2014. május 31., szombat

Dezsavű

Tudom, déja vu, vagy valami ilyesmi, de nekem meg így tetszik, ha valaki nem tudja, annyit jelent: már láttam. Mindig elolvasom Blogomon az összes kommentet, ha van időm válaszolok is, és ugyanezt teszem a különböző fészbukos csoportokban is. Így aztán összegyűlnek az írásaimmal kapcsolatos ellenérvek.




Ugyanazok az érvek jönnek szembe, amik pont néhány hónapja az akkori Összefogással kapcsolatban. A különbség csak annyi, hogy láthatóan a sokszázas kommentmerítésből erős kisebbségbe kerültek az összefogáspártiak. Ennek maradéktalanul örülök, ugyanis láthatóan a hosszabb távú előregondolkodás kezd normává válni, sikeressé pedig bármely politikát csak a stratégiai gondolkodás tesz, nem pedig az alkalmi taktikázások laza egymásutánisága. Aki képtelen azt megérteni, hogy épp a pontos távlati célkijelölés és az eléréséhez szükséges lépések áldozatvállalásokon keresztüli végigvitele az egyetlen járható út, azzal fölösleges vitáznom: soha nem is fogja már megérteni. Két ekkora választási zakó után nem fölfogni, hogy az a VALÓSÁG, az olyan szintű érzelmi csőlátást jelent, ami kezelhetetlen.

A legnettóbb érveléssel kezdjük: nekem szocifóbiám van. Hát hogyne, kellő információk hiányában a Föld sem más mint egy focilabda kék és zöld foltokkal, aki meg ennél okosabb, az közelebb megy és látja, hogy mégse focilabda. Aki meg csak távolról pislog, az meg úgy marad. Nincs szocifóbiám továbbra sem, 12 évig működtem velük együtt a Nyolckerben, ebből volt, hogy közös kampányfőnök voltam, négy évet együtt kormányoztunk, SZDSZ bizottsági helyeket adtam át Nekik, mikor szükségük volt rá, mikor kilépésekkel megszűnt a frakciójuk, akkor én ajánlottam föl Nekik a közös SZDSZ-MSZP frakciót, és én jártam ki Kocsis Máténál, hogy a Fidesz engedje lejjebb a frakcióhatárt öt főről négyre, így lett frakcójuk újra. Ennyit a szocifóbiámról. Két éve írok róluk TÉNYEKET, akik képtelenek azokat értelmezni, azok maradnak a Föld az egy focilabda szintnél.


A következő érv, az a KELL típusú érvelés. Az önkormányzati választáson meg KELL verni a Narancsokat, mert különben végünk és különben is. Ja, áprilisban is meg KELLETT verni a Narancsokat, csakhogy nem sikerült, csókolom. És azért nem sikerült, mert az istenadta nép az meg kevéssé figyel oda arra, hogy néhányak szerint nekik mit KELL csinálni. Pont azt csinálja, amit akar, és mikor már másodszor csinálja úgy, hogy abból egy ordas ballib zakó jön ki, akkor tán földerenghetne, hogy a KELL, az nem egy érv, hanem csak egy érzelmileg beszűkült tudatállapot. Kell napi 24 órás napsütés, kell hogy mindenki egészséges és boldog legyen, kell sok minden, csak nem lesz, teccenek érteni. A KELL az csak egy vágy, akként is kezelem.

A harmadik érv is ismerős: a Fidesz érdekeit szolgálja, aki a másik baloldali pártot kritizálja. Nem kezitcsókolom, épp fordítva. Az MSZP végromlását épp az okozta, hogy képtelen volt a kritikák kezelésére. Pont úgy reagált, mint egy bogártípus, amelyik minden külső behatásra halottnak tetteti magát: begubózik, és reménykedik. Csakhogy ez egy öngyilkos stratégia, ugyanis előbb-utóbb erre az ellenfelek rájönnek, és kihasználják a szervezet rugalmatlanságát, és kritikatűrésének hiányát. A Szocialisták szerint már eddig is minden kritika a Fidesz szekerét tolta, egészségetekre Pirospajtik, de csaxólok, hogy nem én, hanem a Nép hajtott el éppen másodszor Titeket a búbánatba, és lesz ez még rosszabb is.

A TÉNYEK meg ott vannak két objektív választási eredménysor formájában. Aki nem érti és nem tanul belőlük, az ismét nekimegy a falnak, csak immár utoljára. Nincs már szavazati tartalék, a tanulásképtelen egyedeket az evolúció kiszelektálja, és ezért nem az evolúció a hibás. Nem az én bajom, ha képtelenek vagytok bármiféle tanulásra, a valósággal való szembenézésre. Veletek a Népnek van baja, és nagy, ha nem értitek, mintahogy nem értitek, akkor nem a Nép fog eltűnni a süllyesztőben.

Hanem Ti.


26 megjegyzés:

  1. Az összefogással volt egy nagy gond szerintem. Mindegyik párt felülről óhajtotta megmondani, hogy az adott helyen ki legyen a jelölt. Emlékszem, láttam kitelepüléseket, ahol az összefogás deklarálása előtt békésen, egymást segítve voltak a különböző ellenzéki csoportok. Aztán meg már nem...

    VálaszTörlés
  2. Mint látom és olvasom,az elöző blogod hozzászólásaidból meritedted.Igen.Mostmár nemcsak a kocsmai politizálásból kellene a magyar embereknek meriteniük.Egy kicsit megkellene hallgatni olyan embereket,akiknek van egy kis rálátásuk a belpolitikára,a jelenlegi helyzetre.Tudom a magam börén érezve,hogy egy párton belül is hatalmas a MAJD MEGMONDOM ÉN,mert azt híszik,hogy a saját érvelésük a profi.Sajnos Magyarország ilyen és ezt ki is hsználja a Fidesz rezsim,hogy ezek húlyék,ezeket tudom manipulálni.És meg is teszi,amire harapnak is a tudálékosok.

    VálaszTörlés
  3. Nezsu11! Csak egy akarta, mondta és osztotta ki a helyeket, hogy hol és kire "kell" szavazni! Mert ők a voltak a legnagyobb párt, amit mindig megkérdőjeleztem! Ezzel elvett olyan körzetet is, ahol a DK biztos nyerő lett volna!
    kiseve

    VálaszTörlés
  4. heltai Zsuzsanna2014. május 31. 23:27

    Bizony nagyot hibáztunk, mert nem tudtuk felmérni, h mennyire súlytalanná vált az mszp. Bár lelkem mélyén éreztem . A DK-nak ez volt a tanulópénz !

    VálaszTörlés
  5. Túl van hangsúlyozva a fontossága az önkormányzati választásnak, mert már rég átcsúszott teljes egészében a politika színterére. A helyi érdekeket nem lehet összemosni az országos érdekekkel. Az emberek az élőhelyükön a napi szintű tapasztalataik alapján minősítik a helyi vezetés munkáját. Legkevésbé sem érdekli őket, melyik párt delegáltja...Azt se felejtsük el, hogy most országosan a fidesz osztja a pénzt. A választók nagyon is tisztában vannak azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha magukra húzzák a kormány diszkriminációját annak megtorlása képen, hogy merészeltek a szavazataikkal fellázadni a fidesz vezette helyi vezetés ellen...Így bizton merem állítani, hogy torz kép fog kialakulni a valós erőviszonyokról...Ez is egy ok arra, hogy nem szabad a hosszútávú érdekeket kockáztatni egy színielőadás kedvéért...Megjegyzem ahol én lakom fideszes polgármester van, és kifejezetten meg vagyunk vele elégedve!...Egy szabad országban miért is ne lehetnék. Vele nem politizálni akar a lakosság, hanem a helyi problémákat megoldatni...Ez is ahhoz a realitáshoz tartozik, amiről a politikusok szeretnek megfeledkezni.

    VálaszTörlés
  6. Összefogás? Ugyan már... Egyik oldalról Szanyi köpködi a DK-t, míg a másik oldalról Juhász. Az MSZP szétesett, az E14PM pedig egy toldozott-foltozott LMP szintű párt marad.

    VálaszTörlés
  7. Más...Ideje lenne magát az "összefogás" szót is kivenni a politikai szótárból, mert ma már ezt halva, az emberek azonnal a parlamenti választásra, és az azt megelőző dicstelen 1-1,5 évre asszociálnak...Már ez is is hiba "összefogásban" gondolkodni, ennél már csak az a nagyobb hiba, ha ez még kommunikálva is van....A szar lapátolásához szükségtelen összefogni.

    VálaszTörlés
  8. Avitt szövetet nem érdemes megvarrni, mert a varrás mellett szakad, kár a cérnáért.Egyébként is olyan képviselő, aki több száz ezer Ft-ot keres havonta, nem tudja a nincstelen ember érdekeit képviselni, mert azzal van elfoglalva, hogy asszimilálódjon a Ház szabályaihoz, hogy jól nézzen ki a kamerába a leg jobb arcát mutassa jó gombot nyomjon meg nehogy a Házelnök leteremtse, hogy ne lógjon ki a sorból.Az egész nem élethű ,összeegyeztethetetlen.Amint beül más értékrendet képvisel.

    VálaszTörlés
  9. A leszakadó tömegeknek egy új érdekképviseleti szervezetét kell létrehozni, amely a TB,eü, oktatás
    rendszerét egy új objektíven át vizsgálja,és rapid beavatkozásra képes az életszerű megvalósításokhoz.Régen volt a zöld kereszt, ehhez hasonló valamit kell kidolgozni, de nem párt rendszerben, mert az előszöris a saját hierarhiájának a kimunkálására herdálja el a központi pénzeket.

    VálaszTörlés
  10. A Lázár minisztérium és az NFÜ által bonyolított irányított közbeszerzések csak egy viszonylag szűkebb bűnözői csoportnak biztosíthatnak évi több száz milliárdos privát visszacsatolást.

    A következő egyik korrupciós szint bizony az önkormányzatok. Beszéljünk most csak a vesztegetésben és hűtlen kezelésben kiemelkedő zászlóshajókról, a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatokról. Még hogy nem fontos, hogy milyen aberált szar alakok élnek például a józsefvárosi politikus bűnözők közül, a kerület elől ellopott pénzen Orczy báróként. Fontos, mert takarodniuk kell, ki száműzetésbe, ki pedig a börtönbe.

    Ellenzékük nem volt eddig. Látni kell Komássy elnök és a kerületi tisztújításokat elszabotáló Molnár Zsolt (lehet megzsarolt) tevékenységét.

    Új emberek fognak jönni és a jelenlegi Kocsis bandát októberben elsöpri a választói akarat. Ezt fogjuk mi szervezni főállásban és a nyolc éve tartó iszonyatos helyi korrupció részletes bemutatása lesz a győztes fegyverünk.

    VálaszTörlés
  11. Gábor! Valami olyasmit érzek, hogy jöttem is meg nem is, egyetértek meg nem is...:(
    Igaz, hogy a szocik most csak a hagyományos, eddig is nyerő, kerületük érdekét néző, védő, óvó helyeket fogják hozni, ott általában a lehetőségekhez képest jó a helyzet, bíznak benne, szerintem most is támogatni fogják az 3-4 kerüli képviselőjüket. Aztán vannak olyan fidesz ember által vezetett képviselők, akikkel még meg is vannak elégedve! Nem pártokat nézik, a kerületük helyzetét. Jól is van ez így. (szerintem!) Ezeken a helyeken én nem is erőltetnék más indulót. Ilyen van vidéken és Pesten is. A szocik helyzetétől függetlenül, vagy Bajnaiétól is, viszont jó a DK szervezettsége különösen Pesten, itt ha olyan a kerület, bizony indítanám a DK- s tagot, de megbeszélve az eleőbb említettekkel, hogy most máshol próbálkozzanak, ahol nekik több az esélyük, ne dolgozzanak a DK ellen. No, a szocik, már többször mosolygova, durván írva: "szúrták hátba" a DK-t nem tudom, hogy most jönne a harmadik, vagy megértenék, hogy az ő érdekük is ez? Kifelé ezt kommunikálja néhány még vezető tagjuk, de hogy ténylegesen ezt is gondolják???? Talán a főpolgármester személyében lehet, másban nem hiszem. Igen, ha nem fognának össze, így már ez elcsépelt, akkor talána DK erősödhetne, ami hosszútávon jó. Nekem viszon ilyenkor eszembe jut, hogy itt Pesten is nagyon sok a nyomorgó ember, az utcán lakó, a deviza mitt vesztes, meg a munkanélküli, meg a romák, sokan vannak ők is itt. Elgondolkodom rajta, hogy ők hogyan élik majd túl-, át azt a 4 évet, amit mi erősödésre használnánk? Jó a politika ma már nem "segélyszolgálat", kemény háború, ha valaki érvényesülni akar. A háborúban pedig kellenek a katonák, a közkatonák. Talán itt nem lehet megvenni őket néhány kg krumlival és tüzifával, már akinek van bejelentett címe! Mert ugye másként nem szavazhat! De nekik nehéz az értelmükre hatni, nem tudom értenék-e ? Nincs mit ígérni nekik, nincs pénz... Voltam kampányolni a belvárosban lakásról lakaásra, olyan lepukkant helyeken jártam, hogy azt hittem ilyen Pesten már nincs is...Van... Nem lehetett meggyőzni még arról sem, hogy itt a Népliget, beépítik, még a kutyáját se tudja hová vinni...! Válasz: nem baj, majd xarik a járdára, de fidesz...:( Ez a tapasztalat is az ún. összfogás ellen szól. De a lelkemben mégis azt érzem, hogy nem összefogni, de értelmes párbeszédet kéne folytatni, pláne, ha megszavazzák - és miért is ne tennék?- a most benyújtandó újabb választási csalást produláló törvényjavaslatukat. Akkor meg nincs szinte semmi megbeszélni való. Ha rajtam múlna és annyi kezem volna, most minden Pestit az utcára vinnék tiltakozni ellene, hidakra, Metrókhoz, forgalmas pontokhoz. De tapasztalataim szerint az emberek zöme azt mondja: "áááá, ezt már úgyse lehet...", ez már nem lesz igaz..." majd megy a szomszéd, vagy valaki, aztán várja a sült galambot! No, az nem fog jönni, valamelyik fideszes a diszvacsorán már régen fölzabálta. S marad nekünk a narancs, mégha nem is olyan jó ízű, mégha savanyú is.... Szóval pesszimistán nézek a jövőbe nagyon az elkövetkezendő 4 évre itt Pesten is. Csak ott a nagy baj, hogy már nekem sincs sok időm várni, meg még talán sokan vagyunk így:( No, ezért aztán NEM lesz 24 órás napsütés, hiába énekelnénk, hogy: süss föl nap....

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Szerintem az összefogás nagyon későn jött létre. Voltak jelek arra, ezt ne. Természetesen Gábor Te is ezt javasoltad már régóta. 2013. október 23-i "Összefogás" címén rengetegen voltunk vártuk a csodát, ha most sikerül együtt, esély lesz az április 6-i választáson legalább frakcióval a DK-nak bejutni a Parlamentbe. A 2/3 nem jött volna össze, de nem nem is kellett volna most. Ezt mindenki tudja miért. Szerintem az összefogás nem megoldás, nem sikerült. Erre van egy jó magyar közmondás: Közös lónak túrós a háta! Ez csak a mai,mostani rendszernek kedvezne és ezen ügyködik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem magával az összefogással volt a baj, hanem a mikéntjével.
      Az az elv érvényesült, hogy fogjuk meg és VIGYÉTEK.

      Törlés
  14. Egyetlen megoldás van, hogy nem várni a pártokra, hogy jelölteket állítsanak, hanem a civil szervezeteknek kell helyben Polgármestert, illetve képviselőket jelölni és azokat vagy támogatja egy párt, vagy nem ez szíve joga mindegyiknek, de a következményét magának kell viselnie, nem tud mutogatni más pártra, ha nem sikerül "győzelemre" vinni a jelöltjét.

    Kevés helyen van olyan pártszervezet, ahol ebben a munkában a zászlót tudnák vinni, de ezt elsősorban nekik kell belátni.
    Nem lenne az se jó, ha Esztergomot csinálnánk az egész országból!

    Tehát a helyiek MEGBESZÉLÉS, EGYEZTETÉS alapján kiválasztják a nekik megfelelő jelöltet és a helyi pártszervezetek, sejtek eldöntik, hogy mellé-mögé állnak, vagy nem, de ezt világosan kell deklarálni a választás előtt. Akit viszont támogatunk, azt nem "finnyázva" tesszük, mint az országgyűlési választásoknál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. Az OGy választások környékén nagyon sokan a demokratikus oldalról nyilvánították ki, hogy hánynak az összefogás más párthoz tartozó jelöltjétől, de muszáj rászavazni. Hát, úgy gondolom, hogy ha hányok valamitől, akkor azt messziről kerülöm el, és szerintem ezek az emberek - hiába voltak annak idején hangadók - el sem mentek szavazni. A baloldalon most elég szép számmal vannak volt fideszesek, közülük volt olyan, aki nagy hangon mondta, hogy utálja Gyurcsányt. Akkor is azt mondtam, hogy helyi szinten az emberek ismerik azokat, akik a legtöbbet tudják tenni a területükért. Ezért az önkormányzati képviselő testületekbe olyanokat kell jelölni, akik ennek megfelelnek. Természetesen a demokratikus oldalnak mögéjük kell állni ahhoz, hogy segíteni tudják őket. Őszinteségre, visszafogottságra és igény szerint összefogásra van szükség a helyi képviselők támogatásához.

      Törlés
    2. Legalább az önkormányzati választáson --mint átlátható nagyságrendben-- lehetne úgy, hogy
      - a jelölt jelentkezik jelöltnek az adott pozícióra,
      - a szűkebb környezete támogatja, majd
      - a támogatók köre bővül, keveredik és tisztul más jelentkezők támogatóival,
      - felismerődik az összefogás igénye mert hát a betölthető pozíciók száma véges,
      - a támogatók újabb támogatókat szereznek,
      - és végül jól beszavazzák a támogatott jelöltjüket.
      Az se baj ha egy társaságból nem jelentkezik senki. Ha politikailag aktívakról van szó akkor találnak szimpatikus embert más társaság jelentkezői közül. Nem is biztos, hogy mindenki ugyan azt. Na és?

      Tekintettel arra, hogy a gyakorlat szerint, a szervezetek (mindegy, hogy civil vagy nem) --hogy létüket bizonyítsák-- az őket uraló személyeket nyomják be jelöltnek, ami a másik szervezetnek minimum gyanús, a sandaság végig megmarad a folyamat során, aminek fásultság és a szavazástól való távol maradás a vége.

      Mi lenne ha talpára állna a rendszer?

      A választás célja alkalmas személy lehetőséghez juttatása a választók érdekében, nem pedig szervezetek életben tartása, versenyeztetése és elfogult szurkoló tábor kialakítása, fanatizálása.
      Az elmúlt két választásnál az utóbbit tapasztaltam, és azt, hogy ez csak a kormánypártnak sikerült, mert neki van ehhez pénze.

      Törlés
    3. Az Országgyűlési választásokra, valamint az EU-s választásra, csak pártok állíthattak jelöltet, ilyen a Fidesz által megszavazott törvény.
      Az Önkormányzati választásnál jelenleg még nem ez az előírás, itt indulhatnak független jelöltek is.
      Na azt a függetlent kell támogatni, akit a többség elfogad mint saját képviselőjüket.

      (Mi van akkor, ha ez éppen Fideszes egyébként? Na akkor a mögé kell állni, hogy az emberek lássák, hogy a demokratikus pártok az Ő érdekükben politizálnak. Tudom, most többen felkapjátok a fejeteket, de gondoljátok végig, hogy az akit eddig azzal hitegettek, hogy "csak a Fidesz", az hogyan vélekedik ennek láttán?)

      Törlés
    4. Mivel úgy látom, hogy egyetértünk abban, hogy az önkormányzati választáshoz másként érdemes viszonyulni mint az elmúlt kettőhöz, provokálnék egyet:

      Feltéve, hogy a fidesz választási szabály barkácsolása megvalósul, nem volna helyes a demokratikus oldal által egyhangúan bojkottot kinyilvánítva NEM ÁLLÍTANI FŐPOLGÁRMESTER JELÖLTET? (Eggyel kevesebb huzakodási ok.)

      Ebben talán együtt lehetne működni és erősíteni a jóindulatot egymás iránt a minél több kerületi polgármesteri és képviselő testületi hely megszerzése érdekében.

      Törlés
    5. "nem volna helyes a demokratikus oldal által egyhangúan bojkottot kinyilvánítva NEM ÁLLÍTANI FŐPOLGÁRMESTER JELÖLTET? "

      Ha amúgy szimpatikus ember lenne, akkor ebben az esetben simán nyerhetne az LMP-s jelölt.

      Amit a dem. oldal nem tudna elfogadni. Így már csak azért is indítanának valakit, hogy ezt a kimenetelt elkerüljék.

      Törlés
    6. Névtelen2014. június 1. 22:26

      Egy átbarkácsolt önki. vál. törvény esetén, mire futna ki a dolog?
      Hogyan működne a fővárosi önkormányzat?

      Törlés
  15. A bban nem vagyok biztos,hogy Orbánék nem fognak még a hártalévő időbven az önk. választási törvényen változtatni.Jó példa erre a fővárosi önkormányzati képv.megválasztásának a saját szájízük szetinti módosítása!Abban viszont van igazság,hogy végre egyszer el kellene jutnunk oda,hogy ne azt nézzük,hogy szimpatikus-e egy ember, melyik párt delegáltja hanem,azt mit és hogyan szeretne tennni alkalmas-e a feladat ellátására,amihez kéri a támogatásunkat.!De azt hiszem erre még várnunk kell egy ideig! Sajnos elég hosszú ideig.

    VálaszTörlés
  16. Hiába, el kell tölteni valamivel az időt őszig. Az egyik legjobb elfoglaltság pedig azon töprengeni, legyen-e összefogás.

    Természetesen lesz. Ugyanis az egyesült baloldali ellenzék Budapesten simán hozhat 35%-os eredményt, és ezzel elhozható akár a főpolgármesteri cím is. Ha a Fidesz nyer 35%-kal, és a baloldali pártok pedig 10-15%-okat érnek el, akkor nyilvánvaló lesz, hogy hiba volt nem összefogni. Tehát összefogás lesz, függetlenül attól, mit blogolnak egyesek.

    A következő kérdés, hogy lesz-e összefogás 2018-ban. A kézenfekvő válasz az, hogy lesz, csak az nem mindegy, milyen struktúrában. Lehet, hogy addigra fő erő lesz a DK, és az MSZP csak amolyan oldalkocsi szerepét fogja játszani mellette, vagy létrejön egy ernyőszervezet, alatta az MSZP-vel, DK-val, Együttel stb. Vagy egyesül a DK, MSZP és társai és új párt jön létre. A különböző opciókon lehet addig vitatkozni, szóval lesz mivel eltölteni a köv. 4 évet. Lesz sok dráma, intrika és okoskodás. Azonban biztosra vehető, hogy a baloldali ellenzék egységesen fog nekivágni 2018-nak. A kérdés csak az, hogy ezen belül kinek mekkora lesz a súlya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket a kijelentéseket tán némi elemzéssel is alá kéne támasztani, az viszont sajnos hiányzik, így elszáll a levegőbe, husss... :)

      Törlés
    2. Ez most a kérdés? "...mi lesz 2018-ban...."
      Nem pedig:
      Egy átbarkácsolt önki. vál. törvény esetén, mi az esély?
      Hogyan működne a fővárosi önkormányzat?

      Törlés