2018. április 23., hétfő

Örvényország

Csak egy betű a különbség. És mégis két különböző világ. És nem nekünk kedvez az összehasonlítás.



Örményországban az oroszok seggébe visszanövő, az alkotmányos demokráciát tíz év alatt apró lépésekkel szisztematikusan aláásó, a gazdaságot és médiát maga alá gyűrő, a választási rendszert saját képére formáló diktátort tegnap elűzte a nép. Tizenegy napon keresztül éjjel-nappal tízezrek dacoltak a fővárosban a hatalommal, tüntetve, utakat, középületeket blokád alá vonva, vagy épp elfoglalva. Eltökéltségüket, kitartásukat, bátorságukat látva végül a karhatalmi egységek a nép oldalára álltak, és a diktátor lemondani kényszerült.

Örvényországban az oroszok seggébe visszanövő, az alkotmányos demokráciát tíz év alatt apró lépésekkel szisztematikusan aláásó, a gazdaságot és médiát maga alá gyűrő, a választási rendszert saját képére formáló diktátor visítva röhögött, látván a parlamenttől elsétáltatott tömeget, és mikor elálmosodott, nyugodtan hajtotta álomra a fejét, mert addigra a nép is hazament. Az a pár ember, aki esetleg eltökélt, kitartó és bátor lett volna megkapta a sajtótól a magáét. Merthát a demokrata az rendesen viselkedik, igaz, nem is ér el semmi eredményt, de az kit érdekel.

Örményországban az ellenzék tudta, hogy nem vehet részt egy diktátor magát demokratának álcázni kívánó színjátékában, nem fogadta tehát el a választási komédiát, mert a rendszer eleve garantálta, hogy azon csak a diktátor nyerhet. Esze ágában sem volt biodíszletnek beülni a parlamentbe, hogy ott kesztyűbábozhassanak vele. A maradék ellenzéki sajtó is megértette, hogy a puszta túléléséért küzd, ezért nem kedvenceket futtatott, hogy harcosokat agyonhallgasson, vagy épp lejárasson, hanem a valóságot mutatta, ahogy értek a dolgok napról napra, személyre szóló előválogatás nélkül.

Örvényországban a magát ellenzékinek nevező friss képviselők mosolyogva szelfiztek, miközben átvették a diktátor hivatalnokaitól a mandátumaikat. Gyors összeülésen felosztották a parlamenti bizottsági és egyéb helyeket, hogy mindenkinek jusson a diktátor jutifalatkáiból. Civilek közé beépített ügynökeik a teljes sajtó támogatását maguk mögött tudva a fölhorgadó népharagot áttematizálták, és a hatalomra veszélyt jelentő helyszínektől a lehető legtávolabbra sétáltatták. És a csapból is folyva elmagyarázták, és csendestársaikkal mindenütt elmagyaráztatták, hogy aki komolyabb dolgot akar, mint fogyó létszámú mobilvillogtatós bulizásokon résztvenni, az cselszövő.

Örményországban tegnap megdőlt a rezsim.

Örvényországban soha nem fog.

Hacsak nem másoljuk le a példájukat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése