2016. április 26., kedd

Zászlóvivő

A zászló a történelem legerősebb jelképe. Dugovics Titusz azért vetette magát a mélybe Nándorfehérvárnál, magához ölelve a török harcost, hogy az ne tűzhesse ki a bástyára a félholdas zászlót. Mert a zászló lelkesít, annak kitűzése a győzelem jelképe.




Ennél még erősebb jelkép a zászlóvivő. Ők a legbátrabbak egy seregben, vállalják, hogy kiszolgáltatottak az ellenség tüzének, és épp a kezükben levő holmi miatt első számú célpontok. Hány és hány olyan háborús filmet láttunk, amiben egymás kezéből veszik ki a zászlót a katonák, mert a harcos eleshet, de a zászló sosem hanyatlik a földre. Ha ugyanis ez megtörténik, akkor oda a sereg lelke, és ha a harci morál esik, abból véres vereség lesz. Ha lehet még fokozni egy jelkép erejét, akkor az a futás, hírnökként. A marathoni csata híres küldönce belehalt, hogy odaérjen időben Athénba, és megmondja: legyőzték a perzsákat. A hírvivők, futárok megintcsak a legbátrabbak közül kerülnek ki, kockázatos feladat, mert az ellen nem akarja, hogy eljusson a hír, ahová szánták, így aztán fogynak is a hírnökök rendesen. Namost mindezt ha egybegyúrjuk, akkor a létező legerősebb jelképet kapjuk: egy futár zászlót visz, hogy azt az ellenség várára kitűzze. Szinte öngyilkos küldetés, nemde.


Ilyen feladatra a sereg csak a legbátrabb önkéntesekből válogat: aki ezt vállalja, az az egész hadat képviselni fogja személyében. A Kiválasztott, a Hős mindazt jelképezi, amit kiválasztói: a serege magáról meg akar és tud mutatni. Tegnapelőtt volt is ilyen Hőstett. A DK döntött úgy, hogy tüntetésének előkészületeként zászlóvivő megy a Budai Várba, és kitűzi a párt lobogóját az ellenség Várára. Szép dolog. Varjú László parlamenti képviselőt, DK-alelnököt választották a nemes feladatra. Nem meglepő, jóideje már legalább annyira jelképezi mindazt, ami mostanra a DK lett, mint Gyurcsány. Egy válogatott csapat élén kezében a lobogóval fel is futott Orbán Várába, és kitűzte a lobogót. Na jó, nem a vároromra, hanem csak az építkezés kerítésére, de azért kitűzte, ez is dícséretes. Hadd lobogjon, nesze Orbán, nemde. Csakhát épp arrajárt egy rendőr, aztán megkérte a DK Hősét, hogy figyumá, vedd le lécci. Merhát ez itten zavaró, törvényt ugyan nem sértesz vele, de mégiscsak hogy mutat, nemde. Gondolná az ember, hogy a DK Hős Alelnöke, parlamenti képviselője egy gúnyos mosoly kíséretében visszaszólt: vedd le, ha mered.


Mégiscsak azért választották Őt, mert a DK harcos bátorságát egyszemélyben jelképezi. És TÉNYLEG. Pont AZT mutatta meg, ami a Demokratikus Koalíció leglényege, jól választott a párt. Varjú László, pártalelnök, parlamenti képviselő, mentelmi joggal felruházva szépen fogta, és levette a zászlót. Mert zavaró. Biztos az, az épp a Várba költözni akaró Diktátor építkezésének összképén kicsit ronthat egy ellenzéki lobogó. Merthát épp azért vágtak Neki ennek az akciónak a DK-ék, hogy bezavarják az Uralkodó épülő Kastélyának esztétikáját. Csakhát arra nem gondoltak, hogy esetleg valaki szól nekik, hogy ne tessenek má itten hergelni a Hatalmat, nem kell a feszej, a jó állampolgár nem csinál ilyet. A jó állampolgár szereti a Kedves Vezetőt, nem engedetlenkedik, polgári engedelmességet tanusít. Csakhát épp arra kószált egy rendőr, szólt, Varjú meg már vette is le a zászlót. Még vigyázzba is állt, úgy mondta: bocsi. Azt csak mondom, a szabálysértési jogban némileg tapasztalati alapon jártas egyedként, hogy semilyen büntetést nem kaphatott volna, ugyanis nincs olyan paragrafus, amibe a zászlókitűzés ütközhetne.


Persze Neki aztán még attól sem kellett volna tartania, ha kiszabnak rá 50 ezres helyszíni bírságot, mert egyrészt mentelmi joga van, másrészt meg a parlamenti képviselői fizetésből könnyen kicsengethető ilyesmi. De NEM. Levette. Mert szóltak. A Hős. A DK Jelképe. Ilyenkor meg aztán eszembe jut az a tömérdek bírság, meg per, amit mi, civilek bevállalunk a Rezsim elleni küzdelemben. Meg az, hogy ez nem a mi dolgunk lenne, mert elvileg a DK Hős Alelnöke spec pont azért jólfizetett ellenzéki képviselő, hogy küzdjön a Rezsim ellen. Hát, küzdött. A maga módján. Illetve hát a DK megszokott módján. Persze maga az akció pont olyanra sikerült, mint egyébként az a tüntetés, aminek promóciója akart lenni a zászlós hőstett. Az Alaptörvényre esküt tett, két éve annak keretei között élő, azt betartó és betartató parlamenti melegedők tünciztek egyet az Alaptörvény ellen. Jópofa. Egy kis hangoskodás, zászlólobogtatás - persze csak óvatosan, nehogy valakit zavarjon, mert a végén még szólnak, és akkor haza kell menni - aztán lehet visszaülni a kupolás cirkuszba megszolgálni a fizetést.


Sokminden történhet még ebben az évben, fog is biztos, de látatlanban ki merem jelenteni: az év legcikibb, leggyávább és egyben legsokatmondóbb akciója volt Varjú DK alelnök készséges zászlólevétele. Mindenkinek megmutatta, akinek eddig nem volt világos: miért is uralkodhat oly nyugodtan Orbán. El teccenek képzelni, amint a DK épp forradalmat szít a Kossuthon? Nem mondom, kell hozzá némi merész képzelőerő, de próbáljuk meg. És mikor épp a gyújtó hangú beszédbe belekezdenek, akkor odamegy egy zsaru, aztán szól. Figyu, nem kéne. Ja, télleg, bocsi. Szánalmas. Tragikomikus. Pár szót azért magáról a tünciről, bár igazából szót sem érdemelne. A kiválasztható legkisebb téren összegyűlt a DK valaha látott legkisebb sokasága, tán ha voltak ötszázan, de erős jószándékkal. Mostanában inkább az a szokásos, hogy a neten bejelentkezetteknél többen mennek ki egy tüntetésre, hát itt nem így volt. Asszem még a szimpatizánsok is távolmaradásukkal jelezték: nem túl hiteles az Alaptörvény ellen azoknak tüntetni, akik annak buzgó kiszolgálói. Akinek ilyen események után még maradtak kétségei, annak mondom: Orbánt akkor tudjuk meneszteni, ha először ezektől a gyáva Műellenzékiektől szabadulunk meg.

Tessenek szólni, ha fölkészültek rá. 


7 megjegyzés:

  1. Azért hagyta volna magára, hogy ...
    Van elképzelésem mi lett volna a sorsa.
    Vagy lett volna a zászló mellett másnapig ügyelet?
    Így is volt ott nép szépszámmal, másba belekötni nem tudnál? SM pedig hol a jobbiknál, hol a dk-nál holitt hol ott
    Vele nincs fenntartásod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ottilia Marton Sándor Mária az e.ügy helyzete miatt tiltakozik, vállal szereplést, áll ki. Megy, ahova meghívják. Mindenhol, ahol emiatt tüntetnek. Ez nem jelent pártelköteleződést a részéről. Az ügyek menti együttműködés nem azonos egy majdani pártok közti választási együttműködéssel. ( Lásd például a civilek által szervezett, az állami földek eladásáról szóló... tiltakozást, melyen az MSZP,az Együtt, az LMP, a PM is részt vettek. Vagy a pedagógus-megmozdulásokat. Ott is voltak mindenféle pártok szimpatizánsai. Ha vihettek volna pártjelképeket, kiderült volna. S ne feledd, a DK is meghívta, a mostani rendezvényére, tudván, hogy előtte a Jobbik rendezvényén is szerepelt. Azok közé tartozom, akik az ügyek menti együttműködés hívei. Például miért ne lehetne a Jobbikkal együtt szavazni, ha azzal megakadályozható egy hátrányos 2/3-os törvény beiktatása? Ettől még fogja senki a Jobbik "elveit" a magáévá tenni.

      Törlés
    2. Kinek és minek árt Sándor Mária a szerepléseivel (önmagán kívül)?
      Ellentétben Varjúval aki, ha már kitűzte a zászlót vagy őrizte volna vagy hagyta volna kitűzve (és videózhatták volna a sorsát).

      Törlés
  2. ITT tartunk 6 évvel az Orbáni tejhatalom megszerzési után.

    A jelenlegi középkorúaknak simán jó ez, hisz nem a rezsimmel van bajuk, hanem a nyugdíjasokkal. (Persze csak azzal a nyugdíjassal, aki nem a közvetlen családtagja.) Azt hiszem az a baj, hogy mi neveltük ilyenné Őket.

    Kár volt ezt a HAZÁT a II. vh-rú romjaiból felépíteni és lakhatóvá tenni.
    Gyáva népnek nincs hazája.

    VálaszTörlés
  3. Amit most Varjuval kapcsolatban írtál, egyetértek. Hozzá kell azt is tennem, (egyáltalán nem örvendezve) hogy teljes mértékben. Hát... majd elintézi azzal, hogy "nem volt" jelentősége" a zászló fent vagy nem fent létének. A tüntetés megtartásán nem változtatott." Sokan nem osztjuk a nézetét, a hozzáállását más ügyekben sem. Negatív tapasztalataink vannak vele kapcsolatban, tud is róla.
    Ami a létszámot illeti, Bauer Tamás mai írása alátámasztja, bár számot nem ír. Korrekt írás, mint mindig a tollából. Legyünk tárgyilagosak! Ha valaki egy szervezet tagja, az nem azt jelenti, hogy a belépéstől csukott szemmel közlekedjen. Ha egy vezető ezt várja el, annak a szervezetnek előbb-utóbb annyi lesz. "...Egy demokratikus vezetőnek naponta meg kell küzdenie az elismeréséért. Egy demokratikus szervezet nélkülözhetetlen eszköze a vita, a gondolatokszabad áramlása." (Bartus László)

    VálaszTörlés
  4. "Tollat" ragadtam, mert túlcsordult bennem a keserűség ! Gondoltam levezetem egy HSZ-ben ! Nem túl nagy örömömre, de feltámadni látom az Országgyűlése Mozgalom ellenzék öli az ellenzéket a Demokratikus Oázisban szellemiségét ! Akkor ez az "öngyilkos" viselkedés megtette a dolgát ! Egyrészt sokakat elriasztott, (engem is ) másrészt megásta saját sírját ! Gábor ! Akaratod ellenére TE FOGOD A KORONÁT ORBÁN FEJÉRE HELYEZNI ! Ha már nem vagy velük, legalább NE LÉGY ELLENÜK !

    VálaszTörlés