2014. június 17., kedd

Egy egészséges szervezet

Az emberi test és egy párt nem sok mindenben különbözik egymástól, nyelvünk is ugyanazt a szót használja mindkét esetben: szervezet. És egy szervezet állapotát mi sem mutatja meg jobban, mint a külvilágból jövő ingerekre adott reakciója. Jelentem, a DK egészséges.




Az életképest és életképtelent nem az különbözteti meg egymástól, hogy adott pillanatban milyennek látszik kívülről, hanem az, hogy működés közben, a környezetével kölcsönhatásba lépve milyen reakciókat ad. Ha rugalmasan, és nyitottan reagál a külvilágra, akkor megmarad, ha meg nem, akkor elpusztul, egyszerű ez. A politikai szervezetek pedig aztán különösen kitettek a külvilági ingereknek, hisz épp erre jönnek létre. Számukra a külvilág az maga a társadalom, és az a párt lesz sikeres, amelyik az abból jövő ingerekre nyitottan és kiszámíthatóan reagál. A mai magyar politika rákfenéje éppen ez: csupa beteg szervezet versenyez egymással, bezárkozó, változásképtelen alakulatok, így aztán a szerencsétlen honfitárs inkább elfordul a politikától, mintsem részt venne közügyeink alakításában. És ha egyszercsak feltűnik végre egy egészséges alakulat, az biz sikerre ítéltetik.

Sokan bízunk abban, hogy a DK lesz ez az egészséges szervezet. Blogom olvasótáborának zöme nem DK-s, hanem olyan demokrata, aki a DK-ra szavaz, mindaddig, amíg az egészséges. És igen valószínű, hogy azért választottak engem mindennapi szellemi táplálékuknak, mert azonosulnak azzal az elvi megközelítésmóddal, ami a sajátom. És ugyanilyen valószínű, hogy épp azáltal váltak DK szavazóvá, mert írásaimból az jött le Nekik: a DK az egy jó dolog. És mikor kritikákat fogalmazok meg, mikor az elvek és a gyakorlat eltéréseit kipécézem, akkor nem teszek mást, mint olvasótáborom igényeit közvetítem. És mindaddig, amíg az általam kibocsátott külső ingerekre a DK úgy reagál, mint egy egészséges szervezet, addig magam és olvasótáborom is nyugodtan és meggyőződésből támogathatja.


A tegnapi nap két írása olyan inger volt, amire minden más párt elzárkózással reagált volna, és ezt évek tapasztalata alapján mondom. A legnehezebb kihívás egy szervezet számára mindig a belső probléma: nem lehet elhajolni, kitérni egy külső hatás elől, azzal a betegséggel bizony belül kell megküzdeni: letokolni, kilökni, de egy biztos: az úgy nem maradhat. Szervezetidegen működések vagy saját képükre formálják magát a szervezetet is, és akkor annak pusztulás a vége, vagy legyűrésre kerülnek, nincs harmadik út az erdőn át. És egy nyitottságában és demokrataságában vonzó szervezet mindaddig egészséges is marad, míg e két alapértékét a hétköznapi gyakorlatban is minden pillanatban alkalmazza. Nyitottnak és demokratának lenni persze a legnehezebb dolog, pláne a ma Magyarországának bezárkózó és megalkuvó légkörében. De el kell dönteni: Új Politikát akar-e a DK, és azt következetesen végigvive a maga képére formálni az Ország jövőjét, vagy pedig besorol a többi beteg alakzat közé. Előbbi folyamatos konfliktusokkal jár, utóbbi pedig langymeleg kényelemmel. Ám csak az előbbi lehet sikeres, utóbbi pedig nem vezet sehova.


Írásaim fogadtatása mindig összképet ad a DK állapotáról. Olvasóim harmada a fészbukról jön, az ottani megosztási, elérési adatok, az egyes csoportokban kialakuló álláspontok és még ezer egyéb információ egy igen nagy mintás közvéleménykutatást raknak össze. És a helyzet egyértelmű: a DK netes közvéleménye kiütéses fölénnyel támogatja a szabad véleménynyilvánítás konzekvens biztosítását, és a bárki által gyakorolt báminemű önkényt elutasítja. Hogy az arányokat érzékeltessem: 90:10, ami azért elég egyértelmű, gondolom. Tulajdonképpen magáról az elvről igazi vita ki sem alakult, a kisebbségi véleményt hordozók sem vitatták az elv helyességét, hanem csak megpróbálták érzelmi irányba vinni a témát. Pont olyan reakciókat adtak, mint hasonló esetekben az MSZP adott: zárjunk össze, kinek jó ez, ki a fene ez a szabó, hogy itt beleugasson a dolgainkba, meg biztos valami sötét érdek mozgatja. A dolog szépsége pont abban van, hogy nemkicsit, hanem nagyon más reakciót adott a DK, mint az MSZP szokott ilyenkor. A Szegfűknél a döntő többség mindig megkajálta ezeket a törzsi rítusokat és összezárt, a DK-nál meg a döntő többség pont ellenkezőleg: elvi vitaként és nem személyes ügyként kezelte az írásaimat.


Pedig a tegnapi ingernél erősebb már nem fogja érni a DK-t: ha a belső problémára ilyen nyitottan tudott reagálni, akkor aligha kell bármiféle külső hatástól tartania. Tulajdonképpen mindössze egy napba telt, hogy a Szegfűszerű befelé forduló, összezárós viselkedést letokolja: annak pár hangadója képtelen volt tömeget létrehozni, pedig folyamatosan járkáltak kiscsapatban mindenfelé. Csakhát nem hogy nem rezonált rájuk a DK Közössége, hanem inkább hűvös távolságtartással szemlélte, ahogy ugyanazok vándorolnak csoportról csoportra, hátha soknak látszanak. Nem látszottak annak. Valószínűleg maguk is érezték, hogy nem rezonál a magatartásuk a nettérben, mert a nap végére összegyűltek végül saját barlangjukba, hogy valahogy megvigasztalják egymást a nyilvánvaló kudarcért. És pont ezt nevezik orvoséknál letokolódásnak: mikor a szervezet elszigetel egy Tőle idegen magatartást. Mint egyébként szokott lényegi cikkeknél, itt is megjelentek a Blogon a névtelenség homályába burkolózó mocskolódók, ebből meg aztán végképp nyilvánvaló lett a témafelvetés helyessége.


Szóval a lényeg: a Demokratikus Koalíció egészséges szervezet, képes erős ingerekre is nyitottan és kiszámíthatóan reagálni, így aztán bátran állhat a következő megmérettetések elé. Az elvi kérdés gyakorlati példáját pedig most egy időre lezárom: a konkrét ügy az Etikai Bizottságra tartozik innentől. A tegnapi történések pedig megkönnyítették állításaim bizonyítását: mikor a kudarcot szenvedett csoport végül begyűlt esti kibeszélésre, minden olyan dolgot tömegesen csináltak, amit magam hibaként fölróttam Nekik. Nem kellett mást tennem, mint folyamatosan képernyőmentéseket csinálnom, és ott van egyszerűen, sallangmentesen a valóság tényszerű bizonyítéka. Úgyhogy e téma lezárásaként most szépen fölrakom esti beszélgetésüket, aztán tessenek megítélni, hogy igazak voltak-e állításaim. Érdemes végigböngészni, kordokumentum.

Egy gyógyult betegség kórlapja.






























38 megjegyzés:

  1. Jó reggelt! Jól mutatja az írásod, hogy merre tart a DK. A tegnapi blogodat mindkét oldalon figyeltem és végig követtem a hsz-eket. Az egyiken korrekt értelmes vita folyt a hogyan továbbról, míg a másik oldal csak a vélt saját igazát szajkózta érdemben nem vitatkoztak. Ha valakinek a hsz-e nem a szájuk íze szerint való volt máris jött a földbe döngölés és a építő kritika magjának csirában való elfolytása.

    VálaszTörlés
  2. Jó reggelt mindenkinek. Gábor gratulálok. Tegnap is megmutattad hogy igazi demokrata vagy. Igaz a hozzászólásokban én sem kíméltem a beszivárgott Névteleneket, de rögtön látszott az írásukon hogy honnan jöttek. Mi mindenesetre melletted vagyunk és kíváncsian várjuk az Etikai Bizottság döntését.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazi feljelentgetős demokrata. Röhej. Egyébként milyen etikai vizsgálat? Vicces lenne ha egyáltalán foglalkoznának Szabó hisztijével.

      Törlés
    2. Tele a gatya, mi? Érthető.

      Törlés
  3. Köszönöm :) Levettem a duplázódást a hozzászólásnál. ;)

    VálaszTörlés
  4. DeKa
    Gábor! Sokat segítenél, ha a képmetszőt használnád és csak a lényegi (szöveg) rész kerülne be.

    VálaszTörlés
  5. Az igaz, csak nem fogadnák el hitelesnek. :))) Egyébként ha az elsőre bemész, ott már csak az egér görgöjét kell használnod, mert magától visz át a következőre, így folyamatosan olvasható a szöveg.

    VálaszTörlés
  6. Hmmm.
    Kijavítottam egy megjegyzésem helyesírási hibáit és hogy rácuppantak erre. Röhej.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát persze, mert még Vágónak is szövegértési problémái vannak...
      Másoknak meg más problémái vannak ott, lezuhantak az egójukról, amikor Gábor nem hívta meg őket az Experiment-hez. Lábuk törött..Kezük nem, mert írni még tudnak...
      Most viszont örömmel üdvözlöm, hogy ezután mással fogunk törődni...

      Törlés
  7. Igen a DK még egy egészséges szervezet! De egy agresszív rákos sejt (Szabó Gábor) behatolt és egyre több egészséges sejtet fertőz meg!
    Szóval tényleg ez volt a nagy biznisz? Kocsis Máté leálítja a büntető eljárásokat, Szabónak nem kell börtönbe vonulnia, cserébe viszont bomlasztja, fertőzi a DK szavazó bázisát és még a választáson is elindul, hogy biztosítsa a Kocsis Máté győzelmét!
    Éljen a megdönthetetlen Kocsis-Szabó barátság! Megy ez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rákos sejt, az nem fertőz, hanem szaporodik, az a vírus, amire Te gondolsz. De persze nemcsak ez szánalmas Névtelen felebarátom... ;)

      Törlés
    2. OK! Tevagy az orvos ezen nem veszünk össze!
      Akkor te egy vírus vagy ami megpróbálja lerombolni mind azt amit a Feri felépített!
      Látom már sorban farolnak ki az emberek a Feri mögül és állnak át hozád, ez a te szakértelmed a rombolás!
      Miért nem hagyod békén a DK-t? Minden tetteddel a azt bizonyítod, hogy még mindig a Kocsis pincsije vagy!
      És hogy a Faragó Zsuzsának (akit már skeresen megfertőztél) is igaza legyen, a nevem mátólfogva: Láthatatlan

      Törlés
    3. Sokkal rosszabb ennél, én vagyok Kocsis. Más valami?

      Törlés
  8. Az összeesküvéselméletek kitalálói mind kisdiákok Névtelen 10:12-höz képest.
    Csakhát, éppen annyit ér az övé is, mint a többi...nevezetesen semmit!

    VálaszTörlés
  9. A "névtelent" nem lehetne "láthatatlanná" változtatni?

    VálaszTörlés
  10. Én elég jól tűröm a kritikai /építő/ észrevételeket, de van egy határ. A "névtelent" muszáj elviselnünk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Szabót is muszáj elviselni! Vagy mit szeretnél? Cenzúrát?
      Én azt a DK-t szeretném amelyikben maximálisan elfogadják a párt döntéseit és a tagok nem hagyják magukat befolyásolni a partvonalon kívülről bekiabáló niemandok által!

      Törlés
    2. A szavazókra gondolsz? :)))

      Törlés
    3. Rád gondoltam, mint aki párton kívüliként osztod az észt az igazi DK-soknak!
      Akik itt melleted érvelve hozzászólnak azok nem DK-sok, hanem egy fögetlen polármester jelölt szavazói.
      Nincs azzal semmi gondom, ha egy jelölt a neten épít szavazó bázist, csak azzal ha mindezt úgy teszi mintha DK érdekeket védene! Mert ugye ez olyan különbség mint ahogy az osztogatni és fosztogatni között van!

      Törlés
    4. Angaylom, nem vetted észre, hogy a Blog országos, és nem helyi? Az igazi DK-st még finomítsd, mert a végén kipottyansz a saját definíciódból. ;)

      Törlés
  11. Elférnek itt a trollok is amíg túl sokan nem lesznek, és nem rombolják az egészet. Ez még nem az a szint, ha majd "falkáznak", akkor röptetem Őket. Amíg vannak, biztos hogy valamit jól csinálunk. ;)

    VálaszTörlés
  12. Jó válasz ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó bizony! Minden válasz jó csak nem mindegy honnan nézzük!
      A maga szempontjából Hitler is mindenre jó választ adott... :-(

      Törlés
  13. azért van ahol téged tokoztak le, be. szerintem továbbléphetnél. Én azt gondolom nem a Szabó-Tölgyes konfliktus mutatja meg a DK demokratikus mivoltát. Én nagyon bízom a dk-ban és legszívesebben egy borítékba raknám az általam várt válaszukat. Elég diplomatikus és közhelyes lesz, amiből majd mindenki azt a két félmondatot idézi, ami szerinte az ő igazát igazolja. Annyi sok elemezni való lenne, felhívni a figyelmet az ellenfél sunyi, alattomos dolgaira.

    De ti tudjátok, majd csak vége lesz ennek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nob Béla!
      Igazad van teljesen! Azért örülök ennek az etikai vizsgálatnak mert végre a DK-nak állást kell foglalnia Szabó ügyben! Nagyon meg lennék lepve ha központilag nem határolódik el a Szabótól, felhívva a tagok figyelmét arra, hogy a szabóimádóknak nincs helye a DK-ban!

      Törlés
    2. Szegény Láthatatlan, ugye fönn van még a sarlókalapácsos vöröscsillag a vécében a régi szép idők emlékére, mikor még párttitkárt játszahattál?

      Törlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. Láthatatlan@ az a baj veled, hogy nem csak láthatatlan vagy, de súlytalan is!
    Tuareg pontosan tudja, hogy mit miért ír le! Épp ideje lenne felismerni, hogy az amit elétek rak, nem más, mint egy szűrő! Egyre többen akadtok fenn a szűrőjén, mert nem látjátok a változás lényegét!
    Pedig Feri is megmondta: hazudtunk reggel, délben és este... na ezt nem lehet folytatni!
    ...és a demagóg, üres, pontatlan, ha tetszik pongyola szöveget.
    Nem fotelforradalmárokra van szükség, hanem gondolkodó, pontosan fogalmazó s azután tenni képes demokratákra!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, de most én nem minősítem a te súlyodat!
      Persze mindenki tudja, hogy mit ír le, miért pont a tuareg lenne kivétel, de abból a szűrőből amit ő sző meg abból én nem kérek és csak remélni tudom, hogy a DK-se!
      Pont a Szabó az aki demagóg üres szöveget ír! Olvasd el azt amit Ő programnak hív! :-)

      Törlés
  16. Láthatatlan! A tagok kevesen vannak ahhoz, hogy bármi eredményt elérjen a DK! Úgyhogy csak óvatosan és válogasd meg a szavaidat! Ahhoz szükség van a támogatókra, szimpatizánsokra! Nem hiszem, hogy ezt megkockáztatják, ha becsületesen elolvassák a blogokat! Annyira homály van nálatok, hogy fel sem fogjátok, hogy nem tud mindenki Gáborra szavazni! Üzenem azoknak, akik fröcsögnek és abban a csoportban voltak és át keresztelkedtek, hogy ne felejtsék már el azt is megemlíteni, hogy CSAK akkor jelölteti magát, ha DK-s nem indul! Ha indul, akkor amivel csak lehet, támogatni fogja! Akár hiszitek, akár nem! /kiseve/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És mi van akkor ha 3 párt közös támogatottja lesz a jelölt de az nem DK-s? A DK a közös jelölt támogatására fogja kérni a tagokat, támogatókat szimpatizánsokat. Kiváncsi leszek, hogy akkor is elindul-e függetlenként, és az itteni szabóimádók kire fognak szavazni. Én pl akkor se szavaznék rá az írásai alapján ha ő lenne az egyetlen jelölt!

      Törlés
    2. Szóval ha a DK nem Gábort támogatná, akkor elvárod, hogy mindenki fogadja el zokszó nélkül, de ha mégis Gábort támogatná, akkor pedig kikéred magadnak? khm khm khm kacc kacc kacc

      Törlés
    3. Mit kérek ki magamnak??? Bocs de ezt nem értem!
      Meg ezt se értem: "ha a DK nem Gábort támogatná" Mikor merült fel egyátalán az, hogy a DK a Gábort támogatná? Ilyenről soha nem volt szó!

      Törlés
  17. Szegény 8 ker !
    A kampányban azért világosítsátok fel a szavazókat, hány helyen kavarta már azt a bizonyost a szabó gábor :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mind a huszat aki a szabóra akar szavazni? Kár az időért!

      Törlés
  18. Gábor.Aki csak tagsági díjat fízet azok támadnak Téged.Ismered az esetem.DK-nál nem az fontos,hogy kinnek van tevékenysége.Jaj nehéz kimondanom,de már tudom előre,hogy sajnos Te fogod húzni a rövidet.A felső vezetés,bármilyen furcsán hangzik azokat űti akinek van teljesítménye a háta mögött.Neked Gábor igen nagy rálátásod van a DK-ra és természesen az egész magyar politikára.Hídd el azígazi demokrata értékeli a hatalmas teljesítményedet.Itt az választó kerületemben az ígazi demokraták adták vissza a tagságukat a DK-ból való kízárásom miatt.De ez lepereg a felső vezetésről.DK-nak a taglétszám most a fontos.Én nyugodt vagyok,mert én demokrata voltam mindig,vagyok és leszek míg élek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a DK nem tart ki az elvei mellett és valóban a taglétszám csak a fontos, akkor a DK is populista párttá válik. Ugyanezt okozná, ha csak felső döntések születnének és elfojtják az alulról jövő kritikákat.
      Emlékszem még arra, amikor az Összefogás első emberei ültek az ATV-ben egymás mellett. Gyurcsány Ferenc ott fészkelődött és szívta a fogát, mikor Fodor azt mondta, hogy az ő Liberális pártja védi a liberális értékeket. Hát akkor nosza itt a lehetőség a DK részére, hogy eldöntse mennyire fontos a szabad vélemény ebben az országban, vagy a DK is elfogadja a cenzúrát.

      Törlés
  19. Azon túl, hogy a DK az csak egy gagyi két dimenziós utánzata egy 3 dimenziós szervezetnek, az előzmények ismerete nélkül is kimondható, hogy BETEG szervezet.
    Pont annyira, mint az összes többi hazaáruló párt és politikai szervezet, amelyik indult a választásokon.
    Ugyanis egy diktatúra parlamentjében ül.....és egy szava sincs a diktatúra léte ellen....:-(

    VálaszTörlés