2014. június 6., péntek

Csak óvatosan...

A Demokratikus Koalíció választási sikere sok új szimpatizánst teremt és jól is van ez így. Olyannyira nincs ebben semmi meglepő, hogy a mostani tagbelépési hullám - 1000 ember egy hét alatt - törvényszerű bekövetkezéséről fél évvel ezelőtt írtam is már egy opust. Íme: A (v)ásott ha(ta)lom.




Annak idején az Ügy elég gázos volt, megremegtette az országos média húrjait, pedig csak néhány frissen a DK-ba belépett tag kavarta meg a kakit. De azt nagyon. És tudnivaló, hogy nem mindenki lelkesedésből érkezik, pláne nem siker után. Magyarországon vagyunk, itt a nyertesnek mindig sok a barátja, és ha nincs megfelelő óvatosság az új érkezők kezelésében, akkor abból biz nagy baj lehet, mint volt ugyebár a beidézett korábbi cikkben megírt Ásotthalmi botrány esetében. Szóval oda kell figyelni, ennyi a lényeg, de ennek az odafigyelésnek ki kell terjednie olyanokra is, akik már bent vannak. Szintén egy korábbi cikkemben írtam már, és a tömeges pozitív reakciókból úgy látom, nem is fölöslegesen, hogy a DK egy dologban különbözik minden más politikai erőtől: a Hitelességben. Amíg ezt a különleges státuszát fönn tudja tartani, addig szabad a pálya, és mind a DK, mind az Ország sorsa ezen a kérdésen áll vagy bukik.

A Hitelességet nehéz megóvni, tudom. De meg kell próbálni, és tekintet nélkül arra, hogy aki épp tevékenységével hágja meg a Demokratikus Koalíció alapelveit, az kinek a spanja. És ha ilyet találunk, azt bizony fültövön kell vágni, először némi nevelőcélzattal, aztán utána már az elfelé vezető útra való rágyorsításként. A tockos már korábban megvolt, a mai nap a tanulságok levonásának napja, így itt az erről szóló korábbi cikk is: A Legnehezebb Próba. Szóval már korábban is volt rá példa, hogy egy nagy DK-s csoport két Adminisztrátora cenzort játszott, csak rajtakaptam Őket, így aztán kicsit beégtek. Beígértem akkor, hogy Ügyüket a DK Etikai Bizottsága elé viszem, ám megkértek páran, hogy ne tegyem, biztos okulni fognak majd az esetből, és tán megtanulnak a gyakorlatban is demokrataként viselkedni, nemcsak beszélni róla. Úgyhogy hagytam a dolgot a fenébe, ám legyen, a lényeg úgysem a személyen való bosszúállás, hanem a szólásszabadság elvének betartatása a Hitelesség megóvása érdekében.


Csakhát kutyából nem lesz szalonna, úgyhogy némi demokratáskodás után az akkor említett delikvensek közül az egyik, Tölgyes Péter ismét nem bírta ki, és visszatért legszebb szerkesztői hagyományaihoz, amiket még a Kádár Rendszerben szerzett, mint az akkori Népsport olvasószerkesztője. Ha valaki itt aggódni kezdene, hogy mily csúnya dolog is a múltra emlékeztetni, akkor jelzem, hogy ezzel egy vitában épp Ő dicsekedett el, hát ja, ki mire büszke, ugye. De a lényegre vissza, tegnap megint kijött belőle a cenzúragén, csakhogy én még mindig nem vagyok hülye, így aztán ámokfutásának legszebb pillanatait megörökítettem. Összesen 28 gyorsmentést csináltam, minden beírásom után rögtön egyet, így aztán szépen látszik, ahogy a Neki kellemetlen, elvszerűtlenségét tetemrehívó beírásaim szépen eltünedeztek. Nagy terjedelmű mentésállomány, majd a cikk végén fölrakosgatom, a lényeg: minden szavamra ott lesz a bizonyíték.

No, mi is történt. Írtam ugye a tegnapi cikkemet Fodorgabesz újabb Fidesznyik kitérőjéről, vagy inkább hazatérőjéről, nézőpont kérdése. Mint mindig, ezt a cikket is fölraktam EGY példányban minden olyan csoportba posztként, melynek tagja vagyok. A csoportok egy részében van olyan elv, hogy önálló posztként egy cikket nem  lehet kétszer bevinni, így aztán ha rajtam kívül valaki más is beviszi, akkor azt törölni szokták. Ezzel az elvvel nincs probléma, egyszerű helykímélés, érthető. Magam mindig ennek megfelelően járok el, mint mondtam soha nem teszem föl kétszer posztként ugyanabba a csoportba ugyanazt a cikket. Csakhogy épp a Tölgyes Péter által Adminolt csoportba írt Rózsa Misi is egy posztot. Tőle megszokott Fodormosdatás, úgy döntöttem, hogy kommentben reagálni fogok rá. Mivel szép hosszú, érvelős posztot írt, ezért aztán magam is az érvelős válasz mellett döntöttem. Így aztán a szépen sorjázó kommentek közé betettem a cikkem linkjét. Mondom, a kommentek közé, mint az adott posztra, mint témára adott egyik reagálásként.



Választhattam volna persze azt az utat, hogy az e témában meglévő érvelésemet szépen kimásolom a Blogból és azt rakom be kommentként, mint szöveg, csakhát az ugye nagyjából 30 centis hosszúságú szöveg lett volna, ami magát a Blogcikket belinkelve meg egy négycentis kommentté rövidült. Olyannyira helyénvaló volt a válaszom, hogy abból utána más kommentelő idézett is. Ment is szépen a vita tovább, ám egyszercsak a linket tartalamazó kommentem eltűnt. Mivel Rózsamisi cenzúrázgatási szokásait ismerem, ezért aztán ott levő kommentelő társammal arról beszélgettünk, hogy ez biztos hogy Misike volt. De egyszercsak megjött Tölgyes Admin és bejelentette, hogy azt bizony Ő törölte, merthogy egyszer már a cikk fönnvan, és kétszer nem lehet. Aha. Admin vagyok magam is, és nem először és ismerem 30 csoport moderációs szabályait. Poszt, ami nagy terjedelmű, önálló téma valóban nem duplázható, de olyat még sehol nem láttam, és hallottam, hogy kommentben ne lehetne linkelni már létező véleményt egy vitában. Hogy nagyságrendileg érthetővé tegyem: egy poszt az akkora, mint egy autó, egy komment meg akkora, mint egy matchbox. És e kettőt, még soha nem keverte össze senki. Egészen idáig.

Nos, lehettem volna épp naiv is, hihettem volna, hogy épp az Admin nem ismeri az elveket, dehát van már nekünk előéletünk Tölgyes Péterrel. És nemcsak nekem, hanem sok csoport sok DK-s tagjának és szimpatizánsának. Volt régebben egy kis kommandója, amivel megpróbált házmestert játszani minden csoportban. Beléptek és falkázva nekiestek bárkinek, akik az általuk vélt igazsággal szemben érvelt. Velem ez olyan fél éve történt meg, rögtön a JóVáros Blog indítása után, az arra alapított fészbuk csoportban szinte rögtön megjelent a Tölgyes Kommandó és lefideszbérencezett, mint alapállítás. Merthogy voltam oly bátor notóriusan az Összefogás ellen érvelni, és Ők meg ezt nagyon nem szerették. Így aztán minden ilyen tárgyú cikkem után újra megjelentek és megint fideszbérenc lettem. Különösebben nem zavart, mikor volt időm, akkor még vitatkozni is leálltam velük, de csak jelzem: még a nettó mocskolódó kommentjeiket sem töröltem, pedighát ugye a saját csoportomban csinálták azt, amit. Így aztán egy idő után sikertelenségükbe belefásultan ki is léptek a csoportból. Jelzem, máshonnan is, ugyanis a DK valóban demokraták tömegét jelenti, ezért aztán körzetvezetői habitusuk mindenfelé visszatetszést keltett, olyannyira, hogy Kommandójuk létszáma mindössze kettőre zsugorodott végül.


Így aztán szépen elfoglaltak egy csoportot, megtették egymást Adminnak, és ott most Aczél Györgyöt játszanak. De nem velem, bocs. Én ugyanis a cenzúrát nem aszerint ítélem meg, hogy ki csinálja, hanem aszerint, hogy mit csinál. A cenzor, az nem demokrata, annak nincs keresnivalója egy demokratikus párt közelében sem, nemhogy a DK nevét viselő 3000 fős csoport meghatározó embereként. Vajon milyen képet mutat a Demokratikus Koalícióról egy antidemokrata? Na, vissza a fősodorba, mi is történt aztán, hogy kommentemet törölték. Ezután szépen kimásoltam a cikkem szövegét, és fölraktam mint hozzászólást. Ezt megintcsak törölte Tölgyes. Megkérdeztem, hogy ezt most miért is? Erre nem válaszolt. Aztán kettőbe vágtam, hogy ne nyúljon hosszúra az komment. Azt már nem törölte, mert figyelmeztettem, hogy mindent mentek közben, de kifogásolta, hogy azokat a Blogomból másolom ki. Én meg jeleztem Neki, hogy egyre kínosabb a sztori, mikor már azt is szeretné előírni, hogy mit írhatok kommentként. Most gépeljem be újra, amit már egyszer megírtam? Vagy változtassam meg az érvelésemet, mert Ő azt szeretné?

Végül illogikus cenzori magatartását egy rövid magyarázó szövegbe foglaltam össze, hátha megérti, hogy épp hülyeséget csinál, ha nem előbb, hát utóbb. Ezt írtam:



Na mit teccenek gondolni, mi történt a rövidke logikai levezetésemmel? Törölte. Gondolom azért, mert az olvasóknak világossá tette, hogy ki a hunyó, és miért huny. Nakérem, nem is ragozom tovább. A Demokratikus Koalíció nevét viselő egyik legnagyobb csoportban nincs elveszerűség az Adminisztrácó részéről, de semmi az égvilágon. Pofára menés van, és az aktuális akarathoz való elvgyártás. Ez azonban a Fideszesek szokása, nem a Demokratikus Koalíció normája. 3000 ember számára viszont ez látható a DK-ból: egy elvtelen cenzor, egy saját kis dombocskáján leföl szaladgálva hangoskodó kakaska. Tán szóljon valaki illetékes Neki, hogy nevezze át a csoportot, mert annak gyakorlata nem a DK, hanem kizárólag Tölgyes Péter erkölcsi normáit tükrözi.

És akkor kávé mellé, szórakoztatásul most szépen fölrakom egymás után a mentéseket, amiben látszanak az eltűnő hozzászólások is, hisz "átlapolva" mentettem. Tanulságos kis történet, jó szórakozást, szerintem meglesz. Ja, és természetesen ezen írásomat fölteszem a Tölgyes féle csoportba is, és kíváncsian várom, hogy egy a Demokratikus Koalíció nevét viselő csoportból kizárnak-e azért, mert a TÉNYEKET megírtam. Mondjuk újabb adminisztrációs elvet rögtönözve a tegnapi frissek mellé.

Felségsértés...




































9 megjegyzés:

  1. Szia Gábor! A föltett mentéseket,csak lementve és ott nagyítva tudom olvasni, kettővel meg is tetem. Fölöslegesnek tartom, hogy most mindegyikkel megtegyem, így is egyértelmű.
    A bajt okát abban látom, hogy ezt a DK részéről (komolyabb emberre gondolok) NEM is tudják.
    Olyan ő ott, mint az egyszem kakas, az egyszem szeméttdombon. Ő a kakas, oszt jónapot! Kár, hogy ilyen emberek rombolják a DK-ról kilalkult véleményt. Én tapasztalatból tudom, hogy lehet a DK-ban vitázni (a csoportban ahová tartozom, s még Gy.F-el is, aki még az EU szavazás előtt fórumon volt nálunk, bárki bármit kérdezhetett, s válaszolt, vitatkoztak:), de utána volt egy beszélgetés a mi csoportunkkal is, ott elhangzottak bizalmasabb kérdések, egyenesen, nyíltan válszolt, nem volt tabu téma! Ez azt bizonyítja számomra, hogy bizony a DK-ban is, mint máshol vannak olyan emberk, akik azt képzelik magukról - finoman szólva is, hogy ők xarták a spanyol viaszt:( No valahogy ezt a vezetők egyikével kéne megbeszélni, hogy kicsit faragjanak a szarvukból, mint a fiatal bikáknak, hogy ne okozhassanak sebeket társaiknak. Ezt én nem tartanám mószerolásnak, csak egy egészséges kiválasztásnak. Amire különben is szüksége van most a DK-nak azért mert ugye több MSZP-s is átlép hozzájuk. Sajnos annyi idő, lehetőség biztos nincs, hogy mindenkit "átvilágítsanak", hogy ezt most miért is teszik? Pedig nagyon kéne rá idő, mert a nem odavalókkal, "csak" többen, vagy sűrűbben lennénk, s fölhígulna a párt.! Ő nem tudom, hogy mióta van a DK-ban, de ha régen, akkor az mégnabb baj, mert akkor nem kost kezdte a "királykodást" biztos. Nem is tudom, hogy kinek kéne megírni, nem ellene, a DK-ét, de kéne! Volt személyes élményem hasonló emberrel a csoportunkból (nem admin, csak tag volt - újságírónak tartja magát) , s az lett a vége, hogy muszáj volt itt a fb-on egy zárt csoportot létrehozni, mert majdnem sikerült a kerületi csoportot szétvernie. Szóval, óvatosan a tagokkal, s valami tenni kéne!!!

    VálaszTörlés
  2. Egyszer pedig végig olvastam, s látom, hogy vannak benne betű hibák! Bocsánat, talán nagyon reggel van, ettől függetlenül remélem érthető amit írtam!

    VálaszTörlés
  3. Tény... Tölgyes Péternek mániája az ész osztás. Ő mondja a tutkót, mindenki más legfeljebb helyeselhet. Ha esetleg más a vélemény mint az övé, akkor jön az ész osztás. Igencsak szereti olvasni a saját véleményét, osztja is ezerrel mindenfelé. Sajna akad pár társa ebben. Volt szerencsétlenségem tapasztalni már úgy jó kettő év alatt. Jaaa...ahol nem ő a kakas a dombon, oda nem igen megy. Nem szeresse ha más kakas is kukorékol.

    VálaszTörlés
  4. Béláné Horváth teljesen érthető amit írtál. Van hogy az ember melléüt és nem is veszi észre. Attól függetlenül az írásod nagyon jó és egyetértek veled.

    VálaszTörlés
  5. heltai Zsuzsanna2014. június 6. 15:45

    Sajnos mindenhol vannak ilyen emberek, ennek elejét kell venni! Ezért nagyon kösz ezt a cikket, tanulságos! Másoknak is!!! Bár figyelemfelkeltés képpen hasznos lenne,ha eljutna a vezetőkhöz, de sztem MEGOLDANI NEKÜNK KELL,figyelni és lerendezni! KÖZÖS ERŐVEL!!!

    VálaszTörlés
  6. Tuareg bejegyzésében éppen annak az apró munkának látjuk a megtestesülését amit félő, hogy kevesen vállalnak fel és a (párt)vezetés nem figyel eléggé oda rá. Ennek próbája: mi lesz a cenzoráló jóemberrel?
    Az MSZP megroggyanása kapcsán DK. körül várhatóan sok politikai potyaleső is meg fog jelenni, akik a hitelességnek nem tesznek jót, de nekik az egzisztenciális fennmaradás mindenek előtt való. Nem tiszta viszonyokban hanem a zavarosban érdekeltek. Ehhez van hálójuk.
    A leleplező következetesség felértékelődik.
    Csodálom Gábor munkabírását, figyelmét, egyben félek, hogy polgármesterré választása esetén ki fogja ezt tovább csinálni.
    "mi a baj Ferenccel"- nél is megírtam: nem lehet a politikai aprómunkát elhanyagolni, a stabil hátországot mellőzni, a talpasokat magukra hagyni, túlterhelni, a szervezet öngyógyító reakcióiban bízni.
    A Fidesszel szemben csak az ő szervezeti modelljük hatásos.

    VálaszTörlés
  7. Könnyebb helyzetben vagyok, mint egy DK-tag, ugyanis nem vagyok kitéve olyan jellegű érzelmi zsarolásnka, hzogy nebáncsukegymástgyerekek. Azért bent a fészbukon páran ma bepróbálkoztak ezzel, dehát nem egy sikerre ítélt projekt az ilyesmi. Holnap reggel írok a Jobbikról, de délután folytatom majd ezt a témát, mert az ominózus Tölgyes Úr piciri fanklubja kivételével ezen a nehéz próbán egyébként a DK csillagos ötössel ment át. :)

    VálaszTörlés
  8. heltai Zsuzsanna2014. június 6. 20:49

    MEGNYUGTATÓ számomra, ha ok a 5*, az jó jel!

    VálaszTörlés