2017. március 19., vasárnap

Botka

Tegnapi, Gyurcsánynak írt nyílt levelemet netszerte ellepték a dékások, és követelték, hogy írjak Botkáról. Tessék parancsolni.




Botkával csak egy baj van: a pártja. Mert egyébként marha nehéz helyzetben vannak azok, akik karaktergyilkolni akarják. Ő ugyanis a két legsikeresebb demokrata politikus egyike. 2002 óta függetlenül az országos közhangulattól, és az országgyűlési választások eredményétől, minden alkalommal simán nyeri a Szeged vezetéséért zajló küzdelmeket. A másik ilyen erejű politikus Tóth József, Angyalföld polgármestere. Szóval nem egy lúzer típus, ez meg a "dögöljön meg a szomszéd tehene" általános magyar moráljában persze utálatot szül sokakban. De én a tényekről írok, úgyhogy most is azoknál maradok: ha valaki ellenszélben is mindig nyer, és képes a városát fejleszteni úgy, hogy hosszú éveken át kormányzati tiltólistán van, az bizony nem kispályás.


De mint mondtam, egy baj azért van Vele: a pártja. Nem hiszem, hogy hosszú évek káderpolitikáját képes lesz semmissé tenni, így aztán maga az MSZP nem lesz képes megújulni, mert a mélyében rothadt mostanra szét. Úgyhogy reálisan azt mondhatjuk: szép dolog Botkától, hogy fölvállalja a pártját, ugyanis Őt erre semmi sem kényszeríti. Nem Neki van szüksége az MSZP-re, hanem fordítva. Akik képben vannak, hogy egy polgármester-választáson elsősorban milyen értékek mentén szavaznak az emberek, tudják: Botkát akkor is nagy valószínűséggel újraválasztják, ha függetlenként indul. Per pillanat a saját hitelével próbálja megmenteni a pártját, meglátjuk, mekkora sikerrel.


Az azért némi reményre adhat okot a szocialista szavazók körében, hogy az MSZP képes volt egy olyan bátor lépést megtenni, hogy egy karizmatikus, nem a szokásos himihumikban, felfelé nyal, lefelé tapos párthelyezkedésekben jártas apparatcsikot állított ki, akinek persze se íze, se bűze. Botkának van kisugárzása, ütős pali, és mint mondtam: sikeres, és önmaga jogán az. A semmittevésben és sikertelenségben megfáradt Gyurcsánnyal szemben kétségkívül valós alternatíva abban a szavazói körben, amelyik jelenleg képtelen új pártokban gondolkodni. Innen adódik a DK környéki álfüggetlen sajtó pánikrohama: valszeg nemkevés az MSZP-től korábban a Kékekhez átpártolt szavazó fog visszamenni Szegfűékhez.


Legyünk reálisak. 2018 nem Orbánváltásról szól, mert nincs hozzá elég szavazó, Orbánnak meg van. 2018 arról szól, hogy mely politikai erők és milyen arányban kezdhetnek neki a következő négyéves ciklusnak. Az MSZP a maga folyamatosan 10 százalék fölötti népszerűségével biztos bent lesz, remélem a Momentummal fog megküzdeni a legnagyobb ellenzéki párt szerepéért, és remélem, a Momentum fogja ezt a párharcot nyerni. Ám épp a Momentum berobbanása, és Botka agilitása miatt a DK ki fog esni a parlamentből. A korábban a Pirosaktól a Kékekhez pártolt szavazók egy része biztos, hogy visszatér, az alternatíva hiányában a DK-ra szavazók egy része pedig a Momentumot fogja választani.


Na, akkor ennyit erről. teccettek kérni, hogy írjak Botkáról. Megtettem. Aligha örülnek az eredménynek, dehát a tények azok tények. Botka bármely pártnak remek választás, ha miniszterelnök-jelöltet keres. Az a meglepő, hogy elvállalta, de azt hiszem, értem az okát. Valszeg átlátta, hogy Orbánt csak akkor lesz esély eltakarítani, ha táborának legfőbb összetartó erejét: Gyurcsányt a politikai térképről leütjük. És ha ehhez az kell, hogy országos szerepet vállaljon, akkor ám legyen. Az ország helyretételéhez két dolog kell: egy friss, új politikai erő, ez megérkezett, gyerünk Momentum. És az, hogy az orbáni szavazóbázist személyében leginkább egybetartó Gyurcsány hazaküldésre kerüljön. Erre pedig Botka képes lesz.

Ennyi.

14 megjegyzés:

  1. Ha így megyünk neki 2018-nak, hogy előre tudjuk nem lesz kormányváltás, akkor el se menjünk szavazni, akkor pedig tök mindegy az egész, felesleges itt kombinálni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nem lesz, az elemző feladata pedig nem az, hogy hazugságok és hitegetések agitpropja legyen, hanem az, hogy a valóságot írja meg. 2014-ben bedőltem a tömegpszichózisnak, ez mégegyszer nem történik meg :)

      Törlés
    2. reméljük, Gábor Szabó, hogy 2018-ban sem jön be a "jóslat", mint ahogy, itt írta, 2014-ben sem ...

      Törlés
    3. Beata: nem reménykedni kell. Gábor nagyon-nagyon sokszor leírta ebben a blogban, hogy diktatúra a világtörténelem során soha nem volt választáson elkergetve. 2018 arról szól, hogy lesz-e Gyurcsány, vagy nem, illetve kap-e a Momentum állami forrásokat a bázis-építéshez, vagy nem.

      Törlés
    4. El kell menni szavazni, csak érvénytelenül tenni, így nem vagyunk apolitikusak. A sok érvénytelen voks elutasítás lesz a rendszere, amit már nem lehet elhanyagolható jelzésnek venni, mint a nem szavazók apolitikus megnyilvánulását.

      Törlés
    5. "Megjegyzésed a jóváhagyása után jelenik meg." Az nem cenzúra? Jó ez éretlen emberek pejoratív megjegyzései miatt kell. Tehát, amit én írtam azt a demokrácia jegyében meg kell jelenteni, hogy ne érezem magam kiskorunak. Értelemszerűen ezt nem.

      Törlés
  2. Botka Szegednek remek, na de egy országnak is az lenne? Meglehet. Ám valószinű erre sosem kerül sor. Most tolja a pártja, aztán agyagkolonc lesz a nyakán. GYF-nek meg ott a piac meg a pénze, nem félek, hogy éhenhal. Túl sok petárdát puffogtatott el az elmúlt években. Egy ideje már sok csak siseg és nem robban fel.

    VálaszTörlés
  3. Itt mindenki valaki akar lenni. Hihetetlen önbizalommal ugranak bele a politikába, hogy az egyetlen jó jelöltet ellehetetlenítsék. Közben persze megy a fidesz ekézése, amitől ezek a gazemberek meg se rebbennek. NMehezen értem, hogy okos emberek tesznek a legtöbbet, hogy a fidesz maradjon, s azért is, hogy a legjobb jelőlt nehogy már nyerjen.

    VálaszTörlés
  4. Mi van, ellenőrzünk, ellenőrzünk? ebben a nagy szólásszabadságban. Nem ég a képe senkinek, akinek kéne?

    VálaszTörlés
  5. Ebben az országban van rajtuk kívül (Botka és Tóth) kiket többször újra választottak. Tessék csak Lalára (Kósa) gondolni. Hány évig volt Debrecen polgármestere? Kezdem elhinni, ha egy péniszt rajzolnak a választási cetlire, azt is képesek elfogadni. A megosztottság most is működik. Segít a gyalázkodás, sárdobálás. Semmit tevő Gyurcsány? Mi az amit elmulasztott e 8 év alatt. Lehetett volna másképp politizálni? Lehet. Orbánék mindent megpróbáltak ráverni. Miért nem sikerült. Ez a 460 milliós adózó kiszólása nem volt nyerő. Biztos vagyok benne, ezt nem mutyizásból keresett jövedelem után fizette be. Esetleg már az is kétséges, hogy befizette? Mi vele a valós probléma? Momentum. Én is aláírtam kezdeményezésüket. Nem azért, mert Ők találták ki, hanem mert azonosultam vele. Azonban még is furdalja az oldalam a kíváncsiság. miért pont most? Miért pont ebben a kérdésben? Nagyon könnyen visszatáncolt Orbán. Sok-sok kétség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyurcsány Ferenc naiv volt, amikor őszinte volt párttársaival. Hátba is szúrták egy életre. Ha arra gondolok, hogy most egy maffiaállamban élünk, -egy olyan keresztapával, aki mindent saját tulajdonába vett - , akkor bizony nem azzal kellene foglalkozni, hogy ki, mit mondott, hanem az ország, és benne élők sorsával kellene foglalkozni. Szomorúnak tartom, hogy 1 évvel a választás előtt, még mindig egymással vannak elfoglalva az ellenzéki pártok. Reménytelen, hogy Orbánt ilyen ellenzékkel le lehet győzni. Ordítani, felháborodni nem elég, tenni is kéne valamit !

      Törlés
  6. Sok érzelem... Hol az értelem ? Az MszP mélye ? Na ez aztán nagyon komoly. Viszont teljes mértékben egyetértek azzal, hogy Gyurcsánynak fel kell hagynia az aktív politizálással. Az ő tevékenységét talán egy nemzedéknyi idő múlva a történészek fogják mérlegre tenni és van egy olyan érzésem, hogy az az értékelés, legalábbis ami a kormányzati munkát illeti teljesen más lesz, mint a mostani közutálat, amelyet jelentős részben a Fidesz kommunikációja teremtett meg és táplál azóta is.

    VálaszTörlés
  7. A Botkát "lerendezi" a Feri...
    :)
    A sértés nem marad megtorlatlanul..

    VálaszTörlés
  8. Ez egy nagyon jó írás, de megint bevetted a Gyurcsány típusú médiahekket: A Momentum csak egy gyorsan felfújt lufi! Nagyon gyorsan le fog ereszteni!
    A Gyurcsány mentes MSZP lesz a kihívó, Botkával az élen, ahogy ezt én már 2006-ban és 2010-ben is megjósoltam!
    A többi stimmel! A dk és szerintem a Momentum is kiesik a küzdelemből 2018-ban. A Momentumosok pont az ország jó hírét leromboló, negatív kampány alakuló akciójuk miatt! A Magyar imádja az olimpiát...és Momentumék megfosztották ettől őket!
    Ha Fidesz ezt jól kommunikálja, már pediglen jól fogja, mert én segítek nekik :-) akkor még a végén meg is verik őket a jogosan felháborodott népek a kampány alatt. Nem is kicsit...

    VálaszTörlés