2014. június 7., szombat

DK: demokráciából, elvszerűségből jeles

Tegnapi írásomban egy olyan veszéllyel foglalkoztam, mely előbb-utóbb minden pártban megjelenik, mihelyt sikeressé válik. És az EP Választáson a DK elindult a sikeresség útján, az az út viszont nem lesz rögmentes, és a legnagyobb veszélyt a jövőjére nem a külső ellenfelek jelentik.




Minden pártba beépülnek emberek, ki más párt érdeke teljesítése érdekében, ki csak magáncéljainak elérésére, meg még ezer motiváció lehetséges. Mindenütt van ugyan etikai bizottság, van ahol ennél keményebb a belső ellenőrzési rendszer, de azt sem szabad azért túlturbózni, mert onnantól már az bolsevik alakulattá válhat. Egy jó párt, mint minden sikeres szervezet a jó egyensúlyokra épül: engedi a személyes szabadságot a tagok tevékenységében, de ugyanakkor meg tudja előzni a nevével való visszaélést is. És ezt elsősorban akkor tudja megtenni, ha nem egyfajta "belső elhárítással", hanem elvek konzekvens képviseletével jelöli ki a követendő utat. Így aztán gyorsan kijön, ha valaki ezen erkölcsi normáktól eltér, nem kell földfedezni a delikvenst, hisz megmutatja Ő önnönmagát.

Egy párt pedig akkor képviseli konzekvensen az elveit, ha magára is ugyanazokat az elveket alkalmazza, mint amit programjában meghirdet: mondhatni vizet prédikál, és nem iszik bort. És ez rettenetesen nehéz feladat, hisz egy szervezet mindig tele van személyes kapcsolatokkal, barátságokkal is ekként, és mikor a barát téved rossz útra, akkor az érzelem mást javasol mint a ráció. Ám a személyes megbocsátások, a dolgok elsimítása előbb-utóbb - inkább előbb - oda vezet, hogy kettős mérce alakul ki: ha más követi el, akkor ütjük, ha meg saját, akkor szőnyeg alá söpörjük. És épp ez az út, amin egy párt a hitelességét a szavazók számára elvesztheti, hisz a végtelenségig nem lehet eltüntetni ügyeket, azok úgyis kibuknak, és akkor helyrehozhatatlan károkat okoznak a közösségnek. Nem kell messzire mennünk ezen összefüggés bizonyítására, elég az MSZP agóniáját eszünkbe vésnünk, ugyanis pont emiatt az erkölcsi kiürülés miatt tart a süllyesztő felé. Ismerjük jól a mentalitásukat, minden kritikára összezárás, bevédés, "mi kutyánk kölyke", aztán lassan akkora lesz a szőnyeg alá söpört problémagyülem, hogy heggyé nő, és ledobja magáról az egész pártot.


És itt van még egy fontos szempont: ha a kettős mércés összezárósdi egyszer megtörténik, akkor új normát is teremt, hisz ha neki lehet, akkor nekem is, nemde. És elharapózik a szervezetben, és előbb-utóbb azt minden hierarchia szintjén megbetegíti. És ha a választók mind országosan, mind helyben azt látják, hogy egy párt apparatcsikjai fedik előle az igazságot, akkor már csak idő kérdése a negatív végkifejlet. Igazából a felsővezetés szintjén szűrhető a legkönnyebben a dolog, ott kevés a szereplő, látszik ha valaki tévutakra téved. Az igazi veszélyt a középszint erkölcsi felpuhulása jelentheti, mert ott bizony már sokan vannak, és nehéz fölfedni, majd kezelni a problémát. Az ilyen jellegű eseményeket utólag már nehéz kezelni, mert olyanok mint a rák: ha egyszer kiterjed, akkor a túlélési esély napról napra csökken. Megelőzni kell, odafigyelni és azonnal lépni, vállalva annak konfliktusait.

Konkrét személyen mutattam be tegnap, hogy kezdődik egy ilyen folyamat: Tölgyes Péter nevű Adminisztrátor egy a Demokratikus Koalíció nevét viselő nagylétszámú fészbukcsoportban cselekszik oly módon, ami pont ellentétes a DK meghirdetett elveivel. Kérdezték tőlem páran, hogy miért is épp Vele foglalkozom, hisz állandó témáimhoz, Kocsis Mátéhoz, Vonához, Orbánhoz, Fodorhoz képest szinte nem is létezik. Nos, két dolog miatt. Az első annyi: a közismert személyek külső ellenségek, tehát veszélyeik épp ezért kisebbek, mintha a DK-t belülről hiteltelenítik el. A második pedig elvi: Tölgyes Péteren tudom bemutatni a "tölgyespéterek" viselkedési normáit, így a későbbiekben, mikor nyilvánvalóan újra előesnek majd hasonló viselkedési normák, elég lesz ráutalnom a mostani eseményekre, és már írhatom is az újabb eset konkrétumait hosszabb fölvezetés nélkül. Én személyekkel mindig csak annyiban foglalkozom, amennyiben precedensként tudom megmutatni egy elv meghágására.


És vissza a címre: a DK tegnap nem bizonyult részrehajlónak. Egy olyan emberről írtam tényszerű, ám negatív dolgokat, aki DK-s, ekként rendelkezik belső ismeretségi hálóval. Ha ez a Szocialistáknál lett volna, akkor cikkem megosztási sebessége radikálisan csökkent volna, tapasztalatból mondom. Nem így a DK-nál: pont ugyanolyan tempóban gördült végig mindenfelé, mintha egy külső szereplőről írtam volna. Ez pedig egyértelművé teszi: a Demokratikus Koalíció makkeszséges, épp oly erkölcsi normákat tanúsít befelé, saját tagjai felé is, mint amiket kifelé hirdet. Ezért adhatok jó szívvel egy jelest a tegnap cikk fogadtatása után a DK-nak. És akkor térjünk megint kicsit rá a "tölgyespéterek" névadójára, mert tegnap is nagyot virított. Ez persze törvényszerű volt, ez az embertípus ilyen: ha rajtakapják, akkor már csak kicsit oda kell figyelni, mert egyre mélyebben fog belekavarodni saját hálójába. Oknyomozói aggyal meg különösen könnyű az ilyesmit aztán földeríteni: ismert magatartásforma, könnyen kikövetkeztethetők a további lépései, amikkel még mélyebbre ássa magát az antidemokrata gödörben. Lássuk a konkrétumokat a tegnapi tölgyespéterizmusból.

Föltettem a cikket szokás szerint az általa Adminolt csoportba is, és ott olyasmi történt, amin hanyattestem a meglepetéstől. Rakétasebességgel kezdtek a poszt alá gyűlni a lájkok, soha abban a csoportban a közelébe nem került egyik írásom sem ennek a számnak. Hogy arányaiban megmutassam, miről beszélek: Gyurcsánynak most volt a születésnapja, és ugyanabban a csoportban a felköszöntő posztra 55 lájk gyűlt össze. Ez kimagasló szám, ezért viszonyítom ehhez. Namost a csoport Adminjának tevékenységét bíráló írásom a saját csoportjában 72 lájkig jutott. Az ilyet épeszű ember lázadásként értékeli, nyilvánvaló, hogy olyan dolgot írtam meg, ami telibe talált egy sokak által már megélt tapasztalatot. Ezzel szemben mindössze egy 8 fős Csipetcsapat jött be, és kezdte lelki útra terelni a sztorit, amire tényanyagnál, és elvi kérdésnél nem vagyok vevő. Ha egy Admin ilyen kiütéses vereséget szenved saját csoportjának tagjaitól, akkor az elég objektív visszaigazolása, hogy telibe kaptam az igazságot.


Éshát a Mi Tölgyespéterünk kudarcélményének hatására belecsúszott pont abba a gödörbe, amit már kiásott magának. Már nemcsak cenzorkodott, hanem kitiltott. Nem, nem engem, az mégiscsak überciki lenne, hanem egy olyan Hölgyet, aki közismerten a világ legbékésebbjei közé tartozik, és még csak részt sem vett a Tölgyes-féle Csipetcsapat és köztem zajló vitában. A kitiltott egyébként a saját fészbukos csoportom társadminja, és mivel ez nyilvános infó, így ezért érte Őt a bosszú. Namost ha egy Admin személyes bosszúra használja a jogosítványait, akkor ugyebár nem kell azt elmondanom, hogy mennyire van köze a DK normáihoz: semennyire. Nosza, meg is kérdeztem Tölgyes Péter Admint, hogy mi indokolja a kizárást. Majd újra rákérdeztem. Választ nem kaptam. És akkor nézzük delikátként, hogy az ilyen cselekvéseket hogy minősíti Tölgyes Péter, ha épp nem Ő az Admin, hanem más az, aki ilyet csinál.


Idézet Tölgyes Pétertől ebben a kérdésben, korábbról:

"Peter Tölgyes
Tekintettel arra, hogy újabb kitiltás történt a csoportban, méghozzá megítélésem szerint (noha évekig napilapos olvasószerkesztő voltam, tehát van némi gyakorlatom) mindenféle nyomós ok nélkül, kénytelen vagyok néhány kellemetlen megállapítást megosztani veletek.
1. Tegnap - csütörtökön - valaki törölte Béres Renátát, de ezt nem vállalta magára és meg sem próbálta megindokolni akkor, amikor nyilvánosan rákérdeztünk ketten is (megjegyzem, az egyik adminnal közösen), mi történt - és kisebb vita keletkezett belőle.
Azért is gyanítom, hogy a tényleges ok nem technikai hiba volt, mert amikor a vita csillapodtával, amikor mindannyian kezdtük elhinni, hogy a Facebook ördöge okozta, sikerült úgy csatolni Renátát a zárt oldalhoz, hogy csodák csodája, rögtön tag is lett, noha ez admin hozzájárulás nélkül nem ment volna...
2. Ma, pénteken az admin úgy avatkozott be két csoporttag, Илдико Чиба
és Déli Báb kissé elmérgesedett vitájába, hogy előbbit előzetes figyelmeztetés és indokolás nélkül törölte.
Mint említettem, van némi gyakorlatom, ráadásul jó néhány éve elég aktívan veszek részt a netes csatákban. Az admin munkájának alapja, hogy "őrizze" az oldalt. A trolloktól épp úgy, mint a túlontúl indulatossá váló vitáktól, a szélsőséges kijelentésektől.
Igen, egy ilyen jelentős, ráadásul zárt oldalon az adminok elsődleges feladata a szűrés. Ezzel együtt ennek bizonyos elvek alapján kell történnie, nem összevissza. Akinek ebben nincs gyakorlata, az előtte érdeklődjék, de tagot előzetes figyelmeztetés nélkül, sutyiban kitiltani - már elnézést -: TILOS!
Tilos azért, mert így csak elbizonytalanodáshoz vezet, az a gyanúja ébred az embernek, hogy egyéni szimpátia vagy éppen ellenszenv viszonyoknak van kiszolgáltatva.
Aztán meg az admin nem dönt el vitákat, főleg, ha kideríthetetlen, mi az oka annak, ha ketten vagy többen egymásnak estek és egymást sértegetik. Viszont az admin: figyelmeztet, méghozzá megkülönböztetés nélkül a vita két vagy több résztvevőjét arra, hogy fejezzék be a marakodást.
Én ezt többször megtettem, eredménytelenül. Az admin hallgatott, majd a vitatkozók egyikét, se szó, se beszéd, törölte.
Ez így mindenképpen helytelen. Gyanítom, hasonló történt Béres Renáta esetében is.
Szeretném, ha ilyesmi nem fordulna elő a jövőben, mert tönkre tudja tenni a hangulatot és az egész oldalt. Az adminoknak ki kell dolgozniuk valamilyen könnyű és könnyen betartható szabályzatszerűséget és ahhoz tartaniuk magukat, hogy a bántó szubjektivitást a minimumra csökkentsék.
Elnézést, ha úgy tűnik, hogy felfújtam a dolgot, de magától értetődik, hogy javaslom: Илдико Чиба ugyanúgy kerüljön vissza a tagok közé, mint az Béres Renátával történt. És előzetes jelzés nélkül tagot a jövőben lehetőleg ne töröljenek, mert én például a következő ilyen esetnél azonnal kilépek, pedig az oldal céljaival egyetértek és talán hozzá is tudok járulni a magam szerény eszközeivel e célok teljesüléséhez.
2013. július 19."

Nos Tölgyes Péter, mint egy másik csoport tagja, mélyen elítéli mindazt, amit Adminként saját maga tett. Hozzácsapom még, hogy egy rakás ismerősének elküldött egy engem lejárató privát üzenetet, ami nekem, aki a szemtől-szemben akciókat kedveli, nemkicsit visszataszító. Dehát ahogy a tegnapi reakciókból láttam, nemcsak az én hátamon áll föl a szőr az ilyen magatartástól. Na, de terjedelmi okokból ennyi most elég is, a lényeg: Demokratikus Koalíció: jeles, Tölgyes Péter: bukás.

Óvakodjatok a tölgyespéterektől...



23 megjegyzés:

  1. Szép estét! Megint csak a tényekre fókuszáltál. Teljesen egyetértek a leírtakkal. :)

    VálaszTörlés
  2. Gábor.Nekem 24 saját alapítású demokratikus csoportom van.több mint fele DK-ás csopotok.Minden csoportomban egyedül vagyok admin.A csoportokban a tagok 1500 és 3500 közöttt vanak.Igen volt akiket kizártam,ezek többnyire trollok,és a másik oldalról beszívárgok tagok voltak.Elöször csak a posztjaikat töröltem.Mikor ez sem használt a privibe konzultáltam velük,nem a csoportban.Ha ezek után is folytatták,töröltem.A két kezem újain megtudom számolni hány ilyen esett volt.Most,hogy kizártak a DK-ból a DK-ás csoportok úgyanúgy megvanak,monhatni nagy sikerrel müküdnek.Csak egy pédát mondjak KORMÁNYVÁLTÁST AKARUNK!!!! csoport is az enyém és ezt Te érzékeled a legjobban,hogy mennyire sikeres.

    VálaszTörlés
  3. Az elvvel teljesen egyetértek, amit írtál. Az érveidet is értem, tegnap olvastam a maga mellé esett Zsuzsannát is. Egyet is értek az általad leírtakkal, de érdemben azért nemt tudok mit mondani T.P-ről, mert nem járta arra - úűgy látszik szerencsémre, mert valószínűleg én előbb repültem volna, mint most ő. Én amit gondolok, ki is mondom, le is írom.
    Azért remélem, hogy az ilyen emberek beleesnek a maguk által ásott gödörbe. ... Ha nem először, akkor majd másodszor, de a zuhanás azt tuti!!!!

    VálaszTörlés
  4. heltai Zsuzsanna2014. június 7. 20:34

    Kedves Gábor! Hálás vagyok ezért a tesztfeladatért! Bár kis minta alapján készült, azért remélem tükrözi a DK állapotát.

    VálaszTörlés
  5. Pásztorné Gabriella
    Gábor! Emelkedj felül az ilyenfajta kicsinyességen! Látható volt tegnap is,hogy magára maradt az admin különös szabályaival.A tagok remélhetőleg meg fogják rendszabályozni. Én már csak mosolygok ezeken az idétlenségeken. Tedd Te is azt!

    VálaszTörlés
  6. Hát...keves Gábor, ezzel az írással sokat vesztettél nálam atetszési index-teszten..
    Ahogy tegnap is írtam az ominózus oldalon, kár személyes ellentéteiteket Tölgyessel kivetíteni egy csoportra. Ez az írásod- szvsz- többet árt, mint használ. lehet, hogy a te egodat hájjal kenegeti, ettől még nem más, mint értelmetlen önfényezés.. Bocs

    VálaszTörlés
  7. Én most nem akarom végigolvasni a csoport bejegyzéseit, de azért arra kiváncsi lennék, hogy két DK szimpatizáns milyen párbeszéddel jutott el erre a szintre! Én is tagja vagyok a Tölgyesi féle DK csoportnak, de még soha semmi rendkívülit nem tapasztaltam. Szerintem teljesen a DK szellemiségében csinálja a csoportot.
    Gábor mi volt az a mondatod ami kiverte nála a biztosítékot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látszik mindig valaki előadja a szokásos "ugyan mi bajotok Péterrel" szöveget.
      Tölgyes Péter eddigi ténykedés egy demokratától fényévnyire van.

      Törlés
    2. Az álnaivitás mindig szórakoztató. :)

      Törlés
    3. Mármint Ria álnaivitása, aki egyébként a Tölgyes Csipetcsapat oszlopos tagjaként objektív éppen. ;)

      Törlés
    4. Szabó Gabi egója és arroganciája sokakban kiveri a biztit.

      Törlés
    5. 8-ról tudok. Párezer meg egyetért. Jó arány.

      Törlés
  8. Tölgyes Péter DK melletti kiállása példaértékű. Úgy tűnik ő sem hibátlan. Az ő hibáira sem árt felhívni a figyelmet, de nem érdemes túldimenzionálni, intelligens ember révén biztosan ért a szóból.
    Hacsak az esetleges túltengő egója meg nem akadályozza ebben. Remélem, Péter belátja, hogy hibázott és megszűnnek az ilyesféle, egymást gyengítő ellentétek.

    VálaszTörlés
  9. Ez miből derül ki? Nekem egy szimpatikus aktív DK-snak tűnik.

    VálaszTörlés
  10. terlasz! Itt két ember vitájáról van szó! Azt honnan látod, hogy melyikük hibázott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A két cikk tényanyagából.

      Törlés
    2. Igen, abból lehet látni.

      Törlés
    3. Én továbbra se látom azt a bejegyzést ami elindította ezt az értelmetlen vitát! Látok egy képet amelyiken a "Ime Az Ember" nevű felhasználó totál hülyét csinál a Gáborból, de gondolom nem ez volt a fő gond.
      Ja és én se vagyok jobban a "Tölgyes Csipetcsapat oszlopos tagja" mint Gábor! Én is csak egy vagyok a sok tag közül, személyesen nem ismerem a Tölgyest, de szimpatikus amit csinál, ezért érdekel ennyire, hogy mit tehetett!

      Törlés
    4. Kedves Anikó, nem vagy jó szerepjátékban, higgy nekem :)

      Törlés
  11. Ria : Ha valamit letörölnek, "kozmetikázgatnak", azt valóban nehéz "látni".

    VálaszTörlés