2014. június 1., vasárnap

Hitelesség. Hitelesség. Hitelesség.

Nem a billentyűzetem ragadt be és nem is bolondultam meg, már annál jobban, mint amennyire azt páran gondolják. Egyszerűen csak annyi történt, hogy egy liberális konzervatív barátom - DK támogató, jééé - föltett egy jó kérdést: Mik a kritikus faktorok, amikkel Orbánt lehet űzni?




Nem terveztem ma újabb cikket, de a Blogom intellektuális bázisát jelentő fészbukos csoport - JóVáros Blognem dísznek került összehozásra. A folyamatosan zajló élénk és szabad viták rengeteg olyan dolgot hoznak felszínre, amire magam nem gondolnék. És el szokott indulni a vezérhangya, és abból aztán akár terveztem, akár nem, cikk születik. Mint most. Szóval mint mondom, a kérdést egy DK szavazó konzlib barátom tette föl, és ez bizony még nyomatékosabbá teszi, hogy megválaszoljam nagy nyilvánosság előtt is. Mert nem biztos, hogy mindenki tudja, de a DK saját arccal és identitással egyfajta ellenzéki gyűjtőpárttá kezd válni. Konzervatívok, liberálisok is szép számmal gondolják azt, hogy az egyetlen vállalható és támogatható ellenzéki párt. Csak a csoportomban van legalább 100 olyan ember, aki nem baloldali, de az EP választáson simán leszavazott a Demokratikus Koalícióra. És ezen érdemes elgondolkodni, pláne ha egyikük teszi föl a kérdést, hogy miért is a DK az ellenzéki vonzás alapmágnese.


Sokan gondolkodnak azon, hogy vajon világnézetileg micsoda is a Demokratikus Koalíció: liberális, vagy baloldali, vagy a kettő egyvelege, vagy bármi. Ha viszont az lenne, akkor nem jönnének liberális-konzervatívok a szavazók közé, márpedig jönnek és szép számmal jönnek. És ezzel megerősítik azt a gondolatomat, hogy jelen pillanatban Magyarországon nem a világnézeti, hanem az erkölcsi kérdések határozzák meg egy párt jövőbeli sikerét. Orbánék ugyanis egyszerre mennek neki minden demokratikus alapértéknek és minden világnézetnek: antikapitalisták, antiliberálisok, antibaloldaliak. Nem könnyű feladat egyszerre ennyi hülyeséget csinálni, de Nekik láthatóan sikerül. Mikor pártállamot építenek, akkor a liberális és konzervatív alapértékeket zúzzák porrá, ugyanígy a szabad versenyt gyilkoló államosításokkal, piaclenullázásokkal - pl. trafikok -, mikor pedig valódi munkahelyteremtés helyett a lassú éhhalál közmunka nevű megoldását csinálják, akkor pedig a baloldali alapértékeket semmisítik meg.


Ez csak néhány kiemelt példa, mert valójában egész tevékenységük erkölcsileg és világnézetileg "unortodox", ami esetükben a NINCS szócska bonyolultabb megfogalmazása, semmi más. No erkölcs, no világnézet, no racionalitás. És a politikának a létező helyzetből kell újat teremtenie, és mikor az alapprobléma Orbánisztánban nem világnézeti, hanem erkölcsi jellegű, akkor nem ideológiai, hanem morális alapon kell megteremteni a Narancsok antitézisét. Majd ha a Maffiaállamot elhajtottuk, és képesek vagyunk újra egy nyugatos demokráciát fölépíteni és stabillá tenni, akkor valóban fontossá válik, hogy a civilizált politika döntései mely társadalmi és gazdaságpolitikai értékrenden nyugodjanak. Jelenleg sem jobboldali, sem baloldali, sem liberális párt a magyar politikai palettán a szavak eredeti jelentésében nincs. És ha most az ellenzék vezető erői elkezdik magukat öndefiniálni, akkor leszűkítik saját mozgásterüket, szinte tudatosan zárják be az ajtajukat a feléjük közeledő más világnézetű honfitársak előtt.


Engem a DK sorsa izgat, kevésbé az Együtté, az MSZP-jé meg aztán főleg hidegen hagy, de gondolom ezzel csak annyira mondtam újat, mint egy utolsó hónapos várandós anya e tény férjnek való bejelentésével. Szóval azt gondolom, hogy a Demokratikus Koalíciónak egyáltalán nem kell magát világnézeti szempontból a következő években definiálni. Olyan értékrendet kell közvetíteni, amely erkölcsi szempontból magasodik az összes többi politikai erő fölé, és akkor elnyerheti a passzív választók tömegeinek bizalmát. Mivel Orbánék olyan szinten törik darabokra a demokratikus piacgazdaságot, pláne 2018-ig, hogy ott szinte mindent újra kell építeni, ezért aztán egy választási győzelem után úgysem világnézeti alapon kell újraindítani az Országot. Egyszerre kell majd liberális, konzervatív és baloldali lépéseket megtenni, és tömegével, és ha négy év elég lesz az alapértékek helyrehozására, akkor az már egy csaknem naiv álláspont a részemről. Egyszerűen minden világnézetnek helye lesz egy változásban, mert azok mindegyike alapvető károkat szenved, amíg Orbánék dorbézolnak a maffia-értékrendjükkel.


Szóval Hitelesség, és háromszor Hitelesség. Ez ürült ki a magyar politikából, ezt használják ki Orbánék, ezért tudnak mindössze 2 millió emberrel uralkodni 8 millión. Azért hazudhatnak, csalhatnak, lophatnak gátlástalanul, mert a politika egésze vált hiteltelenné, ugyanis csak a mértékek voltak különbözőek, de a lopcsalhazudik elve minden politikai erő alapviselkedésévé vált. Ha egy politikai erő a következő években mást nem tesz, mint hitelesen politizál, akkor képes lesz visszafordítani az embereket a közélettől elfelé vezető útjukról. A Hitelesség pedig egyszerű dolog ám, csak nehéz betartani, mert folyamatos figyelmet és állandó nehéz döntési helyzeteket teremt. Viszont ha sikerül, akkor visszavehető az Ország. Én nem istenhívőként racionálisan elővehetem a Tízparancsolatot, mint jól összefoglalt erkölcsi sorvezetőt. Tessenek nem hazudni, nem lopni, nem csalni, és soha és semikor, mert a legkisebb ilyen cselekedet megkönnyíti a csalódott magyarok dolgát: rálegyinthetnek a DK-ra is, hogy ez is olyan mint a többi, ha ennek akár csak nyomát is fölfedezik. Ez persze a mai magyar rögvalóságban lehetetlen feladatnak tűnik. De csak épp annyira, mint Orbán legyőzése. Ha mégis sikerül megvalósítani a Hiteles Politikát, akkor viszont az egyik lehetséges azzá teszi a  másikat is.

És Orbánnak vége lesz.


24 megjegyzés:

  1. Csak ennyi: lájk, és mégyeszer lájk.

    VálaszTörlés
  2. Gábor, nagyon-nagyon egyetértek!!!

    VálaszTörlés
  3. Így igaz. Tisztességesnek kell lenni, annak kell maradni, és annak is kell látszani. Ez utóbbi se lesz egyszerű!
    Mozigépész

    VálaszTörlés
  4. ..."Majd ha a Maffiaállamot elhajtottuk, és képesek leszünk ÚJRA egy nyugatos demokráciát fölépíteni..." Kérem szépen, mi az, hogy "újra"? Szerintem eddig még semmilyen demokráciát - nem hogy nyugatosat - nem sikerült felépíteni. Ha sikerült volna, akkor most nem volna Orbanisztán. Kezdeményezések, kísérletek ugyan történtek ez ügyben, de valahol valami mindig félresiklott. Először azt kellene megtanulni, hogy mit jelent a demokrácia, hogyan kell demokráciában élni és politizálni, természetesen hitelesen.

    VálaszTörlés
  5. Emlékeztetni szeretnék:az újra fogalmára:

    "A DK politikusai, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Oláh Lajos képviselői esküjét kiegészítve úgy fogalmaztak: "Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak.""

    VálaszTörlés
  6. Szerintem nem csak előre, hanem visszafelé is igazsága van Gábornak, már ami a moralitást illeti. Mert például a demokrácia megteremtésében sokkal többet léptünk előre, mint a moralitásban - vagy úgy is mondhatjuk, hogy a fő hiátusaink nem a demokráciában (ott is voltak persze), hanem a moralitásban keletkeztek. Ebben a csúcsteljesítmény - minden képzeletet felülmúlóan - kétségtelenül a Fideszé, ami még inkább helyessé teszi a Gábor ajánlotta terápiát.

    VálaszTörlés
  7. Azzal, ha megdöntjük a maffiaállamot még csak a dolog egyik felével végeztünk. A munka akkor fejeződik be, ha az erkölcsi rend helyreállítása érdekében demokratikus módon, a törvények segítségével meg is büntetjük a maffiózókat, hogy szellemi utódaik meggondolják, a nyomukba lépjenek-e.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van. A büntetés sem maradhat el méghozzá nem kis mértékben.
      És a munka nagy része csak akkor kezdődik ha sikerül őket megdönteni. Nem lesz könnyű dolgunk egy ilyen tönkretett országot újra kell építeni erkölcsileg is.

      Törlés
  8. Gábor! Ez az írás jobb, érthetőbb, mint ami ma megjelent a V H-ban Nagy B. György tollából "Korrekció" címmel. Szerintem Feri nem olvashatta el a nyomtatás előtt, mert biztosan nem így fogalmazott. De határozottan kérem őt, hogy soha többé ne emlegesse az ő eddigi negatív megitélését. Mi is próbáljuk inkább ezt a néppárti imázst - amit Te igen szépen kifejtettél- propagálni, beszélni arról, hogy a DK egy befogadó párt, senki ellen nincs a baloldalon. Egy ellenfele van az Orbán rezsim. Gratulálok a remek íráshoz!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jo.Gratulálok.

    VálaszTörlés
  10. "vajon világnézetileg micsoda is a Demokratikus Koalíció: liberális, vagy baloldali, vagy a kettő egyvelege, vagy bármi"

    Kulturálisan, világnézetileg nagyon pontosan behatárolható a DK: az "européer", "progresszív" szubkultúra pártja. Ebben az Együtt a konkurense, és az SZDSZ (valamint a létezése vége felé az MDF) az elődje. Az egyszerűség kedvéért liberálisnak is nevezik ezt a szubkultúrát, de az nem igazán pontos jelző.

    A DK azonban nemcsak világnézeti alapokon áll, hanem a másik vonása, hogy Gyurcsány pártja. Mivel azonban Gy. az említett szubkultúrához sorolható, így itt nincs nagy ellentét, mindössze az, hogy egyeseket hidegen hagy Gy., és a szubkultúra kedvéért jönnek a DK-hoz, mások at viszont nem az izmus érdekel, hanem Gy. személye.

    A DK és az Együtt között kb. az a különbség, hogy a DK határozottabb, az Együtt elmosódottabb arcélű párt, és más a vezéralak a két pártban. Szerintem az Együtt eltűnésre van ítélve, ha a DK-val kell versenyeznie az említett szubkultúra szavazataiért.

    "Konzervatívok, liberálisok is szép számmal gondolják azt, hogy az egyetlen vállalható és támogatható ellenzéki párt"

    Mivel Magyarországon a konzervatívok, liberálisok, liberáliskonzervatívok és konzervatívliberálisok összeadva néhány %, ezért ez önmagában nem utal néppártosodásra, csak azt mutatja, hogy a DK vonzani tudja azt a sznob réteget, amelyik értelmiséginek szeretné érezni magát, és úgy gondolja, hogy ezt egy bizonyos párthoz tartozással lehet elérni.

    Orbánék nem konzervatívok, nem liberálisok és nem baloldaliak, ezért részükről nem tévedés vagy kudarc, ha szembe mennek ezekkel az eszmékkel.

    Mindenki, aki valamilyen klasszikus izmussal azonosul, megtalálja a helyét a DK-ban, az izmusok pártjában. Azonban tévedés azt gondolni, hogy ez a DK-t tömegpárttá teszi. Az izmusok hívei nincsenek többségben az országban, ezt világosan mutatják a választási eredmények.

    Az, hogy valami tisztességversenyben vagy erkölcsbajnokságban majd lekörözi az egyik párt a többit és ezáltal népszerűbb lesz náluk, viszont fantazmagória. A politikában ilyesmi nincs. Betudom a tanácstalanságnak az efféle "stratégiák" kieszelését. De még kitalálhatja magát a DK, van idő gondolkodni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen, kár ennyit írni, ha mindösszesen annyi a tény belőle, hogy utálod a DK-t :)

      Törlés
    2. Köszönjük az elemzést, kedves Szabolcs!

      Törlés
  11. Gratulálok, lényegre tapintottál! Nagyon jó írás Gábor!

    VálaszTörlés
  12. Ezek itt abszolút keresztényi tanok. És IGAZAK. Annyiból mégjobban azok, hogy nem az üdvözülés a cél.. Azért ne izgulj.. Szent Péter, ha mindezt véghez is viszed, BEENGED.. :D sverde

    VálaszTörlés
  13. A DK sokszínű párt. Olyan sok színű, mint a szivárvány! De sokan azt képzelik, hogy pont olyan illékony is, Hát.. csak szeretnék! Nem az! S ha még van a palettán elfogadhat szín, viselhető szín, képviselhető szín, melyet hangoztathat, akkor még sok színűbb lesz, nagyobb lesz a szivárvány íve is, ami alá egyre több ember elfér! S abban reménykedek, hogy nem csak hely van alatta, az emberek ki is töltik az üres helyeket!
    Gratulálok Gábor! :)

    VálaszTörlés
  14. Csak megerősítésül.: Gy.F. a DK megalakításakor említette, hogy Mo-on kevés a demokrata. Nincs jobb oldalon, de bizonyossá vált (számomra), hogy a választásokat megelőző időszakában, a kirekesztő balosok sem igazán demokraták. Továbbá az Alkotmány következmény nélküli ellopása mutatja: nincs igazán mérhető demokratikus erő.(Hogy lehet, hogy egy volt miniszterelnök az találja mondani a másik ellenében: ez még nem diktatúra, de sorolhatnék mást is.) Valójában most a demokráciát kell helyreállítani. Erre meg egyetlen párt adott, a Demokratikus Koalíció. Nemes egyszerűséggel: aki nem a DK-ban találja a megoldást az antidemokrata. Nem ártana a magyar médiákban a szó jelentését definiálni: Demokrata. Mert ne már, hogy egy Juhász, egy Schiffer, ... demokrata. Mint, ahogy nincs olyan, hogy félig terhes... Kár, hogy mi mindig ezer évvel vagyunk lemaradva a fejlett világtól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért, mi a demokrácia, és honnan lehet felismerni a demokratát?

      (Lehet a kérdést elröhincsélni Gábor módjára, meg el lehet gondolkoni azon is, mekkora demokrata lehet az, aki nem tudja, micsoda az az eszme, amiért állítólag küzd.)

      Törlés
    2. Szemantikai kérdésekbe addig biztos nem fogok belemenni, ameddig csak egy ember kívánja. :)

      Törlés
    3. Hogy mi a demokrácia, az nem szemantikai kérdés, mármint egy demokrata számára. Számodra lehet, hogy az, Gábor. De nem téged kérdeztem, mert a kérdésem komoly, és nem félművelt jópofizást várok, hanem választ.

      Törlés
  15. Kivàlo iràs, erkolcsi alapvetés a jovore nézve, Koszonom Gàbor! J.

    VálaszTörlés