2016. február 11., csütörtök

Beszarás

A belügyi szakszervezet is csatlakozott a szombati tüntetéshez. Upsz. Lassan ki sem kell adni az ukázt: Mindenki a fedélzetre!, mert így is mindenki ott lesz. És akkor nézzük most meg ezt az egész szitut Orbán szemszögéből...  




Az Orbán Rezsim leggyengébb pontja épp maga Orbán. Oly régóta történik az Oszágban minden az Ő akarata szerint, hogy amúgyis kétes idegállapota valszeg méretes cezaromániát növesztett benne. Annak meg legönveszélyesebb következménye: a tévedhetetlenség mítosza. Vannak diktatúrák, ahol több hatalmi központ együttesen tartja fönn a Rezsimet, ennek van annyi haszna, hogy ha az egyik Főnök elhülyül, akkor a többi felülbírálja. De mint mondtam: az Orbán Rezsim gyenge láncszeme maga Orbán. Semmiféle kontroll fölötte nincs, akiket magával egyenrangúnak érzett, azoktól megszabadult. Leszalámizta saját közvetlen egykori harcostársait, így azok társakból alárendeltek lettek. Áder, Kövér, Simicska valaha egy brancs volt Orbánnal, most már csak szolgák. Máraki persze, mert Simicska nem az a típus, aki beáll másodiknak. Mint azt láthatjuk is az elmúlt hónapokban, egyre keményebben. Habony, Lázár, Rogán nem Ősfideszesek, súlyuk a Főnöktől függ, Ők önálló akaratot nem tudnak végigvinni. Pintér meg sosem volt se Narancs, se semmi ilyesmi pártfiú, Ő Pintér, nem fogadnék rá nagy tétekben, hogy nagy gebasz esetén megvédi a Felcsútit.


Szóval az a helyzet, hogy Orbánnak már senki nem mer nemet mondani. Ezért aztán azt hiszi, hogy mindig igaza van. És mivel 6 év óta gördülnek újabb és újabb mocsokságai érdemi ellenállás nélkül át a Népen, amelyik látszólag mindent benyel, így aztán Ő is, meg a környezete is elhitte: a Keresztapa tévedhetetlen. Pedig valójában nem egy kiismerhetetlenül bonyolult játékot játszik: ha elegen lettünk volna, akik időben és sokszor elmondtuk, mit miért tesz, és elegen is csatlakoztak volna hozzánk, mikor kellett volna, akkor nem lenne Orbán Rezsim. Orbán a világ legősibb, legprimitívebb és egyben leghatékonyabb politikai technikáit alkalmazza. Oszd meg és uralkodj, tartsd egyoldalú információkkal jóllakatva a Népet, építs ki egzisztenciális függési rendszert, és alakítsd ki a fortélyos félelem légkörét. És két évtizede ezt teszi, és szisztematikusan, mérnöki pontossággal, ennek csak a leglátványosabb része az utolsó hat év, mert már a kormányhatalom is erősítette a lehetőségeit. Megoszt, megfélelemlít, megvesz. Nagyjából ENNYI a nagy varázslat. És megszokta, hogy működik. És mivel MINDIG működött, újra ezzel próbálkozik.


És most NEM MŰKÖDIK. Ha valakiben kialakul a hatalom rutinja, az normál esetekben gyorsabban és hatékonyabban cselekszik a rutintalanhoz képest. Ám közben be is zárkózik a megszokás falai mögé, egyre lassabban és rosszabbul reagál váratlan helyzetekre. És az egész Tanárlázadás történetében végigkövethető a rutinból cselekvés, és látszik annak hatástalansága. Tisztáldozat, különtárgyalás, aztán leckéztetés, fenyegetés, leszólás, beszólás. És nem működnek, sőt egyre inkább olaj a tűzre mindegyik. A Terror Törvénye tulajdonképpen azért kellene Orbánnak, hogy rátegye a végső pecsétet a rutinból működtetett erőpolitikájára. Nincs még beterjesztve sem, úgyhogy alkalmazni sem lehet, időzavarban van a Felcsúti Gazember. Ám még egy Terror Törvénye sem hatásos soktízezres tömeg ellen. Az elmúlt hetekben Orbán sérelmi politikát folytat. Akart egy Terror Törvényt, és nincs még ilyen. Le akarta ugatni erőből a pedagógusokat, és nem sikerült. Röviden úgy is mondhatjuk: mostanában semmi sem úgy működik, ahogy megszokta. És a tévedhetetlen kényúr ilyenkor nem érti, mi van.


Nyitott vezető sosem folytat struccpolitikát. Ha valahol nagyon inog a rendszer, akkor ott újragondolja, kötöttségektől mentesen, hogy mit is cseszett el. De egy saját sikerességébe beleőrült tévedhetetlen Keresztapa erre már képtelen. Nem hiszem, hogy a Fidesznyik alfővezérek ne látnák, hogy itt már rég nem bérekről, meg pótlékokról van szó, hanem összágazati lázadásról. Nem hiszem, hogy ne tudnák: itt már nem lesznek elegek az ígéretek, és nem működik a megosztás sem. Ám itt a probléma: már senki nem meri megmondani a frankót a Górénak. Így aztán megy szépen minden, és mindenki a maga medrében szombatig, mert a Kényúr azt hiszi: majd megunják a tüntetők, oszt hazamennek. Pedig nyilvánvaló: bármi is történik szombaton, onnantól az élet új mederben fog zajlani. Ráéreztek a szakszervezetek az erejükre, és rájöttek arra, hogy mily erősek is együtt. És szombaton ezt élőben is átélik. És indulnak a sztrájkok, a polgári engedetlenség, MINDEN, ami a csövön kifér. És Orbán nem fogja érteni. És a szombaton elinduló lavinát már csak akkor fogja fölfogni, mikor az épp elsodorja. És akkor már csak egy reakciója marad. Az, amit címnek is adtam.

Beszarás.


16 megjegyzés:

  1. Hát Gábor... ez tényleg beszarás és remélem nagyot üt mert remekül megfogalmaztad!

    VálaszTörlés
  2. Na igen, az szép, hogy a belügyiek is csatlakoztak. Ellenük majd biztos végrehajtják a tűzparancsot a rendőrök...
    Gondolom, ezt úgy írtad, hogy hallottad Orbán kiszivárgott szavait, miszerint "„lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni” :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudjátok amikor a fenti idézetet elolvastam a reggeli népszabiban az jutott eszembe:
      Orbán semmit nem ért a formálódó helyzetből.
      És az is vicces számomra, hogy vannak a környezetében akik viszont értik és az alkalomra várnak.
      Pintér helyett nem véletlenül szerepel annyit a rezegős elméjű Vakondi.
      Gábor ezt meg jól megírta.

      Törlés
  3. Elképesztő!
    Lehet, hogy takarodik a kormány?

    VálaszTörlés
  4. Szeretném, ha jövőre NEMZETI ÜNNEP lenne FEBR. 13-a!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Csakhogy mindenki tudja, hogy mennyi az idő, az órák csörögnek, csak nem becsöngetésre, hanem itt bizony kicsöngetnek!

    VálaszTörlés
  6. Ki lesz az aki levezényli majd,a főgórék letartóztatását/pintér,polt/
    helyettesítését,hogy megindulhasson az elszámoltatás,mert a nélkül mind semmit sem ér.

    VálaszTörlés
  7. Többet akartam írni,de, maradok Szigethy György meglátása mellett-mindent magában foglal, kifejez :Jövőre legyen NEMZETI ÜNNEP február 13-a !!! Isten segedelmével- ÁMEN !!!

    VálaszTörlés
  8. A levezetés jeles, de még korai forradalminak hinni a helyzetet. Viktor ezidáig minden alkalommal kihúzta a fejét a hurokból. Tökéletesen tudja, hogy akik felett uralkodik, legalább 30%-nak ő az isten. Az isten kinyilatkoztatásait pedig nem szokás bírálni. Annak megfelelően kell cselekedni. Tudja és él, visszaél ezzel.

    VálaszTörlés
  9. Egy percig nem kételkedtem, hogy a tálalt témák valós bajok.
    De: Ha jót akarnék kívánni a Fidesznek, azt mondanám, hogy egy ilyen bal oldalt nekik a jövőben is, mint ami most van.
    Egyedül, Orbán migráns ügyekben meglévő hozzáállásával értek egyet.
    És hogy beetetik a tömegeket? Mindig is szokás volt, a történelem folyamán.

    VálaszTörlés
  10. Hihetetlen hogy mennyit tud tűrni ez a birka nép !

    VálaszTörlés
  11. Hozzátenném még a néhai Ranschburg Jenő gondolatát is, aki még életében, de már öt évvel ezelőtt megmondta Orbánról:
    "Olyan ez, mint amikor a négyéves gyermek magabiztosan gondolja, bármerre fordul, előtte van észak, háta mögött dél, balra a Nap nyugszik, jobbra pedig kél. És ha azt kérik, mutassa a körmeit, akkor a tenyerét fordítja kifelé, hiszen az számít, hogy ő lássa a kézfejét. A hatalom birtokosával is megeshet, hogy meggyőződése: amit ő jónak tart, azt mindenki más is annak ítéli.
    ...
    Az autokrata nem szívesen adja ki a kezéből a hatalmat, ugyanis hiszi, hogy kizárólag az ő vezetése üdvözíti a tömeget. Máshogy nem is lenne képes interpretálni magának a makacsságát. Ezt amúgy a mentségére is mondom. Ráadásul nincs mellette senki, aki meg tudná és meg is merné neki mondani, ha hibázik. Pedig sokuk nincs meggyőződve a vezető tévedhetetlenségéről, de a karrierje kedvéért felveszi a hatalom kínálta ruhát. Vagyis cinikus.
    ...
    Amíg ő az ország vezetője, úgy hiszem, nem lesznek az eddigi értelemben vett szabad és demokratikus választások. Hogy milyen politikai trükköt fog ehhez alkalmazni, nem tudom. Először talán általános választójogot kapnak a határon túli magyarok, aztán ha ez kevésnek tűnik, jön a következő lépés."
    http://24.hu/belfold/2011/01/13/ranschburg/...

    VálaszTörlés