2014. április 12., szombat

Nem, nem azért vesztettünk... - első rész

Kijön mindenkiből a csalódás gőze, a kampány során elvégzett rengeteg munka fölöslegességének érzete, a tehetetlen düh, tök rendben van ez így. De azért az érzelmi viharok közepette elkezdem elemezgetni, hogy valójában miért is vesztettünk.

 



Igaz az állítás, hogy a Fidesz elcsalta a választásokat, igaz, hogy egyenlőtlen feltételek között küzdöttünk, igaz, hogy abszolút médiafölényük volt, meg még sok minden is igaz. De nem mindezek miatt vesztettünk. Ha ugyanis olyan vonzó alternatívát tudtunk volna az országnak kínálni mint amilyet nem, akkor mindezen Fidesznyik manőverek ellenére is el lehetett volna hajtani kiütéses szavazatfölénnyel Orbánt a náthásba. Magunk miatt vesztettünk, nem a Felcsútiék miatt, és minél előbb elfogadjuk ezt, annál gyorsabban tudunk talpraállni, és megtanulni újra járni.


Első rész: Komámasszony, hol a lóvé?


Kezdjük mondjuk hátulról, a médiafölénytől. Szóval az ám a helyzet, hogy az nem egyik napról a másikra teremtődött meg. Orbánék lassan de biztosan fölépítettek egy médianagyhatalmat, tévécsatornák, nyomtatott sajtó, netes felületek. És ezt valamiből Ők megteremtették, és fönn is tartották. Hótt egyértelmű, hogy közbeszerzésből kisíbolt milliárdokból teremtették elő a fedezetet, és akkor most lehet ezen fújolni. De ha ez megvolt, akkor gondolkodjunk kicsit. 2002 és 2006 között abszolút hatalmunk volt az országban: az MSZP-SZDSZ koalíció mind országos, mind helyi szinteken döntő fölényben kormányzott. Lopni meg igazán hatalomból lehet. A nagy játékosok, mint Simicska meg Puch persze kereszthidakon át levédik magukat: mindig adnak a másiknak is, hogy hatalomfordulta esetén ők is visszakapjanak, és lehetőleg megússzák a felelősségrevonást.


Csakhogy mondom mégegyszer: 2002 és 2006 között Mi voltunk a kondérnál, nálunk volt a nagykanál és Orbánéknak csak a desszert jutott. Namost Drága Barátaim, akkor hogy lehet az, hogy a Nekik juttatott kevesebből föl lehetett építeni egy teljes sajtóbirodalmat, míg a sokkal többől nem keletkezett semmi hasonló a ballib oldalon? Hopp, ugye. Orbánék a lopott holmit elkezdték előrelátó üzletember módjára befektetni: visszaforgatták az anyagi tőkét politikai tőkébe. Látjuk, hogy a Nekik juttatott sokkal kevesebből mekkora birodalmat voltak képesek létrehozni, ebből meg némi józan ésszel könnyen kikövetkeztethetjük, hogy micsoda nagyságrendű összegek folyhattak ki a pártmutyikban. Ha a kevesebb ilyen sokra elég, akkor mennyi lehetett a több, teccenek érteni. Najó, de kérdezem, hol van az a több???

Miért nincs ballib sajtóbirodalom, egyéb feltuningolt, rosszabb időkre bespájzolt vállalkozások? Hát azért, mert a Mi Rablóink ostoba gazemberek, ellentétben Orbánékkal. Ellopták, fölélték és kész. Annyiból, ami lenyúlásra került simán lehetne még mindig médiaegyensúly, de nincs. Szóval ne keseregjünk a Fidesz gátlástalanságán, mert a Mieink éppoly gátlástalanok voltak. Csak a Fidesz visszaforgatta a lopott holmit és erős bázist hozott létre a maga számára, a ballib rablók meg elsíbolták a lóvét, minden látható eredmény nélkül.


Úgyhogy ne azon vinnyogjunk, hogy miért van a Felcsútiéknak HírTV-je, ECHO-ja, Magyar Hírlapja, Magyar Nemzetje, Mahir-ja, Századvége, TÁRKI-ja, meg Nézőpontja, hanem azért ordítsunk, hogy miért nincs nekünk ilyesmink??? A fölényükért nem Ők a felelősek hanem Mi. Pontosabban azok, akik a mi nevünkben, a mi erkölcsi és politikai tőkénket saját zsebre kamatoztatva átvertek mindannyiunkat, és egy kanyi vasat nem forgattak vissza a politikai jövőbe. Mert hamár loptatok, és százmilliárdokat, akkor költöttétek volna legalább egy részét valami hasznos dologra. De nem, ezek az emberek, akik még a sajátjaikat is átverték, továbbra is ott ücsiznek az MSZP erőcentrumában és húzogatják a szálakat.

Lehet cseszegetni az ATV-t, hogy félfordulatot hajtott végre és próbál egyensúlyozni a szűk politikai mezsgyén. Nadekérem, azért azt lássuk tisztán, hogy az ATV az magántulajdon, és nem a miénk. Örülhetünk egyáltalán annak, hogy a Hitgyüli vállal némi kockázatot az egyensúlyozgatással, mert épp megtehetné azt is, hogy beáll a jobbos médiabirodalomba, nem? Nem, Barátaim, ne másokat okoljunk. A Mi Rablóink lopták el a múltban a jövőnket, nem a Vérnarancsok. Magunk miatt, a rövidlátásunk, és a belterjes szőnyegalásöpréseink miatt nincs médiánk, nincs gazdasági holdudvarunk, semmink, ami meg Orbánéknak van. Csak mellesleg kérdezem: ha már úgysem láttuk semmi hasznát a rettenetes méretű, mindent behálózó lenyúlásnak, akkor nem lett volna jobb NEM LOPNI? Ha ugyanis ezt tettük volna, akkor Orbánéknak sem jutott volna semmi, és akkor nem lenne akkora gazdasági és sajtóbirodalmuk, amekkora.


Szóval az a helyzet, hogy a Fidesz fölényét mi építettük föl. Mi teremtettük meg azt a rablási szisztémát, amivel Őket feltőkésítettük. Ők okosabbak voltak, jól hasznosították az ingyenlóvét, mi meg ostobán, igazi dzsentri módon elszórtuk az ablakon. Nekünk egyszerűen nincs médiánk. A Sajtóklub, a Klubrádió, a Népszabadság, a Népszava, ezek összességében nem érnek el annyi embert, mint egy HírTV péntek esti műsor. A minőségükről meg aztán inkább ne is beszéljünk, kegyeleti okokból. Szóval ha valóban meg akarjuk érteni, hogy mi juttatta a demokratikus ellenzéket abba a helyzetbe, amiben épp nyakig állunk, akkor nem árt a dolgoknak valóban a mélyére nézni.

És épp ezt fogom tenni a következő részekben is.


4 megjegyzés:

  1. Gábor, teljes mértékben egyetértek. Igen, mi nem építettünk ki média birodalmat. Mert a demokratikusan gondolkodó baloldalnak meg sem fordult a fejében, hogy kellene. Eszébe sem jutott, hogy a Fidesz ezt totális rendszert Európa közepén létrehozhatja. Én úgy gondolom, hogy még azt sem gondolták, hogy Orbánnak ez a szándéka. Pedig voltak jelek. Már az 1194-es kampányban, amit szerencsére elvesztettek. Azután 1998-2002-ig. Minden jel erre utalt, de akkor még nem érezték magukat elég erősnek. A 2002-es bukásuk után pedig nagyon nagy levegőt vettek, és lépésről-lépésre elkezdtek építkezni. Csak az nem látta, aki nem akarta. Miközben ők építkeztek, a baloldalt tökéletesen felőrölte kormányzás és a belső ellentétek. A legnagyobb ellentét nem is az MSZP és a SZDSZ között feszült, hanem politikusi gondolatok és szándékok között. Mire is kell nekünk a hatalom ? Arra e, hogy tisztességgel, és némi " alázattal" tegyük dolgunkat az országért, vagy arra, hogy biztosítsuk magunknak, meg ki tudja kinek a biztos anyagi jólétet és az egzisztenciát. Ehhez aztán nagyon erősen kellett markolni a székeket.El is "dobtak" két miniszterelnököt, és csak a végjátékban jöttek rá, hogy mégis kell egy okos ember, mert nagy a baj. Hát nagy lett. Akkorra már akkora volt a "gyurcsányozás" , hogy ők maguk is elhitték. Ez jól jött, hogy fölmentsék önmagukat a sok év bénázás és székbe kapaszkodás után. Ezért aztán nem is tudnak szembe nézni a hibáikkal. Fogalmazhatnám sokkal keményebben, de úgy is érti, aki akarja. És még mindig itt tartunk. Gyurcsány nem kell, mert erősebb, Gyurcsány nem kell mert kieshetnek a székek alóluk. - (Ezért nem kellett Bajnai sem). Most pedig itt állunk egy meg nem nyer választás után, egy unios-s választás előtt szétesve, elkeseredve, és keresve, hogy ki a bűnös. Hát én úgy gondolom keressék. Ez így már soha többé nem fog működni. Ez a baloldal nem érett a kompromisszumra és a bölcsességre. Van egy ember, akinek tehetsége és elszántsága van arra, hogy maga köré gyűjtse azokat, akik valóban cselekedni akarnak, és nem a sebeiket nyalogatni.Nem akarunk várni négy évet, mert az ország nem várhat négy évet. Össze kell kapnia magát mindenkinek aki hasonlóan látja, hogy ha adunk négy évet, az már nem négy év lesz.Az unios választásra meg kell mozgatni minden reálisan gondolkodó magyar embert. Meg kell keresni azokat a fiatalokat, akik itthon akarnak az unio-hoz tartozni. Itthon akarnak családot alapítani, és nem diplomával a zsebükben mosogatni. Van egy általunk eddig el nem ért, a politikától és a szavazástól is távol maradó fiatal korosztály, akik ugyanazt akarják mint mi, csak erről nekik fogalmuk sincs. Hogyan tudjuk nagyon rövid idő elérni őket, ahhoz nincs tehetségem, Itt a feladat, Hogyan juttassuk el az üzenetet? Ezt kell nagyon sürgősen kitalálni, Te ebben sokat segíthetsz. Kardos Irén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen rövid idő alatt csodát tenni nem lehet. Ha el tudjuk vinni a DK törzsszavazóit május 25-én az urnákhoz, és a Kormányváltás nem párthoz kötődő szavazóinak is jelentős részét, akkor jó eredmény lesz. A DK pártépítése messze a legdinamikusabb az ellenzékiek közül, ami az Összefogásba való belépéseel törvényszerűen lelassult. Olyan "célpolitika" vagy eszköz, amivel a fiatalságot rövid idő alatt bárhová viható lenne, számomra sajnos nem ismert. A szívós aprómunka, a hiteles, becsületes és őszinte politika az egyetlen lehetséges út, ha konzekvens magatartást tanúsítanak, jönni fognak, de az nem a következő hónapokban lesz.

      Törlés
  2. Gábor!
    Egyetértek az elemzéseddel, és azzal is, hogy ez nem mehet így tovább. Látok egy halvány reményt, ami talán még megmozgathat sok embert. Olyan embereket, akik az mszp végett nem mentek el szavazni, mert teljes a kiábrándultságuk az elmúlt 4 év tapasztalata alapján.
    Mesterházy már kijelentette, hogy igen, leteszik az esküt a parlamentben.(meg lesz Orbánnak a nemzeti baloldal)
    Utalnék Gyurcsány Ferencnek arra a kijelentésére, amikor elismerte, hogy diktatúrát épített ki Orbán. Mi lenne ha ezt hangoztatva mennének bele az eu-s kampányba,kijelentve, hogy nem esküdnek fel az orbáni diktatúrára?
    A DK növekedése az összefogás előtt meredeken ívelt fölfelé,majd lelassult, amikor létrejött az összefogás, mert az emberek a látszat ellenére, nem akartak közösséget vállalni az mszp-vel.
    Nem tudom mi a DK szándéka a továbbiakban az eskütételt illetően, de Orbán joggal hiszi, hogy bedarált minden pártot, ha a DK is követi Mesterházyt a parlamentben teendő eskütétellel.
    Az emberek várnak valamire, és valakire, aki fel meri vállalni a diktatúrával szembeni kiállás ódiumát,és fel lehet sorakozni mögéje.
    Orbán a választás éjszakáján kijelentette, hogy most már "törvényesen" is győztek. (nem szó szerint) Ha valamitől félt is, az az volt, hogy valaki szembeszegül vele, és a diktatúrájával.
    Itt egy lehetőség.Gyurcsány Ferenc hatalmas energiával létrehozott egy tiszta pártot.A párt tisztaságára hivatkozva megdobhatná ezt a labdát,hogy elvtelenül nem fognak esküt tenni. Mert ugyan visszaélve a 2/3-al eltaposhatták az Alkotmányt, hozhattak törvénytelenül egy csaló választási rendszert, de arra nem kötelezheti senki az emberek tömegét képviselő politikusokat, hogy a diktatúrára esküt tegyenek!
    Ez egy lehetőség. Az utolsó, mielőtt a kormány bedarálna minden demokratát a hatalma alá.
    Hiszem, hogy sikeres lenne, és az emberek megértenék a tiszta szándékot!

    VálaszTörlés
  3. "nem árt a dolgoknak valóban a mélyére nézni.

    És épp ezt fogom tenni a következő részekben is."

    Na én ezt kíváncsian várom, és az EP-s szavazásom is ettől függ.
    Az EP választás egyébként a tömegbázis felmutatásán kívül praktikusan nem igen jó másra, de kezdetnek biztató is lehet.

    A képviselőségért pedig fel kell esküdni az Orbán féle parlamentben. Mese nincs.
    Bajnai mutatott egy járható(?) utat, kérdés mások látnak-e benne fantáziát.

    VálaszTörlés