2014. május 27., kedd

Saját bőrrel a vásárra

Tegnapi írásom viharos tempóban zúgott végig a Demokratikus Koalíció fészbuk csoportjain. Blogger kollégák tudják, hogy általában azok osztanak tovább egy cikket, akik azzal egyetértenek, így minél gyorsabban terjed egy cikk, annál biztosabb, hogy alapvető fontosságú témát feszeget.




Az önkormányzati választás csak ősszel lesz, de nyilvánvaló a pártok vezető politikusainak nyilatkozataiból, hogy pont ugyanazt gondolják mint én: mostantól a politika egyes számú témája ez lesz. És mivel meg lehet azt jól is játszani, meg nagyon rosszul is elsülhet, saját példámon mutatom meg, hogy miket kell figyelembe venni, mikor egy polgármesteri hellyel kapcsolatban a DK döntést hoz a szólóban, vagy összefogásban indulás kérdésében. És annál közérthetőbben megmutatni, mint a saját bőrömön, hogyan is működik ez az egész a gyakorlatban, nem igazán lehet. Úgyhogy most élveboncoljuk önmagamat, mint polgármesterjelöltet, Kocsis Mátéval mint regnáló Fidesznyik polgármesterrel szemben. Tehát.


Független vagyok, két éve azért kezdtem háborúba Kocsissal, és mindenkivel, aki Őt támogatja, mert a Nyolcker politikai vezetése elkezdte tönkretenni mindazt, amit Csécsei Béla polgármesterségének idején az SZDSZ-MSZP páros néhány normálisabb jobboldali segítségével 12 év alatt fölépített. Először 2002-ben kaptam csendes háttérajánlatokat a Szocialista Párt pár mérvadó emberétől. hogy induljak el magam közös polgármesterjelöltként, ne az akkor regnáló Csécsei legyen a biztosan befutó közös jelölt. De mint a kerületi SZDSZ ügyvezető alelnöke, és frakcióvezetője az ajánlatot elutasítottam morális és gyakorlati okokból is. Morális okokból azért, mert Csécsei és köztem volt egy megállapodás, hogy nem hagyjuk magunkat leszalámizni, gyakorlati okból meg azért, mert mindössze négy év önkormányzati gyakorlattal a hátam mögött nem tartottam magam alkalmasnak arra, hogy egy kerület egyszemélyi vezetését átvegyem.


Ezt azért fontos megjegyezni, mert mindaddig, amíg 2011-ben Kocsis Máté el nem árulta a Nyolckert, bennem semmiféle polgármesteri ambíció nem volt. Ha lett volna, azzá válhattam volna, ily egyszerű ez. Ám 2011-ben meg kellett arról győződnöm, hogy az a háttérben a dolgokat irányító politikai aktivitás, amely előreengedi az első embert a nyilvánosságban, közben pedig a politika tartalmát, érdemét viszi, ez a továbbiakban nem folytatható. Három polgármestert tartottam a székében, vagy emeltem abba be, mindannyiszor alkalmassági alapon, és ennyi kísérlet után a tököm tele lett azzal, hogy előbb-utóbb mindegyik elkezd rossz vágányra állni. Ilyen helyzetben, ennyi negatív tapasztalat után pedig nincs más lehetőségem, mint magam elindulni a polgármesteri székért, és előbb-utóbb oda el is jutni.


Írtam sokat a Nyolckeres politikai történésekről, hogyan vette meg velem szemben védőfalként a helyi MSZP-t és LMP-t Kocsis Máté pár tanácsadói állással, olvasóim ezeket ismerik, nem ragozom. Saját politikai hátországom a JóVáros Egyesület, mely képes volt a Nyolcker történetének messze legnagyobb Fideszellenes tüntetéseit megszervezni, mindenféle párttámogatás nélkül. Blogom tízezres olvasótáborának nagyjából negyede szintén nyolckeres. Egyesületem tagjait folyamatosan fenyegették, ellehetetlenítették Kocsisék némi MSZP segítséggel, ezért az önkormányzati választásokig kulcsembereim illegalitásba lettek hátrahúzva, hogy kockázatot csak akkor vállaljanak, ha már megéri. Reálisan számolva van a kerületben körülbelül 2000 stabil szavazóm, ennyit mindenkitől függetlenül elindulva be tudok hozni, és az Egyesület 12 egyéni képviselőjelöltje egy listás önkormányzati képviselői helyet különösebb erőfeszítéssel is megteremt a számomra a következő ciklusra. Ezek a saját helyzetem alapadatai, és akkor elemezzünk.


Itt van ez a táblázat, a május 25-i EP Választás nyolckeres eredményeivel. Nézzük először a legfontosabb adatokat. A részvétel rettenetesen alacsony, egy szabolcsi körzet szintje, nem egy budapesti kerületé. Ennek nyilvánvaló oka a kerületi politika teljes elkorrumpálódása, a Fidesz az MSZP és az LMP épp a közös tanácsadói és közbeszerzési mutyik miatt együtt hiteltelenedett el. 30%-os részvétel a budapesti nagyjából 40%-os átlaghoz képest mindennél többet elmond a helyi politika megítéléséről. Nézzük a Komássy Ákos vezette MSZP eredményét: 9,5 %. Bumm, ennyi volt Kedves Ákos, Kedves MSZP, 10% alatti eredmény egy ősbalos kerületben, innentől nincs miről beszélni, pont az történt, amit két éve jelzek mindenféle csatornán a helyi MSZP-nek, de mindannyiszor lesöpörték az asztalról. Ezt az MSZP-t még a Jobbik is megverte 10,1%-kal, ami azért Pesten nem kis negatív teljesítmény.


A DK lett a második a Fidesz után 12,7%-kel, harmadik az Együtt 12,1%-kal. A Fidesz 45,5%, LMP 9,1%. Ezek az alapadatok és akkor számoljunk. Tegyük föl, hogy köt a három párt - LMP nem működik együtt senkivel - az egyesületemmel egy négyoldalú megállapodást. Mint egyetlen helyben közismert ellenzéki politikust engem jelölnek polgármesterjelöltnek, és a 12 egyéni képviselői körzetben pedig arányosan fölosztjuk az egyes szervezetek között hogy melyik párt indít közös jelöltet melyik körzetben. Számoljunk mostantól szavazatszámban és ne százalékban. Kezdjük a saját egyesületemmel: 2000 szavazatra bármikor jó vagyok szólóban. Ehhez hozzáadjuk erősorrendben a DK 2100, az Együtt 2000 és az MSZP 1600 szavazatát. Ez összesen 7700 szavazat. A Fidesz kapott 7500 szavazatot, első ránézésre nyerhető a sztori.

Csakhogy itt jön ki az, ami miatt az összefogás ellen ágálok. Merthogy először is, a DK mostani 2100 szavazatában vaskosan benne vannak az én támogatóim is, gondolom ezt nem kell különösebben részleteznem. Mind a Blogon, mind a háttérben megtettem azért mindent, hogy saját kerületemben a DK kerüljön ki minél jobban az EP választásból. Nem tudok mondani pontos adatot, de nagyjából a DK 2100 szavazójából 500 az eleve az én támogatóimból nyomta az ikszet a DK-ra. Úgyhogy máris levehetjük az összesített 7700-ből ezt az 500-at, hiszen ugyanazt a félezer embert nem számolhatjuk kétszer. De máris jön a következő probléma: saját törzsszavazóim átélték konkrét élethelyzetekben, hogyan árulja el a korábbi MSZP-vel meglévő szövetségemet annak Elnöke, Komássy Ákos. Megírtam az Egyesület 250 fős Fideszellenes tüntetésének történetét, amin Komássy az utolsó utáni pillanatban lemondta a fölszólalást, ugye az nyilvánvaló, hogy az onnan hazament emberek azóta mit gondolnak az MSZP-ről. Ha nem nyilvánvaló, akkor tessék újra megnézni az MSZP 9,5%-os eredményét, és máris világos mi mivel függ össze.


Szóval ha én mást nem teszek, mint pusztán elfogadom az MSZP támogatását, abban a pillanatban saját szavazóim előtt, akik átélték élőben az MSZP árulását, elhiteltelenítem magamat. Hiába a ráhatásom, az eddigi munkám, bármim, a szavazóbázisom felét, 1000 embert abban a pillanatban elveszítek. Na, innentől akkor már csak 6200 szavazatnál tartunk. Tételezzük föl, hogy az Együttel simán megállapodunk, nem tudom menne-e, de tény, Gordonék 2012-es indulásuknál megkerestek mint kerületi főcivilt, hogy működjünk együtt, de aztán fordult a koncepciójuk, és a megbeszéléseket abbahagytuk. Lehetne épp honnan folytatni, ez első ránézésre 2000 szavazat, csakhogy az Együtt szavazóbázisában nagyjából felearányban olyanok vannak, akik soha nem lennének hajlandóak az MSZP-vel együttműködni. Vegyük szépen le a 2000 Együtt-szavazó felét, így eljutottunk egy számhoz: 5200. Ez a valós szavazatszáma az ellenzéki összefogásnak a Nyolckerben. Ezzel szemben van a Fidesznek 7500. Hát ezt nem fogjuk tudni ilyen hátrányból behozni, azt nyugodtan elhiheti nekem bárki.


Puszta matekkal odáig jutottunk, hogy az MSZP 1600 szavazójának megnyerése érdekében elvesztünk mimimum 2000 meglévő saját szavazót. Tehát az MSZP bevétele nem növeli, hanem csökkenti a meglévő szavazatszámot, köszi. De a probléma ennél nagyobb. Mivel az önkormányzati választáson nagyobb lesz a részvétel, nagyjából 10%-al, mint most volt, ezért aztán új szavazókat is meg kell nyerni a kampányban, hogy ne húzhasson el a Fidesz, vagy a Jobbik. Ha ott cepeljük az MSZP-t magunkkal, akkor vajon hány új szavazó fog becsatlakozni hozzánk, mint hiteles Új Politikát vivő erőhöz? Segítek: sehány. A Fidesz szerez még 2000 szavazót, a Jobbik még 500-at, mi meg ott maradunk 5200 szavazóval, hülyére verve, egy egyéni önkormányzati képviselői helyet sem elnyerve, az 5 listás helyből 3-at behozva. Bravó, összefogtunk, mert elsőre jó ötletnek tűnt, összeadtuk csakúgy a számokat, mert elhittük, hogy azok összeadhatóak, csakhát a valóság meg nem ez, mert nem összeadhatóak. És úgy kezdünk a 17 tagú képviselőtestületben a négyéves ciklusnak 3 képviselővel, hogy a lakosság az MSZP jelenléte miatt nem tart minket új erőnek. Hát ez itt a valóság a gyakorlatban, kezitcsókolom.

Tessenek gondolkodni, ha kérhetem.


24 megjegyzés:

  1. Gondolkodom... Még kicsit csikorognak a fogaskerekeim. Logikus, amit leírtál, annak tartom. Első ránézésre összefogással nyerhető, másodk ránézésre összefogással nem nyerhető. Harmadi ránézésre kiderül, hogy mégsem jó az összefogás, bukta van, lehet, hogy lekvár sincs benne, vagy csak narancs lekvár. Melyik ránézés az, ami nem az élesztő által fölfújt, hanem az emberek által fönntartott "sütikét" adja ahhoz, mi választhassuk meg hozzá a lekvárt is? Megint csak a meló? Az egyenkénti személyes meggyőzés? Ezt szerintem csak az ottani ismerősök tudják megtenni, hisz tapasztaltam, hogy egy idegen kerületbe beeső, akár a lelkét kitevő aktivista mit tud tenni a lakásba bekopogtatáskor...:( Még jó, hogy a kutyákat nem uszították rám (ránk!), ha egyáltalán ajtót nyitottak, arról már nem beszélve, hogy zömében nem tájékozott emberek voltak, csak a holnap érdekelte őket, szinte nyomorban éltek, (nem roma családokról beszélek), a maguk felé is hiányos tartással - finoman szólva. Ezt Oláh melletti kampánykor láttam 10 db 4 emeletes házat bejárva.
    Szóval a kérdésem: hogyan készül a nem "kevert", nem mesterségesen "felfújt", mindenki számára ehető, élvezhető süti????
    Bocsi, ha valahol hülyeséget írtam, azért még eléggé reggel van:)

    VálaszTörlés
  2. Van ebben nem kevés valós dolog Gábor

    VálaszTörlés
  3. Nem számoltál azokkal az érzelmekkel, amelyek az embereket (családokat) gyakran irányítják. Vannak olyan időszakok, amikor az ilyen logikus, ésszerű levezetés sem jön be. Gondolj arra, hogy 2002-ben és 2006-ban is bukott a Fidesz. Mert akkor még nem bocsátották meg nekik az első Orbán-kormány tetteit. S ebből a vert helyzetből, 8 év ellenzéki lét után, mégis képesek voltak győzni, immár másodszor is. Ez elsősorban Orbánnak köszönhető, az ő mérhetetlen hatalomvágyának, s annak az elszántságnak, amivel újraépítette az "üzenetrögzítős" pártját. Ha neked van 2000 biztos szavazód (és elhiszem, hogy van), akkor azt gondolom, hogy azokat kellene mozgósítani, s ha csak mindegyik 2-3 embert meggyőz, akkor már jelentős az esélyed a győzelemre. Azt nem tartom helyesnek, hogy az MSZP-t most egy identitásnak képzelve, ellenségként, rá nem számíthatóként, kezeljed. Mivel ismered a kerületet, hát egyenként meg kell győzni a hiteles szocialistákat, hogy álljanak melléd, mint egyének, választók. (Nem mint párt.) És akkor megint merítettél egy háló halat. Tudom, hogy iszonyú meló áll azok előtt, akik nem akarnak feltett kézzel várni az önkormányzati választásokra! A nyár ellenére azonnal meg kell kezdeni, tudod te ezt nagyon jól, illetve folytatni a küzdelmet, az emberek eszéért, szívéért, a kerületért. Ne feledd a történelmet. Napóleon már Moszkvában volt, s Kutúzov hagyta, mert tudta, hogy majd ellenük fordul maga a természet is. Így lett. Kiverték a napóleoni seregeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2, azaz kettő darab hiteles szocialista van a valamennyire is "látszó" szocik közül, a többi vagy nem az, vagy azt sem tudja a nép, hogy léteznek. Most ez még nem arról szólt, hogy mit lehet tenni egyébként, hanem arról, hogy mit nem szabad tenni. :)

      Törlés
  4. Logikus Gábor minden sorod érthető. És akkor hogyan tovább, mi a megoldás????

    VálaszTörlés
  5. Az értékelés reális, a kép világos:
    "És akkor hogyan tovább, mi a megoldás????" - kérdezi egy Névtelen.

    Nem rossz a kérdés. Hiszen ezt fejtegetik az előttem szólók is.
    Én azt mondom: Önbizalom nélkül bele sem szabad vágni semmibe.
    Ha HISZÜNK abban, amire feltettük az éketünket, és hajlandók vagyunk kitartani mellette akkor is, amikor mindenki más "menekül a süllyedőnek látszó hajóról", VAN REMÉNY a győzelemre.

    És ha van "hátországod", akiben megbízol és aki megteszi, amit kérsz Tőlük, az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét is.

    Erre bizonyíték, hogy a DK mindössze két és féléves múlttal a háta mögött, a "0"-ról indulva, a földbe döngölt. lekaraktergyilkolt Vezetőjével és egy maroknyi "csapattal" talpra tudott állni, mert HITT MAGÁBAN, a maga igazában és maga mellé tudott állítani TÍZEZER EMBERT, akik nem pénzért, nem ígéretekért, hanem szívvel-lélekkel odaálltak az ügy mellé és "tették a dolguk".

    Na ez az, amit tenni lehet és KELL AHHOZ, hogy leváltsuk az oda nem megfelelő Vezetőkat, hogy helyükbe olyanok kerülhessenek, akik nem a saját "szakállukra", hanem a Nép boldogulásáért viszik olykor vásárra a bőrüket.

    Ezt a munkát "hit nélkül" végezni olyan, mint ételt főzni SÓ NÉLKÜL.
    a "HOZZON MAGÁVAL MINDENKI még néhány embert" - elv alapja a győzelemnek. Ehhez pedig nem kell más, mint egy kiváló CSAPAT, egy példaképnek számító Vezető, és sok - sok aktívista, aki "lábbal segíti" a CSAPAT MUNKÁJÁT, elvégezve azt a "munkát" /az egyéni meggyőzést/ amit nem lehet megspórolni.

    A RECEPTET megadtad. Drukkolok, hogy sikerüljön.
    De a recept bárhol HASZNÁLHATÓ, ha értő kezekbe kerülve a "Vezető" megtalálja hozzá a CSAPATOT, és nem hagyja ki belőle a SÓT SEM.

    VálaszTörlés
  6. Tedd meg. Bátorságod, kitartásod megvan hozzá!
    Ezt hoztam neked "útravalónak!"

    https://www.youtube.com/watch?v=OWJYLRJiQqA

    VálaszTörlés
  7. 854 052 megtekintés.. nem elég az önbizalomhoz? Azt gondolom minden képpen becsülendő, megbecsülendő már a szándéka is annak, aki valamit is jobbítani szeretne Józsefvárosban.
    https://www.youtube.com/watch?v=_kwWorzZZ4E
    Széles a támogatói kör. De valóban, nem az ő bőrük megy a vásárra. Ezért a döntés sem az övék. A bizalom megvan irántad. Tedd belátásod szerint. sverde

    VálaszTörlés
  8. Gábor! Én látok fantáziát abban, amit Névtelen javasol. Tulajdonképpen én is ezt a módszert követem. Meggyőzök pár embert, hogy igenis a mi céljainkat, elképzeléseinket a DK képviseli és megkérem őket, hogy ők is próbáljanak meggyőzni a környezetükben néhányat és így tovább. Én természetemnél fogva írtózom a lakásról, lakásra járás ellen. Lehet ,hogy pont a fideszesek ilyen irányú tevékenysége váltotta ki belőlem az ellenszevet, e módszer iránt. A személyes agitáció sikerességét, valószínűleg segíteni fogja a DK mostani szereplése ?!

    VálaszTörlés
  9. Na és mi van ha 10%-nál nagyobb a szavazó növekedés?
    És mi van ha Komássy lecserélésével egy szerényebb, és "dolgos" MSZP jelenne meg, nem élre állóként hanem a sikert szolgálóként?
    És mi van ha az Együtt szavazóit erről meg lehetne győzni?
    És mi van, ha a demokratikus oldal a sikered érdekében meg tudna szabadulni a hibás beidegződésektől?
    És mi van ha kívülről még az LMP. is támogatná a most esélyesnek látszó régi vezető eltakarítását?
    Muszáj várni a K.M. elleni büntetőeljárásra és annak kétséges eredményére?
    Tuti, hogy nem hozható össze a kritikus tömeg, ami ha megindul kisöpri a szemetet?

    VálaszTörlés
  10. És mi van akkor ha abba a kerületbe nem fognak össze, csak a DK. jelöltje indul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arról lehet már valamit tudni, hogy ki a DK jelöltje?

      Törlés
    2. ruzsics: folyamatban van----------nemsokára kiderul

      Törlés
    3. Tuareg!

      Nem mondanál valamit a néhány " mi van ,ha"-ra? Nekem úgy tűnik másokat is érdekelne az álláspontod és a független versus DK. jelöltség kérdése.

      Törlés
    4. Írok még erről a héten :)

      Törlés
  11. Gábor! Jobb vagy mint gondoltam! A DK-sok sokkal jobban beveszik a te üres kamu rizsádat! Ennyi idő után az MSZP-sek már rég kiismertek!
    Emlékszel amikor 2013 nyár végén a dunakanyarban hogy bekajálták a nagy szövegedet! Aztán pukkkk! Nem a szivem csücskei a DK-sok de azért nagyon sajnálom őket hogy mekkorát puffannak majd a végén.
    Most komolyan nem kérdeznek rá honnan lenne neked 2000 szavazód, a tüntetéseden is csak a JVSZ dolgozói meg egy-két rokonuk volt ott azok is már régen a FIDESZ-re szvaznak mert visszakapták a munkájukat! Az nem tüntetés volt csak egy (volt)munkahelyi piknik, persze hogy ebben nem akart résztvevő lenni a Komássy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhh, itt egy kerületi szocifika...

      Törlés
    2. Hihi :))))
      "Ennyi idő után az MSZP-sek már rég kiismertek!"
      Naja, hogy ha Vele szövetkeznek kiesik az addig jól tápláló fideszes felajánlású bizottságosdi csecs a szájukból.. Erre gondoltál, ugye? HIBÁTLAN, MEGYEZ..
      Van akit nem lehet "megvenni". Erről még nem hallottál? :o sverde

      Törlés
    3. Nem sverde!
      Hanem arra, hogy a szabó nem egy csapatjátékos! Ráteleszik a csapatra, majd csak az ő véleménye a király! Képtelen egy párt érdeket képviselni csak a maga feje után megy! Árulónak tekinti azt aki nem tiszteli Őt istenségként. Bármt képes behazudni, minden jóért neki kell köszönetet mondani! Ja és úgy sétál át a dunán pestról Budára, hogy még a talpa se lesz vizes! Mindenki elpusztítandó ellenség aki nem hajbókol neki! Soroljam tovább?

      Törlés
    4. A szabó volt az, aki minden megállapodást betartott,az MSZP meg az, amelyik mindet megszegte. Ez a szocialista csapatjáték, ezért mentek a levesbe a választók ítéletével...

      Törlés
    5. Figyelj Neves! Dr. Szabó Gábor független. Ezt mindig is hangsúlyozta, soha nem rejtette véka alá. Van egy elég erős értékrendje, amely mentén tesz, és viselkedik. Eltántoríthatatlanul. Ha Neked a csapatjáték azt jelenti, hogy kerületi mutyikból csurranjon-cseppenjen a szociknak is, elkeserítelek, Vele nem fog menni. Tényleg. Nem kell ehhez vízen járni.. és messze nem a hajbókolás ténye mozgatja ebben. Rosszul fogtad meg a LÉNYEGET! ;) sverde

      Törlés
  12. Tuareg! A Nyócker megérdemelne - Csécsei után megint - egy olyan embert, aki ismeri a kerületet, tudja, hogyan lehet megállítani és visszafordítani a fidesz okozta züllést, nem idegen tőle a közigazgatás, és Őt is ismerik a kerület polgárai. Ha ez az ember még szervezni is tud, elképzelései is vannak, ráadásul lelkiismeretes és energikus, akkor Ő egy ideálisnak mondható polgármester jelölt. Ha késnek érzed magad és a gyűrődést is elviseled, meg az ellenszelet, akkor ne hallgass a fanyalgókra, ellendrukkerekre. hanem készülj fel és indulj. Hidd el már vannak és még többen lesznek akik Rád voksolnak, csak határozd el magad és aztuán már csak előre!

    VálaszTörlés
  13. Ha a pártok felosztják egymás között a kerületeket és nem indítanak ellenjelöltet, akkor lehetne a DK-é a 8.ker. A DK kiváló támogatottja pedig Szabó Gábor.

    VálaszTörlés
  14. Lehet valakit szeretni lehet valakit utálni a lényeg az tobben vannak most a testuletben a Fideszesek és minden dontés az o kezukben van ---végre nem lenne célszerubb sokaknak hogy a dontéshozoknál az arány MÁS legyen---bologatokat akarunk vagy olyanokat is bejuttatni akik másként látják a kerulet jovojét vagy másként jelenlegi érdekes mukodését Burokban vagy szabadon ez a kérdés nálunk

    VálaszTörlés