2016. július 22., péntek

Szembesítés

Magát a szót nagyjából mindenki ismeri: van két ember, ellenkező állításokkal, kiállítjuk Őket egyszerre a placcra, aztán mondják egymás szemébe a frankót, mi meg figyelünk, vajon melyik hazudik.




Két egymással ellentétes állítás nem lehet egyszerre okés: az egyik igaz, a másik hamis. Ebből adódóan aztán akik az igazat mondják, azok kedvelik a szembesítést, akik meg hazudnak, azok roppantmód rühellik. Rengeteg ellenem indított Fidesznyik eljárás fulladt ki a szembesítéseknél: volt, amelyik már a rendőrségi szakaszban, volt, amelyik a bíróságon. A rólam hazugságot állító delikvens egyszerűen nem mert eljönni a szembesítésre, elkerülendő, hogy aztán belezavarjam a mondókájába, és végül Ő váljon vádlottá. Úgyhogy nemcsak úgy általában szerettem meg a szembesítés módszerét, hanem saját bőrömön szerzett tapasztalataim alapján is a leghatékonyabb igazságfeltárási technikának tartom. Ebből adódóan oknyomozó újságíróként is ez vált fő módszeremmé: a szavak és tettek közötti ellentmondás, a látszat és a valóság éles ellentéte gyorsan megmutatható általa.


És akkor csapjunk is a lovak közé. Szembesítések következnek. Kezdjük mondjuk a bojkottal. Lesz október 2-án egy Orbán által akart kamunépszavazás. Semmi jelentősége jogilag, amíg EU tagok vagyunk, annak döntéseit el kell fogadnunk minden olyan témában, amelyik közösségi ügy, nem pedig országonkénti. A menekültek befogadásának kvótája pedig pont ilyen kérdés, eleve nincs tehát semmi értelme az erről való népszavazásnak. De persze nem is ezért akarja Miviktorunk. Akar egy kis hangulatkeltést, meg elvinni gyakorlásként a szavazóurnákig a támogatóit, ennyi a cél, semmi több. Ellenzéki ember persze bojkottálja eleve a Rezsimet: nem vesz részt annak semmiféle látszattermelő akciójában, így aztán a népszavazást is kihagyja. Mert egyébként is így cselekszik, a hét minden napján, és minden ügyben.


Nem fogad el segítséget, adományt, pozíciót Tőlük, mert annak súlyos ára van. Diktatúrában élünk, ahhoz, hogy legyőzzük, tisztának kell maradnunk: nem lehet egyszerre kinn is, meg benn is lenni. A Rendszert kell bojkottálni, mert akik nem így tesznek, azok valójában hitelesítik azt. CSAK egy népszavazást bojkottálni, annyit tesz: minden más tettüket törvényesnek, demokratának, europernek fogadjuk el, és ami ennél rosszabb: fogadtatjuk el a külvilággal. Megy a verseny a parlamentben melegedő műellenzék pártjai között: melyik a legnagyobb bojkottáló. Hát, csaxólok: egyik sem. Műbalhé, folyamatosan veszik föl a személyi és pártszerű támogatásokat ettől a Rezsimtől, parlamenti jelenlétükkel legitimálják a Diktatúrát demokráciának. A valódi ellenzéki honpolgárok természetesen bojkottálni fogják a népszavazást, ez nem kérdés, de elvi alapon: azért mert a RENDSZERT magát bojkottálják.


Az pedig egy újabb szembesítési téma, hogy miért is nem áll bele a parlamenti műellenzék a népszavazás Orbánnal szembeni megnyerésébe. Hisz prominensei folyamatosan azt szajkózzák: Orbán legyőzhető választásokon, türelemre és nyugalomra intik mindazokat, akiknek már eléggé tele a hócipőjük ahhoz, hogy ne akarjanak 2018-ig, de méginkább a világ végéig várni. Ha a műellenzék komolyan venné saját mondatait, akkor bizony neki kéne vágnia a népszavazás megnyerésének. Hisz 2018-ban választást akar nyerni, hát akkor tessék: itt a főpróba. Most még a dolguk is könnyebb lenne, mint akkor, hiszen mint a közvéleménykutatásokból kiderült: a magyarok több mint kétharmada Európa-párti. És mivel népszavazásról van szó, még azzal sem kell bíbelődni füstös háttérszobákban, hogy melyik párt hol ad jelöltet, és ki hanyadik lesz a listán.


Persze természetesen nem vállalják be a megmérettetést. Ők is tudják: Diktatúrát választáson leváltani ötezer évnyi világtörténelemben senkinek sem sikerült, még akkor sem, ha egyébként a társadalom többsége rájuk szavazott volna. De a helyzet nálunk ennél sokkal rosszabb: a parlamenti műellenzék egyesített szavazóbázisa a 2014-es rettenetes vereség óta tovább apadt, így aztán még a minimálmatek szerint sincs semmi esélyük. Tessenek majd figyelni október 2-án este, mikor nagy valószínűséggel az lesz az eredmény: a népszavazás érvénytelen. Tele lesznek a tévéstúdiók melldöngető műellenzéki pártvezérekkel, akik egymás szavába vágva harsogják tele a füleket: Őmiattuk nem ment el a Nép, Nekik köszönhető az Orbánnak adott tasli. És akkor itt és most tisztázzuk, egyszer s mindenkorra: minden ellenzéki bojkottálni fogja a népszavazást, de nem azért, mert a műellenzék azt kéri. Épp ellenkezőleg.

Annak ellenére.


2 megjegyzés:

  1. A hatalom pedig azt fogja kommunikálni, hogy
    "a nem szavazatokon túl a nép ránk bízta a döntést mert látja, hogy jó irányba vittük eddig is az országot".
    Ebben a népszavazásban több a lehetőség mint az érdektelenséggel, kormánybanbízással összemosható bojkott(?).
    Csak hát az ellenzéki összehangolt mozgósítási képesség....
    Azzal mi a helyzet?

    VálaszTörlés
  2. Elmondta az mszp-s fővezér, elkezdik a felkészülést 2018-ra. Ha két év kell a felkészüléshez, akkor megette a fene!

    VálaszTörlés