2018. május 30., szerda

Műbalhé



Tessék parancsolni. Alig várjátok, hogy ekézzem Orbánt. Geci vagy Orbán. Most jobb? Na, a helyzet az, hogy perszehogy a Stop Soros, meg az alaptörvény újabb módosítása mélyíteni fogja a diktatúrát. Be lesznek szántva a bíróságok, bárkit meg lehet figyelni különösebb jogászkodás nélkül, esetleg lesittelni mondvacsinált ürüggyel. Mindez igaz. És mindez Orbán bűne. Ez is igaz. És pár hete még biztos ki is fejtettem volna szépen, hogy miért drámai a dolog, és mit kéne ellene tenni. Csakhát elment ettől a kedvem. Hogy miért? Mutatom.


Hát ezért. Volt már olyan rendszer, amelyik pont azt tette a gyakorlatban, és évtizedeken át, amire most Orbán készül. Meg még rosszabbakat is. És szívesen megyek én Orbán ellen akár fizikailag is, nemcsak írásokkal, ezt az elmúlt négyévnyi tevékenységem eléggé alátámasztja, nemde. Meg a 94 rendőrségi és bírósági ügyem, amiket cserébe a Rezsim a nyakamba akasztott. Csakhát van egy kis probléma. Én mindig, és mindenütt a demokráciáért mentem utcára. Mert Orbán antidemokratikus hatalomgyakorlását csak demokraták állíthatják meg. Ha elegen lennénk. Csakhát nem vagyunk, mint kiderült.

A magukat demokratának vallók többsége ugyanis Kádárt demokratának tartja, mint a közvéleménykutatásban látni teccenek. Hát, ha ő demokrata volt, akkor Orbán is az, bocs. Ő még csak bevezeti azokat a jogszabályokat, és eljárási rendeket, amiket Kádár évtizedeken át a gyakorlatban alkalmazott. Márpedig én nem megyek utcára azokkal, akik mikor azt kiabálják: demokráciát!, azt valójában úgy értik: másik segget akarunk!. Fehéren-feketén kiderült, hogy nem a diktatúrával van a bajuk, hanem csak a diktátor személyével. Egy másikat simán elfogadnának. Sőt, konkrétan szeretik, és demokratának tartják.

Nincs mit kezdeni egy olyan néppel, amelyik 30 évvel a rendszerváltás után nem érti, mit jelent a demokrácia. Ha értené, akkor Orbánt és Kádárt pont ugyanúgy diktátornak tartaná. és akkor lehetne együtt menni sokszázezernek utcára, harcolni a demokrácia megvédéséért. Egy elvtelen diktátorral ugyanis csak úgy lehet eredményesen harcolni, ha azt elvek képviseletében tesszük. A probléma csak az, hogy éppúgy, ahogy a demokrata szó jelentését nem sikerült 30 év alatt fölfogni, az elv, vagy az ellenzék szó sem jelent semmit. Irracionális, személyeket, és nem értékeket zászlóra tűző harcban pedig Orbán bárkinél erősebb. Úgyhogy annyit tudok mondani: így jártatok.

És magatoknak köszönhetitek.


1 megjegyzés:

  1. A kommentfalat továbbra is lezárva tartom, és eszem ágában sincs megnyitni. Ott vagyok a fészbukon, ott könnyebb a rahedli arctalan trollt kezelni. Köszi.

    VálaszTörlés