2017. március 22., szerda

Kiütés

Ritka alkalom, mikor cikkeim állításait a valóság szinte azonnal igazolja. Most azonban épp ez történt Botkával és Gyurcsánnyal kapcsolatban. Lássuk.




Két olyan közvéleménykutató cég van, amelyiket a demokrata oldal elfogad függetlennek és objektívnek: a Medián és a Závecz Research. Utóbbi neve ne tévesszen meg senkit: a Szonda Ipsos utódja, gondolom, így már ismerős. És rögtön csapjunk is a lecsóba. Tegnap jelent meg legújabb kutatásuk, amiben reprezentatív mintán azt kérdezték: kit tartanak Orbán legyőzésére alkalmasabbnak a magyarok: Botkát vagy Gyurcsányt. Berakom képen a grafikont, tessék.


És akkor ennyit erről. Lehet álmodozni, lehet mellédumálni, kimagyarázni. Mindent lehet, csak minek. Itt látható a valóság: Botkát négyszer annyian tartják alkalmasnak Orbán legyőzésére, mint Gyurcsányt. Számszerűsítve - bár a grafikon tökegyértelmű -: Botkát 44, míg Gyurcsányt 11 százaléknyi magyar tartja Orbán legyűrésére képesnek. Ott van persze az a zavaró szürke tömb, akik nem nyilvánítottak véleményt. De róluk kicsit később, most maradjunk a párharcnál. Ami gyorsan eldőlt. Az első menetben Botka kiütötte Gyurcsányt, tessenek a sarokba támogatni, és nem engedni vissza a ringbe többet.


Közügyekkel elmélyülten foglalkozó elemzőknek persze elsőre is egyértelmű volt: az MSZP a lehető legjobb döntést hozta, mikor Botka mögé állt. Sikeres polgármester, az egyik legnagyobb magyar város, Szeged vezetője, aki bármilyen ellenszélben is mindig megnyeri a választást. Nem véletlenül állt bele pár napja Gyurcsány pároslábbal, mikor elhíresült mondatát kibökte: Botkának egész életében nem lesz annyi jövedelme, mint amennyit Miferink egy év alatt adóként befizet. Ez a kijelentés persze nem a pénzről szólt, hanem inkább csak egy újgazdag tempójú, kinek hosszabb a farka szöveg.


Valamivel ellensúlyozni próbálta Gyurcsány azt a tényt, hogy Botka nyertes alkat, Ferink meg bizony lúzer: amibe belefog, azt mindig stabilan el is kúrja. Elhiszem, hogy Gyurcsány sikeres üzletember, bár a tényekhez hozzátartozik, hogy a valóságban anyósa, Apró Piroska és felesége, Dobrev Klára viszik a cégeket, tán pont azért, mert Feri lúzertípus. De ez is mindegy, a lényeg annyi: a Botka-Gyurcsány párharc végetért, és nem rászámolással, hanem olyan kiütéssel, amikor a vesztes felet a ringen kívülről kell visszahozni, mert elröpült a tockostól.


Ez a mérkőzés, vagy inkább annak eredménye pedig reménykeltő. Úgy tűnik, a demokraták kezdenek rájönni: Orbán ellen kevés lesz a hamis nosztalgia. Fiatalítani kell, sikeres embereket a pajzsra emelni. És persze minden politikus tudja: nincs döntő tétje a 2018-as választásnak. Orbán sima győzelmet arat, tökmindegy, hogy az ellenzéki pártok együtt, vagy külön indulnak, a szavazóbázisok mérete ezt a meccset már ugyanúgy lejátszotta, mint Botka Gyurcsányt a pályáról. Így aztán csak annyi múlik a voksolási cécón: kik sorakoznak majd föl a rajtvonalra, hogy a választás után erőt gyűjtve nekikezdjenek Orbán eltakarításának.


És akkor pár gondolat a szürke sávról a grafikonon. Ők azok, akik képesek lehetnek majd eldönteni Orbán sorsát egyszer. És pont ugyanennyien vannak immáron 7 éve, 2010 óta, Orbán kétharmados regnálásának kezdetétől. Ők mindaddig nem fognak bekapcsolódni a politikába, amíg az ellenzéki tömegmédiában a múlt kiélt arcai hakniznak. Ők az újra várnak. Úgyhogy mint mondtam: Botka jó húzás, mert egy lépés az új, a fiatal, a sikeres felé. De akik igazán változtatni akarnak, még egy lépést megtesznek majd. A jövő generációját támogatják, mert végül Ők lesznek Orbán eltakarítói.

Kiütéssel.

8 megjegyzés:

  1. A szürke zónában ott vannak a hajdani lelkes rendszerváltó fiatalok, akik ma ősz hajukat tépik: mit is tettünk, ezt akartuk!? Csalódottak és nem mozdulnak. közben felnő egy új generáció, jönnek és részt akarnak a döntésekből. Lelkesek, fiatalok. A "Fiatal Demokraták" meg már kiöregedve élik meg szenilitásuk első jeleit. OV például mindennek nekimegy, mindent és mindenkit gyűlöl. Megvénült bolond medve lett, a nagy Orosz Medve barátja.

    VálaszTörlés
  2. A visszatérése előtti Tuareg írásokat azért kedveltem, mert progresszívek, társzerűk és előremutató volt. Visszatérése óta valamiért ez megváltozott, progresszivitásukat, előremutató, tárgyszerű kritikai érzéküket elveszették. Balogjaidat olvasva olyan érzéseim vannak, minta a sivatagi harcos feladta volna.
    Bevinni készülne csapatait egy bizonytalan jövőbe, olyanok közé, aki nem voltak sehol, amikor Mi szorultunk volna támogatásra. Meg alkuszik, majd a választások utániról ír, amikor korábban a változással, még a választásokig sem akartunk várni! Persze, kézre jön a válasz, nincs mit tenni, ez hajó elment, ami természetesen ordenáré nagy hazugság, ez a hajó csak akkor ment el, ha hagyjuk magunkat elaltatni!
    Tuareg megváltoztál! Írásaid egyre jobban kezdenek hasonlítani a bértollnokok írásaira, amelyekről előre borítékolható, bárhonnan is induljanak el, végső konklúziója mindig ugyan az.

    VálaszTörlés
  3. A szürke oszlopban sokféle ember van, nyilván akadnak, csalódottak, messiásvárók, stb. de szerintem a zömét azok adják, akiket az érdekel, hogy mindig legyen otthon házi pálesz, ebéd után sör, az asszony legyen odaadó, a Lagzi Lajcsi meg mielőbb folytassa a Dáridót. Ezektől meg pont semmit se várhatunk.

    VálaszTörlés
  4. A blog tipikus példája egy nem a tényeket, hanem egy prekoncepciót előadó műnek. Nyilvánvaló, hogy Botkának nagyobb az esélye,annál is inkább,mert Gyurcsány számos alkalommal kijelentette,hogy nem akar sem miniszterelnök,sem jelölt lenni. Ergo személyesen nem is lehet Orbán leváltója. Kíváncsi lennék az alábbi kérdésre adott válaszra: Szüksége van-e Botkának Orbán leváltásához a DK-ra és Gyurcsányra.Az erre adott válasz lenne a helyzet igazi értékelése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden szavával egyetértek!! Nem értem, hogy sokan a Gyurcsány farigcsálása helyett miért nem inkább a teljes összefogást szorgalmazzák! Annak több értelme lenne, mert csak az vezethet eredményre!!

      Törlés
  5. Erre is csak most jöttél rá? Mindenki tudja, hogy 1990-től kezdve a régi hatalmasok bábja ez a ripacs, saját erőből soha nem csinált meg semmit, jól:
    A "Ferink meg bizony lúzer: amibe belefog, azt mindig stabilan el is kúrja. Elhiszem, hogy Gyurcsány sikeres üzletember, bár a tényekhez hozzátartozik, hogy a valóságban anyósa, Apró Piroska és felesége, Dobrev Klára viszik a cégeket, tán pont azért, mert Feri lúzertípus. De ez is mindegy, a lényeg annyi: a Botka-Gyurcsány párharc végetért, és nem rászámolással, hanem olyan kiütéssel, amikor a vesztes felet a ringen kívülről kell visszahozni, mert elröpült a tockostól."
    STIM!

    VálaszTörlés
  6. Ez csak az ellenzék 100%-os grafikonja, Orbánra számszakilag 2x ennyien fognak szavazni! A lakosság 40% soha nem megy el szavazni! Nemzetközi szinten sem, mert nem érdekli őket a politika. Ők a szürkék. Onnan nem fogtok egy szavazatot sem szerezni , soha. Hamarabb szavaznának Orbánra, mint rátok, de oda sem fognak....csak ha megtámadják például a migránsok, az országunkat! Akkor igen. Szóval Orbán ezt is jól csinálja, ha valaha is megmozdulnak, akkor őrá fognak szavazni.
    Tessék csinálni egy új, Botka vezette baloldali pártot, és akkor újra 50-50% lesz az arány a két oldal között. A kicsik, Momentumék, mennek vissza oda, ahonnan jöttek a többi kis párt mellé, lásd Centrum, stb.

    VálaszTörlés