2014. április 15., kedd

Demokratikus Koalíció: az egyediség varázsa

 

Kimentem vasárnap az Egyetem térre meghallgatni a Ferit, és beleszippantani a DK közösségének levegőjébe. Voltam már ezernyi rendezvényen, tüntetésen, de tisztán Demokratikus Koalíció által tartotton még sosem. Nem bántam meg, sőt. Barátaim: győzelemre ítéltettetek.

 



Egy közösség jövőjét elsősorban a lelkülete határozza meg. Fontos a jövőkép, a stratégia, a szervezeti felépítés, a vezetők személye és azok kiválasztásának módja, de mindezek hatása összességében is kevesebb mint a csapatot összetartó kollektív tudatalatti jellege. Lehet kudarcokat elszenvedni, hibázni, akár nagyokat is addig, ameddig a csapat lelke érintetlen marad. És ha az ember elindul a Szentkirályi utcából 2014-ben és öt percnyi sétával az Egyetem téren a rendszerváltás lelkesedésébe érkezik, akkor ott valami nagyon nagy dolog veszi kezdetét.

Az ember elemzőként arra számít, hogy egy megvert és nem is túl népes sereggel találkozik. Kóvályogva lézengő emberekkel, akik halálosan elfáradtak a kampányban és látszik az arcukon a megelőző vasárnapon elszenvedett rettenetes pofon nyoma. Akik mínuszos életenergiával kibaktatnak, hogy merítsenek egy csepp energiát a Feriből, márha benne maradt egyáltalán a két agyondolgozott hónap után átadható mennyiség. Namost ehhez képest már a Kecskeméti utcában mellbevágott a pozitív kisugárzás. Kékkabátos aktivisták mindenfelé, valódi mosollyal, beszélgető emberek csoportjai, barátságos légkör, tapintható humánum.


Bokrosék csapatának aktivistái is ott sertepertéltek, nyilvánvalóan a DK támogatásával, szinte elvegyülve a kékkabátokkal. Mivel ajánlani lehet több szervezetet is, így Nekik is aláírtam, aztán megkaptam életem első DK-s zászlócskáját. Sétálgattam leföl a téren, láttam sok régi ismerőst, és örömmel konstatáltam, hogy a régi ismerősöknek az a része van ott, akiket eleve odaképzeltem. Az idők során kiégett és megélhetésiekké vált egykori harcostársakból eggyel sem találkoztam, naja, szerencsére Ők nem az aktuálisan vereséget szenvedettekhez szeretnek odacsapódni. Szóval a régi SZDSZ-ből meg MSZP-ből azok voltak csak ott, akikért magam is tűzbe tudom tenni a kezem, mint becsületes emberekért.

Ha röviden akarom jellemezni a Demokratikus Koalíciót, akkor azt mondom: Más mint a Többi. Pozitív, szerethető, élő, lüktető. Rövidesen összehasonlító elemzésekbe kezdek az MSZP-vel és az Együttel, megmutatom majd sokféle szempontból az előnyöket és a hátrányokat, a várható jövővel együtt. A politikai stratégiai gondolkodásmód sok javaslatot eredményez majd, felsorolom majd a különbségeket, az erősítendő trendeket, az erőforrásokat és a veszélyeket. De van egy óriási különbség minden más politikai erővel szemben: a Korszak, amit a DK képvisel. Az Egyetem teret áthatotta az idealizmus és a jövőbe vetett hit. Ez pedig ebben a megélhetésivé zsugorodott, vizióktól mentes, értéktelenné égett magyar politikai rögvalóságban mindenek fölötti érték.


Innen lehet elindulni, és kész csoda, hogy maradt, vagy inkább létrejött egy olyan közösség, amelyet erősítve, kiterjesztve végre lehet hajtani az igazi rendszerváltást. Gordonék a korszakváltást hajtogatják, de az kevés. Ha az elmúlt huszonöt évet elemezzük, akkor azt mondom: a létező szocializmust a Népünk nem egy sikeres demokratikus piacgazdaságra váltotta át, hanem egy félfeudális urambátyám világra, egy déligyümölcs nélküli banánköztársaságra, ha úgy jobban tetszik: Narancsköztársaságra. Ez pedig éppoly távol van azoktól a céloktól, amelyeket az Ország 1989-ben maga elé kitűzött, mint egykoron Kádár rendszere. Vissza kell térnünk ahhoz a pillanathoz, amikor elrontottuk. Nem korszakot, hanem rendszert kell váltanunk. Ismét, csak mostmár jól. És megvan az a Közösség, az az Erő, amelyik képes is erre.

A Demokratikus Koalíció.


16 megjegyzés:

  1. Hát ezért vagyunk mi itt, es ezért nem adjuk fel soha!

    VálaszTörlés
  2. Jó érzés volt ott lenni!!!! Együtt lenni és érezni, hogy még nincs veszve minden!!

    VálaszTörlés
  3. Jól indult a napom. Ezt olvastam először,- jöhetnek mostmár a gyomorforgató hírek.MI JÓ HELYEN VAGYUNK!! Szép napot kívánok mindenkinek!!!

    VálaszTörlés
  4. Remek írás, mint mindig.Büszke vagyok, hogy én is közéjük tartozom, tényleg remek társaság.

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy téged is megérintett a DK máshoz nem hasonlítható légköre, atmoszférája, Feri egyéni varázsáról nem is beszélve! Ezért vagyunk DK-sok és hidd el a vereség fél napig megviselte a lelkem, de utána átmentem Főnix madárba.

    VálaszTörlés
  6. Igy volt,ahogy irod Gábor.Lelkesek voltunk,nem adjuk fel soha,és biztos vagyok benne,hogy Elnökünk sem....DE olyan hosszú lesz az a 4 év,talán meg sem érem.:-(

    VálaszTörlés
  7. Kár hogy a lelkesedés a szavazatszámlálásnál nem látszott...

    VálaszTörlés
  8. A Ferire legalább emelt fővel lehet nézni

    VálaszTörlés
  9. Koszonjuk az irást minden DK-t támogato,segitő és aktivan dolgozok nevében.Most végeztunk az EU-Parlamenti képviselok ajánlási ivének aláirás gyujtésével. Koszonjuk

    VálaszTörlés
  10. Bízom benne, hogy ez az idő hamarabb jön el, mint gondolnánk. És szerény lehetőségeim ellenére teszek is érte, hogy eljöjjön a változás időszaka. Habár ezt már nem valószínű, hogy megérem, de a jövő generációk szabad életéért a mi korosztályunknak legalább ennyit kötelessége megtenni: TÁMOGATNI.

    VálaszTörlés
  11. Szeretettel üdvözöllek Gábor, a csapatunkban! Végre megérezted, miért vagyunk itt. És akkor is, ha most épp nem sikerült. Mert előbb-utóbb sikerülnie kell!
    Az igazság nem lehet folytonosan vereségben!

    VálaszTörlés
  12. Gábor igazán rátapintottál a lényegre igen jó írás üdv Kunigunda Lutz a Facéról .

    VálaszTörlés
  13. A rendszerváltáskor, az első választásnál egy röpke pillanatig azt hittem, hogy igazi, nyugati típusú, mondhatni, európai demokráciát fogunk kialakítani. Hamar csalódnom kellett. Azóta kényszerszavazó vagyok. És nem hiszek abban, hogy Magyarország tényleg ezt akarja.
    Az újabb 2/3 nekem azt mutatja, hogy a többségnek jó Orbánisztán. A Vezér, aki majd jól megmondja, és aki majd jól gondoskodik az ő népéről. Hiszen épül, szépül az ország. Lám, a négyes metrót is ők készítették el végre a budapestieknek...

    DK-val kapcsolatban:
    Vajon származhat-é valami jó Názáretből?

    VálaszTörlés
  14. "Győzelemre ítéltettetek."

    Óvatosan a nagy szavakkal! A szerző pár hete az Összefogást is biztos győztesnek várta, aztán mégis nagyon más lett az eredmény.
    Én tudom, hogy a DK hívei nagyon lelkesek (az én ízlésemnek túlzottan is), de még a leglelkesebb szavazó is csak egy szavazatot adhat le. Ahhoz a győzelemhez kell még legalább kétmillió.

    VálaszTörlés