2017. március 7., kedd

Műbalhé

Fölösleges palacsintasütővel verni netes szomszédunk fejét a 2018-as választások ürügyén, és rituális emberáldozatokra sincs szükség. Nem akkora a tét, mint amekkorát páran, nettó önérdekből sulykolni igyekeznek.
Kezdjük tán azzal, hogy mi NEM MÚLIK a jövő tavaszi voksoláson, aztán majd rátérünk a valós tétekre is. Orbán teljhatalmát semennyire nem veszélyezteti a parlamenti választás. Egyrészt azért, mert diktatúrát választással leváltani nem lehet, erre van 5000 évnyi világtörténelmi bizonyíték, de persze lehet nem figyelembe venni, csak ostobaság lenne. Másrészt meg ha az elmúlt 12 hónap bármelyikének közvéleménykutatási adatait nézzük, akkor könnyen rájövünk: tetszőlegesen választhatunk hónapot, mert mindegyikben olyan magasan vezetett a Fidesz, hogy abból a mandátumszámítási módszer szerint mindig kijött volna egy parlamenti kétharmad. És nem azért, mert a közvéleménykutatók mindegyike a Fidesznek dolgozik. Erről szó sincs, tessenek belenyugodni: ez a VALÓSÁG.


És ezt persze minden politikai erő pontosan tudja. Azt is tudják, hogy épp fenti tények miatt tökmindegy, hogy együtt indulnak, vagy külön: a Fidesz tarolni fog, semmi sem veszélyezteti kétharmados többségüket. De akkor minek is turbózzák a pislákoló szikrát tűznek látszó mittoménmivé?  És ezzel a kérdéssel el is értünk a 2018-as választás valós tétjéig. Egy dolog valóban múlik rajta. Mégpedig annyi: melyik, magát ellenzékinek nevező politikai alakulat mekkora részt kap majd a parlamenti tortából. Lesznek, akik nem jutnak be, Nekik nagyjából meszeltek: nem lesz többé pártfinanszírozás, meg sajtókapcsolat, nem mérik többé a közvéleménykutatók, ez pedig ma egy párt politikai halálát jelentik. A diktatúra mindent eltorzított, így aztán az a faramuci helyzet van, hogyha a parlamenten kívül akarsz nagyszabású rendszerellenes tevékenységbe fogni, ahhoz benn kell lenned, hogy elhiggyék Rólad a Zemberek: számítasz, létezel, erős vagy.


Még egyszer, gyengébbek kedvéért: semmi nem múlik azon, hogy 2018-ban a magukat ellenzékinek nevezők együtt, vagy külön indulnak. Mindenképpen meglesz Orbán kétharmada.  Aki nem hiszi, majd meglátja, lesz sírás-rívás, merthát népünk többsége csak akkor fogja föl a törvényszerűen megtörténő dolgokat, ha már megtörténtek. Az ellenzéki lapok újraosztásának játszmája lesz 2018, és semmi más. Akik bekerülnek, lehetőséget kapnak, hogy a pozícióhoz párosuló pártfinanszírozást és médiahátteret valami olyan dologra is felhasználják, ami egyszer tán veszélyt jelenthet a Rezsimre. Sokáig azt gondoltam, vagy inkább reméltem, hogy saját bőrömet vásárra vivő forradalmi tettekkel fölébreszthető a magyar. Nem ébreszthető fel. Egyszerűen nem tart ott. És még sokáig nem is fog.


Nincs ma olyan politikai alakulat, amelyik elégséges számban tudná a Rezsimmel szemben állókat összegyűjteni és összefogni, hogy egy társadalmi méretű robbanást tudjon kiváltani. Márpedig amíg ilyen nem lesz, addig Viktor lesz. Magam, csapatom, és tán még párezren bojkottálni fogjuk a választást, mert elvi politikát folytatunk, és tudjuk, hogy diktatúrában egy választás csak a rendszer legitimálására jó, semmi másra. De a Népünk nemcsak hogy ott nem tart, hogy valami keményebbet csináljon tömegesen és kitartóan, hanem ott sem, hogy megértse a választások hiábavalóságát. Milliók fognak tehát elmenni szavazni, akár akarjuk, akár nem, és legalább egy részük számára világossá kell tenni: miben is lehet szerepük, és miben nem.


Az ellenzéki szavazók voksukkal el tudják dönteni, kiknek adjanak az ellenzéki oldalon esélyt, hogy megerősödve talán élére álljanak később egy diktatúra ellen utcán küzdő aktivitásnak. Egy összefogás ezt lehetetlenné tenné: nem lehet elválasztani egymástól a szereplőket, így óhatatlanul is bevinnének a választók olyanokat, akiket nagyon nem akarnak. A tiszta sor az, ha mindenki szépen külön elindul, aztán megméreti magát. Akik összefogásról hablatyolnak, és azt sulykolják: Orbán leváltható, azok hazudnak. Önös érdekből teszik ezt: attól tartanak, hogy saját színeikben, önállóan elindulva nem lesznek képesek elérni a parlamenti küszöböt. Van tétje 2018-nak, de csak a távolabbi jövő szempontjából. Orbán marad, kétharmaddal, mert ezek a ma, és a közeljövő valós erőviszonyai, ám újrarendezhetők az ellenzéki erővonalak. Azt már tudjuk e négyéves ciklus alapján, hogy kik nem használták semmi komolyabbra a parlamenti erőforrásaikat.

Hát akkor adjunk az újaknak esélyt.


7 megjegyzés:

 1. Tuareg! Változtass nevet, mert te már nem vagy harcos, megváltoztál. Még akkor is ez jön le az írásodból, ha tudom, hogy igazad van és tudom azt is, hogy te mindent megpróbáltál. De, nincs terved és ez baj. Nem adsz esélyt annak, hogy esetleg, Te, vagy Mi, mindegy, rontottunk el valamit? Annak sem adsz esélyt, és ez talán nem is esély, hogy a népszerűségi statisztikák azért nem mozdulnak, mert nem mozdul a politikai közeg, amelyet mérnek. Nem mozdul a média sem, áll a levegő, talán és nem is talán, ez a vihar előtti csend.
  Neked pont most kell feladni…?

  VálaszTörlés
 2. Egy felütés, vagy egy bal horog, a fidesznek, az lehetne kimozdítás a holtpontból.
  DE, NINCS ERŐ, mely ezt megtegye.
  S, talán az újak, sebbel-lobbal, csak sikerül valamit Tenniük.
  18-ban csatlakozom a többséghez, a valódi tömeghez. Nem megyek el szavazni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem lehet, hogy azért ezt még túl korán jelentetted ki?

   Törlés
 3. Sajnos ez a realitás! Tavaly még bíztam benne, hogy a fiatalok, középkorúak rádöbbenthetők, hogy a saját és gyerekeik jövője a tét.De nem, eszükbe nem jut mert sokkal jobban el vannak foglalva a saját kis egojuk pátyolgatásával. Később arra gondoltam, hogy majd a nyugdíjas nagyszülők! Hát ott még nagyobb lett a koppanásom. A legtöbb nagyszülő nem tud tovább jutni az üngyüm-büngyüm, Én unokám a legszebb és legokosabb a világon gondolaton.A másik nyugdíjas csapat azt vallja,hogy nem foglalkozom politikával mert nem érdekel, még képesek tapsviharba kitörni és ujjongani, hogy 1,6 % nyugdíj emelést kaptak a beetetésnek szánt 0,9% helyett. Mikor a teljes infláció meghaladta a 4%. Igaz morognak mostanában a boltokban, hogy áfa csökkentés ellenére, 20-30% az élelmiszerek árainak a növekedése.
  Ilyen hozzá állású tömegekkel nagyon nehéz bármire is jutni. Lenne egy kis kérdésem: Ki tudja melyik párvezető politikus áldozott a saját vagyonából pártja népszerűsítésére a falvak lakosságának körében. Vajon mire folynak el a párt finanszírozására kapott milliók és a tagságtól besarcolt összegek, ellenzékinek nevezett kollaboráns pártokra gondoltam. De kérem a rizsa szövegektől kíméljenek! Csak egy ötlet, ezeken a pénzeken gyakorolják, hogy ha hatalomra kerülnének miként nyúlhatnák le hatékonyan a nép vagyonát!

  VálaszTörlés
 4. Bár a cikkben írt forgatókönyv megvalósulási esélye erős, jegyezzük meg:
  Az orbán rendszer leváltásának és elszámoltatásának választásmatematikai lehetősége fennáll.
  Az ország jövője érdekében tán lehetne és kellene élni vele.
  Csak hát az fránya megszokás, meg csordaszellem, meg futballdrukker mentalitás, meg tömegtámogatás deficit, meg......

  VálaszTörlés
 5. Hello! Az elmúlt 21 évben az alábbi forgatókönyv volt: USÁ-ban demokrata elnök -> nálunk Fidesz kormány, USÁ-ban republikánus elnök -> nálunk MSZP-kormány. Tehát 2018-ban MSZP-kormány lesz. Ennyi. 12:00-tól: https://www.youtube.com/watch?v=1pyTvt3aVbI

  VálaszTörlés