2014. április 7., hétfő

Válasz Bartus Lászlónak bojkottügyben

Kedves Bartus László, okos embernek és kiváló, alapos újságírónak tartalak, az általad kifejtett gondolatok döntő többségében egyet is értünk. Ám a bojkott ügyében nem, sem korábban, sem most, sem semikor. Elmondom miért.



Formállogikailag igazad van: egy radikális ellenállás alapja lehetett volna a bojkott, mint eszköz. Csakhogy olyan eszközt, ami a magyar valóságban bizonyítottan nem működik, nem célszerű javasolni sem higgadtan, sem dühösen. A magyar választópolgár olyan amilyen, ennek épp tegnap adta újra tanúbizonyságát. A politikailag értő közönség a társadalom kisebbsége, és az is inkább a fővárosban és a vidéki városokban tömörül. Én nem tartozom azok közé, akik a népet okolják bármiért, azt gondolom, hogy a politikának - e tekintetben mindkét oldalnak - az elmúlt 25 évnyi felelőssége a társadalmi kérdések szőnyeg alá söprése, a felületes magyarázatokkal történő Népbutítás.

Ám bármit is gondolok erről, azt tényként vagyok kénytelen elfogadni, hogy a magyar társadalom benyomásokra, érzületekre és nem bonyolultnak tűnő elvi és intellektuális politikára mozdul. Erre már a rendszerváltáskor sem volt képes, pedig akkor még mindenki fogékony volt a társadalmi kérdésekre. Emlékezz csak a Négyigenes Népszavazásra. Ott Csengey Dénes kiállt a televízióban és nyomatékosan elmondta: MDF-es nem megy el népszavazni. Elég sokszor és elég nyomatékosan mondta el, és az egész MDF is ebbe az irányba mozdult. Tették mindezt akkor, mikor az MDF népszerűsége és társadalmi beágyazottsága minden más politikai erőnél sokkal erősebb volt.


Csakhogy nem működött. A bojkottfelhívást csak az emberek egy kisebb része tartotta be, nem követték kedvenc pártjuk iránymutatását. Ahhoz bőven elegen mentek el szavazni, hogy a népszavazás sikeres legyen, és ha szűken is, de a Négy Igen győzött, megroppantva az MDF-et és fölhozva az SZDSZ-t. Akik betartották a bojkottfelhívást, azok pedig épp elegen maradtak ahhoz távol, hogy az MDF Négy Nem álláspontja vereséget szenvedjen. Ez a történet bemutatta, hogy mit lehet elérni Magyarországon egy bojkottal: semmit. Illetve annyit, hogy a bojkottra felszólító politikai erő súlyos károkat szenved, és akarata a valóságban nem teljesül. És ha valami akkor, mikor még a Nép sokkal fogékonyabb volt a politikára, nem működik, aligha valószínű, hogy egy ennél sokkal rosszabb társadalmi közérdeklődés esetén működne.

Nem veszed továbbá figyelembe, hogy a politika is kereslet-kínálati elveken működik. Ha a létező legerősebb ellenzéki erő bojkottra szólít föl akár évekkel ezelőtt, annak a magyar rögvalóságban csak annyi lett volna a következménye, hogy elveszti szavazói nagyobb részét, mert az így keletkezett űrt azonnal kitöltötték volna más politikai erők. A szavazni szándékozók ugyanis magasról tesznek arra, hogy ki akarja Őket távoltartani az urnáktól. Ha kedvenc pártjuk teszi ezt, akkor keresnek maguknak újat. Egy mégoly konzekvensen képviselt bojkottfelhívás, mégoly jó időben megtéve is csak annyit eredményezett volna, hogy most az LMP nevű Orbánlakáj Párt 15%-on üldögélne a Parlamentben, és ki tudja még melyik bizniszpárt jutott volna be. A DK-Együtt-MSZP pedig megsemmisülne, ugyanis 50% körüli részvétel így is meglett volna, ami a valóságban 4/5-ös Fidesz többséghez vezetett volna, és olyan Parlamenthez, amiben kizárólag a Fidesz és különböző színű csatlósai üldögélnek.


Azon elvitatkozgathatunk, hogy vajon legitim-e az Alkotmány Alaptörvénnyé való silányítása. Szerintem igen, bármily fájdalmas is ezt kimondani, ugyanis a létező korábbi Alkotmány jogszabályainak megfelelően léptették hatályba. De ez már lehet elvi vita tárgya, ugyanis a lényeghez sok köze nincs. A lényeg annyi: ha valami nem működik, akkor azt erőltetni puszta erő-, és időfecsérlés. Magyarországon egy bojkottfelhívás nem eredményez mást, mint az azt kiadó pártok megsemmisülését, a bojkottálni kívánt szavazás arányainak kedvezőtlen irányba való eltorzulását és lakájpártok előretörését. Hát ezért nem volt és nem is lesz értelmes cselekedet Magyarországon a poltikai bojkott.

Üdvözlettel:

Szabó Gábor

22 megjegyzés:

  1. erről van szó. Bartus belekevert ebbe a választásba, ha mással nem, azzal, hogy a szavazók elég nagy mértékét sikerrel távoltartotta. Most meg ki a hibás: aki elment szavazni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemcsak Bartus!
      Én sose felejtem el Gábornak a "Csaxólok" című cikkét. Ha 4 év alatt ezek a kisujjat távol tartó fanyalgók sikeresen távoltartottak akár 100 ezer szavazót (úgy értem, összesen, mindegyik, köztük a varánusz blog), ezzel ők nagyon-nagyon hozzájárultak most ehhez a győzelemhez.

      Mondhatjuk, hogy nekik (Fidesz) lejtett a pálya, de Bajnainak a pávatánccal döntő szerepe volt a vesztes választásban, Mesterházy rossz választás volt miniszterelnök jelöltnek, nála még Gyurcsány is jobb lett volna, mert ahogy ő kampányol, az valami, PLUSZ őt mindenki ismeri, lehet, hogy megosztó, de szerintem többet hozott volna, amennyit vitt volna.

      No mindegy, "nekünk Mohács kell!" mondá Ady és milyen igaza volt! Orbán egyébként az én miniszterelnököm, nekem kapar (jól kereső szakmám van), hát leszarom a csórókat. Én most is elmentem, az Összefogásra húztam, és annyira akartam... hát most már nem fog érdekelni a szegények sorsa. Befejeztem.

      Őszintén, f@sznak érdekel, ha ŐKET MAGUKAT SE ÉRDEKLI???!!!
      Legközelebb elmegyek, megint a demokratákra húzok és kész. Többet nem tudok tenni. Mindenesetre elkeserítő. Bájbáj újabb fél millió kivándorló, minden évben csökkenő születésszám... :(((((

      Törlés
    2. Kedves Zsófia!(vagy Gábor???)
      "szavazók elég nagy mértékét sikerrel távoltartotta"
      Az otthon maradt 40% közül ki hallott egyáltalán egy Bartus nevezetű fazonról és a nepszava.com-ról?A "szavazók" elég nagy mértéke az internetet sem ismeri!
      Nem istenítem, de mutassatok hasonlókat ehhez:
      04.03 csütörtök(!)
      "Előre mondjuk: a választás után bejelenti, hogy a szavazással a magyar nép megerősítette az elmúlt négy év valamennyi törvényét, benne az alaptörvényt, megerősítette az új rendszert, és újabb kétharmados többséggel megbízta a „nemzeti kormányt”, hogy amit elkezdett, azt folytassa, és fejezze be.
      http://nepszava.com/2014/04/velemeny/bartus-laszlo-olvassuk-el-utolag-meg-egyszer.html
      04.08 vasárnap (!):
      És most Orbán vasárnap éjszakai beszédéből:
      "Kimondtuk, hogy nem fordulunk vissza, a Nemzeti Együttműködés elsöprő támogatást kapott, ezzel az elmúlt négy év vitáit a választók egyértelműen lezárták."
      http://www.atv.hu/videok/video-20140406-orban-viktor-beszede (4.35-5.00 között)

      Törlés
    3. Bocs, a második dátum természetesen 04.06 vasárnap,minden más rendben.

      Törlés
  2. Bartus (és a hívei) hónapok keverték a sz@rt. Bartus nem bírta elviselni, hogy az ellenzéki pártok nem az ő utmutatásai szerint cselekedtek, ezért őrjöngve támadta az ellenzéket, a felheccelt seggnyalóival ádázul mart mindenkit. Aki nem velük értett egyet, azt vicsorogva támadták, vagy a nagyondemokrata Bartus egyszerűen kivágta. Bartus az utolsó napon is a szavazás ellen uszított, a hívei melldöngetve tettek bizonyságot, hogy nem mennek el szavazni. Most pedig telipofával szapulják az ellenzéki pártokat, lám ők megmondták, hogy veszíteni fognak. Ha magas lett volna a részvétel, minden Fidesz taktika ellenére győz az ellenzék. Az alacsony részvételben a Fidesz volt érdekelt és Bartus a díszmarháival együtt az alacsony részvételt segítette. Hogy milyen hatással azt nem tudom, de akkor most pofa súlyban. Szüntesse meg ahogy ígérte, a hozzászólásokat (nem fogja, mert kell a lóvé). Menjenek egy belterjes fórumra ahol egymást tullihegve nyalnak a Bartusnak, aki Amerikából belesz@arik az egészbe, de az otthonról ugatérozó nyaloncai szívnak mint a torkosborz. Majd a Bartusnál kitombolják magukat.
    Bartusért kár, mert egy jó tollú újságíró, de nem érdemes győzködni, nem fogad el más véleményt, ebben hasonlít Orbánra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Aki nem velük értett egyet, azt vicsorogva támadták, vagy a nagyondemokrata Bartus egyszerűen kivágta."
      Ez bizony így volt. engem a következő kommentem miatt tiltott le. Ki -ki megítélheti. hogy érveltem, vagy trollkodtam.

      Kedves Admin!
      Miközben sok tekintetben osztom nézeteit, felmerül bennem a kérdés, hogy mi van akkor, ha a premisszák nem éppen tökéletesek, csak közelítik a valóság adekvát leírását, de nem egészen pontosak.
      Vegyük csak a demokrácia - diktatúra párost. Egyetértve Kornai János erről mondott szavaival, ezek nem vagy - vagy kérdések, hanem a kettő között egy sok átmenetes állapotot, egy skálát lehet azonosítani. Öreg Titán fogalom meghatározási is - tükrözvén a szerinte is meglévő differenciákat - ilyen skála létezését támasztják alá.
      Tehát, ha Mo. ma mégsem abszolút diktatúra, pl. megakarja őrizni a szabad választás látszatát, akkor talán mégiscsak van helye egy ilyen apróságot kihasználni akaró demokratikus eszközzel való élésnek is.
      Ez azért az én szememben nem kihagyható lehetőség. Annál is inkább, mert sokak szemében -ideértve a nyugati demokráciákat is - kellhet a bizonyossághoz még egy elcsalt választás is.
      A hatalom megőrzése céljából több védvonalat is kiépítettek. Mondhatni az első ilyen a választási összefogás kényszere. A másik a körzethatárok átrajzolása, továbbiak: a külföldi ellenőrzés akadályozása, a kampány szabályainak magukra szabása stb. stb. A leghátsó védvonaluk szerintem a szavazat számlálás elcsalásának lehetővé tétele. De felkészültek a csodára is, a minden előzők ellenére is elvesztett választás után időkre való beépített pártkatonák.

      Törlés
    2. Balogh de nem balga2014. április 20. 20:52

      Ezen a néven szerepeltem az oldalon és bizonyítani tudom, hogy semmilyen más véleményt nem fogad el a bartus, sőt bosszúálló módon könyörtelenül törölt, mert azt találtam írni, hogy téved a bojkott ügyében. Ennyit a nagy demokratáról. Demokrata? ugyan már hozzá hasonlítani demokratát az alapos sértés.

      Törlés
  3. Jó tollú, hagyjuk már.... Kb. ahogy Bayer. Egy lázálmoktól és tévképzetektől gyötört agresszív idióta. Rajongói a magukat az átlagnál öntudatosabbnak tartó félművelt barmok, akiknek a szellemi kapacitását jól jelzi, hogy azonnal maguk alá vizelnek a gyönyörtől, ha találnak valakit, aki képes három összefüggő mondatot leírni, és abban jól megmondani nekik, mit is kell gondolniuk.

    VálaszTörlés
  4. "Orbánlakáj"

    Ti semmit nem tanultok és semmit sem felejtetek. Nem csoda, hogy újabb óriási pofáraesés volt most a jutalmatok és ha nem változik ez a sötétség a fejetekben, akkor 2018-ban is.

    VálaszTörlés
  5. Bocs de nem kurva mindegy ez már?

    VálaszTörlés
  6. Ez azért nem teljesen igy van, de lényegileg igen. Én elég hosszú ideje kommentelek az AN oldalain és nagyon sok értelmes ,okos ,intelligens kommentelővel találkoztam. Azt hiszem az AN-n vannak a legszínvonalasabb kommentek és a cikkek többsége is kiváló. Ennek ellenére rendszeresen kerülök konfliktusba az általam egyébként nagyon jó újságírónak tartott Bartussal ,de főleg azzal az elvakult szekta hívő BL bálványimádókkal ,akkik falkában esenek neki bárkinek ,aki ellent mer mondani a bálványuknak , FŐLEG BOJKOTT ügyben.
    De ilen például a szerintem magánügy HIT -es Németh Sándorra pazarolt idő vagy a több millió oldalas ( egyébként jogos) Vatikan gyalázós cikkek. Ezeknek a kommentelőknek is vannak nagyon jó írásaik és meglátásaik, de ,ha meghallják ,hogy No bojkott!! ,akkor teljesen bevadulnak . Azt én is elfogadhatatlannak tartom ,hogy Bartus kimoderálja vagy kitiltja azokat ( És ordenáré stílusban oktatgatja ill. próbálja ) akik mésképpen gondolkoznak mint ők és a bojkott falka. De azért én csípem az AN-t, hát istenem senki sem tökéletes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az AN olyan, mint egy szekta. Nagyon sajátos nézőpontból szemlélik a világot, belterjes a közeg. Azonban minden online "közösség", ha összeszokott csapat működik benne, hajlamos ilyenné válni. Egy ilyen burokban nagyon nehéz megítélni, mi színvonalas és mi nem. Hiába tartalmaz egy szöveg csupa hosszú, jól szerkesztett mondatot, hiába van tele klasszikusokra hivatkozásokkal és szellemességekkel, ettől még nem biztos, hogy reális, érvényes. Különösen egy összeszokott internetes csapatban. A többit ld. groupthink címszó alatt. Egy ilyen csoport szórakoztató lehet, de akit érdekel a valóság, annak nem javaslom a fórumozást, blogolást.

      Törlés
    2. Imént néztem meg a kommentjeiket, valóban egy szekta, a fanatikus fajtából, ahogy most busonganak Bartus után, ahogy alázattal nyalnak neki, elképesztő. Bartus is HIT-es volt, ugylátszik ért a hittérítéshez, sokat tanult N.S-tól.

      Törlés
  7. Elgondolkodtam a tegnapi ,nagy vereségen!

    Erre a következtetésre jutottam!
    Nagy hibának látóm így utólag , a pártok sokára tudtak összefogni! Nagyon magukkal voltak elfoglalva.. !
    Ezalatt Orbán ,csinálta a kisded játékait!
    Itt az Oroszokkal titokba a szerződés, sajnos egyéb is van a rovásán .
    Itt élek és tudom , hogy Székesfehérvár legjobb TSZ-t megvette a Mészáros Lőrinc, 1 hónapja!
    Régi nevén: Kossuth, mostani nevén Arany Korona RT. az értékének a 20%-t.
    Nézzük az érem jobb oldalát,vigasztalom kicsit magam és Titeket is!
    Ha ,most mi győzünk ,nagyon nehéz helyzetebe venné át az MSZP a kiürített országot!
    Már nincs neki mit osztogatni,minden z Övéké!!
    Nem fogják tudni kibírni ,szeptemberig!
    Egy biztos , falvakban nem mindenhol lehet fogni a Tv-ben az ATV-t.
    A velem egykorúak , nem vagy nagyon kevesen interneteznek.
    Szóró lapozni kellet volna a falvakat, vagy az iskolákat ,megfelelően tájékoztatni!
    Mesterházy Attila a végén nagyon jól beszélt, tudatta a bűneiket!
    Április 5. én azért nem állt ki mert nagyon biztos volt a dolgában,
    hiszen a média zárlattal , butította és tudatlanné tette a Magyar Népet!
    Tisztelettel : Szalainé Éva Vicus.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Duplázva került föl, a másodikat töröltem.

      Törlés
  8. Én is mindig ezen az állásponton voltam. Bartus mániákusan ragaszkodott az elképzeléséhez, mint aki tévedhetetlennek gondolja magát. Ha valaki az ellenvéleményének adott hangot, akkor a Fődemokratánk azonnal kipenderítette az oldaláról. Egyébként sok-mindenben igaza van.

    VálaszTörlés
  9. Bartus majdnem ugyanazt csinálja, mint Németh Sándor, talán csak nem anyagi indíttatásból, de tét nélkül. Őt ugyanis nem sújtják a következmények ott, Amerikában. Sok mindenben igaza volt/van, csak éppen a józan esze helyett a túlfűtött érzelmei diktálnak. Mindenesetre azt gondolom, hogy a habzó szájú megjegyzései előtt azért azzal számot vethetett volna, hogy az erkölcsi alapon ítélkező, de a szavazástól távol maradó hívei meg sem próbáltak tenni semmit Orbán és bandája ellen, de azokat, akik mégis ellene szavaztak, most gyalázzák. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ez a súlyos vereség kellett nekünk, mert önvizsgálatra kényszerít. A siker ugyanis ott kezdődik, hogy számot vetek azzal, mennyiben múlt rajtam a sikertelenség. Enélkül nincs sem megújulás, sem jó eredmény. Nem az a jellem, aki Kokóhoz hasonlóan az első kiütésnél sírva levonul a ringből és soha többé be sem lép oda, hanem az, aki Gyurcsányhoz hasonlóan felkel, számot vet magával és a hibáival, és folytatja.

    VálaszTörlés
  10. kedves nagyon bátor Névtelen, aki még aláírni sem mer semmit: nekem úgy tűnik, hogy az orbán- és zázrivecz-fanok se nagyon tanultak a múltból. Még több mint egy évszázad után is trianonoznak és persze a cúnya Nyugat és az Eu a hibás, no meg a komcsik, a cigányok és a zsidók, valamint elfelejtik, hova is vezet az az értékrend, amiben az, akinek nincs semmije (mert elrabolták tőle azt a keveset is, amije van) az nem ér semmit, egészen addig, amíg a nagyon éhesek elkapják őket és végre egyszer jóllaknak. Szóval nem ártana ám arra gondolni,hogy egy ország és annak vezetői nem lehetnek tartósan sikeresek, ha csak maguknak harácsolnak és a többséget az éhhalál szélére küldik.

    VálaszTörlés
  11. Lehet kígyót békát kiabálni Bartusra, de évek óta írja a "magáét", és sajnos szóról szóra bejött.
    Onnan Amerikából könnyű, mondjátok.
    Itt helyben az országon belül miért nincsenek ilyen újságírók? Még ha csak lájtos formában is, miért nem mernek nekimenni a hatalomnak?
    Az írástudók felelőssége mi lenne? Nem a felvilágosítás? Mit tud meg a honi újságíróktól az ember?
    Kozmetikázott dolgokat, mert ha egy az egyben megírnák a valóságot ellehetetlenítenék.
    Vagy van valakinek más tapasztalata?
    Elgyávult az egész társadalom! Szolidaritás sehol!
    Csodálkozik valaki, hogy Kádár népével nyerni tudott a fidesz?
    Nem az a lényeg, hogy a tengerentúlról ki mit ír. Az a lényeg, hogy határon belül ki mit tett azért, hogy ez ne történjen meg!
    Rendszerváltás óta eltelt időben ki vette a fáradságot, hogy a buta,iskolázatlan népet felvilágosítsa? Ki magyarázta el, akár példákon is, hogy miben rejlik a demokrácia erőssége, és mit veszítünk, ha hagyjuk semmivé tenni?
    Sajnos együtt vagyunk felelősek az ide vezető út bejárásával, az ellenzék meg először a parlamenti helyek számolgatásával volt elfoglalva.
    Gyurcsány meg? Ha kiteszi a lelkét is, nem fogja tudni legyőzni a barátként mutatkozó ellenségeit,mert mindig megtalálják az utat, és módot, hogy a hátába döfjék a kést.
    Visszatérve Bartusra.
    Nem kéne azt fikázni, aki az érted haragszom, nem ellened álláspontból látja, és írja a véleményét!Olvasója vagyok az AN-nek, és az a véleményem, ha néha, CSAK NÉHA! odafigyeltek volna rá, akkor nem történik meg az országgal az ami megtörtént.
    Így utólag, be kell még nekem is látnom, hogy sok mindenben igaza volt, és voltak kivitelezhető elképzelései, de a beskatulyázása végett inkább nem vették komolyan.
    Öreg hiba volt.Pedig még Ő is Gyurcsánynak szurkolt.Nem érdekes?(és elgondolkodtató)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Balogh de nem balga2014. április 20. 21:19

      Kedves Névtelen!
      Még hogy Ő is a Gyurcsányt támogatta?? Te nem tudom hol és mit olvastál? De ez egyszerűen hazugság, ott is nagyon jól működödtt az ekézés.
      A másik, a hazai újságírók valóban félnek és gyávák, még az ATV is élenjár ebben (Vicsek, Havas, stb.), de kérek megjelölni egy " nekilódulást" a bartustól amig idehaza volt. Most bátor, mert tudja, hogy tehetnek neki egy szivességet. Ezért vagytok gusztustalanok mert még a kollegákat is nemtelenül támadjátok, nem csak a Gyurcsányt. Tudod a tisztelhető hadvezár kihuzza kardját és "utánam" jelszóval előreront. Ti ehhelyett kinyomjátok a fullánkot és "előre" jelszóval az előretörő emberek háta mögött leültök. No comment.

      Törlés
  12. A lényeg szempontjából teljesen mindegy, hogy Bartus Lászlónak milyen a jelleme, a múltja vagy a stílusa, illetve hogy a nepszava.com törzsközönsége milyen mértékben viselkedik úgy vagy nem úgy, mint egy szekta.
    .
    Az a kérdés, hogy hogyan kellett volna reagálnia minden ízig-vérig demokrata magyar politikusnak
    .
    - a "fülkeforradalom" legelső megemlítésére;
    - a demokratikus Alkotmány teljes leépítéséhez és az újhorthysta maffiaállam gátlástalan kiépítéséhez vezető legelső "jogszabály"-ra;
    - az azóta Magyarországra ráerőszakolt, fasisztoid, álkeresztény, nemzetieskedő, úrhatnám förmedvények ezreire, élükön az "alaptörvény"-nyel, annak preambulumával és a sarkalatos törvényekkel;
    - arra az Orbán (és egész körmönfont gazember jogászbandája) által folyamatosan bemutatott, szemfényvesztő trükkre, hogy minden olyan jogszabály, melynek nem kifejezetten jogsértő sem a tartalma, sem meghozatalának folyamata, egyben már demokratikus is;
    - az ország hadszíntérré, a közélet háborúvá, a lakosság alattvalóvá, a demokratikus ellenzék hazaárulóvá degradálására.
    .
    Egészen pontosan annyi ízig-vérig demokrata magyar politikus van, mint ahány politikusunk ezeket a borzalmakat úgy értékeli, mint Kim Lane Scheppele, és sziklaszilárdan ennek szellemében lép fel mindig, minden kérdésben, minden fórumon. (magyarán: jelenleg egyetlen egy sincs)
    .
    Márpedig egy ízig-vérig AUTOkrata, lassacskán totalitárius államhatalom-bitorló, gátlástalan, öntelt szélhámossal és bandájával szemben csak ízig-vérig demokraták seregeinek lesz valaha is némi esélyük a győzelemre - de ahhoz előbb felül kellene tudniuk emelkedni a választási matekozás és a pozícióharcok szintjén. Ilyen demokrata seregek híján ennek a szélhámos, parvenü "keresztapának" a hatalmát legfeljebb a gyilkos gazemberek hordái tudják majd csak valamikor megtörni.

    VálaszTörlés