2015. január 30., péntek

A Nagy Fészbukháború

A másik cím, ami eszembe jutott: Vihar a biliben, de ebből annyi van, hogy jobb egyértelműsíteni, hogy most éppen melyikről beszélek. Arról, ami Blogommal, majd később az OGYM-mel szemben folyik, néha föllángol, néha csendben gördül, de folyamatosan. Mintha lenne jelentősége. Nyugi, nincs.




Lassan már megszámolni sem tudom, hány fészbukos csoportból tiltottak ki, de igazán nem is érdekel. Eleinte - régi Olvasóim biztos emlékeznek rá - még az igazságérzetemet zavarta, hogy magukat ellenzékieknek vallók virtualice "könyvégetnek", ahogy azt nácik szokták, magyarul az írásaimat tiltólistára teszik: aki azt beviszi egy adott fészbuk közösségbe, az illetőt már rúgják is kifelé. Soktucatnyi demokrata járt már így, jó sok fészbukos felületen, hozzászoktam, hozzászoktak, hozzászoktunk. Pár kiskakas néhány szemétdombocskán, egy dudás több csárdában, olyan közösségekkel, amiknek tagsága nagyjából kétharmadban átfedést mutat egymással, és a tagok 10 százaléka létezik valójában, a többit akaratán kívül beléptették, azóta se tudják, hogy Ők tagok. Mikor valaki ránéz egy ilyen csoportra és lát egy többezres létszámot, akkor először meghökken: húúúúhaaa, micsoda tömeg. Aztán megnézi a közösség valós aktivitását, hányan írnak posztokat, hányan kommenteket, lájkok az egyes beírásoknál, és gyorsan kiderül a turpisság: abból a többezerből a valóság csak pártucatnyi ember, a többiek csak puszta szám, hogy a szemétdombocska nagyobbnak tűnjön, hátha messzebb hallatszik a kakaska hangja.


Vannak persze valódi közösségek, csoportok is, hosszú idő alatt szisztematikusan fölépítve, önkéntes, személyes belépéssel, sok munkával. Mutatok párat narancssárga kiemeléssel, klikk rá, és rögtön kiderül, mire célzok. Európa Csoport, Fideszűzők, Kormányváltók, Feritámogatók, ATV-sek, vagy a saját Oázisom, és szerencsére tudnám folytatni jó hosszan a sort. Ha ezekbe belenézel, Kedves Olvasóm, akkor dübörgést látsz: rengeteg beírás, komment, csak úgy sorjáznak a jobbnál jobb tartalmak, ki se kell nyitni semilyen hírportált, elég ezeket megkukkolni, és nem maradsz le semmi lényegesről. Ezek a csoportok valódi erőt jelentenek, az ezres taglétszám nem kamu, tehát információáramlási szempontból fontos sarokpont mindegyik. És itt jutunk el a lényegig: mire jó a fészbuk és mire nem. A fészbuk nem cél, hanem eszköz: önmagában nincs jelentősége, csak akkor ha valamilyen küldetést felvállaló emberek elvszerűen használják. Ha ezt teszik egy közösség, csoport, bármi ilyesmi alapítói, és jó célt tűznek ki, és van is erejük és idejük, nameg persze türelmük szépen, szisztematikus építkezni, akkor valódi kommunikációs eszköz birtokába jutnak. Egy jó fészbukcsoport ugyanis felér egy kisebb újság, vagy blog információs erejével.


Önkéntes belépés, elvszerű, demokratikus moderáció: akik ezt fölvállalják, és a konfliktusokat is, ami mindezzel együtt jár, azok valami hasznosat tettek máris a demokráciánkért. Tapasztalatból, gyakorló adminként mondom: nem népszerű feladat, mert akiknek valami nem tetszik, azok rögtön beütik a moderátort, úgyhogy konfliktusos helyzetekben nagy a jövés-menés, kilépés-belépés, miegymás. De ha a csoport tovább növekszik, akkor biz megéri a folyamatos cseszegetés, hisz itt is igaz, ami ma az Országra: a csendes többség előbb-utóbb túlerőbe kerül. Kevés növény virágzik a föld alatt, annál inkább a szabad levegőn, a napfényen: az olyan közösségek, amik a feszültségeiket csak betiltással tudják kezelni, azok a közösségek gyorsan belterjessé válnak, és igazából hosszabb távon saját magukat falazzák körbe. Asszem tán Churchillnek javasolták a világháború idején, hogy átmenetileg korlátozza a sajtószabadságot a rendkívüli helyzetre tekintettel. Valami ilyesmit mondott: ha ezt megteszem, akkor miben is leszünk mások, mint akik ellen küzdünk? Biztos jobban, tömörebben mondta Churchill, nem véletlenül az, aki, úgyis lesz majd kommentelőm, aki felvilágosít.


Szóval a lényeg a lényeg: mivel az Orbán Rendszer hatalmas médiafölényt épített ki, gazdasági és adminisztrációs módszerekkel, ezért a fészbuk jelentősége megnőtt. Ha jól használjuk, akkor ellensúlyt képezhet, ha pedig bezárkózó, falkaképző módon, akkor inkább segítjük, mintsem gátoljuk a Narancsnyomulást. A szólásszabadságnak nincs alternatívája, a demokrata nyitottságnak sincs: a bezárkózás, betiltás autokrata tulajdonság, aki ezzel él, az saját magát mutatja be egyszer s mindenkorra. Nem kell ezzel persze külön foglalkoznunk: a magukat bezáró, egysíkú közösségek úgyis elunalmasodnak, stagnálnak, aztán szépen elhalnak, az NDK sem lett NSZK a fal felhúzásától. Én demokratáknak írok, ilyen szempontból egyáltalán nem baj, ha innen-onnan kitiltanak, meg betiltanak: az autoriter eljárások mikroközösségei úgysem képesek fölfogni, amiről beszélek. A szólásszabadság, az őszinteség nehéz dolgok, minden percben lenne könnyebb út az erdőn át: kis kompromisszumok konfliktuskerülési szándékkal, csakhát ugyanilyen kis megalkuvásokkal sikerült apró lépésekben odaadni az Országot az Orbánbandának. Rossz úton meg az járjon, aki nem akar eljutni sehová. Szólásszabadság és őszinteség kérdésében nincs, és nem is lesz kompromisszum. Soha.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!




















31 megjegyzés:

  1. Hogy mikre rá nem érsz..? Egyébként igazat írsz, mint mindig-majdnem :) Hasonlókat írtam már én is kommunikációs karantén címszó alatt. Fontos tudni, hogy a facebook, azon felül,hogy kinyitja a virtuális teret, ha nem figyelsz, egy valóságos karanténbe is zárhat. Mint minden médiumot, ezt is lehet jóra, és néphülyítésre is használni, és hogy a hatalom hagyja működni - már ahol hagyja - van egy gőz leeresztő, közvélekedést kifürkésző szerepe is.
    Korábban, amikor a Virtus nevű internetes oldalon (azóta megszűnt) közöltem az írásaimat, biztos voltam benne, hogy az üzemeltetője maga a hatalom, és folyamatosan fel is használja az oldalon szerzet információkat, véleményeket,és ez most sincs másképpen. A facebook is kíváncsi, tudni szeretné: hol laksz, mi a korod, melyek a kedvenc könyveid, zenéd, csoportok, ki a barátaid? stb,stb. Nézd meg, a címlapod felét ezek foglalják el, hogy mégis használjuk ennek egy oka van, az az amit Tuareg is szóba hoz, ha okosan használjuk ezt az eszközt, hátrányai mellett, jelentős előnyei is vannak.
    Hajrá OGYM!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

  3. "Jó reggelt az Ébredőknek!
    A fenti blog nagyon is tükrözi a mostani információs áradat milyenségét. A médiában nem kapnak helyet és lehetőséget akik a demokráciát szeretnék visszaállítani.
    Maradt az internet, ahol megszólíthatja az embereket, elmondhatja a véleményét.
    Fb-n nagyon sok oldal demokratának adja ki magát, belépsz és csendesen el kezdett olvasni a bejegyzéseiket, majd ha úgy érzed neked más a véleményed megírod.
    Ha van lehetőséged megvédet az álláspontodat a többi taggal szemben, max egy jót vitatkozol virtuálisan. Ezeken az oldalakon nem mindig célszerű kiadnod magad, mert egy-kettőre kivül találod magad a csoportból. Sokan elvárják, hogy csak bólogass, és lájkold az írást.
    Önálló véleményed ne legyen, mert Te csak egy "buta" tag vagy, főleg ha olyan csoportban vagy bent amelyikkel éppen háborúban állnak.
    Nem erről kellene szólnia, mivel mi emberek sokfélék, sokszínűek vagyunk, ha el is tér a véleményünk attól még egyet akarunk megbuktatni a mostani kormányt.
    Jó volna ha ezeken a dolgokon elgondolkoznának és nem a tömeges kizárást és tiltást alkalmaznák.
    Ébresztő Emberek! Hajrá Köztársaság!
    Vivát O.GY.M !"

    VálaszTörlés
  4. Jó reggelt Demokraták!

    Érdekes bár nagyon is igaz a mai blog!
    Nekem elég szabad és sokszor heves indulatos a véleményem sokszor.
    Szeretem már szinte vicces, hogy mindig azonnal dobnak, ha nem azt írom ami nekik tetszik.
    Éz van, csak mostmár leszarom...

    Hajrá OGYM!!!

    VálaszTörlés
  5. Csak mellékesen megemlíteném, hogy tegnap egy hölgy betelefonált az ATV Fórumába.
    Ő egy pékség vezetője és úgy felcseszték őket a Rogán-féle kifli ár vegzálással, hogy:
    "Sokadmagával mennek fel a pékek március 15-én tüntetni."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naiv Demokrata: Én is láttam az adást, csak azt felejtette el mondani, hogy melyik tüntetésre. Ugyanis kettő van, ugyan azon időpontba, csak más-más helyszínen.:(

      Törlés
    2. nyuszika57
      Kimondtad, ami csak keveseknek sikerült eddig. Akik az ellenzéki ellenállás eddigi kudarcosságának okát keresték, tőled most pontos választ kaptak.

      Törlés
    3. Nyuszikám, azt hiszem tévedsz vagy csúsztatsz.. ui a két tüntetés nem egyidőben, hanem szépen egymásután van/lesz, azaz mindkettőn részt lehet venni.. és nem is az a lényeg, hogy aki megy, az melyikkel találkozott elsőnek, azaz melyikre írta oda, hogy megyek, hanem hogy akik résztvesznek, azok MIND ELLENZIK A JELENLEGIT!! és ha nem megosztó-szembeállító kommentek jelennek meg, hanem felvilágosító-összefogóak, akkor van esély rá, hogy a nagy többség mindkettőre elmegy.. ahogy pl ÉN IS!! Tehát nyilatkozhatsz: és TE??? érezd magad meghíva MINDKETTŐRE!! (mert nem zárják ki egymást.. hanem erősíthetik!!)

      Törlés
    4. Szent-Királyi István: Akkor én lemaradtam valamiről. Úgy tudtam, hogy mind kettő 16 órakor lesz. Természetesen én a Kossuth térre megyek.

      Törlés
  6. A szólás szabadság jegyében szeretnék pár mondatot írni, remélem most nem fog eltűnni mentés előtt, mint az előbb.
    Részletekben értek csak egyet, és tudom, hogy sokak körében nem vagyok népszerű, de nem is az a szándékom.

    Nem igaz, hogy úgy kerülnek be emberek csoportokba, hogy nem tudnak róla! Ugyanis, vagy jelentkezik, vagy az admin valóban felveszi, és arról kap az illető egy értesítő üzenetet! Tehát lehetősége van arra, hogy ne legyen olyan csoport tagja, aminek nem akar!

    A most kialakult helyzetek az oldalakon, nem OGYM vs, DK tagok között vannak elsősorban, hanem sértődött vs. sértő emberek között!
    Nem a blogjaid váltják ki a fő vitákat, hanem a megosztott írásaid alatt esnek egymásnak régen barátnők, most ellenségek!
    Költői kérdéseket teszek csak fel, de ha valaki akar, válaszoljon:

    - miért jelentkezik olyan ember egy DK-s csoportba, aki a volt pártja vezetőjét lefasisztázza?
    (Gönczi Józsefre gondolok, akit eddig nem neveztem meg, csak utalni szoktam rá!) Megsértődött Gy. F.-re egy TV-s nyilatkozatakor, leírta a véleményét erről, több helyen megosztotta, kizárták a pártból! Az Oázisból, és az OGYM-ből értékes emberek távoztak önként az Etikai Szabályzatra hivatkozva, és amikor erre felhívtam kedves barátnőm, az oldalak egyik adminjának figyelmét, Ő is támadásnak érezte ezt először részemről, de aztán megértette mire utalok, de az emberek attól még elmentek a csoportból, mások ki lettek rúgva. Tudom, a Te két oldalad demokratikus, ezért is lehetek még bennük, pedig ha úgy van, ahogy azt mutatja ez a két csoport, hogy többségben vannak a DK szimpatizánsok, akkor Gönczi röpül a demokrácia jegyében, a csoport által megszavazva, nem pedig ki-, be mászkál, ahogy épp a kedve tartja!
    Igen, nőiesen bevallom, én nem vagyok olyan elnéző, mint admintársaim! Én ezt az egy embert soha nem vettem volna fel a DK Eu. Expresszbe! Van még, akiken gondolkodtam volna annak alapján, ahogy látom a megnyilvánulásaikat akkor, amikor a pártról, Gyurcsányról van szó a két csoportban. és gondolkodom, ők vajon miért kérték a felvételüket hozzánk is?
    Persze, igen, fel lettek véve, hisz egy admin nem lehetne elfogult. Aztán kezdődtek a "harcok"!
    És még egyszer kihangsúlyozom NEM A BLOGBEJEGYZÉSEID MIATT, HANEM AZ EMBERI EGYMÁS ELLENI ÉRZELMEK MIATT!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marianna, gratulálko, hogy a Fidesznyik csúcsszennylap cikkének adtatok hivatkozási alapot mélyen demokratikus tevékenységetekkel. :)

      A cikk, parancsolj:

      http://pestisracok.hu/politika-fekete-lyukaba-zuhant-kocsis-mate-egykori-kihivoja/

      Törlés
    2. Gábor!
      Ha esetleg ott is megnézed a hozzászólásokat, betettem az egész Posztot, mert ferdítettek, és azt nem nézem el, helyesbítést szerettem volna kérni!

      Én úgy kaptam meg valakitől privátban, mert szennyet nem olvasok!
      Felháborodtam, és magamtól reagáltam!

      De akkor most megkérdezem tőled, hogy mi a különbség az között, hogy valaki alapot ad valamire; vagy valaki, valakit felkér egy cikk megírására?

      Akkor most nem értelek?

      Törlés
    3. Dudás Péter csoportalapító admintársad alapot adott és föl is kért. De erről a következő blog fog tételesen szólni.

      Törlés
  7. - tettél tegnap egy gesztust, amit szombaton kértem már tőled - ha esetleg vasárnap megteszed ezt, nem szabadul el a pokol, nincsenek oda-vissza kizárások!
    Észre vetted, hogy az egyetlen olyan oldal maradtunk, ahonnan nem kizárva lettek emberek, hanem önként mentek? Még Antal Tibor admintársam is, aki velem együtt kiállt az OGYM-ért, pártolta a tagokat, akikről előre tudta, hogy bajkeverők, és zárta volna ki azokat, akiket a szívük inkább a DK-hoz húz, párttagok, de sértettek! Ha egy admin nem tud vitás helyzetet kezelni, ne menjen bele annak előidézésébe!
    Ismertek már annyira, hogy tudjátok, kiállok azért, amiben hiszek, és szeretem szemtől szembe tisztázni a konfliktusokat, vagy FB esetén írásban! Ő nem volt erre hajlandó! Ha végig nézitek, vagy akik benne voltak, tudják, hányszor kértem a vitázókat, hogy hagyják abba, de NEM! De nem zártam ki senkit, és nem engedtem kizárni másokat sem!
    Mert bízom abban, hogy mindenki megtalálja a helyét!

    - az OGYM pártsemleges, vagy húz valahová?
    Nagyon tetszett a pártsemleges indulás, hisz ismerek innen a környékemről, a megyéből, városból több embert, aki nem DK-s, de OGYM alapító tag, velem együtt!
    Ezt is többször leírtam, tudom, de elsősorban embernek, civilnek tartom magam! Hittem, hiszek a célban, ami a Kormány megdöntése, és ezért nemcsak az OGYM tagja vagyok, hanem más civil szerveződésben is részt veszek!
    Hogy mi a különbség? Eddig csak innen kaptam meg, hogy VÁLASZTANOM KELL!
    Nem, nem kell választanom, amíg van remény arra, hogy bárhol hozzájárulhatok ahhoz, hogy ez a kormány távozzon!
    Vagy nem?

    A DK Európa Expresszból, amit a Demokratikus Koalíció regisztrált, és tagdíjat fizető tagjai hoztak létre, azon célból, hogy összefogja a DK-sokat, és ne bomlassza az egységet, ne napi cikkeket terjesszen 20x egy nap, hanem érdemi viták lehessenek rajta, és nem hajtépések egyéni sérelmek miatt, a mostani tagok közül SENKIT NEM FOG KIZÁRNI, csak abban az esetben, ha folyamatosan bomlasztás a cél, de előtte 3x figyelmeztetünk!

    Köszönöm, ha valaki végig olvasta, de ez már nagyon régen kikivánkozott, csak úgy látszik, most jött el az ideje!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elárulod mi a különbség az ellenvélemény és a bomlasztás között?

      Törlés
    2. Szerintem az ellenvéleménynek részhalmaza a bomlasztás! Lehet egy ellenvélemény építő jellegű is de ha valaki fanatikusan akarja ráeröltetni az ellenvéleményét egy csoportra és nem kezelik helyén akkor bomlasztólag tud hatni.

      Törlés
    3. Kedves Péter, szerintem ellenvélemény az, amikor valamilyen kritikát úgy gyakorolnak, hogy azt tényszerű adatokkal alátámasztják és azzal vitatkozni lehet.. (pl: nem értek egyet a DK-val vagy az OGYM-el ezért, azért, ilyen-olyan felsorolt szempontok alapján..) Bomlasztás az, amikor lejáratok (pl a fentiekről: vezetője hazug, antidemokratikus, rasszista, lopott, csalt, hazudott - minden bizonyíték és vitatási lehetőség nélkül).. amikor személyeskedő hangon bizonyíthatatlan vagy hamis bizonyítékok alapján állítok ilyesmiket.. amikor hiteltelenítek.. Minden magalapozatlan és lejárató híresztelés nyugodtan lehet ilyen (még akkor is, ha csak tévedés, és annak kiderülése után nem következik azonnali beismerés/bocsánatkérés).. Sok formája lehet.. pl veszekedések, ellentétek provokálása, eddigi pályafutásom alatt különbözőekkel találkoztam.. sokkal.. és többször fordult elő, hogy aki csinálta, maga sem volt annak tudatában..

      Törlés
  8. Micsoda "véletlen"! :-)
    A Fidesz srácok is pont erről a témáról írt tegnap!
    http://pestisracok.hu/politika-fekete-lyukaba-zuhant-kocsis-mate-egykori-kihivoja/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből is látszik, hogy kezd a Fidesz félni az OGYM-től!
      És ez nagyon jó dolog!
      Pluszban még ingyen reklám :)

      Törlés
    2. Na igen, több mint érdekes egyidejűség :D

      Törlés
    3. Jani! Ezt mire alapozod? Idióták vannak a fideszben, de nem annyira, hogy megijedjenek 200 embertől akiktől ráadásul az összes ellenzéki párt és civil szervezet elhatárolódott!

      Törlés
    4. Pedig furcsa módon csak ellenünk akartak törvényt hozni, más ellen nem, márha egy pici logikát is próbálunk belevinni a trollkodásodba :)

      Törlés
    5. A trollkodás az mást jelent! Ez még csak nem is ellenvélemény, csak kételkedés!

      Törlés
    6. Ha nem félnének a Fidesznyikek, akkor nem cikkeznének az OGYM-ről, mert feleslegesnek tartanák a szót vesztegetni rá. De félnek tőle. Mégpedig azért, mert lassanként kitavaszodik, és akkor nem 200 emberből fog állni az OGYM tüntetése.
      És ezt nagyon is jól tudják. Ezért is akarták eltávolítani az OGYM-et a Kossuth térről, csak nem sikerült nekik.

      Törlés
    7. Nem a rossz idő miatt vannak kevesen! Más tüntetésen, mondegy ki szervezi, 2000 fő alatt még nem voltak, a legrosszabb időben se.
      Minden lánc olyan erős mint a leggyengébb láncszeme! Az OGYM leggyengébb láncsszeme maga Tuareg, az Ő jelenléte tartja távol a tömeget!

      Törlés
    8. Ismét nem sikerült eltalálnod az igazat, bár eu nem is célod. Juhász tüntetésén 500-an voltak, a KKDSZ-én csaknem 500-an kiváló időben, január 10-én az OGYM-en több mint ezren, és hogy nem a zuhogó eső fagypont körüli hőmérséklettel tartja vissza a tüntetőket, azon csak röhögni lehet. Hazudj kisebbet, hitelesebben tudsz trollkodni, kedves kamunick :D

      Törlés
  9. Ma már tudok megosztani tartalmakat, de nem tudom mikor tiltanak megint le!

    VálaszTörlés
  10. Nem tudom mi a baja azzal a FB-nak, hogy én mennyi megosztást csinálok?

    VálaszTörlés
  11. Helló!Kicsit idealizálnám az én, és úgy érzem talán többek egyetértésével találkozhatok,akik szintén nem a politika tudományok Parnasszusáról szálnak a le a nép közé,hogy mi okból lesz valaki a mozgalom elvi-vagy gyakorlati támogatójává.Az fogott meg (-naivitás mint vád felmerült...),hogy az ország és állampolgárai mindennapjait meghatározó kérdéseket vet fel,megtárgyal és megkísérel megoldásokat felvetni,ami számomra lényeges őszintén,szemtől szembe!Ami a regnáló sőt előző kormányaink többségénél is unszi volt,hogy hazudtak,hazudnak és nem tekintik szuverén,gondolkozni képes embereknek,individuumnak saját polgáraikat!Az amúgy aljas hatalmi technikák,nem érhetnek fel egy tiszta célokkal és az igazságot képviselő mozgalomhoz,szerintem.Sőt emberi tulajdonság,hogy az elnyomott,kisemmizett,becsapott állattal,emberrel támogató érzés lép fel,talán még a mozgalom iránti szimpátia is fokozható ...-tehát ezek a hatalmi megnyilvánulások, szerintem a bukás felé vezető út érzékelhető jelei!
    A Facebookról pedig az jut eszembe,hogy Barack Obama választást tudott nyerni vele.
    Szeretnék egy,az igazsággal operáló nyílt és szabad európai Köztársaságban békében élni!

    VálaszTörlés
  12. Engem két csoport tiltott ki körülbelül ugyanazért:
    a tolerancia csoport
    és a demokrata oázis :)

    Ha az OGYM a csoportot megosztásra terméketlen vitára ösztönzi , akkor nem érdemes odavinni! Végül minden csoport a tiltásról dönt--a terméketlen vita semmit nem ér!
    Az OGYM pedig sajnos nem jut tovább az Orbánellenességnél. És mi lesz utána?

    Ezért érzek hiátust!

    VálaszTörlés
  13. Lehet mégis TE írtad! :DDDD

    """SZÁZEZER FORINT EGY CIKKÉRT? LEGYÉL A SZERZŐNK!

    A GerillaPress Kft., a PestiSrácok.hu kiadója cikkírói pályázatot hirdet gyakorló újságíróknak oknyomozó cikkek készítésére. Egyedi, nagy hírértékkel bíró sztorikat várunk, egyenként akár 100 000 forint
    díjazással!*

    *Folytatásokért, "egyszerűbb körökért" 30 - 50 000 forint a honorárium. Mielőtt belefognál, egyeztess a PestiSrácok.hu szerkesztőivel a szerkeszto@pestisracok.hu címen!

    *Előzetes megállapodás alapján, számla ellenében, vagy 15 százalékos EKHO-val csökkentve." """

    VálaszTörlés