2015. január 20., kedd

Hogy válasszunk tüntetést?

Tele az eseménynaptár demonstrációkkal, és ez persze jó, mert fönntartja azt az izgalmi állapotot, amire az Országnak szüksége van, hogy oldódjon a félelem és apátia légköre, és olvadjon tovább a maradék Narancstábor.




Tulajdonképpen divat lett tüntetést szervezni, lassan mindenki megpróbálkozik vele, hemzseg a net a néhányszáz fős meghívóktól. Ezzel sincs baj, március 15-ig van még idő, a Tömeg úgyis kiválasztja az életképeseket, lesz még idő koncentrálódni, hogy mire kell, egységesen, tehát hatékonyan léphessünk majd föl. Persze, jelen pillanatban még elszívják egymás elől az embereket, ezzel csökkentik a jelentős tüntetések létszámát a jelentéktelenebbek, de mondom: derüljön csak ki most, kinek a mijére mennek az emberek, mert még belefér az időnkbe a kísérletezés. Az Ország Gyűlése Mozgalommal mi nemcsak saját szervezésű tüntetéseket tartunk, hanem résztveszünk másokén is, segítve ezzel a tömegesedést, és a velünk szimpatizálók számára az eligazodást a meghívó-labirintusban. Az ősz folyamán minden tüntetésen résztvettünk, ezt tettük a január 2-i Operaház előttin is, most viszont már válogatnunk kell: nem lehet minden nap tüntetésre járni, ki kell választani azt a néhányat, amire van értelme rászervezni. A továbbiakban adok néhány szempontot ahhoz, hogy mi hogyan választjuk ki az étlapból a valóban fogyasztható menüt.


A legfontosabb mérlegelendő szempont, amelyik mind fölött áll: a demonstráció CÉLJA. Mivel a Tömeg már hónapok óta ugyanazt mondja minden alkalommal, és egyre dühösebben: Orbántakarodj, Demokráciát, Európa, így aztán minden olyan tüntetés, ami ennek az Akaratnak ad teret, az jó tüntetés. Napersze, ha ez ilyen egyszerű lenne, nem is írnám ezt a cikket, csakhát a tapasztalat az, hogy épp a tüntetés célját szeretik a szervezők elhallgatni, vagy épp apróbetűs, hosszú lére eresztett mellédumálásokkal elrejteni. Nagyjából most az a helyzet, hogyha valaki bedob egy tüntetési meghívót, arra párszázan ráugranak, mert az izgalmi alapállapot megvan - hálistennek -, aztán a helyszínen jönnek rá, hogy a lendkerekes gumimacik szabad rodeózására csődítették össze Őket, nem pedig Orbánbuktatásra. Épp ebből a kamuzásból lett elege az Országnak, ezért ment haza a kezdeti soktízezres tüntető Tömeg nagyobb része, ébreszthetjük újra Őket, ahhoz meg egyértelmű célok kellenek és azok konzekvens képviselete. Szóval a legfontosabb szempont, Kedves Tüntető, amit mérlegelj, mielőtt berakod a jelentkezésedet egy tüntetéshez, ennyi: az-e a demonstráció CÉLJA, amit a Nép már kinyilvánított: Orbántakarodj, Demokráciát, Európa.


A második legfontosabb szempont a tüntetés SZERVEZŐINEK ismerete. Minden tüntetés, amin legalább néhányszáz demonstráló megjelenik, erkölcsi és politikai súlyt ad a megszervezőjének. Nem árt odafigyelni, hogy kit és mit erősít az ember a jelenlétével, mert könnyen létrejöhet az a helyzet, hogy a tüntető akaratával és világnézetével gyökeresen szembenálló embereket sikerül pajzsra emelni. A komolyabb tüntetéseknél egyértelmű, kik a szervezők, információ-áramlási okokból néha fészbukos csoport, de olyan, amiről pontosan tudható, hogy ki hozta létre, és milyen célból. Ismeretlen hátterű, ködösen mellédumálós szervezésből bármi kisülhet, és az nem lesz jó senkinek, sem a tüntetőnek, sem az Országnak. Következő szempont a FELSZÓLALÓK személye: ott ahol ez nem kerül meghirdetésre, sok jóra ismét csak ne számítsunk, hisz a szónokok ismeretlensége ismét csak erősíti a gyanút: valami nem kerek a történetben. Minden felszólaló önmagában is jelentéssel bír, többségükről eddigi tevékenysége alapján tudható, hogy mit képvisel, ahol még a személyeket sem tudjuk, oda jobb nem elmenni, mert a zsákbamacska csak a macskának jó, másnak nem.


Figyeljünk még oda a rendezvény nyitottságára is: ahonnan demokratákat tartanak távol, bármilyen indokkal - pártzászlók, transzparensek, személyek nemkívánatosnak nyilvánítása -, ott ismét csak nem a Nép minimálkonszenzusának képviselete a cél, hanem valami egészen más. Na, nagyjából ezt a négy dolgot tessenek figyelembe venni, mikor tüntetést választanak a demonstrálni szándékozók. És akkor lássuk azt is, hogy magam, az OGYM nevében mely tüntetéseket támogatok fenti szempontrendszer alkalmazásával. Ma délután ötkor indul az Akadémiától egy fáklyás menet, minden szempontból okés, támogatjuk, megyünk, rászervezünk. Saját rendezésű január 24-i Kossuth téri, a Szövetség Napja nevű rendezvényünket gondolom nem kell külön ajánlani, Bokros, Szöllősiné már biztos ott lesz, Tamás Gazsi jelezte, hogyha visszaér külföldről addig, akkor mindenképp jön. Támogatjuk a február 1-i, és a február 9-i tüntetéseket, mindkettő tökrendben van, létszámában a február 1-i kiugró, oda egyértelmű, hogy koncentrálódni kell, és a 9-i tematikája - Putyint kösz, de inkább nem -, szintén támogatásra méltó. A következő hetekben úgyis mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy mely későbbi tüntetéseknek lesz értelme, és melyek visznek el zsákutcákba. Találkozunk ma 17 órakor az Akadémiánál.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


16 megjegyzés:

  1. Szorítok Nektek! Próbáltad már a Szolidarítással felvenni a kapcsolatot ?

    VálaszTörlés
  2. Lehet,hogy rosszul látom,de makacsul hiszem ,hogy ilyen tettre kész 2 csoport ha összefog csak erősítheti egymást!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!Nem megbántva a kisebb tüntetéseket,de én feltételezem mögötte a hátsó szándékot a kormányzat részéről,hogy gyengítse és kifárassza a főtüntetés céljait és erősödését.A regnálók ravaszak és minden eszközt felhasználnak és fognak is használni a hatalomban maradáshoz,megtartásához!Az összefogás szükséges egyetértek és tömbösödjék,erősödjön az OGYM!Döntsünk minden értelemben,bálványt mindenképp!Hajrá Köztársaság!Hajrá Európa!

    VálaszTörlés
  4. Szép napot Mindenkinek!
    Igen nagyon meg kell nézni, hogy milyen tüntetés mellett tesszük le a voksunkat. Nagyon sok szervező a maga kis pecsenyéjét sütögeti nem figyel arra, hogy a nép mit is szeretne. Igen a lángot nem tudja újra éleszteni, max. a parazsat tartani.
    Eljutott az O.GY.M arra a szintre hogy válogathat hol és milyen létszámban vesz részt a tüntetéseken.
    Tegnap a Heti Válaszban érdekes cikk jelent meg az O.GY.M-ről, eddig elhallgatták átnéztek felette de mára már tüske lettünk a körmük alatt.
    Most éppen az ügyeletes rosszat próbálják ráhúzni, szólok nem fog menni. Már van annyira erős ez a Mozgalom, hogy megvédje magát.
    Hajrá Magyarok! Hajrá Köztársaság!
    Vivát O.GY.M!

    VálaszTörlés
  5. Remek útmutató a blogod a tüntetések tengeréből való választáshoz. A szempontokkal és azzal is egyetértek, hogy nem szabad elaprózni, erőinket. Hajrá OGYM és hajrá minden demokrata !

    VálaszTörlés
  6. Nálam a február 2.i. a Magyarország Összefog február 2.16:00–22:00 a nyerő.

    ( https://www.facebook.com/events/1585147065038722/?ref_newsfeed_story_type=regular)
    Pollák M.tér- Kossuth tér- Hősök tere. Menet is lesz meg lehet egy-egy helyszinen gyülekezni. Azt gondolom, hogy ez egy fiatalos tüntetés lesz.
    Most még nem túl sokan vannak, de folyamatosan karbantartják az oldalukat. Azon biztosan ott leszek. A programja is jónak mutatkozik.
    Mindenkit várnak!

    VálaszTörlés
  7. charly fighternek: Nálam is és több részt vevőként bejelentkezőnek is, mint Király Júliának, Vásárhelyi Mártának, PuPunak az általad említett szerveződés nagyon szimpatikus volt három héttel ezelőtt, egészen addig, míg az ígéretiket sorra megszegték, Elmaradt a bemutatkozó sajtótájékoztatójuk, a szervezők naponként történő bemutatása is várat magára, nem ismert a felszólalók névsora, stb. Igaza van Tuaregnek, csak óvatosan a válogatással és a kinyilatkoztatással! Üdvözlettel: denis

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok! Én azt gondolom, hogy a Kossuth-tériek, ha szabad ezt a gyűjtő-fogalmat használni, Elég stabil, kellően elszánt, aktív csoport. Ez igaz az OGYM-re is. Nekem valami azt súgja nincs gond a párbeszéddel, a szolidaritással, és ami fontos a tudatossággal! Aki ide téved, azoknak remek intelmek Tuareg részéről is, ezt köszönjük, köszönöm Neki! Én hiszek a "társadalmi gravitáció" elméletben, és bizakodó vagyok a jövőnket illetően, hogy a lendkerekes gumimacik / :) / idesodródnak előbb vagy utóbb, de inkább előbb! Várjuk a további instrukciókat, Fészkeljünk, hogy kikeljen a demokrácia és a szabadság elvetett magja!

    VálaszTörlés
  9. Enyhe túlzás hogy mindenhol ott voltatok.......és azt sem értem miért kellene a székely zászlót uniósra kicserélni? Azok nem magyarok, mert a zsidó érdekek annak idején eltolták a határokat?

    VálaszTörlés
  10. Valmi járvány ez, hogy mindenki külön tüntetést szervez? Most jött rá mindenkire az önmegvalósítási vágy?

    VálaszTörlés
  11. ...elégedetlenek..., a politikai elitet mindenképp kerülni akarják, hiszen leváltanák -elszámoltatnák őket
    , de egyik szervező sem vállalja a konfrontációt .. .
    nem lesz tömeg, míg a népharag valahogyan meg nem nyilvánulhat...
    /magyarul agyunkra ment a demokrácia léte és nem léte mert a szervezők a tömegtől elvárják h demokráciát megcsúfolókat ... demokratikusan eltávolítsa... mindeközben ok nem vállalják ennek felelősségét.. csak hírnevet szeretnék /
    ...a másik verzió az összefogás... meghaladja a szervezésre vállalkozók képességét
    spontán módon már nem lesz...ez a hajó elment... mert a szervezők...
    ...már többször is balekra vették a tömeget...
    pl lásd a székház dobáláson felháborodott szervező ??? maga is vandalizmusról és terrorról beszélt... elhatárolódni igyekezett a nyomás gyakorlás megnyilvánulásától ... / francia vagy olasz tüntetés .. nincs lángoló autók nélkül... lehet ezt nem szeretni, de eredmény e-nélkül ott nincs
    nagyon nem tudjuk hogyan lehet nyomást gyakorolni .. míg mi a szocialista kényszer vonulásokat játszottunk... közben a fejlett kapitalizmust azok a tüntetések tartották- tartják sakkban.. elmaradt, tüntetés kultúra- tematika hiányunkat kell most kiizzadnunk/

    ... nagy ambíciókkal bírók azt hiszik o szervező és akkor ő írja a játékszabályokat
    ...hát nem ..
    egyelőre marad a permanens elégedetlenség ...nép haraggal pedig nem lehet sokáig .. játszani...
    ...a nevesincsek érzik a politikai űrt .. sütögetnék a szalonnát, de nem tudják mit kéne tenniük h követőkre leljenek..
    addig hülyítik az embereket míg az meg unja, és többé nem fog hallgatni a szervezőre sem .. őket is elsöpri... vmelyik tüntetésből véletlenszerűen kibuggyan.. és elszabadul majd a tömeg és a tehetetlen népharag ..
    s ami akkor lesz .. egyértelműen az őket bepalizók felelőssége...

    VálaszTörlés
  12. sztem meg minden tüntetésen ott kell lenni.... ha nem tetszik, hangot kell adni tevékenyen
    senki nem tudja elvinni a tömeget, ha az nem akarja...
    ....... kivéve utólag átminősítve- belemagyarázva .. a médiából ...
    lásd orbán szerint az ellenzék miatt tüntetnek
    -de ezért is ott kell lenni.. aki ott van annak... hiába mondja

    VálaszTörlés
  13. szervezők.. ma meg említettem .. a gulyás úrnak h a net- adós tüntetésen civil tüntetéseket- szervezéseket összefogó oldalt, ígértek január elejére.....

    VálaszTörlés
  14. A kevesebb több lenne !

    VálaszTörlés
  15. Ettől a sok felesleges elmélkedétől lassan kiütést kapok!

    VálaszTörlés
  16. Elég volt a süket dumákból, itt a cselekvés és a hogyan tovább részleteinek kidolgozása! Ne felejtsétek az ördög mindíg a részletekben rejlik!

    VálaszTörlés