2014. május 24., szombat

Szeretettel egy baráttól

Vannak dolgok, amiket egyszerűen meg kell írni, akkor is, ha magától értetődőnek tűnnek. Ez az írás most ilyen lesz, mivel mindig lélekből és nem körzővonalzóval írok, ezért aztán még nem tudom mi lesz benne, de remélem jól sikerül. Mert ez most Rólatok szól kedves DéKás Barátaim, mert kell, hogy legyen egy ilyen írás, és kell, hogy ez ma legyen.




Holnap ugyanis már későn lenne: az EP választás mindenképp sikeres lesz a Demokratikus Koalíció, mint Közösség, és annak minden egyes tagja és szimpatizánsa számára. Akkor is az lesz, ha esetleg nem lenne meg a bűvös 5 százalék, de meglesz az, mert meg kell lennie. A világ ugyanis hosszabb távon igazságos, és az elmúlt három évet úgy küzdöttétek végig, hogy annak első Jutalma egyszerűen nem maradhat el. És épp ezért kell ezt a valamit, amit írok, kiírni magamból ma, hogy ne függjön a holnapi eredményektől.

Amin Ti átmentetek az elmúlt 3 évben, azt semilyen más politikai közösség nem bírta volna ki. Elszívták a levegőtöket, lehülyéztek, leszektáztak ezerszer Titeket, mutogatták az 1%-os közvéleménykutatási eredményeket, röhögtek rajtatok, és legyintettek Rátok. És nem volt a másik oldalon fölmutatható eredmény sokáig. Nem javultak a népszerűségi adatok, nem látszottatok az Ország közönsége előtt, csak a vájtfülűbbek tudták, hogy léteztek egyáltalán. És sikerélmények hiányában a legnehezebb elviselni a folyamatos megaláztatásokat.


Amikből aztán volt bőven, kezdve a parlamenti frakcióalakításotok megfúrásától, árulónak való kikiáltásotokon át az összefogásból való kitaszításotokig. Ennél persze sokkal több is volt, de ezt a hármat azért láthatta a közvélemény is. És éppen ez a három megalázás teremtett Nektek tért. Most, nemsokkal Orbánék újabb triumfálása után talán nehéz elhinni, de az emberekben azért ott lappang az igazságosság igénye, és amit Veletek csináltak, az egyszerűen sok volt. A közélet iránt fogékonyabb emberekben szimpátiát keltettetek, és egyszercsak, épp utolsó kitaszításotokkor, múltév őszén ez már mérhetővé is vált.

De három éven keresztül csak a szívás volt, és semmi más, és kibírtátok, és én ezt nagyon tudom díjazni. Saját sorsom nagyon hasonlít a Tiétekhez, annak csak kiterjedése volt más: Ti az Ország, én meg a Nyolcker Politikai Páriájaként küzdöttünk éveken át. Akik emiatt a belső erő miatt leszektáznak Titeket, azon nem tudják mit beszélnek. Ennyi sorscsapás közben ugyanis be kellett volna zárkóznotok, összegömbölyödnötök mint a sün, és minden kívülről jövő hatás ellen tüskéket növesztenetek. És ismét csak saját tapasztalatból tudom, hogy nem így viselkedtek.


Magam habitusomnál fogva képtelen vagyok bárminek a kritikátlan támogatására. Egyszerűen ha valamit becstelenségnek, vagy hülyeségnek látok, azt megírom, tekintet nélkül arra, hogy épp ki követi el. És ez alól a DK sem volt kivétel, kaptatok már tőlem hideget-meleget is bőséggel. De Ti teljesen máshogy reagáltatok a bírálatra, mint bármely másik párt: elolvastátok, megbeszéltétek, amiben sikerült meggyőznöm Titeket azt elfogadtátok, és mindeközben nem csuktátok be a fületeket előttem. Namost húsz év politikai tapasztalatából mondom: Rajtatok kívül ilyen Párt nem volt Magyarországon. Még az SZDSZ sem, pedighát örökre a szívemben marad minden hibájával együtt.

És ez a nyitottság, kritikatűrés, vitaképesség előbb-utóbb sikert hoz, igen, még a ma Magyarországán is. Bezárkózó, sértődős, korlátolt politikacsinálóktól az emberek gyorsan elfordulnak, és épp azért ítéltettetek sikerre, mert Ti egyszem politikai közösségként a magyar ugaron nem ilyenek vagytok. Hálás vagyok azért, hogy komolyan veszitek a javaslataimat, átlagon felüli szervezeti intelligencia kell ugyanis ahhoz, hogy a baráti kritikát az ellenséges tűztől meg lehessen különböztetni. És hálás vagyok azért, hogy a puszta létetekkel bizonyítjátok az emberekbe vetett hitem megalapozottságát: igenis Magyarországon is lehet becsületes és okos politikát folytatni, mert vannak hozzá emberek, és azok képesek is hatni a körülöttük levő világra, és megváltoztatni azt.


A jövőtök az én szívemben és fejemben összekapcsolódik Magyarország jövőjével. Pont ilyen erkölcsökkel, pont ilyen elkötelezettséggel, rendíthetetlenséggel és ésszel kell közügyeinkhez hozzáállni, hogy az Országot a jó irányba lehessen majd visszaforgatni. Szóval mielőtt elkezdek pátoszba csúszni, le is zárom a mondandómat azzal: holnap bármi lesz is az eredmény - nyugi, jó lesz az, meglátjátok -, alappal ünnepelhettek. Ünnepeljétek meg, hogy túléltétek az elmúlt éveket, hogy erős közösséggé formálódtatok közben, és hogy a holnapi napon visszavonhatatlanul bekerültök a víz alá már többet nem nyomható politikai erők közé. A sikeretek pedig a jövőben tömegeket fog mögétek állítani, mert Ti vagytok az élő bizonyítéka:

Tornádóval szemben is lehet.


32 megjegyzés:

  1. Lehet, csak nem mindegy, hogy milyen irányban állunk a tornádó kiteljesedésekor!!!
    Most reméljük jól álluk...

    VálaszTörlés
  2. Gábor ezt a bejegyzésedet is köszönjünk. Írásaid szerintem a DK-nak hitet és erőt ad, így egy nappal a választások előtt! :-)
    Megtapasztaltam én is személy szerint, kitelepüléseinken bizony kaptunk hideget meleget, még rúgtak is felém. Le sem írom, milyen nyomdafestéket nem tűrő szidalmazások voltak. De én mindig (belül ugyan fogcsikorgatva) kedvesen mondtam: szép napot Neked, légy boldog az életben". Nem haragszom rájuk, tudom, hogy félrevezették, megtévesztették Őket, de egyszer Ők is rájönnek,hogy nagyon rossz helyen állnak.

    VálaszTörlés
  3. jóreggelt Gábor! bizakodva várjuk a holnapot! s ha mégssem úgy alakul, ahogy várjuk, a pofont már könnyebben viseljük, de ha nem sikerül akkor emlet fővel folytatjuk 2017-re komoly erőt fogunk képviselni, nem fogjuk engedni, hogy orbán köztársasági elnökként örökidőkre a nyakunkon maradjon.

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok Gábor jó volt ezt is olvasni köszi

    VálaszTörlés
  5. Gábor, nem vagy teljesen őszinte, mert érzésem szerint az SZDSZ rúgott bele elsőnek Gyurcsányba, még MSZP-s korában. Mint koalíciós partner, egyszerűen cserbenhagytátok, mert nem tudta, az SZDSZ kicsit félresikerült elképzelését az MSZP-s ellenszélben kormányon végrehajtani. Sajnálom, mert az őszödi beszéd okán terjesztett Fidesz kreálmányt, simán elfogadtátok, sőt egy kicsit örültetek is neki, hogy nem nektek kell szembe menni Gyurcsánnyal, ezt a piszkos munkát a Fidesz elvégzi helyettetek. Nem volt képes az MSZP feldolgozni, (az SZDSZ se), hogy Gyurcsány kimondta azt amit gondolt a becsületességről. Arról simán elfelejtkeztetek, hogy már őszödön megmondta, hogy ha nem értenek vele egyet, akkor keressenek más Madámot. Nem tették, hanem elkezdődött a fúrás, faragás, keresztbetevés.

    A DK megalakulásakor simán csak ez folytatódott, ezért nem tudott a DK frakciót alakítani. A 2010-es választások után simán csak ez folytatódott, a 2013 október 23 során koholt vád alapján, hogy a DK-sok kezdték kiabálni Mesterházy beszéd előtt, hogy "ÖSSZEFOGÁS". Tehát minden annak érdekében történt, hogy az mszp a második legerősebb párt maradhasson, de megsúgom, ez ideiglenes lesz.
    Abban igazad van, hogy a DK az az erő, amelyik következetesen halad a saját kitűzött irányvonalán, de ebben a pártelnöknek nagyon nagy szerepe van, nem véletlenül szeretnék kicsinálni, mind a két oldalról.
    A választó meg olyan, hogy azt hallja a médiában, hogy az mszp így, az mszp úgy csinál marhaságot, de soha nem felejtik el egyúttal Gyurcsány nevét hozzátenni, valamilyen szesszel. Így az mszp és Gyurcsány neve állandóan összefonódik és az mszp bűnét a DK-n verik le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. László, akkor már nem volt egy SZDSZ hanem kettő. A Fodor vezette szárny volt az, amelyik nettó ki akarta csinálni a Ferit, a Kóka szárny pedig nem. Magam akkor Kóka egyik közvetlen tanácsadója voltam, pontosan ismerem a történések hátterét, és saját magam írtam Fodornak 2008-ban a Népszavában azt a nyílt levelet, amelyik Fodor ilyen politikáját olyannyira elítélte, hogy én lettem a Fodor szárny első számú közellensége a későbbiekben. :)

      Törlés
    2. A végére Kókával sem volt felhőtlen a viszonya Ferinek, ez tisztán látszott.
      Köszönet a sokadik DK-barát írásért, kedves Gábor!

      Törlés
    3. Kedves Gábor Szabó, szememben csak egy SZDSZ volt Kóka-tól, Fodor-tól, Kuncze-tól, sőt személy szerint Horn Gábor is oda tartozott. Tudod, hogy ez utóbbi miért tartom "nagyra"?
      Ugyan így vagyok az LMP és a pm kettéválásával is, egyikre se bíznám rá a kutyámat se, pedig legutóbb a pm-s szárnyra szavaztam, mert ugye az ÖSSZEFOGÁS okán úgy kellett.
      Szóval nálam a platformok, meg a szárnyak nem jönnek be!

      Törlés
    4. Ha így lenne, Magad sem tennél különbséget Gyurcsány, meg az MSZP-s ellenszél között... :)

      Törlés
    5. Minden szavaddal egyetértek Kedves Mészáros László! Talán nemcsak én emlékszem a 2006 őszi,önkormányzati választások eredményváró estére,amikor az SZDSZ-es Horn Gábor,a Gyurcsány-kormány államtitkára,a bekapcsolt mikrofon mellet röhögve küldte el a 3,14csába a miniszterelnökét! Az őhozzá hasonló,megélhetési "politikusok" döfték hátba Gyurcsányt! Ez azért esett rosszul nekem,mert 2006-ig én a liberálisok szavazója voltam.

      Törlés
    6. Gábor!
      Akár egy, vagy akár tiz SZDSZ volt amit írt László az tökéletesen igaz.

      Törlés
    7. Ez sajnos nem igaz.-És az sem ,hogy a "Fodor-szárny akarta kicsinálni Ferit"Nem Szabó Gábor az egyetlen,aki az Szdsz-ből jön.
      Nagyon szép szavakat látok itt,sajnosaz elmult irások tükrében nem teljesen vagyok meggyőződve az őszinte tartalomrol. No meglátjuk.Holnap sok társamhoz hasonlóan ott fogok ülni estig. Amit látok,majd megirom

      Törlés
    8. Első Névtelennek: de, csak Te emléxel arra, hogy az önkormányzati választsáok estéjént történt volna ez, ugyanis a 2008-as népszavazás estéjén történt... És Horn Gábor tevékenységéből megítélni az SZDSZ-t az nagyjából az a műfaj, mintha az SZDSZ Szekeres Imréből ítélt volna. Ez érzelmi érvelés, hamis általánosítással.

      Törlés
    9. Második Névtelen, ajánlom visszaolvasni az akkori sajtódokumentumokat a különböző álláspontokról...

      Törlés
  6. Nagyon köszönjük ezt az írást. Ismét nagyon jó volt. Jó volt olvasni hogy van aki egyáltalán elismeri az elhivatottságunkat, a kitartásunkat a hitünket. Az ilyen írás erőt ad a további hitünkhöz és meggyőződésünkhöz. A megérdemelt kritika elfogadása nélkül nincs lehetőség a jobbításra.

    VálaszTörlés
  7. Köszönet Gábor ezért az írásért! Jót tesz minden DK-s egójának és önbizalmának is! Néha szükség van annak megerősítésére, hogy jól csináljuk, amit csinálunk és előbb-utóbb ennek mérhető eredménye is lesz!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gábor! Nagyon jó az írásod.Végignéztem a holnapi sportműsorokat, mivel az unokáim a Diákolimpián vesznek részt, és nagyon sok futó verseny is lesz, valószínű, hogy DK-sok is lesznek köztük, az Ő szavazataikra nem biztos, hogy lehet számítani.Ezért, aki él és mozog és éppen van rá lehetősége, egész nap itt kellene levelezni, megosztani, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert a DK listája a 8, de egyáltalán nem lesz nyolc, ha otthon maradnak az emberek merő apátiából.Amin egyébként egyáltalán nem lehet csodálkozni az ostoba focizó videó minden szimpátiának betett.Csak olyat adjatok közre, ami a jó ízlést nem sért.Lelketek rajta.Minden gödörből ki lehet mászni, csak elszánás, akarat és nemes lélek kérdése.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm, hogy olvashatlak. Csak egy szimpla szimpatizáns vagyok, de csak a DK-val tudom elképzelni a jövőt akár csak a családom. Be fogunk jutni mert sok embernek már kinyílt a szeme.

    VálaszTörlés
  10. Minden vélemény szabad, de van olyan is amely szent. Számomra az, amely igazat mondd ésszel és szívvel-közeledni akar hozzám-. meggyőzni és nem legyőzni.. Hisz ellenség van elég- de a barát ritka kincs. Én úgy érzem Te az igazat mondtad rólunk és jól. Köszönet érte- hisz az írtás fennmarad . és van olyan jó mit ama felirat: Itt fekszünk vándor! Vidd hírül az otthoniaknak : megcselekedtük mit megkövetelt a Haza. Kössz a baráti szavakat- helyük van itt sokak szívében. Ember János.

    VálaszTörlés
  11. Gábor! Sohasem alszol? Nagyjából én is így gondolom a lehetőségeket, de nem'7-re teszem az erő összpontosítást, hanem sz őszre, az önkormányzati választásokra. Persze, nagyon sokat besegítene, ha most 5% felett végeznénk!

    VálaszTörlés
  12. Javítás: nem "7-re", hanem '17-re, akartam írni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én 17-tel se értem a mondatot!

      Törlés
  13. Kedves Gábor, és kedves DK!

    Én most csak azért írok, hogy tudassam veletek, teljesen egyet értünk. Nagyon tisztellek benneteket a kiállásotokért, az erőtökért.
    Nem is értem, hogy ezt mért nem látják mások. (A saját családom sem.)
    De én veletek vagyok. Amíg tisztességes lesz a DK, és az orszàg javára dolgozik, addig az én bizalmamra és szavazatomra számíthattok!

    VálaszTörlés
  14. Azt meg Gyurcsány Ferencnek át kéne gondolni, hogy Magyarországon, vagy Brüsszelben lévő EU Parlamentben tud-e az érdekünkben többet tenni.

    VálaszTörlés
  15. Egyszerűen KOSZONOM---ha megmarad-maradok és felelősséggel felelősségteljesen teszem a dolgom----------amit mondasz, amit irsz -----------IGY LEGYEN

    VálaszTörlés
  16. Gábor!Csak gratulálni tudok az írásodhoz! Éppen ezért továbbadom akinek csak tudom!

    VálaszTörlés
  17. "És üzenem a volt barátaimnak,
    kik megtagadják ma nevemet:
    ha fordul egyet újra a kerék,
    én akkor is a barátjok leszek
    és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
    Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
    és leszünk Egy Cél és Egy Akarat."

    VálaszTörlés
  18. Kedves Gábor!

    Minden írásod el szoktam olvasni, többségében tetszik, amit írsz, írok is hozzá véleményt a szerint, melyiket mennyire díjazom. Ez most - egy nappal a választás előtt - „megér egy misét”, amihez én is „ministrálnék”. Kitűnő „látlelet” az elmúlt két évtized MSZP – SZDSZ - „együtt-NEM-működéséről.”

    Hogy ez már a sokadik baráti írás részedről a DK és Gyurcsány felé, azt bizonyítja: Tudsz reális lenni SZDSZ-es múltad ellenére is. Ez dicséretes, köszönjük! Minden írásodnak van igazságtartalma bőven, ennek is. De a hozzászólásokban megfogalmazott vélemények azt bizonyítják: „Nem mind arany, ami fénylik”!

    Amit Mészáros László és a véleményét támogatók leírtak, ugyanúgy igaz, mint amit a magad szempontjából igaznak látsz. Az SZDSZ /bármelyik szárnyát vizsgáljuk/ soha nem állt ki Gyurcsány mellett, se MSZP-s kormányzása idején, se rövid DK-s korszakában. Mindig akadtak, akik elgáncsolták a reformokat és akik kihátráltak a koalícióból. De a legocsmányabb magatartás Horn Gábor nevéhez fűződik.

    Fodor Gábort minősíti: Kétszer hagyta cserben szövetségesét! Amikor nem támogatta Bajnai kormányát és amikor nemet mondott a DK frakcióalapításának lehetőségére.

    Köszönjük biztató szavaid. Sok ilyen barátra lenne szüksége a DK-nak, aki elismer és bírál egyszerre, de a realitás talaján maradva a segítő szándék érzékelhető.

    Ha holnap a Nap másképp süt, kit fog érdekelni, ki mikor miben vétkezett ellenünk? Te csak írd a véleményed és oszd meg velünk, hogy közösen eredményt érjünk el azok ellen, akik az Igazságtól úgy félnek, mint az ördög a tömjénfüsttől.

    Még egy gondolat: Volt tegnap vita az Európa szavaz témakörben. Gyurcsánynak ebben is igaza volt: NEM SZABAD LEÜLNI VITÁZNI NÁCIKKAL!

    Morvai Krisztina hiába bújt angyalbőrbe, kilátszott a „patája”. Az értelmes emberek leszűrhették: Minden Jobbikra leadott szavazat szemétkosárba kerül azzal együtt, amit a kis pártok kapnak. Vagy a Néppárt, vagy a Szocialista Frakció lesz domináns: Merre haladjon Európa, s benne hazánk. Az MSZP, Együtt-PM és a DK a Szocialista Frakciót fogja erősíteni. Aki azt akarja, hogy Európához tartozzunk, az a három közül választ. Aki „hosszú távra” szeretné, hogy Hazánk Európához tartozzon és az Európai Egyesült Államok eszméje érvényre jusson, ahol nem alakulhatnak „kiskirályságok” az Unión belül, sem „szabadságharcosok” nem veszélyeztetik Európa és hazánk békéjét, az válassza a DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓT.

    Azt hiszem, írásoddal Te is ezt kívántad a tudomásunkra hozni. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  19. Büszke vagyok,hogy DK tag vagyok,mert egy olyan pártnak a tagja vagyok,amelyik kevesebb,mint 3 év alatt úgy érzem,kezd a csúcsra jutni.Köszönet az aktivistáknak,akik igen sok mindent eltűrtek és természetesen köszönet az interneten vitázó DK-s tagoknak és szimpatizánsoknak is.Éshát persze nem utolsó sorban köszönet neked Gábor,hogy hol kritikáddal,hol támogatásoddal buzditottál minket.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gábor! Itt is csak azt írhatom....köszönöm mindannyiunk nevében.
    Kicsit az szdsz-hez. Sok hibájukkal együtt nekem is ők voltak a legközelebbiek. 2004-tól vagyok hajlandó a szocikat tudomásul venni, amikor feltűnt Feri. Értékeléseddel is nagyjából egyet értek, Kóka nem volt gerinctelen, csak gyenge volt, Fodort soha nem szerettem, a Horn Gábor féléktől pedig undorodok, akárhol is vannak.

    VálaszTörlés
  21. Számomra egyetlen hiteles párt a DK. Eddig is hűséges pártolója voltam, ezután is az leszek, akárhová is fordítja az idő kereke. Köszönet, hogy léteztek, hogy erőt adtok nekünk a túléléshez!

    VálaszTörlés