2016. május 9., hétfő

Ők és Mi

Egy ilyen címről az olvasótáboromat alkotó demokraták többsége azonnal arra gondol: az Ők, az Orbán Bandája, a Mi, az meg a velük szemben álló ellenzékiek. Volt idő, mikor én is így reagáltam volna. De a helyzet azóta megváltozott.




Tán nem annyira, mint másoknál, de régebben nálam is előnyt jelentett, ha valaki "brancsbéli". Ne korrupcióra, vagy egyáltalán bármely politikai befolyás érvényesítésére tessenek itt asszociálni: ilyesmikben sosem néztem, kicsoda, aki valamit csinálni akar, hanem csak azt: mit, és hogyan. Szóval teccik, nemteccik voltam szubjektív, ismertem a bocsánatos bűn fogalmát, és elfogadtam a kisebb rossz gyakorlatát a közéletben. Törekedtem rá, hogy inkább a legnagyobb jó elvén működjenek a környezetemben a dolgok, de hajlandó voltam benyelni, ha valaki meggyőzött róla: a relatív igazság is igazság. Mert persze igaz: Orbánnál nagyobb gazembert nem hordott a hátán a Kárpát medence, és hozzá képest a többi közismert politikai aktor kismacska. És mivel eszerint éltem és cselekedtem, ezért nem moshatom le magamról: nekem is részem van abban, hogy az ország a "rendszerváltás" óta kisiklott, és ugyanott tart, csak a másik szélsőség színében, mint tartott 1988-ban.


Csakhát ha az ember annyi tapasztalatot gyűjt be a saját bőrét kockáztatva, mint én, akkor képes belátni: tévedés volt a kisebb rossz elvének elfogadása és támogatása. Hiba volt tekintettel lenni a személyekre, vagy arra, hogy mely csoporthoz, szervezethez, párthoz, mittoménmihez tartozott, aki a bűnt elkövette. Hiába törekedtem elvszerű lenni, ha közben kivételeket tettem, a két dolog tűz és víz: nem fér össze. Elvszerűnek lenni valójában annyit jelent: csak a valóságot figyelembe venni. Tényeket, elveket, törvényszerűségeket, függetlenül attól, hogy azok kivel, vagy épp ki által történnek. Ha a sajátomnak megbocsátom a hazugságot, akkor hiteltelenné válok, ha azt az ellennél szóvá teszem. Ha a sajátomnak elnézem a lopást, mert "kisebb", akkor nincs erkölcsi alapom a másikak akár nagyságrendekkel nagyobb lenyúlásait sem kritizálni. Nem bírálhatom a másik ebet, amíg a mi kutyánk kölykét kedvesebbnek, okosabbnak, szebbnek látom pusztán azért, mert nálunk kölykedzett.


Az ország ráment erre a relativizáló, kisebbik rosszat elfogadó közéleti mentalitásra. Az alapvető erkölcsi értékek - ne lopj, ne csalj, ne hazudj - már nem azt jelentik, amit, hanem csak azt: annyit mint az ellenfél. Csakhát ilyet Orbán is mondott, tán emlékeznek rá: "ne mi nyerjük a legtöbbet". Kiürültek a fogalmaink, már semilyen szavunk sem azt jelenti, amit valaha. Már a tények sem azok, hanem csak akkor, ha az ellenféllel történnek, mert különben nem is tények. Azt a társadalmat pedig, amelyikben a minimális egyetértés sincs meg, legalább az alapvető erkölcsi normák elfogadása, és a tények tisztelete tekintetében: anarchiának nevezzük. És egy anarchia mindig megszüli az abban lubickolni képes "rendteremtőt". Nálunk Orbánnak hívják, de a környékünkön volt Milosevic, Meciar, Janukovics, és a többi. És mind ugyanarra a társadalmi alapállapotra tudta fölépíteni önkényuralmi rendszerét: az erkölcsök hiányára, a tények szubjektivitására, a szavak jelentésének kiüresítésére. Erkölcsi, intellektuális anarchia MINDIG diktatúrát szül. Ha nem lenne Orbánunk, lenne helyette MÁS.


Úgyhogy ebből elég volt. Nem leszek, nem leszünk bűnsegédei mindazoknak, akik tovább folytatják a részrehajlást, a relativizálást, a kisebb rossz elfogadását. Ez ugyanis nem gyengíti, hanem erősíti Orbánt. Aki látta az Ötödik Elemet, az tudja miről beszélek: a Gonosznak a Jóság az egyetlen ellenfele, mert az ellene bevetett hasonnemű fegyverektől csak tovább erősödik. Innentől a címben szereplő ŐK, nem a Fideszt jelenti. Az ellenfél nem egy személy, egy csoport, egy párt, hanem azok, akik kiüresítik, elmaszatolják az elveket, a tényeket, a szavakat. És mindegy, ki teszi, és hová tartozik: nincs kettős mérce. A MI pedig ennek megfelelően mindazok, akik már szintén felébredtek, és tisztán látják: Orbán csak egy következmény, mindannak a Rossznak a megtestesülése, amit a magyar közélet összes szereplője a "rendszerváltás" óta összehordott. Orbán akkor, és csak akkor fog elmúlni, ha azok az okok megszűnnek, melyek az ilyen szörnyeteget létrehozzák. Erkölcs, tények, őszinteség, ezek a fegyvereink, és ha kevesen forgatjuk is egyelőre, de más úgysem lesz hatékony. 

MI már felébredtünk.

3 megjegyzés:

  1. Nem tudom, de nekem valami hiányzik ebből az írásból, talán a gondolat újszerűségének még pontosabb megfogalmazása. Nem tudom így értelmezni az ők és mi kategóriáit. Persze, általában léteznek jó és rossz emberek, agresszívek és szelídebbek, de számomra nem létezik valami überman, felsőbbrendű ember, nem csak fajilag, morálisan sem. Tudom, hogy nem erre gondoltál, főleg nem a fasiszta változatára, de veszélyes vizekre vihet az elkeseredettség.
    Esendőek vagyunk, mert emberek vagyunk, hibázhatunk, és ugyanakkor korrigálhatjuk is a hibáinkat, tanulhatunk belőle. A nagytöbbség így éli az életét, ezen kívül csak a szélsőség létezik, orvosi értelemben vett a betegek, súlyosabbak és kevésbé súlyosak.
    Azért is kaptam fel a fejem erre az írásodra, mert jó néhány éve én is írtam ezzel a címmel egy cikket az Ők és Mink címmel. Akkor én az emberek érdekeik mentén külön váló emberek csoportját értettem, és nincs mese ez, míg a világ, a világ, ez így van, és lesz is. Az emberek cselekedeteit az érdekeik motiválják!! Már ha felismerik egyáltalán, mert sokszor fel sem ismerik, különösen manapság…
    E külön érdekek összefogására és megjelenítésére találta fel a politika a pártokat, csakhogy a modern világunkban, ezek a pártok elveszették (ennek is okai vannak) ebbéli funkcióikat, minden párt, mindenki érdekeinek a képviseletét hirdeti, minden párt nép párt akar lenni és egyik sem az!!! Ma már ez a többpárti demokrácia, amely inkább csak két párti, csak cirkusz a népnek (lásd Amerika)
    Szóval, szerintem, amikor az ők és Mink fogalmát kutatgatjuk, valahol itt kellene keresgélnünk a lényeget, talán így megtalálhatnánk a MI PÁRTUNKAT IS…

    VálaszTörlés
  2. Gábor, nagyon örülök, hogy tudjukki nem lett nevesítve az írásban. Hiába tudjuk, hogy igazságod van, és a többi szereplő sem matyóhímzés azon a környéken, mégis az utóbbi időben sok ellenérzést váltott ki több megnyilvánulásod. Olyan emberekkel kerültél nagyon csúnya vitákba, akik tulajdonképpen ugyanazt akarják, amit mi, csak sajnos, amerre mennek, már a zsákutcát jelző táblát is ellopták, és tudatosan hajt arra a sofőrjük. Előbb utóbb észre fogják venni, hogy rossz az irány.

    VálaszTörlés
  3. Gábor sztem várjuk meg az mszp Kongresszusát és meglátjuk, hogy kit választanak meg Elnöknek.
    Ha nem Molnár Gyulát, akkor már másnap a DK-nak színt kell vallania, hogy marad-e az "összefogás" elméleténél, vagy felrúgva azt kivonul a parlamentből és a MOMA-val, civilekkel összefogva indulnak minden választókörzetben. Természetesen ez azt is jelentené, hogy a sarokba vágja a "sokakmagyarországa programját" és közösen kidolgoznak egyet, ami alapján szövetséget alkotnak.

    Adjunk időt magunknak, hogy Ők is idetaláljanak.

    VálaszTörlés