2017. május 8., hétfő

Két választás

Tegnap két voksolás is volt. A francia elnökválasztásra a világ figyelt, a debreceni időközi önkormányzatira meg mi, magyarok.




A franciák elutasították a szélsőséget. Macron duplára verte Le Pent, bizonyítva, hogy Franciaország még mindig Európa stabil cölöpe. Jó hír ez nekünk, a Felcsútinak meg rossz, dehát írnak erről sokan, klassz elemzéseket. Én inkább most a másikról írok, mert annak számunkra közvetlenebb jelentése, és jelentősége van. Szóval Debrecenben volt egy időközi önkormányzati választás. A 2014-ben megválasztott fideszes meghalt, az Ő képviselői helyéért ment a bruszt. Mutatom először fényképen az akkori választási eredményt:


Debrecen amúgyis elég speckó hely, teletolták Kósalali polgármesteri regnálása során közpénzzel, így aztán itt mindig a Fidesz nyer. Ami az akkori eredményben feltűnő: azon kevés körzetek egyike, ahol a DK erősebb volt az MSZP-nél. Atombiztos fideszes többségű képviselőtestület esetén persze nincs valódi tétje, hogy az egy darab megürült helyre ki kerül be, így aztán a parlamenti ellenzéki pártok mindegyike önállóan indult. Mutatom a mostani eredményeket, aztán csapjunk a lecsóba:


Kezdjük a részvételi adatokkal: mindössze 21%-nyi választót érdekelt a voksolás. 2014-ben sem volt túlzott az érdeklődés, de azért 500-zal többen mentek el akkor mint most. Papírforma eredmény született, ugyanazok a pártok nagyjából ugyanolyan eredményt hoztak, mint hároméve. Illetve mégsem. És épp ez a lényeg. Az egyetlen párt, amelyik erősíteni tudott a komolyan vehetők közül, épp a Fidesz. A parlamenti ellenzék pártjai meg még annyi százalékot sem kaptak, mint 2014-ben. Mindezt olyan szituban, amikor országosan a Vérnarancsok leszálló ágban vannak, épp félmillió szavazójuk búcsúzott el tőlük könnymentesen.


Az ország háromnegyede rühelli Orbánt. De akik ellene indultak, láthatóan képtelenek begyűjteni a dühös emberek voksait. Lépjünk most azon túl, hogy persze a DK már netszerte ünnepli magát, mintha elért volna valamit. Nem ért el, 2014-es eredményéhez képest vesztett, nem is keveset. Koncentráljunk a lényegre. A lényeg pedig annyi: az elindult pártok nem rezonálnak a nép lelkében. Hiába az Orbán elleni általános felháborodás, ha egyszer ezekért a mostani politikai formációkért nem hajlandóak a Zemberek megmozdulni.


Ugyanezt látjuk a tüntetéseken is. Ha bármelyik létező parlamenti, magát ellenzékinek nevező erő kimegy az utcára, döngetheti a mellét, ha eléri a mellé felsorakozók száma az ezret. A parlamenten kívüliek pedig, legyen szó civilekről, vagy vadiúj pártról, tízezreket képesek utcára vinni. Parlamenti kollaborációjukkal elhiteltelenedett pártokkal nem sikerülhet Orbán elűzése. Sokadszor derül ki, hogy nem az a probléma, hogy összefognak, vagy nem, mert egyszerűen nincs jelentősége. A parlamenti ellenzék pártjai összesen sem rendelkeznek akkora támogatottsággal, hogy akárcsak megszoríthassák a Fideszt.


Ideje váltani. Mindenkinek, aki meg akar szabadulni a Rezsimtől. Lehet persze kitartani a bizonyítottan tökalkalmatlanok mellett, növelve ezzel Orbán túlélési esélyeit. Vagy lehet azt mondani: oké, hülyére vettek éveken át, de ebből elég. Nem vagyok hajlandó többé lejárt szavatosságú politikai árucikket venni, bárhogy is csomagolják be a romlott cuccot. A parlamentben pártfinanszírozásért békésen legelésző műellenzék helyett jöjjön végre valami, ami nem úgy csinál, mintha tenne, hanem valóban tesz. Ráfér az országra a fiatalság frissessége, tisztasága. tettereje. Álldogáló autóval nem lehet futamot nyerni. Ahhoz lendület kell. Latinul:

Momentum. 


11 megjegyzés:

  1. Meglátjuk. A Momentum esetleg bejut a parlamentbe, na és? Ez akkor is kevés, azaz prézli. Csak egy általános földindulás tudja elsöpörni ezt a korrupt szipoly bandát. Műellenzékkel együtt, permészetesen.

    VálaszTörlés
  2. Hát Vezér-nem tagadod meg önmagad.
    Amiben tévedsz-a fideszistákat ma már senki sem szereti.Támogatói az 'érdekfideszesek',és akik a többieket még jobban utálják és/vagy félnek tőlük.
    Ezalól a MoMo sem lesz kivétel-Haris Éva-a "kiképző örmesterük"-aki màr a Pàrtfőiskolán is nyomatta az igét-keze nyoma (akit a Szanyi a picsába küldött) erősen èrződik.
    Meghallgatva a "beszédeiket" a szokásos a "metaüzenet":
    (Kicsit sarkitva a lènyed kedvéért)
    Több Sorossst!
    Több előjogot a "kivàlasztottaknak"!
    Több jogot a melegeknek!
    Ingyen maceszt!
    Több kárpótlást a "túlélők" 3ik generációjának is!
    A Saul fiànak is!
    Szóval az ilyen "tipusu" követelèseket Bivalybasznàdon nem annyira csipik,a Dob utca meg Ujlipótváros meg nem elég népes..
    Ez a bajotok,no meg a gyűlöletet a habonyista kampànycunami nem engedi kibontakozni,fanyar közönnyé oldja..
    Amivel nem tudtok mit kezdeni .
    Képtelenek vagytok megèrteni hogy a szokásos kunbélásos módszereknek annyi..
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű de kemény duma... csak sajnos undorító és a metaüzenet értelmezése teljesen hamis. Egy egészen pötty igazság is lehet azért benne, sz@r ez a baloldali mókuskerékben nyomulás minden eredmény nélkül, az biztos.

      Törlés
    2. Hidd el nem olyan rosszul dekodolt az a metaüzenet..
      Másrész a 444es meg zsindexes 'sorosciviles' 'ujsàgirók' egyfolytàban 'polgàrpukkasztjàk' a nagyérdemű olvasókat-akiknek nagyresze erre màr imunissà vàlt és leszarja-egy maroknyi "kisebbség" csörömpöl csak a kedvükert-a Gàbor "rokonai"..
      :)

      Törlés
    3. Bocsi, azt hiszem, elírtál egy szót. Vagy az, hogy "zsindexes" jelent valamit?

      Törlés
    4. Jelent..
      Mint a zsobbik-a Csanád óta..
      :)

      Törlés
    5. Akkor mégis jó sejtettem, hogy egy mocskos antiszemita féreg vagy, aki idejár böfögni

      Törlés
    6. Tévedsz.
      Van zsidó barátom.
      A "demokratákok" közé tartozom.
      Voltam szadeszos mint a Vezért-csak csalódtam a fajtájukban..

      Törlés
  3. El kéne menni mindenkinek szavazni nemcsak a seggnyalóknak akkor talán lenne esaély a változásra.Az már mindegy milyen ennél már csak jobb jöhet.

    VálaszTörlés
  4. Mindig orommel olvasom, amikor a komcsik a nem szavazokat sajat magukhoz soroljak :)))
    Hajra, csak igy tovabb!

    VálaszTörlés
  5. Hamis az érvelés!
    1. A bevezetőben szerepel, hogy Kósa miatt Debrecent kitömték pénzzel. Salgótarjánban fél éve-egy éve orbán fenyegetőleg kifejtette, hogy ez egy olyan ország, ahol egy város a kormány nélkül nem tud fejlődni. És emlékszünk Esztergomra? Ezért egyre kevesebben mennek el, mert a fenyegetéssel sújtott hatalmi és média túlsúly miatt eleve lefutott a meccs.
    2."Lehet persze kitartani a bizonyítottan tökalkalmatlanok mellett, növelve ezzel Orbán túlélési esélyeit."
    Tehát korábbi úgymond "leszerepelt" pártoknak és személyeknek el kellene tűnni, mert ők az akadályai a rezsim leváltásának. Ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor a 2006 után jelentkezett pártok és mozgalmak, és nevesincs, tiszavirág életű civil csoportocskák az LMP-től a Momentumig bezárólag, akik az orbán által keltette gyűlölet és karaktergyilkosság cunamijára ráülve jól képzett hatalom-technikusként a hajójukat az uralkodó szélirányba állítva akartak betörni a hatalomba (jobban mondva a zsíros bödönhöz!) most óriási támogatottsággal rendelkeznek. A tömeg jutalmazólag melléjük ált, visszajött a szobája sarkából, ahova megzavarodva bújt a 2010-es választás előtti koncepciós letartóztatások , és tévében vezetőszáron mutogatott orbán-ellenfelek látványára. Ja, nem... Miért nem díjazza a választó azokat akik így megmondják a "tutit? Miért fordul el 1-2 alkalom után, mint a fenti cikkben is szerepel?
    3.A demokratikus választás lényege: egyenlő esélyekkel rendelkező szereplőket a VÁLASZTÓNAK kell megítélni. Az ő feladata eldönteni, hogy ki menjen a kukába, ki a parlamentbe. Nem másnak, nem a konkurens pártnak, oldalnak.
    Egyenlő esélynek hívják azt, ahol egy tántoríthatatlan, töredék választói csoportot egymás elől akarják ellopni, a másik szereplő orbán által sínre tett lejáratásával?
    4. A baj, hogy egy ilyen, orbán által teremtett gyűlölködő légkörben, ahol már mindenkit bemocskoltak, hisz nem maradhat a porondon senki, csak orbán, nemigen jöhet létre a választók hitelét elnyerő párt, vagy mozgalom. Csak a szerencselovagoknak, és a hatalom-technikusoknak van ideig-óráig esélye. Épp ezért egy egész más gondolkodásra, más szemléletre lenne szükség.

    VálaszTörlés