2014. május 1., csütörtök

Kádár János meg az én családom

Majális lévén ma sokakban fölbuzog majd a Városliget nosztalgiája. Nem kéne erről írnom, biztos célszerűbb lenne hallgatnom, de a Tuareg nem azért Tuareg, hogy kínos témákat ne írjon meg, hanem azért az, hogy megírja. Tehát ezt teszem.




Kíváncsi leszek hogy jelen írásom elolvasása közben vagy után hány ismerősöm válik egy gombnyomással ismeretlenné, hány fészbukcsoportból tesznek ki, hány megszokott megosztás marad el, mennyi lesz végül a cikk olvasottsága. Ha nem az lennék aki, akkor nem is kockáztatnám ezeket a válaszreakciókat, csakhát ha az ember elszegődött az igazmondásra, akkor azt minden pillanatban meg kell tennie, bármely ár megfizetését vállalva.

Az én családomat Kádár János tönkretette. Na persze nem úgy, hogy eljött hozzánk, és megnyomta a piros gombot, hanem az általa kiépített rendszeren keresztül tette ezt.

Apám szolnoki prolisrác volt. Apja mozdonyfűtő, anyja munkáslány. A genetika csodájaként kivételes tehetséggel született. Mind matematikából, mind fizikából egyedi képességgel bírt. Szabó Józsefnek hívták, évtizedeken át súlyosbodó alkoholizmusa teljesen szétnyírta az idegrendszerét, lebénulva halt meg egy kórház elfekvőjében. Gimnazista korában mind harmadikasként, mind negyedikesként ami országos matek és fizika versenyen elindult, azt megnyerte. Mindet. Az akkori országos tanulmányi versenyeket Rákosi Mátyásról nevezték el, és Apám mindkét tárgyból, mindkét évben simán az első helyen végzett. Voltak havi rendszerességű elméleti folyóiratok, KÖMAL - középiskolai matematikai lapok - volt a nevük, ahol komplex problémákat kellett havonta földolgozni és a megoldást elküldeni, és év végén összesítették az eredményeket. Apám ebben is nyert. Nagyjából azt gondolom, hogyha angolszásziában éltünk volna, akkor most lenne egy fizikai Nobel Díj a háznál. De nem lett.


Az ELTÉ-re versenyeredményei miatt a matek-fizika szakra felvételi nélkül került be. Ott is hasított, a Szabójóska az fogalom volt. Még végzése előtt behívták a főpártemberekhez és megmondták Neki, hogy bármi lehet, mert egyedien fontos feladatokat szeretnének rábízni - atomfizika, teccenek érteni - csakhát ahhoz megbízható elemmé kell válnia. Magyarul lépjen be a Pártba. Csakhát mivel apám igen közeli családtagját Szolnokon az oroszok felszabadításkor megerőszakolták, és a szerencsétlen nő fölakasztotta magát, ezért aztán apám még díszletből sem volt hajlandó kommunistává lenni. A zseniális szolnoki prolisrác összejött az egyetemen soproni poncichterlány anyámmal, így egyetem után leköltöztek Sopronba.

Sopronban volt az Erdészeti és Faipari Egyetem, adódott a dolog, hogy annak fizikai tanszékére is lehetne épp valami színvonalat csempészni Apám bevitelével. De ott is előjött az a fránya párttagság, és a szokásos nem. Így aztán az ország egyik, ha nem a legnagyobb fizikus koponyája Kapuvárra járt át középiskolai fizika óraadóként. Szellemi képességeit az államosításból megmaradt szőlőtöredékünk borászkodásba fordításába ölte, így egész klassz kis borászattá vált a Friedl - anyai ágnevünk. Csak közben el is kezdte kóstolgatni a minőségi nedűt. A Soproni Egyetem pár év múlva aztán mégiscsak rájött, hogy nem árt a színvonalnak, ha a gyorstalpalón kibocsátott egyetemi oktatóknak apám legalább a fizika alapjait megtanítja, hogy legyen mit tanítaniuk az egyetemistáknak. Így aztán egyetemi tanársegéd lett, az egyetlen a tanszéken aki értette is, nemcsak tanította a fizikát.


Csinált pár kutatást, publikált pár dolgozatot, dehát nem a soproni erdészeti egyetem volt a fizika világélvonala sem kapcsolatrendszerben, sem a rendelkezésre álló technikában, gondolom ez világos. A friss párttag káderek persze leelőzték a ranglétrán, adjunktusok, majd docensek, végül professzorok lettek, nagydoktorijaikat többnyire apám írta meg, mert legalább valamin járathatta az agyát. Megmondták Neki, hogy amíg nem lép be a pártba, addig nem lehet kandidátus, anélkül meg nem nevezhetik ki docensnek. Apám erre is nemet mondott. Gerinces volt, bár az akkori tömeges megalkuvók inkább hülyének tartották. Pedig ugyebár minden volt, csak nem hülye. Úgyhogy Apám adjunktusként ment nyugdíjba, közben meg persze az általa kialakított borászat áldozatává vált évtizedek alatt romló állapotával.

Anyámék soproni poncichter családja nagy gazdaságot épített föl a II. világháború kitöréséig. Szorgalmas és emberséges fajta, szőlők, hentesboltok, mifenék, eléggé kulákká vált a nagyapám végül ahhoz, hogy annak is nyilvánítsák Rákosiék. Persze minden, az évtizedek során rengeteg munkával kialakított gazdaságunkat államosították, örülhetett nagyapám, hogy nem nyírták ki ÁVO-ék. Nővérem, aki nyolc évvel idősebb nálam, az általános orvoskarra fölvételizett Budapestre, akkoriban a maximum pontszám 20 volt. Azt elég kevesen érték el, de Ő igen. Nem vették föl. A szüleim rossz listán voltak, na. Előfelvételis lett, ami azt jelentette, hogy egy évig dolgozik, és a következő évben talán bekerülhet a maximális 20 pontjával a 14 pontosok mellé, ha jó ajánlást kap a munkahelyéről. A Soproni Szívszanatóriumban kellett ledolgozni az egyévet az ajánlásért, az pedig a Főkáderek pihenő és rendberakó helye volt. Akik nagyon szerették volna a nővéremet maguk alá gyűrni, ami annak ellenére nem sikerült, hogy bizony sokszor rászóltak, hogy itt ezeket a vendégeket nem szokás visszautasítani, éshát ha jó ajánlást akar az egyetemre, akkor kéne egy kicsit nagyobb empátiát tanúsítania.


Én vagyok az utolsó a sorban, 1986-ban felvételiztem a SOTE Fogorvoskarára, a 120 maxpontból 116-ot elérve, akkor még nem volt nyelvizsga beszámítás. Első voltam a rangsorban, így nem utasítottak el, de már a szóbelin jelezte a bizottsági elnök, hogy a Pártnak szüksége van a tehetséges fiatalokra. Sokféle feladatot szerettek volna rámbízni, én meg elküldtem Őket a picsába. Ki is kellett hagynom egy évet, friss lelkemet kicsit megviselte az ostoba pártfunkcionáriusok erőszakossága. Aztán eljött a rendszerváltás előszele, már szálltam is bele egyetemistaként ezerrel, de a saját történetem már meg lett írva, itt ezt nem folytatom.

Szóval röviden, mert így is hosszú lesz már. Kádár János kicsinálta a családomat. Kádár János még rengeteg családot csinált ki. Kádár rendszere diktatúra volt. Kádár az orosz birodalom helytartója volt. Kádárnak kulcsszerepe van abban, hogy a Magyar Nép meg lett vásárolva. A Kádári Politika lényegileg irtotta ki két nemzedék alatt az országból a gerincességet: a fogd be a pofád és kapsz bele ennivalót elve az embereket megtanította a gyáva kushadásra. És a Kádár rendszer gazdasági szempontból is csődbe ment, a látszólagos jólétet a Nyugat finanszírozta, eladósodottságunk akkor keletkezett döntő részben.

Aki ma Kádárt a nép feledékenységére apellálva megpróbálja tisztára mosni, az történelmet hamisít. Aki ma Kádárral példálózik bezzegelve Orbánnal szemben, az nem érti, hogy Orbán épp Kádár nyomdokain halad. Aki ma megpróbál egy hamis mítoszt teremteni az "Öreg" köré, az megágyaz a következő keleti diktátoroknak. És értem én, hogy sokaknak a fiatalsága akkor zajlott és az szép emlékeket idéz, de higgyetek nekem: a fiatalságotok Kádár nélkül még szebb lett volna. Az életetek örömeit nem Neki, hanem Magatoknak köszönhetitek.

Az én családom viszont Miatta nyomorodott meg.


75 megjegyzés:

  1. Igen ez volt akkor, és ez van most!!!!

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez az írás nagyon jó, kb. így történt, hogy Kádár tönkretette a csaláldokat! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Hát ezt bizony kár volt megírni, Gáborom...
    Per tangentem említeném, hogy 1986-ban olyan sorok álltak értelmiségiekből a pártirodák előtt felvételre várva, mintha ingyen osztogatták volna a cukorkát, de hát, ha ez lenne ennek az írásnak a legnagyobb baja...
    Mellesleg Orbánnak annyi köze van Kádárhoz, mint Caligula lovának az amerikai szenátus elnökéhez...
    Ellenben Kádár jól kicseszett veletek, - a szolnoki kicsit iszós proli egyetemi oktató, mindkét gyerekéből meg orvos lett, - mecsoda megpróbáltatások!
    :O))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ez az első olyan kommented PuPu mostanában, ahol a nosztalgiád vakká tesz. :)

      Törlés
    2. Nem vitatom, kedves Gábor, hogy ilyen is volt. Abban viszont biztos lehetek az írásod alapján is, hogy minden lehetséges módon igyekszel összemosni a Kádár rendszert Rákosiéval + ezeket egybegyúrni még minden alap nélkül a "vezír" és rablóhada mocskos rezsimjével!!! Gyanílom tehát, valójában ez a fajta, a családod egésze részéről zsigerből jövő és leplezetlen gyűlölet volt az a momentum, ami alapvetően determinálta kivételes képességekkel megáldott családod "sanyarú" sorsát a múlt rendszerben. (Ennek "valóságtartalmára" PuPu is joggal utalt a kommentjében!) Továbbá úgy vélem, ellenérzéseiek alapja döntően a saját írásodból kikövetkeztethetően sem a háborús emlékekben gyökerezik, hanem egykor volt családi javaitok és kiváltságaitok elvesztésében, ami láthatóan messze felülírja az indításként felemlített okot! Vagy inkább jól hangzó ürügyet, mert az noha kétségtelenül tragikus momentuma volt történeteknek, ám valójában az előző rendszer egyik kulcsfigurájánnak sem róható fel sem személyes, sem pedig rendszerük bűneként! Ami pedig a legvisszataszítóbb az írásodban, hogy még a történelmünk sztálinista korszakát jegyző Rákosi sem szolgált rá arra, hogy egy országromboló féreggel azonosítsa bárki ember fia, lévén, hogy az államosításokat ő az ország mielőbbi újjáépítése és a kizsákmányoló rendszer felszámolás érdekében hajtotta végre, nem pedig azért, hogy az elkommendált javakat lenyúlhassa, ill. azokkal kifizethesse bélpoklos oligarcháit és janicsárjait!!! Ugyanígy a padlássöprések célja sem a vidéki lakosság ellehetetlenítését szolgálta, hanem az elburjánzott feketézés felszámolását, és a városi lakosság élelmezésének megoldását! Azaz erkölcsileg v. társadalmi indokoltságát tekintve még az ő rendszere is magasan übereli a mai diktatúra prominenseinek morális színvonalát, ill. társadalmi hatásait! Kádár megítélésére vonatkozóan pedig ajánlom figyelmedbe "Véreskezű diktátor" c. jegyzetem ( https://www.facebook.com/notes/v%C3%A1ndor-andrea/v%C3%A9reskez%C5%B1-dikt%C3%A1tor-jegyzet-/334360166633856 ), melyből tényekkel, adatokkal alátámasztottan választ kaphatsz az ő NÉPköztársasági, nem pedig ploretárdiktatúraként működő rendszeréről és egész munkásságáról összehordott hamis, igaztalan és TÖRTÉNELEMHAMISÍTÓ vádjaidra!!!

      Törlés
    3. Kedves Andrea, ha megbocsájtasz, sem szélsőjobbal, sem szélsőballal nem vitatkozom érdemben. Te pedig utóbbi vagy. Mivel ismerlek máshonnan is, ezért tudom, hogy egy nettó kommunista csoport: a Majoros László féle Közakarat csoport tagja vagy, ráadásul mérvadó tagja, aki ottani kicenzúrázásomat belegyező fejbólintással nyugtázta. Én pedig kizárólag demokratákkal vitatkozom, Te pedig nem vagy az. Törölhetnélek egy gombnyomással, úgy ahogy Ti tettétek velem, pedig az én ottani és a Te itteni beírásod között igen mély különbség volt, és nem a Te javadra. De nem töröllek, hogy példát adjak Neked, milyen egy demokrata, hátha megértesz valamit ebből...

      Törlés
    4. Kedves Gábor! A sorsod hasonló az enyémhez, csak az marad ki belőle, ami a "magyar" felelősséghiány miatt a holokausztot sem vállalja! Kádárt a körülötte lévő hataloméhes törtetők sodorták bele a diktatúrába - ebben sem hasonlít rá Orbán! Kádár körül országos, járási, megyei és helyi szinten tülekedtek a párt- és nempárt emberek!!! Símán besúgtak, megrágalmaztak, meggyilkoltak bárkit a saját hatalmuk megerősítésére!!! Én éltem abban a korban, bőséges tapasztalatom és tudásom van róla, Sánta Ferenc is igazol engem!!!

      Törlés
    5. Kedves Gábor! Több vonatkozásban is tévedésben vagy megint!
      1. Szélsőbalos formáció a hazai közéletben már jóval több. mint fél évszázada egyáltalán nem létezik, ti. eként minősíteni csakis a sztálinista irányt v. pl. az egykori Vörös brigádok-féle formációkat lehetne, ha ilyen fellelhető volna még!!!
      2. Amit ti ezzel a "szélsőségesnek" myilvánított jelzővel próbáltok sározni, az gyakorlatilag az a színtiszta baloldaliság, amit minden alap nélkül és teljesen érdemtelenül, nem mellesleg kifejezetten álságosan igyekeztek egyértelműen liberális irányultságotok elfedéséül kisajátítani, s ezzel az embereket félrevezetni! (Meglehetősen ocsmány kis trükk, de bejön...)
      3. A demokrata ill. demokrácia fogalmát időszerű volna végre tisztáznotok magatokban, ti. amit e címszó alatt negyed század óta gyakoroltok, az valójában erősen rokon a diktatúrával, miután tűzzel-vassal és bármely nemtelen eszközzel ellehetetleníteni, ill. kiirtani igyekeztek minden olyan eszmei irányt, amely veszélyt jelenthet liberalizmusra épülő hatalmi törekvéseitek kizárólagos érvényesíthetőségére! Pedig mint azt "eszmei" irányzatotok egyik oszlopos képviselője is kifejtette: "A demokrácia szó az ógörög δημοκρατία (demokratia) szóból származik, jelentése a nép uralma. A szó töve a δημος (démosz) nép szó, a κρατειν (kratein) jelentése uralkodni, a ία (ia) pedig egy képző." Vagyis ettől a fogalomkörtől a liberálizmus (szabadelvűség) messzebb van, mint Makó Jeruzsálemtől!!! A ti "vallástok" ti azt hirdeti, hogy mindent szabad, amit nem tilos! Azaz mivel az ember ember általi kizsákmányolását, megnyomorítását sem tiltják, sőt egyenesen kívánatosnak deklarálják erkölcsi normáitok, így számotokra szabad volt a vásár, míg csak Orbán le nem nyúlta a kiváltságaitokat - vagy amíg a balos irányzat végképp ki nem takarítja az országból mind ez élősdi formációkat!
      4. Mivel ettől az eshetőségtől első pillanattól jobban rettegtetek, mint egy elmebeteg diktátor és mindegyre erősödő náci hátországa rombolásától, állítólagos "modern balos" beállítottságotok ellenére fő ellenségeteknek soha nem ezeket, hanem kizárólag a valódi baloldalt tekintettétek, még abban az esetben is, ha azok mindegyike minimálisra redukálva le programjaikat csupán a szociális biztonság megteremtését tűzték ki célul. Miért? Mert ez önmagában véve is némileg korlátozná a kizárólagosan magatokénak kisajátított kiváltságaitok érvényesíthetőségét, tehát bármi áron a kirekesztésükre és lejáratásukra törekedtetek kezdetektől! Ebbe pedig még Kádár sírjának meggyalázása, vmint a nácizmus térnyerésének eltűrése is belefért!!! Ennyit tehát a a demokratizmusról, jogállamiságról, esélyegyenlőségről v. akár csak az emberi jogok garanciáiról általatok szorgalmasan citált lózungjaitok valóságtartalmáról... Ezek után nem ártana némi önvizsgálatot tartanod arról, ki is mondhatja magát inkább demokratának?! Nekem úgy tűnik, kettőnk közül az én nézeteim állnak nagyságrendekkel közelebb e fogalmak, azaz a néphatalom képviseletéhez!

      Törlés
    6. Folyt,:
      5, A Majoros Laci által létrehozott Közakarat csoport távolról sem nevezhető kommunista irányultságúnak. Ahhoz, hogy ezt belásd, elég lett volna elolvasnod bármely tanulmányát v. Alternatív kormányprogramját, amelyben úgy a korábbi szocialista, mint a piacgazdasági berendezkedés előnyeit ötvözve és azok hibáit kiküszöbölve egy olyan harmadik utas és élhető társadalmi rendszer alapjait dolgozta ki hosszú évek kitartó munkájával, amely alapja lehetne egy konszenzuson alapuló, működőképes ország létrehozásának. Ezeket a munkáit teljesen önzetlenül tette le valamennyi magát demokratikusnak valló formáció asztalára annak reményében, hogy hozzájárulhat velük egy igazságosabb és a létbiztonságot valamennyi polgára számára biztosító ország megteremteremtéséhez. Tán mondanom sem kell, a fentiekben már sorolt okok miatt mind úgy söpörték le az asztalról, mint vmi szemetet!!!
      6. Amiben viszonzásul része volt, az olyasféle személyeskedő kirohanásokban merült ki az elmúlt évek során, mint amit tőled is kapott, amikor már a saját csoportjában is megkísérelted lejáratni őt a magad megfellebbezhetetlen "igazságai" által vezérelve!!!
      7. A bejegyzésedre ő ennek elenére sem reagált jó ideig. A csoport gy másik tagja vette fel a kesztyűt a kinyilatkoztatásaid megcáfolásáért. A törlésedben nekem pedig olyannyira nem volt részem, hogy még a visszavonására vonatkozóan is tippeket adtam, miként volna lehetséges! Bárki kontrollálhatja, mert a máig megtalálható Erdei Csaba ápr. 25-i 9:13-kor elkövetett postja alatt a hsz-ek között, s meggyőződhet arról is, hogy nem volt szándékos Laci részéről sem a tiltásod még az joggal kifogásolható hangvételed ellenére sem!

      Törlés
    7. Kedves Andrea, fölösleges ennyit írnod, ha nem tudod, mi a téma. Majoros László aktív kommentelője volt a blogomnak hónapokon át. Ugyanő megpróbált többször is meggyőzni, hogy csatlakottam hozzátok, amire egy nemet kapott mindahányszor. Majoros Lászlónak írt mindössze négysoros beírásomat nem is láttad, úgyhogy kár kijelentened, hogy miről volt benne szó. A csoportjaiba Ő hívott meg szintén. Semmiféle személyeskedést nem kapott, dehát ezt perrsze honnan is tudhatnád, mikor egy soromat sem olvastad az oldalain, ugyanis az egy bejegyzés kivételével máskor nem is írtam. Ellenben Ő bejárogatott a csoportjaimba, ahol megpróbált kicsit lejáratva tagokat toborozni teljesen sikertelenül. Semmit sem tudsz semmiről ebben az ügyben, de határozott véleményed az meg van. Na ez a baj veletek, doktriner szélsőségesekkel...

      Törlés
    8. Azt az egy bejegyzésedet olvastam, miként a hozzá fűzött kommenteket is, ha én nem is szálltam be egy értelmetlen, gyalázkodó vitába. Azt valóban nem tudhatom, Laci milyen oldalakon igyekezett tagokat toborozni, de miután célja egy széles társadalmi bázison alapuló, új utas közéleti formáció létrehozása, úgy vélem, önmagában azzal, hogy más csoportoknak és tagjaiknak javaslatot tett a csatlakozásra, nem követett el semmiféle bűnt. Azt nem tudhatom, milyen fogadtatásban részesült tóled, de feltételezem, hasonló hangvételűek lehettek, mint a nekem adott válaszaid... Nekem - miután évek óta működtetek egy szintén sokféle irányultságú tagokból álló csoportot - már bőven volt alkalmam hozzászokni az igaztalan, olykor akár sértő megnyilvánulásokhoz is, nem okoz már gondot a helyükön kezelni ezeket. Már csak azért sem, mert női mivoltomból adódóan eleve jóval több toleranciára tanított az élet. Másrészt pedig mert aktív koromban a munkaköreim miatt is tudnom kellett kezelni a legkiélezettebb konfliktusokat is, miután rengeteg emberrel és érdekkel kerültem kapcsolatba nap nap után. Ezeket pedig soha nem a beosztásomnak v.magamnak tulajdonított dominancia alapján, hanem minden esetben észérvek mentén sikerült rendeznem, mégpedig későbbi haragosok nélkül. Gyakori tapasztalatom viszont, hogy férfiak az efféle megoldásokra kevésbé hajlamosak, ezért nem ritka az "úgy kezdődött, hogy visszaütött" történet. Hogy ez köztetek hogyan zajlott le, azt már tényleg nem tudhatom. Az ő érthető érzékenységét ill. a te igen karakteres jellemvonásaid ismerve, bármi megtörténhetett... Abban viszont biztos lehetsz, hogy Laci toborzó látogatásait a legkevésbé sem vmiféle ártó szándék vezérelte!

      Törlés
    9. Ismét csupa feltételezés, és ismét mind téves. A JóVáros Blogon megtalálod Majoros László bejegyzéseit és a rá adott válaszaimat is. www.jovaros.blog.hu Márha érdekelnek a tények, amik totális ellenkezői az állításaidnak.

      Törlés
    10. Andrea, az "értelmetlen és gyalázkodó" vitáról konkrét vitapatnerem ezt írta, miután kitiltásra kerültem:

      "Erdei Csaba: Hát, én nem mentettem... De a lényeg, hogy elbeszéltünk egymás mellett, így éppen békésen abbahagytuk."

      Ciki nem, hogy a vitapertnerem nem osztotta a most a vitára aggatott jelzőidet?

      Törlés
    11. Van ugyanott egy s más egyéb is még... Ne csak azt emeld ki, ami számodra kedvező!!!
      Csaba ezzel a bejegyzéssel indított: "Potyára vitatkoztam? Hova lett a Tuareg?" Azaz vitázott veled, míg értelmét látta! A jovaros blogodra is ránéztem, de a legcsekélyebb nyomát sem láttam Laci bejegyzéseinek, pedig több írás kommentjeit átfutottam. De hagyjuk! Ez is ugyanolyan terméketlen szócséplés, mint amit a Közakarat oldalon folytattál!!! És mint látom, a rengeteg kritikai megjegyzés itt mások részéről sem fog jobb belátásra bírni! Persze ez a te dolgod - még ha sokat is árt a presztizsednek...

      Törlés
  4. igen ez bizony sajnálatos, az én Őseim Kőszegi gazdálkodók voltak, (államosítás, kulákság, stb) de amit elvettek azt legalább a szegényeknek adták. Én még jártam tejjeggyel az öcsémnek tejért, volt szociális háló stb. Kádár diktátorként elfogadhatóbb mint orbán, mert orbán ma az egyik leggazdagabb proli. No de mindegy is, mert az igazság se nem fehér, se nem fekete, hanem árnyalatos.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gábor!
    Ez az írás Tőled szokatlanul sommás, de mivel nyilván mélyen személyes emlékekről van szó a múlt egy cserepének elfogadom és sajnálom ami történt Veletek.
    Sajnos a jelenlegi rendszer is sok hasonló esetet fog produkálni, ha nem tér észhez ez a nép.
    A gazda pitbulljai akkor is most is már önálló életet élnek. Saját ketreckulcsuk van.

    VálaszTörlés
  6. (Bocs a terjedelemért, de beindítottál.)
    Majdnem hasonló családi történetet tudnék elmondani – pár aprócska különbséggel.
    Az én apám (családunk) tönkretétele a Rákosi korszak végével – 56-ban – véget ért. 50-ben feljelentésre, nagypolgárság címén – sose volt nagypolgár, csupán Hamburgban végzett kereskedelmi akadémiát és gazdatisztként sikerült állást szereznie Horthy alatt, legfeljebb „egyéb” volt – kizárták a pártból, kirúgták az állásából, kvázi nyomorogtunk. Engem az apádéhoz hasonló „tálnetummal” (kizárt apám és a felemelt ötéves terv elleni szavazása miatt - a Goldberger főmérnöke volt - Recsken meg Kistarcsán „üdülő” nagybátyám ellenére) felvettek a műegyetemre, amit Rákosiról elnevezett tanulmányi érdeméremmel (több ezer végzősből négyen kaptunk ilyet, ha jól emlékszem), vörös diplomával tudtam (hagytak) befejezni. A tehetségemen kívül semmit nem adtam cserébe, párttag voltam ugyan (meggyőződésből), de a „beszervezésemre” tett kísérletet visszautasítottam. 56 után apám (és nagybátyám már 53-tól) lépésről lépésre kezdett – képzettségének megfelelően, kizárólag tehetségének köszönhetően – emelkedni fölfelé, annak ellenére, hogy a pártba többszöri felszólítás után se volt hajlandó be(vissza)lépni. Apám a Videoton kereskedelmi igazgatójaként halt meg 1980-ban 76 éves pártonkívüli nem-nyugdíjasként. Nagybátyám valami textil-iparági főemberként.
    Szerencsénk volt? Szabályt erősítő kivétel voltunk? Lehetséges.
    De!
    A Rákosi korszak nem összemosható Kádáréval. Kádár se volt a maga ura, helytartó volt, ahogy írtad, a szovjetek által előírt cselekvési korlátok között, de azokat működése első pillanatától kezdve (egyebek között Aczél közreműködésével) több-kevesebb sikerrel feszegetve, szabotálgatva. (Aczél pl. sokkal többet veszekedett szovjet „feletteseivel” - uraival és parancsolóival -, mint bármelyik magyar íróval, és „utasításaikat” többnyire kicselezte.) Szóval, a Kádár rendszer nem megítélhető annak tudomásul vétele és bekalkulálása nélkül , hogy megszállt ország voltunk, és nem Kádár (vagy Aczél) voltak itt a „szovjet vonal” élharcosai. Sőt! Még ha számlájukra azért van mit fölírni is.
    Éppen ezért az Orbán korszak se összevethető a Kádáréval. Orbán fölött nem áll megszálló hatalom. Orbán magától műveli, amit művel. És ha (még?) számos elem hiányzik is az Orbáni diktatúrából, a politikai ellenfelek kriminalizálásának csírái már megjelentek, a gazdaság működésképtelenné tételének csírái és a külföldi kölcsönökre való bazírozás már itt van az ajtóba, a lojális alapon történő káderkiválasztásban és az állami korrupcióban pedig szerintem már túl is lépte a Kádári gyakorlatot, ahol, főleg az utolsó években a tehetség, a rátermettség azért már többet nyomott a latba a párttagságnál.
    Pofázni viszont itt és most (még?) szabadon lehet. De ha mindez így megy tovább, ha „folytatjuk”(ják), amit elkezdtek, ennyi különbség se lesz.
    A „meg-felszabadulás” lehetősége ez idő és jelen állás szerint csak Európán, az Európai Unión múlhat. Mi, hazai ellenálló demokraták, tartok tőle, kevesek és gyengék vagyunk hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Péter Berkes! A legigazabb írás, mit eddig - itt - olvastam...és végig éltem én is X-es gyerekként azt a korszakot... Bizony, Kádár amit tett - az országáért tette - nem biztos, hogy érdemrendet adnék neki - így utólag sem - de nem lehet összehasonlítani a mai Orbáni diktatúrával - még véletlenül sem. Gratulálok Önnek...és szép napot kívánok

      Törlés
  7. Mondjuk én a Repülőgépes Szolgálatnál dolgoztam 1969 és 1988 között. Fénykorában a cégnek több mint 200 repülőgépe volt, elképzelhető, mennyire volt egy lényegtelen cég. De a vezetői közül , többek közt a műszaki igazgató bizony nem volt párttag. Csak úgy tűnődve és dudorászva...

    VálaszTörlés
  8. Jó reggelt kívánok mindenkinek!!! Elhagytuk a 70.000-t. ez nagyon nagyon jó!!! Nem tudom mi fog változni most? Ha a szubjektív érzéseinkről beszélünk azt mindannyian megéltük. Nehéz túl lépni a történteken. A mi életünk nagyon egyszerű volt,- mert "senkik" voltunk egyszerű fodrász dinasztia nem sok vizet zavartunk. Dunavecsén nem bántották az orosz katonák a nőket, anyukámat sem,- nálunk is voltak elszállásolva. Parancsnokságuk volt, anyukámnak takarítani kellett, de elmondása alapján /nem volt hazudós/ a paranncsnok saját kezével lőtte le azt a katonát aki erőszakot kezdeményezett. Apukámat igazán 8 évesen ismertem meg amikor az orosz fogságból haza jött szerencsére. Vannak leveleim "tintaceruzával" írva. Mindig azt mesélte, hogy azok a civilek akik rájuk vigyáztak rosszabb körülmények között éltek mint ők a foglyok. /nem volt hazudós/. Azt hiszem én sem vagyok az. Már dolgoztam a MOM-ban 56 -ban,- és a Móricz Zs. kőrtéren saját szememmel láttam a lámpaoszlopra akasztott ÁVH-sokat, kitépett szívvel,- gondolom nem egymást akasztatották fel. Ahányan vagyunk annyi sors!!! Azt szoktam mondani "azoknak is volt anyjuk és apjuk, azok sem felejtenek"! DE kellene felejteni. Ma jött egy ismerősöm aki valami műsort nézett az M1-en, és fel volt háborodva, hogy fiatalok azt nyilatkozták, hogy Május 1-én mneleg sörért és hideg virsliért vonultunk fel. Remegett a dühtöl. Nekem szép emlékeim vannak ezekről az ünnepekről, - és bár nem a tribünön álltam, lentről integettem felfelé,- SOHA nem jutott eszembe, hogy a Vasmü igazgatója és a tanácselnök hova fog menni ebédelni, és az sem érdekelt mennyit keresnek. Még annyit szeretnék mondani a barátaim útnak indultak 56-ban, most ők a legnagyobb magyar nyugdíjasok /itthon is/- de nem hagytam volna el a hazámat. Ma más a helyzet, meggondolnám!!!,- ha nem ilyen öreg lennék.
    Gábor!!!! Semmiképpen nem leszek "hűtlen" hozzád!!! Annyi minden rossz történt veled mostanában amit át kell élned, olyan emberek vesznek körül /nem szó szerint kell éretni/ akik ezerszer rosszabbak mint bárki aki régen "hatalommal" rendelkezett,- mert nekiik tényleg parancsoltak, de most nincs ilyen helyzet,- ne rágódjunk azon, hogy "hogyanlehetettvolna", inkább abban segíts, hogy HOGYANTOVÁBB!!! Szép napot kívánok minden olvasódnak!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Piroska!
      Azt hiszem az ország többsége ilyen, mint Te és a hozzánk hasonló. A szomorú a történetben az, hogy a most habzó, véres szájjal artikulálatlan hanggal üvöltözők között ezerszámra vannak hozzánk hasonlók. Nekik pedig csöndben kellene lenniük, mint ahogy mi is legtöbbször halkan vagyunk és csak keserűen vesszük tudomásul, hogy esélytelen harcot vív az igazság azért, hogy mindenki elméjében megvilágosodjon.

      Törlés
  9. Korrekt írás Gábor . gratula .

    VálaszTörlés
  10. Szeretnék egy nagyon csúnya hozzászólást tenni:
    Szt. István megtanította a magyar népet a kushadásra. Aki nem értett vele egyet, azt pribékjei, akár önszorgalomból, akár királyi parancsra, "hidegre" tették. Vezessétek végig a történelmet, ami bennünk van, az nem változott annyit, hogy mások legyünk, mint akik voltunk. Minden egyéni sorsban van igazságtalanság, ami olyan torzító szemüveget rak ránk, hogy nem mindig látjuk élesen a lényeget.
    Várom a további írásokat, ismerősöm nem vagy, így nem töröllek. Attól, hogy nem értek veled mindenben egyet, még érdekelhetnek az írásaid, amíg nem válsz annyira szubjektívvé, hogy közösségi szempontból nem lesz értékelhetetlen a stílusod.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szép írás (volna), talán kicsit megkésett annak, akiről épp szól..

    VálaszTörlés
  12. Gábor, tudod, hogy 90 %-ban egyet értek veled! Most nem.
    Ennyire privát szempontból nézni egy egész történelmi korszakot semmi képpen nem vezethet annak reális megitéléséhez...Pupu, Vándor és még néhányan mindent megírtak, amit én is
    gondolok, nem ismétlem...Nekem elfér ez az írás a többi mellett, csak éppen egy kis árnyékot vet rájuk..Törölni meg eszemben sincs Téged, várom írásaidat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pupu, vándor és kiskató véleményéve értek egyet!gábor! hiába hibáztatod kádárékat, azért mindegyikőtökből tiszteséges rendes, diplomás ember lett!

      Törlés
  13. Gábor, nagyon sajnálom a családodat ért atrocitásokat, de néhány dologban ellent kell mondanom.

    A leglényegesebb: Kádár nem jókedvéből tartotta fent a puha diktatúrát, sok választása nem volt szerintem és kaphattunk volna sokkal keményvonalasabb helytartót is az oroszoktól. A Rákosi-érával azért nem kell összemosni, szerintem a szőlészet-borászat elvesztése inkább arra az időre eshet, de te bizonyára jobban tudod. Egyszerűen csak nem rémlik, hogy a TSZ szervezések idején is igénybe vettek volna államvédelmiseket, ez a hatvanas évek elején volt.

    Orbán Viktor viszont a saját elhatározásából bontja le az éppencsak létrehozott demokráciát és éli ki a megalomán vágyait, keresztülgázolva Istenen és emberen.

    Szerintem semmivel nem ad nagyobb szabadságot az embernek, ha azért nem utazhat kedvére, mert nincs pénze, vagy mert nem engedik ki az országból. Semmivel nem nagyobb kitolás a fiatalokkal szemben, hogy a felmenőik politikai szempontú származása, megítélése, vagy egyszerűen a pénzhiány miatt nem tudnak ott és azt tanulni, amit szeretnének, amihez tehetségük lenne. Aki karrierre vágyik, annak most is meg kell alkudnia, még sokkal szervilisebb módon, mint amikor csak a Pártba kellett belépnie. Most templomba kell járnia, meg hajbókolnia helyi kiskirályok előtt, a Párt legalább hozzávetőlegesen személytelen volt...

    Pofázni most sem igazán lehet (az állami alkalmazottak, köztisztviselők jobban teszik, ha csöndben vannak), mennyivel rosszabb börtönbe kerülni, mint éhen halni?

    Az nem a nagyobb fokú szabadság jele, hogy most el lehet menni külföldre dolgozni. Lehet, hogy meglep, de aki igazán szűknek érezte itthon a lehetőségeit, az elment. Nekem is van több volt kollégám, akik a 80-as évek elején léptek le, kutatóintézetben dolgoztam akkor. De internetes ismerősöm is van több ilyen életúttal. Az viszont igenis gáz, hogy nem a karrier, hanem a puszta megélhetés miatt kényszerülnek sokan elmenni, olyanok is, akikben nem dúl a kalandvágy.

    A gerincesség, mint néplélektani jellemző elveszítését én nem varrnám a II. vh. utáni időszak nyakába, előtte sem igazán álltunk elől a sorban, amikor azt osztogatták.

    Szerintem elfelejtjük, hogy a gyári munkásokon kívüli munkavállalók túlnyomó többsége cseléd volt, illetve nincstelen zsellér, napszámos, erősen feudális betagozódással, és ők adták abszolút értelemben a népesség nagyobbik hányadát. Ezen kívül a tisztviselői kar (mindegy, hogy állami vagy ipari termelésben dolgozó) szintén kasztokra osztott volt, a megfelelő szervilizmussal.

    Nem kéne elfelejteni, hogy Magyarország az egyházi, földesúri nagybirtokok országa volt, a középbirtokos réteg csak egyes helyeken volt jelentős, ahol valóban ki is termelődött belőlük a polgárság. Hasonlóan voltak a különböző iparosok, vállalkozók is, de ők sem túl nagy hányadát alkották a népességnek.

    Csak a miheztartás végett: az én családom is megsínylette a Rákosi-érát, mint szinte mindenki, a Kádár rendszer kedvezményezettjei sem voltunk a "kispolgári" származásunkkal. Nem nosztalgiázom utána, csak próbálom a visszaemlékezéseim alapján reálisan megítélni.

    Persze, engem is bosszantott, hogy az gimis osztálytársam, akinek a felmenője országgyűlési képviselő volt a 70-es években, minden különösebb erőfeszítés nélkül bejutott az orvosira, de én is tovább tanulhattam, meg gyakorlatilag mindenki, aki akart. Ez ma nem egészen van így. Ismerek családot, ahol (pont az orvosira) nem jutott be a ragyogóan tehetséges gyerek az államilag finanszírozott oktatásba, fizetősre meg nincs pénzük.

    VálaszTörlés
  14. Igen, csúnya elnyomó pártállami diktatúra. Mára már történelem. Ha nem vetted volna észre így 24 évvel a rendszerváltás után elég sok könyv és egyéb írás jelent meg a témában. Persze mindenkinek van egy személyes története. Mondjuk az én családomat "az" a rendszer felemelte. Az egyházi uradalmi cselédek és napszámosok (mint az apai nagyszüleim) vagy csak sima nyomorgó kisparasztok (mint az anyai nagyszüleim) kitörhettek a feudális viszonyok közül. Igen 10 ezreket megszivatott a rendszer de millióknak adott megélhetést és stabil "szocialista" egzisztenciát. A többi meg egyébként is közismert.

    VálaszTörlés
  15. Gabi kezdesz BLIKKesedni. Ha nincs témád, bedobsz egy követ a pocsojába hátha felkavarodik az állóvíz. Már bocs de most kit érdekel mi történt a családoddal? Álszenteskedsz itt..te is tudod miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs baj ezzel az írással, vitaindító. Nem kell, hogy Gábornak igaza legyen. Érdekel, hogy Gábor családjával mi történt, mert az is történelem. Azt viszont nem tudom, hogy "álszenteskedsz" mire vonatkozik, annyira nem vagyok képzett ideológiailag.....

      Törlés
    2. álszenteskedsz = manipulálsz ;)

      Törlés
  16. Egy apró furcsaságra hadd hívjam föl a figyelmet. Mikor a nácik rémtetteiről beszélünk, akkor nem fogadjuk el a "parancsra tettem" logikáját, és joggal. Kádárt meg azzal mentegetitek, hogy parancsra tette... Na, ezt rakjátok össze úgy, hogy az ne legyen ilyen nyilvánvaló kettős mérce.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi van Gabi előbújt belőled a népnevelő? :D Ugyan hagyjuk már Kádárt. A kispolgári allűrökkel harcolj inkább.

      Törlés
    2. szomorú, h. sugárzik belőled az embertelen gyűlőlet!pedig te nem ilyen vagy!

      Törlés
  17. Nem mentegetem, legalábbis én, hanem azt mondom, hogy kaphattunk volna sokkal rosszabbat is. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy Kádár elment addig a határig, ameddig tehette, hogy felpuhítsa a diktatúrát.
    Azért az emberek választási lehetősége megvolt: nem lépett be a Pártba, nem épített karriert.

    De a nácik áldozatainak semmiféle választási lehetőségük nem volt.

    Különben is, te nem a nácikkal, hanem OV-al hasonlítod össze Kádárt, és én erre reagáltam csak. Most akkor OV jobb, mert nem parancsra teszi, hanem saját elhatározásából?

    VálaszTörlés
  18. Még csak annyit, hogy szerintem pontosan ez a rövidlátó sérelmi populizmus az oka annak, hogy ma Magyarországon olyan félresikerült a pártpaletta, nincs egyetlen valamire való baloldali párt sem, a jobboldal sem igazán jobboldal, egyszerűen nincsenek meg a normális politizálás keretei és feltételei.

    Őszintén mondom, nagyon sajnálom a családtagjaiddal történteket, hasonlókat felhozhatnék a saját családomból, a környezetemben élőkéből.

    Én olyan helyen nőttem fel, ahol sokan voltak kitelepítve, illetve az ismerősök jelentős többsége egyfajta országon belüli menekült volt: a TSZ-be nem akartak belépni, otthagyták a földjeiket és új életet kezdtek az ország egy másik részén. A szüleim is több száz km-ről odavetődve kerültek össze (épp Szolnokról és Sopronból :-) ), mindkét oldal lényegében elveszítette a megélhetésének alapjait, mégsem ez maradt meg bennem elsősorban.
    Hanem az, hogy a körülöttünk élők boldogultak: a földjéről elűzött paraszt vasutas lett, meg faipari segédmunkás, több gyereket felneveltek, taníttattak, házat építettek maguknak és a gyerekeiknek is.
    Állami gondozásból egyetemre küldték a barátnőm apját, aki aztán a lányait taníttatta.
    Volt grófi intézőből lehetett az állami gazdaság főkönyvelője, 4 gyereket tudott taníttatni, felnevelni, építkezni.
    Voltak kisiparos barátaink is, akik szintén taníttathatták a gyerekeiket. Egyre nem emlékszem: párttag barátokra :-)
    Egy szó, mint száz: kiszámítható volt az élet. Az átlagos tehetségűnek, motivációjúnak ennyi kell és nem több.

    Igen, apám egyik barátja szintén nem volt hajlandó a pártba belépni, holott nagyhírű matematikus volt, a Közgázon tanított. Sokáig csak adjunktus lehetett ő is.
    Anyám sem tett engedményeket, pedig az intelligenciája alapján vezető lehetett volna. Ezt választotta, Pont az a lényeg, hogy VÁLASZTHATTA.

    Egy netes ismerősöm, akinek az elemző képességét nagyra tartom, azt mondta: a Kádár rendszer méltányos volt. A kisemberekkel feltétlenül.

    Ő maga semmi módon nem volt kedvezményezett, sem a származása, sem a végzettsége folytán, mégis ez a véleménye.

    VálaszTörlés
  19. Nahát, Gábor, milyen megható történet. Annyira tönkretette Kádár a családodat, hogy szegény fiukból csak fogorvos lehetett (1986-ban nem sok orvosnak volt magánpraxisa, fogorvos, nőgyógyász, ilyenek). A szívem szakad meg. Valahogy Hofi ugrott be: "Úgy örülnek a különböző képviselők, ellenzéki is, meg a másik is, annyira örül. Olyan is van, amelyik a mocskos, rohadt, szemét, bolsevista időben nem élt itt, tudod? Hatvan évesen most született ide. És közben üldözték a mocskos, rohadt kommunisták, az egyiket annyira üldözték, ment, átjáróházon ki, átjáróházba be, ment, [liheg], mentek utána, az utolsó pillanatban tudott bemenni a vezérigazgatói irodába, lik-luk-lik, jaj... Így maradt meg nekünk, igen. Azért ez nem akármi, mi? És még véleménye van. Nagyon! Ezekhez képest a ház nélküli csiga, az egy gerincoszlop."
    Kisember

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Családom egyetlen tagja sem volt jobboldali soha. és nem a Kádár rendszernek köszönhetően, hanem annak ELLENÉRE értek el bármit, amit elértek, és egy normális rendszerben a sokszorosát érték volna el. Tán olvasd el mégegyszer, mit írtam, kisebb ostobaságot fogsz válaszolni.

      Törlés
    2. Ki írt itt jobboldaliakról? És nem a családodról beszéltem, hanem rólad. Annyira tönkretett titeket a Kádár-rendszer, hogy téged 1986-ban felvettek a fogorvosi karra, ami egy elitképző volt. Nem tagadja senki, hogy tehetséges voltál, de annyira nem nagyon tett téged az a rendszer tönkre, ha ilyen helyre felvettek. A kérdés marad: vissza tudnál menni fogorvosnak? A rendes szakmádba? Képes lennél rá? Vagy marad a megélhetési politizálás - ami most épp nem hoz sokat a konyhára, de te hosszútávon gondolkozol.

      Törlés
    3. 116 ponttal kénytelenek voltak fölvenni, miközben a 92 pontiosakat is fölvették. Hálásnak kéne ezért lennem? Ugye viccelsz... Fogorvosnak bármikor visszamehetek, nem egy intellektuális kihívás, azért is hagytam abba. A kevés politikus egyike vagyok ebben az országban, aki elvi okokból többször is lemondott politikai pozícióiról, odadobva az egzisztenciáját. Ha ez neked a megélhetési, akkor olvass értelmező kéziszótárt. És megnyugtatlak. a Blog olvasottsága rég elérte azt a szintet, hogy szerezhessek rá hirdetzőket, így akár meg is élhetek belőle, de egyelőre nem cselexem így.

      Törlés
    4. Értem, tehát téged felvettek, pedig nem a maximum pontszámod volt, a nővéredet pedig nem, pedig neki a maximum megvolt. Mindezt politikai okokból. Esetleg neked nem ugyanazok a szüleid, mint neki? Ez nem világos. :)
      Nem, nem kell hálásnak lenni, csak éppen nem "tett tönkre" téged az a rendszer, hanem megadta a lehetőséget, hogy tanulj, mégpedig ingyen.
      Félreértés ne essék, nem dicsérem azt a rendszert, szar volt ahogy volt, csak éppen tőled egy kicsit ... furcsa, hogy így szidod.
      Kisember

      Törlés
    5. Nem a rendszer adta meg a lehetőséget, az csak annyit ért el, hogy a 92 pontos később tömegével kibukottak mellett 116 pont kellett, hogy fölvegyenek. Hogy értsd, a 400 jelentkezőből kellett a legjobb eredményt elérnem, hogy bekerüljek a 70 fölvett közé... Az ingyenesség meg azért nevetséges, mert a tanulmányi eredményemmel mindenütt - értsd Harvard, Stanford, Yale - ösztöndíjas lettem volna, nem hogy fizetős...

      Törlés
  20. Na lemaradt a fele. Annyira mélyen él benned ez a sérelem, hogy az MSZMP utódpártjával, az MSZP-vel paktáltál le, SZDSZ-MSZP közös jelölt voltál. Akkor éppen ez állt érdekedben, akkor valahogy annyira nem zavart ez a borzalmas kádári örökség. By the way az én nagyapámat is kicsinálták Rákosiék, mégse lett alkoholista. Nem feltétlenül van összefüggés.
    Egyébként most, hogy úgy néz ki, nem leszel polgármester, nem gondoltál rá, hogy visszamenj fogorvosnak? Képes lennél még rá?
    Kisember

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2002-ben közös SZDSZ-MSZP jelölt voltam Józsefvárosban, mikor mind a 16 egyéni választókerületben együtt indultunk, és az én kampányfőnökségemmel mind a 16-ot meg is nyertük. Az MSZP addigra már bőven nem volt utódpárt, velük nem is ez a bajom, dehát felületességed mértéke mindig is hátborzongató volt.:) Ha pedig polgármester ügyekben is tájékozódsz, akkor láthatod, hogy épp magam beszélek az önkormányzati összefogás ellen, mert a távolabbi jövőt veszélyezteti. Az Országét, érted, azon belül a kerületét is. Ne félj, én kitartó vagyok, nem éves és négyéves ciklusban gondolkodom...

      Törlés
    2. Jaja, 2002-ben az MSZP annyira nem volt utódpárt, hogy az elnöke Kovács László volt. KISZ KB vezető, MSZMP KB osztályvezető, később külügyminiszterhelyettes, MSZMP KB tag. Tényleg egyáltalán nem utódpárt az ilyen. Gábor, ugye ismered azt a dalt, hogy "hazudj hát valami elfogadhatót..." Kisember

      Törlés
    3. Egy párt nem attól utódpárt, hogy milyen emberek vezetik, hanem attól, hogy mit képvisel. Ilyen alapon ma minden párt utódpárt lenne, ugyanis a politikusok döntő többsége viselt valamilyen stallumot a pártállámban. Az MSZP épp Horn Gyulával 1994-ben egyértelműen nyugatos útra lépett. Nem utódpárt, nem ez vele a baj...

      Törlés
    4. Értem.Tehát ha Sztálin vagy Rákosi kijelentené, hogy ő megújult és most mást képvisel, mint eddig, akkor teljesen elfogadható lenne, amit csinálnak. Hát persze. :)
      Kisbarátom, egy eszme hitelessége nagyban függ az azt képviselők személyétől. Ezért nem lesz soha semmi abból sem, amit te csinálsz, mert te mondhatsz már bármit, erodálódtál annyira, hogy bármilyen eszméhez is csatlakozz, gyanakodva nézzen rád a józanul gondolkodó állampolgár.
      Egyébként egy dologban igazat mondtál, ma a legtöbb párt utódpárt, szívjuk is rendesen. Nagyjából ezért nem ment el a lakosság jó része szavazni.
      Kisember

      Törlés
    5. Számodra eródálódtam. Egészségedre. Csakhát ugyebár a tények azt mutatják hogy ezzel erős kisebbségben vagy. Az meg szimpla csúsztatás, amit Rákosiról vagy Sztálinról írsz. Sem Kovács sem Horn nem volt tömeggyilkos, a demagógiát kéretik az ajtó előtt letenni...

      Törlés
    6. A szatíra lényege, hogy bizonyos tulajdonságokat felnagyítva mutat meg, így hívja fel a figyelmet a visszásságra. Örülök, hogy segíthettem.
      Mert írhattam volna, hogy kb. annyira hiteles a megújult MSZP, mint a "térdre, csuhások" Orbán.
      Na mindegy, mentem a tengerbe fürödni.
      Kisember

      Törlés
    7. hopp, lemaradt egy szó. Szóval, ...mint a "térdre csuhások" Orbán kereszténysége.
      Na most már tényleg léptem, fürcsi aztán ebéd.

      Törlés
    8. ..a tengerrel meg ne fájdítsd a szívünket! köszi sverde

      Törlés
  21. Nem lenne rá képes.Ennyi évnyi kőkemény alkoholizmus utàn a kézremegés nem múlik el.Kisember tökigazad van.Pont ezért hiteltelen a mi kis blogger haverunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kisbutám, mesélj, mennyi év volt az én alkoholizmusom? ;)

      Törlés
    2. Mindenestre elég árulkodó, hogy nem válaszol egyenesen a kérdésre...

      Törlés
    3. Melyik kérdésre nem válaszoltam?

      Törlés
    4. Egyébként most, hogy úgy néz ki, nem leszel polgármester, nem gondoltál rá, hogy visszamenj fogorvosnak? Képes lennél még rá?
      Kisember

      Törlés
    5. Nem remeg a keze.. de kössz, hogy kimozdítottad ebből a Pátoszból. Már kezdett zavaró lenni.. Néha szerintem saját magát is unja miatta. ;) sverde

      Törlés
  22. Na, húzzatok bele srácok, Nem sok időm van már rátok, a troll legyen gyors, vagy nincs értelme.

    VálaszTörlés
  23. Azért ez jó. A névtelenkék miért nem vállalják a nevüket?

    Amúgy meg: az MSZP nem utódpártja az MSZMP-nek, legalábbis nem jobban, mint a Fidesz.
    Az utóbbiban szintén hemzsegnek a valamikori MSZMP tagok, vezetők (az utóbbiak ugyan már nagyrészt kiöregedtek, de ez igaz az MSZP-re is)
    Még akkor sem, ha annak idején vállaltak egyfajta jogfolytonosságot.
    Szerintem kár volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 3 napja fűzök hozzá a bloghoz apró szösszeneteket, még nem döntöttem, hogy adjam e a titkos nick nevem bloghoz. így kényelmesebb megírni azt a két 3 mondatot. (valamint béna vagyok, nem tudom melyik igazán mit jelent a profilnál :) )

      Szerintem nagyon kár volt elmenni a személyeskedés felé, Gábor tényszerűen leírt egy családtörténetet, ebből a történetből lehet levonni következtetéseket, ahogy fentebb írtam "Minden egyéni sorsban van igazságtalanság, ami olyan torzító szemüveget rak ránk, hogy nem mindig látjuk élesen a lényeget."

      Törlés
    2. Egyet értünk, kár volt elmenni a személyeskedés felé.
      Az utolsó mondattal is.

      Azonban a teljes névtelenséggel nem. Én megírtam Gábornak priviben a nevem, itt azért vagyok becenévvel, mert már régebben regisztráltam a blogspoton blogolvasáshoz, íráshoz :-)

      Törlés
    3. Visszajöttem, jól leégtem :)
      A legtöbbünk vállalja a nevét, ott van a szöveg alján.
      Ez eddig csak az agyatlan fideszdroidoknál volt válasz, hogy hö, bezzegagyurcsány!, ne menjünk már el ebbe az irányba. Igen, Fidesz ugyanolyan utódpárt a sok volt kisztitkárral meg KB taggal. És? Nem ez volt a téma.
      Itt arról volt szó, hogy Gábor, aki szeretné a családját Kádár áldozataként bemutatni, annyira nem volt gerinces, hogy mikor az utódpárttal szövetkeztek, akkor nemet mondjon. Jogfolytonosságot meg azért kellett az MSZP vállaljon, hogy a nagy pártvagyont át tudják menteni. Szegény Orbánnak is ez ment az agyára, hogy neki nem nagyon maradt akkor mit lopni, kénytelen volt egy nyamvat székházat eladni. Azután kezdte kiépíteni az állammaffiáját, ami az MSZP-nek akkor már megvolt. Na, Gábor ezek közül mindegyikkel (MSZP, Fidesz) összeszűrte már a levet, aztán mindegyikkel össze is veszett árulások és viszontárulások között. Most annak a dékának a fenekét nyalja, melynek a vezetője Gyurcsány Ferenc a nyoclvanas években KISZ KB titkár volt - na pont ami ellen itt kirohant. Nem gond, Gábortól már megszoktuk, hogy az ő gerince sosem fog összetörni, annyira hajlékony.
      Kisember

      Törlés
    4. Nem veszed észre, hogy az évek óta ismételgetett szövegpaneljeid kontraproduktívak? ;)

      Törlés
    5. Példázat:
      Sz.G: A Föld lapos
      K.E: Nem, a Föld gömbölyű*
      Sz.G: A Föld kocka alakú
      K.E: Nem, a Föld gömbölyű
      Sz.G: A Föld rombusz
      K.E: Nem, a Föld gömbölyű
      Sz.G: Nem veszed észre, hogy az évek óta ismételgetett szövegpaneljeid kontraproduktívak? ;)
      * Egyébként a Föld geoid alakú, de ez most nem lényeg
      Kisember

      Törlés
    6. A szereplőket fordítsd meg, és utána ne variáld...

      Törlés
  24. Hát...igyekszem udvarias lenni, ezért veszek egy mély levegőt. Tehát: az én tapasztalataim szerint a hetvenes évektől nem, hogy párttagság nem volt szükséges az előrejutáshoz, hanem egyenesen keresték a pártonkívüli értelmiség kegyeit. Nekem is volt ismerősöm, akit akkor neveztek ki professzornak és nem volt MSZMP-tag. Aztán: bár a keretszámok igen szűkösek voltak, de még a JOGI egyetemre is be lehetett jutni, minden politikai segítség nélkül (tapasztalat, kéretik nem cáfolni). Számomra az írás egyszerűen nem hiteles.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mielőtt ezen a bátor logikai íven eljutsz odáig, hogy a PÁRTÁLLAMBAN egyenesen előny volt pártonkívülinek lenni, szerintem ismét vegyél egy nagy levegőt... :)

      Törlés
  25. Gábor, ez egy nagyon jó írás
    Tudod,és mindig egy kicsit kritikus voltam írásaiddal, de ez most tényleg jó!
    Nem értem a hozzászólókat! vagy nem éltek akkor vagy rosszul mesélték el nekik milyen világ volt az! Abban is igazad van, hogy a magyar nácikat mentenénk fel ha a megszállásra kennénk a kommunista bűnöket! Ahogy II világháború idején úgy a szovjet megszállás idején is a magyar diktatúra fenntartói saját ajaratukból önként szolgálták ki azt a mocskos rohadt rendszert.
    Nem véletlenül vagyok most a Demokratikus Koalíció tagja! Soha többé semmilyen diktatúrában nem akarok élni, Orbántól is meg kell szabadítani az országot.

    VálaszTörlés
  26. Amikor ez a Szabó József 1953-ban érettségizett, akkor sok minden megeshetett. De, hogy 1968-ban párttagság (belépés) kellett volna, az egyszerűen hazugság!

    VálaszTörlés
  27. Alátámasztanám Gábor élettörténetét egy másikkal. Talán nem is kicsit vagyok korábban született Gábornál. A történet 1959-60-ban játszódik, s nem én vagyok a főhöse. A leány tanár szeretett volna lenni, egész pontosan matematika tanár, Ezért felvételizett a tanárképző főiskolára, ahová fel is vették, beköltözött a diákszállóra, s élte a főiskolás diákok életét. Egyetlen különbség azért volt, mert ő az egyik közeli településen református Biblia órákat tartott, vezetett.
    Egy szép napon a felnőtt főiskolások kollégiumában szobavizitet tartottak, s nem a piszkos zoknik az ágy alatt érdekelték a vizitálókat, hanem a bezárt szekrények tartalma. Így megtalálták a szekrényben tartott Bibliát.
    Ez, nomeg a Bibliaórák tartása akkora bűnnek számított, hogy azonnal kicsapták az ország összes főiskolájáról egyeteméről, s ezt az akkori közlönyben közzé is tették.
    Mert ugye a 2x2 csak a marxista ideológia szerint lehet 4.

    VálaszTörlés
  28. Az én apám esztergályos volt. Ivott, nekem rossz volt. Nem lett belőlem semmi sem. Egyszerű maradtam én is. Nem nélkülöztem, jól éltünk, szerényen. Más rendszerben ilyen családi háttér mellett ilyen személyiséggel nem lehettem volna még annyi sem mint amennyi lettem. Ezt annak a buroknak köszönhetem, ami 1969-től 1987-ig körülvett. Aztán 1,5 év honvédség és kiszabadulva bele a vadkapitalizmusba. És ehhez is idomultam. Megvagyok. Én a magasabb cél érdekében beléptem volna a pártba. Ez én vagyok. Más meg másmilyen, de ez nem jelenit a rendszer teljes és ellentmondást nem tűrő megítélését. Mindenki csinálhatott volna valamit másképpen. Szerintem, bár gondolom jót tesz a statisztikának a sok hozzászólás, de nem azt a részét rakjátok tisztába az 1957-től 1989-ig terjedő időszaknak, amit kellene, vagy talán már nem is kellene ezzel ennyit foglalkozni. Tulajdonképpen nem tudom, de talán.............

    noobbela11

    VálaszTörlés
  29. Én nem látok semmi különbséget Horthy, Kádár és Orbán között!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez azért durván sommás :) Remélem nem komoly.

      noobbela11

      Törlés
  30. Kedves Gábor. Ha megengeded hogy így szólítsalak.
    Irásod kicsit visszahozta a gyerekkoromat. Az ikolában és még később is hátrányt jelentett
    az X-es származás. Aki nem élte át, vagy csak hallomásból tudja az nem ismeri az igazságot.
    Gratulálok az írásodhoz.

    VálaszTörlés