2014. április 11., péntek

A gyurcsányahibás - a Gyurcsányfóbia háttere

Na, kezdődik a gyurcsányahibás mantra, menetrendszerűen. Még csak a peremvidékeken, még nem hivatalos "központi álláspont", de azt hiszem az sem várat magára sokáig. Értsük meg mi ez az egész örökösen ismétlődő hülyeséghalmaz, hogy eredményesen szállhassunk vele szembe.

 



Kezdjük tán azzal: nincs olyan, hogy végleg bukott politikus. Churchillt elkönyvelték annak az I. világháború után, merthát elcseszett ezt-azt mint haditengerészeti miniszter - ott ezt nem így hívják, de mindegy -, aztán 20 év múlva Nagy Britannia megmentője lett, világszerte elismert államférfi. Vagy akár itt az Orbán, akit mindenki leírt 2002-ben, de valahogy mégis megnyerte épp most az esedékes választást. Nyugi, nem hasonlítom össze Orbánt mással, de attól még a tény tény marad, és ideje a valósággal foglalkoznunk.

Szóval elvileg nem helytálló az az állítás, hogy Gyurcsány bukott politikus. Akik ezt állítják, azok vagy nem ismerik a történelmet, vagy valami céljuk van ezzel. Mivel nem gondolom, hogy mindenki hülye, ezért arra jutottam, hogy itt nem műveletlenségről, hanem koncepcióról van szó. A Feri cseszett el dolgokat, de messze nem olyan mértékben és gyakorisággal, hogy kilógjon ezzel a sorból. Ha a hibaráta szerint ítélkeznénk, akkor hirtelen tudnék mondani egy tucat olyan vezető politikust, akit jóval inkább kéne örökös némaságra ítélni, mint Gurcsányt. Szóval a Fóbia okát nem a siker/kudarc arányban kell keresni, mert az egyáltalán nem rossz Feri esetében.


Inkább arról van szó, hogy Gyurcsány miniszterelnökként és Szoci pártelnökként belenyúlt a kialakult háttérjátszmákba. Ha azok a háttérjátszmák csak az MSZP berkein belül mentek volna, még akár győzelmet is arathat, de a szálak bonyolult hálózata messze átlógott a párthatárokon. Bukása szükségszerű volt, akkori hatalma nem volt elégséges a vele szemben álló összpárti politikai és gazdasági érdekhálóval szemben. Akik kicsinálták, azzal számoltak, hogy elég kiütni, elviszik a hordágyon, és mikor felgyógyul majd befogja a száját, szépen visszamegy az üzleti életbe, mint Kóka, és akkor még kaphat is pár jutalomfalatot.

A Feri azonban nem így döntött. És mivel világnézetéből és habitusából nyilvánvaló, hogy ha újra olyan helyzetbe kerül, hogy belevághasson a tabuk szövetébe, akkor meg is fogja tenni, ezért aztán az egyes számú közellenséggé lépett elő. Érdekes most megnézni ezt a kórust, amelyik újra belekezdett a csoportos vonyításba. A Vérnarancs sajtó az rendben, Orbán egyetlen legyőzőjének kicsinálása elemi érdekük, az Ő szerepük érthető. Annál meglepőbb azonban a liberális sajtó hasonló hozzállása. Mostanra a netes hírportálok váltak a zászlóshajókká, így amikor a liberális sajtóról beszélek, elsősorban rájuk gondolok. Hvg.hu, Cink, 444, Index, Origo. Nem azonos mértékben és szellemben, de nagyjából mégis egybehangzóan viszik a Gyurcsányahibás Projektet.


Esetükben azt hiszem az alapvető motiváció annyi, hogy nagyon szeretnének befolyást teremteni a hazai politikai élet irányára. Orbán leszarja Őket, vagy épp betiltja, ha olyanja van, keresik tehát a helyet, ahol hatást tudnak kiváltani. Az MSZP-re, Gordonékra valamelyest tudnak is hatni, de megtalálták maguknak az új liblinget: Schiffert. Majd persze rájönnek később, hogy Schiffer legalább annyira öntörvényű bolsevik, mint a Felcsúti, és hogy annyira liberális, mint egy inkvizítor, de ez a felimerés még odébb van. Sikerült az utolsó két heti kampányolásukkal betolni az LMP-t a parlamentbe, most megy a szerkesztőségekben a buli, egészségetekre srácok, piáljatok, nemsokára úgyis ki kell józanodnotok.

Van még a balos médialerakat. Az MSZP által finanszírozott bértollnoksereg írott sajtóval, néhány ATV-s műsorral. Ők is már belekezdtek, alakul a dolog. Abban igaza van a Ferinek, hogy elsőnek a DK-t támogatók ne támadjanak, mert az kontraproduktív. De remélem most a fiúk Szegeden a Góréülésen azért nem a nagy lelkibéke és szeressük egymást gyerekek útjára készülnek föl, hanem a harci trombiták megfújására. Vége az országgyűlési kampánynak, a DK az Összefogásba való beszállással nagy áldozatot hozott, saját választási érdekeit Orbán megbuktatásának lehetősége alá rendelte. Épp triumfálhatnék is, mert heteken keresztül próbáltam cikkek sorozatát írva érvelni a külön indulás mellett, de most inkább azt mondom: ha én, aki néha csaknem egyedül tartottam ki a különindulás tézise mellett az utolsó pillanat után is, most nem döngetem nap mint nap emiatt a mellem, akkor azok se tegyék, akik akkor a mindenáron való együttműködés mellett érveltek.


Mert jelzem, a döntő többség az Összefogást überprioritásként kezelte, kaptam hideget-meleget nyilvánosan és a háttérben, hogy mit okoskodok. Szóval hadd kérjem azt, hogy ne azok legyenek most a leghangosabb én megmondtam érvelők, akik nem hogy nem mondták meg, hanem épp az ellenkezőjét sulykolták. Nem vagyok híve a múlt elemzetlenül hagyásának, de ez esetben azt mondom: ugorjunk. A kialakult helyzetet most már adottságként kell elfogadni, tanulni belőle, de ne csináljanak magukból hülyét a mindenáron összefogáspártiak azzal, hogy ők a különindulást pártolták, ugyanis ez nem igaz. Hazudni meg nem szép dolog.

Szóval van a Ferivel meg a DK-val szemben egy fullextrás médiaössztűz. Az EP kampányban ne legyenek kétségeink: a tegnapi standtársak holnapra már ellenfelek lesznek. Már hidegháború van, és jövő hét végére az már a lehető legszélesebb spektrumú politikai harccá válik. Jobb erre készülni, mint aztán meglepődni. Ne békestratégiákon tessenek most hétvégén Szegeden, meg seholse agyalni, mert azok a valóságban használhatatlanok. Az igehirdetőket is gyakran ették meg a bennszülöttek, úgyhogy inkább a páncélra és a saját tűzfegyverek élesítésére tessenek koncentrálni.


Az EP választás ugyanis nem babazsúr. Arról szól valójában, hogy melyik párt milyen alaphelyzetből vág neki a következő négy év politikai versenyének. Olvasgatok én mindenfélét a közös fellépések szükségességéről, meg a szövetségesi magatartásról, meg egyéb kudarcos vágyálmokról. Nem, kezitcsókolom, ez a szövetség megvolt és súlyos vereséget szenvedett. Az ellenzéki oldalon verseny kell, nem jópofáskodás. A DK érdeke nem az, hogy elbújjon az árnyékba, és hagyja a csapatait rommá lőni passzivitásra kényszerítve. Az ellenfél különböző motivációk alapján ugyan, de ugyanoda céloz: Gyurcsányt kell levadászni. És csak jelzem, hogy elég sok sikeres hadvezér mondta: a legjobb védekezés a támadás.

Ha a DK mindenáron békét akar háborús helyzetben, akkor csak egy dolgot ér el: a megsemmisülést. A békéhez ugyanis közös szándék kell, de én nem látok olyan politikai szereplőt a magyar politikában, akinek ne a DK elhantolása lenne a legfontosabb célja. Tessenek a nagy megbocsátások és a végtelen humánum naivitásából kilépni. Nem azt mondom, hogy akkor mindenki álljon át agresszív támadó üzemmódba, de hogy a lövöldözésben nem a pacifizmus a legjobb stratégia, abban biztos vagyok. Politikai verseny van a következő négy év ellenzéki dominanciájáért, és az EP választás tétje az, hogy ki milyen alaphelyzetből vág neki ennek a négy évnek. A DK az egyetlen olyan politikai erő, amelyik képes lehet 2018-ban legyőzni Orbánt. Ahhoz pedig meg kell küzdeni az ellenzéki térfélen a vezető szerepért.

Mert ez az Ország érdeke.


7 megjegyzés:

  1. Schiffer annyira öntörvényű bolsevik, mint a felcsúti, és annyira liberális, mint egy inkvizítor. Hát én ilyen korrekt minősítést még nem halottam az lmp vezéréről. Az írás, elemzés tökéletes, bár én a végkövetkeztetéssel nem értek egyet. A 2018-ig kialakuló ellenzéki erőnek azt kell megmutatni saját példáján keresztül, hogyan lehet normálisan élni, és európainak lenni Magyarországon. Nem harc kell (orbán eleget harcol mindenkivel), hanem meg kell mutatni mi a jó az országban, és hogyan kellene jól csinálni a dolgokat. Ezt kellene kitalálni, és valahogy bemutatni az embereknek. Nem könnyű, de nem lehetetlen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A 2018-ig kialakuló ellenzéki erőnek azt kell megmutatni saját példáján keresztül, hogyan lehet normálisan élni, és európainak lenni Magyarországon."

      Ó, igen. Ha így lenne, először fordulna elő, hogy nem kényszerszavazatot adnék le.

      Törlés
  2. Most egyetértek!
    Én is azt érzékelem, hogy elkezdődött a dk kicsinálása--és elhallgatása mindenütt. A liberálisok elfogadják a dk mozgósító képességét pl. az EMLÉKMŰVEL kapcsolatosan,, de Karácsony Gergelyt hívja az atv! nyilatkozni :)
    Persze a dk tagságnak olyan fegyelmet kellene tanúsítani, amekkora nincs a világon! Rózsa Misi pl. maroknyi hisztis szektának mondja a dk sokat rugdosott tagságát . Jobbról (fidesz) és balról is (Szanyi , Botka) meg a liberális oldalról is van támadás.
    egyiknek: a dk nem baloldali
    a másiknak: -- vannak a tagjai között volt mszmp tagok (komenista)
    az lmp-nek álbaloldali stb.
    Nem egyszerű helyzet!

    Ezt mind Gyurcsányon kívül a vele szimpatizálóknak se könnyű! átélni!
    Én már visszakérdezek : ugyan már érveket is--ne csak ócska fidesz kreatív kommunikáci ismételgetése--és olyankor leszek hisztis szekta tag--
    de sem válasz sem érv!

    Azért a dk baloldaliságát szociáldemokrataságát liberális voltát és a többi szitokszavakat a dk-ra vonatkozását tisztázni kéne
    Akkor tán a fagyi visszanyalhatna!

    VálaszTörlés
  3. ezt se feledjük
    http://epa.oszk.hu/01300/01326/00049/03kossuthklub.htm

    VálaszTörlés
  4. el kell donteni ki miért van ott -mit képvisel--ezt viszont jol kozolni-ezt megtartani ezért kuzdeni-amennyiben csak személyi kotodése van csak az kevés---fiatalokat bevonni mert ugy látom alakul az uj baloldal---egyenlore tobb szálon de 4 év után meglátjuk ha komolyan gondolják mellébeszélés nélkul mit akarnak-itt már komolyan kell venni és értheto tájékoztatást a kulonbozo rétegeket érinto kérdésekrol,oktatás,egészségugy stb ------mi igy csinálnánk-

    VálaszTörlés
  5. Szerintem Gyurcsány sokkal több jót tett az országért mint rosszat!! Senki nem tökéletes, Ő sem de legalább Ő el is ismeri!!!! Viszont Orbán szinte csak rosszat tett,és ráadásúl meg van róla győződve, hogy amit tesz az jó, és hogy ö erre kapott felhatalmazást!!!Gyurcsány egyszer porig alázta öt!! Azon a bizonyos vitán és ezt soha nem fogja meg bocsájtani, na meg persze fél tőle így aztán állandó kényszert érez arra hogy kigyót békát, minden összehordjon rá.!!!

    VálaszTörlés
  6. a régi Romában kenyérrel és cirkusszal kábítottak.Orbán ezt tökéletesítette kenyeret már nem csak cirkuszt ad.Kicsinyes,öntelt, bosszúálló személyiség,aki csak 2 millió ember és a határontúli magyaroknak akar a miniszterelnöke lenni,Ők adják és erősítik benne azt a hitet mely felsőbbrendúségi érzést ad neki. Ebben érzi igazán elemébe magát,Itt nincs kritika,ellenvélemény.Nem érzékeli a valóságot
    Ennek a közegnek elemi érdeke ,hogy Orbánnál tartósitsák ezt a hitet.Ne tévedjünk nem szívjóságból és meggyőződésből teszik,hanem mocskos anyagi érdekből.és ez tartja egybe ezt a közeget.Irdatlan vagyonokról röppennek fel a hírek.Olyan összegek amelyről az egyszerű halandó még álmodni sem mert.S ha belegondolunk ez sokkal rosszabb mintha valaki megyőződésből cselekszik.
    Orbán teremtette meg részükre a mesés vagyont és kitartanak a végsőkig.
    Az is újabb trükk,hogy az EP listára határontúli magyarokat raktak be,ezzel is biztosítani akarják az ott élő magyarok szavazatait.A Fidesz itt pótolja amit itthon elveszített. Szégyenletes hogy felhasznál embereket hatalmi érdekből.
    Az itthoni 7 millió magyar mehet a lecsóba."Aki nincs velünk az ellenünk"Nem ismerős?

    VálaszTörlés