államtitkár sem.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is az a véleményem, hogy a lavina elindult, de még csak most kezd lendületet kapni a TANÁROKTÓL, CIVILEKTŐL és a NÉVTELEN TÁMOGATÓKTÓL. Azt gondolom (és remélem is), hogy Orbán nem fog nyilvánosan bocsánatot kérni az elmúlt hat év őrjöngéseiért, vagy ha igen akkor is csak pávatánclépésben ami hiteltelenül hangzik és elfogadhatatlan lesz. Áder meg mint hűséges csatlósa a nyomában marad.
    Ám majd akkor vesz igazán lendületet a lavina, amikor majd a jogtalanul meghurcoltak is kiállnak a pódiumra és feltárják a történetük visszásságát. Meg amikor majd a rendvédelmiek is erőt vesznek újra magukon mint a "bohócsztrájk" idején tették és csatlakoznak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz.

    VálaszTörlés
  7. Üdv mindenkinek.
    Tegnap mindkét eseményen ott jártam az elsők között. Hogy a lavinelindúlt,rendben van.Pukli Istvánék nem akarnak többet, mint tiszességesen,tanítani! Gondoljatok bele, ez hatalmas kérés.Ez ugyan egy kisseb rés a pajzson,de szétveri, hosszabb távon. A kossúthon most kaptak egy box nyelven szólva kemény egyenest.Látjuk a tanárok tudnak ekkora tömeget mozgatni. NEKÜNK De az lenne feladatunk,hogy azt a bizonyos KOt helyezzük el az áll csúcsra. Hogyan? Ez az igen jó kérdés. 20 dikán este, ha megengeditek elmondom!

    VálaszTörlés
  8. Szép volt a tegnapi nap, a felgyúlt indulat idónként robbant, hiába kérte a szervezó tanár-csak a szakmánál mradjunk- " mocskos Fidesz elhangzott. Takarodj Orbán. a legfontosabb mondat, mert euek reformot nem fognak csinálni.DE: nyugtával dicsérjük a napot, sok a tántoríthatalan fidesz hivó, a kormáy buktatés nem egyszerü, jelenleg lehetetlen-

    VálaszTörlés
  9. Úgy tűnik egy mondat sokaknak elkerülte a figyelmét. István (Pukli) azt mondta, hogy az ország áll szemben a parlamentjével. Ez volt az első kimondása annak, hogy itt már nemcsak a tanításról van szó. Ő azt mondta virágnyelven, hogy mi megtettük, megtesszük, amit lehet. Sőt még többet is, hiszen vállaljuk a polgári engedetlenség törvénytelenségét, viszont azt kérjük, hogy az ország támogató 75%-a is mutassa ki tevőlegesen a támogatását. Ezért gondoltunk "csak" egyórás leállásra. De az is elhangzott, hogy senki nem fogja korlátozni azt, hogy ha valakik tovább fognak menni az egy órán. A tanárok ezt egyedül nem tehetik meg. Egyedül kevesek vagyunk. De az egészségügy, a szállítmányozás, a tömegközlekedés és az egyéni emberek támogatásával már létrejöhet a kritikus tömeg. István azt mondta, hogy ez innentől rajtatok is áll! Most kellene Büki Zoli útlezárása arra az egy órára. Most kellene - Gábor - a te mozgolódásod, hogy minél többen értesüljenek majd arról, hogy mikor lesz az a bizonyos óra. Ezt egyértelműen arra szánjuk - magunknak is - hogy lássuk, mekkora az az aerő, amely ténylegesen képes és akar is tenni a változásért. Mert eddig csak rossz tapasztalat volt.

    VálaszTörlés