2014. április 22., kedd

Nem a Nép a birka, kezitcsókolom...

Egyetértek Gyurcsánnyal: az Összefogást súlyos vereségre ítélő Nép birkázását abba lehet hagyni. Már csak azért is, mertha épp nyertünk volna, akkor most a Fidesz birkázna, a mi birkázóink meg a Nép végtelen bölcsességét dicsőítenék.




Demokratikus országokban semmi nem áll a Nép fölött: az ítéletét választásnak hívják, és jobb elfogadni azt emelt és gondolkodó fővel, mert a Népet nem lehet leváltani. Ugyanis tudtommal mindazok, akik az Országban politikára adják a fejüket, azok ezt a Népet szeretnék boldogítani. Ha nem, akkor ne tessenek politizálni, vagy tessenek maguknak egy másik Népet keresni, egyszerű ez. A Nép ugyanis pont ugyanez volt, mikor választásokat nyertünk, tehát a hiba nem bennük van, hanem bennünk, ellenzéki politikaformálókban. Ésha a Népet meg akarjuk nyerni magunknak, akkor el kell gondolkoznunk, hogy mit csinálunk nagyon rosszul, ha ennyire ronggyá vertek bennünket.

Mondom: gondolkoznunk. Az nem gondolkozás, hogy elmondjuk ezredszer is: a Fidesz választási törvénye, meg médiafölénye, meg csalások, ésatöbbi. Nem, ez érzelgős struccpolitika: 800 ezer szavazattal vesztettünk, ebből az összes Fidesznyik trükk maximum 100 ezret jelenthetett, és gyenge vigasz, hogy 700 ezer mínusz köszönhető csak a saját alkalmatlanságunknak. Tán rögzítsük akkor: demokratikus választásokon vertek meg minket, a Nép nem volt vevő ránk, és mivel a Nép nem változik, nekünk kell azt megtenni. Illetve persze nem kell, mehet minden ugyanúgy, mint eddig, csak akkor még jobban el leszünk verve már az önkormányzati választáson, mint most voltunk.


Írom egymás után az elemző cikkeket a választási kudarc vélhető okairól. Olvasóim döntő többsége racionális ember, veszik is a lapot, egy részük azonban nem. És mivel az olvasóbázis folyamatosan növekszik, és aki újonnan érkezik az nem ismeri a korábbi írásokat, így bizonyos dolgokat kénytelen vagyok újra és újra elmondani: ez itt nem a vágyak kollektív élménnyé emelésének, hanem a valósággal való szembenézésnek a helye. Rögzítem tehát a tényeket, és ezekből indulok ki, akár tetszik, akár nem. Az Összefogás nem kellett a Népnek. Hazavágtak bennünket, a Fideszt a Felcsútival az élen ismét trónra emelték. Hogy milyen módszerrel, milyen körülmények között az pusztán technikai kérdés ahhoz képest, hogy sokszázezer szavazóval volt kevesebbünk, mint Azoknak.

Ha a vásárlók ráuntak a szardíniára, akkor nem elég átnevezni olajos halnak, meg kicserélni a konzerven a fedőszalagot, hanem föl kell rakni a polcra a tonhalat, a hekket, meg a makrélát nemdebár. Mert minél inkább tuszkoljuk a korábbi terméket lefelé a torkokon, annál hevesebb vegetatív reakciókkal fogunk találkozni, gondolom ezt nem kell képileg is kifejtenem. Az MSZP vezette Összefogás a szardínia Kedves Olvasóim, amiről már tudjuk, hogy nem esznek belőle. Azok a vágyreakciók, amik egy újabb egybesimulásról szólnak: a nem vásárolt cucc átnevezési és átcímkézési kísérletei. Halálra ítélt vágyálmok, a valósághoz semmi közük. Ha ezt végre tudomásul vesszük, akkor mindjárt nem is oly kétségbeejtő a helyzet. Ki kell rúgni a hiánygazdaságban szocializálódott boltost, és az új menedzsmentnek föl kell rakni az új termékeket a polcra.


Mert van új termék. Van a Demokratikus Koalíció, van az Együtt, van  MoMa. Fodort, Schiffert én inkább terjedelmi okokból nem írom ide, megtettem már párszor korábbi cikkekben, elég is belőlük annyi. Szóval meg kell kérdezni a vásárlókat, hogy mi a véleményük az új termékeinkről. A szardíniagyártás Szegfűs Fellegvárában persze ettől megy a visítófrász, merthát erősen visszaeshet a maradék olajoshal fogyasztás is, ha az újabb típusú kaják fölkerülnek a polcra. Naja, de mi az Ellenzék boltját üzemeltetjük, ahová sok új vásárlót szeretnénk bevonzani, és nem a Szardíniagyár érdekeit tartjuk szem előtt, bocsi. Szóval esetünkben nem kell mikroökonómiai mélyelemzésekbe mennünk a kereslet-kínálat ügyeiben, mert a boltos egyszerű valósága megmutatja: új termék kell, mert a vásárlók a régit kiköpték.

Nosztalgikus okokból biztos maradnak páran, akik örökre szardíniát esznek: egészségükre, jó étvágyat hozzá, csak a saját ízlésüket ne keverjék össze a Nép ízlésével. Azt meg a Magyar Szardíniafogyasztás Prófétáinak figyelmébe ajánlom, hogy az se megoldás, ha a többi halat belekeverjük az olajosba: nem lesz tőle jobb, legföljebb  a vásárlók háborodnak majd föl, mikor a tonhalkonzerv a felnyitás után szardíniává változik. Szóval röviden: elég volt ebből. Van tonhal, van hekk, van makréla, ki kell tenni a polcra. Nem hátra, nem a raktárba, hanem legelőre, pont ugyanoda, ahol a régebbi konzervek vannak. Aztán ott tartani a polcon folyamatosan, hogy legyen ideje és lehetősége a vásárlóknak megszeretni az új terméket, és híre menjen körükben, hogy ismét van miért a boltba járni. Ha csökken a kereslet, akkor frissíteni kell a kínálatot, gondolom nem én találom föl ezzel a forróvizet. Nem kell a szardínia a Népnek, se szólóban, se keverve, se kavarva, sehogyse, na. Ez van. Lehet változtatni.

Vagy csődbe menni.




23 megjegyzés:

  1. A cikkben és az elnevezésben (Magyar Szardíniafogyasztás Prófétáinak) benne van a lényeg.
    Hajrá makrélák, hekkek, és tonhalak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak aztán nehogy kiderüljön, jhgy semmiben sem különböznek, mert mind "olajoshal"!

      Törlés
  2. 2014-04-22 08:00:01
    AZ EURÓPAI PARLAMENT TAGJAINAK 2014. ÉVI VÁLASZTÁSA
    2014. május 25.
    Listaállítás áttekintése - a pártok által állított listák
    Sorsolt
    sorsz. Lista neve Típusa Jelöltek
    száma VB Döntés VB Döntés
    dátuma A lista helyzete Jelölés megszűnés
    dátuma
    MSZP Önálló 20 Nyilvántartásba véve 2014.04.18 Indulhat
    FIDESZ-KDNP Közös 63 Nyilvántartásba véve 2014.04.18 Indulhat
    DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ Önálló 42 Nyilvántartásba véve 2014.04.19 Indulhat
    EGYÜTT-PM Közös 33 Nyilvántartásba véve 2014.04.19 Indulhat
    JOBBIK Önálló 36 Nyilvántartásba véve 2014.04.19 Indulhat

    VálaszTörlés
  3. Mint tudjuk, az ország halfogyasztása elég alacsony. Legutolsó mérés:2014.04.06.
    Az ágazatnak nagyon sok tennivalója van ennek változtatására. Az már biztosan látszik, hogy lenyomni a torkokon nem megy, csábítóvá kell tenni, hogy az emberek maguk akarják, sőt követeljék.

    VálaszTörlés
  4. Ildikó bejegyzésével értek egyet, hogy az árut vonzóvá kell tenni a vásárlók részére! A választékot ajánlott bővíteni, mert úgyis a vásárló ízlése, tetszése, nem tetszése fog dönteni, az áru kelendőségéről!

    VálaszTörlés
  5. Rá kell szoktatni az országot az egészséges étrendre, több hal, kevesebb olaj. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sverde: ..na akkor jó lesz felkötni a gatyát.., mind megismerésben, mind frissességben, mind befogadókészségben :D
      http://www.youtube.com/watch?v=XiCRYHwS2b4

      Törlés
  6. Gábor, a birkázást tényleg abba kellene hagyni, és az egyetlen lehetőséget kell megragadni, azt, hogy a valóban demokratikus oldalt ( MoMa) kell erősíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem biztos, hogy sokan erősitenék. többek közt én se.

      Törlés
  7. Egy újabb nagyképű (csak tudnám mire, milyen eredményre), halszagú írás.
    A magyar ember ha halat eszik, vagy választ, akkor nem a konzerves büdös olajos szardíniát választja amit a blogíró minden mondatában emleget, hanem a halászlevet, ami harcsából és pontyból az igazi. (ha már a halaknál leragadtunk).
    És ha már a választéknál tartunk, a magyar ember szívesebben eszik bográcsban készült gulyást, lecsót, pörköltet, vagy szárnyasokból készült sülteket. A sült kacsacomb párolt káposztával, a a libamáj!
    Az MSZP - ha már a gasztronómiával érvelünk - izgalmasabb egészségesebb választékot tud ajánlani, mint a skatulyába szorult DK-ás ismeretlen blogíró aki az olajozás mellet még az arcát sem meri vállalni, és büdös halszagú írásai vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csonka Bea!

      Megértem tahetetlen haragodat, mivel Téged, két kamunickedet, továbbá beküldött 2 barátnődet kizártalak a Pacsirta, a Rádió fészbuk csopotból Adminisztrátorként szervezett trollkodás miatt - falkázás, ha úgy tetszik -, ezért aztán megjelensz az egyetlen helyen, ahol megtűröm a trollokat, lévén itt nem kell védenem sokszáz másik embert is.

      A blogíró nem takarja el az arcát, csak felületes vagy. A TUAREG egy jelkép, olyannyira, hogy ezt a jelképet választottam Blogom neveként is. Elég asok helyen van fönn rólam kép, ez mostanra rajtad kívül másnak nem okot problémát.

      A kisboltos példa pedig úgy tűnik számodra még mindig az érthetetlenség mezsgyájén túl mozog, uyganis a polcon nem igazán szoktak frissen készült bográcsos ételek illatozni.

      Ja és továbbra sem vagyok DK-s, független vagyok, a Demokratikus Koalíció támogatója, olvasni pedig nem muszáj. Hát ennyi szerintem elég is.

      Törlés
    2. Há' üdvözűlek, drága Bejáta..
      Tod, ezzeja zemeszpés pontya aza baj, hogy zsirosis, iszapizűis, ráadású a züstbe visszahullott a zösszes pernye..
      Oszt, tod, hamáneccer a halászlét hosztadfő okosodásra mint tanulságot, há' emondom, hogya tisztessíges halászlét asztatat legalább négy-öt kölömböző kishalbú, meg a vígin olyan tizpercre belerakott halszeletekbű,- ami lehet csuka, ponty, süllő, busa, harcsa, ponty-szoktyák ekövetni. Amitmeg teárúsz, az ehetetlen..
      A te emeszpés pontyaijid zsirossakis, büdössekis, meg iszapszagujakis..
      Nü, ezé (is) nemlátogattya a Halgödrödet a sok gourmandró..
      (Asztatat má' megse említem, hogya zabrosz koszos, a poharakon rúzsnyomok, a halászlébe meg pirospaprika helett téglapor van.. Oszt ezemmá asse segít, ha telenyomod Erőspistáva..)

      Törlés
  8. " Megértem tahetetlen haragodat, mivel Téged, két kamunickedet, továbbá beküldött 2 barátnődet kizártalak a Pacsirta, a Rádió fészbuk csopotból Adminisztrátorként szervezett trollkodás miatt - falkázás, ha úgy tetszik -,"
    Lári-Fári :)
    " Ja és továbbra sem vagyok DK-s, független vagyok, a Demokratikus Koalíció támogatója, "
    Lári - Fári :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elsőnek 650, az utóbbinak több tízezer tanúja van. Ciki.

      Törlés
    2. Értelmetlen, és méltatlan amit csinálsz Bea. Még meg lehet keresni azokat a bejegyzéseid, amikor hithű DK szimpatizáns voltál, és bele voltál a pártba szerelmesedve. A DK nem változott azóta sem. Lehet sérelmezed nem kaptál semmilyen pozíciót ott, ezt csak Te tudod megítélni, és főleg magadnak megmagyarázni. Azóta más a favoritod, és most annak a szekerére igyekszel felkapaszkodni. Ez még rendben is lenne, van akinek a politika erről szól. Azonban azt ne felejtsd el, vannak akiknek a másik is számít, nem csak saját maga. BANDITA.

      Törlés
  9. Ahogy a népet megítéled, azzal teljesen egyetértek. Hogy a nép milyen, az egy adott helyzet, ahhoz kell alkalmazkodni. A boltos a kínálatot nyújtja, és a vevő választ. Tiszta sor.
    Nekem mégis van valami icipici gondom: nem szeretnék olyan portékát eladni, ami kívül gyönyörűen ki van díszítve, de ha azt a konzervdobozt kinyitja a vevő, ésreveszi, hogy nem szardínia, nem tonhal vagy makréla, hanem kaki van benne. De mire összevásárolta a pultról ezeket a gyönyörű dobozokat, csak a választás után derül ki, hogy át lettek vágva.
    A Fidesz most ezt tette. Nem szeretnék EBBEN versenyezni velük. Azt gondolom ezért, hogy igenis meg kell mutatni a NÉP-nek, hogy ha átverik őket. Szerintem fontos, hogy értsék, és ne a kakis dobozt vegyék.
    Mert hogy mostantól pl. felére csökkent a közmunka. Az őszi választások előtt kicsit több lesz. A rezsicsökkentés összegének többszöröse még az adott hónapban elmegy másra, ami nem lett csökkentve, sőt.
    Azt gondolom, hogy amíg ezt nem értik sokan, addig egyenlőtlen a választás két olyan társaság között, ahol csak az egyik becsületes.

    VálaszTörlés
  10. Régebben csak egy kozért volt a lakotelepen ma már nagy uzletházak vannak. Azért nosztalgiázunk és szeretunk kis boltokat választani -mert kedves az elado, vagy ismerosokkel találkozunk-ezt azért irom mert ano azért szerettem a nagy pártba lenni mert rengeteg ismerosom lett akikkel jo volt lenni-orultunk egymásnak-DE rá kellett jonnom fájo szivvel otthagyom oket mert nemcsak a kozosség számit hanem az ahogy mukodik a keruleti vezetőség felelőséggel mert kozvetit a keruleti polgárok felé-mivel a paletta bovult és megalakult a DK ugy dontottem itt folytatom-itt nem a kozosség hanem az ami már megfogott akkor amikor sportminiszter lett ez viszont lehet emberfuggo de valaminek kell lennie ahhoz hogy választhassunk egy jo terméket a megszokottnál----

    VálaszTörlés
  11. A nép nem birka?De az.Buta és korlátolt.Ezért vetette már Arisztotelész is meg a demoktáciát, a plebsz uralmát.

    VálaszTörlés
  12. A cikk író csak azt nem veszi figyelembe, hogy a demokratikus ellenzéknek és szavazótáborának nincs választási lehetősége - az új választási törvény szerint - tetszik nem tetszik a többi 'halat bele kell keverni az olajosba' ---> itt a megoldás egy alkalmas vezető, aki hozhat változást.
    Nem győzelmet, de látható, számba veendő ellenzéket s ez a vezető Gyurcsány Ferenc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelembe veszem, csak most nem 2018 van, amikor majd az akkori erőviszonyoknak megfelelően kell egyesíteni az erőket. Addig meg nem kell, sőt nem szabad.

      Törlés
  13. Gábor, alapvetően igazad van. Csak két megjegyzés.
    A kevésbé fontos, hogy a Fidesz felsorolt előnyei nem 100 ezres különbséget okoztak, hanem sokkal többet. Mindenekelőtt a médiatúlsúly. Azért érdemes megnézni: Budapesten, ahol nagyobb az internet-penetráció, ahol olvasnak print sajtót, ahol van atv és Klubrádió, ott majdnem parira hoztuk ki ki az eredményt. Persze, Budapest alapból is inkább hajlik a szoclib tábor felé, mint a kis falvak, de ekkora különbség korábban nem volt - ez azért minden bizonnyal az említett tényező következménye.
    A fontosabbik, hogy az őszi önkormányzati választáson CSAK polgármesterekre és képviselőkre szavazunk, lista nincs, illetve van, de nem szavaznak rá: kompenzációs lista. (Ráadásul ezt még mi rendeztük így, még 1994-ben). Ennek következtében, ha nem akarunk MINDEN önkormányzatot a Fidesz kezére játszani, nem fogjuk megúszni az összefogást - legalább részlegesen. És most még az a lehetőség sincs, amit most a megmondóemberek emlegetnek, a "koordinált indulás": mivel csak az egyéni jelöltekre szavaznak, biztos bukás, ahol két vagy több demokratikus jelölt indul egymással szemben.

    VálaszTörlés
  14. A választás NEM volt demokratikus:a demokratikus alkotmányt Orbán megpuccsolta, ő soha nem fog demokratikus választást tartani.
    http://nepszava.com/2014/04/velemeny/128614.html

    VálaszTörlés
  15. Bea, bármennyire igyekszel, te ebben a kérdésben jobban tennéd, ha nem nyilatkoznál. Te mindent végig kóstoltál, de nem kaptál megfelelő adagot, így sértettségedben most köpködöd vissza az egykor számodra oly finom ételt. Tedd azt, de fogadd el, hogy nem mindenki köp oda, ahonnan jó étvággyal evett. A haltémában inkább hallgattál volna, bár nem fontos megfelelő ismeretekkel rendelkezned.
    A Blogiró vállalja az arcát és a nevét is, arról persze nem tehet, hogy Te ezt képtelen vagy felfedezni. Bármennyire is gyűlölködsz, tudomásul kell venned, hogy nem kellettél a DK-nak, az okokat nagyon jól ismered. Mentél, mert menned kellett. Nem a DK-t kell ezért mindenhol ekézned, főleg nem a blog íróját. Tükröt tart eléd, elhiszem ,hogy nem kellemes a kép amit látsz. Foglalkozz a jó kínálattal, váljék egészségedre, az adagra vigyázz, nehogy újra máshol kelljen új fogás után nézned.

    VálaszTörlés