2014. június 8., vasárnap

Történelmi lehetőség

Mármint a Demokratikus Koalíció előtt. Ha megnézzük az egyes pártok mozgásait, kirajzolódik egy összkép, amelyik igencsak jól fest mind a közel-, mind a távolabbi jövőre nézve. Mondjuk úgy: kedvező a csillagok állása.




Kezdjük a Fidesszel. Törekszenek persze arra, hogy ne látszódjon, de komoly vezetési válságban vannak. Míg Kocsis Máté ember volt, és nem Fidesznyik, rajta keresztül ráláttam a Narancsok működési mechanizmusára. Ami a pártjukon belül pont ugyanaz, mint amit az Országgal művelnek: oszd meg és uralkodj. Orbán sosem enged senkit az égig nőni, mindig több egymással konkuráló Főfidesznyiket rak a vezetői posztokra, és a hatásköröket is nagyjából egyenlően osztja meg közöttük. Mivel mostanra szépen letisztult a szervezeti kultúrájuk, ami nagyjából a gátlástalan amoralitás, ezért aztán ezt ki is használja: üssék egymást az alvezérek, mert addig ül kényelmesen a trónon, míg a Csákmáték egymással vannak elfoglalva. Négy ilyen erős ember van már évek óta az első vonalban: Lázár, Rogán, Pintér és Simicska. A Lázár-Pintér Háborúról írtam már nemkevés tényanyagot, előbbinek Rogánnal való vetélkedése is közismert, és hát ott van még a Szürke Nagyúr, meg a Fekete Nagyúr, akik mindenütt ott vannak a maguk eszköztárával: Pintér és Simicska.

Soha nem hozta egyiküket sem domináns helyzetbe Orbán, mindnek megvolt a maga alkirálysága, szépen elegyensúlyozgattak egymással, háttérben villogtak a handzsárok, de az áldozatokat többnyire nem láttuk, mert a közös érdek azért mindig fontosabb volt, mint a magánháborúk. Ha valami viszony a Nagyurak között végleg megromlott, akkor Orbán "igazságot" tett közöttük, és ment minden tovább a kikövezett úton. Csakhogy most valami megváltozott. Lázár Főminiszteri kinevezése nem illik a sokéves hatalomgyakorlási módszertanba. Ami hatásköröket megkapott, azok szinte miniszterelnöki hatáskörök. Ha pusztán fölsorolnám ide mindet, akkor ez lenne életem leghosszabb cikke, tehát nem sorolom föl. Elég annyi: minden pénz és végrehajtó apparátus titkosszolgálattal fölvértezve Lázár keze alá került. Orbán ilyen döntést csak kényszerből hoz: azt gondolom, ki kellett jelölnie az utódot, mert egészségi állapota már nem teszi számára lehetővé a folyamatos kézivezérléses kontrollt, ami a Narancshatalom elengedhetetlen kelléke.


És innentől kezdve a csalódott Vezérkari Tisztek nem lesznek kíméletesek. Simicskának egy ideig még biztos lesz szabad bejárása Orbánhoz, így amikor épp Lázár nem akar a Közgépnek mindent odaadni - tudnivaló, hogy pár Hódmezővásárhelyi cég is szép nagyra nőtt közben, pl. az Épkar, meg a Hódút -, mert saját háttérbirodalmát akarja megteremteni, akkor Lajosbá még egyszer kétszer rászólathat Lázárra. De ahogy majd a napok szépen telnek, ez a lehetőség egyre inkább bezárul majd. Rogántóni is tud majd csapkodni, fog is, és Pintér a maga csendes módján is intéz majd ezt-azt. Erről többet most nem, annyi csak a lényeg: ami Lázár Főminiszterré való kinevezése után következik, az bizony megborítja a Narancsrendet és már a közeljövőben. Autokratikus hatalomgyakorlásnak mindig van gyengéje, és leginkább a Király megrendülése okoz komoly feszültséget. Történelmünk ilyen sztorikkal van tele, és bizony most visszanyal a hatalomkoncentráció fagyija.

A Jobbik nehézségeiről épp tegnap írtam opuszt, így elég most csak pár szóban összefoglalnom a lényeget. Szavazóbázisuk jelentős részét két hónap alatt elvesztették, eltűntek a médiából, a KGBéla Ügy kapcsán lehámlott róluk a becsületesség imázsa, és ugyanez történt a magukról sugárzott váltópárti képpel is. El kell még dönteniük a merre továbbot is, vagy továbbmennek balra, és akkor erősödhetnek, vagy maradnak a széljobbon, de onnan a mostaninál több szavazatot nem lehet szerezni. Szóval főhet a fejük rendesen, van itt gondolkozni, meg tennivaló bőven, pár ujjukat rövidesen le kell harapniuk, vagy elhal a korábban erősödő karjuk. Van komoly szervezeti hálózatuk, van létező és sokak által támogatott programjuk, nem lebecsülendő a veszélyességük, de egy kicsit most újra kell kezdeniük, mert a Hatalomért folytatott első offenzívára ráment a seregük fele, és nem törtek át.


Az MSZP közben a vicc kategóriájába süllyed: mikor már Botka is reménytelennek látja a helyzetet, márpedig a pártelnöki pozíció elutasítása ennek a jele, akkor az a helyzet valóban reménytelen. Egy szétesett, tetejétől az aljáig elkorhadt pártot egy vaskezű és karizmatikus vezető minden hatalommal fölruházva még csak-csak meg tud menteni, de egy Tóbiás, mint Pártelnök... Ki a fa..om az a Tóbiás??? Pont az Ő képbe kerülése a biztos jele annak, hogy az MSZP már csak négyéves túlélésre játszik. A párt középszerű apparatcsikjainak belső alkufolyamatából bukkanhat föl vezetőnek egy ilyen típusú, szálakat a háttérben húzogató Főbürokrata. És ha pont azok emelnek valakit pajzsra, akiket épp kirúgni kéne pároslábbal, akkor ott minden lesz, csak megújulás nem. És akkor még a maradék Szociszavazókról egy szót sem szóltunk. Szerintem többségük életében nem hallott erről a Tóbiásról, és valószínűleg nem is nagyon kíváncsiak rá. Mire az MSZP tisztújítása július végére véget ér, akkorra a Szegfű életciklusa is.


Az Együtt a szavazói felé egyszemélyes párt volt: Bajnai Gordon. Mivel háttérbe vonul - finom kifejezése annak, hogy elege lett, mert tán rájött, hogy dróton rángatták, és nem jó irányba -, így aztán a vonzerőnek annyi. Merthát egy Szigetvári Viktor az nem épp egy szavazatmágnes, Karácsony Gergely meg annyira átütő, mint Karinthy Jótanulója, mikor az osztály előtt eminenskedik. Szabótimi továbbra is jócsaj, de ennyi pozitívum aligha lesz elég a közeljövő kemény politikai ütközeteiben. Az LMP szintén pocsék helyzetben van, az országgyűlési választás lázában Schiffer álmot látott saját magukról, mint a Váltópártról, aztán ebből az EP Választáson lázálom lett. A netes média gyermeki naivitással még betolta Őket a Parlamentbe, még épp fönnmaradtak a térképen az EP Választáson is, dehát ez azért már nem egy rakétaturbó a gyorsulási versenyen.


Így aztán maradt egyetlen párt, amelyik nem küzd alapvető gondokkal, hanem pont ugyanúgy teszi a dolgát, mint ahogy eddig. És ezt a szavazók már elkezdték díjazni, fölkerült a DK a térképre, és rapid emelkedési trenddel került föl. És ahogy most látom, a peremfeltételek igencsak úgy alakulnak, hogy mégcsak csodát sem kell a DK-nak tenni, hogy szavazóbázisa folyamatosan, és kiszámíthatóan nőjön. Hameg a szavazók számára meghatározó viszonyítási pontot jelentő pártfőnököket egymás mellé rakjuk, akkor az már a Heti Hetes, nem a Politikai Ki-kicsoda: Gyurcsány, Szigetvári, Tóbiás, Schiffer. Ha nem politika, hanem gladiátorviadal lenne, akkor egy ilyen szereplőgárdára be se menne a Nép, mert ebből nem küzdelem, hanem rövid kivégzés jöhet csak ki. Egyszerűen a Ferivel ezek a Többi Figurák nincsenek azonos súlycsoportban, sőt mégcsak a sportág sem közös. Nem szokás gombfoci figurákat Ronaldóhoz hasonlítani, gondolom, ez elég egyértelmű. Szóval a csillagok állása kedvezőbb, mint bárki - beleértve magamat is - előre láthatta volna. Ez itt egy történelmi lehetőség.

Nektek, Demokratikus Koalíció.


19 megjegyzés:

  1. Remélem ezzel a lehetőséggel majd tudnak élni is! Nem mindig és mindenkor adódik - jön - egy lehetőség! Azt bizony ki kel tudni használni!

    VálaszTörlés
  2. Csak így tovább remélhetőleg a jóslat be vállik!!

    VálaszTörlés
  3. "Elvtársak", a vörös csillaggal és az azt "ÁTÍRÓ" naranccsal menni lehet a francba. Finom voltam?

    VálaszTörlés
  4. Igen ez egy jó lehetőség, bízom benne ki is fogják használni. Talán nem kell 2018-ig várni a változásokra. Előbb kerülnek a narancsosok a szemétdombra és jöhet az elszámoltatásuk.

    VálaszTörlés
  5. Pásztorné Gabriella
    Gábor! Én nem látom ilyen felhőtlennek a közeljövőt. Gyurcsány addig emlegeti megint az összefogást, hogy elejét fogja venni a további haladásnak.
    Kivel akar összefogni mégis? A tesze-tosza bábokkal, hogy együtt semmisítse meg őket a fidesz bagázs?
    Markánsan meg kellene vonni azt a határt,hogy eddig, és nem tovább! Különben saját magát, és a DK-t amortizálja le. Persze csak szerintem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek! Az áprilisi választások eredményét tekintve, valamint azt, hogy a DK-nak milyen lehetősége lett a parlamentben frakciót alakítani, akkor az összefogás csak megint visszaveti a DK-t oda, ahol áprilisban volt. Mikor fogja fel a az mszp-s tábor, hogy nem Gyurcsány, hanem az MSZP volt a választások elvesztésének az oka. Azzal nem dicsekszik soha az MSZP, hogy már 2010 előtt mennyien léptek ki a pártból, és azóta még a DK-hoz sem léptek be. Majd most, talán. Olyan a tagnyilvántartásuk, hogy a több éve kilépett, vagy elhalálozott tag is szerepel náluk. Túl nagyok voltak a remények, Bajnaival, meg a Kónyával, de ezek nem igazolták ezt. Bajnai nem való a politikába, akármilyen jó gazdasági szakember is. És gyenge, befolyásolható. Elveszett egy lehetőség. Maradjon a DK önálló, még nem olyan erős, hogy önkormányzati választásokon akár labdába is rúghatna. Kell a megállapodás, de nem a félreállás, és az önfeláldozó kampányolás a jelölt mellett. Egyébként meg ilyen "lelkes" szavazótábortól" mit lehet várni. Majd megint ülnek a babérjaikon, mert már belenyugodtak, hogy itt kb. 20 évig elnyomás lesz, elvégre erről szólt a történelmünk. Majd mindenki igyekszik valahogy túlélni, mert egy egész ország nem emigrálhat.

      Törlés
  6. "....a peremfeltételek igencsak úgy alakulnak, hogy mégcsak csodát sem kell a DK-nak tenni, hogy szavazóbázisa folyamatosan, és kiszámíthatóan nőjön."

    Az utóbbi években olyan sokat csalódott szavazók "hangulatával" nagyon csínján kell bánni, mert sokkal kevesebb "félrelépés" is odahaza tartja Őket.
    A Fideszes szavazóbázis meg még nem "csalódott", mert nem gondolkodik, hanem szavaz az szerint ahogy a Vezér (akár a következő is) mondja.
    Ebből az következik, hogy a DK-nak biztos szavazóbázist kell építeni, (nem csak hozzá csapódó szavazókra számítani) úgy 3 milliós tömegből.
    Igen, ehhez világos jövőképre és a céltól való eltántoríthatatlan kitartásra van szükség.
    Ez a demokratikus útja a cél (az alkotmányos rend visszaállításának Magyarországon) eléréséhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jelenlegi sikerektől nem kell elszállni a DK-nak. Úgy kell dolgozni, mint május 25-re készülve! És sajnos igaza volt Bauer Tamásnak abban a 3 pontban. EP választáson még elment az a 3 pont, de az önkormányzatira más programot kell készíteni, mert a települések óriási gondokkal küzdenek. Arra is számítani kell, hogy egy polgármesternek, és a testületének nem lesz könnyű dolga, ebben nagyon sikeres Botka László Szegeden. Ebben lehet tőle tanulni. Valószínűleg ezért sem akar pártelnök lenni. Ha megint narancssárga lesz az önkormányzati térkép, akkor tényleg lehúzhatjuk a rolót jó pár évre.

      Törlés
    2. Azok közül kell 2 millió új szavazót megnyerni, akik eddig nem mentek el a választási lehetőségüket beváltani. Járva az országot, a DK tudja, hogy mire van szükségük az embereknek ahhoz, hogy a Fideszes félelmüket legyőzzék és megmozduljanak.

      Vagy a szavazatukat adják le az urnába, vagy mindannyian urnába kerülünk, mire eljön a következő választás lehetősége.:-)

      Törlés
  7. DeKa
    Hálistennek „fölkerült a DK a térképre,”, azért hadszabadjon megjegyeznem

    Gábor, számtalanszor nagyszerűen, nem győzöm hangsúlyozni KIVÁLÓAN kivesézte az őszi választás együttműködésének sarokpontjait, azonban NAGYON HALKAN JELZEM: erősen bebefolyásolni fogja elnökünk szociknak küldött üzenete, ami a parlament ellenzéki „frakciókat” érinti(heti). Nem tartom ördögtől valónak, azonban könnyen lekerülhet azon bizonyos említett térképről, és még látok egy GYENGE PONTJÁT a DK-nak, és pediglen: szervezetként nem jelenik meg a DK, nem rendezte, sem a nagyobb vidéki városaiban, sem Budapesten, egyes kerületeit érintő önálló szervezeteit. OVK-s felállásban kisebb-nagyobb összevont formáiban mondhatni működik ez ….. úgy ahogy. Mihamarabbi rendezésének elmulasztását a magam részéről stratégiailag nagyhibának látom. Amennyiben ezt nem orvosolják, akkor az éledezni látszó MSZP és a többi alakulat

    könyörtelenül kihúzza a térképet a DK alól!!!!!

    VálaszTörlés
  8. László Mészáros a fidesz aktív szavazóbázisát orvbán tartja össze. Ha ő kiesik a képből nem látok a fideszen belül olyan politikust aki helyettesíteni tudná hogy megmozgassa a szavazóikat. Pláne ha kiderül hogy elmebeteg. Nagyon remélem hogy a fidesznyikek egymásnak fognak esni, mi meg közben erősödni tudunk. Már 1989-ben megmondta orvbán hogy az egyetlen igazi politikus a palettán Gyurcsány Ferenc. Ezért is fél tőle, nem csak a 2006-os vita miatt. Tudja hogy egyedül ő győzheti le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, nem így látom. A Fidesz aktív szavazóbázisát a NEM GONDOLKODÁS tartja össze. Mindent elhisznek a vezérnek, még azt is, hogy az általa kijelölt UTÓD, ugyan úgy fogja csinálni mint Ő.
      Ezért veszélyes a Fidesz, mert egy húron pendülnek és nehéz közéjük léket verni, de nem lehetetlen. Ebben az idő is segít, mert előbb utóbb annak is be kell következni, hogy már a Fideszesek is éheznek, nehezen tudnak megélni és "fellázadnak" az Uruk ellen. Na ezt nem szeretném megérni, mert akkor bizony gyújtogatás, rablás és egymás lemészárlása fog bekövetkezni, a megmaradt értékeink totális szétverése és ebből nehezebb lesz visszaépíteni az országot, mint a II világháború pusztításából.

      Törlés
  9. A DK ugyanolyan vezérimádó párt mint a Fidesz. Ha a vezér kidől a párt szétesik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne álmodozz! Legfőképpen meg ne sértegesd a dk. tagokat, szimpatizánsokat és szavazókat! Itt nem hajbókoló jánosok ,hanem józan ésszel gondolkodó emberek vannak nem úgy mint fideszéknél!

      Törlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. No, látod Gábor, már megint az Orbánnak lett igaza. Mióta mondja ő, hogy a baloldal vezetője Gyurcsány!
    Csak kuncogtak rajta március végén, és a Mesterházy- Bajnai kettőst, közűlük is az Attilát emlegették.
    Hát erre mondják barátom:
    "Várt lyány várat nyer!"

    VálaszTörlés
  12. Így igaz! Orbánnak csak egy ellenfele van: Gyurcsány!

    VálaszTörlés
  13. Azonban arra kérnék választ: a DK honnan tud építkezni, hogy már az önk. választáson, - egy kisebb győzelemmel felérő-, tömegbázist tudjon felmutatni, az "összefogás" nélkül?
    Az MSZP-PM-ből átpártolók ehhez kevesek. A Fideszre eddig is szavazok továbbra is oda fognak szavazni, mert nekik a "lét a tét". Hiszen az államapparátusban a közszférában dolgozók többsége, - igen jelentős létszám-, úgy ragaszkodik a székéhez, mintha az élete függne tőle! Ami, mondjunk meg, igaz is. A fidesz érdekeltségű vállalkozásokban dolgozók szintén.
    Akik pedig eddig nem mentek szavazni, -és ez a többség-, ezután sem fognak, mert már önmagukkal is meghasonultak. Annyi mindent ígértek nekik, amiről később kiderült, hogy hazugság, cumi stb. Mind a fidesz, mind a baloldaliak. Ebből az un. lehetséges többségből szavazóbázist építeni, őrületes sziszi-fuszi munka. Annyira elvesztették a reményt, hogy ők már a kaszát-villát élezik! Akármennyire is őrületesnek tartják, de én nagyon félek, és sajnos nem vagyok egyedül.
    Ha ősszel "elmegy a hajó", akkor itt vagy forradalom lesz, vagy tovább vegetálódhatunk egy "birka" magyarországon.
    Lehetséges, - bár ne lenne így-, hogy túl sötéten látom a mostani helyzetet, de ehhez Gyurcsány kevés.
    Még 4 év, nagyon-nagyon hosszú, hogy kitartson, és majd újra kezdje.

    VálaszTörlés
  14. A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc következetes, tisztességes és van emberi tartása, de Ő sem hibátlan, hisz Emberből van! Ezért tiszteljük és mellette vagyunk nagyon sokan, és egyre többen Elkötelezettek a DK vezetősége is, tapasztaltak, felkészültek, a kitűzött célok elérésében. El kell olvasni a hosszú távú programot, mely bárki számára elérhető. .
    http://dkp.hu/documents/10327/411194/DK+program

    A Demokratikus Koalíció
    Uniós Tizenhat Pontja
    http://www.dk24.hu/ep/ep.pdf

    VálaszTörlés