2015. május 13., szerda

Így loptok Ti

Sokan azt hiszik, hogy az Ország módszeres kifosztása úgy történik, hogy valahol a Parlamentben valami főminiszter aláír egy sokmilliárdos megrendelést egy Narancscégnek, aztán visszakapja zsebbe meg pártkasszába annak egy részét. Nos, nem így zajlik, elmondom inkább, hogyan.




Évi 2000 milliárdot kapunk az EU-tól fejlesztésekre. Gyakorlatilag minden építkezés ebből megy a stadiontól a zsákfalu csatornázásáig. A módszert, amivel pedig a pénz a vállalkozókhoz kerül, közbeszerzésnek hívják. Ennek egy része valóban kormányzati szinten történik, tehát valóban Narancsfőnökök írják alá, de a hatalmas összegnek ez valójában csak a töredéke. A nagyobb része különféle közbeszerzési bizottságokban dől el, parlamenttől a kisfaluig. És a rossz hírem az, hogy azokban a bizottságokban, ahol erről döntenek, ott ülnek a parlamenti "ellenzék" hivatalos delegáltjai is, a még rosszabb hírem meg az, hogy többnyire maguk is megszavazzák a nyilvánvaló lopást. Néha persze egy-egy tisztességesebb feljelentést tesz, vagy legalább a sajtóhoz fordul, de ha összeadom az ilyen szóvá tett ügyletek értékét, az maximum 2 milliárd forint. 2000 milliárdból, teccenek érteni. Magyarul 1998 milliárd forint úgy kerül elköltésre, hogy ahhoz a parlamenti "ellenzéknek" egy szava sincs. Namost nettó józansággal ez csak két esetben lehetséges: vagy az irdatlan összeg 999 ezreléke esetében nincs lopás, vagy együtt lopnak, és kussolnak róla.


Az első eset kizárható: hogy a Narancsok ipari méretekben és szervezetten rabolnak el mindent, amihez hozzáférnek, de legalább hozzáérnek, az mostanra mindenkinek világos. Innentől a második eset áll: bizony, ezek együtt lopnak, innen jön a cím: így loptok Ti. Most nagyon jófej leszek, mert a lopások megmutatásában végig lefelé fogok kerekíteni, nehogy aztán azzal sírjanak a vállamon, hogy nem is loptak annyit, csak kevesebbet. Ja, hallgatok néha ilyen érveléseket, a belem fordul ki tőlük: arról próbálnak győzködni, hogy a kisebb rablás elfogadható, ha a "mieink" csinálják. Broáááf, szokták volt erre mondani, hogy ne kelljen megmutatni a vegetatív válaszeseményt. Szóval lefelé kerekítve menjünk akkor szépen sorban: nagyjából 1000 milliárd forint helyi önkormányzatokban kerül közbeszerzéssel szétosztásra, megyei közgyűléstől a tanyaközpontig. Válasszunk ki példaként egy közepes várost, mondom, hogyan történik az aktus. Van egy panelfelújítós közbeszerzés, ad rá a kormány 200 milliót. Ebből azért már elég jó dolgot is ki lehet hozni, vagy inkább ki lehetne, ha a pénzt valós építkezésre költenék.


Csakhát ha a 200 milliót tényleg ráköltenék a nyílászárókra, meg radiátorokra, akkor nem lenne mit visszafolyatni a Fidesznyik pártkasszába, meg a döntésben résztvevők magánzsebeibe. Úgyhogy ennek a 200 milliónak valójában csak egy része lesz igazi felújításra felhasználva, hogy mekkora, az attól függ, hogy közepes méretű városunk Narancsos polgármestere mennyire biztonságosan tud lopni. Ha ugyanis van vele szemben egy tökös ellenzék, amelyik azonnal kiszúrja, hogy egy ablakkeret 100 ezer forint 30 ezer helyett, és van belőle 500 darab, akkor abból botrány lesz. De a polgármester nem azért lett az, mert alkalmas a város vezetésére, hanem azért, hogy minél több lóvét tudjon visszafolyatni az Őt odarakó párt kasszájába. Minél túlárazottabb megrendeléseket tud adni a haveri vállalkozóknk, annál több jut a Felcsúti Maffiának, mert a kiválasztott vállalkozók mind részei a rendszernek: náluk jelentkezik a túlárazásból származó tisztára mosott többletjövedelem, amit Ők azonnal adnak is a Narancsok ezzel foglalkozó táskásemberének, ha ugyanis ezt nem tennék, nem kapnának többé megrendelést sehol.


Tökéletesen szervezett rendszer, fogok még majd mélyebben is írni róla később, de most, a közérthetőség kedvéért, maradjunk a főszereplőnél: a közepes város polgármesterénél. Ledumálta a kormányzati szintű kontaktjával, hogy odadobnak Neki 200 millát, a feladata pedig az, hogy ebből minél többet juttasson vissza a pártközpontnak. Valahol Ő is ember, szeretne nem börtönbe kerülni, nyugodtan aludni, ha meg a helyi ellenzéke ügyet csinál a lopásából, akkor abból sem rövid távon, sem hosszabban - esetleges kormányváltás esetén - nem jön ki jól. Közepes városunk polgármestere tehát elhívja vacsorázni a helyi ellenzék mérvadó politikusait kedvenc kocsmájába, ami nemcsak azért kedvenc, mert szintén Fidesznyiké, hanem azért is, mert van fölszerelve elektronikus zavaró kütyü, hogy az esetleges lehallgatást lehetetlenné tegye. Mindegyik Narancspolginak VAN ilyen törzshelye, ha ott épp ellenzékiekkel együtt látható, akkor ott bizony mutyi megy, arra van fönntartva, semmi másra. És ezen a kedvenc helyen a Polgi tesz egy ajánlatot az ellenzékieknek, valahogy így: mennyit akartok?


Namost egy ellenzéki képviselőnek erre egyetlen jó válasza lehet: fölpattan, elküldi a Polgit a k.anyjába és rohan a sajtóhoz. Csakhát valahogy mégsincs tele a sajtó erről szóló hírekkel, nemdebár. És azért nincs, mert az ellenzékiek elfogadják a gesztust, meg a vele járó készpénzt, amit a hosszútávú barátság megpecsételéseként többnyire kiegészítenek pár céges felügyelőbizottsági hellyel, meg tanácsadói szerződéssel. Ha meg mégis valami elvetemült ellenzéki komolyan veszi a feladatát és asztalt borít, akkor SAJÁT pártközpontjából kap egy telefont pár percen belül, amiben fölhívják a figyelmét, hogy a párt működéséhez pénzre van ám szükség, úgyhogy ne ugráljon, üljön csak vissza az asztalhoz, és ha nem akar saját maga készpénzt átvenni, akkor mondjon helyette a Polginak egy céget, amit majd alvállalkozóként bevonhatnak a munkába. Rögtön mondanak is egyet, az illető gyakorlott már a Narancscégekkel való alvállalkozói kapcsolatokban, erre tartja az illetékes "ellenzéki" pártközpont. Ő adja le a pluszlóvét - mert persze az alvállalkozót is túlárazzák, jusson mindenkinek, az a biztonságos - az "ellenzéki" pártközpontnak.


A Polgi kedvenc kocsmájának kedvenc asztalánál létre is jön a megegyezés, mehetnek mostmár tovább a részletekre. Megdumálják, hogy az építkezésre szánt 200 millióból valójában mennyi legyen a munkára fordítandó, és mennyi a "szabad" - magyarul túlárazással ellopható - összeg. Mindegyik érdekeltté vált már a minél nagyobb túlárazásban, hisz ha több marad, akkor több jut a házikasszába is. Úgyhogy szépen megállapodnak egy hármas szorzóban, a 200 millióból 66 milla legyen valódi munkára fordítva, a másik kétharmadnyi, 134 millió meg legyen szétdobva. Polgi visszajelent a kormányzati pártösszekötőjének, hogy okés a buli, szólnak a közbeszerzés megnyerésére kijelölt Narancscégnek, hogy nyugodtan csinálhat háromszoros túlárazást, nem lesz gond. És nem is lesz, ugyanis a döntéshozó, közbeszerzést elbíráló bizottságban ugyanazok ülnek "ellenzéki" oldalról, akik a kocsmaasztalhoz meghívást kaptak.


A nyerésre kijelölt cég beadja a pályázatot, más cégeket, ha van egyáltalán merszük pályázni, formai okokból eleve kizárnak, nyertes megvan, 200 millát átutalnak Neki, 66 millióért panelfelújít, 134 millát Narancsközpontnak lead, Polgi táskásembere a helyieknek szánt részért elmegy, megkapja, és továbbosztja az "ellenzékieknek" az Ő jussukat. Csupa derűs arc, lehet menni Állatkertbe fagyizni, vagy esetleg a Kanári Szigetekre, minél szorgosabban működnek együtt "ellenzékék" a Polgikkal, annál inkább az utóbbi is lehetségessé válik, élnek is a lehetőséggel, eccerélünk, nemdebár. Ja, hogy mellesleg azt a 134 milliót, amit elloptak valós teljesítés nélkül, azt rá lehetett volna ténylegesen költeni a panelra, csökkentve így az ott lakók fűtésszámláit, javítva életminőségüket is? Ja, hogy egyébként a 134 millió felújításra költése hány olyan munkahelyet teremtett volna, ami így közmunkával lett kihelyettesítve? Na, ezek sokadrangú szempontok, ki nem szarja le a Népet, úgyis hülye, nem veszi észre. Csakhát tévedni teccenek, tisztelt Narancsnyik, meg kollaboráns "ellenzéki" Urak. Már észrevette. Csak azt nem tudja, hogy pontosan hogyan loptok, de azt, hogy együtt raboltok, az tiszta nagyjából mindenkinek. Ezért nem fognak rátok soha többé tömegesen szavazni. És ez jól is van így.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!


29 megjegyzés:

  1. Szép napot Mindenkinek!
    Csak arra lennék kíváncsi, hogy ez most kinél fogja kiverni a biztosítékot? Mennyien fognak köpködni sárt dobálni Gáborra. De a fent leírt példán a kis zemberek elgondolkodhatnak. Lám-lám így működik hazánkban a közbeszerzési pályáztatás. Tisztelet a kivételnek!!
    Ébresztő Emberek! Lesz még Magyar Köztársaság!

    VálaszTörlés
  2. Eddig is sejtettem valami hasonlót, de így leírva döbbenetes !

    VálaszTörlés
  3. ... a legszomorúbb, legelkeserítőbb a fenti történetben, hogy igaz ... talán még annyit tennék hozzá, hogy -saját tapasztalatból- kicsit "régebben" értsd kb.2000környékétől, ez úgy, is, ment, hogy a csilliárdos vállalkozsó egyenként leült a két-három-négy főbb párt megfelelő pénzügyi képviselőjével és kerekperec megmondta h mennyit hajlandó kp átadni, ha az általa kijelölt ingatlant az ő, mmint vállalkozsó, cégének átpattintják ... durván nem érdekelte, hogy az önkormányzatban ezt hogyan verik át ... és láss "csodát" az 50-100 millás borítékok mindig megtették a hatást a milliárdos ingatlan ügyleteknél ... korrupt g@cik ...

    VálaszTörlés
  4. Nos ha a közepes várost behelyettesítjük egy budapesti kerülettel, a kedvenc kocsma nevét meg egy fémből készült nyílászáróra, akkor akár empirikus tapasztalás is felsejlik.
    Csak hát ezt a technikát már mások is leírták, és ha konkrét esetek hatósági vizsgálatai, majd ezt követő elmarasztaló ítéletek, kemény büntetések jelentős számban nem hitelesítik; akkor a sejtetésekre egy idő után ráun a választó és a közélettől való elfordulással védekezik az irritáció ellen.
    Visszatérve a "mesebeli polgira": esetleg nem, büntetést hanem sportszövetségi elnökséget kap és az asztaltól felálló politikustárs még bíróság elé sem tudja citálni az "egészségi állapota" miatt.
    Remélem a módszertan ismertetése után, vidéki turnéján konkrétumokkal fog szolgálni NAP mint NAP a NAP.

    VálaszTörlés
  5. Gondolom, sokan ismerik az ide vágó viccet:

    Három vállalkozó meglátogat egy múzeumot. Közben észreveszik, hogy a hátsó kerítés javításra szorul, hát mind a hárman felajánlják, hogy megszervezik a munkálatokat a múzeumnak. Béla megméri centivel a kerítést, felír néhány számot, majd kiböki:
    - Azt hiszem, 90.000 forintért meg tudnám csinálni. 40.000 az anyagköltség, 40.000 a munkások bére, és 10.000 lesz az én hasznom.
    Endre szintén méricskél, számolgat, aztán:
    - Szerintem ki lehet hozni 70.000-ből is. 30.000 az anyag, 30.000 a melósok, és 10.000 nekem.
    A harmadik oda se néz, csak foghegyről odaveti:
    - 270.000 forint.
    A múzeum igazgatója teljesen elhűlve:
    - Hogy jön elő ekkora összeggel, amikor meg se nézte rendesen, hogy mit kell csinálni!
    - Roppant egyszerű. 100.000 magának, 100.000 nekem, és a munkával megbízzuk Endrét!

    VálaszTörlés
  6. Ezért nem fognak rátok soha többé tömegesen szavazni. - Sajnos ebben én nem vagyok ilyen biztos.

    VálaszTörlés
  7. Bájos.Ismereteim szerint a panelezésnél 2/3részből hozták létre a mutatványt,és 1/3részt "kezeltek ki".(így mondták.Az állami támogatàsi 1/3.).Így is csak a legócskább anyagokra futotta ,+bejelentetlen,gyakran ki sem fizetett munkásokra.A Molnár Berci volt ennek a nagy tanára,erre mindig volt pénz.(A Bercit aztán a gyurcsányi ejtette,miután úgy elszemtelenedett,hogy a sajàt szàllodáját is állami pézből renoválta.)
    A legjobb projekt az,ami meg sem épül,csak papíron.(40cm kilátó,kutyavelnesz,stb.)
    A kurva eus pènzhez nehèz mutatvànyt kitalálni,nem lehet csak úgy hazavinni.
    Emiatt lett 4 milliárd egy km a sztàda,amiböl a Lajost most kidobták-plusz az eura sem sikerült ráverni.
    A vasút jó,arra mindent ra lehet fogni.
    Itt Bivajbasznádon ezeket mindenki tudja,a kemènyen dolgozó kisemberek culàgerkènt dolgoznak az építkezéseken,illetve a gèpek.A lapàt nyelèn mindig ugyansz a hosszúhajú cigánygyerek támaszkodik,függetlenül attól,ki "nyerte a tendert"..

    VálaszTörlés
  8. Ez így fikció!
    A pályázatokat névre szólóan elitcsere okán írják ki --ez előfordul.
    Hogy túlszámláznak az is , bár aki számolt már el pályázati pénzzel az tudja, hogy így az nem történhet meg.
    Ha meg a fikciónál ez több, akkor ugyanmár--hol vannak a feljelentések.?
    a pénzpocsékolás sokkal inkább a be nem fejezett ki nem használt beruházásokból meg a mindig mindent újrakezdésekből adódik.
    Most is az van itten előkészülőben.
    Azok az országok ma a leggazdagabbak, ahol a foylamatban lévő ügyeket nem kezdik előlről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ottília! Szerintem nem biztos, hogy fikció!
      Nemóvatos célzott arra a negyedik hozászólásban, hogy a Dunán épített román vizierőműről elnevezett kocsmában történhetek ilyen megbeszélések ahol épp Tuareg volt a "kedvenc kocsma" kocsmárosa.
      Ha az ilyen, az Ő asszisztálásával létrejött mutyikról ír akkor készséggel elhiszem az írást, bá az arányok inkább hihetőek az NZP írásában. Ha meg nem személyes tapasztalat alapján íródott a cikk akkor valóban csak egy fikció az írás ahogy te állítod.

      Törlés
    2. Kaptok konkrét tényeket az országjárás egyes állomásainak felvezető cikkeiben. Nem fogtok neki örülni. :) Joe, mostanában nem foglalkozom vele, mert nincs rá időm, de ha Te kéred, belelapozok kicsit a Nyolcker ügyeibe, sztem találok benne dögivel olyat, amiben Te meg a főspancid nyakig benne van ;)

      Törlés
    3. Ottika, eltaláltad a szarva közt a tőgyit, mint mindig. Hát épp ez az? Hol vannak a feljelentések? Sehol. Tehát vagy mind az 1000 milliárd szépen törvényesen megy, ami ugyebár kizárt, vagy a párttársaid is benne vannak. Nincs C verzió, akkora öngólt lőttél, hogy a Felcsúti Fociakadémián tanítani fogják.

      Törlés
    4. Ja, Vaskapuról: lemondásom utánig oda nem jártak ellenzékiek, nehéz lett volna nélkülük velük mutyizni. Abban az időben meg épp kirugdaltuk Kocsissal együtt a Narancscégeket - Centrum Parkoló Kft. Épkar, Zöfe, Hódút, stb. -, és a közbeszerzések helyett a saját munkerős dolgokra álltunk rá. Gyengék vagytok, Skacok. :)

      Törlés
    5. Gábor és Te tettél feljelentést, vagy akkor ezt amarra cserélni segítettél?

      Törlés
    6. Mindkettőt tettem. Újabb bukta.

      Törlés
    7. A lapozás az jöhet, mert az személyes tapasztalaton alapul, de a fikciókra már csak az elvakult hívők vevők! Gondolom te Nyolcker ügyeibe tudsz inkább lapozgatni, az is jó, de jöhet bármi más kerületből is ami szaftos és érdekes! :-)

      Törlés
    8. Már kiteregette a szennyest, szóval uncsi a téma.

      Törlés
  9. Igaadazad van Gábor, de hol voltál még sz első választások idején? Tuti veled tartok. imádlak.

    VálaszTörlés
  10. Egy kb. 10 évvel ezelőtti történet.
    Adva van egy kerületi orvosi rendelőintézet, a helyi önkormányzat önálló vállalata (a félreértések tisztázása végett: nem nyócker).
    A főigazgató pályázatot ír ki a háziorvosi rendelők felújítására, amit annak rendje és módja szerint (szabályosan) megnyer egy cég. El is kezdené a munkát, mert nagyon feszít az idő, a kiírás szerint augusztus végéig be kell fejezni. Ekkor azonban leszólnak az önkormányzatból, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a pályázatot. Ezt elvileg nem tehetik, a főigazgató megtagadhatná, de hát ő jövőre is főigazgató szeretne maradni. Meg aztán azt reméli, hátha még egyéb módon is meghálálják majd ezt neki. Úgyhogy törli, és újra kiírja a pályázatot.
    Mit ad isten, megint ugyanaz a cég nyeri, de most már az eredeti vállalási ár másfélszereséért. Az indok: eltelt 2 hónap, és a határidő már nagyon szoros. Annyira, hogy már a laikus is látja, hogy augusztus végére nem lesz kész. A rendelőintézet gazdasági igazgatója, hogy mentse a menthetőt, szigorú kötbéreket épít bele a szerződésbe, amivel az átadás csúszása esetén gyakorlatilag az összes többletkiadás visszatartható. Ez ugyan nem tetszik a főigazgatónak, de kénytelen jó képet vágni hozzá.
    És valóban: 2-3 hónap késéssel készül el minden. A kötbért viszont nem lehet érvényesíteni, mert a vállalkozó hoz egy listát, hogy milyen extra anyagokat építettek be állítólag az épületekbe. Ezek értéke érdekes módon fillérre egyezik a kötbér értékével. A gazdasági igazgató hallani sem akar róla, de a főigazgató nagyon megértő. Ezek után a gazdasági igazgatót kirúgják, utóda már – a részletekről mit sem tudva – simán aláírja a megfelelő papírokat.
    A vállalkozó tehát – egyes önkormányzati képviselők ösztönzésével – 50 százalékkal magasabb árat tudott (volt kénytelen) realizálni. A főigazgató pedig továbblépett, jelenleg egy nagy országos intézet főigazgatója.

    VálaszTörlés
  11. Válaszok
    1. Gördül.. :D https://m.facebook.com/groups/1603102089969132?view=permalink&id=1606417319637609

      Törlés
    2. Már csaknem a rajongónk vagy, anonym ;)

      Törlés
    3. Látni kell a "facsés" oldalt.
      Czaheszné Zsuzskával az élen a jólkinéző (és valszeg még szereleméhes!) nagyik úgy dongják körbe a Szabó Gábort,ahogy kell.
      Egészen irigy lettem..

      Törlés
    4. Csaknem. :) De mégsem. Néha lökök a rendszeren kicsit, hogy gördüljön, de ma mèg ez sem volt elég. A kutyát se érdekled. Ez van. ;) Indiánt Bivalybasznádra ne hozzátok. Még a végén baja esik. Nem venném a lelkemre.

      Törlés
    5. Már miért esne baja az Indiánnak? Csak nem cowboy-ok terelik a bivalyokat és szabadságon van az egyetlen sheriff?

      Törlés
    6. Nem Joe, hanem Bivalybasznádon, ahol a dolgozó kisemberek nap mint nap melóznak, nehezen viselik, hogy a cigány asszony 31 évesen a 11. purdét szüli a portára, mert azt is nekik kell eltartaniuk. Indián - aki gondolom dolgos cigány családapa - nem örvendene nagy népszerűségnek. Magyarul rossz reklámarc.

      Törlés
  12. Nagyon tetszetős, a lényeget megragadó gondolatok, :) melyek alkalmasak a megvitatásra…… (y)
    Persze ez csak a jéghegy csúcsa, mert új alapokra kell helyezni az állam-és közigazgatás rendszerét, a piacgazdaság működési stabilátásának, ellenőrzési rendszere biztosítását…..
    Természetesen nem feledem sem az elosztási rendszerek átalakítását, a szociális gondoskodás megteremtését, és stb. , de a fenti alapok nélkül az ingyen víz és egyéb ötletek nem mások, mint hatásvadász akciók…… Ezek a hamvában holt ötletélések húzzák alá a blog alapigazságai létjogosultságát…. :)

    VálaszTörlés