2014. április 18., péntek

Így vesztettük el a Nyolckert - FOLYTATÁS

Az első rész 2012. szeptemberében ért véget. A köztem és a kerületi MSZP között létrejött Szövetség működött, Kocsis Máté és a Fidesz hátrált, néha kifejezett pánikreakciókat adott. A nyomás további fokozásával elérhető közelségbe került a lemondatása.



Egy politikai harcban nagyon fontos az időzítés. Pláne ha az lelki nyomásgyakorláson alapul: ott mindennek pont úgy és pont akkor kell történnie, ahogy a stratégia előírja. Ha nyílzáport lövünk, azt bizony egyszerre kell kilőni, mertha nem így teszünk, helyet és időt adunk a találatok elől kitérni. És szeptember végén, miközben kezdett kritikussá válni Kocsis Máté helyzete, a kerületi MSZP belement pár furcsa játszmába, ami akkoriban inkább bénázásnak tűnt, de eredménye az volt, hogy a leszorított ellenfél mindig kapott épp annyi levegőt, hogy a felszínen maradjon.

Komássyt minden Képviselőtestületre fölkészítettem. Oknyomozásaim eredményét Blogomon nyilvánosságra hoztam, az Ő dolga annyi volt, hogy ezzel párhuzamosan az üléseken, kamera előtt szembesítse Kocsist a cinkes ügyekkel. És szeptember végén egyszercsak nem azt csinálta, amit megbeszéltünk. Elkezdett válogatni Kocsis Ügyei között, és pont a kisebb súlyú ügyeket vitte be képviselői kérdésként, a nagyobbakat pedig hanyagolni kezdte. Mintha a roggyant boxolót nem kiütni akarnánk, csak összekapaszkodni vele, és látszatbirkózással szinte talpontartani. Persze jeleztem Neki folyamatosan, hogy ezzel a magatartással a cselekvési tervet nem tudjuk tartani: ha Ő folyamatosan menekülőutakat biztosít Kocsisnak, akkor az már nem villámháborús csapássorozat lesz, hanem lövészárokharc, abban pedig veszteni fogunk.


Pedig a pontos és gyors cselekvésen emberi sorsok tucatjai múltak. Az általam létrehozott Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat, mely 120 kerületi munkavállalót, köztük 40 romát foglalkoztatott - normális fizetés, nem közmunka -, szintén harctérré vált. Zajlottak a politikai leszámolások, Kocsis magas beosztású egykori kerületi rendőröket tett a vezetői székekbe, és Ők a dolgozókat folyamatosan fenyegették, akit csak tudtak, kirúgtak. Pedig az ott dolgozók bátor és kitartó emberek voltak: vállalták a kockázatot, hogy nem hajolnak meg a folyamatos nyomásgyakorlásnak. Alapvető fontosságú lett volna a sietség, hogy bátorságukat és kitartásukat ne úgy honoráljuk, hogy engedjük saját teszetoszaságunk miatt kirugdalni Őket, hanem Kocsist mielőbb kiebrudaljuk. Ilyen helyzetben a késlekedés mármár az árulás határát súrolja.

Elmagyaráztam sokszor Komássynak ezt az összefüggést, Ő értette is, de csak hümmögött, ami azért egy addig vállvetve küzdő harcostárstól elég gyanús viselkedés volt. Kezdett bennem fölmerülni, hogy a háttérben elkezdett Kocsissal különtárgyalásokat folytatni. Tudnivaló, hogy Komássy életében nem dolgozott normális munkahelyen: családi kapcsolatai révén első munkahelye Medgyessy Péter Miniszterelnöki Titkársága volt, és folyamatosan kapta tovább kormányváltásoktól nem zavartatva a hasonló jellegű politikai állásokat. Többször panaszkodott nekem, hogy így nehéz a megélhetés, hogy erre majd valamit ki kell találni. Én meg mondtam, hogy megbuktatjuk Kocsist és megnyerjük a választást, úgyis számítok rá a győzelem után általános alpolgármesterként, a kerület második embereként, úgyhogy csak tartson ki.


Státusza a kerületi politikában kezdett fölfelé ívelni. Épp közös harcunk eredményeként az addig lúzernek tekintett Komássy - két csúnyán elbukott polgármester-, és egy országgyűlési választás után - elkezdett érdekes figurává válni. Hisz a jól célzott kérdések, amiket Kocsisnak a Testületi Üléseken föltett számára is megbecsülést hoztak: kezdett ellenfélnek tűnni az addigi súlytalan ember. Bevallom, nem gondoltam arra, hogy Ő ezt a pozíció-erősödést készpénzre akarja majd rövidesen váltani: egyszerűen olyan szintű ostobaságnak tűnt menet közben lepaktálni az ellenféllel, ahelyett, hogy legyőznénk, és a választást megnyerve átvehetjük a kerület kormányzását, szóval ekkora ostobaságot egy gyakorlott politikustól nem vártam. 

Pedig sajnos a Komássy és Kocsis közötti háttéralkuknak egyre nyilvánvalóbb jelei voltak. Az egyik egyenes botrányos volt, és önmagában is nagy vihart kavart a kerületi közéletben. Kocsis a Nyolcker egyik emblematikus helyét, a Teleki téri Piacot egy évvel azelőtt ledózeroltatta, létrehozott helyette egy harmadakkora átmeneti bódévárost, és megígérte, hogy legkésőbb 2012. közepére állni fog az Új Piac. Az általam létrehozott és vezetett Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat hat feladatköre közül az egyik épp a Piac üzemeltetése volt, úgyhogy a bódéváros működtetését is a saját csapatom végezte lemondásomig. Mivel a Szolgálat képes lett volna önerős módon, kerületi dolgozókat alkalmazva felépíteni olcsón és jól az új állandó piacot, ezért arra biztattam Komássyt: szálljunk bele ebbe az emblematikus jelentőségű harcba.


Hisz épp a Teleki téri Piac ügyében mindenkinek meg tudjuk mutatni, hogyan is kormányoznánk mi. Kocsis Máté ugyanis jó Fideszes módon ragaszkodott a közbeszerzéshez, az eredetileg kitűzött önkormányzati költséget folyamatosan növelni kezdte, nyilván azért, hogy a majdani nyertes Vérnarancs háttércégek minél jobban járjanak, kellő mennyiséget visszacsurgatva a Fidesz pártközpontnak és Kocsiséknak a túlméretezett megbízási díjból. Mivel a Nyolcker az egyik legszegényebb városrész, rettenetes munkanélküliséggel és az emiatt egyre fokozódó bűnözéssel, így ha mi elhatárolódunk a közbeszerzéstől és ragaszkodunk ahhoz, hogy a létező önkormányzati Szolgálat józsefvárosi munkaerővel építse meg a Piacot, akkor a kerület Népe látni fogja: mi valóban küzdünk a szegénység ellen. Ennél baloldalibb program nehezen képzelhető el.

Bele is álltunk ebbe, és olyan szintű nyomást tudtunk gyakorolni, hogy végül Kocsis az addigra már másfélszeresre növelt költségű piacépítési közbeszerzést nem merte eredményesnek nyilvánítani. Iszonyatos politikai pofont kapott, a kerület szegényei körében pedig kezdett kialakulni a pozitív várakozás: lám, vannak olyan politikusok is, akik nem a zsebüket akarják megtömni, hanem valóban a lakosság érdekeit nézik. Nagy győzelem volt számunkra, és megrendítő erejű vereség Kocsisnak és a Fidesznek. Nem kellett volna már mást tennünk, mint egyszerűen kitartanunk az addigi kemény álláspontunk mellett: nem támogatjuk a közbeszerzést, kizárólag helyi munkaerős építést tartunk elfogadhatónak. Mivel Kocsis már az addigi keverés-kavarásaival rég kifutott az általa korábban meghirdetett piacépítési határidőből, ezért aztán az Ő időzavara is minket erősített.

És ekkor történt az, ami Szövetségünkön belül az első összeütközést hozta. Komássy ugyanis megállapodott Kocsissal egy különtárgyaláson, hogy az MSZP beszáll a közbeszerzési bizottságba, sőt nemcsak beszáll, hanem egyenesen ugyanannyi emberrel, mint amennyi Vérnarancs abban volt, és támogatja az új közbeszerzés kiírását és mielőbbi lefolytatását. Igen, jól tetszettek olvasni. Szövetségesem, a MSZP kerületi szervezete, és annak Elnöke Komássy Ákos egy megnyert kulcsfontosságú csatát egy különtárgyalással vereségbe fordított. Volt erőnk arra, hogy elérjük a sajáterős, a kerület szegényeinek munkát adó piacépítést, Kocsis a padlón volt, a Nép látta, hogy van igazi, emberközpontú politikai, és egy perc alatt ez semmivé foszlott.


Az MSZP maga is lesöpörte a Kocsissal való megállapodás után a sajáterős piacépítést, és egyenlő partnerként beszállt a Vérnarancsok közbeszerzési játszmájába. Mindezt úgy, hogy közben már országos botránnyá vált a közbeszerzés Fideszes kivitelezése: iszonyú árakon, kizárólag Narancscégek kaphattak munkát mindenütt. És az MSZP ebbe a mutyiba szállt be. Beültek szépen a közbeszerzési bizottságba társtettesnek, asszisztáltak ahhoz, hogy végülis a piac bekerülési költsége a kétszeresére emelkedjen, gazdagítva így a Vérnarancsok pártkasszáját, és lemondtak a kerület szegényeiről. Hogy ez mekkora csalódás volt a baloldali szavazóknak, azt gondolom nem kell mélyebben elmagyaráznom. Mikor azt keressük, hogyan lehetett egy ősbaloldali kerületet elveszteni a Fidesz javára, akkor ezt az Ügyet az elsők között kell fölelevenítenünk.

És miközben ez történt én tovább szerveztem a Kocsis elleni kerületi tüntetést, megpróbálva valahogy túltenni magam az MSZP fullextrás Árulásán. És a következő részben, ami egyben már a befejező is lesz, innen folytatom.


37 megjegyzés:

  1. Mi ebből a tanulság!? Ne szövetkezz a cocikkal. ;)

    VálaszTörlés
  2. Így igaz! Mármint Névtelen bejegyzése!

    VálaszTörlés
  3. sverde: ..én ebből az írásból inkább egy meghatározott személy igen-igen súlyos jellemhibáit szűrtem le. Úgyhogy semmi esetre sem általánosítanék..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nyugodtan általánosíthatsz... Nem fejeztem még be a történetet.

      Törlés
  4. Ekkora árulásra nem számíthattál. Jellemtelen emberrel akartál szövetkezni, de remélem nem minden szoci ilyen ?!

    VálaszTörlés
  5. Gábor azt írta, hogy országos léptékben is tanulságos. Sverde, ez nem csak Komássyról szól! Ilyen az egész MSZP!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sverde: Csak remélem, hogy nem így van. Szili Balázsról pl. kifejezetten elismerően nyilatkozott. De lehet, hogy ő a fecske, aki nem csinál tavaszt..

      Törlés
    2. Szili Balázs üdítő kivétel.

      Törlés
    3. Szili Balázs?! Nevetnem kell.Arról a Szili Balázsról beszélsz aki lakáskkal "variàlt"? És aki jelenleg a fideszpárti fővárosi cigány önkormányzatnak mossa tisztára a pályázati pénzeket? Igazi jellemóriás tényleg.

      Törlés
    4. Nem variált lakásokkal, és nem mos tisztára pénzeket, ha azt tenné magam írnám meg a történetet. Szili Balázs talpig becsületes ember.

      Törlés
    5. Segítek. Kérdezz utána, hogy a Szili Balázs neve alatt futó sportegyesület(ek) milyen közös projekteket csinálnak uniós pályázati pénzekből? A fővárosi önkormányzat adja a nevét ami ugye garantálja a nem kicsit előre leosztott pályázati pénzek elhozatalát. Szili Balázs pedig hozza a pályázati feltételként előírt egyesületet(eket). Kérdezz csak utána milyen régi és "gyümölcsöző" ez a kapcsolat.

      Törlés
    6. A Balázs dolgairól sokat tudok, és egyikben sem merül föl még a látszattevékeység gyanúja sem, nemhogy annál rosszabb szituk. Ha tudsz konkrétumot, akkor itt nyugodtan megírhatod, nem cenzúrázok, gondolom az elég ismert dolog rólam, de tényeket írjál.

      Törlés
  6. Ezt már egyszer leírtad a másik blogodon. Ismétled önmagad. Elfogyott a téma, vagy a Komássy rögeszméd megint előjött?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sverde: EMLÉKEZTETŐÜL...
      Amúgy meg, cuki az a tépett-kiscsibe frizurájú romagyerek a végén.. :))))))

      Törlés
    2. A másik blogomat tizedannyian olvasták mint ezt, ott nem egybe írtam meg a sztorit, hanem ahogy az események real timeban történtek sok kis írásban, továbbá a valóság nem lehet rögeszme, a többi stimmelne ha lenne...

      Törlés
  7. Tényleg? Ezt most mennyien olvassák?

    VálaszTörlés
  8. Katt a Google profilomra, nézd meg a hivatalos adatot az elmúlt 16 napra vonatkozóan, mióta van egyáltalán Google profilom. A képemen találod...

    VálaszTörlés
  9. DeKa: szocik szépen átadták 2008-tól stratégiailag fontos terepet. Pl. nagy hirtelen: csak Budapesten kivonták Hajdú Lacit Újpalotáról, Mester Lacit PLőrincről. Gegesyt meg Pál úr ütötte ki (igaz egy blogodba majd pajzsra emelted). Mind nyerő lett volna. És még kitudja mit mutyiztak le. Az általánosítás nagyjából helyénvaló.

    Gábor! drukkolok neked sok sikert őszre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pál Tibort csak mint nyerőképes országgyűlési jelöltet emeltem ki, Gegéhez képest aligha tettem volna ilyet :)))

      Törlés
  10. A második képen az előtérben az Komássy, az ötödiken meg ugyanő immáron révbe ért korában?
    Nekem furcsa: hogy tudtál a képekhez hozzájutni?
    Persze a látvány egyben magyarázat az eddig leírt történetre.

    Ma az fogalmazódott meg bennem, hogy az MSZP nem csak a nyóckert, de az egész országot átverte.
    Sajnos nem először.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ötödik képen Simicska tapsol ;)

      Törlés
    2. DeKa: és nem kicsit :(((
      Most meg rinyálnak a sorvadtak.

      Törlés
    3. Bocsánat. Rossz vicc volt a képeket "áthallani".

      Törlés
    4. Dehogy volt az, csak nem voltam benne biztos, hogy irónia-e. :)

      Törlés
  11. Az komoly...:) Az egyes postok külön olvasottságát is látod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azért választottam ezt a blogmotort, mert überkirály, még a tizedét nem ismerem a képességeinek.

      Törlés
  12. Gábor, újból írom: ezek a blogok, mint a tiéd is, jó, hogy vannak, de még mindig nem jutnak el az átlagválasztóhoz. Pedig nem ártana.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idő kell hozzá, nem megy gyorsan, mert a lavina elv működik. De már szépen nő a hógolyó. ;)

      Törlés
  13. A kerületi emecpéből csak Molnár Gyurit tartom korrekt politikusnak... annó Hárzsék nagyon leamortizálták őket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kedvelem a Molnár Gyurit! De nem hiszem, hogy ez a megfelelő hely az Ő dicsérésére. Kapsz is majd az arcodba a házigazdától ezért! Valamiért neki nem a kedvence a Gyuri! No de ez még nem minősíti a Gyurit!

      Törlés
    2. Nem kap, a Molnár Gyuri a jobb erők közé tartozott. Tény ugyanakkor, hogy Komássy az Ő szellemi terméke, és hogy a közbeszerzéses történetnek is Ő volt a legfőbb támogatója. Viszont kivonult a politikából, ezért nem lövöm.

      Törlés
    3. Csak arra akartam utalni, h. 2006-ban a szocik (Hárzsék) miatt nem volt ballib. együttműködés ergó képviselőtestületi többség , pedig akkor a fideszes fiúk a padlón voltak a kerületben. Akkor még Komássy sehol nem volt.

      Törlés
    4. Én csak ebből gondoltam, hogy annyira nem kedveled:
      http://tuholepafarao.blog.hu/2013/02/06/143_molnar

      Törlés
    5. Beduin: Így van, akkor politikai rövidlátásban szenvedtek, a stratégia nem volt sosem az erősségük. De legalább nem azért vesztettünk, mert a Fidesz megvette Őket, és az értékelendő különbség.

      Törlés
    6. Ria: sokáig kedveltem, csak Ő sem tudta, hogy mikor van az a pillanat, amikor már súlyos kárt okoz a tevékenysége. És ez épp a Teleki téri közbeszerzés támogatási ügyében jött el. Akkor írtam.

      Törlés
  14. Ismételj nyugodtan!!!!!Nekem tetszik, főleg az, hogy mindig ugyan azt írod!! Nem változtatod a véleményedet!!! Sok új ember csatlakozik, akik most szembesülnek a tényekkel. Köszönet, hogy rávilágítasz a problémákra,- remélem az illetékesekhez is el fog jutni MINDEN írásod!!!! Legalább TE ne változtass semmin! Tedd a dolgodat sokunk örömére, Szép estét kívánok!!

    VálaszTörlés