2015. május 23., szombat

Államálom

Este még a győri egyhetünkkel kapcsolatban terveztem írni, dehát a bloggerlélek meg olyan, hogyha agymenés van, akkor azt kell megírni. Jövő héten úgyis főleg a NAP győri dolgairól lesz szó, de most akkor nem. Most egy államról, amelyik jó. 




Írtam már korábban, hogy az Új Politika egyik legfontosabb dolga lesz magának a politikának a visszaszorítása mindenünnen, ahová nem való. Média, igazságszolgáltatás legelőször is, de az egész államot úgy kell megszervezni, hogy annak működési elvei tegyék lehetetlenné a politikai nyomulást. A rendszerváltáskori alkotmányjogászaink papíron jó kis valamit ütöttek össze, fékek-ellensúlyok, miegymás, ránézésre rendben, többnyire a német mintákat applikálták a magyar ugarra. Csakhát egy dolgot benéztek: nem vagyunk németek, és bár örök tragédiaként ott csúfítja Németország történelmét Hitler, de egyébként meg a választófejedelemségektől kezdve a protestantizmuson meg mindenen át sokszázévnyi demokratikus hagyománnyal bírnak ám. Mi meg nem, ennek merőben húsbavágó következményeit szívjuk épp tátott szájjal. Ha egy társadalomnak nincsenek demokratikus tradíciói, akkor azt könnyű meghülyíteni féligazságokkal: az újszölöttnek minden vicc új. Épp meg lehetett volna tanítani a Népünket a demokrácia erkölcseire és alapelveire, csakhát akiket megválasztottunk, azok elsősorban nem ezzel voltak elfoglalva. Más tempóban, de mindegyik kormányzat maga alá gyűrte mindazt, amit csak mert és lehetett, így aztán tényleg minden ember minden cselekedete mögött kilátszik lassan a politikai befolyás árnyéka.


Namost ez így konkrétan szar. Így ebből nem lesz Európa, lassan már Balkán sem, mert elhúznak mellettünk, éllovasból törött lábú, útszélen felejtett igásló lettünk. És mivel minden ponton jelen van a politikai befolyás a hétköznapokban, és nem túl szimpatikus módon, ezért aztán a Nép megutálta a politikát. Ebből aztán annyi következik, hogy ki kell tépnünk ezt a gyomültetvényt mindenünnen, ahová beburjánzott. A dolog nehézsége az, hogy ezt csak a politika tudja megtenni, úgyhogy az Új Politika egyik legfőbb feladata az önkorlátozás, és saját befolyásának rituális leöngyilkolása lesz. Azt a politikai erőt, amelyik erre nem vállal garanciát, azt távol kell tartani a hatalomtól, és azt is, amelyik a gyakorlatban bemutatta, hogy mit kezd a Nép felhatalmazásával. Na, szóval ez az egyik olyan téma, amin sokat agyalok, van is rá egy koncepcióm, nem a Nincs Alku Párt programja - ilyesmikről majd kellő megvitatás után Közgyűlésen döntünk -, hanem csak egy vitaindító magánkezdemény. Kíváncsi is vagyok, mit szól hozzá a nyilvánosság, fontos dologról van szó, tehát figyelemmel fogom kísérni a mindenfelé adott reakciókat. És akkor.


Újra kell írni a hatalommegosztás rendszerét. A működőképesség és a minél szélesebb döntéshozói kör persze egymással ellentétes entitások, de a kettő közötti jó egyensúly megtalálása sikeressé tesz bármely szervezetet, tehát egy társadalmat is. A rendszerváltás környéki törvénykezés, aztán az Antall-Tölgyessy Paktum a működőképességet helyezte előtérbe, bíztak a jövendő politikusainak tisztességében és önkorlátozásában. Hát, ez hiba volt: Orbán lett a végterméke, akinek elég volt 2,3 millió szavazó egy 10 milliós országban, hogy mindenható legyen. Megvan az élő tapasztalatunk, hogy a működőképesség oltárán föláldozott demokratikus szabadságfokokból vissza kell állítani jópárat, hogy akárki is lesz hatalmon, ne tudjon többé ámokfutni. Először is: az Alkotmányt meg a választási jogszabályokat kizárólag népszavazáson lehessen módosítani, ki kell venni ezt a jogosítványt a parlament kezéből. Másodszor: kell egy Köztársasági Elnök, akit közvetlenül választunk, a parlamenti ciklusok félidejénél, hogy a győztes párt választási népszerűsége ne vetüljön ki egy elnökválasztásra. Nem elnöki köztársaságra gondolok: nem döntéshozatali jogokkal rendelkezne az Elnök, hanem vétójogokkal más hatalmi ágakra vonatkozó parlamenti döntésekre. Ki lehetne simán kötni, hogy nem lehet elnökjelölt az, aki a megelőző tíz évben bármiféle pártpolitikai aktivitást fejtett ki.


Vétózhatna az igazságszolgáltatásra vonatkozó kétharmados törvények esetében, a média ügyeiben, szóval akkor, mikor a parlament a saját kontrolljait akarná épp korlátozni. Egy másik ilyen kontrollpontot is célszerű lenne teremteni: mégpedig egy második parlamenti kamarát. Az látszik, hogy a jelen képviselői állomány nagyrészt totál elszakadt a Néptől, gyakorlatilag önszabályai szerint működő kaszttá vált. Akik velük szemben viszont napi, sőt percnyi kapcsolatban vannak a Zemberekkel, azok a polgármesterek. Kétkamarás parlamentnél vigyázni kell arra, hogy ne kerüljenek döntéshozó pozícióba olyan emberek, akik demokratikus úton nem kaptak választási felhatalmazást. A polgármesterek azonban kaptak, saját környezetüktől. Lehetne egy 60 fős második kamarát létrehozni, aminek a felét a 10 ezernél kisebb, felét a 10 ezernél nagyobb lélekszámú települések vezetőiből sorsolnák évente. Azért sorsolással, mert így nem tudná a második kamarát elfoglalni a választásokon győztes párt, és azért évente, hogy ne váljanak Népüktől elszakadó parlamenti kaszt-tagokká azok, akiket pont azért küldünk oda, hogy a Nép Hangjaként működjenek. Ennek a második kamarának szintén nem döntéshozatali, hanem vétójogokat adnánk, elsősorban gazdasági és szociális kérdésekben. Na, kezdetnek ennyi, lássuk a reakciókat.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


76 megjegyzés:

  1. Hajrá KÖZTÁRSASÁG, hajrá NAP !!!

    VálaszTörlés
  2. Bármi áron meg kell állítani őket megakadályozni a vérfürdőt és o viktortt és bűntársait nemzetközi bíróság elé kell llítani, úgy, hogy senki se szökhessen meg közülük. Le kell zárni mielőbb a határokat és hajtóvadászetot indítani ellenük mint anno a nácik ellen!
    HAJRÁ KÖZTÁRSASÁG, HAJRÁ NAP !!!

    VálaszTörlés
  3. Keves "nyitom"
    Kinek a felhatalmazásával gondolnád a "hajtóvadászatot" indítani a "mai nácik" utàn?
    Ki döntené el,hogy ki a "náci"(rossz) és a "nemnáci"(jó)?
    Már cssk a "szabadság,egalité,fratrnité" hiányzik,és mári 1789-ben járunk!
    (Mit szívsz?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves NZP, csak ennyi a híres bivalybastnádi népakarat, hogy másolni tetszik egy oldalt? Épp mondjuk a népszerűséget kezdi el növelni vele. de oda is belépek, mert itt jászboldogalattyán éppen ilyen oldalakra van szükség...Amúgy pedig még mindig áll a meghívásom egy értelmes beszélgetésre, aminek a témája, meddig lehet még fenntartani orbán rezsimjét? Biztosan sokat tudna hozzátenni...

      Törlés
    2. Értelmes beszélgetésre is állok rendelkezésre.Orbán rezsimjét saját maga tudja megdönteni,a jelenlegi résztvevökkel.Bár az alvezérek egyre többet ártanak neki.Ért a néplélekhez..Az utálói erről megfeledkeznek.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt "NagyZoltanPeter"
    A nemzetközi és a magyar törvények szerint lehet őket elítélni. Ezek létező törvények. Ugyanígy Állam és népellen elkövetett büncslekmények, terrorcselekmény, stb, stb.

    VálaszTörlés
  6. De hát most csak kiskutya simogatós "nácikok" vannak,amit fel sem vállalnak,terrorcselekményt meg végképp nem követnek el.Őket akarnád üldözni,amikor a nèp pénzét a brókerek,és nem a nácikok rabolták el.
    Oregjeinket meg a "növekedési tartalékok"-ahogy a Miniszterelnök úr nevezte öket-gyilkoljàk beherbàlozva,100 forintért..Elég furcsa "demokrata " vagy..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cigány házak előtti masírozgatásokat és demonstrációkat IS!!! terror cselekménynek tartom. Csak éppen lelki terror cselekmény. A dolgok nem csak akkor terror cselekmények, amikor megtörténnek, hanem amikor fenyegetnek vele, az is. Nem kellene elfelejteni...Mi a különbség egy bomba fenyegetés, vagy egy család késsel fenyegetése között?
      Tehát a magyarországi nácik terroristák...

      Törlés
    2. A cigányok mik? Mindenkit csak megfélemlítenek!

      Törlés
  7. Ha sikerül néven nevezni mindazon személyeket és szervezeteket, akikkel szemben (ha tetszik: akik/amik miatt) az Államálmot szükséges megvalósítani, továbbá a neveket mindaddig HITELESEN napirenden lehet tartani (egyre bővülő bűnlajstromukkal együtt) amíg változtatási/választási lehetőséghez jut a nép, akkor az álom valósággá válhat.
    Legyen így, mert ez jó lehet.
    A jelen helyzetből való átmenetnek viszont kell legyen egy beígért, rövid, de hatékony és talán könyörtelennek is mondható szakasza, amit elszámoltatásnak neveznek.
    És ennek (ha forgatókönyvét nem is de) a kritériumait nyilvánosságra kell hozni (miért és mivel jár felelősségre vonás pl.: fékek, ellensúlyok legyilkolásáért, sunyi, utólagos, "testre szabott" törvényalkotásért, vagyonkimentésért, stb).
    Konkrét, egyszerűen érthető szóhasználat szükséges, meg- és felfogható jó ügyek valamint intézkedések, amikből aztán BÉKÉSEN összeáll a demokrácia, a jogállam, a szabadság --sokaknak elvontnak, de fontosnak tartott-- államálma.
    Hajrá, fel a hegyibe!

    VálaszTörlés
  8. teccik, sőt kikérném Kiss János; Tölgyessy Péter és társaik véleményét is egy feltétellel: maximum 1oldal terjedelmű lehet. eddigmindig hosszabbra sikerült és tapasztaljuk mi az eredménye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a Kis János igen,és a Péter is igen-akkor a Koka miert nem?A Szabó Gábor barátja és volt harcostársa,akinek indulót készitett "kék gyors"néven,ami aNAP indulója is..

      Törlés
  9. A nyitott szemmel és némi értelemmel rendelkezők, érzékelik a magyar "demokrácia" néptől, országtól, közérdektől elidegenedett irányító kasztjának alkalmatlanságát, a rendszer megreformálásának szükségességét. ŐK viszont nagyon is tökéletesnek, megfelelőnek tartják a pártok és klikkek szabad rablását biztosító, a saját érdeküket garantáló politikai szisztémát. Látható, hogy semmilyen ezzel kapcsolatos, a hibákat kiküszöbölő javaslattal nem álltak idáig elő. Igaz ez kormánypártra, ellenzékre egyaránt. Vajon miért van ez a passzivitás? Számomra elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy egy európai nép, miért tűri, hagyja, hogy bolondot és szegény embert csináljon belőle egy néhány ezer fős, tehetségtelen, önző, hatalom és pénzéhes kaszt? Jellemző a politikai "elit" teljesen beteg és romlott voltára, hogy mára a saját hosszútávú érdekeik felismerésére is képtelenné váltak. A kormánypártok ámokfutása, erkölcstelensége, erőszakossága, a jóra való képtelensége, minden társadalmi csoport megsértése egyrészt, másrészt az ellenzéki pártok ehhez való csendes asszisztálása, csodavárása együttesen idézik elő, teszik elkerülhetetlenné az "elit" leváltását, az új rendszerváltást. Az utolsó pillanatban vagyunk. Az új elvek kidolgozása nem lehet egy szűk, felkent réteg privilégiuma! A legszélesebb társadalmi egyeztetés, vita, majd népszavazással történő elfogadása a járható út. Minden javító szándékú, tökéletesítő javaslatra szükség van, az megfontolandó, függetlenül attól, hogy kitől származik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javarészt egyetértve jegyzem meg, hogy a jelenlegi helyzetet is egy "szűk, felkent" kollégiumi élcsapatnak köszönhetjük.
      A baj abból van hogy az élcsapat morálja --mint látható-- beteg (ha egyáltalán van neki) és a társadalom öntudata sem képes azt gyógyítani.
      Ezért a "legszélesebb társadalmi egyeztetés, vita" csak úgy értelmezhető SZÁMOMRA, hogy kell egy tisztességes élcsapat, amelyik figyel a társadalom hangjára, igényére, kommunikál vele, benne él, de elöl megy és példát, irányt mutat.
      Ez mindig így volt amikor a tömegek élete rosszra fordult és a baj mindig akkor lett belőle, az inga akkor lendült túl, ha a tisztesség csapata nem jött ki időben NAP-ra.

      Törlés
    2. Jó, de ki vezényelje le?

      Törlés
    3. A jelenlegi helyzetet az összes 70-30as szabályban részt vevő kollaboráns politikai elitnek köszönhetjük, mindjárt élen Antall Józseffel, aki a könyvtárosok és színészek kormányával eltapsolta a nemzeti vagyon kb 70 százalékát...Éppen ezen kell egy kicsit Módosítani, kb 180 fokot...

      Törlés
  10. És ne feledkezzünk meg az általuk a Magyar Köztársaság ellen elkövetett terrorcselekményről sem, az alkotmányos berendezkedés /az alkotmány/ erőszakos megváltoztatása. Ez minimum életfogytiglan és ahol még létezik ott halálbüntetés. És nem lehet megfeledkezni a bűnsegédi bűnrészesekről sem!

    VálaszTörlés
  11. Ez az állapot azért is van így, mert túl sok az új illetve sötét "magyar" és bár nem ők vannak többségben de túl hangosak és ezért azt a látszatot keltik, hogy ők az igaz magyarok és övék az ország, pedig vagyunk pár millióan akik nyugati gyökerekkel és kultúrával rendelkezünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mik azok a nyugati gyökerek és kultúra? Vallás, építészet, állami berendezkedés?

      Törlés
  12. Válaszok
    1. Minden itt élő magyar európai származású genetikailag. Sőt már 1000 évvel ezelőtti inkább volt a magyar kelet-európai típusú, mint távolkeleti.

      Törlés
    2. Ebből a gyökerekszármazásgenetikából baj lesz!
      Nem előre, hanem hátra fogunk haladni, vagy jól összeveszünk.
      Csaxólok.

      Törlés
    3. Miért kell a MAGYARnak oroszosnak (tudom, kényszer volt) amerikaiasnak, nyugatiasnak, keletiesnek lennie? Miért nem lehetünk csak magyarok? Vagy Európa szíve? Vagy középeuropid? Hisz ŐSHONOSAK vagyunk itt!!! Ez már tény. Csak még tagadják...

      Törlés
    4. Hofi kérdezte egyszer... Miért kell nekünk mindig segged nyalni?

      Törlés
    5. Előbb vagyok ember, mint magyar vagy szlovák. (ezt egy szlovákiai magyar mondta) osztom a véleményét.

      Törlés
  13. Addig ez az egész üres fecsegés, amíg nem határozzuk meg a demokrácia hangsor tartalmát. Most mindnyájunk mást ért alatta.
    Én az univerzális emberi jogok érvényesülésére való törekvést.
    Azt pedig 1993-ban emelték törvényerőre Magyarországban.
    A jogok sincsenek még rendben!
    Hát még annak érvényesülése a gazdaság oldaláról!
    A lehetőség és a szükségletek aránya és megvalósítási módja , meg az ő összehangjuk :)

    VálaszTörlés
  14. Ottika, ha rád bízták volna amerika fölfedezését, még a Santa Maria első deszkáját adó fa csemetéje sem lenne elültetve. Bolti bevásárlásaidat intézi valaki, ugye? Fölöldhatalan nehézségnek tűnhet számodra dönteni a párizsi meg a kolbász között.

    VálaszTörlés
  15. Ahogy Neked is definiálni az általad használt kifejezéseket!
    Szóval a Te szóhasználatodban mi is a "demokrácia" hangsor tartalma?

    VálaszTörlés
  16. Nem kell definiálni olyan fogalmakat, melyek egy közösség - ld.: az olvasóim - számára azonos tudatos és tudatalatti jelentéstartománnyal bírnak. Nem definiáljuk a kutya fogalmát, a macskéát sem, a kolbászt sem, meg a párizsit sem. Ha Te nem ismered a fogalmat, akkor nézd meg a wikin. Ez nálad kényzeres, vagy vállalt dolog, hogy mindig másról beszélj, mint ami egy írás témája? Komolyan kérdem, ugyanis abban konszenzus van a neten az egymással is hadilábon álló felek között, hogy Te vagy a legbutuskább DK-troll caklipakli. :)

    VálaszTörlés
  17. Szia Gábor.
    Nem az Ottilia akart pofànvágni Arrabonàban?
    Dks hölgy rémlik..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, az Glázer Éva győri pártdelegált volt. Ottika gyakorlatice csak a neten létezik, élő közösségből valszeg mindenhonnan kidobják, ugyanis képtelen alkalmazkodni az emberi társaskommunikációhoz.

      Törlés
    2. Köszi.Akkor nem csábítjuk el Ottikát a féleszű Feritől..

      Törlés
  18. NZP, pedig elférne a Nini Alku oldalon...

    VálaszTörlés
  19. Kár, hogy a "nyitom" nevű társunk alapból egész másról kezdett írni, mint amit Gábor fölvetett. És lám megint sokan be is sétáltak a csapdába és vele vitáztak és nem Gábor alapvetéseivel. Ez a FIDESZ taktikája egyébként. Ha a közbeszéd kínos számára, akkor elkezd másról beszélni. Nos, amit Gábor írt alapjaiban jó. A kétkamarás parlament az kicsit necces, de van abban is logika. Az elnök választás illetve a parlamenti választás időbeni eltolása jó ötlet, az USA csinálja így. De az ő rendszerük is néha már a kormányozhatóság határát súrolja. Amiről nem volt szó az az Alkotmánybíróság, a Bírói kar függetlensége, és még valami, amit még Charles de Gaulle vezetett be; kormánytag (miniszter, államtitkár stb.,) nem lehet politikus, különösen nem parlamenti képviselő. Franciaországban, aki parlamenti képviselő az nem kaphat miniszteri, sőt miniszterelnöki tisztséget sem. Így lenne teljes a törvényhozói és a végrehajtói hatalom szétválasztása. És a mentelmi joggal sem volna olyan könnyű takarózni. Az alkotmány módosításra illetve a sarkalatos törvények módosítására jó gyakorlat amit Németország folytat. Csak akkor lép hatályba bármilyen módosítás, ha a következő választási ciklusban győztes parlamenti képviselők is ismét megszavazzák. Tudom ez most nehezen emészthető, hiszen a FIDESZ mocskát gyorsan el kell takarítani, de utána érdemes lenne egy ilyen rendszerre áttérni. Egyelőre ennyi az észrevételem, de ezek nagyon komoly dolgok érdemes még visszatérni rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A NAP parlamenti képviselői nem vállalhtanak semilyen szerepet az országos végrehajtó hatalomban, ezt az alapszabályunk megváltoztathatatlan Pártalkotmány része zárja ki. ;)

      Törlés
  20. Gáborral teljesen egyetértek, és senkit nem akartam eltéríteni az eredeti témától, pláne az ideológiáktól amúgy is irtózom. Viszont már a "25." órán is túl vagyunk és nagyon sürget az idő. Jó pár évet megszenvedtünk már, és csak egy életünk van. Elég volt!!!!

    VálaszTörlés
  21. Hát akkor evidencia az itt olvasóknak, hogy mit is a "demokrácia " hangsor tartalma.
    Ez örvendetes!

    Én mégis azt gondolom, hogy kéne az a definiálás--mert így az érintett témák igencsak poplista válogatások. :) a fogalom terjedelmét illetően no persze kissé innen onnan kiragadások :)

    VálaszTörlés
  22. http://hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_%28politikai_rendszer%29
    és ez nem teljes felsorolás

    VálaszTörlés
  23. Gábor, te elveket rögzítettél, ahogy az államnak működnie kell, vagy ha úgy tetszik az idális demokráciának, és ne haragudj, de ezeknek az elveknek semmi köze a NAP alapszabályához. Ha sikerül elkergetni Orbánékat, akkor nem csak NAP párt tagokból fog állni a parlament. Az egy dolog, hogy mi van a Párt alapszabályában és egy másik dolog, hogy mit fog rögzíteni az új alkotmány, ami a fenti kérdéseket hivatott szabályozni. Kérlek ne keverd össze a kettőt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pusztán egyetértésemet fejeztem ki, mely oly mértékű, hogy azt már korábban a magunk számára kötelezővé is tettük.

      Törlés
    2. Gábor a belső szerkezeteket nem érti! :)
      Ezért kiragadott 5 elemet, de azok sem illeszkednek sehova.
      Hatalommegosztás elve
      Működőképesség : képviseleti
      ...............................közvetlen demokrácia elve
      Alkotmány és népszavazás legitimálása
      Köztársasági elnök választás mikéntje
      kétkamarás parlament
      és a populista elv: a nép beleszólása ebbe s abba közvetlenül, mert most a képviseleti demokrácia alapján való választás deficites--nem utolsó sorban azok miatt is , akik az elveket nem ismerik, vagy nagyon is keverik azokat.

      Törlés
    3. Nalátod Ottika, megy ez, mert bár butaságot, de legalább a tárgyhoz szóltál hozzá, becsüljük meg ezt a kis eredményt, több úgysem várható. :)

      Törlés
    4. Tőled sem Gábor!
      Így aztán Te mondod a semmit, én pedig linkelek ezt s azt. Hátha azt is elolvassa valaki --a saját okulására :)
      http://hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_%28politikai_rendszer%29
      és ez nem teljes felsorolás

      Törlés
    5. A demokrácia a társadalom jelentős számú, választójoggal vagy szavazati joggal rendelkező tagjainak hatalmából eredő politikai rendszer, egy közös területen .Ennyi. Az összes többi, hely és idő, az embercsoport függvénye.
      Mi a mindigiseurópaigyökerűsumérhunturániősszittyák vagyunk. Ez a gyökérkeresősdi nem hiányozhat sehonnan sem. Tényleg nem, a jelen múltunkból fakad, diagnózis nélkül nehéz terápiát találni. A rákfenék múltunkból, berendezkedésünkből fakadnak. Keressük az őshazát, nem tűnik fel, a törzsek nem kötnek vérszerződést, ha közös származással bíró társaság. Nem vesszük figyelembe a lakosság génállományát, 25% kelta, 25% szláv, 25% közel-keleti, maradékon osztoznak, germánok hunok, örmények (?). Nem vesszük figyelembe, a Kárpát- medence lakott volt előttünk is, a betelepítéseket, és a honfoglaló csapat legalább háromféle eredetű népség volt. Ebből a totál vegyes mixből alakult ki, amit ma magyarnak nevezünk. A munkamegosztás törzsi alapon történt. a nációk szervezete alkotta a működő társadalmat. A vezető réteg harcos akkád-asszír vonulat szegmense, ez szervezett birodalmat leigázva törzseket, de védelmet nyújtva számukra. Ez a réteg csontosodott meg, vált kiváltáságaihoz végsőkig ragaszkodó úri réteggé. Innen a kirekesztő, „úri” nemzetfelfogás, a törzsi hierarchia modern változataként burjánzó korrupció, a leigázó mentalitásból fakad kizsákmányolás,a szolganépek ezer éves leigázottságából érdekvédelem hiánya, apolitikusság.
      E nép nem megutálta a politikát, nincsenek hagyományai aktivitáshoz, zsigeri szintű a beidegződés, tűrni, máról-holnapra élni.
      Ezért biciklizős mentalitás, ukázra várás, erőszak-, és cáratyuska-kultusz. Ezt a népet felemelni is erőszakkal, önmaga ellenében lehetett. A huszadik század első felének rémtörténete kizárólag „jobboldali” pártok ténykedése révén alakult;
      1 millió kitántorgó,
      első világháborúban odaveszett millió,
      Trianon 14 milliós vesztesége, termőföld, vasút, ipartelepek, 60%-ának elvesztése,
      második vh. milliós embervesztesége, gyáripar 54%-ának, mezőgazdasági vagyon 20%-ának elvesztése-,
      mindez nem volt elég a népnek, rendszerváltáskor ne dalolva építse le eddig példátlan jólétét.
      Antall nem eltapsolta a nemzeti vagyon x százalékát, hanem értékének töredékrészéért magánkézbe játszotta.
      Visszaszerzése elengedhetetlen. Míg ez nincs, csak kényszerpálya, laposkúszás van.
      Deklasszálásra szükség van, a hatalom misztifikációját megszüntetni, elérni, hogy hierarchikus, függőleges kapcsolatrendszer helyett, mellérendelő, vízszintes testvériség alakuljon ki az egy közösségben élők között. Így kialakulhat felelősségtudat, ami szolidaritást, hosszú távban gondolkodást eredményez, cselekvő magatartást, ami alapja lehet többletteljesítményen alapuló differenciálódásnak. A másik dolog jog az életben maradásra, biztosítása minden felnőtt számára alanyi jogon járó alapjövedelem formájában. Elszegényedtünk, ne legyen nyugdíj, segély, családi pótlék, de létminimumot biztosító alapjövedelem igen. Felesleges pénzkidobás álmunkahelyek teremtése. Ez megalapozná a bérrendezést, a fogyasztást fellendítené, eloszlatna kiszolgáltatottságból fakadó gyűlölködést, nemkívánatos népszaporulatot Ha van fundamentum, mi épülhet rá?
      Nem a politikát politikátlanítani, hanem a népet politikussá tenni. Valamiféle részvételi demokrácia? 21. század, információs társadalom. Egyéb őrületektől pártoknak mentesnek maradni, visszaszorítani kulturális szférába, ott imádkozhat, lovaggá üthet, kurultájazhat.
      Ha nem jön létre konszenzus, legyünk szövetségi köztársaság; fidesz koronázni Észak-Dunántúlra, Szittya vitézek barantázni Baranyába, Budapest legyen Judapest, komonnyisták kapják meg az Alföldet mezőgazdasággal, testvéreknek legyen vajdaságuk. Hátha akkor nem azzal lesz elfoglalva a „magyar”, a másiknak hogyan vágjon alá, az önkiteljesítésbe feccöli energiáit.
      Visszahívhatóság, mentelmi jog, kimagasló bérezés törlése, akárhány házas jövőbéli parlament, már ha lesz, nem így neten traccsolva rendezzük dolgaink. Lehet gyepálni, terjedelmes vótam, mint exhibicionista, vagy rövid, mint nem alapos álmodó.


      Törlés
    6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    7. KEN!
      Jó vótáá!
      (a felindultságot(?) megértem)
      (az alapjövedelem forszírozása ráér, mert jelen viszonyok közt felesleges rágócsontot jelent, szvsz.)

      Törlés
    8. Kedves Erzsèbet
      Sok okosat leirtal.A demográfiai fejtegetésed teljesen valódi,a következtetéseid is.
      Az alapjövedelemmel tévedst.
      800.000 cigány nem tudja beosztani,amit kap,nagy része azonnak elbassza.
      Ezeknek konzervet kellene adni naponta,amikènt az ebben okos románok (!) teszik-zsét nem,így kábszert venni is nehezebb lenne-stb..
      A verseidet sokan nem tudjuk dekódolni.
      De jópofák.
      (Mèg) nem tűnsz unatkozó nagyinak.
      Ha nem titok-miből élsz?

      Törlés
    9. A "Megint Gabesz" című vers különösen jó! :D

      Törlés
    10. Gabesz cidesz?(ha jol értettük a metaforat)

      Törlés
    11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    12. Nem lehetne kicsivel több tiszteletet a TÉMA iránt? Tuareg azt mondta minden felvetés érdekli, én leírtam ami a szívemen feküdt, és még dolgoztam is rajt, hogy ne trollkodjam szét a cuccot, ne feszítsem szét az 1 hozzászólás számára engedélyezett, limitált karakterszámot. Alapost meghúztam, nem felindult voltam. A cigány sokkal intelligensebb, mint gondoljátok, ahol nincs, ott nem keresi, pillanat alatt akklimatizálódik az új helyzethez, és ha értelmét látja, úgy dolgozik, mint állat. ha nem, akkor viszont nem fogsz tudni rá gyakorolni pressziót.A speciális magyar, leépülést eredményező folyamatok, azután a modernizáció, az informatika térhódítása egyaránt a valós munkalehetőségek csökkenését eredményezik, ellenben pénz alapú társadalomban élünk, a szerződésekben lefektetett, alkotmányban garantált emberi- és szabadságjogok mind üres dumák maradnak, mert nincs alapjuk. továbbá nem hiszem, hogy költségesebb egy létminimumos alapösszeg mindenki számára, mint a felesleges közmunkaprogramok, a differenciált nyugdíjak, rokkantnyugdíjak, a visszaélésre lehetőséget adó különféle, segélyek által felemésztett pénzek együttes összege. Kiszolgáltatott, létükben állandóan fenyegetett, rabszolgamunkára kényszerített emberek pedig nem fognak demokráciát építgetni.Aki pedig azt képzeli, hogy a létminimum biztosítása miatt az emberek majd nem lesznek kaphatóak valódi munkára valódi bérért, annál valami nagyon kigyökkent. A motiváltság, a kreativitás épp hogy fellendülne, amiként a kereslet, és az igény is különféle termékekre és szolgáltatásokra. A valódi jog nem valami törvénybe lefektetett, de gyakorlatban kivitelezhetetlen passzus, hanem a mindennapokat jellemző élhetőség. Ezért a felvetésem nem gumicsont sztem e téma kapcsán..Az élethez, az emberi méltósághoz való jog ellenében, ugyan miféle KÖTELEZeTTSÉGET kellene tételeznünk? Persze, a különböző vesztesek majd kivárják a sorukat, ebben ezer éve úgyis nagy gyakorlatuk van :) Szimpatikus arisztokratizmus egy új kezdethez...

      Törlés
    13. Lám-lám milyen könnyen el lehet a cikk eredeti tárgyától kalandozni?
      Íme:
      Ha majd az országnak lesz valódi, hasznos, elosztható értéket termelő képessége, akkor térjünk vissza erre a "mindenkinek alapjövedelem" témára!
      Az intelligenciához felsoroltak az ösztönösségre is stimmelnek, azt meg mindenki eldöntheti, hogy az említett polgártársainkra melyik kifejezést tartja találóbbnak.
      És még egy megjegyzés a korábbi KEN hsz-hoz:
      Akár abból azt is eldöntheti az olvasó, hogy melyik oldal rontott rá többször a nemzetére legalább is ami az ország lakosság- és területfogyását illeti. (vö: értéktermelő képesség)

      Törlés
    14. Ok.Értjük.Ugye,a Gabeszos versedet a mi itteni Gáborunk ihlette?

      Törlés
    15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  24. Ajaj, Erzsébetnél nem nagyon vannak otthon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért mondod? Tök okosakat ír, és még a stílusa is lehengerlő!

      Törlés
    2. Egyedül a nemkívánatos népszaporulatot eloszlató alapjövedelem gondolatával nem értek egyet, mert az nem pénz kérdése, hanem a gerincvelői beidegzés és a kortikálisan kontrollálatlan ösztönreakció kizárólagos megléte. Ez van.

      Törlés
  25. Azért valaki leírhatná már, hogy a képviseleti demokrácia hangadói
    elviselnék-e a többségi elvet?

    Vagy kötelező lenne-e a konszenzusos megoldás keresése mindig mindenkivel?! :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dks Ottika:Nem képviseleti,hanem kivehető ajtós!
      NDKs.
      Turmixgèp!.

      Törlés
  26. Úgy érzem magam mintha elsőéves bölcsész/politológus vitaesten lennék...kb s post szintje ezen a vonalon mozog.

    VálaszTörlés
  27. Az embereket kellene először megtanítani a demokráciára, a politika valós használatára.. mert itt valami olyasmit látok (sokkal szelídebb formában!!) mint amit a jelenlegi csinál.. valami nem tetszik, vagy valamit valaki elcseszett (a politikában!!) - ezért nem kellenek a politikusok, nem kell a politika.. DE KELL!! csak éppen nekünk kell megtanulni élni vele..hogy mások ne élhessenek vissza vele!! A demokrácia valahol az, hogy nem az én dolgom-gondom a legfontosabb, hanem a közös dolgaink..és a köz javára le kell(ene) tudni mondani akár a nekem eddig járó kiváltságok, többletjogok egyrészéről..Nem vezet sehova ha azt kezdjük el felsorolni, milyen jogok kellenek nekem, meg neked.. hanem azt, hogy milyen jogok illessenek meg állampolgári alapon mindenkit!!! MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRT!! és emellett azt is, milyen kötelezettségek járnak mindezzel!!! Nem a politikusokat, hanem a nemtisztességeseket kellene kizárni a közhatalomból.. állami funkciókból..(Göncz Árpád, aki a legjobb és legtisztességesebb, s egyben a legnépszerűbb politikusa volt az elmúlt 100 évnek -írhatnék többet is!! - pártpolitikusként lett köztársasági elnök.. azaz a fenti kritériumok alapján ő sem lehetne ma..) Polgármesterekből, sorsolással: a vétóhoz néha több szakértelem kell, mint a benyújtáshoz.. egy év alatt meg sem tanulnák, amit csinálniuk kellene.. -ismerek olyan polgármestert, akinek a felesége ugyanazon a településen egy nagy közintézmény vezetője, a testvére buszsofőr, a sógornője a pénzügyi vezető, az unokaöccse a falugondnok(beszerző).. azaz mind közhivatalt visel, és gazdálkodik..Azt hiszem, hogy a váltást a Bokros-program szerint lehet megcsinálni, és a demokrácia helyreállítása mellett a gazdaság az első.. hogy az országot lehessen miből működtetni, újrafelépíteni.. és a közoktatás helyreállítása még, ami nem tűr halasztást.. az összes többi igen.. A garantált alapjövedelem nem valósítható meg itt és mostanában.. a különböző vesztesek is ki kell várják a sorukat, és azt, hogy a gazdaság megtermelje a pénzt, a fedezetet.. mert ami már magánzsebekben (titkos bankszámlákon!!) vagy pl stadionokban van, az nem egykönnyen szedhető ki onnan.. Reális terveket kell készíteni.. a kívánságlisták realitása nulla.. A részvételi demokráciát kb 100 évig kell gyakorolni, elviselni saját hülyeségeink minden következményét, és majd akkor lesz működőképes.. Nekünk kell megtanulni demokráciául.. politikaiul.. nem kidobni ezeket az ablakon.. (az alapfogalmak sem ártalmasak.. mámint hogy azok miket is jelentenek NEKÜNK.. feladatban, kötelezettségben, és csak utána a jogokban.. pontosabban együtt azokkal!!)

    VálaszTörlés
  28. A "Forradalmi Pàncèlvonat" befutott Arrabonàba,és a Főtéren parkol sátor kèpében.Caheszné Zszskàék camping széken ülve,integetve fogadtàk a helyi elnyomottak audijainak dudaszavát.AZ Ő HATÁSUKRA A LENGYELEK IS EGY "DUDÁT" vàlsztottak elnökúl,amely esemènyt a Nagyi alelnök méltatott a Bivalybasznádi Kurrir hasábjain.
    A lelkesedés az egekbe csap!
    Győzni fogunk,az Orbán család éjszaka,a répa földön àt fog menekülni a jogos bosszúnk elől!
    Fogadjátok új győztes programtézisünk,ami a következő:
    EMBEREK!
    ITT A KUTYA,HEMPEREG!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ismétlem magam: "Mèg!" :D :D

      Törlés
    2. A Bivalybasznàdi Kurrir tudósítójaként az alàbbi bizalmas(!) információt osztom meg a kempinező forradalmi tömeggel:
      A szemlőhegy sasfészekben a családi ZRT elnöke,Apró Piroska vàlsàgtanàcskozást hivott össze.
      Egyetlen napirendi pont megtàrgyalását javasolta:
      A Tuareg bevette Győrt!
      Ismertette KGBèla titkos,a házi őrizetből kúldött jelentését,miszerint a korrupt fideszisták a 70-30 ból a harmincat a Szabó Gàbornak ajánjàk fel,a megvàltozott erőviszonyok miatt.
      Valamit tenni kell.
      Szemjon Mogiljevics (Szeva bacsi) javasolja,hogy a Glàzer Eva nehèzcirkàlót szonnal be kell vetni,aki lelkes dudàlónsk slcàzza magàt,a hős Tuareg közelébe lopakodik,és jól pofànbassza..(Miközben azt rikoltja,Az iskola a hatàron-ból idèzve:"Kellene az extrawurst,mi?"
      Tudósitasunkat innen folytatjuk..

      Törlés
  29. Bréking nyúz!
    (folytatjuk tudósításunk)
    A szemlőhegyi sasfèszekbe hírnök érkezik,"s pihegve szól":
    A Tuaregnek nem elèg a 30,negyvenet kér!
    A fèleszű szerènyen felteszi a kezèt,szót kér:
    40-et? Dehát eleg volt neki kevesebb is,a jóvárosos időkben.
    Mèg a fideszes "vèrbíró"is alig tudott valamit ràbizonyitani,igy szegyen szemre felfüggesztettettet kellett javasolni,ami egy vicc.
    Nekem is ezt adtak volna,ha a Lauder közbe nem lép.
    A Laudert csak ne említsd!Sokba van az nekünk,hogy elsimitotta a kaszino ügyet,amit elbasztàl!
    Nekem kellett ellopatnom a sógor dolgozatát is,amit csak beadtál,szegeny Kiss (alkotmanybíró) azota sem mer bemenni az egyetemre,pedig élet halál ura kari párttitkàr volt,amikor a Dialog csoportot együtt megfolytottàtok.(a fiatal Tóni szólt,volt ezredes a 3/3-ban)
    Elnök(Piroska nèni):Más?
    Klára:Súlyosbodik a helyzet Győrben!
    A Glàzer Èva nehèzcirkàló mellè a Lakinger Bèla zsebcirkalót is be kellett vetni!
    Már mindenki DUDÁL,a lengyelek is!
    KGBèla:Üzenjetek,Piroska,ha nekünk Jobbikosoknak is az utcàra kell vonulnunk.A terv szerint kiegyenesített,de műanyg(!) kaszàkkal,a PDSZes hitsorssosunk utàn,pincsi kutyàt simogatva a pacifistàk megnyerése céljàból..
    (innen folytatjuk..)


    VálaszTörlés
  30. Bréking News!
    Kapcsoljuk Bombera Krisztinàt az ATVtől,aki Manhattaból jelentkezik:
    Obama elnök ,a megszakított CBS adàsàban reagált a magyarországi fejleményekre.
    Tuareg ante Portàs!
    Idézte Hannibál híres rikoltàsàt.
    Az elnök kezdemènyezte a Biztonsagi Tanàcs összehívàsát.
    Az amúgy is az izraeliek örök bíràlatàt kivàltó magyar helyzet (mert a MAGYAROK "lekapcsoltàk" az összes ràdiót,amelyben ők a vilàg népeit felszólitották,hogy szègyelljèk magukat,és a vilàg összes nèpe szègyenli is magàt,kivève a kurva
    magyarokat.(nyilvàn a Holokauszt miatt)
    Az Elnök aggódàsàt fejezte ki,hogy ezek utan az Iszlàm Àllam fekete zàszlaja is feltünhet Győrben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hová tűnt a Költőnő? Válaszolt már Neked? ;)

      Törlés
    2. A költőnő eltünt.Elvitte a cica.Lehet,hogy Györben skandálja a "Gabesznek" a "demokràciàt".

      Törlés
    3. NZP
      Remek! Ígérd meg, hogy folyamatosan tudósítasz! :DD

      Törlés
    4. Meglesz.Örülök,ha megnevettetlek..

      Törlés
  31. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés