2014. április 6., vasárnap

Választási gyorselemzések - 17.30 órai részvételi adatokkal frissítve

Meggyőződésem, hogy a mai választás leginkább a 2002-esre fog hasonlítani. Nap közben majd meg is indokolom, hogy miért. Többször is fogok írni, mert a részvételi adatok is engednek majd sokmindenre következtetni. Nem épp úgy, mint azt általában gondolják, annál bonyolultabb a képlet, de lesz ma időnk erről is beszélni.


Addig is indításként ideteszem a 2002-es választás első fordulós napközbeni részvételi adatait.




Folytatás - 1.


Nos a reggel 7 órai adatokat nagy kínlódás után a Nemzeti Választási Iroda megszülte: 1,64%. Ez jelentősen magasabb, mint az általam referenciaként használt 2002-es adat, mely 1,41% volt. E pillanatban még nem akarok következtetni semmire, tény, hogy magas részvétellel indul a választás.

FRISSÍTÉS a 9 órai részvételi adatokkal

A 9 órás részvételi adat 9,5% ez 0,69-el magasabb mint a referenciaként használt 2002-es választáson. Az akkori adat 8,81%. Ez már jelent valamit. Köztudott, hogy a magasabb részvételi arány a Kormányváltásnak kedvez, és ha ebből az adatból extrapolálunk, akkor nagyjából 68%-os urnazárási részvétel lehet. Korai lenne még ezt kijelenteni, mert a trendet az időjárás is befolyásolja.

Itt mondom el, miért gondolom tévesnek azt a tézist, hogy alacsonyabb részvételnél automatikusan a Fidesznek áll a zászló. A kampány során végig érzékelhető volt a Fidesz szavazóinak "láthatatlansága", azaz a spontán aktivitás hiánya. Standok, lakossági fórumok pangtak az ürességtől. Nyilván ezt a Fidesz is észlelte, és azt valószínűsítem, hogy a Kubatov Listában, és a célzott választói felszólításokban bíznak. Magyarul ma addig fogják zaklatni a saját szavazóikat, amíg csak el nem mennek szavazni.

Én kampányfőnökként soha nem használtam ezt a módszert, mert kontraproduktívnak tartom. A módszer arra elég csak, hogy az urnáig a szavazót elvigye, ám az ilyen kényszersorozott szavazók egy része érvénytelent ad aztán le, vagy épp egy protesztszavazatot. Úgy gondolom, hogy a magasabb részvételi arány mindenképp a Kormányváltásnak kedvez, de arra sem vennék mérget, hogy egy alacsonyabb részvétel a Fidesz győzelmét hozza. 

FRISSÍTÉS a 11 órás adattal

A 11 órás adat 23,33%, ami a 2002-es 26,37%-hoz képest 3%-os visszaesést jelent. Mint a fészbukon jeleztem, a 11 órai adat kulcsfontosságú több szempontból is. Egyrészt 2002-ben itt volt egy nagyon nagy ugrás, a 9 és a 11 órás között. Ebben az időintervallumban jelentkezik igazán az időjárás szerepe, amire már céloztam. Ha rikitó napsütés van, akkor ilyenkor mennek el a telekre indulók, ha pedig eső, akkor le akarják tudni a népek a szavazást, hogy visszamenjenek a barlangba. Az a seilyen seolyan időjárás, ami most jellemző pedig normális, nem kiemelkedő aktivitással jár, és épp ez történik.

Ha ilyen időjárásnál is tartotta volna a 2002-es választás adatait a mai, akkor 70% fölé jósolnám a végső elmenési rátát. Ebben az intervallumban visszaesést vártam, nagyjából 22%-ra, efölött vagyunk, kíváncsian várom a 13 órás eredményt. Amikor az meglesz, már eredménybecslésre is vállalkozni fogok.

FRISSÍTÉS a 13 órás adattal

A 13 órás adat 34,33%. Egy órája kommentben jeleztem, hogy milyen részvételi adatoknál mit gondolok a végkimetelről. 35% alattra Fidesz vezetést, 35-37% közötti adatra ki-ki meccset, 37% fölöttire Kormányváltás sikert prognosztizálok. Ez az adat hajszálnyival a Fidesz vezetés kategóriába esik. Nem azt jelenti, hogy perpillanat, ha urnazárás lenne, a Fidesz győzne, hanem azt, hogy a délutáni szavazókkal extrapolálva ez egy szoros Fidesz győzelmet jelez.

Itt egy pillanatra megállunk, és kifejtem röviden, amire már a legelején céloztam, hogy miért nem egyértelmű, hogy alacsonyabb részvételnél a Fidesz győz. Az állítást megfordítom, mert onnan közelítve értehetőbb a logika. Az kijelenthető, hogy a minél magasabb részvétel a Kormányváltásnak kedvez, mert erőszakos mozgósítás hiányában a mellettünk szavazni elindulók a fülkében is ugyanúgy tesznek, mint ami tőlük elinduláskor várható volt. A minél alacsonyabb részvétel a Fidesznek nem azért kedvez, mert az Ő szavazóik atombiztosak lennének, hanem azért, mert sok Kormányváltó szavazat híján a kevesebb is jobban dominál.

A Fidesznél ugyanis a kényszermozgósítás ismeretlen nagyságú, de létező eltérítő hatással bír az elinduláskor várható és a szavazófülkében tanúsított magatartás között. Jelentős számú lehet az a szavazóurnához kényszerített Fidesz szavazó, aki már a fülkében nem azt teszi, amit a Narancsaktivistának ígért. Ennek nagyságrendjét nem lehet pontosan belőni, de jelentősnek gondolom. Még egy fontos szempont: más a délelőtti és a délutáni szavazók belső megoszlása.

A délelőtti szavazók döntő többsége spontán szavazó, magyarul nem a mozgósítás, hanem saját korábbi elhatározásának megfelelően korán elmegy szavazni. A délutániaknál egyre jelentősebb azok aránya, akiket már a mozgósító-gépezet odarángat a fülkékhez. Ilyen típusú mozgósításban a Fidesz a jobb, bár hatásossága a szavazatok szintjén épp a feljebb elmondottak miatt minimum kétes.

Ha ez a trend folytatódik, akkor egy szoros Fidesz győzelem várható, de a kényszerszavaztatás hatása kiszámíthatatlan. 15 órakor folytköv.

FRISSÍTÉS néhány szemponttal a későbbi adatok értelmezéséhez

Először is beteszem ide a Nemzeti Választási Iroda eddigi adatainak grafikonját:


Az oszlopok csúcsai kijelölnek egy görbét, aminek az alakjából lehet majd következtetéseket levonni. A 13 órás eredmény volt az utolsó, aminél még a spontán aktivitású szavazás dominált. A 15 órástól kezdve már egyre inkább a mozgósításé lesz a hangsúly. Ugyanis nagyjából 13 órára a Fidesz-gépezet már elért minden Kubatov listást, és onnantól már a folyamatos nyomásgyakorlás üzemszerűen megy.

A kampány során látható, Kormányváltásra nézve kedvező spontán választói aktivitás inkább a délelőtti órákban vitte az urnákhoz a szavazókat. Ha a görbe beáll egy lineárisan fölfelé menő vonalba, akkor a Fidesz mozgósító-gépezete működik, és viszi a Narancsszavazókat az urnákhoz. Ha a görbe "lefelé törik", vagyis nem lesz meg egy minimum 11%-os szavazati növekmény, akkor a mozgósítás nem tervszerűen halad. Ha a görbe "fölfelé törik" akkor ismeretlen hatás érzékelhető, valahonnan szavazótömeg jelenik meg az urnáknál, ami nem a Narancsmozgósítás következménye.

Vagyis a 15 órás eredmények elé annyit: 45%-os részvételi adat a Fidesz valószínű vezetésének folytatását jelenti, ettől jelentősen fölfelé vagy lefelé kitérő adat pedig helyzetbe hozza a Kormányváltást.

FRISSÍTÉS a 15 órai adatokkal

Ahogy azt az előző írásomban jeleztem a Fidesz-mozgósítás jellege miatt lineáris szavazónövekmény esetén sikeres. Egyelőre a trend pontosan ennek felel meg, 45,02% a részvételi százalék, az pedig a Fidesznek kedvező. Fölrakom a friss Nemzeti Választási Iroda grafikont, hogy majd a 17.30-as következő eredménysornál láthassuk, hogy hogy folytatódik a trend.




Nem indokoltam még meg, hogy miért a 2002-es választást tekintem összehasonlítási alapnak, miért nem bármelyik későbbit. Nos, ennek a választás jellege az oka. A mai pszichológiai környezetre választási motiváció és matek szempontjából leginkább a 2002-es hasonlít. Ott jelent meg először tömegesen a rejtőzködés, a Fidesz-kormányzás akkori 4 éve már megmutatott valamit a fortélyos félelem működéséről, ha nem is bontakozott ki annyira, mint mostanra. A 2006-os és 2010-es választásokat nem ez jellemezte, a rejtőzködés viszonylag csekély volta simán be is hozta a valóságban az előzetes közvélemény-kutatási előrejelzéseket.

2010 jellegében teljesen más volt, mint a mostani, lefutott, tétnélküli meccs, teljesen más szavazói magatartások működtek. A 2006-os még szóba jöhetne, mert sok szempontból hasonló volt, mint a mai, de a rejtőzködés hiánya miatt mégiscsak jelentős a különbség. Szubjektív persze, hogy ki mihez viszonyít, számomra a 2002-es tömegpszichológiai státusz adja a legjobb modellt a mai történések megértéséhez.

Nos, 17.30-ra ugyanaz a logika érvényes, mint amit előzetesen a 15 órásra mondtam: a lineáris szavazószám növekedés a Fidesznek kedvez, attól való jelentős fölfelé, vagy lefelé eltérés pedig a Kormányváltásnak. Számosítva: 57%-os részvétel 17.30-kor Fidesz fölényt jelent, ettől +- 2% pedig a Kormányváltás számára kedvező.

FRISSÍTVE a 17.30-as adatokkal

17.30-kor a részvételi arány 56,77%, ez kis lefelé törést jelent, a Fidesz kezd beleütközni legpasszívabb szavazóinak mozgósításába. Még mindig  a Fidesz az esélyesebb, de nem annyira, hogy ne az utolsó másfél óra döntsön el mindent. Ha ez a lefelé törő trend erősödik, akkor nem biztos, hogy el tudnak vinni elégséges számú szavazót ahhoz, hogy a valószínű délelőtti Kormányváltás többséget - írtam már, a délelőtti szavazók a spontán aktivitással bírók közül kerülnek ki, és a teljes kampány összképe alapján ilyen szavazói inkább a Kormányváltásnak vannak - ellensúlyozni tudják.

Nos, beleütköztem a módszertan korlátjába. Két végpont lett volna, aminél a részvételi adatok alapján biztos győztest lehetett volna hirdetni. Egy 65% fölötti részvételi végszám a létezőnél is valamelyest nagyobb délelőtti tömeggel számomra egyértelmű Kormányváltás győzelmet vetített volna előre. Ezzel szemben egy 55% alatti részvétel kiegyensúlyozott - tehát nem délelőtt domborodó görbéjű - részvételi adatoknál biztos Fidesz győzelmet jelentett volna. Ettől a két világos végponttól igen távol áll ez az adatsor. Tulajdonképpen olyan, mint a nap folyamán az időjárás: seilyen seolyan.

A minimálisan meglévő Fidesz pluszesélyt könnyen megfordíthatja az utolsó másfél óra mozgósítási kudarca, ami a legpasszívabb Fidesz szavazók esetén előfordulhat. Ugyancsak komoly szerepet játszhat a kényszerszavazók szavazási fegyelmezetlensége a fülkékben. Maga az elemzés nyilvánvalólan nem tudott finomhangolt prioritásokat figyelembe venni: inkább az alapos becslés fogalmát használom erre. Mivel azonban az egész napot, a köztes változásokat, a bizonyos és bizonytalan tényezők egymáshoz igen közeli tartományban mozgását nem egy egyértelmű trend uralta, ezért összességében annyit modok: visszaértünk oda, ahonnan elindultunk. Logikai úton győztest hirdetni nem lehet.

Erőegyensúly van, ami az utolsó 90 percben dől el. Itt az egész nap tartó esemény és elemzéssort le is zárom, a következő időpont ugyanis már maga az urnazárás, és akkor úgyis minden Olvasóm megy tévét nézni. Köszönöm a sokezernyi látogatómnak a kitartó érdeklődést, nem rajtam múlt, hogy nem sikerül győztest hirdetni, egyszerűen nagyon a szürke zónában maradtak az adatok, kiegyensúlyozott iszapbirkózás folyik a szavazófülkékben.

Nos, ezzel együtt, korábbi becslésemet, mely nemcsak a részvételi adatok alapján, hanem sok, itt nem részletezett szempont alapján lett megtéve, fönntartom. Meggyőződésem, hogy nyer a Kormányváltás. Köszönöm mégegyszer mindenkinek az ittlétet, este majd találkozunk.

58 megjegyzés:

  1. 8kerseg: Meglássul....Csak azt nem tudom 4 évig mit csinálsz ha ma porrà égsz.Ne így legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az élet kockázatos, és van aki vállalja.

      Törlés
    2. "Meglássul" Ez milyen szó? Meglassul lenne? Ilyen szó nincs, mert lelassul-nak lenne helyes. Meglássuk lenne? Ilyen szó sincs, meg meglátjuk lenne helyes.
      Na komám a te véleményed semmit sem számít, mert aki ennyire nem tud írni az szinte analfabéta, hogyan is lehetne tisztában a dolgokkal, hiszem a szöveg értelmezésed sem lehet ennél sokkal nagyobb színvonalon. Gondolom történelemből is felmentett voltál. Remélem a szavazólapot is elcseszed, mint az írást.

      Törlés
    3. sverde: elütötte a billentyűzetet.. nem kell ennyire szigorúnak lenni.

      Törlés
    4. Kedves Antalné Soltész!
      A szövegértelmezés az egy szó! ;)

      Törlés
    5. Anyu kicsit feszkós. Megértem..:)

      Törlés
    6. Annyi baj legyen. A "meglássul" nem csak billentyű elütés! Értelmetlen , ilyen szó nincs!

      Törlés
  2. http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/934/2927/original.jpg?w=480&h

    VálaszTörlés
  3. SAJNOS EDDIG ELÉG ALACSONY A RÉSZVÉTEL ....:-(
    MOZGÓSÍTSATOK !!!! SMS-BEN KÜLDJÉTEK :
    Voltál már szavazni? Szavazz az MSZP-Együtt-DK-PM-Liberálisok jelöltjére és listájára! Küldd tovább!
    KÉREM OSSZÁTOK !

    VálaszTörlés
  4. El kell menni (Nem katonának) hanem szavazni. :D

    VálaszTörlés
  5. Nem kell félni gyerekek. Teljesen rendben van a 11 órás részvételi adat is.
    Nagyon sokan délután mennek csak el, hisz este 7-ig még van idő.
    Lesz, ahol a sorban állás miatt csak 8után zárják az urnákat.

    VálaszTörlés
  6. kedves névtelen, te elég, ha azzal foglalkozol, TE mit fogsz csinálni, ha ma porrá égsz.

    VálaszTörlés
  7. Gábor! 2002-ben az ELSŐ fordulóban 11-re már több mint 30% szavazott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 26,37, de tán olvasd is el a frissítést, ha már kommentelsz hozzá :)

      Törlés
    2. http://index.hu/

      Törlés
  8. Nagyjából úgy gondolom, hogy 35%-os 13 órai adat alatt a Fidesznek áll a zászló, 35-37 között kétesélyes, 37% fölött meg nekünk jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor most mégis a Fidesznek jó az alacsony részvétel?
      Szerintem igen, de te korábban ellene érveltél...

      Törlés
    2. "Itt mondom el, miért gondolom tévesnek azt a tézist, hogy alacsonyabb részvételnél automatikusan a Fidesznek áll a zászló"
      Most meg: "Nagyjából úgy gondolom, hogy 35%-os 13 órai adat alatt a Fidesznek áll a zászló"
      Mivel további információkkal nem árnyaltad a részvételi adatot, ez pont úgy néz ki, hogy az alacsony részvételből automatikus Fidesznek állást tételezel az alacsonyabb részvételnél. Korábban pedig ezt tévesnek minősítetted.
      Tudom, hogy a két mondat nem 100 százalékosan üti egymást formállogikai szempontból, de azért elég erős az ellentmondás bennük.
      Egyébként a fő bajom inkább az, hogy önbecsapásnak tartom, miszerint a nagy részvétel nekünk jó, de azért a kis részvétel se olyan rossz. 60 százalék körüli megjelenésnél - most kb. ez a realitás - sima Fidesz-győzelem és még simább Fidesz-Jobbik 2/3 várható.

      Törlés
  9. http://atlatszo.hu/2013/06/17/voksturizmus-fiktiv-lakok-a-kocsis-hazban-a-valasztasok-elott/

    VálaszTörlés
  10. Ismerek olyan korábbi fidesz-szavazót, aki nagyot csalódott, s inkább el se megy szavazni, mert más pártra nem akar. Ez a csalódott, volt fidesz-szavazó réteg szerintem nem kevés lehet, talán az ő passzivitásuk rontja most a jelenléti statisztikát.
    Mindenesetre az adatokkal is lehet valami baj, mert akármerre járok, mindenhol nagyon sok ember megy a szavazóhelyiségek felé.

    VálaszTörlés
  11. Igen az itt a kérdés, hogy kik nem mennek el... A furcsa az, hogy a megérzésem még mindig azt mondja hogy nyerünk, de az adatelmező részem meg Fideszes előnyt hoz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pozitív és egyben döbbenetes eredményben már nem is bízol?

      Törlés
    2. Mondom, a megérzésemben ezek az adatok nem ingatnak meg. Továbbra is fogadnék a győzelemre, csak a durvalogikájú elemzés nem azt hozza ki. Közben frissítettem.

      Törlés
    3. 8kerseg: Most az esti eljövendő égésed magyarázásának ágyazol meg?

      Törlés
    4. Ugye mennyire nincs mondanivalód? :)

      Törlés
  12. én egyelőre csak annyit látok, hogy a szavazás menete sokkal jobban hasonlít 2010-re, vagy 2006-ra, csak elmarad a részvétel azoktól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Masszív 2% kiábrándult fidesz szavazó nem ment el 2010-hez képest.

      Törlés
  13. Téged nehéz lenne túlbeszélni..

    VálaszTörlés
  14. Beszarás! Mekkora nagy áltudományos katyvasz ez! Létezik olyan olvasó aki ezt benyalja?
    Hajrá Kormányváltás! Az utolsó percig bízunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen szakmailag vivcces az össze vissza törő görbéivel:) De azért izguljunk.

      Törlés
  15. erre mit lépsz, Gábor?

    http://hvg.hu/itthon/20140406_Az_elso_elorejelzes_a_mai_valasztasrol

    VálaszTörlés
  16. It is a good day to die, comrades.
    Pá: Medvedisznóember

    VálaszTörlés
  17. Azon gondolkodom, hogy mi értelme volt itt ennek az egésznek?
    A mínusz oldalon totálisan hülyét csináltál magadból, de mi van a plusz oldalon? Egyáltalán mi volt a koncepció?

    VálaszTörlés
  18. Nesztek, nosztalgiázzatok:
    http://index.hu/video/2010/04/09/valasztas_retro_3/

    VálaszTörlés
  19. Sverde: Nem lesz kétharmad. GYŐZELEM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez honnan jött neked ki?

      Törlés
    2. Sverde: F@szám! Ha a Jobbikkal összeálltok poklra juttok. De Hajrá! Ti világ szégyenei!!!

      Törlés
  20. Leszek Uraim, lehet majd nyugodtan ekézni, ez a Ti estétek lesz, csak most én is nézem a tévét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gábor, volt értelme a DK LMP-sározó akciójának amiben te is részt vettél? (Gondolok itt a fizetett facebook hirdetésekkel futtatott blogra.)

      Ha bejött volna a DK zseniális stratégiája és az utolsó másfél hét LMP mocskolása kiejti őket, akkor most nem kétséges lenne a 2/3-ad hanem hóttfix. (5 LMP mandátum helyén 3 fidesz, 1 összerogyás, 1 jobbik).

      Törlés
    2. Nem volt a DK-nak LMP sározó akciója, ha ismernéd a tényeket nem lennél ily felületes. Kerek nyolc hónapja figyelmeztetem a Jakabfyt a Nyolcker helyi portáljain, hogy eladta magát. Megmondtam Neki, hogy ha így marad, akkor országos színtérre viszem. Ennek nulla köze van a DK-hoz. Független vagyok, aki a DK-t támogatja, bizots nehéz ezt fölfogni.

      A fizetett hirdetésű bloghoz nem volt közöm, asse tudom ki csinálta, ha figyeltél volna az elmúlt évtizedben, akkor tudnád, hogy Veletek ellentétben és SOHA nem bújkálok anonim nickek mögé, mindig vállalt identitással teszem a dolgomat.

      A Ti bejutásotok meg nem örömteli fejlemény, ugyanis az a csigamentalitás, aminek Ti vagytokm az apostolai a Fidesz számára kényelmes, látszatellenzéki szövetségest teremt. Kétharmada meg a Jobbik erős bentléte miatt csendes támogatással így is van. Csak annyi történt, hogy még egy Fidesz Vazallussal több van az LMP-vel a Parlamnetben, mint kéne.

      Törlés
    3. Kurvára nincs igazad Gábor. Nem Jakabfyról beszélek, bár abban sincs igazad, hanem arról a szervezett akcióról, ami azt bégette, hogy minden másra adott szavazat Orbáné, aztán az általad is hivatkozott rágalomblog megjelent és hirtelen olyan fizetős kampányt húztak rá, hogy mindenhol az volt. Egy nap alatt 20.000+ megtekintés. Mondjuk kontraproduktív lehetett a kommentek alapján, annyira primitív volt.

      A következtetéseid pedig nem felelnek meg az elemi logikának sem.

      Törlés
  21. Lassan már a Jobbik is ráver az összefosásra!Ha az LMP nem jut be mêg a 2/3-ad is meglesz!
    Szopórolleren vagytok mazsolák!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sverde: F@szám! Ha a Jobbikkal összeálltok poklra juttok. De Hajrá! Ti világ szégyenei!!!

      Törlés
  22. Szopórolleren az ország, csak türelem és meglesz a nagy krach. És akkor már nem lehet ráfogni "az emúttnyócévre", meg az ellenzékre, mint ahogy az elmúlt négy évet sem.
    A zombik uralma íme kiteljesedhet. Zabáljatok!

    VálaszTörlés
  23. Tanulj meg olvasni Sverde és választási törvényt êrtelmezni!Nincs szükség a Jobbikra a 2/3-adhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sverde: Nincs. Valóban. 8 millió választópolgárból durván 1.6 milla elég lesz Nektek a 2/3-hoz. Nagy felelősség. Isten Óvjon Titeket!

      Törlés
  24. 8kerseg: Valaki meglepődött? Ja jöhet Gabi a bocsánatkérés a közvélemény kutatóktól. Porráégés.
    http://index.hu/belfold/2014/valasztas/2014/04/07/hogy_teljesitettek_a_kozvelemeny-kutatok/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tévedek, elismerem, ez nem okoz problémát. A következő írásom erről fog szólni, Te pedig aktívan élvezd ki a helyzetet, mert riktán van rá alkalmad, és elég rövid lecsengése lesz, úgyhogy siess. Aztán szépen visszaáll a világ rendje, amiben engem Szabó Gábornak, Téged meg 8kerseg-nek hívnak, ha érted mire célzok. ;)

      Törlés
    2. Én mindenkitől bocsánatot kérek. Azt állítottam, hogy a magyar nép nem hülye.
      Sajnos, azt hiszem, nem tévedtem. A magyar nép nem hülye, hanem szar.
      45% körül jóváhagyta a közmunka kormányát, amely felére csökkentette a felsőoktatás támogtását, amely 16 évre szállította le a tankötelezettséget, amely elvette a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, és összeborult a Krímet megszálló Putyinnal.
      A maradékból 20% a cigányfaló, zsidóirtó fasisztákra szavazott.
      Eddig azt hittem, hogy a 2. világháború készületlenül érte a népet, azért nem volt tökösebb.
      Most már nem hiszem többé.
      Ez a nép nem hülye: aljas.
      Kiiratkoztam.
      I don't belong here. Enjoy yourselves.

      Törlés
    3. A népet tanítani kell, mert különben így marad. Nem föladni kell, hanem újragondolni, és cselekedni. És épp olyan emberekre van a legnagyobb szükség ebben, mint Te.

      Törlés
  25. 8kerseg: Nekem ez nem okoz elégtételt.Inkább sajnállak. Az ellenzéki lelkesítés az egy dolog, de komplett tudományágat lehülyézni és mindezt a saját áltudományos módszertani bla-blával helyettesíteni az meg inkább megmosolyogtató. Ettől még én is szerettem volna ha a Fidesz nem nyer. Amúgy ne aggódj maradok, mert a valóságot is képviselnie kell valakinek a szürreális álomvilágodban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te, mint a valóság apostola :) Mondanál bármit, ami ezt alátámasztja? Tudod, a korábbi blogom a Te tévedéseid tömkelegét rögzítette, és hogy finoman fogalmazzak, nincs tele a való világ tetteid lenyomataival...

      Törlés
  26. Csak egy rövidke kérdés: ha hazudtak eddig a létező összes médián keresztül, miért pont most lenne igaz minden számadat, amit közölnek? Hová tüntek mindössze egy nap alatt az interneten fellelhető - melyek kevésbé befolyásolhatóak reményeim szerint, a smurf által, mint a 'közmédia' - várható eredmények százalékai, melyek egy sokkal szorosabb erdményt prognosztizáltak? Létezik olyan, hogy ugyanazon felmérés eredményéből az egyik tényező megvalósul - jobbik erősödése - a többi pedig nem? (Lsd.: fityess gyengülése és Kormányváltás magasabb %a) Vagy sokkal valószínübb, hogy jelen esetben is meghamisított számadatok vannak a köztudatba kikommunikálva? NEM LEPNE MEG!!!

    VálaszTörlés