2014. június 19., csütörtök

A Kihívás Napja

Feri bejelentkezett 2018-ra, és jól tette. Mint kritikus támogatója a legutóbbi mélyriportjára kivételesen csak annyit tudok mondani: briliáns. Pont az van benne, aminek lennie kell: Orbán kihívását tetszettek olvasni.




Gondolkodtam, hogy vajon megírjam-e ezt a cikket, nem okozok-e kárt ezzel, de aztán eldöntöttem: függetlenként két dolog miatt is meg kell írnom. Egyrészt, mert ahogy látom, sokan félreértették ezt a kulcsriportot a támogatói közül, nem árt tehát elmondani, mi miért történik. A másik, hogy ha ezt a stratégiát most elmondom, azzal nem okozok kárt, mert úgyis kivédhetetlen. Olvasóim megszokhatták, hogy ha valamivel nem értek egyet Gyurcsány, illetve a DK politikájában, azt szóvá teszem, a független attól független, hogy ilyesmiket is csinál. De mivel egy ideje érzem és értem, hogy milyen irányba mozognak a fogaskerekek, ezért aztán a hibának LÁTSZÓ dolgokat nem írtam meg. Pedig a Feri mást nem csinált az utóbbi hetekben, mint ahol csak megfordult, nyilatkozott egyet az önkormányzati összefogás szükségességéről. És én nem jöttem az azonnali ellenérv-készlettel, mert vártam. És a tegnapi interjú után már biztos vagyok benne, hogy jól tettem.

Rengeteg olyan véleményt láttam tegnap mindenfelé, hogy ugyanmá, mire jó ez az önostorozás. Előre kell menni, nem elbizonytalanodni és elbizonytalanítani, meg ilyesmi. Csaxólok akkor: pont hogy az előremenés bejelentése a riport. Előre ugyanis úgy lehet menni, ha az ember elszakítja a múlt szálait. És pont ez történt: tételes és részletes bocsánatkérés mindazokért a hibákért, amiket valóban elkövetett. És akkor értsük meg, hogy ez miért is fontos, sőt a legfontosabb: megérkezett ugyanis a Jövő Gyurcsánya, és letette az út szélére a régi Gyurcsányt. Hosszú évek óta folyik a karaktergyilkosság ellene, ám innentől ez ellehetetlenül. Egyrészt az emberek imádják, ha egy politikus nem hibátlan: annál becsülendőbb és szimpatikusabb dolog, mint bocsánatot kérni, tán nincs is. Nettó lélektan: senki sem hibátlan, és egy plebejus politikusnak, aki a Népből táplálkozik, nem is szabad tévedhetetlennek lennie, hisz a nép gyermekei sem azok. A Feri pedig az egyetlen plebejus politikus, beszéli a Nép nyelvét, és most ki is mondta a kulcsmondatokat. Az egyik oldalon ott van akkor mostantól a magát tévedhetetlennek mutató dölyfös Orbán, a másik oldalon pedig az Ember, akit Gyurcsánynak hívnak. Nem kétséges, hosszabb távon a Nép ki mellé áll.


Szóval mivel fogják innentől karaktergyilkolni? Minden olyan dolgot, amiért eddig támadták, azt hibaként elismert. Az emberek pedig nem szeretik, ha azt rugdossák tovább, aki megbánta bűneit. Az öntörvényű, hatalomvágyó, székéhez ragaszkodó ésatöbbi jelző többé nem használható, szerintem ülnek is a Vérnarancsok, hogy most mihez kezdjenek. Egyszerűen a Feri kiállt, kinyitotta a zubbonyt és annyit mondott: ide lőjetek. És innentől aki lő, azt a Nép kíméletlen, embertelen valakicsodának fogja tartani, úgyhogy erősen ellenjavallt a továbbiakban bármi ilyesmi. Aki mostantól Gyurcsányra céloz, az saját magát fogja telibe trafálni. A sebezhetőség megmutatása egy vérbeli politikust valójában sebezhetetlenné tesz. Az Új Gyurcsány az megfontolt, már nem öntörvényű, nem hatalomvágyó, az képes a hibák fel-, és beismerésére. Ez pedig már nem politikusi, hanem államférfiúi erény.

Az önkormányzati összefogással kapcsolatos nyilatkozatait is ezért nem bíráltam: éreztem, hogy valamiféle ilyen irányt vesznek a dolgok. Ebbe illeszkedik a július 12-i DK Tüntetés is Orbán ellen, és létük egyik legnagyobb hibáját követte el mind az MSZP, mind az Együtt azzal, hogy nem reagált azonnal pozitívan erre. Egyszerűen semmi stratégiai és taktikai érzéket nem mutattak ezügyben, vagy inkább így mondom: ezügyben sem. Van az egyik oldalon egy Ember, aki harcot hirdet ellensége, ellenségünk: Orbán ellen, és nem akarja fölmorzsolni ellenzéki társait, másrészről meg van két olyan balos tömörülés, amelyik sikeresen bemutatta végtelen kisstílűségét. Egyszerűen a nagyvonalúság és harcosság akkora kontrasztot teremt az Együtt és az MSZP kivagyiságával és passzivitásával szemben, hogy még a legkomolyabb máspárti szavazóknak is föltűnik, bármennyire is elkötelezettek voltak eddig. Innentől meg aztán nagyjából mindegy, mi lesz az önkormányzati választáson. Itt már Gyurcsányra és a DK-ra figyel valójában mindenki és július 12. után pedig az MSZP és az Együtt egyszerűen átcsúszik a futottak még kategóriába.


Szavazóik ugyanis természetesen el fognak menni a Tüntetésre, és mikor egy szavazó már eldönti, hogy nem a pártját, hanem a szívét és elveit követi, akkor az onnantól már meg is tette a pártjától való eltávolodás első és kulcsfontosságú lépését. Az Orbán elleni tüntetés már nem párttüntetés lesz, hanem a demokraták naggyűlése. Ott lesznek azok, akik ma még az Együtt és az MSZP szavazói, de pártjaik meg nem lesznek ott. És akkor a Demokratikus Koalíció neve új értelmet nyer: Demokraták Koalíciója, nem pedig magukat demokratáknak tartó pártok összefogásáé. Nem a Feri szívja el a többi ellenzéki párt szavazóit, hanem azok taszítják el Őket saját maguktól. Aztán majd lehet sírniríni, mert biz a végső hatása pont az lesz, mintha a Feri elszívni akarna: a demokraták mind megérkeznek a DK-hoz. Így aztán már egy önkormányzati választási együttműködés sem az lesz majd, ami eddig lett volna: nem egyenrangú felek koalíciója, hanem inkább a gólyavisziafiát játéka. A nagy cipeli a hátán a piciket, és már senki sem fog odafigyelni a picikre többé.

Három kulcsesemény egymásutánisága eldöntötte a jövő nagy kérdését: Ki lesz a Váltópárt? Gyurcsány tételesen elismerte mindazon hibáit, amikkel eddig Őt karaktergyilkolni tudták, innentől nincs miért nem rá szavazni a bizonytalanok között sem. Meghirdette az Orbán elleni harc első nagy utcai fordulóját. És erre az egyetlen létező rossz választ adták a "szövetségesek": elutasították. Hát ez a három esemény így egyidőben el is döntötte a következő négy év ellenzéki politikáját, mind annak irányát, mind jellegét, és azt is, hogy azt kik fogják végigvinni. Az erők koncentrálása megkezdődött, és azon az úton kezdődött meg, ami a magyar szavazók lelkivilágának megfelel: egy Nagy és esetleg pár kicsi. 1990 óta Magyarországon választást még csak nagy párt tudott nyerni, több középpárt soha, egyszerűen a bizonytalanok nem hajlandók kockáztatni: vagy az erősre, a nyerésesélyesre szavaznak, vagy senkire. És itt hónapokon belül látszik majd a közvéleménykutatásokban, ahogy a DK kilő fölfelé, az Együtt meg az MSZP pedig bezuhan az 5%-os parlamenti küszöb alá. És már kész is a Váltópárt, lehet végre egységesen, és erősen nekiindulni a hosszú és kompromisszummentes harcnak.

És győzni.


37 megjegyzés:

  1. Azért ez nem ilyen egyszerû, még sokat kell tenni a szavazatok elnyeréséért.

    VálaszTörlés
  2. Heltai Zsuzsanna2014. június 19. 8:50

    Kösz Gábor! Én is felkaptam a vizet emiatt az önostorozás miatt, főleg,mivel már ezerszer gyakorolt komoly önkritikát. Remélem jól látod és Mindent megteszünk ezért,h tényleg így történjen a folytatás!

    VálaszTörlés
  3. Sajnos azt érzem, a baloldal is fékez.Mintha a 2018 ig jól el vannak ebben az állapotukban.
    Ha túl kel a tészta a kelesztőben, kezelhetetlenné válik még a szakács számára is.Ezt valahogy
    nem azok döntik el, akiket létükben érint, hanem akik folyamatirányítók.És ez a nagy baj lesz.

    VálaszTörlés
  4. Meglehetősen optimista írás, én meg alapvetően pesszimista vagyok - de én lennék a legboldogabb, ha ez a szép álom valósággá válna...!!! (Az utóbbi időben elég sok megmozdulás elég szánalmasra sikeredett - majd meglátjuk, mi lesz július 12-én...)
    Üdv.: Vöröskarom

    VálaszTörlés
  5. Ha nincs valódi ok, amivel támadhatnák, majd kitalálnak néhányat. A fiúk ezen a téren nagyon kreatívak.
    Mozigépész

    VálaszTörlés
  6. Orbán legyőzője nem Gyurcsány lesz... Ehhez belőle/nála is, a DK-ban is számos olyan tényező hiányzik, amelyek nélkül nem lehet győzelem. A leginkább az Gyurcsánnyal és a DK-val a baj, hogy ez "Gyurcsány pártja", ami azt jelenti, hogy az egész párt, szervezés rá van építve, nem pedig a teljesítményre Ennek a pártnak-közösségnek a gyakorlatban nem lehet más a (tényleges) vezetője, csak ő. Azaz: nem számít, ha valaki esetleg sokkal alkalmasabb lenne erre, akkor sem veheti át tőle e vezetést, mivel ezt sem Gyurcsány, sem a párt "törzsközönsége" nem fogadná el. Ráadásul a párt vezetése (az abban lévő, többnyire ex-MSZP-s személyek) sem fogadnák el, mivel ha Gyurcsány elveszítené a vezetést, akkor többé semmiféle szeméyles elkötelezettség nem tartaná meg őket a jelenlegi pozícióikban - amit a tudásuk, a teljesítményük, a képességeik és (bizony, részben...) a tisztességük alapján messze nem tölthetnének be.

    Ez a legfőbb akadálya annak, hogy a DK elfogadottá válhasson azok körében, akik nélkül nincs választási győzelem: mert ez a párt sem a feladatról és a teljesítményről szól, hanem a vezetőiről...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetes, hogy a többség az MSZP-ből jött (és mondjuk nem a Fideszből vagy a Jobbikból), ott akart ugyanis hasonló néven platformot alakítani, amit nem engedtek. De mondjuk Ara-Kovács, Kerék-Bárczy, Bauer, Niedermüller vagy Debreczeni igen kevéssé köthető az MSZP-hez, és meglehetősen meghatározó személyiségek.
      Személy szerint kire gondolsz, amikor azt írod "ha Gyurcsány elveszítené a vezetést, akkor többé semmiféle szeméyles elkötelezettség nem tartaná meg őket a jelenlegi pozícióikban - amit a tudásuk, a teljesítményük, a képességeik és (bizony, részben...) a tisztességük alapján messze nem tölthetnének be."
      -Kérdőjel-

      Törlés
    2. Kalmár Viki vagyok, és kérdezem: A FIDESZ nem Orbán pártja? Mi a baj azzal, hogy a DK Gyurcsány pártja? Az elmúlt két évtizedben csak Gyurcsányról lehet elmondani, hogy egy karakterikus személyiség. 2006-ban bebizonyosodott, hogy nagy tömegeket tud magával ragadni. Az, hogy az MSZP egyes vezető politikusai irigyelték és talán "gyűlölték is", és emiatt hátbatámadták, igaz ártott Neki, de leginkább az MSZP-nek, amely párt azóta is a lejtőn csúszik lefelé. Ez a magatartás ágyazta meg Orbán már második ciklusban tobzódó hatalmát. Na ezt kell megállítani, és erre csak Gyurcsány képes, akár tetszik, akár nem.

      Törlés
    3. Teljes mértékben egyetértek Veled Viki!

      Törlés
    4. Kedves Névtelen! Milyen erkölcsi alapja van az olyan embernek mások személyes elkötelezettségét tudását,képességeit és tisztességét kétségbe vonni,aki a véleményét nem meri névvel nyilvánosan vállalni? Honnan veszed, ezt a blődséget! Idézlek: " mert ez a párt sem a feladatról és a teljesítményről szól,hanem a vezetőiről"!? Tényleg? A tények nem a véleményedet igazolják! Szerintem ha hallgattál volna bölcs maradtál volna!

      Törlés
  7. A dolog tényleg nem ilyen egyszerű. Nem csak Gyurcsány vagy a DK oldaláról. Hanem hogy egy karaktergyilkolt emberről kell meggyőzni középjobbos szavazókat is, Sajnos őket már arról nagyon nehéz meggyőzni, hogy mennyire rosszul döntöttek, amikor hagyták Orbánt, hogy kinyírjon mindenkit a saját oldalán. Minden konkurenciát, hogy elindulhasson a diktatura felé. Orbán TF-es beszéde óta, amikor meghirdette a politikusok egymás anyázása helyett az oldalak harcát, a "mi" és "ők" harcát, ezt sokan megették. Bármi legyen, csak ne a "komcsik". A "bal" ősellenség. Zsigerből. Hogy lehet ezt feloldani?
    -Kérdőjel a 168 óráról-

    VálaszTörlés
  8. Gabriella Pásztorné
    Jó lenne, ha Gyurcsány elfelejtené a baloldalizást. Ne azt emlegesse, hanem a demokratákat! Azok ellen nem mer uszítani még Orbán sem.
    Demokraták vagyunk, és demokráciát akarunk! Legyen ez a jelszó,csak ezzel tudják padlóra küldeni a jobb oldalt. Meg a balt is.
    És könyörgöm! Fejezze már be az egyeztetéseket! A DK önálló párt, nincs igazodási kényszere remélem, mert akkor megnézhetik magukat.Ha valaki (k) csatlakozni akarnak tegyék, de ne akarjanak már megint vegyes felvágott lenni, mert a karaktere a pártnak úgy eltűnik, mintha sosem lett volna!
    Persze ezeket csak magamban dünnyögöm...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, akkor mi van, amikor egyedül nem megy???????
      Csak az együttműködés, az egyeztetés marad...

      Törlés
    2. Névtelen!
      Egyrészt: a DK tagságának nem a többsége, csupán egyharmada jött az MSZP-ből, a döntő többség nem volt egyik pártnak sem volt tagja.
      Másrészt: az együttműködés megkerülhetetlen, mert a jobboldal egységes tömb, a demokraták megosztottak. Így ha eredményesek akarnak lenni, csak egymásra számíthatnak.

      Törlés
  9. Tuareggel egyetértve, névtelenekkel nem vitatkozom. Nem bántásból, hanem csak a súlytalanság okán, mert aki nem adja nevét a véleményéhez, az számomra súlytalan!
    A tartalomról nem beszélve...
    Kalmár Viki jól látja a helyzetet, egyetértek vele!

    VálaszTörlés
  10. Tudtok jobbat? Ha igen, szóljatok, ha nem segítsetek!

    VálaszTörlés
  11. Jó a start az utat meg kitapossuk, megerősödve, igazságosan, a magyar nép érdekeit szem előtt tartva.

    VálaszTörlés
  12. Gábor ez is remek.Én bízom a 2018-ba. Véleményedre kíváncsi lenék van-e erre előbb lehetőség,vagy esély?

    VálaszTörlés
  13. Azt mondod, hogy Mesterházy helyett Gyurcsány lesz Orbán diktatúrájának udvari ellenzéke?
    Sőt a váltópártja?
    Egy diktatúrában váltópárt?
    És Gyurcsány lenne az új diktátor?
    Naugye....

    Szoktatok Ti gondolkodni is mielőtt hülyeséget irkáltok???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyurcsány sosem lenne diktátor, mert demokrata. Egy elmebeteg meghasonlott orvbánt én nem hasonlítanék hozzá. Névtelen ti nem szoktatok gondolkodni csak beveszitek a nagyvezír hazugságait. Mi tudunk gondolkodni és látni. Ti nem. Igaz az akolból rossz a kilátás.

      Törlés
    2. A hasonlatod találó. Egyetértek az okfejtéseddel is. Különösen azzal, hogy nem lehet a két személyt összehasonlítani. Már csak azért sem, mert Gyurcsány államférfi, Orbán pedig egy hozzá képest tahó, szotyiköpő. Megjegyzem, hogy Gyurcsánynak mégsem kellene magát becsmérelni. Ezt hagyja meg a jól megszokott ellenségeinek!

      Törlés
    3. Zsuzsanna!
      Egy diktatúra miniszterelnöke - a Magyarország nevű állam jogi környezetében - diktátor.
      Mert az Alaptörvény szerint hatalma nem a néptől származik, és KIZÁRÓLAGOS hatalmat gyakorol. És ezen nem tudna változtatni miniszterelnökként se, mert ehhez 2/3 kellene.
      De ettől nem kell félni, a Magyarország nevű államban Gyurcsány nem lesz még miniszterelnök se....fénykorában is csak 44%-a volt a szocialistáknak.....

      Azt kellene végre megértsétek, hogy a Magyarország nevű állam az nem a magyar állam....hanem csak egy pénzügyi MAGÁNHATALOM - politikai elit által működtetett - diktatúrája a magyarországi nép felett....
      Aki ebben vesz részt - azaz a kormányzó párttal együtt a teljes ellenzék - az mind elárulta a magyarországi népet, azaz hazaárulók!!!
      Ti semmit nem láttok és nem gondolkodtok....főleg ha rólam azt hiszed, hogy Orbán hívő vagyok.
      Több közöm van a DK-hoz, mint sok Gyurcsány-hívőnek....:-(
      Gyurcsányék megakadályozhatták volna ennek a diktatúrának a létrejöttét!!!
      De nem tették.....:-(((
      Most meg személyükkel legitimálják a diktatúrát....
      Tényleg én vagyok az, aki nem lát?????

      Törlés
    4. Ha hülyeségről beszélsz, akkor a fenti soraidról ellehet mondani, hogy tömény hülyeség.

      Törlés
  14. Gábor, tisztelem a moderálási elveidet, de ugye ez egy "vérdemokrata" :) csoport.
    Mármost, miféle demokrata az, aki a névtelenség mögé bújik? Amikor a görögök kitalálták ezt a játékszabály-rendszert, akkor ki kellett állni az agorára a saját pofázmányunkkal, és úgy osztani ez észt. (Bevállalva azt is, hogy esetleg leordítanak, kifütyülnek, vagy hozzámvágnak valamit...)
    Tisztelettel kérünk - feltehetőleg nem vagyok egyedül - gondold át át, hogy a Te neveddel fémjelzett oldalon milyen morális alapon fikázódhatnak Bunkó 3212 Jánosok, elbújva szépen a "Névtelen" mögé!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek Veled, akinek VAN véleménye (akár jó, akár rossz), az vállalja nyíltan (legalább névvel) ellenkező esetben meg tartsa meg magának!

      Törlés
    2. Kedves Kovács Péter!
      Te bizonyára olyan szerencsés vagy, hogy a nevedet még sose ütötték be a gugliba munkakereséskor. Vagy hát akinek ilyen ritka neve van, az könnyen megbújhat 2713 másik Kovács Péter mögé...számomra ugyanolyan névtelen vagy, mint itt a legtöbb hozzászóló....még fényképpel is. Láttam már számomra ismerős fényképet más által felhasználni....
      Ha Facebook profillal lehetne hozzászólni, megtenném...
      De az ilyen oldalakra való bejelentkezés után azt a fiókomat eldobhatom, mert utána tele lesz spammal...és nem fogok minden ilyen oldalra való egy-egy reagálásomra külön fiókot nyitni.
      Nem kívánok rendszeres olvasója lenni ennek az oldalnak, csak időnként reagálok egy-egy hülyeségre Gyurcsány vonatkozásában, ami már túl megy egykori "baloldali" tűréshatáromon...
      Amíg ezt a bloggazda megengedi.
      Ha nem engedi, akkor nem én leszek szegényebb egy véleménnyel...

      Valós, vitaképes véleményt írok, kulturált formában.
      Te hívhatsz Horváth Jánosnak....:-(
      Most jobban érzed magad?
      Naugye....

      Törlés
  15. Szerintem meg van esély arra,hogy előbb váltódjon le Orbán diktatúrája.Hogy mire alapozom?A gazdaság fenntarthatatlan,nincsenek befektetők,nincs munkahely.Soroljam még??Ezt nem fogja túlélni ez a kormány...ja és az EU-s pénzek befagyasztva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem azért van diktatúra, mert Orbán a miniszterelnök.
      Diktatúra az érvénytelen alaptörvény miatt van, az meg nem szűnik meg egy kormányváltástól....sőt egy államcsődtől se....:-(
      Na ezt kellene megérteni.....:-(

      Törlés
    2. Na jó, akkor mitől szűnik meg?

      Törlés
    3. A diktatúra az alaptörvény eltörlésétől, hatályon kívül helyezésétől szűnik meg.
      Alkotmányosan csak a nép szüntetheti meg, Magyarország Alkotmánya megalkotásával.

      Törlés
  16. Kedves Névtelen! Mondd csak milyen erkölcsi alapod van másokról olyan véleményt írni,ami nem felel meg a tényeknek,kétségbe vonni a képességeiket,tudásukat és tisztességüket,amikor Te magad a saját nevedet sem mered nyiltan vállalni!?Mi az,hogy a DK.nem a feladatokról, teljesítményekről,hanem annak vezetőiről szól?Talán el kellene olvasnod a programmját és a két választás során kifejtett munkájukat sem ártana ismerned!Szerintem ebben az esetben ha hallgattál volna bölcs maradtál volna!

    VálaszTörlés
  17. Valami miatt megint félek! Félelmem oka nem Gy.F., hanem a körülötte lebzselő olyan emberek, akik mindent tönkretehetnek! Ezek az emberek istenítik azt, akit lehet, aki megengedi az imádatot! Féltem magunkat, féltem Gyurcsány Ferencet az efféle egyénektől!
    Erre szokták mondani, hogy az erő legyen velünk?

    VálaszTörlés
  18. Logikus érvelésed meggyőzött Gyurcsány önostorozásának taktikai szükségességéről. Már kezdtem attól félni, hogy ezzel a második "öszödi" beszéddel, egy újabb támadási felületet biztosít az ellenségeinek!

    VálaszTörlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  20. Khm...a Szonda számai alapjàn a DK még nem nagyon hasít...

    VálaszTörlés