2014. május 5., hétfő

Najó, legyen akkor a foci

Mindig is kosarazni szerettem, a focit inkább csak nézni, mióta meg Orbán államvallássá építi a bőrlabda környékét, és emeli hozzá a csicsás katedrálisokat a gömbhívőknek, azóta meg aztán a focivébé kivételével mást meg sem nézek.




De az utóbbi napokban rájöttem, hogy valamire mégiscsak használhatom a focit. Mivel a társadalom zöme mégiscsak focizni szokott gyerekkorában, meg később is, így aztán ennek kapcsán tudok bemutatni pár olyan összefüggést, amit sokaknak más módon képtelen vagyok átadni. Bár fogyó mértékben, de minden, a baloldalt érintő kritikai írásom után megjön pár ember, aki elmondja, hogy nem kéne ezzel foglalkoznom, mert amúgyis a baloldal már gyenge, ne bántsam még én is. És kedvenc szervezetelméleti meg hadászati példáimmal olvasóim többségének el tudom magyarázni, hogy miért a legfontosabb teendőnk a saját oldalunkon nagytakarítást végezni első lépésként, de majdnem annyira sokaknak meg nem. Úgyhogy most focizni fogunk.

Szóval a narancsmezesek a piroskék csapatunkat nagyjából annyira verték ronggyá, mintha a hollandok találkoztak volna a Vasassal. Megvertek minket, és a lelátókon is csak félház volt. Most akkor bemegyünk az öltözőbe, és...


Szidjuk először a bírót, mert tényleg félrefütyült, csúszós volt a pálya is, a világítás is cinkes, szóval van mire panaszkodni. Az edző ilyenkor szépen hátradől és megvárja, hogy a játékosok kiordibálják magukat. Mikor már minden külső körülmény le lett anyázva, akkor aztán kezdődhet a vereség valódi okának föltárása. Mondjuk az, hogy a csapat szar. Mondjuk az, hogy nem most lett meglepetésre az, hanem már több éve folyamatosan elverik, a közönség sem most először tüntet távolmaradásával, hanem egyszerűen már egy ideje nem jár ki. Merthogy ezek a TÉNYEK. Féllelátó előtt megy a meccs már négy éve, a csapat nagy része, ha úgy tetszik gerince négy éve változatlan, és folyamatosan kikapunk. A mostani csapat csak annyiban különbözött a korábbi püfölőzsáktól, hogy a Nagy Meccs előtt a klubtulajdonosok legalább leszerződtettek két agilisabb szélsőt, és Nekik köszönhetően nem annyira kaptunk ki, mint a korábbi eredmények alapján várható volt, és még a lelátón is többen ültek.

Namost aki egy ilyen négyéves zakófolyam után nem fogja föl, hogy a csapaton kell változtatni, és nem az ellenfélen, mert azon úgysem lehet, azzal én nem tudok mit kezdeni. A maradjunk úgy, ne bántsuk egymást, meg a többi szerelmeslevél csak arra jó, hogy egyre esélytelenebbül fussunk ki legközelebb is pályára, amíg végleg haza nem megy a közönség, és már az ellenfél sem áll ki, mivel lecsúszunk egy alsóbb ligába. Nem, kérem alássan, nem az a mondás, hogy vesztes csapaton ne változtass. Az öltöző törvénye ezzel szemben az, hogy a vesztes csapatot, pláne ha az notóriusan szívóágon van, akkor alapjaitól kell újraszervezni.


A csapat gerince a középcsatártól a középpályán át a söprögetőig négy éve változatlan. Nem a két frissen hozott szélső vesztette el a korábbi meccseket, nemdebár. Ha egyszer majd nyerni akarunk, akkor a csapat gerincét kell újraszervezni, de leginkább lecserélni caklipakli, mert a tapasztalat az, hogy az a gerinc elgumisodott. Összejár az ellenfelekkel, közös bizniszekben vesz részt velük, nem igazán jár edzésekre, és képtelen csapatként működni. Amit csak lehetett, és amíg csak tehette a két új szélsőt sem akarta pályára engedni, csakhogy a maradék közönség a pályára léptetésüket kikövetelte. Ez a csapat kapott bőséggel időt, hogy eredményessé váljon, de nem vált azzá. Sem az edzők, sem a közönség kritikáira nem reagált, pont ugyanúgy csinálta meccsről meccsre a dolgát, és pont ugyanúgy el is vesztette, de nagyon a Nagy Meccset, mint az várható volt.

Na, eddig tartott a példa, gondolom nehezen vitatható az összehasonlítás, bár nyilván maradnak páran, akik majd kapálóznak picit ellene. De ne bonyolítsuk, térjünk vissza a józan észhez, és az öltöző nyers igazságához: ez a csapat szar. Ki kell mondani, és ebből kell kiindulni. A csapat gerince vált versenyképtelenné, és ott, ahonnan Ők jöttek, nincsenek új, agilis játékosok. Ugyanazok az arcok, ugyanaz a morál, ugyanaz az aktivitás, és ugyanaz a tehetség. Ennek a csapatnak a magját el kell hajtani, mert bizonyítottan alkalmatlan a nyerésre. Tetszik nem tetszik ez van. Ez a TÉNY. Gyökeresen új csapatot kell építeni, amelyik nem lusta, nem bundázik, nem pacsizik a sarki krimóban az ellenféllel, hanem le akarja gázolni és péppé verni azt. Hát ezért kell nekünk mindenekelőtt a saját oldalunkon változtatni, de mélyen, éles szikével, bátor mozdulatokkal.

Aki meg nem érti az öltöző törvényét sem, az ne foglalkozzon politikával...


17 megjegyzés:

  1. Frappáns írás lett gratula Gábor

    VálaszTörlés
  2. http://www.youtube.com/watch?v=JwWrGx4a80A
    ;) sverde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az új-zélandi rögbi-válogatott hakája.. maori harci üvöltés :D sverde

      Törlés
  3. Gábor! Megint talált az írásod. Megjegyzem: uuutálom a focit. Meg ami körülötte van. A csapat építés viszont fontos!

    VálaszTörlés
  4. Heltai Zsuzsanna2014. május 5. 10:13

    Én is úúúútálom a focit, nem a játékkal van baj, a szereplőkkel,a tehetségtelen,lusta ám agyonfizetett játékosokkal,a körülötte sertepertélő léhűtőkkel,akik ebből gazdagodnak pofátlanul, és az egész már nem sport csak biznisz, és most már orbán miatt is utálom. Egyéb sportágak nagyszerű tehetségei a béka hátsója alatt sincsenek ezekhez képest se elismerést, se dotálást illetően. AZ ÍRÁS viszont jó, a hasonlat , a párhuzam találó! Már csak valósággá kéne válnia!

    VálaszTörlés
  5. Mintha valami gyenge köhögés hallatszana az MSZP másodvonalából. Braun Róbert...

    VálaszTörlés
  6. nagyon jó írás,bár nemigazán a fociról szól.Erre mondják,hohy akinek nem inge,gatyája,ne vegye magára........stb.

    VálaszTörlés
  7. Ezt írod: "minden, a baloldalt érintő kritikai írásom után megjön pár ember, aki elmondja, hogy nem kéne ezzel foglalkoznom"
    Gábor! Neked nem kéne azzal foglakoznod, hogy más mit mond!Kit érdekel! Csak olyan lúzerek pofáznak be akik nem tudják mi a blog írás!
    Egy bloggernek nem kell minden véleményt figyelembe vennie, írd mindig azt ami a fejedben van, ne érdekeljen az, hogy van olyan akinek ez nem tetszik. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ne tűnjél valami DK-s főembernek mert akkor esetleg a félhülyék azt hihetik, hogy az amit írsz az egyezik a DK véleményével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem meg érdekelje!! Ne legyen olyan fafejű, hogy nem veszi figyelembe mások véleményét, mert akkor nem lesz jobb, az olyanoknál........................
      Gondolom a megjegyzés funkció sem véletlenül van kitalálva.

      Törlés
  8. Nahát, aki "fociul" sem ért, annak fölösleges tovább magyarázni. :)

    VálaszTörlés
  9. A focinál pedig nem így működik. Belemennénk a részletekbe kicsit hosszú lenne, de szerintem a politika és a foci (ahogy itt le van írva a működése, amivel én az elmúlt 12 évben a labdarúgás alsóbb szintjén találkoztam) nem vethető így össze. Az igazán nívós csapatoknál is előbb a "kapitány" és max 2-3 játékos szerződtetésével változtatnak. Évekbe kerül, mire azt mondhatod, hogy ez a csapat már nem az a csapat.
    Szerintem vegytiszta politikai példát kellett volna leírni, ami ugyan nem létezik a "valóvilágban" de egy elvárást, egy elvi minimumszintet fel lehet állítani.
    A blogodban mondjuk megemlítesz egy nevet és tegyük fel, hogy figyelik a vezetők, hogy milyen összefüggésekben kerülnek elő személyek, akkor megteszik a szükséges lépéseket pozíciójuk védelmében. A megújulási folyamat bugyborékolásának a lábason belül kell maradnia, mert különben koszos lesz a tűzhely is.
    Én írtam és írni is fogok a blogodhoz olyanokat, hogy ne marj bele az azonos oldalon álló "testvérpárt"-ba, de nem a másik párt sajnálata miatt, hanem magunk miatt. Egyébként azt gondolom, hogy joggal nehezményezik, hogy miért kell pergőtűz alá venni őket, amikor amúgy is az elvérzés határán fekszenek a padlón.
    Persze, ha rám hallgatsz........, ahogy az általános népi bölcsesség mondja.......azt írsz amit akarsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem tök sokszor leírta már, hogy szerinte a szocik "eladták a meccset" a Fidesz által felajánlott bizottsági székekért és az azokért járó, a képviselői fizetésüket jócskán megtámogató apanázsért. A padlón meg azért fekszenek, mert odafeküdtek. Kényelmetlen, na de ez is ízlés dolga.. ;) sverde

      Törlés
    2. Tök sokszor leírta? Akkor meg kellene valamit magunkról írni.
      Nem volt kérdés miért fekszenek, ténymegállapítás volt.
      Szándékosan feküdtek le, akkor meg át kell lépni rajtuk, de ennyit foglalkozni velük akkor meg mégannyira sem érdemes.

      Törlés
    3. Addig, amíg egy újabb "Összemosás" csak leghalványabb víziója is felmerül minden órában, minden percben és másodpercben emlékeztetni kell magunkat a valós énjükre. Nehogy vki melléjük feküdjön.. sverde

      Törlés
  10. Na, itt van Gáborunk, arról ír, amiről kell, ahogy kell!!

    Tetszik az írás és jó a hasonlat.
    A focicsapatot valóban edző, egy-két további funkci kicserélésével kezdik változtatni..de azt lehet a politikában is alkalmazni...kezdetnek..persze a folytatásnak gyorsan kell következnie...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az volt a tiszta helyzet, mikor kiléptek azok, akik mást akarnak. Akik együtt maradnak, azok vállalják, hogy olyanok amilyenek és abban működési keretben akarnak tovább létezni, "dolgozni" amiben maradtak. Még mindig nem világos, hogy mi mit fogunk csinálni, mert nem lehet a végtelenségig Gy. F. sikeres kampányrendezvényeire alapozni a sikert. Én akkor is szeretném már látni, hogy hétköznapokra milyen stratégia készül, mert nem lesz 4 évig kampány és bele lehet abba is fáradni. Azt hiszem, a héten jelentkezek a kerületi alapszervnél, hogy közelebb legyek az információkhoz :)

      A foci akkor is másképp működik, nagyon kevés ponton látok érdemi hasonlóságot a rendszerekben.

      Törlés