2014. április 3., csütörtök

Porráégtek - végső búcsú a közvéleménykutatóktól

Na, ezis megvolt, a Medián is letudta a kötelezőt, megmondta a Frankót, akár el is maradhat a választás, merthát a Fidesz már nyert is. Én azért elmegyek szavazni, ha nem probléma, Kedves Közvéleménykutatók. A kampány végére olyan szépen beleálltatok a Kormányváltás esélytelenségének sulykolásába, hogy mármár fölmerül bennem a gyanú, vajon nem kampánykasszából kaptátok-e a kutatások ellenértéket. Ja, arra gondolok, hogy megvettek Titeket is.



A közvéleménykutatás az érzékeny téma, különösen a választások előtti időszakban, pláne olyan kampányban, aminek a Fidesz részéről egyetlen célja van: mások esélytelenségének bemutatása. Hogy otthonmaradjanak az ellenzéki választók, félve a kudarcélménytől. Hogy az esélytelenség reménytelensége mozgásképtelenné tegye Őket. Ilyen környezetben sajnos minden adatismertetésnek pluszjelentése is van. Jóval óvatosabban kéne az adataitokra néznetek, és azokból kinyilatkoztatásokat tennetek.

Merthát azt hogy minősítsem, hogy egy Medián azzal hozza ki az eredményeit, hogy a választás eldőlt? Hogy a Fidesz már nyert, csak a 2/3 vagy az egyszerű többség a kérdés? Így sutty, bele a pofánkba, kijelentő mód jelenidőben. Független kutató ilyet nem tesz. Ha mégis, akkor az sajnos nem független, vagy nem kutató többé. Tudjátok Kedves Közvéleménykutatók, épp most szívtatok egy akkorát Szlovákiában, az ottani elnökválasztással kapcsolatban, hogy inkább gondolkoznotok kéne, nem igét hirdetni. Tényszerűen teljesen mellétrafáltak a Ti szlovák kollégáitok, nem pár százalékot tévedtek, hanem totálisan mellélőttek. Ficót fix egyesre vettétek, de a független ellenjelölt ronggyáverte, De annyira, hogy idáig terjed az égésszag.


De Nektek nincsenek kétségeitek. Illetve azért valakinek legalább van közületek: a Závecz Tibor, a Szonda Ipsos Főnöke azért így kampányvég felé már a Kálmán Olgánál benyögte, hogy hátigen, tulajdonképpen bármi is lehet, mert akkora a rejtőzködés. A vége az lesz, hogy egyedül a Závecz marad majd a piacon a választás után, Ti meg megbuktok. Azt gondolom, elvesztettétek a kapcsolatotokat a való élettel. És erre nem úgy reagáltok, hogy újragondoljátok a kutatásaitok alapelveit és módszertanát, hanem inkább behúzódtatok a csigaházba és onnan kiabáljátok kifelé a frankót.

Van itt pár valós tény, amit nem vesztek figyelembe. Csupa olyan, ami a számaitokat terepkörülmények között teszi lehetetlenné. És nem mondtok rá semmit, kerülitek nagyívben a témát. Hogy magyarázzátok meg saját adataitok alapján a Fidesz szavazóinak láthatatlanságát? Mert a terepen jól láthatóan kevesebben vannak, mint a Kormányváltás hívei. Panganak a lakossági fórumaik, a standjaik, összvissz egy Békemenetet tudtak összehozni, minden agyonszervezésük és kényszersorozásuk dacára az eddigi legnéptelenebbet.


Ha szerintetek a Fidesz szavazói rengetegen vannak, ráadásul eltökéltek is, többen és eltökéltebben, mint a Kormányváltók, akkor hol vannak? Nekik kéne dominálni az utcát, a termeket, de az elmúlt másfél hónap valósága ennek az ellenkezőjét mutatja. Hogy a rákba keletkezett viszont egy 50 ezer fős tömeg a semmiből az Operánál, ha szegény Kormányváltók oly kevesen vannak, és oly motiválatlanok, mint állítjátok? Hogy lehet az, hogy egyikőtök rettenetes rejtőzködési arányokról beszél, másikotok - épp Ti, Kedves Medián - meg azt mondja, hogy jaja, van ilyesmi, csak nem jelentős? Ekkora különbségre nem válasz a módszertani különbség.

Szerintem Ti rágyógyultatok saját nagyságotokra, állítottatok egy klanya szobrot Önmagatoknak és azt polírozzátok, miközben lassan közelít a cunami. És olyankor nemjó szobornak lenni. A helyzet az, Kedves Medián, hogy Ti a mai napig abból éltek, hogy 2002-ben Ti tévedtetek a legkevesebbet. Azóta persze már lőttetek mellé nemkicsit, de az akkori hiteletek még kitart. Nagyjából eddig. Ha ugyanis a Valóság oly mértékben szembenáll a számaitokkal, mint amennyire, akkor ott valami gebasz van. És nem a Valósággal, hanem Veletek.


Egy héttel a szlovákiai Ordas Közkuti Égés után kijelenteni minden tereptapasztalat ellenére, hogy a választás már véget is ért, és kihirdetitek az eredményt: hát ez nagy bátorság a részetekről. Mint a vaklóé, tudjátok. Mert annak sincs semmi baja, töknemlát ugyan, de legalább bátor. Szóval hogy rövidre fogjam: egy szavatokat sem hiszem. Egy számotokat sem tartom hitelesnek. Ti most eredményt hirdettetek. Reménykedjetek nagyon, hogy legalább a közelében legyen a valós eredmény a Ti Igéteknek, mert ha nem, akkor Mi is tenni fogunk valamit Veletek.

Ítéletet mondunk Fölöttetek.


13 megjegyzés:

  1. Üzenem a közvéleménykutatóknak lesz 2002 -höz hasonló meglepetés!!!! És akkor végleg lehúzhatják a redőnyt!!!

    VálaszTörlés
  2. Ne igyál előre a medve bőrére! Az csak csalódás lesz vasárnap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Medián épp így nyiltkoztatott ki, nem? Azt hiszem egy aktivistának több joga és alapja van ilyesmire, lévén Ő van terepen, valós viszonyok között...

      Törlés
  3. Gàbor...Gábor...és ha mégsem tévednek?Bocsànatot kérsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sverde: Miért kéne bocsánatot kérnie?

      Törlés
    2. Készséggel, ha tévedek, azt elimerem, nem okozott soha problémát. És ha igazam lesz, gondolom ők meg önfeloszlatnak, ugyanis ők abból élnek, amit csinálnak, és ha sikerül, márpedig sikerül párezer vagy több ellenzéki szavazót otthontartaniuk, akkor hozzájárultak a szakmai inkompetenciájukkal a Fidesz minél jobb eredményéhez.

      Törlés
  4. Mert talán illik.

    VálaszTörlés
  5. Nem baj, Nevenincs - majd akkor szavazunk vasárnap az "esélytelenek nyugalmával" - és úgy nyerünk .... és majd akkor itt várjuk a "bocsikát" - "mert talán úgy illik" - ne felejtsd majd szavadat... ha már ilyen fontosnak tartod ezt most....

    Mert amúgy, - tényleg úgy illik ....ebben igazad van ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készséggel, ha tévedek, azt elimerem, nem okozott soha problémát. És ha igazam lesz, gondolom ők meg önfeloszlatnak, ugyanis ők abból élnek, amit csinálnak, és ha sikerül, márpedig sikerül párezer vagy több ellenzéki szavazót otthontartaniuk, akkor hozzájárultak a szakmai inkompetenciájukkal a Fidesz minél jobb eredményéhez.

      Törlés
    2. sverde: csak nem gondolod, hogy önfeloszlatnak? Ők nem "Az utolsó szamuráj"-on nőttek fel, hanem a "Transformers"-en.. ;)

      Törlés
  6. Ezt meg csak azert teszem ide - hogy viduljatok Ti is rajta úgy mint én :

    http://propeller.hu/itthon/2902767-igy-hekkeltek-meg-varkert-atadojat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sverde: :)))))) csip-csip-csip ;)

      Törlés