2015. január 11., vasárnap

Ezer Kossuth téri

Azt már elértük, hogy a média hírt adjunk rólunk, a következő lépcső az lesz, hogy az igazat írja. Akik ott voltak, tudják, hogy alsóhangon voltunk ezren - az én szokásos biztonsági alábecslésem -, de akik ott voltak, azt is tudják, hogy mi nem elfogyni fogunk, hanem folyamatosan erősödni.




A létszámmal is csak azért kezdem, hogy helyretegyem a dolgot, a cikkhez mellékelt képekből már önmagában is kiderül majd a mennyiség, de valójában itt most a minőség volt és lesz a szempont. A tegnapi Összefogás Napja ugyanis nem egy szokványos tüntetés volt, az ott levők nem biomasszát képeztek, hanem a demonstráció végére önmaguk is szervezőkké váltak, a március 15-ig, az Ultimátum Napjáig tartó folyamat motorjaivá. Ötezer bejelentkezőből a tüntetés közvetlen okát jelentő gyülekezési törvény szigorítás fideszes visszavonása, az utolsó napok narancssajtós karaktergyilkolászása ellenére eljöttek ezren, mindezt a szokásos médiaagyonhallgatással övezve: 1000 harcos demokratával, 1000 Kossuth térivel gyarapodott tegnap az Ország. Egy ekkora tüntetés normál esetben stúdióbeszélgetéseket alapoz meg, elvileg ott kéne ülnöm a Kálmán Olgánál, meg még jópár helyen - a Klubrádió az egyetlen üdítő kivétel, ott megjelenhetek -, dehát mint tudjuk: az Ország Gyűlése Mozgalom eltökéltsége és harcossága miatt mindenkinek tüske a köröm alatt. Csakhát ebben sincs semmi újdonság, eleve ellenszélben hajózunk, hozzászoktunk, a Mozgalom egyik alapvetése ennyi: ami nem öl meg, az erősít. De erről ennyit, koncentráljunk a lényegre.


Tegnap valójában Népgyűlést tartottunk: döntöttünk a következő hetek, hónapok céljairól, stratégiájáról, menetrendjéről. Itt most nem volt színpad meg tömeg, és egymással ellentétes két viselkedés: az eddigi zöldpöttyös rózsaszín cirkalmakat a Forradalom színei vették át: a vörös és fekete. Nem, továbbra sem kell megijedni a szótól, nem gyújtogattunk, nem támadtunk rendőrökre, a Kossuth tériek fegyelmezettek, mert tudják, hogy mi a Cél, és azt is, hogy azt milyen úton lehet elérni. És ez tegnap óta nem az én, vagy az OGYM célja, hanem ezer emberé, akik képesek együttmozdulni, a következő események szervezőerejévé válni. Most először civil tüntetésen lehetett a politikai hovatartozást kifejező bármilyen jelképet használni, a Szolidarítás és a DK élt is ezzel a lehetőséggel, mások még nem, de annak is eljön az ideje nemsokára. Sem más tüntetések szervezői, sem ellenzéki parlamenti képviselők nem vettek részt tegnap, tudom, mert nyilvánosan megkérdeztem, és senki nem tette föl a kezét. Ez csak annyiban lényeges, hogy nem árt tudni: egyoldalú gesztusainkkal ki él, és ki nem, és az ellenzéki parlamenti pártok vezérkaraiból senki sem tartotta fontosank megjelenni. Ám sokkal fontosabb ennél, hogy Bokros Lajos ott volt, pedig Ő sem kapott külön meghívót, ám amikor a körkérdés után bemondtam, hogy Ő viszont velünk volt, hatalmas volt az ováció.


Hiába, a hasonló a hasonlót becsüli: akik tegnap kint voltak, megértették, hogy a fideszes visszavonulás ellenére bizony a gyülekezési jog veszélyben, ilyenkor meg aztán nem azt nézzük, kinek a tüntetése, hanem megyünk ezerrel, márha tettekben is fontosnak érezzük bizonyítani demokrata szóvirágainkat. Ha Bokros Lajos kivételével más pártvezérek nem is értették meg, hogy itt lenne a helyük, a tagjaik és szimpatizánsaik annál inkább: a személyes beszélgetések, meg az össztapasztalat alapján a létszám nagyjából fele belőlük került ki. És nem adódott ebből semmi probléma, nincs, nem létezik az a színpadokról mesterségesen gerjesztett feszültség, ami a korábbi Nagytüntetések létszámát novembertől januárig megtizedelte. És akkor nézzük, milyen döntéseket is hoztunk a Célokról, és az eléréshez szükséges tennivalókról.


Céljaink:

 - Az Orbán Rezsim menesztése 2015. március 15-én, az Ultimátum Napján, ennek eszköze egy 100 ezer fős tüntetés, mely Alkotmányozó Nemzetgyűléssé alakul és döntéseket hoz, megbízottai révén gondoskodva azok végrehajtásáról.

 - Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés 6 határozatot hoz:

1. Hatályba lépteti korábbi, 25 éven át konszenzussal létező Alkotmányunkat, annak Fideszhatalom előtti állapotában: ez 2010 áprilisi állapotot jelent.

2. Hatályba lépteti az ugyanakkori választási jogszabályainkat.

3. Ezen sarkalatos törvényeink bármikori megváltoztatását feles részvételű, kétharmados többségű népszavazáshoz köti: ne lehessen később sem bármilyen országvezetés játszótere alkotmányos berendezkedésünk.

4. Kimondja az Országgyűlés feloszlatását.

5. 2015 szeptember 15-ére szabad választásokat ír ki.

6. Felállítja a konszenzusos 10 fős átmeneti kormányt.


Az ehhez elvezető út egyszerű: a kristályodás elvén haladunk. Az Ország Gyűlése Mozgalom hátterével a mai naptól 1000 Kossuth téri kezdi meg a toborzás munkáját, hogy össze is hozzuk azt a bátor, és demokrata öntudattal rendelkező 100 ezer embert március 15-re, akik az Orbán Rezsim megbuktatását mindennél fontosabb feladatuknak érzik. Ennek megfelelően január 24-én, két hét múlva szombaton 16 órakor tartjuk következő tüntetésünket. A Kossuth tériek demonstrációit mostantól éppen azok minden másétól eltérő jellege, és feladata miatt Népgyűlésnek nevezzük. Láttam természetesen mind a médiában, mind a neten a fitymáló, gunyoros írásokat, posztokat, kommenteket: mindazoknak, akik ezt viccesenek gondolják, iderakok egy videót, aztán lehet újragondolni. Vagy nem, de az már nem a mi bajunk. A Kossuth tériek tegnap elindultak, tudják, és el is végzik a feladatukat.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!

38 megjegyzés:

  1. Mindenben támogatom a Kossuth térieket.

    VálaszTörlés
  2. A 100 ezerből az egyik én vagyok.

    VálaszTörlés
  3. Gábor De jó, hogy feltetted ide is ezt a videót! ( Tegnap már láttam, s osztogattam is. ) S ránézésre is látszik, hogy sokkal többen voltatok ( voltunk! ) a félezernél. A jan. 24.-i következő összejövetelre szervezek csapatot!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok, Gábor! Tényleg csodálkoztunk, hogy Kálmán Olga műsorában nem voltatok. Az ellenzéki RTL Klubot is érdekelhette volna az esemény, már csak azért, mert médiatámogatás híján nem lesz 100 ezer ember március 15-én. A munkanélkülinek, a közmunkásnak, a nyugdíjasnak, az éhezőnek stb. nincs Facebookja, netje sem, és ha valahogy nem tudjátok elérni, hogy akár óriásplakátokról, akár a kermédiából ne tudjátok hirdetni mindezt, a lustaság és az informálatlanság fog győzni. És a kormány. El kellene jutni vidékre is, a legszegényebbekhez, azokhoz, akiknek nincs veszíteni valójuk, vagyis: akikből tömeg lehetne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alie Neetah: Teljesen igazad van, csak vidékről pénz hiány miatt nehéz tüntetésre jönni.
      Valamilyen szervezéssel talán lenne esély.

      Törlés
  5. Gratulálok az önállóan szervezett, az eddig legnagyobb létszámú OGYM megmozduláshoz és a média blokád áttöréséhez.
    És egy gondolat a "célok" 6. pontjához:
    Az ideiglenes kormányban szerepet vállalók eltiltása a választásokon való indulástól: kontra produktív (szerintem).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szükséges a bizalom megteremtéséhez: az átmeneti kormány tagjait nem érheti az a gyanú, hogy politikai tőkét kovácsolnak a későbbiekre.

      Törlés
    2. Bocs, de akik az átmenet levezénylésére vállalkoznak és sikeresek tudnak abban lenni azok legalább nyíltan kovácsolják a politikai tőkét (100 ezres tömeg felügyelete mellett), míg akik majd a választások kampányában netán ígérgetni fognak (nyugi fognak) ki tudja mire lesznek képesek élesben.
      Ha egy korszerűtlen, lepusztult, elhagyatott fogorvosi rendelő korszerűsítését kellene levezényelni, hogy aztán elit pacientúrával kecsegtetve megpályáztassák a használat jogát; vajon vállalkoznék-e a korszerűsítés végig szenvedésére, ha a használatra nem pályázhatok?
      Lesz-e jelentkező szántani, vetni, kapálni esőben-sárban, tűző napon ha aratni más arathat és még a talajmunkát is kritizálhatja utólag?
      Vajon ha Német Miklós vagy Bajnai Gordon folytat(hat)ta volna, itt tartana-e az ország?

      Törlés
    3. Igen, csakhogy egy átmeneti kormányban nem lenne jó, ha az ottani válságkezlő pozícióját már kampányelőnyre fordítaná ;)

      Törlés
    4. Ennyi "fizetséget" én megengednék, de Tisztelem az álláspontodat és Tőled is ezt remélem.
      Barátsággal: nemo

      Törlés
  6. A bizalom megteremtése most sok mindennél fontosabb, hogy bátran továbbmehessünk ezen az úton !

    VálaszTörlés
  7. A Kossuth tér és az O.GY.M. nem fog kihagyni egyetlen lehetőséget. Amit egyszer megfogalmaztunk magunknak abból nem engedünk.
    Minden lépést figyelni fogunk és tesszük a dolgunkat.
    Nem adjuk fel.
    Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!
    Hajrá Kossuth tériek!!!

    VálaszTörlés
  8. Gábor, néhány megfontolni való javaslat: http://magwas.rulez.org/?p=99

    Két fontos pontot szeretnék kiemelni:
    1. A '89-es Alkotmányt az írói is ideiglenesnek szánták. Nem kéne bebetonozni.
    2. Az ugyanekkor készült választási törvény az, ami meghatározza a politikai közbeszéd hangulatát, az összefogásra képtelenségünket. Ezért azt sem kéne bebetonozni.

    De van megoldás.

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Felettébb érdekes, hogy az ATV, aki eddig a "minden tüntetésről tudósítunk" hozzáállás után, csupán lábjegyzetben számolt be az OGYM tüntetéséről, ahogy szilveszterkor is.

    VálaszTörlés
  11. GO OGYM! GO TUAREG! GO ALKOTMÁNYOZÓ NEMZETGYŰLÉS! Veletek vagyok!

    VálaszTörlés
  12. A ballibek tegnap ismét nagyot buktak. Tegnapi utcabáljukra mér a 2 ezres keménymag sem jött el, s már Soros sem küldött embert. Így alig 700 fő jött össze drogozva orbánozni, koztársaságozni, diktatúrázni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Birca Hang: Honnan tudod? Ott voltál? Soros eddig se küldött embert, Többen voltunk 700-nál. Nem drogosok jöttek el. Én ott voltam. Nem vagyok drogos.

      Törlés
    2. Messzire hallatszik a bégetése.

      Törlés
    3. Áh. Hagyjátok. Birca számára lelki narancsmagömlés az övénél látogatottabb blogokban trollkodni. :)

      Törlés
  13. Valóban ,meg kellene fontolni ,hogy a régi Alkotmányt egy az egyben állítsuk vissza! Az azóta eltelt időben már kiderült, hogy mi az amit javítani kell benne! A választási törvénynél dettó ezt kellene csinálni!

    VálaszTörlés
  14. Nemóvatos Igazad van. Ha az átmeneti kormány sikerrel végzi a munkáját, akkor a tagjai elöl nem zárható el a választásokon való induláslehetősége. Annál is inkább nem, mert ebben az esetben a választók is elégedettek lesznek velük, s ha nem indulhatnak, a szimpatizánsaik, híveik otthon fognak maradni. Az országnak pedig a minél nagyobb részvételi arányra lesz szüksége a majdani választásokon. Szerintem ezt Gábor nem is fogja "gránitba vésni". Kiforrja addigra magát. Bár, már ott tartanánk! :))

    VálaszTörlés
  15. Kisdobosok 6 pontja :D
    Az úttörőknek 12 volt!

    VálaszTörlés
  16. Az ATV Fórum című vasárnap esti műsorában egy Izsáki férfi 5 millió forint felajánlást tett az Ország Gyűlése Mozgalom részére. Átadás a márciusi események szervezésekor.

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok!Mivel sajnos nem vagyok ugyan politikus,de "kívülről" láthatom a folyamatot és a média-valóság közötti falat is...Szerintem az érdeklődők hitét kellene növelni és persze a tömeg nagyságát is,hogy a média is komolyabban és reménykeltőbben kommentálja az eseményeket,továbbá,hogy országos médiacsatornák is kénytelenek legyenek a történésekről beszámolni és Bokros Lajos személyes megtisztelő megjelenését is nagyra becsülöm!Egyetértve a fejlődés irányával támogatom továbbra is a mozgalmat,mert kell a változás sőt szükségszerű!Üdvözlettel Nagy Sándor

    VálaszTörlés
  18. .... sokan féltik az állásukat + elérkezett a farsang ideje kéne egy álarcos vonulás mondjuk a Európai Unió Háza található (Budapest, II. ker. Lövőház utca 35. a Millenáris Parkban) tól a parlamenthez

    VálaszTörlés
  19. rogán legyen férfi ...megígérjük h elszámolunk a tüntetés költségeivel ha előbb elszámol a hivatali ideje alatti vagyon gyarapodásával
    https://www.youtube.com/watch?v=bB4PzwdxClA&feature=youtu.be

    VálaszTörlés
  20. "És ez tegnap óta nem az én, vagy az OGYM célja, hanem ezer emberé, akik képesek együttmozdulni, a következő események szervezőerejévé... "

    Gábor! nem akarom hosszúra ereszteni a szöveget, csak egy kérdésem lenne: tudod, hogy hogyan halt meg Che Guevara?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanúgy, mint a mezei nyulak, csak utóbbiaknak a nevét nem ismered, lám ;)

      Törlés
  21. Kedves Gábor, lehet a számpéldámon vitatkozni, de a lényegen nem változtat.

    Csupán az ellen oldalt becsülve: kb. 1,5-2 millió kedvezményezettnek vitathatatlanul nagyon jó és előnyös O.V. kormánya. Közöttük, legkevesebb 100.000 kemény érdekérvényesítő, akik létszámuk többszörösét képesek mozgósítani. Azok akik „alapvetően megbízhatósági alapon” pozícióba került állami, intézményi, felső és középvezetők, aztán meg még a pályázatokon nyertes vállalkozók, „nemzeti civilszervezetek”, számos támogatott alapítvány, kedvezményezett egyházak, elfogadásra berendezkedett értelmiségiek, sok-sok színész, művész, sportoló, media-munkás, stb. (Csak pl. fociedzőkből van 8.000, akiknek feltételezem, igencsak jól jött a kormányfő hobbija…)

    Ti meg „felesküdő ezren” N É P G Y Ű L É S T tartottatok, és megfogalmaztatok 6 pontot?

    Képzeld el, hidd el nekem Gábor, hogy mind a hattal egyetértek magam is.

    A különbség az közöttünk, hogy én azt mondom, hogy ez nem ilyen eccerű, ahogy azt Tuareg elképzeli: Összegyűlünk százezeren és „átalakulunk Alkotmányozó Nemzetgyűléssé”?

    Hogyan gondolod? Még ha hinnél is a sikerben…, (gyanús, mert ennél sokkal okosabbnak gondollak) ugye nem gondolod, hogy ez demokratikusabb, korrektebb, elfogadhatóbb lenne, mint a NER mantrázása?

    Tetszik, nem tetszik, de én a 6-ból egyetlen követelést látok kikényszeríthetőnek: az előre hozott választást. Ez az egyetlen olyan pro primo cél, amellyel valamennyi ellenzéki megosztottság nélkül egyetérthet. Méressen meg a valós többségi népakarat!!!

    Egységes egyetértésben azt kell kikiáltanunk, hogy a 2014-ben született választási eredmények nem felelnek meg a valós népakaratnak! A szavazásra jogosultak 27 % nem adhatott felhatalmazást korlátlan hatalomra, az egyeztetés nélküli törvénygyárra, a teljes közigazgatás bebetonozott átalakítására…, mert alapvetően hamis a NER mantrázása és nem kapott olyan felhatalmazást O.V., hogy 30-50 évre előre elkötelező döntéseket hozzon valamennyiünk nevében.

    Részletesebben?

    Néhányszor már belinkeltem a mai Mo-n mi a naponta nem aktívan politizáló civilek közösen megoldandó feladatát (jogállamban és logikusan, szerintem):

    http://www.jatektan.hu/tuntetesek2.html

    VálaszTörlés
  22. különbség az közöttünk, hogy én azt mondom....
    1,5-2 millió kedvezményezettnek nyugodtan oszd el kettővel jó-néhányan kárvallottai annak a kedvezménynek .. amiről már nem a kormány tehet szerintük
    pályázatokon nyertes vállalkozók- meg szívták igyekeznek korrupcióval érvényesíteni a nyereményt
    + tegyünk hozzá 20 e biznisz operátort akik 80e ért pártot alapítanak ...

    az előre hozott választást.? a törvény az törvény demokratikus vagy sem de választási törvény meg van csinálva max nem a fidesz kdmp hanem a kdmp- fidesz jön ki belőle
    / majd orrbán ledarálja mint a kisgazdákat / mo kft alapítói okirata

    oda kell enni magunkat ...az agyukra kell menni..... mindenért tüntetni- amíg lehet, Strasbourgi feljelentésekre biztatni költségeikre gyűjteni, polgári engedetlenségi akciókat szervezni stb

    sztem... tuareg legalább szervez, alkalmakat a beszélgetésekre .. vélemény konszenzus az
    utcán ... mivel a politika kiüresedett újra kel teremtenünk... sajnos, és ezért mondják h kell vissza mennünk 25 évet... minél több vélemény hangzik el annál jobb..
    folyatni kell a szabad mikrofont a skandálást - hang és vélemény keresést.. sőt vitákat kell kezdeményezni de a végén mindig újra és újra .. összefoglalni mi az amiben újólag és eddig is egyetértettünk.. ellenkező eseteben .. egyetlen reményünk h a elkövetkező egyik örökös vmely elkényelmesedett tagja kevésbé lesz habonyi
    -alkotmányt akarunk mert nem királyt hanem közszolgákat választanánk
    -egyenlő jogot akarunk- elszámoltatást, amit eleve kizár a mentelmi jog
    -demokráciát akarunk mert civil kontrollt akarunk- arccal az XXI századi e-demokácia felé


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, de ide is bemásolom:

      ============
      Azt kellene már megérteni, hogy rövid úton csak két lépcsőben váltható le a rezsim.
      Már a 2014. áprilisi is simán megnyerhető lett volna, ha tudatosul a szavazókban, hogy csak és kizárólag arról szól az első lépcső, hogy folytassa-e a Fidesz, vagy ne.
      (Ebben a "cél-szűkítésben" még a jobbik is érdekelt lett volna... Gyakorlatilag egyedül az MSzP hitt abban, hogy egyfordulósan megőrizheti a "legnagyobb ellenzéki" szerepet... Minden más pártnak előnyösebb lett volna a kétfordulós!)

      Tehát, előbb elküldeni, majd az elküldés után lehetséges az újra kezdés.

      Átmenetiben pedig kb. 100 nap alatt egy demokratikus működést előkészítő kormánynak jogszabályilag rendbe kell tennie az "O.V. kreálta torzót" és megteremteni a következő egyszerű többségi kormányzás lehetőségét, és persze kiíratni a helyzetnek megfelelő kétfordulós (-kampányvitás-alkudozós-egyezkedős-kompromisszumkényszeres) szabad választás lebonyolítását...

      Azért bukott meg az összefogásosdi és azért bukhatnak meg a mostani kezdeményezések is, mert különböző hangoskodó csoportok képtelenek megegyezni a folytatásban, a "hogyan tovább"-ban.
      Vegyük már észre azt is, hogy semmivel nem vagyunk jobbak és tökéletesebbek mi civilek, mint a pártjaink!!!

      Amíg ezt a kettős feladatot nem választjuk szét, addig marad az önkény, stb.

      "Olvasd lassan, szótagolva": Előbb nagy többséggel elküldeni és csak aztán versenyezni a folytatás-újrakezdés hogyanjára összerakott programokkal.

      Az első lépcső ugyanis megnyerhető még az önkényesen diktált választási szabályok ellenére is! A második után pedig feltehetően egy nagyon nem jó kormányzás következne, de ezerszer jobb és demokratikusabb, mint az utóbbi 4,5 évben.

      Törlés