2014. június 25., szerda

Sok kis Gyurcsányra lesz szükség

Időnként leírom, hogy az Ország sorsa szerintem a DK sorsától függ. Az egyetlen ellenzéki alakulat, amelyik képes tömegpárttá érni, és ezzel egy jövendő választási győzelem derékhadát képezni. És októberben el is dől a DK sorsa, úgy tessenek készülni.



Az önkormányzati választás sorsdöntő lesz. Látszólag persze arról szól majd, hogy milyen színekben nyernek polgármesterek a különböző településeken, és lesz-e mellettük önkormányzati képviselői többség. Valójában meg ez a legkevesebb: a választás igazi tétje 2018, és az akkori nyerés esélyeinek megteremtése. Szóval sorsdöntő, de nem azért, amire valójában kiírják, és aminek látszik. Jelen mondanivalóm szempontjából lényegtelen, hogy a települések mekkora részét viszik el a Narancsok, hol lesz ellenzéki győzelem, és hol triumfál a Jobbik. Még az sem szempont most, hogy szólóban indul-e a DK, és hol, meg erről már úgyis írtam, nincs újdonság, és a mondandóm fontosabb ennél. Ahhoz azért nem kell Nostradamusnak lenni, hogy abból induljak ki: az önkormányzatok döntő többségében a választás végeredményeként a Demokratikus Koalíció ellenzékben lesz. Sem az RTL Klub, sem az utcai aktivizmus megkezdése nem tudja néhány hónap alatt oly mértékben megfordítani a közhangulatot, hogy a Narancsfölény eltűnjön, egyszerűen a választói tömeglélektan nem ilyen időtávban működik.


Csakhogy épp ez az ellenzéki lét a DK további erősödésének betonkemény alapja, már persze ha jól él a lehetőséggel. Képzeljük el egy pillanatra, hogy egy településen a Demokratikus Koalíció nyeri a polgármesteri posztot, és ahhoz, hogy többsége legyen, szükséges lesz számára az MSZP és az Együtt képviselőivel való együttműködés. Az Együtt még oké, bejut pár tök tapasztalatlan képviselővel, de az MSZP felhozatal már nem fog változni: látszik az éppen folyó tisztújításaikból, hogy ugyanazon kiégett, a Fidesszel rég együttműködő emberkék fognak újra bejutni. És a DK sem rendelkezik tömegesen profi felsővezetőkkel, hogy menetből átvegye városok kulcsát, és azokat sikeresen kormányozni kezdje, úgyhogy egy új polgármesternek úgy kell elkezdenie a dolgok rendberakását, hogy csak saját tapasztalataira alapozhat, meg egy ingatag többségre. És egy várost nagyon el lehet cseszni ilyen esetben, erőskezű polgármester nélkül ugyanis a képviselői többség válik a település urává, és akkor jönnek a régi MSZP-Fidesz kereszthidak. Aztán polgármester legyen a talpán, aki az önérdekek mentén szétszaladó többségi ménest egy irányba tudja terelni.


Szóval sokkal tisztább és elvszerűbb dolog a DK-nak önálló ellenzéki politikát folytatni a városokban, mert ha azt jól csinálja, akkor 2018-ra olyan embereket tud felépíteni, akik akár parlamenti jelöltekként, akár polgármesterjelöltekként már rossz kompromisszumok nélkül is simán nyerhetik a választásokat. A Demokratikus Koalíciót az önkormányzati politizálás minősége teheti naggyá, és végül Váltópárttá. A Parlamentben még akkor sem jelent majd jól látszódó erőt, ha frakciója lesz, éshát úgysem a bábszínház a legjobb színhely a tömegek elérésére. Az utcai aktivizmus, ha jól szervezett és egységes, erőt adhat, és ezzel szavazókat is, de önmagában szintén kevés. A jó vezetői szintű kommunikáció adott, a Feri, a Gréczy, a Kerék-Bárczy kiemelkedően jó média-alanyok, és még van pár góré rajtuk kívül is, akitől nem kapcsol el az ember más műsorra. Ennyivel föl lehet menni 25%-ig, de aztán bedugul a szavazatgyűjtő palack. És ott jön be a jó helyi politika, ami behozhatja a hiányzó 15%-nyi választót, hogy egy klanya 40%-os támogatottsággal Orbán lazán és 2/3-dal eltakarítható legyen.


És azt a 15%-nyi pluszt meg is lehet ám szerezni, és a megszerzésének a lehetőségét a következő hónapokban lehet megteremteni. Ellenzéki szerepben soha nem az számít, hogy épp hány darab képviselő van kisebbségben, a fegyelmezett Narancs szavazógép éppoly hatékonyan átnyom minden akaratot, akár szűk, akár bőséges. Ellenzékben a képviselők MINŐSÉGE az egyetlen szempont. Egy tökös, fölkészült, tisztességes és a politikára élethivatásként tekintő DK-képviselő többet ér, mint 5 kókadt ellenzéki lúzer. És ezért mondom, hogy sok kis Gyurcsányra lesz szükség, mert hát ezek a fogalmak az országos politikai mezőnyben pont Őrá illenek, nemdebár. Leírom majd részletesen, hogyan kell jól politizálni ellenzékben egy önkormányzatban, de az önállóan kifejtendő téma. Most csak annyit erről: a képviselő-testület, meg a bizottságosdi nem az alapja, hanem csak a cirkusza a jó ellenzéki helyi politikának. Csak egy színtér, ahová a létező és fölkarolt lakossági problémák bevihetők, és eltökélt és hiteles kommunikációval megmutathatják a helyieknek, hogy mire lenne képes városvezetőként az, aki most ellenzékben tevékenykedik. De a lényeg, az igazi ellenzéki aktivizmus az bizony a házakban és az utcán zajlik, és erre a DK kivételesen jó aktivista-serege adja meg a biztos talapzatot.


Szóval a DK sorsa, és ezzel az Országé is nagyjából azon múlik, hogy képes lesz-e megtalálni a következő két hónapban azokat az elhivatott embereket, akik hajlandóak az életüket föltenni a politikára. Hisz az önkormányzati képviselők fognak a Nép felé "látszani", az Ő ellenzéki tevékenységük képes tömegeket megszerezni a következő évek során. Nincs annak értelme, hogy most csak belökjön a Demokratikus Koalíció valakit, aki épp arra járt, mert akkor a kulcsfontosságú következő évek a későbbi parlamenti és polgármesterjelöltek fölépítése szempontjából üresben fognak leperegni. MOST kell megtalálnotok azokat a Kisgyurcsányokat, akik a jövendő városvezetők lesznek, ha pedig ez nem sikerül, akkor 2018-ban is bukta lesz mindkét választáson. Mikor most akár szólóban, akár összefogásban képviselőjelölteket, helyenként polgármesterjelölteket állít majd a DK, ez legyen a fő szempont: vajon alkalmas lesz-e a jelölt a település vezetésére végül. Ha ezt a szempontot érvényesíti a Demokratikus Koalíció, akkor sikeres lesz, mindannyiunk érdekében, ha meg mindenféle egyéb prioritásokat akar követni, akkor biz a kudarc borítékolható. Szóval ez volna itt a következő hónapok legfontosabb feladata.

És ez nem is kevés.


24 megjegyzés:

  1. Elképzelésem szerint "kis Gyurcsányt" csinálni csak azok az emberek tudnak, akiknek ott a párton belül elég szélés körű az ismeretségük először is. Másodszor pedig sok olyan ismerősük van párton kívül - akik majd hajlandók lesznek belépni a DK-ba - akik becsületes, jó szakemberek, karakteresek, s teljes szívvel és erővel, kellő hanggal tudják támogatni a DK politikáját. Van ilyen 1-2 ember, de ez kevés! Ki ismert annyit, amennyi kéne? Sokat! Nekik bizony már jelentkezni kéne, nem önjelöltnek tartva magukat, de ésszel, szívvel, lélekkel, kitartó lábakkal és hanggal rendelkezve "szolgálatába" állni az ügynek. Lesz ilyen? Lesz ilyen sok kis Gyurcsány?????

    VálaszTörlés
  2. Gábor megint nagyon jót és igazat írtál. Ide olyan tökös emberek kellenek mint Gyurcsány. Én biztos vagyok abban hogy a pártban vannak olyan emberek akik alkalmasak erre csak rájuk kell találni. Ez fontos feladat és sajnos az idő elég kevés.

    VálaszTörlés
  3. Jó reggelt! Gondolom ez az írás is eljut az érintettekhez. A leírtakat alátámasztja Esztergom példája, hiába nyerte meg a város kulcsát egy független ha a narancsosok az utolsó négy évben is keresztbe tettek.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nem kisebbek Ők sem, mint Gyurcsány. Csak a perifériás keringést kell fenntartsák. Anélkül ugyanis a centrális is összeomlik.. ;) sverde

    VálaszTörlés
  5. Kis Gyurcsányról már gondoskodott Bognár Edina és Dobrev Klára. Ugyanolyanok , mint Ferenc, ők sem lesznek.
    Én azt gondolom, hogy a demokráciábanőszintén hívő, és másokat meggyőzni is képes, okos emberekre van szükség. Mindenhol. Igen, az Önkormányzatokban IS. De két nagyon fontos hely van még, ahol ezekre az emberekre van szükség:
    1. Az utcán (villamoson, Tesco-ban, fodrásznál, kocsmában, kitelepüléseken)
    2. És ami eddig nagyon el volt hanyagolva: a MÉDIÁBAN. Tudom, ehhez pénz is kéne, nekem sajnos nincs, a nyugdíjamból megélek, de ezen felül kevés az, ami marad, nem tudok belőle tévécsatornát venni. De mindenképpen ebbe az irányba kell elmenni. Vannak nagyszerű újságírók, akik ideológiailag egyetértenek velünk. Ők kell, hogy megértessék a pénzemberekkel, amit itt már mindnyájan érzünk: Orbán nem maradhat örökké a nyakunkon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz! Olyanok Ők sem lesznek, mert ahhoz Gyurcsányt kellene klónozni. De ugyanolyan eltökéltek, és hitelesek még lehetnek, ez pedig egy tanulási folyamat eredménye. A megfelelő, és alkalmas emberek kiválasztásának nem az az alapkritériuma, hogy bírnak-e ugyanazzal a képességgel, hanem az, hogy bírnak-e a tanulás, a fejlődés képességével, hogy kis Gyurcsánnyá válhassanak.

      Törlés
  6. Már csak azért is szükség lesz sok kis (és nagy) Gyurcsányra, mert ha a DK megerősödik, akkor szerintem a 2018-as választások idején Fletó éppen előzetesben lesz koholt vádakkal, vagy pedig teljes energiáját arra kell, hogy fordítsa, hogy a karakter-gyilkosok ellen védekezzen.
    Mozigépész

    VálaszTörlés
  7. Szerintem Gyurcsányból elég egy is, ezzel persze nem Gábornak szeretnék ellentmondani, de szerintem mindennél fontosabb a párt bázisának építése. Fontos, hogy minden településen legyen szervezete, vagy legalább egy képviselője a DK-nak. Ezeket a szervezeteket, képviselőket választó kerületenként a leghatékonyabb összefogni(Fidesztől lopva :).Fontos, hogy az információk oda-vissza áramoljanak.

    VálaszTörlés
  8. Igen,nagyon jól látod Gábor.NadeElöször is vegyük azt,most én a szükebb környezetemről a volt választó kerületemről példálozok.Én mint alapító tag a DK-nál(azt híszem elsőként léptem be a DK-ba a megyében)Én demokrata voltam mindig,még az átkosban is.Megalakult a Nyíregyházán az 1.-es számú választó kerület.Elöször is tudomásom szerint akik a Nyíregyházi DK-ba léptek azoknak mindenkinek MSZMP-és műltal kerültek a DK-ba.Ez idáig nem is baj.A vezetőségi választásnál vezetővé választottak,mint Títkár.Én elöte már a Szolidaritás Mozgalom tagja volam(ott is alapitó tag).Én mint Szolis aktivista állandóan jártam fel Pestre minden szoli megmozdulásra,vagy egyedül,vagy Szoli tagokkal.Közben tagja voltam a Demokrata Platformnak,Chartának és a Táncsis alapítványnak.Oda renszeresen jártm az előadásokra,rendezvényekre.Mikor választókerületi vezető lettem(ahol Vojnik Mária volt az elnők)továbbra is jártam már akor a DK rendezvényekre Pestre,színte állandóan egyedül.Aki leginkább útasításokkal látott el az a két Országos Tanácstag volt.Hozzá teszem útasításokkal.Mikor többször megjegyeztem,hogy ilyen vagy olyan rendezvény van Pesten,menni kellene a többi vezetőknek,tagoknak is.Erre a két Orszgos Tanácstag Pál Zoltán és Tóth Miklós mindig leugatott,hogy ne menjek sehova,azt csináld amit mondunk.Természetesen én ennek ellenére ott voltam a DK Pesti rendezvényeken.De azok után mikor azt monta nekem ez a két Országos Tanácstag,hogy csinálhatok bármit,én akor is egy nagy senki maradok,mivel nincs MSZMP munkásmozgami multam.Én ekor lemondtam a vezetőségi tagságomról,de DK tag megmaradtam.Aztán jött a tísztújjítás ahol vezetőségi cserék voltak,de ez a két Országos Tanácstag továbbra is játszották a fejüket.Az új vezető Hunyadi János,látva az aktivitásomat a közéletben és a Facebbokon,vezetőségi tagságom nélkül mindig meghívott a vezetőségi gyűlésekre.Az egyik színtén MSZMP múlttal rendelkező DK vezető megkérdezte a az elnőktől,hogy ez a szarjankó mit keres itt a vezetőségi űlésen.Nem szeretek,mert én sem MSZP sem MSZMP tag sose voltam.Sőt az átkosban is ott tettem nekik keresztbe ahol tudtam.Ezért mindig a fél lábam a börtönbe volt,de nem tudtak rám bízonyítani semmit.Most,hogy JAJKÍÁLLTÁST TETTEM a Facebookon alapszervezeti vezetők rögtön kaptak az alkalman és kizártak a DK Pártból.Most összeomlott totálisan a DK a választó kerületben,sok DK tag sérelmezte a kízárásomat és kilépett vagy nem is érdekli a DK.Tagságom allatt állandóan kerestem a DK vezetőségi útánpotlást,több kevesebb sikerrel.ponzorokat is tudtam volna szerezni,csk féltették a vállalkozásukat.Mindegyik azt mondta ha változik a légkör akor igen.Most egy nagy űreség van a választó kerületi DK-nál.Semmi tevékenység nincs.Ezt azért írtam le,mert Gábor nagyon optimista a jövőre nézve a DK-nál,ami természetesen Ő így látja és remélem jól látja.De nekem egészen más a tapasztalataim.Továbbra is a DK híve vagyok,de itt a helyi tapasztalatok egészen mást mutatnak.

    VálaszTörlés
  9. Tehát a kis Gyurcsányokat itt nálunk ellehetetlenitik.

    VálaszTörlés
  10. Ahogy bővül a DK, úgy kerül az "alomba" egyre több oda nem való ember, akik kifúrnak olyanokat, mint te Józsi.
    Sebaj. Itt a Kétfarkú Kutyapárt, ha a DK nem válik be. :)

    VálaszTörlés
  11. Naív Demokrata! Ez a DK már messze van a kezdetektől sajnos. A volt Mszp-sek még mindig "visszanyalnak". Lepaktálnak és folytathatnám. Meg kell hallani az igazi demokraták hangját!

    VálaszTörlés
  12. Nekem más tapasztalataim vannak! Én is DK-s vagyok, de nem érzem ezt a volt MSZP-s dominanciát. Én más pártnak még nem voltam tagja tapsztalatom sincs a kampányban így ott kimondottan jó is hogy vannak olyan volt MSZP-sek akik már tudják mit kell csinálni.
    Szerintem nincsenek igazi meg nem igazi demokraták a DK-ban! Ha vannak lepaktálók akkor azok vannak minden pártban, annak semmi köze ahhoz, hogy ki melyik pártból jött.

    VálaszTörlés
  13. Névtelen2014. június 25. 8:19
    Így igaz! Olyanok Ők sem lesznek, mert ahhoz Gyurcsányt kellene klónozni. De ugyanolyan eltökéltek, és hitelesek még lehetnek, ez pedig egy tanulási folyamat eredménye. A megfelelő, és alkalmas emberek kiválasztásának nem az az alapkritériuma, hogy bírnak-e ugyanazzal a képességgel, hanem az, hogy bírnak-e a tanulás, a fejlődés képességével, hogy kis Gyurcsánnyá válhassanak."
    Én ezt látom Szabó Gáborban, ezért csatlakoztam hozzá...

    VálaszTörlés
  14. http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/06/vajon-mi-tuareg-titkos-celja.html
    csak a forrás miatt hozom ide!
    "rossz kompromisszumokat még időlegesen sem kötök. Tehát, akkor az egyes elképzelhető önkormányzati választási szitukra most KŐBE VÉSEM, mit fogok tenni. Szavamat meg soha nem szegem, aki már kötött velem megállapodást - párszázan ezt megtették már - azok tapasztalatukkal igazolják ezt. Tehát amit leírok, az ÚGY LESZ, és sehogy máshogy."

    ""Hárompárti megállapodás - ezen a következőkben a DK-Együtt-MSZP hármast értem - esetén NEM INDULOK polgármesterjelöltként. Nem leszek bűnbak egy rettenetes vereségben, ha úgy tetszik nem leszek a kerület gyurcsányahibása. Nincs rajtam kívül olyan ember, aki Kocsist le tudná győzni, de erre majd az érintettek élesben rájönnek, nincs erről egyelőre több mondanivalóm. Nem fogok kampányolni sem pro, sem kontra, egyszerűen a választási kampány időszakában nem lesz nyolckeres politikai téma a Blogomban. Ha valami csoda folytán ez a hárompárti formáció engem kér föl polgármesterjelöltnek, azt NEM VÁLLALOM,""

    ""A három párt önálló indulása esetén a DK fölkérését vállalom, más pártét nem. Amennyiben a DK MÁS polgármesterjelöltet állít, úgy NEM INDULOK, tekintettel arra, hogy saját szavazóbázisom épp miattam most is a DK mellett állt, és nem kívánom a DK mostani kerületi ellenzéki elsőségét elvenni. Kampányra ugyanaz, mint a többi esetben: passzív szemlélődés.""

    (ugrás vissza :) "Kétpárti - DK-Együtt - együttműködés fölkérését polgármesterjelöltségre VÁLLALOM, ............Ez esetben erős ellenzék jönne létre, amelyik vezetésemmel nagyjából néhány hónap alatt sarokba tudná szorítani a kerületi Narancshatalmat.""

    Hát ennyit a kis gyurcsányokról :)
    OM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, hogy a saját blogomon reklámozod a saját blogom egy másik írását :)))

      Törlés
  15. Sok kis Gyurcsány nen fér meg egy csárdában.

    VálaszTörlés
  16. Küzdenek is :)
    OM

    VálaszTörlés
  17. Mindent összevéve nem sok kisgyurcsány kell, hanem sok demokrata, olyanok, akik meg is tudják győzni a demokrácia fontosságáról a választókat. Szóval és tettel.
    Mondjuk az is igaz, hogy a Fideszben sincs sok kis Orbán, csak egy.Az összes többinek csak jó hosszú nyelve van.

    VálaszTörlés
  18. Ha a DK programjával további terveivel,célkituzéseivel egyetértesz- képviseld ------nem kell ahhoz kis Gyurcsánynak lenned ----add magad DK szineiben a felelősség rajtad áll ----mert ha sikerul valakinek bekerulni a testuletbe - a kerulet vagy telepulés a legfontossabb de mindezt buszként DK-s-ként tenni

    VálaszTörlés
  19. Minden hozzá szólásnak van mondani valója kis Gyurcsány nagy Gyurcsány ne legyen a párt neve maradjon meg DK-nak így jó. Elnöke igen Gyurcsány Ferenc !

    VálaszTörlés
  20. - vacgab -
    Olvasva a kommenteket, szerintem egy kicsi értelmezés elkél: a "sok kicsi Gyurcsány" - az egy emberi minőséget és tartást jelent, nem magát a személyt...és persze az az egyenesség igencsak elkelne a demokrata-deficit felszámolásához, ami ma az országot megbénítja...
    és ezzel összefüggésben: a demokrácia-deficit felszámolása kb. az orbáni gondolat-vírus kiirtását is jelenti, ami nem megy a sok fidesz-gerjesztett bomlasztó gondolat felszámolása nélkül...
    ...ami annyit tesz, hogy nem kell rajongani Gyurcsányért, nem is kell szeretni, de az érvek és tények nélküli reflexeket le kell győznie sokaknak (akik demokratának tartja magát, annak mindenképp), azaz a fejekben Gyurcsány Ferencet "rehabilitálni" kell - enélkül nem fog menni, és erre a DK, hiszem, hogy képes lesz!
    Ha meg nem, akkor roló lehúz, ajtó-ablak bezár, és irány egy működni képes demokrácia.
    - vacgab -

    VálaszTörlés
  21. Az írás jó. A tartalmával egyetértek, sőt! Úgy jó másfél éve a Galamus csoportnál megjelent egy írás, ami arról szólt, hogy Gyurcsánynak nem kellene most sokat törődnie az adott helyzettel (akkori!) hanem a pártépítésre kellene minden erőt fordítani, és'18-ban egy jól felépített és erős ellenzéki párttal felvenni a versenyt Orbánékkal. Az író fehéren feketével levezette, hogy a bal oldalnak miért nincs esélye sem a 14-es választások megnyerésére. Még a 2/3-ot sem tartotta lehetetlennek. Sokan akkor legszívesebben (Mihancsik Zs.) egy kanál vízbe fojtották volna. Utána nézhetsz, ha van energiád hozzá... Akkor is, most is az a véleményem, hogy 18-ra kell erősen koncentrálni. Menni menni, keresni embereket, szervezni, és elhitetni az emberekkel, hogy ez az egyetlen jó megoldás. (Más. Mi a francnak kell leállnod mindenkivel összeakaszkodni, vitatkozni? Kinek jó az?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyannyira egyetértek, hogy már 2013 szeptemberben ezt írtam. ;)

      A cikk:

      http://tuholepafarao.blog.hu/2013/09/07/295_varj_feri

      Törlés