2014. június 13., péntek

Remélem fölrúgnak végre, Viktor

Jóideje nem értem a Magyarországon működő multikat. Egyik sem azért lett egyszemélyes garázsvállalkozásból világcég évtizedek alatt, mert ne tudnának előre gondolkodni és nagy látószöggel tervezni. És mégis hagyják a Felcsúti Fenomént dorbézolni, ahelyett hogy lepöckölnék, mint egy muslincát.




General Electric, General Motors, Microsoft, Coca Cola, Shell, és lehetne még hosszan folytatni a sort. A világ nagy gazdasági egységeit szokás évenként listázni, és olyankor az országokat meg a nagy cégeket forgalmuk és GDP-jük alapján ugyanabba a listába teszik. És akikről beszélek, azok nagyobbak, mint Magyarország. Hogy pontos legyek: sokkal nagyobbak. És azt még fölfogom, hogy alkudoznak a ruszkival, meg a kínaiakkal, mert hatalmas piacokról van szó, oké. De hogy egy tízmilliós ország bekattant, cezaromán góréját miért nem küldik el melegebb éghajlatra, na az már egy ideje százas szöget vert a koponyámba. És most nem akarok elvi fejtegetésekbe bonyolódni arról, hogy a multi, meg a globalizáció az jó dolog-e avagy rossz, merthát erről félmillió hazánkfia már a lábával szavazott, mikor kiment Nyugatra dolgozni. Gondolom azért abba az irányba távoznak a hontársaink, mert ott látják a jólétet, és nem a térkép másik irányába mozogva.


Szóval a multiknak az a jó, ha van egy kiszámítható és demokratikus környezet. Ha nem változtatják naponta a működési szabályokat, ha nem korlátozzák a szabadversenyt, meg ilyesmi. Orbánék meg pont nem ilyenek, beleugatnak mindenbe, ami csak eszükbe jut, és ráadásul előbb lőnek, aztán beszélnek. És ezek az irdatlan potenciállal rendelkező Cégek meg hagyják, hogy kicsesszenek velük éppúgy, mint ahogy honfitársaink milliói is perpillanat még benyelnek mindent, amit a Narancsok szépen adagolva lenyomnak a torkukon. Éppúgy hagyják magukra nézve működni az oszd meg és uralkodj elvét, mint a sokkal kisebb érdekérvényesítő erejű magyar társadalmi és gazdasági csoportok. Stratégiai megállapodásokat kötögetnek a Narancskormánnyal, pici kedvezményekért, ami lehet hogy időlegesen és helyben jó, de hosszabb távon kiszolgáltatottá teszi Őket. És ezek a Cégek, ezek azért lettek akkorák, amekkorák, mert okosak és rendszerben gondolkodnak, ha kell világméretekben játszanak, és ezt mintha elfelejtették volna, mihelyt átlépték a magyar határt.


És tulajdonképpen nem értem, mi ennek az oka. Tán túl sok a magyar góré az itteni kirendeltségeken, akik az örök alkudozásra szocializálódtak, és inkább a rövid távú kicsi előnyt tartják fontosnak. Fene tudja. Pedighát rém egyszerű volna ez a sztori a gyakorlatban. Pár igazgatótanácsi elnök, Tom, meg John, meg Jürgen, meg Hans csinál egy videokonferenciát, vagy épp leruccannak egy magánszigetre egy félnapos együttnapozásra. És ott megdumálják, hogy akkor most adnak egy ultimátumot Orbánnak: ha nem áll vissza a demokratikus piacgazdaság egy hónapon belül, akkor így együtt, kart karba öltve kimennek az országból. Persze, ez jár Nekik veszteséggel, számunkra fölfoghatatlan méretűvel, de Őket az nem vágja a földhöz. És egy ilyen akcióval normát teremtenek minden olyan kisországi főgórénak a jövőre nézve, akiben elszabadul a vezérhangya. Elég ugyanis egyet közülük nagyon pofánverni, és a többi érteni fogja, így megy ez ha tigrisek játszanak egérkével. Merthát ha Ők itt bezárnak, akkor a magyar GDP fele eltűnik, a munkahelyek fele szintén, oszt abból biz forradalom lesz pár hónapon belül, akár tetszik ez a Vityának, akár nem.


Úgyhogy egy ilyen klanya kis ultimátum bizony megtörné Orbánt percek alatt, gyakorlatilag választhatna saját léte és nemléte között, mert ennyi lenne a valós mozgástere. De ezek a Hansok, Tomok, Jürgenek, Johnok ezt mindezidáig nem tették meg. És valszeg azért, mert onnan, ahonnan Ők nézik, mi nem számítunk. Pici piac, Ők megvannak nélkülünk, kis zavar az Erőben, szarni rá, nemde. Pedighát tulajdonképpen elég lehet egy nagy Céggóré is, akinél elszakad a cérna és annyit mond: najó Viktorka, szórakozz a felcsúti polgármester haveroddal, de ne velünk. És nagyon remélem, és bízom benne, hogy most az RTL Klub bekeményítése mögött ez áll, és nem puszta alkupozíció erősítés. Mert az RTL is ölég méretes médiaóriás, és ha bevállal némi helyi kockázatot, meg veszteséget, amit a Cég egésze simán kompenzálni tud, akkor egymagában is eltakaríthatja a Narancsmaffiát. Meg ahogy olvasom, az ORIGO tulajdonos Deutsche Telekom is ráébredt hirtelen hogy 300 milliárd forint az nem a világ, ha a másik oldalon a Cég demokratikus elkötelezettsége az ár. Mondjuk utóbbiban ráadásul a tulajdonosok között ott a német állam is, és nem is három részvénnyel, aztán lehet, hogy Merkel Asszony eleresztett egy telefont, hogy kapjanak már a fejükhöz kicsit, mert Nyugaton vannak, nem a Vadkeleten.


Szóval a valós erőviszonyok azok olyanok, mint mikor a Római Birodalom meg valami helyi druida összecsap. A háború az összecsapás pillanatáig tart, Róma pedig tudta, hogy a sok kis druida túlfutásait az elején célszerű kezelni pár légióval. Szóval nagyon remélem és bízom benne, hogy a Gonosz Bilderberg Csoport összejövetelén pár multis cégvezér összefutott egy kávéra, és míg elszívtak egy szivart, eldöntötték, hogy nincs különutas alkudozás, hanem be kell indítani a gőzkalapácsot, hogy az egyik legkisebb EU és NATO tagállam kattant vezére is megértse: abban a közösségben a demokratikus piacgazdaság az alapelv, és az élni és élni hagyni pedig a hétköznapok gyakorlata. Valszeg egyébként az Orosz Nyomulás miatt tűnhettünk föl a térképen, nem nagyon szeretik Nyugaton, ha a ruszkik túlhatalmasodnak, mert abból előbb-utóbb mindig nagyon drága mulatság lesz. Éshát Orbán Nyugatról bizony nagyon úgy néz ki, mintha nem a KGBéla volna az igazi Putyinpincsi, hanem Ő önmaga. Úgyhogy kösz Nyugat, kösz Multik, légyszi takarítsátok már el innen ezt a Pojácát, hogy újrakezdhessük a rendszerváltást. Mert igen, tudjuk, mi csesztük el, az elmúlt 25 év építette föl azt az erkölcsileg és elvszerűségében kiürült társadalmat, amely megteremtette a maga Gólemjét.

Hálásak leszünk, ha eltakarítjátok.



30 megjegyzés:

  1. Keves Gábor! Amíg mi nem fogjuk meg a söprű nyelét, s nem állunk neki söpörni, a külföld: se Unio, se Bilderberg Csoport nem fog a takarításhoz kezdeni!!! Majd, ha mi már takarítási lázban égünk, akkor segíteni fognak, de amit itt el kell gyorsan takarítani szemetet, annak nagy részét nekünk kell vállalni. Ha legalább azt látják, hogy bennünk meg van a hajlandóság, akkor segíteni fognak. Senki sem akarja ezt a szennes melót elkezdeni, talán a folytatáshoz csatlakozik....

    VálaszTörlés
  2. Jó reggelt Gábor! Az írásod megint valós problémát feszeget. Nekünk hazai embereknek kell kezdeményezni a takarítást, a multiknak még nem érdekük lásd: Munkatörvénykönyve..., itt már kedvezett nekik a csúti rém. A dolgozói jogok megnyirbálásával a mostani nagy multikat nyeregbe ültette. Nekem ez a véleményem, lehet nem jól érzékelem.

    VálaszTörlés
  3. No.Úgye a multik is akor ébredeznek mikor már látják,hogy teljesen hülyének nézi őket ez a potroha orbán.Ha a magyar emberek bénák akor egy olyan gazdasági eszközzel,mint a multik letudják söpörni ezt a hatami vágyó hatalmaskodó Orbán rezsimet.Ez szégyen a magyar demokratákra,hogy képtelenek elzavarni ezt a pojácát.Nagyon bízok benne,hogy a nyugati multik játszi könnyedséggel eküldik Orbánt a bús p.....ba.

    VálaszTörlés
  4. Azokkal értek egyet akik szerint ezt nekünk kell ellkezdeni, hisz csak így marad meg a nemzeti önbecsülésünk.

    VálaszTörlés
  5. Jó reggelt Mindenkinek! A nagytakarítás bizony ránk vár, nem fogja azt senki helyettünk elvégezni. Legfeljebb majd besegítenek... Csak el kellene már végre kezdeni. A multik csak akkor keményítenek be, ha időről időre elvégzett számításaik azt mutatják, hogy nekik a továbbiakban már nem éri meg a "játszadozás" a felcsúti pályán.

    VálaszTörlés
  6. A multik végezzék el a piszkos munkát, mi meg várjuk a sült galambot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tesszük mi a dolgunkat rendíthetetlenül, csak ahhoz idő kell, és nem is kevés, hogy beérjen. Ha a multik meg bekéményíteneének, az percek alatt lerendezheti a Pojácát. ;)

      Törlés
    2. 1000000000000000000000000%-ig igazad van, Annanéni!
      Elszállt az a kommentem, hogy miért, ugyan MIÉRT várjuk mi mindig mástól, hogy a MI szarjainkkal foglalkozzanak, és a MI problémáinkat oldják meg?! Van egy diktátorocskánk és az EU oldja meg helyettünk? Meg a multik?

      Gábor, nem értek egyet veled és ez körülbelül most fordul elő először, mióta olvasom a blogod. :D

      (Azzal együtt, hogy NYILVÁN ezeknek a cégeknek is jobb lenne egy demokrácia, egy olyan jogi környezettel, ami MAXIMUM évente egyszer változik - pl. SZJA és akkor se vészesen.)

      Törlés
    3. Én aztán pont nem várom senki mástól, mint magamtól :) De remélem, beszállnak, sokat tudnának segíteni.

      Törlés
  7. A csuti mákgubó megfenyegette honpolgárait azzal,hogy "Én nem voltam jó?MegkapjátokNagívitézi Lázár Jancsit.Uram-Bátyám játszópajtásaival.Ki fogja letörölni arcáról azt a pökhendi vigyort.
    Fel kell ébreszteni a 4 millió elszegényedett tömeget,voksaikkal ők tehetik a legtöbbet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szegénységbe nyomorított emberektől várnád a segítséget? Szerintem ők tisztán látnak. Ám a nélkülözést, éhezést ők élik meg MOST, és ha kapnak valamit amivel csak egy percig is jobb arra fordulnak aki adta. Nem a voks érdekli, hanem a gyerekeknek enni adni MA.

      Törlés
  8. Egyetértek veled Gábor, hogy a multik patyolat akciója, nagy segítség lenne nekünk. Nem lehet itt nemzeti önbecsülésre való hivatkozással, az emberekre várni. Ha lett volna nemzeti önbecsülés a 3,2 millió nem szavazóban, akkor elmentek volna április 6-án és "vértelen" úton is meg lehetett volna szabadulni ezektől a pojácáktól!

    VálaszTörlés
  9. szerintem senki nem akar beavatkozni egy nemzet belügyeibe. Az Európai Unióban meg pláne nem...nem hiányzikaz nekik. Annak idején Boszniában is halomra ölték egymást az emberek mire végre az ENSz beavatkozott. Ehhez képest a magyar demokrácia hiány csak pite.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves majoranna, a valóságban nem is avatkoz -hatnak be...el kell jutni egy olyan pontra, amikor világos lesz, észlelhető, hogy ami Magyarországon történik az komoly EU érdekeket komolyan veszélyeztet...és akkor sem lehet puccsolni...ezért látom én is a gazdasági kényszerben a nagyobb lehetőséget...ez viszont egy perccel sem fog előbb bekövetkezni, mint a "multiknak" elemi érdekévé válik a kormánnyal szembeni komoly fellépés. Történjen ez akár kivonulás formájában..

      Törlés
  10. A multik ereje valóban nagy, de ahogy írod a magyar vezetés jól evickél a két hatalom között. Zsíros fizetés és csak annyit kell tenni, hogy a tulajdonosoknak előadják, hogy minden rendben a kimutatások jók, a tervezett bevétel hozva van. A magyar féllel meg szépen elpacsizgatnak.

    A külföldi gyáraktól nem várok sokat, azok termelni akarnak, ne is foglalkozzanak mással. A média azonban más. Ott elvárom, hogy ugyanazokkal a szakmai, erkölcsi normákkal tegyék a dolgukat hazánkban is, mint az anyaországukban. HA, ennyit megtennének, akkor tisztább világképe lehetne sok millió honfitársunknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A privát médiának nyugaton nincs közművelési, erkölcsi stb. feladata. (Csak az ott is meglévő közmédiának van állami szerződésekben rögzitett közművelő feladata) Következés képpen egyetlen dolog határozza meg, mit, mikor adnak: a nézettség.Ezért nagyon sok kritikát kaptak, okos üzleti okból változtattak a hírszolgáltatáson, de aki a valóságos politikai helyzetről akar informálódni, az a köztv-ket nézi. És még ott is kell a sorok között olvasni illetve hallgatni tudni. Ezzel azt akarom mondani: az RTL erkölcsi hozzáállása Magyarországon is már régóta látható, a mostani ellenállásuk, felháborodásuk is annak szól, hogy csökken a profitjuk.Amely felháborodás jogos de nem ok a hitre, hogy majd a nép informálásának javítása érdekében fognak munkálkodni. sajnos.

      Törlés
    2. Ha olyan lenne a média, amilyennek lennie kellene egy demokráciában, Kedves Béla, akkor természetes lenne az elvárás. Nálunk más a helyzet.

      Törlés
  11. Picit naiv ez az íràs.Miért a profitorientàlt gazdasági társaságoktól várod a megváltást...ráadásul nem is magyarok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hosszabb távon sérülnek az érdekeik, ezer ponton.

      Törlés
    2. A megoldást akkor is a magyaroknak kell szolgáltatniuk....csak ilyen kivonulások miatt előállt helyzet esetén talán többen felébrednek, észbekapnak és kirohannak az utcára...

      Törlés
  12. Akkor összepakolnak és lelépnek pl Romániába. A magyar piac nem akkora, és pláne nincs akkora vásárlóereje, hogy vérre menő küzdelmeket folytassanak. Egyszerűen nem éri meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát épp ez lenne a lényeg. Ha ezzel a lépést belebegtetnék Orbinak, akkor annyi lenne. Pont erről írtam :)

      Törlés
  13. Az EU-nak nem érdeke egy tagállam gazdasági összeomlása...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van olyan fegyver, amit elég megmutatni, hogy értsenek a szóból. ;)

      Törlés
    2. Mint a T-Systems?:D Ugyan a háttérben meg lehet egyezni/vásárolni khm...A multik nem politikai ideológiák mentén mozognak.

      Törlés
  14. Egyszer már bejött!
    Csak 40 évig tartott! Ha lassan is de belebukott a Kádár rezsim a COCOM listába!
    Akkor már inkább a felcsúti zsebdiktátor mint hogy 40 évig újra a pótkerékben csempésszem be a Coca-colát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naaaaaaaa, azért ez viccnek is rossz. A cocomba nem bukott bele, a kólát meg nem kellett sokáig csempészni. Szóval ez nem lehet oka a "zsebdiktátor" megtűrésének.

      Törlés
    2. OK! Ezt a részét én se gondoltam komolyan, rossz vicc volt az a colás! :-)

      De azért volt külső nyomás rendesen nyugatról és sajnos az a 40 év nem vicc volt! A II. világháborút követően ki fogadott volna arra, hogy az a már papíron is életképtelen rendszer 40 évig húzza!
      Orbán ugyan azt a bűzös rendszert építi mint Kádár és a nyugati "fojtogatás" is annyira lenne hatástalan! Sajnos!

      Törlés
  15. Ahogy én látom:
    1.) Viktorék elég pontosan beállítják az elvonások mértékét úgy, hogy a multi akár takarék lángon (veszteség mentesen, netán pici profittal) bármeddig kibírja amíg a helyzete jobbra fordul.
    2.) Mivel a jelenlegi hatalomnak nincs reális alternatívája (ápr .6-án sem volt), a "külföld" nem kockáztatja a zavarkeltés vádját.
    Kockáztatni itt volnánk mi, de mi egyelőre csak a jövőnket tesszük kockára.
    A szakszervezetek (vasutas, pedagógus, egészségügyi) tudnának itt valamit gyorsan tenni, de azok egyrészt meg vannak véve (Gaskó, Gallóné, Cser..) vagy inpotensek (Pataki és társai), meg hát azok sem látnak hiteles hatalmi tényezőt.
    Egyelőre a Fidesz a legbátrabb a leginnovatívabb egyben leggátlástalanabb legerkölcstelenebb alakulat.
    Nem épp ezért van meg jól a multikkal?

    VálaszTörlés
  16. A multik nem jótékonyságból jöttek ide, és nem is politikai céllal. Üzletet csinálnak. Ha egy multi innen kivonul, azaz leépíti a költségesen felépített termelőbázisát, vagy feladja a piacát, akkor az infrastruktúra, a munkaerő és a felvevőpiac nem szűnik meg. Tehát egy másik multi lecsap a lehetőségre és idejön helyette.

    Komikus látni, hogy egyesek még mindig úgy várják a "multik cselekvését", mint mások '56-ban az amerikai ejtőernyősöket. Őket emlékeztetném arra, hogy már egyszer végignéztük, miért teljesen nevetséges a posztban olvasható felvetés. Ha nem rémlene, tessék áttekinteni 2011 végét, 2012 elejét.

    Matolcsy meséi a nyugati támadásokról és a DK-s reménykedés ugyanebben: mindkettő összeesküvéselmélet és mesebeszéd, és egyébként mindkettő a saját táborbeli rajongók etetésére szolgál.

    Egyben jól mutatja, hogy a baloldal egyes szegmenseire ugyanaz a szélsőséges és irreális gondolkodás jellemző, mint a szélsőjobbra. Ugyanazokat a képtelenségeket gondolják a világ működéséről jobbikosok és DK-sok, csak fordított előjellel.

    Arra kár is kitérni, hogy persze megint a "demokratikus koalíció" szimpatizánsának sikerült egy velejéig antidemokratikus vágyálommal előállnia...

    VálaszTörlés