2014. május 26., hétfő

A Választók Ítélete

Furcsa dolog a politika önmagában is, hát még Magyarhonban. Nem elég a valódi csatát megnyerni, utána azonnal megkezdődik a történtek értelmezése, és mivel sok különböző érdek vezérli a megértést, ezért néha teljesen torz összkép alakul ki utólag. Ezt megelőzendő bedobom én az első követ a vízbe, hogy ne rossz helyről kezdődjön a hullámverés.




Tegnap sokezren követtük végig Blogomon a Választás Napját, akik itt voltak, tudják: egész napos előrejelzésemet, amit délután kettőkor konkrét erősorrenddé formáltam, a választási eredmények teljes mértékben beigazolták. Az országgyűlési választás kampányában a lelkesedés elvette a tisztánlátásomat, tanultam belőle, visszatértem korábbi énemhez, mellyel évtizede a gyakorlatban jelzek előre nagy valószínűséggel bekövetkező eseményeket, nagyon kevés tévedéssel. Ezt most nem önkaserolásból mondom, hanem csak azért, hogy fölhívjam a figyelmet: amiket írok előre, azokat az élet aztán a valósággal hagyatja jóvá. És ilyen szemmel kérem azokat a dolgokat is nézni, amiket a továbbiakban írok, ennyi a kérésem.

Talán nézzük meg, mit is mondott tegnap a Választó. Nem azok, akik elmentek szavazni és valakire lerakták az ikszet, és nem is azok, akik otthonmaradtak: az átlagválasztóról beszélek a továbbiakban. Szóval a Választó tegnap a DK és az Együtt kivételével elhajtott mindenkit a búsba. Ha valaki nem csak a százalékokat, hanem a valós szavazatszámokat is nézi, akkor ezt rögtön látja. Minden párt rettenetesen leamortizálta a saját szavazóbázisát, a Fidesz is, a Jobbik is, LMP dettó, az MSZP meg leginkább. Kevesebb mint a választók fele ment el szavazni áprilishoz képest, a kiábrándulás és politikától elfordulás oly erős, hogy bizony a közvéleménykutatók amúgy sem túl acélos részvételi előrejelzéseit is durván alulmúlta.


A Választó azt mondta, hogy Új Politikára van szüksége. Azt mondta, hogy ennek esélyét a Demokratikus Koalícióban és az Együttben látja. És senki másban, csókolom. És mielőtt megkezdődik a nagylelkű megbocsájtások korszaka, és galambok ülnek verebekhez, tisztázzuk: a Választót kevéssé érdekli, ki kivel fog össze, a Választó Új Politikát és nem toldozás-foldozást akar. Elmondom, mi a racionalitás, aztán ehhez képest úgyis mindenki azt tesz, amit jólesik. Kezdjük talán a demokratikus oldal pártjaival. Mielőtt valaki elkezdi szépen összeadogatni a DK, az Együtt, meg az MSZP adatait,  - az LMP számomra egyszerű Narancsszolgahad, nem sorolom Őket ebbe a klubba -, és nagyívű terveket kezdene szövögetni az önkormányzati választásra, csaxólok: az eredmények nem összeadhatók. A DK és az Együtt megerősödött szavazóbázisának jelentős része nem hajlandó semilyen formában támogatni egy MSZP-vel való együttműködést, úgyhogy ha ilyen lesz, akkor nem erősödés lesz az eredmény, hanem a két felívelő párt leívelése.

Ha úgy tetszik: nem szabad mandátumot kaptak, hanem nagyon is kötöttet: Új Politikára szavaztak a támogatók, nem a régi újratervezésére. A tegnapi sikert lehet jól használni a továbbépítkezésre, vagy lehet meg nem történtté tenni rossz következtetések levonásával, és azoknak az őszi önkormányzati választásra való fölhasználásával. Fölhívom a figyelmet, hogy az önkormányzati választásokon több szavazó várható, mint tegnap volt. És a tegnapi távolmaradók nem azért maradtak otthon, mert az EP Választás nem lényeges, hanem azért, mert a tökük tele a magyar politikával. Ha kapnak Új Politikát, akkor tömegesen elmennek majd szavazni ősszel azokra, akik azt képviselik, hameg nem, akkor csak egyrészük, és bennragadnak korábbi pártpreferenciáikban. A tegnapi szavazatszámok arra jók, hogy fölkerült és villámstarttal került föl a DK meg az Együtt a politikai térképre, de semmi másra, azokkal önkormányzati választáson, új szavazók tömegeinek bevonása nélkül semmit nem lehet elérni.


Nettó a DK-ra fordítva a figyelmet: ha a DK érdemi tárgyalásokba kezd a Múlt Kövületével, amelyet épp tegnap írtak ki végleg a jövő politikájából egykori választói - az MSZP-ről van szó, természetesen - akkor maga is a múltba fordul. Mostani szavazóinak egy részét is elveszti, újat meg aztán egyet sem fog behozni. Újabb Összefogást létrehozni bármilyen formában a tegnapi százalékok alapján helyrehozhatatlan stratégiai hiba lenne a DK számára. Tudom, érzem, hogy van erre az igény, de ettől még a választói viselkedés nem a reményekhez igazodik. A DK őszre önálló indulással a maradék MSZP szavazók jelentős részét is el fogja szívni, de nem Ők az igazán fontosak, hanem az a milliós szavazótömeg, aki tegnap otthon maradt. Önálló DK Politikára vevők lesznek, múltba visszafordulóra meg nem, ily egyszerű ez.

Ha a Demokratikus Koalíció végigmegy szólóban, akkor több szavazata lesz őszre már, mint a tegnapi eredmények összesített hárompárti szavazatszáma. Hameg összefog, akkor kevesebb lesz, mint amennyire tegnap képes volt. Angyalföld és Szeged kivételével a DK-nak nem szabad másokkal együtt indulni, Új Politikát kell képviselnie, önálló arccal. Félreértés ne essék, mert már korábban is esett: nem kell rugdosni az MSZP-t, csak nem is szabad vele együttműködni, de még együtt mutatkozni sem. Bizonyos szempontból egyszerű lesz a helyzet: Bajnai már tegnap bejelentette, hogy nem fognak közösködni senkivel őszre, így aztán Ők is elindulnak az Új Politika centrumába. A DK van jobb induló helyzetben, csak Rajta múlik, hogy ősszel ki válik az Orbánt 2018-ban leváltani képes váltópárttá. A tegnapi választás a DK számára olyan volt, mint az anyahajó gőzkatapultja: gyors lendülettel elhagyta a fedélzetet a Kék Repülő. A jó pilóta ilyenkor aztán nem a fékszárnyat aktiválja, hanem tökig nyomja a gázkart, hogy minél inkább kihasználja a kezdeti lendületet. Tegnap nagyot nyertetek, Kedves Barátaim, lehet azt kiteljesíteni stratégiai győzelemmé, de le is lehet nullázni.

Új Politika kell.


53 megjegyzés:

  1. Ehhez nincs mit hozzá tenni így korrekt

    VálaszTörlés
  2. Gábor először is nagyon köszönöm a blogjaidat. Sokat tanultam belőlük, pedig azt hittem hogy egy kicsit jártas vagyok a politikában, de tévedtem. Rengeteg ismeretet szereztem tőled és nagyon sok okos kommentelőtől a politika valódi világáról. Hálás vagyok mindannyiótoknak.
    Egyébként én már a választás végeredménye előtt azt mondtam a férjemnek hogy a DK-nak az önkormányzati választásokon senkivel sem szabad összefognia. Csak önállóan szabad indulnia. Meg kell mutatni a választóknak hogy igenis van új és tisztességes politikai párt, aki perspektívát tud mutatni nekik. Gyurcsány Ferenc és egész csapata egy reménybeli váltópárt lesz. Ha kitartanak úgy meg fognak erősödni hogy ők lesznek 2018-ban a váltópárt. Szerintem egyedül ők tudnak a fidesszel szemben csatát nyerni. Nem véletlenül fél orbán annyira Gyurcsány Ferenctől. Remélem ezután is fogsz írni, mert ebben az országban még nagyon sok mondanivaló lesz. Én mindenesetre a Te híved is lettem és minden írásodat külön mappában gyűjtöm. Számomra nagyon értékesek az írásaid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek! Én már akkor tudtam, hogy a DK nem jár jól az összefogássa az országgyűlési választásokon! Az MSZP akkor is kiszorította őket, csak 4 képviselői helyet adtak nekik, pedig tudták, hogy ennyivel nem lehet frakciójuk (talán a Fidesszel konzultáltak?) És a sejtésem bevált! A DK-nak nem kell senkivel összefogni annyira különbözik a többi párttól, hogy önállóan is képesek lesznek a ragyogó eredményre és ha ezt látják a választók, akkor nagyobb bizalommal vannak iránta. Egy összefogásban elvész az identitás, az önálló akarat.
      Figyelve a külföldi választásokat, azt lehetett látni a németeknél is, hogy a választások után, az eredmények ismeretében keresték meg egymást a a többségben került ellenzékiek, hogy koalíciót kössenek, nem pedig választás előtt, amikor még semmi nem látszik.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. Elnézést kérek mindenkitől de legelőször Gábor neked és az összes oldalon levőnek jó reggelt és nagyon szép napot kívánok. Ezzel kellett volna kezdenem pedig nem vagyok bunkó.

    VálaszTörlés
  4. Igen nagyon a helyén van, most van a Mokkában Harangozó Tamás MSzP szóvivő, aki bejelentette, hogy tegnap benyújtották a lemondásukat. Szombaton lesz választmányi gyűlésük, majd kiderül elfogadják e vagy sem.
    A járható útnak továbbra is az egyedül induló DK-ban bízok az önkormányzati választáson.

    VálaszTörlés
  5. "Tegnap nagyot nyertetek, Kedves Barátaim" Én inkább tsz.1.sz-ben mondanám. Te is a részese vagy a sikernek, kedves Gábor. Köszönjük!
    Az elemzésed pedig remek, mint mindig!

    VálaszTörlés
  6. Jó, mint mindíg! Beállhatsz "jósnőnek" - bár hogy festenél nem tudom, de talalán nem is az a lényeg :) Ma örüljünk kicsit, aztán holnaptól megint jöhet a kuli! Itt a munka után öröm mindenkié, aki csak egy lélegzetvételnyit is tett hozzá! Mindenkinek gratulálok:)))
    Nehéz és hosszú még az út, de az örömnek is meg van a helye, mert enélkül nincs kuli, nincs nehéz meló, mely előre visz! Most jó az út, melyen megyünk - így gondolom, "csak" folytni kell!
    Gratulálok a DK-nak támogatóinak, segítőinek, tagjainak "tetőtól talpig" :)

    VálaszTörlés
  7. jóreggelt kívánok mindenkinek! a tegnapi kiváló start után, hosszú forró nyár következik, amikor szép a természet, járni kell a vidéket, a madarak csicsergésén kívül, meg kell hallgatni a vidéki emberek hangját! alkalmas lesz az idő az aktivisták tömegének képzésére, és ha kell és lesz kível szinte házról házra járva meg kell kezdeni a felvilágosítást. vinni a híreket ami a fidesz kommunikációból kimarad, el kell magyarázni, hogy mindenki felelős igy, vagy úgy magyarország jelenlegi állapotáért, hogy a kormány intézkedései, kit hogyan érint, és hogy lehet ezen változtatni. nem lehet a vidék emberét tudatlanságban hagyni! nem szabad félinformációkkal vagy hazugsággal etetni. szóval a kiváló start győzelmi esélyeket rejt, de további rengeteg munka van még hátra, és csak részeredmény lesz a következő választás.

    VálaszTörlés
  8. A tegnapi választáson a DK által elért eredmény mindenek előtt annak tudható be, hogy a hívei nagyon elkötelezettek – így egy nagyon alacsony választói aktivitás mellett lefolyó választáson a valóságos társadalmi támogatottságukhoz és a bennük lévő „perspektívához”, politikai térnyerési potenciálhoz képest felülreprezentáltak. Ám annak a milliós tömegnek, amely most is otthon maradt és nem szavazott senkire sem, noha elvileg bele akarna szólni a politikába, a DK és személy szerint Gyurcsány sosem lesz választandó opció, mert ez a milliós tömeg a legtudatosabban és legobjektívebben mérlegelő polgárainkból áll össze és ők bizony átlátnak e párton: azon, hogy a DK-nál a „nyugatosság” és az „européerség” csupán szlogen, ám valójában e párt vezetői személyükben sem nem européerek, sem nem teljesítmény- és versenyelvűek. Valójában éppoly kontraszelektáltak, mint az MSZP (hiszen egy az egyben onnan jöttek, ott szocializálódtak, ott, az ottani, erősen kontraszelektív politikai szűrőkön keresztülmenve lettek annak idején az MSZP-ben „valakik”) és eskük ágában sem volt sem az elmúlt években, sem ezt követően kinyitni a pályát és úgy meginvitálni a soraikba a legtehetségesebb, valóban teljesítménycentrikus embereinket – nehogy azok aztán egykettőre kiszorítsák őket a vezető pozíciókból.:-)

    Nem véletlen, hogy éppen a DK az a párt, amelynek a programja (pontosabban: a szlogenjei) szöges ellentétben áll a támogatóinak társadalmi státuszával és (rövidtávú) érdekeivel. A szavazóbázis itt „a Feri után megy” és valójában fogalma sincs arról, hogy neki, a támogatónak, személy szerint mit is jelent és mit is hozna a „nyugatosság”? (Elárulom: nyugdíjcsökkentést, a visszafogott-visszanyesett állam következtében!) A DK előnye mindössze annyi az MSZP-vel szemben, hogy van egy karizmatikus-szerű vezére, a Feri!:-) De Feri nem hat a 20-45 közötti reálértelmiségre – akik „mellesleg” a GDP nagy részét termelik meg…

    Ennyi! A DK nem az „új politika”, hanem a kádárizmus utolsó rúgása…:-)

    A jövő még messze nincs „megoldva és letudva” – és ahogy írod: ehhez valóban új politika kell, ahhoz pedig értelemszerűen új politikai szereplők, új politikai szervezetben! Természetesen arról is lehetne beszélni, hogy mit is jelenthet itt és most a „baloldaliság” és hogy hol nyílik ennek tér, miféle programmal – de ez egyelőre maradjon a mi titkunk!:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. „Szólijjá Nyugodtan Gyulabának”®2014. május 26. 8:56

      Úgy érzem az a Fidesz-ről is leírhattad volna, annyi különbséggel, Ők az eljövendő Kádárizmus.

      Törlés
    2. 220 ezer DK szavazóról beszélünk. Ez jóval több, mint amire bárki számított, magamat is beleértve, pedighát asszem jobban találtam el a végeredményt, mint azok, akik Gyurcsányt a múlt emberének tartják, mint például a ProgBlog is. :)

      Törlés
    3. ProgBlog! Szerintem te inkább ne próbálkozzáz a politiki elemzés műfajával! Nem neked való!
      Talán inkább próbáld azt megfejteni, hogy a zseniális Hókuszpók remek ötletei miért fordulnak mindig kudarcba és soha egyetlen egy törpöt se sikerül elfogyasztana! Talán ebben a műfajban még elégséges lehetne a tehetséged!

      Törlés
    4. Óvatosan támadjatok neki ProgBlog-nak.
      Igazsága vagyon és oda kell figyelni, mert valóban nagyon sok gondolkodó embert meg kell győzni, ahhoz, hogy hosszú távon sikeresek legyünk. Én nem a Feri után megyek, én azt fogadom el, amit Gyurcsány Ferenc úr mondott. Azt gondoltam át többször és hasonlítottam össze a saját elkötelezettségemmel, ideológiámmal. Sok volt az egyezőség így 25 év után nehéz szívvel, de "elhagytam" az MSzP-t, mint szavazó.

      A részvételi arány pedig valóban nagyon sokat segített, mint a többi pártnak is, akik 10% alatti eredményt hoztak a végén. Az LMP hálát adhat az otthon maradóknak!!!!

      Egy dologban nem lesz igaza ProgBlog-nak.
      A DK, ha nem is lesz váltópárt még 2018-ban, akkor is hosszútávon megmaradó politikai formáció maradhat, ha továbbra is ilyen jól dolgozik a párt teljes tagsága és nem csökken elszántsága, akár ki is merem mondani, fanatikussága. Sok ilyen apró siker, mint az EP választás volt, üzemanyaga lehet a DK rakétának.

      Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a DK Gyurcsány Ferenc pártjából átalakuljon Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalicióvá.

      Azt egyébként meg nem Gy. F. kritikájának érzem, hanem jóval inkább "20-45 közötti reálértelmiségre", hogy ők nem támogatják a DK-t. Ezt azért mondjuk teljes mértékben nem is fogadom el, de tény, hogy még ez a megnevezett korosztály és társadalmi réteg sem képes önálló vélemény alapján dönteni politikai kérdésekben, hanem besorolja magát egy csoportba és annak az álláspontját hirdeti szinte meggyőződés nélkül is, csak azért mert, racionalitás nélkül egy zászló alá állt.

      Orbán adott most már időt. Állandósága segíti az új politikai paletta kialakulását. Jól kell csinálni az építkezést és akkor a második rendszerváltáskor már jobban csinálhatják azok, akik akkor erre lesznek felhatalmazva. Bizakodjunk.

      Törlés
    5. Naigen, nagyjából szét is szedted Progblog érvelését, csak nekem tegnap után nem volt kedvem ennyit írni. :)))

      Törlés
    6. Hát amit leírtál azt betehetitek a fidesz brossúrákba. Oda való. Te meg nem ide.

      Törlés
    7. Ne kellene ennyire alacsonyra értékelned a dk.tagok,támogatók,szinpatizánsok,/szavazók/intelligencia szintjét! Mi nem azért "követjük" -a szavaiddal élve - Gyurcsány Ferencet,mert "tetszik Nekünk",hanem ,mert egyetértünk az Ő politikájával! Akár tetszik Neked és sok másnak,akár nem :ma Ő az egyetlen olyan politikus,akinek van viziója a jövőnket illetően! Miért is nem lehet elhinni másokról,hogy tanult a hibáiból és valóban őszintén akar változást az ország és az emberek érdekében ? Aztán látsz-e Valakit ma a demokratikus oldalon,aki" új arc"? / A jobboldalon még annyit sem!/Mert Én nem!Éppen az a korosztály értelmisége hárítja el magától a politikát,amelyikről Te is írsz! Az nem megoldás,hogy mindent elháritok magamtól és mosom kezeimet,aztán meg kritizálok! Természetesen nem szabad túlértékelni ezt az eredményt,-Mi nem is tesszük-,de engedtessen meg Nekünk ,hogy egy kicsit örüljünk ennek az eredménynek.

      Törlés
    8. Nem hiszem, hogy fidesz brossurába való. igen jó vitaindító volt kulturáltan, mérsékelten ellentmondó hangnemben. Én az ilyen bejegyzéseket szeretem, mert ezekre lehet normálisan válaszolni, reagálni. És igen is jöjjenek ide, mert sohasem lehet tudni, hogy nem sikerül e a kételyt elültetni bennük. Gondolkodva vitatkozni hozzásegít az álláspontunk felülvizsgálatához, változásunkhoz. Van rá esély, hogy náluk is történhet ilyen, ne adjuk fel a reményt.

      Törlés
    9. Heltai Zsuzsanna2014. május 26. 18:33

      pROGbLOG SEMMIT SEM ÉRT ÉS SEMMIT NEM TUD arról, amit úgy nevezünk: Demokratikus Koalíció.Tehát az ide vonatkozó megállapításaival nem vitázom,mert nem kompetens. Az a jövő zenéje, h a 20-45 éves / miért áll meg a világ 45-nél ???/ korosztály mennyire fog ide pártolni.Már kezdenek.Amúgy a 18-45 éves korosztály döbbenetesen kis %-ban jár szavazni,tehát van innen merítés bőven.Éppen őket tudjuk vonzani, akik az őszinte, progresszív politika iránt érdeklődést fognak mutatni,mert a hócipőjük tele a fidesszel + az mszp-vel. Most 65 év a nyugdíjkorhatár, tehát a GDP termelő népesség. Miért is nem számítunk akkor a 45-65 évesekre? Sőt túl ezen. Arról nem beszélve, h a még idősebbek sokkal tájékozottabbak és felelősséget éreznek a gyerekeik, unokáik jövőjéért!

      Törlés
    10. Vitatkozzunk csak vele. Amiben meg neki van igaza, arra oda kell figyelni, hogy legközelebb már ne tudja igazságnak leírni, ne legyen igaz, mert változtattunk rajta és fejlődtünk.

      Törlés
    11. "annak a milliós tömegnek, amely most is otthon maradt és nem szavazott senkire sem...ez a milliós tömeg a legtudatosabban és legobjektívebben mérlegelő polgárainkból áll össze"

      Na és ennek a tömegnek a létezését és tulajdonságait milyen tudományos módszerrel sikerült megállapítani? Kaphatnék egy bibliográfiát, vagy elérhetőséget a kutatást végző szakemberekhez? Mert nyilván történt valami szociológiai felmérés, egész biztosan nem csak blöffölsz és kitalálod ezt az egészet, vagy a vágyaidat írod ide.

      Törlés
    12. az a milliós tömeg kb ugyanolyan arányban oszlik meg a pártok közötti támogatásban, csak nem érdekli a szavazás, ahogy engem sem érdekel pl. a kosárlabda........

      tudatosságuk abban áll, hogy nem szavaznak, joguk van hozzá és megmondom őszintén, hogy kezdek haragudni arra a "baloldali" hozzáállásra, hogy ócsárolják őket.

      Nekem sem kötelező szavazni elmegyek, mert így érzem jól magam, ők meg máshogy.

      Objektivitásuk meg annyi, hogy valóban nem személyes okok miatt nem mennek szavazni, hanem, CSAK nem és kész. gyárthatunk ehhez mi szavazó polgárok mindenféle ideológiát, de valójában nincs mögötte semmi. rábízzák magukat az aktívokra, mert ők így is, úgy is elvannak. Nekik tök mindegy...............

      Törlés
  9. „Szólijjá Nyugodtan Gyulabának”®2014. május 26. 8:53

    Őszre készülni kell, és utána jöhet a gőzhenger 2018-ra készülve. Teljes szívvel és lélekkel a DK mellett.

    VálaszTörlés
  10. Csak annyit tennék hozzá, hogy az Együtt-PM-nek hasonlóan kell cselekedni. Baloldalon csak nekik van számottevő fiatal szavazójuk, ez a jövőben nagyon fontos lesz

    VálaszTörlés
  11. Csak azt tudnám, hogyan lettem juliji, mikor én n0ri vagyok?

    VálaszTörlés
  12. Felhívnám a figyelmét mindazoknak, akik reménykednek a 2018-as választásokban! Egyáltalán nem biztos, hogy Orbán min.elnöknek fogja jelöltetni magát, mert akkor már lehet hogy KE lesz!
    Az összefogás veszélyeire is figyelmeztetnék! Most jelent meg Lendvai Ildikónak egy nyilatkozata, amiben már kapaszkodik egy valamiféle együttműködésbe a baloldali pártokkal.
    http://hvg.hu/itthon/20140526_Lendvai_Egy_ekkora_pofon_egyre_azert_jo
    Gábor nagyon okosan kielemezte az eddigi történéseket és a várhatóakat is,de a szirénhangok még ezután fognak jönni.Nagy tévedés lesz még egyszer hinni egy hazug összefogásban, és az is nagy tévedés lesz, ha 2018-ig várunk Orbán elzavarásával!
    Addigra ugyanis hozhatnak pár törvényt, amivel ellehetetlenítik még jobban a jogaink gyakorlását,és csak emlék marad hogy volt nekünk olyanunk is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ő addigra Köztársasági Elnök akar lenni. Mégpedig 2017-től amikor áder mandátuma lejár. Mivel a Parlament választja a köztársasági elnököt ez könnyen megy. Gondolom addigra orbán már szép lassacskán minden hatalmat átment abba a pozícióba, mert egy orosz vagy franciai típusú elnökséget akar. Na ezt hogy lehetne megakadályozni ?

      Törlés
    2. összefogni nem az ú.n. baloldalnak kell, hanem a hasonló célokat akaró embereknek. mint minden, az emberek is változnak, semmi nincs kőbe vésve. az álláspontokat egyeztetni kell, - ez az, amit az mszp konzekvensen elszabotált az előző, elvesztett választások óta, úgy téve, mintha nála minden rendben lenne. Így én nem zárnék ki semmilyen együttműködést azokkal, akik nem a fidesz által kavart baromságokon lovagolnak. Mert feladat tengernyi van, olyan, amit a fidesz generált - kezdve a szegények megsegítésén, és itt elsősorban nem pénzre gondolok, mert az nincsen, hanem kétkezi munkán, külön oktatáson - egészségügyin, nyelvtanításon, vidéki projekteken. Jónak tartanám, ha ötletbörzéket tartanánk, mert a legjobban a helyiek tudják, hol mire lenne szükség. A legegyszerűbb lépéseken kell kezdeni..... de ha az orbánizmussal szembenálló formációk újra csak köldöknézéssel foglalkoznak és nem azt keresik, ami összeköti őket, hanem ami elválasztja, a további kudarc újra borítékolható lesz. Semmi nem reménytelen: elég csak az őskeresztényeket megnézni, miféle elnyomás, kivégzések, megvetés ellenére terjedtek el az egész ókori világban: a példa adva van. És minden tényt dokumentálni kell és a világ tudtára adni. Ugyan előttük már elég világosan kirajzolódott az orbánizmus természetrajza, a nyilvánosság és a kommunikáció a mi segítőnk.

      Törlés
  13. Válaszok
    1. Egy megoldás van idő előtt meg kell buktatni. Bajnai az én szememben teljesen lejáratódott.

      Törlés
  14. Gábor, ha láttad a tegnapi Magyarország térképet minden tiszta narancssárga volt. Ha nincs összefogás, mindenki kukorékolhat a szemét dombján, de egyedül nem visz el egy mandátumot sem. Amíg nem gyengül eléggé a fidesz, vagy mi nem erősödünk jobban, addig bizony összefogásra vagyunk ítélve, mert az igazi ellenfél a fidesz, és nem mi egymásnak. Most ami történt, hogy felállítottunk egy egymásközti erősorrendet. De a fideszt külön-külön egyikünk sem közelítette meg. Előbb utóbb úgy is szétválik minden. De nem akarom narancsba borulva látni az országot az önkormányzati választások után, csak azért, hogy az mszp alól előbb rúgjuk ki a sámlit. Semmi sem kerülheti el azt, aminek eljön az ideje. Látod, mesterházy már most lemondott, (tudom, megtehette volna egy évvel ezelőtt is, de most jött el az ideje) Szóval csak nyugi, és mint politikus gondolkozz politikusan :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szabad összefogni mert az az ellenzék leamortizálásához vezet. Megmutatta az április 6-i választás.

      Törlés
    2. Zsuzsa: együttműködni kell, mert az emberek önmagukban gyengék, együtt erősek. nem diktálni kell, hanem rábírni őket a közös munkára, egy-egy közös cél érdekében. ilyenkor az ellentétek elvesztik jelentőségüket, mert a hasznos tevékenység leköti őket.

      Törlés
    3. Erzsébet, áprilisban összefogással is minden narancssárga volt, októberben is narancssárga lesz, csak annyi különbséggel, hogy végleg... :)

      Törlés
    4. Gábor, nem minden volt narancssárga, mert Újpest, Angyalföld, Csepel, Terézváros bizony piros volt... szóval ez sem lett volna... az más kérdés, hogy nem hallgattak Ferire, és nem lett független miniszterelnök jelölt, és talán a országgyűlési képviselőjelölteket sem pártérdek alapján kellett volna eldöntenie az agyamputált Mesterházynak, hanem a személyeket mérlegelve és az ország érdekeit nézve...

      Törlés
  15. Ettől "a nem bírja a nép" és hasonlóktól sikítófrászt kapok!!! Ki nem élt most, egymás után kétszer a képviseleti demokrácia lehetőségével, a dolgokon változtatni??? A nép, az istenadta nép...

    VálaszTörlés
  16. Gabriella Pásztorné
    Bocs, névtelenül írtam az előbb,de ahhoz amit most írok, ahhoz kirakom a nevem is.
    Zsófia!
    Elég volt az összefogásból! Erősödjön ez a párt saját jogán, és ne kényszerűségből közösködéssel, amikoris mások akarják learatni a babért! Van ebben a pártban annyi potenciál, hogy magával ragadja az embereket, mindenféle sallang párt nélkül! Tegye oda minden párt a magáét, a saját neve alatt!
    Ha Gy. F. még ezek után is közösséget vállal bármelyikkel, akkor saját kezűleg amortizálja le, a rengeteg munkával elért célt.
    Az előző összefogás meg csak a fidesznek kedvezett, amit Mesterházy nagy bravúrral meg is valósított. Ha nem az történik, akkor a DK, már megsokszorozta volna a tagsága számát,és nem említené Mesterházyt senki, mert labdába sem rúghatott volna.
    Ezek a szirénhangok egyre jók. Gátolni, és lejáratni az eddig elért eredményt.

    VálaszTörlés
  17. http://m.hvg.hu/itthon/20140526_Mesterhazy_megbukott_tisztujitas_MSZP


    Elemzèsre mèlto egy cikk lenne ez.... de èn az ilyesmihez nem èrtek. Az utolsó mondat is igen èrdekes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "a bizonytalan szavazókat, akikre Bajnai Gordon az Együtt továbbfejlesztésében építeni akar"

      Elemzem neked: Bajnai Gordon vagy politikai analfabéta, vagy annak tetteti magát.

      Ugyanis az a "bizonytalan szavazó", aki a legkülönfélébb politikai csoportok között vacillál, és egyetlen jó kampányötlettel vagy taktikai húzással meg lehet nyerni vagy egy rossz döntéssel el lehet veszteni, gyakorlatilag nem létezik. Ha létezik is ilyen szavazó, akkor annak akkora káosz lehet a fejében, hogy biztosan nem lehet rá építeni egy párt "továbbfejlesztését", és a politikusoknak egyáltalán nem kell figyelembe venniük.

      A "bizonytalan szavazó" ugyanolyan fantom, mint az "otthon maradó szocialista szavazó". (Ugyanis aki otthon marad szavazáskor, az nem szocialista szavazó.) A "bizonytalanok"-nak nevezettek között vannak nagyon is biztos nem szavazók, meg vannak egy kevesen, akik egy politikai táboron (pl. baloldal, jobboldal) belül vacillálnak egyes pártok között.

      Törlés
  18. Láttátok Semjén / a vádásztárs/milyen fanyalgó képet vágott és elhanyagolható semmi pártnak nevezte a DK-t.A választási törvény a szalámi politikájuk része,Én magam is hittem az összefogásban még egy évvel ezelött amikor Bajnai megjelent,Népszerűségben megelőzött sok politikust. De a szarakodás és a végső hiteltelen összefogás .MSZP által gerjesztett huzavona
    megoecsételte a választások eredményét. A DK-nak át kell venni a baloldalon a vezető szerepet
    és mindenki másnak hozzájuk kell csatlakozni ,mert jól látják az elemzők a szétszabdalt baloldal nem győzhet,mert összességében a támogatói kör nem bővült.Egymástól vették el a szavazókat.

    VálaszTörlés
  19. Az előbb olvastam a HVG Kiadó által írt cikket - reagálva Gréczy Zsolt írására - Ha öreg fejem jól vette le, Gréczy írását, agresszívnek (többek között)nevezte. Azt sugallta a cikk (számomra), hogy nem kellene a DK-nak nagyon elbízni magát az eredményen, mert ez semmi. S ha jól értettem, azt javasolja, nem is finoman, hogy a bal oldal érdekében lépjen vissza az őszi választásokon.Hát nem azért mondom, de elmehet a fenébe a HVG. Mindezt csak azért írtam le, mert a választási ünneplés után született a Tieden kívül, egy másik vélemény, a fanyalgóké.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kell még pár siker, hogy végleg tudomásul vegyék a fanyalgók, hogy létezik a DK, és nem csak virtuálisan, meg kampányidőszakban.

      Törlés
  20. Gabriella Pásztorné
    Gábor!
    Minden hiábavaló.Molnár Csaba az ATV-ben mondta, hogy ősszel is össze kell fogni.
    Én már csak annyit kérdezek: MINEK???

    VálaszTörlés
  21. Várhegyi.C.Gábor

    Szia Gábor!
    Sok dologban egyetértek Veled, csak néhány dolgot kicsit más megvilágításba helyeznék.

    1. 2012. október 23. Bajnai. Ha az akkori beszéd tartalmát végigviszi (bár tudom, nincs ha a történelemben) akkor ma nem lenne az ország felett (ekkora) narancsköd. De - tényleg sajnálom! - bizonyította, hogy nem politikusnak való. Kritikus helyzetben hebeg-habog, és nem érzi, kik állnak önzetlenül mellette. A következményt tudjuk.
    2. Az MSzP, mint nagy párt - váltópárt - nem tud visszakapaszkodni. (ez külön megérne egy misét, bár ezt már kellőképpen "kivesézted" írásaidban). Az MSzP-ből viszont sok embert "ki kellene menteni", mert jobb sorsot érdemelnének, mert tisztességesek, csak még(?) mindig bizakodnak a lehetetlenben...
    3. Nem hiszem, hogy ma ki tudna nőni a semmiből egy új párt, azaz nem kell és nem is szabad kidobni az "egykalap" alá vett "politikai elitet" - ahogy ezt a 4K! (444.hu), a milla, a pm és leggerinctelenebbül az lmp is sulykolja (ez utóbbi kettőtől ráadásul hiteltelen is az elmúlt 4 éves tevékenységük után...) Nincs másik "elfekvő" politikai elit - legalább annyira nincs, ahogy nincs más lecserélhető társadalom se: ha úgy tetszik, ebből kell "dolgozni"...
    3B. Ez az egyik legnehezebb dolog: ma az ország (tudás szinten is!!!) iszonyatos DEMOKRÁCIA-deficitben szenved! Aki ugyanannak látja és láttatja a 1990-2010 (ezer sebből vérző) demokráciánkat a 2010-2014 közötti orbáni puccs-diktatúrával és orbanisztán megalakulásával, nos az nem ért gyakorlatilag semmit a demokrácia lényegéből....
    3. DK. Ez lesz a legbővebb. A DK-nak megvan a saját programja, szerintem nevezhetjük nyugodtan "Új Politikának".
    A DK "leszektázása" fidesz-találmány, amit az egész ellenzéki oldal átvett: politikusok, politológus megmondók, maradék médiák - orbán (direkt kicsi betű) legnagyobb megelégedésére.
    Az én tapasztalatom az, hogy a DK politikusai és szimpatizánsai mindenképpen, szavazói pedig a legnagyobb százalékban (a többi párthoz képest) a LEGKRITIKUSABBAK a DK-val szemben, ahol a kritika alatt a tények alapján való véleménykimondást értem, tehát a szó legnemesebb értelmében. Ezért is tud emelkedni a DK, mert egyre többen meglátják az emberi tartást és következetességet, mert nem találkoznak nagy ellentmondásokkal (maximum "kicsi" dolgokban).

    Ma úgy látom: az ország sorsa Gyurcsány Ferenc és orbán viadalán fog eldőlni. Ha orbán (és sleppje) továbbra is sokat-akar-mint-a-szarka, akkor vona gábor (szintén kisbetű), a demagógia mesteri alkalmazása és ezért felemelkedése miatt, belép a "képbe" - ez teljesen orbán-függő. A jobbikot is amúgy orbán-terméknek tartom. (Ne tévesszen meg senkit hogy vona többnyire a mszp-szavazókon hízott meg - ez is orbáni forgatókönyv volt - lásd 2006-os puccs fidesz-szervezéssel a szélsőjobbal... Habár ma már orbán is látja szerintem, hogy ezt a szellemet nem tudja visszagyömöszölni a palackba, ha már a kedve úgy hozza).

    A "visszagyömöszölés" feladata is a DK-ra vár: az elszigetelés politikája igenis MŰKÖDIK, ezt is a DK látja egyedül, és ha a fidesz-média nem tüntette volna fel 2006(!) óta elfogadhatónak, továbbá nem engedett volna teret nekik, elszámítva a gonoszság önjáróvá válását, akkor sehol nem lennének...(ide tartozik egy mondatra a Sólyom-ablak alatti agyar-gárda alakulás és a feloszlatott gárda "megtűrése" is), stb...


    Szumma-szummárom: ha "kisiklik" a DK, menthetetlen lesz az ország 20-30 évig tuti. Szerintem.

    (4. Én magamat kifejezetten orbán-fóbiásnak tartom, ami jogos fóbia: a tények alapján megerősítve és végiggondolva és tájékozódva...ellentétben a Gyurcsány-fóbiásokkal, akik egy érvet nem tudnak felhozni ellene, amit azonnal ne lehetne cáfolni...
    Én magamat kifejezetten NEM tartom Gyurcsány-fun-nak, én csak a következetességét és tisztességét díjazom, és nem kritikátlanul!)

    5. az összefogásról, a milyenségéről - kell-e, vagy nem kell: legközelebb :)

    Köszi az írásaidat, Gábor!

    p.s: ja és persze:
    Gratulálok a DK-nak!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Nem hiszem, hogy ma ki tudna nőni a semmiből egy új párt"

      Pártok sohasem a semmiből nőnek ki. Korábban létező emberek alapítják őket, és létező igényekre reagálnak velük. Ha nem találkoznak meglévő igényekkel, nem jutnak semmire. Akkor sem, ha olyan emberek alakítják őket, akik X évet eltöltöttek a politikai elitben. Ellenben ha egy párt jelszavai, céljai jól illeszkednek létező társadalmi igényekhez (és nem csak általánosságban, elmosódottan), akkor a párt sikeres lehet függetlenül attól, hány veterán politikust sikerül felvonultatnia.

      Pl. a Jobbik veterán politikusok nélkül befutott 2008-2010 során. Ezzel szemben Torgyán akárhányszor újraalapíthatja a pártját, nem fog vele semmire se menni, ahogy Kupa Mihály pártja sem ment semmire.

      Az első fontos kérdés, hogy mi az az igény a társadalomban, amit egy új baloldali párt tudna szolgálni. Erre tartalmi választ kell adni, az ingyen sör, a tisztesség meg az európaian progresszív demokratikus haladás nem játszik.

      "az nem ért gyakorlatilag semmit a demokrácia lényegéből"

      Ez könnyen lehet. De mi a demokrácia lényege?

      Törlés
    2. HA, én egyszer élhetnék DEMOKRÁCIÁBAN, akkor el tudnám mondani, hogy mi a lényege. A mostani rendszer lényege biztosan nem az, sajnos........

      Törlés
  22. Gabriella! Ettől azért nem kell megijedni! Az összefogásnak számtalan árnyalata van. Kezdve ott, hogy ahol van esély ott érdemes közös polgármester jelöltet állítani. Aztán lehet ezt tovább fokozni úgy, hogy a nyerhető 2-3 egyéni helyen nem indítanak egymással szemben jelölteket, ...stb.
    Ezzel a 13% körüli budapesti eredménnyel teljeskörű összefogásra nem lesz szüksége a DK-nak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2-3 hely kevés lesz. Az önkormányzatok átvétele igazi gazdasági és politikai hatalmat jelent.
      Nagyon fontos, hogy ezen a területen nagy eredmények legyenek, ugyanis innen lehet először megtörni a hatalmat, és a hátralevő évek alatt igazolni a lakosság előtt a baloldal életképességét. Ezzel lehet szavazatokat nyerni.

      Törlés
  23. Ősszel az összefogás elkerülhetetlen lesz Budapesten, és ez véget vet az "új politika" illúziójának. Ha ez az illúzió újra feltámadna, akkor a 2018-as összefogás vet véget neki újból.

    Ha nincs összefogás, azt pedig Orbán köszöni szépen. Pont az lenne a számára az ideális helyzet: szétforgácsolt ellenzék, amivel szemben 40%-kal is többsége van.

    Gyurcsány abban a formában képes megújítani a baloldalt, hogy felküzdi magát a baloldal vezéralakjává, és egyesíti a baloldalt. Ez persze nem "új politika", csak időutazás 2004-be. Mint tudjuk, a közelmúltnál semmi sem elavultabb.

    Ha Bajnai próbálja egyesíteni a baloldalt a saját vezetése alatt, azzal megérkeztünk 2009-be, amikor a "sikeres válságkezelő" mítoszát építette a sajtó és az értelmiség.

    Valószínűleg csak új politika tudná megmenteni a baloldalt a teljes felmorzsolódástól, de kétséges, hogy az új politika egyetlen lehetséges formája a visszanyúlás valamilyen korábban - meglehet, kisebb - vereséget szenvedett koncepcióhoz.

    VálaszTörlés
  24. Várhegyi.C.Gábor

    Üdv Gábor!

    ahogy ígértem:

    5. az összefogásról....

    a, Ezt írtam anno a Gyurcsányozás és kirekesztés láttán, amit a szárszói bmx-esek végigtöketlenkedtek 2012.okt.23-a után egészen 2014 januárig :

    """"„BAJNAI GORDON, MESTERHÁZY, minden DEMOKRATA!!!

    TÉRJETEK MÁR ESZETEKHEZ!!!!

    Akkor belekezdek…

    …addig, amíg az ellenzéki összefogás két párt között folyik, és nem vonják be a többi pártot:

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz;

    …addig, amíg az ilyen-olyan összefogás nem arra kér felhatalmazást, hogy a fidesz minden törvényét, tákolmányát (alaptörvényét) kidobva elindítanak egy 2010-es törvényeken és alkotmányon alapuló kiegyezésre törekvő alkotmányozást:

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz;

    …addig, amíg nem deklarálják, hogy a választás 2014-ben a fidesz jogállamiság felszámoló puccsának totális eltakarítására kell hogy szolgáljon:

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz;

    …addig, amíg nem vállalják fel, hogy csak annak lesz szavazati joga, aki itt él és viseli választásának következményeit (beleértve a külföldre elmenekült embereket, akik még kötődnek a Magyar Köztársasághoz, a külföldi munkavállalókat, akik kint dolgoznak az országért, de nem beleértve a külföldi „honosítottakat” – mert egy ember nem attól magyar, mert „állampolgár”):

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz;

    …addig, amíg nem deklarálják, hogy a 2010-es törvények szerint járnak el az összes fidesz-lopásban, a fidesz-nyalonc kinevezettek eltávolításában (és felelősségrevonásában):

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz;

    …addig, amíg nem deklarálják, hogy a törvényesség (DEMOKRÁCIA) visszaállítása és a gazdaság elindítása az „unortodoxiából” a normalitásba és a nemzetközi bizalom helyreállítása, a fasizálódás megakadályozása után új választások következnek – NORMÁLIS ÉS DEMOKRATIKUS pártok egészséges versengésével (tehát nem 4 évre szól a következő „választás”):

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz;

    …addig, amíg nem minden erőt arra fordítanak és ORDÍTANAK, hogy CSALÁSSAL - azaz a mostani választási rendszerrel – nem lehet választást tartani, és nem harcolják ki a TELJES ELLENŐRZÉS LEHETŐSÉGÉT hazai és nemzetközi megfigyelőkkel

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz!!!


    …és addig marad és folytatódik 2014-ig és utána a MAGYAR EXODUS


    …hallod Bajnai Gordon? Hallod Mesterházy? Halljátok DEMOKRATÁK????

    TÉRJETEK MÁR ESZETEKHEZ!!!!”

    Hozzáteszem: amíg nem deklarálják, hogy már a 2006-os események a fidesz jogállam ellen elkövetett puccs-kisérlete volt (számtalan bizonyíték van már erre), amiben az mszp „gyurcsány-buktatói” tevékeny szerepet játszottak,

    ADDIG MARADNI FOG a fidesz!!!

    MERT:

    ADDIG A TI FEJETEKBEN IS MINDEN A fidesz – orbán FORGATÓKÖNYV SZERINT JÁTSZÓDIK, AMI EGYENES ÚT A horthysta-szálasista-rákosista-kádárista fidesz-katyvasz MEGSZILÁRDULÁSÁHOZ…

    ×××

    Részemről a hallgatásnak vége, amíg nap, mint nap megerősítitek azt az elkeserítő kilátástalanságot, hogy itt a „MINDEN-fidesz” azaz ORBÁNVIKTATÚRA állapot marad fenn…

    ENNYI. (most)

    p.s: még mindig: "értetek haragszom, nem ellenetek!!!!"""""

    ×××

    ...és az ilyen értelemben vett összefogás elúszott, a "teljesebb" összefogás meg késő volt, ráadásul nem egyértelműsítette az összefogás "milyenségét" és a bizonytalanoknak a fent említett másfél év töketlenkedés miatt nem is vált hitelessé...

    tehát maradt a fidesz :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. folytatás:

      b, ...és a mai összefogásról:

      országosan nem szabad és nem is lehet, helyileg, minden önkormányzatban egyedi megoldások kellenek (időközi választásokon ki lett próbálva többször - ez tud működni)

      Budapesten főpolgármesternek meg kell egy közös jelölt, ha tarlóst ignorálni akarjuk... de könyörgöm! ne egy politikus-arcot, hanem egy "civil" - de jól ismert és elismert embert találjanak!

      Őszig amúgy kizárt az áprilisi és májusi választások után, hogy ne rohadt-narancs maradjon az "ország" - hisz a kubatov-listázott félelem-kiszolgáltatottság-zsarolás kiépített, orbanisztáni rendszere még jobban érvényesül minél kisebb egy közösség...

      6. az összefogás helyi dolgát is megnehezítve, végletekig lebegtetni fogja a fidesz-önkormányzati választási-csalási új "törvénye"...

      ezért:

      7. ötletszinten:

      április 6.
      (összefogás)
      május 25.
      (különindulás)

      önkormányzatin: nem lehetne a bojkott (harsogva-kampányolva nemzetközi szinten is az újabb csalás-törvényt...)?

      hiszen az önkormányzatok már most is, fideszes színekben is kivéreztetve, központi kiszolgáltatottság alatt nyögnek...

      ???

      Törlés