2014. június 11., szerda

A Fészbuk a mi fegyverünk

Csak nem jól használjuk, pedig okulva a netes hírportálok Sajtószabadság Tüntetéssel kapcsolatos megalkuvó viselkedéséből, ideje a demokraták kommunikációs fegyverévé edzenünk. Másunk igazából nem lesz, de ez is elég lehet bármire, elmondom hogyan.




Az internet egyszerre rémegyszerű és végtelenül bonyolult, pusztán nézőpont kérdése, hogy minek látjuk. Az egyedi felhasználó oldaláról egy csomó kapcsolódási pont a világ egyébként nehezen elérhető részeihez. Marinéni Alsó Péklapátról olvasgathat New York Timest, vagy épp beszélgethet élőben a tőle 3000 kilométerre lakó barátnőjével. Fölülről, a Rendszer nézőpontjából nézve pedig egy végtelenül bonyolult rendszerelméleti, matematikai modell, egy szervezett anarchia, az emberi agy csodáját tudnám ehhez hasonlítani. Olvastam valahol, hogy 18 lépésen keresztül a Fészbukon bárkihez eljuthatunk, ami annyit tesz: ha tudnám előre, hogy ki kinek az ismerőse, akkor jól irányítva a személyes kapcsolatok kötését akár Barack Obama is elérhető 18 ismerősön keresztül. A szám lehet hogy nem 18, hanem 28 volt, már nem emléxem pontosan, de nem is a konkrét szám itt a lényeg, hanem az információ terjesztésének végtelen lehetősége.


Egy gondolatkísérlet példaként. Ülök liberális demokrataként a Nyolckerben, és azt szeretném, hogy Berettyóújfaluban, vagy épp Szentgotthárdon egy Vérfideszeshez se csak a Narancssajtó hírei jussanak el. Tudjuk tanulmányokból és gyakorlatból is, hogy az ember érzelmi alapon szűri az információkat: féltudatosan válogat, az értékvilágához közel álló híreket megnézi, elolvassa, a számára idegen dolgokat meg menetből elutasítja. Ha ezt a tőlem 200 kilométerre lakó Vérfideszest mégis szeretném képbe hozni a valósággal kapcsolatban, akkor nem erőszakolhatom rá a véleményemet, mert nem megy át úgysem az érzelmi szűrőjén. Szervezhetek én bármilyen csoportot, nyilván nem fog belépni, megcsinálhatom én végtelen pénzzel az ország legjobb tévécsatornáját, nem fogja rajta nézni a műsort. Direkt módon tehát nem tudom elérni, szemből csak a falnak lehet menni és lepattanni. Hát ilyenkor aztán nem marad más, mint az átkaroló hadművelet: ha az ember ennyire érzelemfüggő, akkor az érzelmi szűrőt kell megkerülni, hogy a valóság információja végül csak eljusson a delikvens tudatáig.


Mi nem használjuk jól a Fészbukot. Vagy inkább nem használjuk ELÉG jól, ez így pontosabb. A csoportképzési lehetőségét használjuk, de az információ minél szélesebb körben való eljuttatását szervezetlenül, eseti módon csináljuk. Begyűjtünk csoportokba hasonló érzelmi világú és világnézetű embereket, képzünk egy közösséget, és ezt klasszul műveljük, többnyire. De ez a Fészbuk lehetőségeinek csak a fele. Az embereket egybegyűjteni: ez fontos és jó dolog, mert szellemi és fizikai erőt tudunk koncentrálni. De az információt épp ezzel ellentétes irányba kell vinnünk: nem befelé, hanem kifelé. Jelenleg ezt a két dolgot összekapcsoljuk: embereket és információkat hozunk be. De ezzel így senkit sem fogunk elérni, csak a saját értékvilágunkhoz közelállókat, a csapda az, hogy épp Őket kell a legkevésbé meggyőznünk arról, hogy mik a demokrata alapértékek.


Egy érzelmei által bezárt embert érzelmi úton tudunk csak "újranyitni". Ha ennek a határszélen lakó Vérfideszesnek ki akarjuk tágítani a tudatát, akkor be kell csempésznünk információkat a látómezejébe. Mert persze ugyanakkor az ember roppant kíváncsi élőlény is, a legeslegkíváncsibb mindenek közül. Ennek a Vérfideszesnek is vannak barátai, azoknak is továbbiak, és egy jól szervezett láncban, ha odafigyelünk, találunk emberi kapcsolatot köztem, a nyolckeres libsi, meg a határszéli Vérnarancs között. Ha pár baráton keresztül végül bekerül a saját hírfolyamába ismétlődően pár jól megfogalmazott, ütős információ, akkor sutyiban el fogja olvasni ám. Mivel ismerős üzenőfalán látja, ezért hajlandó belekukkantani, míg ha ezt valami direkt médianyomással akarnánk hozzá eljuttatni, akkor beletörne a bicskánk. Szóval így lehet oldani az előítéletet. Építsünk az ember kíváncsiságára és ne akarjuk belesulykolni a mondanivalónkat, hanem csak hozzunk létre olyan baráti-ismerősi helyzeteket, amiben lehetősége van belekukkantani, mit is csinál a másik ember.


Nekünk nyitnunk kell, és nem zárnunk. Nézem sokszor, amint létező kapcsolatokat számolnak föl ismerőseim, mert a korábbi barátok, ismerősök átkeveredtek a túlsó partra. Érzelmileg érthető, hogy nem akar kapcsolatot egy demokrata olyannal, aki már nem az, de racionálisan ez meg hiba. Ugyanis ha kizárjuk az információból az újsütető jobbost, akkor mást nem érünk el, mint hagyjuk, hogy egyoldalú tájékoztatás alapján örökre a túloldalon maradjon. És ez esetben pont Orbánék információ-monopóliumát szolgáljuk: az Ő érdekük a zárt, szekértáborosított, lövészárkosított társadalom, amiben a saját szavazóbázisukat épp azért tudják egyben tartani, mert szűrik a hozzájuk eljutó híreket. És ha mi "levetjük" magunkról ezeket az eltévedt embereket, akkor magunk segítünk betuszkolni Őket Orbán táborába.


Én most belekezdek egy kísérletbe. Létrehozok egy titkos Fészbuk Csoportot Demokrata Hírhálózat néven. Nem fog látszani semilyen keresőben, azért titkos. A lényege annyi lesz, hogy minden nap az iszonyú információáramlásból kiveszek 5 olyan hírt, amely szerintem van annyira ütős és jól megírt, hogy könnyen át tudjon jutni még egy Vérnarancs szűrőjén is. Az egyik ebből a napi öt hírből mindig a friss blogbejegyzésem lesz, ennyi benne az "önérdekem". A másik négy meg általam szubjektíven kiválasztott, Vérnarancs tudattágításara alkalmas hír. Akik részt akarnak venni ebben a kísérletben, azokhoz annyi a kérésem: vállalniuk kell, hogy nyilvánossá teszik a saját profiljukat, és hogy kizárólag ezt az öt hírt rakják föl az üzenőfalukra. Előzőt azért, hogy az adott hírterjesztő dolgait minden ismerőse láthassa, utóbbit meg azért, hogy lehessen értelmes keretek között tartani az információáramlást. A túl sok infó ugyanis pont annyira hatástalan, mint a túl kevés, az emberi agy információéhsége nem korlátlan, túlterhelésre elzárkózással válaszol, és nekem nem ez a célom.


A csoport azért is lesz titkos, hogy senki ne tudja, ki vesz ebben részt, hisz mondjuk ki: célunk tulajdonképpen nem más, mint a bezáruló jobbnyik agyak újranyitása emberi kapcsolatok, érzelmi kötelékek fölhasználásával. Magyarul: manipuláció. Erkölcsileg csak azért védhető, mert nem önérdekű és nem aktív, hanem közérdekű és reaktív. Ha ma Magyarországon egy normális demokratikus államrend lenne, kiegyensúlyozott és szabad médiával, akkor minderre nem lenne szükség. De mint tudjuk, pont ez nincs: egyoldalú Narancszuhatag van, az úgynevezett független hírportálok megalkuvó asszisztenciájával. Mint épp tegnap kaptuk meg rá a végső bizonyítékot. És akkor nincs sok választásunk: vagy a magunk szűkös eszközeit elkezdjük a gerillaháború módszereivel célzottan és ügyesen fölhasználni, vagy ellep minket az Önkény. Aki ebben a gerillaháborúban velem jön, az kérem, hogy a fészbukon küldjön nekem privátüzenetet.

És akkor lássuk...


16 megjegyzés:

  1. Igaz Gábor! Én is piszok kíváncsi vagyok, ezért fordulok meg sok oldalon. Régebben megnéztem fideszes oldalakat is, nem zártak ki onnan, de a végnyomás csökkentőm kevés volt itthon, no meg a hányáscsillapítóm is. Ezért leszoktam róla. A kíváncsiságom határtalan, ezért én reggelente - a számomra jónak tartott blogokat, lapokat időmhöz képest, mindi átolvasom, s az arra édemeseket kiteszem alapomra, szinte kényszeresen. No itt megdől már az én esetem a te javaslatoddal, hogy csak az a párt írást tegyem föl. Ismerve magam, talán 1-2 nap meg tudnám állni, aztán mindig szaporodna egyel, aztán kettővel, s így tovább. Ehhez az ötlethez fegyelmezett végrehajtók kellenének - szerintem - én ennek nem hiszem, hogy jó alanya lennék, no meg sok az ismerősöm, aki reggel szite várja is a hozott cikkeimet. Ehhez én valószínűleg gyenge vagyok:(

    VálaszTörlés
  2. Igazad van!
    Én már próbálgatom, mi a hatása annak, ha egyértelműen politikai üzeneteket hordozó dolgokat osztok meg a "magán" oldalamon. Érdekes!
    Szerintem az, hogy tudatosan, meghatározott linkeket osztunk meg, csak az első lépés! Fel kell vállalni, hogy érvelni is kell!
    Ezért nem mindegy, ki az aki csatlakozik a "kísérlethez". Bírni kell a gyűrődést!

    VálaszTörlés
  3. Technikailag bármi fent lehet az oldalamon, a kísérlet idejére titkosítva, utána ujra használhatóan.
    Mennyi ideig gondolod folytatni?
    Talán kellene hozni néhány egyiptomi tanácsadót, ott sikerült milliókat megmozgatni politikai üzenetekkel!

    VálaszTörlés
  4. Érdekes pszichológiai kísérlet. Hotváth Bélánéhoz hasonlóan én is a vérnyomáscsökkentők és hányásgátlók jobb fogyásábanlátom a jövőt. Magamat ismerve nem lennék alkalmas rá. Talán többek között éppen azért, amiért a saját, szélesebb klubunkban egy "politikai elemző" pálfordulására nem voltam képes megbocsátóan reagálni.
    Annak ellenére kívánom, hogy sikerüljön a kísérlet....

    VálaszTörlés
  5. VEGRE VALAHARA! Miota probalom! Nem pont ezt, csak hasonlot. Mar az aprilisi valasztasok elott megkerestem maganlevelben embereket, akiknek sok ismerosuk volt, kommentjeikbol azt szurtem le hogy ertelmesek, es a tartalmat illetoleg hasonlokat irtam nekik. Azt probaltam magyarazni, hogy minel tobb embert vilagositanak fel, es terjesztik az informaciot, annal nagyobb esely van a sikerre. En is azzal jottem, hogy Egyiptomban sikeres forradalmat szerveztek az internet meg a Twitter segitsegevel. Egyetlen egy valaszt sem kaptam!! Meg csak annyit se, hogy hulye vagyok. Mas kerdes, hogy azert nem adtam fel teljesen, es elkezdtem ismeretleneket baratnak bejelolgetni, igaz hogy ok mind hasonlokeppen gondolkodok, de par honap alatt majdnem megharomszoroztam a barataim szamat, es azota is szorgalmasan felrakok minden kormanyellenes anyagot.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötletnek tartom. Az oldalam nyilvános, ez nem gond! Nem azt mondom, hogy kényszeres kommentelő vagy megosztó vagyok, de sok mindent felteszek és megosztok a barátaimmal, ismerőseimmel. Azt hiszem furcsálnák, ha most ilyen szűkszavú lennék. Ebből a kísérletből kimaradok, de továbbra is lelkes támogatód leszek. A blogjaidat azért lehet majd nekünk "kívülállóknak" olvasni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MInden ugyanúgy marad, senki sem kívülálló, ez csak egy új dolog a már meglévő kontaktokhoz és terjedésekhez képest :D

      Törlés
  7. Szia, Gábor!

    Az ötlet jó, de én nem tudok részt venni benne azon egyszerű oknál fogva, hogy nem fogom nyilvánossá tenni a profilomat, mert nem akarom, hogy bárki lássa, mit osztok meg MÉG, mert egyéb dolgokat is meg szoktam osztani.

    Mindenesetre szurkolok. PERSZE a narancsnyik ismerős el is tüntethet a faláról (én is volt, akit eltüntettem), ha nem lát mást tőlem, mint a politikai megosztásokat...

    Üdv: Kismaci

    VálaszTörlés
  8. „Olvastam valahol, hogy 18 lépésen keresztül a Fészbukon bárkihez eljuthatunk …”

    Elnézést, nem akarok off-olni, de meg kell említeni, hogy ezt az elméletet nem egy matematikus, hanem egy magyar író találta ki, több mint 80 évvel ezelőtti: Karinthy Frigyes! Ő azt mondta, 6 lépésből bárkit el lehet érni. Lásd http://hu.wikipedia.org/wiki/Hat_l%C3%A9p%C3%A9s_t%C3%A1vols%C3%A1g

    Azóta ez a szám feltételezések szerint tovább csökkent: http://hvg.hu/tudomany/Negy_ember_tavolsagra_vagyunk__Karinthy_tev_OCT13Z

    Mozigépész

    VálaszTörlés
  9. Gábor szerintem ezt a kisérletet felejtsd el! Kérdezz meg egy online marketingest is! Nem kell profit, elég egy kezdő is, ő is el mondja miért nem működőképes ez az üzleti modell!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A politikai kampányok több ponton alapvetően térnek el az online marketingtől. Ez pedig az előbbi és nem az utóbbi. ;)

      Törlés
    2. Szerintem meg csak abban térnek el, hogy itt a vásárlókat szavazóknak hívják!
      Más eltérést nem látok, ugyanazokkal az eszközökkel kell az érzelmekre hatni és a politikát mint terméket kell eladni hiteles értékesítőkkel(politikusokkal), hogy aztán majd az áruházban (szavazófülkében) mind többen válasszák a már megkedvelt terméket.
      A fészes kisérletedben egy jó van, hogy betartanád a 80-20-as szabályt, azaz max 20% lehet a push marketing a többinek csak érdekesnek és vonzó témának kell lenne. A zárt csoport egy baromság erre a célra! Hogy miért azt már többen leírták előtem!
      Sima oldalt kell létrehozni aminek a címéből még másodikra se jön le, hogy ez valami demokratikus, baloldali, liberális cucc! Onnan közvetlenül osszák meg az olvasók a 80-as postokat, hogy aztán likoljanak és látókörükbe kerüljenek a 20-as postok is.
      A 20-as azaz a push tipusu postokban meg szerintem ne magadat sztárold direktbe mert az néhány "bármitisírszimádnak" olvasókon kívül másnak visszatetszést okoz!
      Nos, így ingyen ennyi! :- A részletesebb elemzést meg már csak számla ellenében! :-)

      Törlés
    3. Kösz, de elboldogulok politikai kampányokkal, majd a nyilvános eredményekről beszámolok... :)

      Törlés
  10. Örömmel olvastam a bennem is megfogalmazódott gondolatokat egy aktív bloggernél, aki megpróbál tenni is valamit azért, hogy ne csak egymás között szapuljuk a "felcsúti törpét",mert azzal nem jutunk előbbre a jogállamot szétzúzó diktátor legyőzésében. Kedves Tuareg, szívvel lélekkel támogatlak.

    VálaszTörlés