2016. május 15., vasárnap

Zion

Tudom, hogy a szó sokjelentésű. De én itt most a Mátrix Zion nevű városáról írok. Nem, nem váltok át filmkritikusnak, és archeológus sem leszek. Egyszerűen csak megmutatom, hogy ez a mese nagyon is valóságos.




Kezdjük azzal, hogy pünkösd vasárnap nem írunk blogot, mert úgysem olvassák el. Nem azért, mert oly mély keresztény volna a Hazánk, mint azt Kövérlaca szeretné, hanem azért, mert mindenki kipurcan eléggé a hétköznapokban, hogy egy kétnapos ünnepet pihenéssel töltsön. Én is ilyesmit terveztem, sűrű hét volt mögöttem, nemkicsit jogászkodós a háttérben, de aztán eszembe jutott Zion. Fene tudja, miért. Ja, ahogy leírtam, rájöttem, mégiscsak tudom. Szerintem nagyjából mindenki látta a Mátrixot, és egyértelműek voltak benne a viszonyok: voltak a Jók, meg a Rosszak. Zion a Jók Városa volt. Hogy pontosabban mondjam: a Jók és Bátrak városa. Azoké, akik képesek szembenézni a Valósággal, bármennyire is fájdalmas, kockázatos, sőt egyenesen életveszélyes.


Zionban szabad emberek éltek. Miközben a világ hatalmas tömegei egy látszatvalóságban kéjelegtek, elfogadva, hogy nettó biomasszaként másoknak hajtanak hasznot, kevesen úgy döntöttek: jobb szabadon élni életveszélyben, mint rabságban, ám biztonságban. Nagyjából a Mátrix egy modern tehenészetről szól: a tejelő egyedek föláldozzák a szabadságukat, hogy életüket biztonságban töltsék. Van pár jó, nyugis évük, nem kell megküzdeni a mindennapok szaraival, csakhát ha elapad a tej, levágják Őket. De ez része a biznisznek, kényelem, mások által garantált létbiztonság, cserébe szolgaság, és haszonállattá válás, amelyik bármikor elvihető a vágóhídra. Magyarország jelen állapotában egy az egyben a Mátrix világa. Ha valakinek nem tűnt még föl, akkor mondom.


A különbség csak annyi, hogy a Népünket nem a Gépek használják kiszipolyozható biomasszaként, hanem Emberek. Márha az Orbánbanda közismert arcai, Kövérlacától Lázáron át Rogánig eléri azt a szintet, amitől valaki Embernek nevezhető. Nem, nem éri el. Ők is Gépek, olyan célprogramot futtatnak, amit harácsolásra, és mindenki lenyomására írtak saját maguknak. És működik, mint azt évek, vagy inkább évtizedek óta saját bőrünkön érezzük. Remek látszatvilágot hoztak létre, minden valóságosnak tűnik: van parlament, van média, ha tartod a pofád, és nem akarsz fölébredni, akkor békén hagynak. Már egy ideig persze, mint a vágómarhát, amíg tejelsz adó formájában, hasznos vagy, aztán ha az elapad, akkor gondoskodnak arról a szétdúlt szociális és egészségügyi rendszeren keresztül, hogy gyorsan beérkezzen a tagló.


És pont úgy, ahogy a Mátrixban, itt is vannak olyanok, akik felébredtek. Látják, hogy ez egy színdarab, semmi és senki nem az, aminek látszik. És mondják a magukét, és próbálják fölébreszteni a biomasszát, és közben kapják a savat mindenkitől, mert persze a Szabadok vannak kevesen, az Alvók meg sokan. És utóbbiak nem akarják vállalni az ébredéssel járó kockázatokat. Éhen lehet maradni, börtönbe lehet kerülni, esetleg belehalni, és mindezért csak annyit kapnak, hogy szabadok. A többség számára ez ma még kevés az ébredéshez. Ám egy olyan elvont fogalom, mint a szabadság, valójában az Ember legmélyebb tudatalattijában fészkel. Ideig-óráig lehet nélküle élni, csak aztán az történik, mint minden elfojtott vággyal: elemi erővel tör ki.


A Szabadok soha nem lesznek többé Alvók. Megszokták a szabadságot, és a vele járó mindennapi megpróbáltatásokat. És rájöttek: jobb az utóbbiakat bevállalni, mert olyat kapnak cserébe, ami mindennél fontosabb: a lelki békét, a szabadság érzését, és persze azt, hogy eljön az idő, mikor kiderül: a Felébredteknek van igazuk. A Szabadok létrehozták a maguk Zionját. A Szabadok kis szigetét, az Alvók és az Altatók által közgyűlölt parányi pontot, ahonnan újra és újra megpróbálják kiforgatni sarkaiból a Rendszert. A Mi Zionunk a Kossuth téri sátras tüntetés. Újra megyünk, mert már hiányzott. Május 22-től 29-ig, egy héten át éjjel-nappal ott leszünk. És oda várjuk a már Fölébredteket. A Szabadokat.

Téged.


5 megjegyzés:

  1. Szóval, ha ez ilyen egyszerű lenne:

    "A Szabadok soha nem lesznek többé Alvók. Megszokták a szabadságot, és a vele járó mindennapi megpróbáltatásokat. "

    Mikor végre elindulhatott a jónép NYUGAT felé és beindult a vásárló turizmus, mindenki azt harsogta, hogy végre szabadok vagyunk és utazhatunk nyugatra is és ráadásul nem csak 3 évenként.
    Mi lett ebből mára, ez a "szabadságérzet" simán füstbe ment, helyette megszoktuk/megszokták, hogy mégis jobb a rabszolgaság, legalább is kifizetődőbb látszólag. Simán az elmúlt 25 évben ez az érzés vált uralkodó tendenciává, amit egyesek ki is használnak.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, hogy akarnak-e az emberek még egyáltalán szabadnak lenni. A szabadság kényelmetlen, felelősséggel jár, dönteni kell a saját ügyükben, hát kinek kell ilyen sok nyűg? Ráadásul még veszélyes is, gondolkozni is kellene néha, hát nem egyszerűbb a vályú mögött békésen kérődzni?

    VálaszTörlés
  3. ..Jóska sógorom falun él,89-ben a falu apraja nagyja elindult Ausztriába ,hogy szippantsanak a Szabadság levegőjéből,ha már ott vannak hoztak egy "gorenje" mert volt pénz rá,tartott ez 4-5 évig igaz volt azzal a különbséggel ,hogy mind kevesebben voltak,fogyott a" piz" jött a munkanélküliség ,most ott tartanak ,hogy a faluban csak reggel,délben ,este van buszjárat a falu s város között ,,ezen sem utaznak nagyon mert nincs pénz a jegyre..!!26 év alatt sikerült nyomorrá tenni a Magyar-Nemzetet ..ez a folyamat 201o-től felgyorsult..a fiatalok akik még tanulhattak elmentek ,a mostaniak már nem tanulhatnak mert nincs pénz rá ,a minimálbért,közmunka bért kapóknak ,--ez a falú 90%-a --,még a megélhetéshez is kevés..Lajos bá 90 éves .mondta fiaim ez fides-es fiúk rosszabb mint a rákosi bandája volt,,akkor volt mit elvinni ,most ezek még az országot is ellopták..

    VálaszTörlés
  4. Igen...Ez az írás egy sóhaj,egy elérhetetlen vágy valami után ami most innen úgy tűnik,hogy elérhetetlen.DE azt hiszem illetve szeretném hinni,HA egy forgatókönyvet meg írnak,abból kialakulhat az életben is valami olyan amit nem nevezhetünk VÁGY ÁLOMNAK,meg születhet a valóság,HA a tetteid alapján le tudod venni a kezedről a bilincset,amit akaratod ellenére a kormány rád rakott. SZABADULJ meg tőle,tőlük !!!

    VálaszTörlés