2014. május 25., vasárnap

MOST! - A Választás Napja - folyamatosan frissítve!!!

Jó Reggelt, Jó Szurkolást, ma egész nap a választásról, meg ahhoz kapcsolódó dolgokról fogok írni. Mindenekelőtt a változatosság kedvéért közlöm, hogy a DK-ra fogok szavazni valamikor a délelőtt folyamán és arra kérem minden Olvasómat, hogy ezt tegye.




Ennek megfelelően a Blog fejléce is megváltozott a mai napra, Soproni DK-sok szellemi terméke a kép, Szépvolt Fiúklányok, teccik. Szóval együtt töltjük ma a Napot, időnként okoskodok, elemezgetek meg ilyesmi, elkerülöm az országgyűlési választás napján tanúsított vágyálom-dialektikát, maradok majd a tényeknél, és azok megértésénél és megértetésénél.

De mindenekelőtt barátsággal és tisztelettel gondoljunk mindazokra, akik hajnalban keltek és már úton vannak a választási bizottságokba, hogy amennyire egy Orbánrendszerben lehetséges, a szavazás törvényességét és tisztaságát garantálják. Jó munkát Nektek, mellékelek is egy kis ébresztő zenét, aztán szünet, és egész nap folytköv...



6:45 Frissítés


Na, beszéljünk kicsit a mai napi szavazás Tétjéről. Európai Parlamenti Választás, de bizonyos szempontból épp Európa számára a legkevésbé sorsdöntő a mai nap. A Lajtán túl ugynais többnyire europer pártok találhatók mind a bal, mind a jobboldalon, és Ők dominálják a választást, köztük meg választani nem oly éles döntés, mint kies Hazánkban. Számukra ugyanis nem kérdés a demokratikus intézményrendszer, az alkotmányosság, a sajtószabadság, az emberi jogok, az igazságosság, hisz váltógazdaságban, de Ők építették és építik folyamatosan azt, amit mi Európának nevezünk. Hangsúlyeltolódások vannak persze köztük, de azt hiszem megnyalnánk mind a húsz ujjunkat, ha nálunk is olyan lenne a jobboldal, mint Odaát. Szóval Európa egészében tán a legfontosabb kérdés annyi, hogy mennyire sikerül lenyomva tartani a széljobbot. Ugorhatunk is vissza a Lajtán innenre.

A Magyar Ugaron jóval összetettebb ugyanez a kérdés, szinte mindegyik pártnak más és más a választás Tétje. A Fidesznek a legkisebb a Tét, nyilván nagyarányú győzelmet fog aratni, tudják, tudjuk, sajnálatos, de ez van perpillanat. Nem is vitték túlzásba a kampányolást, bíznak a Kubatov-féle Mozgósítási Gépezetben, és április 6-án saját bőrünkön megtapasztaltuk, hogy ezt sajnos alappal teszik. Mivel azonban most az EP Választás minden országra érvényes szabályai szerint kell eljárni, ezért aztán a finom kis csalások tömegét nem tudják majd bevetni. Nem mondom persze, hogy semmi fals dolgot nem csinálnak, mert Narancsék alapműködése a lopcsalhazudik, de ennek jelentősége nem lesz túl nagy. Most meglátjuk, hogy mekkora jelenleg a Fidesz valós társadalmi bázisa.


A legnagyobb kihívással az MSZP-nek kell ma megbirkóznia. Folyamatosan zsugorodó szavazóbázisa ha ma kevésnek bizonyul ahhoz, hogy legyőzze a Jobbikot, akkor megszűnik bármikori váltópártnak lenni. Szavazóinak jelentős része ugyanis a hagyomány mellett már csak azért tart ki, mert ma még a legerősebb baloldali párt, és tőlük várják azt, hogy megállítsák a Jobbik folyamatos erősödését. Ha ma a Jobbik legyőzi a Szegfűt, akkor ez a remény elveszik, és a baloldaliak számára nyilvánvalóvá válik, hogy az MSZP lefelé tendálása már megállíthatatlan. És itt jön be az új ballib pártok választási tétje. Nem volt még eddig objektív mérés sem a DK-ról, sem az Együttről, a közvéleménykutatások pedig nyilván nem ugyanazt a hivatkozási erőt jelentik, mint egy milliós választás objektív végeredménye.

Igazából mind a Demokratikus Koalíció, mind az Együtt ma kerül föl a politikai térképre, és természetesen nem mindegy, hogy milyen eredménnyel vágnak neki politikai jövőjüknek. Az Összefogás ernyője alatt nem volt tudható, hogy annak 1,3 millió szavazója közül ki melyik pártra is ikszelt valójában, az MSZP persze ezt ki is használta, vetítve nagyokat a mostani kampányban arról, hogy mind az 1,3 millió rájuk szavazott. Egyébként is elég gusztustalan és sunyi kampányt folytattak, ami aligha javított amúgyis padlón levő hitelességükön. Szegény Horngyulát fölhasználni, arra célozgatni, hogy aki nem az MSZP-re szavaz, annak elveszik a szavazata, meg az 1,3 millió MSZP szavazóról hablatyolni: lementek kutyába, no, ez a valóság.

Visszatérve a DK-ra, meg az Együttre. Még Nekik is más és más a tét. A DK ugyanis az Összefogásig felmenő, míg az Együtt lemenő trendet mutatott a közvéleménykutatásokban. Az Összefogás pillanata ezeket a trendeket lefagyasztotta, olyan kép maradt, mintha az Együtt erősebb lenne a DK-nál. Mivel azonban egyelőre egyik pártnak sincs választási bemérése, ezért számukra bármilyen eredmény is siker, de nem azonos mértékben. Épp az Összefogás előtti állapotok miatt magasabb az elvárás az Együttel, mint a DK-val szemben. Egy 5% körüli eredmény a DK-nak siker, az Együttnek kudarc leegyszerűsítve a kérdést. Mondhatni az Együttnek kötelező feladat az 5% megugrása, a DK-nak pedig nem. Ha előzőnek sikerül, akkor oké, ha utóbbinak, az meg diadal. A közvéleménykutatások mindkettőre mandátumszerzést valószínűsítenek, azonban az eredmények birtokában meglátjuk, melyiknek mennyire is jó valóban. Ha a DK meg tudja verni az Együttöt, akkor nagy lesz a szavazatelszívó hatása a későbbiekben mind az Együtt, mind az MSZP szavazóira.

Na, majd innen folytatjuk, addig egy kis zene...



9:30 Frissítés


Beszéljünk kicsit a részvételi adatokról, hogy mikor majd elkezdem összehasonlítgatni a korábbi EP Választásokéval, lehessen tudni, mi mit jelent. Egyszerű matekkel kezdve, minél alacsonyabb a részvételi arány, annál többet számít egy szavazó viselkedése. Ha valakinek van 100 ezer kőkeményen elkötelezett szavazója, akik hóbansárban, ágyútűzben is mennek urnázni, akkor azok egy alacsony részvételű szavazáson jó eredményt tudnak biztosítani a pártjuknak. 4 millió szavazóból 100 ezer, az nem egy ügy, de 1 millióból, az már biz egy jó kis 10%-os eredmény. Alapból tehát nézzük ilyen szemmel a mai választást.

A közvéleménykutatásokból, meg amúgyis közismert trendekből tudható, hogy melyik pártoknak vannak a legelkötelezettebb szavazói. Emellett az is tudható, hogy az EP Választások mindig jóval kevesebb embert mozgatnak meg, mint az országgyűlési. E kettőből aztán nagyjából megmondható, hogy a különböző részvételi arányok kiknek kedveznek. A 7 órás adat alacsony részvételre utal, de 11 óra előtt ez sokat nem jelent, addig nem sok értelme lenne gyakorlati következtetéseket levonni. Általában azonban elmondható az egyes pártok szavazóinak várható viselkedéséről pár dolog, épp ezt teszem most.

A Fidesztábor átlagos szavazói hajlandóságot mutat, Nekik nagyjából mindegy, hogy alacsony, vagy magas a részvétel, arra azonban jók, hogy alapként tekintsük a többi párt szavazóbázisához, mint középértéket. Az LMP-jé a legkevésbé elkötelezett szavazóbázis, alacsony részvétel Nekik a fent leírtak miatt nem kedvező, ha sok az otthonmaradó, abból arányaiban nagyon magas lesz az LMP választóinak aránya. Ad absurdum előfordulhat, hogy nem érik el az 5%-ot, ami az országgyűlési küszöbmegugrás után elég drámai fejlemény lenne, és 2018-as váltópárti ambícióikat jégre is tenné. Lefelé trenddel ugyanis nehéz nekirugaszkodni a hegyoldalnak, nemde.


A Jobbikról, ha nem lenne a KGBéla Ügy, akkor mondhatnám, hogy nagyon kemény és elkötelezett szavazóbázissal rendelkezik, de most Róluk csak annyi a biztosan elmondható, hogy semmi sem biztos. Ők imázsukban a tisztességre helyezték a hangsúlyt, amit könnyen meg is tehettek, lévén nem voltak még kormányon - reméljüök nem is lesznek -, és az érzékenységük kétes ügyekre ezért fokozott. Nagyon beütheti Őket a KGBéla Ügy, szüzességüket ugyanis nem romantikus nyárelőn a Városligetben, hanem rózsadombi orgián vesztették el, az meg nem ugyanaz, nemdebár.

Az MSZP szavazóbázisa megrendült, mind számosságában, mind elkötelezettségében. Ők a Jobbik mellett a másik sötét ló, vajon a múltba révedő szavazók elegen lesznek-e ahhoz, hogy állják a sarat a Jobbikkal szemben, vagy inkább otthon maradnak és kifújják magukat, mielőtt őszre már más párthoz átmennek. Érdekes lesz ma ez az MSZP-Jobbik küzdelem, már csak azért is, mert a Jobbik szavazóbázisának nagy része egykori MSZP szavazó, és a Jobbik pont a Szegfű elhiteltelenedése miatt erősödik folyamatosan. Szóval két sötét ló fog egymásnak ugrani, lehet szoros, de akár egész tág rés estére a két párt között, nagyjából egyenlő eséllyel arra, hogy melyik végez előbb.

Az Együtt szavazóinak elkötelezettsége nagyjából a Fidesz átlaghoz hasonló. Nem igazán érinti Őket az alacsony részvételi arány, bármilyen eredményt érnek el, abból kikövetkeztethető, hogyan is állnak össz-szavazatszámban országosan. Nagyon kíváncsi leszek rájuk, én süllyedést érzek náluk, de majd kiderül. A Demokratikus Koalíció az egyetlen, aminek az alacsony részvétel nagyon sokat segít. Mind az aktivista bázis, mind a közvetlen szimpatizánsi kör megy mint a buldózer, minél alacsonyabb a választási részvétel, ebből annál jobb százalék jön ki a végén.

Na, ennyit alapinfóként a választási részvétel egyes pártokat érintő jelentőségéről. Konkrét adatok alapján majd napközben visszatérünk a kérdésre, addig meg egy kis zene...



14:00 Frissítés


Kinn van a 13 órai részvételi adat is, ami 15,9%, a 2009-es 19,4%-hoz képest ez már döbbenetes különbség, pedig a 2009-es is már alacsonyabb volt a 2004-eshez képest. 2009-ben ebből végül 36%-os részvétel lett, a mostani trend már beálltnak tűnik négy részeredmény alapján, nem lesz ebből 32%-nál több. Ez még a legpesszimistább előzetes közvéleménykutatási előrejelzésekhez képest is minimum 5%-nyi (tudom, százalékpont, mielőtt erre kommentet kapok) lefelé eltérés, és innentől akkor még nagyobb lutri a dolog, mint egyébként.

Az általam korábban felvázolt, szavazótáborok elkötelezettsége alapján való becslés azonban alkalmas bármely részvételi arányoknál némi előrejelzésre. Alkalmazom is akkor, nézzük. A Fideszt mint korábban írtam, nem igazán érinti a részvétel, átlagos hajlandóságú szavazótábor, hozzák a kötelező nagyarányú győzelmet bármely részvételnél. Tulajdonképpen azért nem lehet könnyű most mozgósítani Kubatovéknak, mert a Narancsok Európa ellenes kirohanásai azért nehezen egyeztethetők össze az EP Választás fontosságának hangsúlyozásával, dehát föloldottak Ők már ennél nagyobb ellentmondásokat is. Szavazótáboruk nagyobb része négy láb jó, két láb rossz elven működik, így aztán valszeg el tudják vinni Őket az urnákhoz.

Érdekes lenne, ha a Budapest-Vidék szembeállításban volna valami értelmezhető adatunk. Tudjuk, hogy a ballib pártok elsősorban a nagyvárosokban, míg a jobb-széljobb a vidéki környezetben erős. De e tekintetben sem látok semmi rendkívülit. Budapest a legaktívabb, utána jönnek a városiasabb megyék, majd a vidékiesebbek. De nincs belső egyensúly borulás, egymáshoz képesti szavazati arányaik ugyanabban a trendben mennek, mint bármelyik választáson. Ha nagy eltolódás lenne a belső arányokban, abból jó előrejelzést lehetne csinálni a Jobbik és az MSZP egymás közötti csatájára: nyilván egy vidéki relatív többlet Jobbik, míg egy budapesti plusz szavazatarány MSZP előnyt jelentene. De nincs kirívó aránytalanság, így a meccs kettejük között továbbra is nyitott.


Az LMP viszont kritikus helyzetben van ilyen szavazási hajlandóságnál. Ráadásul egy dolgot ne felejtsünk el velük kapcsolatban: a nagy internetes portálok az országgyűlési választási kampány utolsó két hetében láthatóan összehangolt kampányt folytattak az érdekükben. Gyakorlatilag betolták Őket a parlamentbe. Az más kérdés, hogy melyik nagyokos szerkesztőtől jött az alapötlet, hogy Schifferék liberálisok lennének, de utólag már mindegy is, azóta már hallatszott ezügyben több mérvadó akkori LMP-fantól csendes vagy épp halkabb meaculpázás. Ugyan 4 évre sikeresen becsatoltak egy Orbánsegéderőt, de tán tanulnak belőle, ha meg nem hát kisnyúl. De ez a kemény médiahátszél most nem fújta az LMP-t, és úgytűnik Hajósi Virág nethiperaktív exFodorista is kiszeretett már belőlük - nincs jelentősége, csak önmagamat szórakoztattam ezzel a beszólással. Így aztán most nem úgy tűnik, mintha a budapesti liberális értelmiség megmozdult volna, ez meg Schifferék ordas politikai beégéséhez vezethet.

Az Együttre írtam korábban, hogy bázisának aktivitása nagyjából a Fideszéhez hasonlóan átlagos, így bármely szavazati aránynál kb. ugyanazt az eredményt hozzák. A Demokratikus Koalíció számára az ilyen durván alacsony részvétel meg egyenesen áldás lehet, a legaktívabb aktivista és szimpatizánsbázis elviheti akár 2 mandátumig is a szívemcsücske pártot. Ennyivel még nem vesztettem el az objektivitásom, de kis személyes kiszólás belefér, pláne azért, mert innentől estig nem nagyon maradt írnivaló. De azért egyefene, teszek az egyes pártokra egy körülbelüli becslést, bele a lutri kellős közepébe, és meglátjuk mi lesz. Szóval:

Fidesz kiütéssel győz, Jobbik megveri az MSZP-t, MSZP után DK következik, utána Együtt, és végül LMP. Szerintem az LMP-nek nem lesz mandátuma, a többinek meg igen. Na így, majd az urnazárások után többet, estefelé, meg akkor, ha hirtelen elkezdenének tódulni a népek a szavazófülkékbe, az meg aligha lesz. Most pedig átmeneti záróra, magam is megyek szavazni élettársammal a DK-ra, és egy kis zene...




SZÉP VOLT DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ!!!





31 megjegyzés:

  1. Jó reggelt, szép napot neked is!
    Remélem a nap végén örülhetünk :)
    Sikerülni fog, hisz ennyi melónak csak lesz édes gyümölcse :)

    VálaszTörlés
  2. Szép napot Gábor, és mindenki döntsön és szavazzon! Ez a nap a remény napja, remény arra, hogy a magyar emberek többsége a jövőre, Európára fog szavazni. A Demokratikus Koalícióra!

    VálaszTörlés
  3. Szia jó reggelt mindenkinek !
    Az az igazság hogy előre tudtam hogy az EP választás nem fog annyi embert rábírni hogy elmenjen szavazni, mint a parlamenti. Én akkor is pont ráláttam a szavazó körzetemre és nagyon sok embert láttam már reggel elmenni szavazni. Most viszont mikor kinéztem az ablakon alig láttam egy két embert a szavazó helység felé menni. Aggasztóan kevésnek tartom az emberek aktivitását. Tudom hogy ebben közrejátszik az is hogy orbán szerint minden rossz ebben az országban az EU miatt van. Mégis úgy gondolom hogy igenis nagy jelentősége van a részvételi aránynak. Remélem ez csak azért van mert később ébrednek az emberek. A remény hal meg utoljára.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a mai napra felvállalt hadi tudósításodat!

    Itt küldök valamit, most találtam. A véleményed?
    Nekem van, szeretném nem leírni!

    Ara-Kovacs Attila::
    Nem akartam nagydobra verni, mert magánügyemnek tartottam, hogy két nappal ezelőtt otthagytam az Együtt 2014 mozgalmat. Tagjuk ugyan sosem voltam, de szakértői támogatásomra számíthattak. A szakítás közvetlen oka Juhász Péter Együtt-alelnök botrányos szereplése volt az Egyenes beszédben. Ma azonban már más a helyzet. Most kaptam egy sajtó-meghívót, amiben bejelentik: az Együtt-PM Szövetség támogatja a nagy székely menetelést. A helyük tehát ott van a CÖF mellett. Úgy teszik magukévá a Fidesz nacionalizmusát, amiként a Fidesz a Jobbik rasszizmusát. Forog a gyomrom. Azért írtam e sorokat, nehogy valaki azt higgye, bármi közöm is lenne Bajnai Gordonhoz a jövőben. És szégyellem, hogy a múltban volt valamilyen szinten közöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a nyilatkozat dátuma is lényeges: 2013 október....
      Tuareg reakciójára én is kíváncsi vagyok.

      Törlés
    2. Inkább nem kommentálom én se... :)

      Törlés
    3. Talán ezzel Bajnai ellen kampányol! Kérdés, akkor ki mellett?

      Törlés
  5. Ami a részvételt illeti, egyenesen siralmas.

    Most jöttünk haza a feleségemmel. Természetesen "Nekünk (is) nyóc"! De hogy ez falun hogy csapódik le? "Nekik nyóc!" - hogy ki fogja képviselni Őket. Nem is látni "mozgást", benne voltunk a TOP 10-ben.

    Én már semmin nem fogok csodálkozni. Azon pláne, ha AZ, aki ma se volt szavazni, HOLNAP már "szívni fog". Egyelőre a fogát, de lesz ez még lejjebb is..

    Miben látom a bajok okát? Magyarember nem előre gondolkodik, hanem "Vásár után okos a paraszt".. Ha majd megérti azt a sok minimálbéres, közhasznu munkás + aki csak segélyből él. MIT JELENT A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY neki, a pokolba küldené az egész Fidesz-bagázst - Orbánnal együtt!

    Hivatalos adat: 400000 család JÓL JÁR az adókedvezmény 20-25000 Ft-ra való emelésével. És mi lesz a többi KÉTMILLIÓ családdal:? Mire "csináljon" gyereket, ha nem kap SEMMIT?

    Úgy látszik a Fidesz minden alkalomra talál egy "mézesmadzagot", amire a tudatlanok, gondolkodni restek SOKASÁGA csak akkor veszi észre, hogy a KÉSZ ÁTVERÉS SHOW vesztese lett, akikor már "eső után venné fel a köpönyeget".

    Hogy miért ilyen nagy az érdektelenség? Talán épp azért, mert már annyira át lettek "baszva" - minden oldalról, hogy már el sem hiszik, akad még Párt, akik az Embereket nem ÁTBERNI, hanem SZOLGÁLNI akarják. Védeni az érdekeiket, akár a kormány ellenében, Brüsszelben.

    Hát ezért kéne MA ELMENNI szavazni.
    Hogy később legyen KI elzavarni Őket.

    De hogy kire? Na ez a nem NEKEM NYÓC! - hozzáállás.
    Mert akiben MA bízni lehet, az a DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ.
    Őket pedig a NYOLCADIK LISTÁN találjátok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos megint igazat kell adnom neked! Már annyira nem szeretem. De a szikár tények bizony tények, az emberek meg.... szeretném nem leírni amit gondolok!
      Miért várja mindenki, hogy más gondolkodjon helyette? Maga meg csak, amikor már ég a ház, hogy nincs locsolótömlő?

      Törlés
  6. Gábor köszönöm a megnyugtató írásodat. Nagyon kevesen mennek a mi körzetünkben szavazni. Mi már voltunk. Nagyon drukkolok.
    Lenne egy nem idevágó kérdésem hozzád. Az Együtt-ben ott van Kónya Péter aki azt mondta hogy a Szolidarításnak országos hálózata van. Őt viszont nem nagyon hallom megszólalni. Vajon ennek mi az oka ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok volt rendvédelmis átverve érzi magát Kónya "felpuhulásával". A Szolidaritás már sokkal gyengébb, mint volt.

      Törlés
  7. Sorban állni nem kellett a fülkénél az tény. Egyetértek Szilárddal, nem gondolkodik előre a magyar, tisztelet a kivételnek. Elhiszi a szép szavakat, vár a sorsára, aztán végre lehet sírni-ríni...
    A másik döbbenet számomra az az elvakultság amivel egyszerűen nem lehet mit kezdeni.
    Legutóbbi apró történet: Egy ügyvéd ismerősöm mesélte. Középkorú házaspár háza végrehajtás előtt, ezzel keresték az ügyvédet, a megbeszélés közepén jelezték, hogy fogja rövidebbre, mert sietniük kell, kezdődik a békemenet :O...Helikopter legyek, ha én ezt értem.
    Mint ahogy azt sem, aki sz@rik bele, azt sem képes mérlegelni, hogy ez az egy élete van és ezért MOST tehet valamit. Rájuk vagyok a legdühösebb.
    Én sem tudtam egy ideig, hogy kinek adom az x-et, de figyeltem, olvastam, láttam és döntöttem (8), ha rosszul az is az én döntésem, volt már rá példa:) Egy percig nem fordult meg a fejemben, hogy nem szavazok.
    Most még volt rá esély, hogy dönthessünk, vajon lesz még...?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A példabeli házaspár valószínűleg pénzt kap a "szereplésért" és ez az ő helyzetükben a legvalószínűbb magyarázat...

      Törlés
  8. Történt,hogy a szomszédasszonyom,akivel szinte barátnők vagyunk,ma azt mondta,hogy nem jön szavazni,mert neki semmi haszna nem volt az EU-ból.Mondom neki,na és mennyivel lenne jobb,ha utazáskor mindenhova vizum és útlevél kellene,miért jó az nekünk,ha Orbán ordibál az EU-ban,addig,amig ki nem b....nak minket onnan.Addig beszéltem neki,amig azt mondta,na jó,1 óra múlva kész vagyok,és megyek veled. :D....és jött,és behúzta az x-et a 8-as rubrikára...szóval én vittem magammal még egy embert,sőt a családom is a DK-ra szavazott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok! Szép volt! :)

      Törlés
    2. Hát valahogy így kell /kéne/ ezt csinálni! Meggyőzni a kételkedőket, a lustákat kihajtani a kényelmes fotelből és ELVINNI szavazni. Gratulálok!

      Ezt ugatom már évek óta, hogy az, aki már TUDJA, miért ez vagy az előnyös az egyszerű ember számára KÉPVISELNI az érdekünket, szánjon a felvilágosításra egy kis időt. Mert megéri! Ha mindenki így tenne, /vinne magával + egy /vagy inkább TÖBB/ EMBERT, már megrohadt volna a "narancs" kishazánkban.

      Törlés
  9. crawford, ügyes vagy. Én is, reményeim szerint: 3 embert vittem az urnához, 8-as pártra. Kíváncsian várom az estét.

    VálaszTörlés
  10. Gábor ez a Vangelis zene itt a végén sziven ütött...a kedvencem,és már igazán ráférne kis hazánkra egy kis "paradicsomi" élet...na hajrá DK,hóditsuk meg az EU parlamentet. :D

    VálaszTörlés
  11. Én egy Tisza parti kisvárosban fél 11-kor voltam szavazni: az oldalon, ahol aláírtam ez enyém volt az első aláírás...
    Persze ez DK szempontból "?". Lehet jó is rossz is. Majd este meglátjuk. A kampányokról annyit: 3 hete lakom itt. Ideköltözésem 2. napján már volt telefonom: sőt hívásom is a KDNP-től, majd Orbántól, Orbántól és Orbántól szinte 2-3 naponként. Tegnap volt a szociktól egy, és ma délután egyszer Gurmai Zitától, és egy SMS 3 órakor az MSZP-től így, általában..

    VálaszTörlés
  12. Ildikó! Itt megtalálsz minden lehetőséget, hogy eljusson hozzád ezután a DK reklámja is:
    http://dkp.hu/contact;jsessionid=7ED16FF0E43029AEE2813CE630EEB511

    VálaszTörlés
  13. Mi is 5:15 kor kezdtünk zuglóban. A vége nálunk(82) 32,5%
    Fidesz ,DK,Jobbik,MSZP a sorrend!

    VálaszTörlés
  14. Most 22 óra van és az utolsó jóslatod, egy az egyben bejött a pártokra. Most már nagyon kíváncsi leszek a végleges számokra. Gábor csak gratulálni tudok a "jóslatodhoz"! Hajrá DK !

    VálaszTörlés
  15. Azért szomorú vagyok, hogy a Jobbik második lett. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bukott a Jobbik rendesen a KGBéla üggyel...

      Törlés
    2. De az MSZP is, igaza volt Gábornak szárad a szegfű.

      Törlés
    3. A DK-n kívül igazából mindegyik párt bukott. A Fidesz 60% feletti eredményt várt a győztes mindent visz elv alapján. Az LMP nem hitte volna, hogy rezegni fog a léc ilyen alacsony részvétel mellett és Schiffffffnek csípi a szemét, hogy az E14 és a DK is lelépte őket. E14 és Jobbik is savanyú volt.
      Lehet fogadásokat kötni, hogy mikor ül át az okosabb MSZP-s a DK-hoz és a kevésbé okos az E14PM-hez! :D

      Törlés
    4. Erre én is kiváncsi vagyok. De Gábor jóslatára is, jó tippjei vannak:)

      Törlés
  16. Az "édes gyümölcs" zöld, éretlen állapotában még a fán van Judit, hisz a nyár még csak most kezdődött. Reggel is tudtuk ezt.

    VálaszTörlés
  17. Adjunk hálát az alacsony részvételnek, így szinte már fanatikus hozzáállásunk a DK ügyeihez elősegítette, hogy vetélytársaink előtt végezzünk, és további alapot adjon ahhoz, hogy még több munkával országosan 14-15 % ig meg se álljon a DK aránya.


    Egy kérdésre szeretnék választ kapni, ami kicsit provokatív lesz: hány fideszes szavazatot kellett érvényteleníteni ahhoz, hogy az 5,01 összejöjjön??? ( bocsánat a rosszindulatért)

    VálaszTörlés
  18. Azt hiszem "Ez jó mulatság, férfimunka volt!"
    Mármint az egésznapos helyszíni közvetítés jóslatokkal fűszerezve elviselhetővé tete a várokozást: HOVÁ TART MAGYARORSZÁG?

    Ez a "kérdés" mára már nem kérdés. FOLYTATJÁK országromboló tevékenységüket, sokkal nagyobb pofával, mint eddig tették.

    Van viszont egy pozitív hozadéka a választásnak: Megmutatta, ki mennyit ér a "baloldalon".. Erre eddig nem volt lehetőség MÉRNI, hiszen a választási törvények kiherélése összefogási kényszer-helyzetbe hozta a baloldali ellenzéket, ahol az erőviszonyok mérésére nem volt lehetőség.

    Az MSZP /nagy mellénnyel/ saját sikerének könyvelte el a Parlamenti választáson elért II. helyet. Nem is tett sokat érte, hogy ezt az egyéni megmérettetés időszakában be is bizonyítsa: Ő a VEZETŐ ERŐ.

    Mára kiderült, ez csak "álom". Az igazi ERŐ a DK mellett áll. Ezért érdemes volt végignézni a "versenyt": A befektetett MUNKA meghozta gyümölcsér! Az MSZP elkésett még azzal a gesztussal is, hogy az Elnökség benyujtotta lemondását. Ezt már áprilisban meg kellett volna tennie. Akkor ma nem KÉT mandátummal kéne szégyenkezve magyarázni a "bizony hitványt".

    Csak gratulálni tudok az írásodhoz és a jóslataidhoz egyaránt. Én is hasonlókat jósoltam: Még a HÁRMAT sem tartottam kizártnak. Ez Budapest esetében igaznak is bizonyult, de a Vidéki degeneráció elhülyített népe "ráragadt" a Fidesz MÉZESMADZAGJÁRA. Ha egyszer a Vidék is felnő a feladathoz, sikerülni fog Orbánt fideszestől a pokolba kergetni. De abban az Összefogásban Gyurcsány fog "dirigálni", és az MSZP örülni fog, ha beállhat a sorba - HÁTULRA, utolsónak.

    Akit érdekel és kiváncsi is a véleményemre "bővebben"- az keresse meg most készülő elemző blogom a legfrissebb hírekkel és véleményekkel fűszerezve. Még csak "alakul", mint púpos gyerek a prés alatt, de még ma megtaláljátok.

    Örülök annak, hogy én is részese lehettem ennek a "helyszíni beszámolónak". Köszönöm!

    VálaszTörlés