2017. március 3., péntek

Momentum

Nakérem, összegyűjtöttem elég információt, hogy megalapozottan írhassak Róluk. Jót. Mert megérdemlik.




Nem, pont ugyanúgy egyikükkel sem beszéltem, vagy kerestem a kapcsolatot, mint ahogy anno Puklival sem. Én nem azért írok közéleti kérdésekben cikkeket, hogy azokat személyes szimpátiáim alá rendeljem. Marhára nem érdekel, ki kicsoda, kinek a kije: a tények, a tettek érdekelnek, ha azok okésak, akkor támogatható az a valami, ha meg cinkesek, akkor azt írom meg. Nem voltam, és nem vagyok senkinek a senkije, hogy beleszálljak a Kádárkorból megörökölt pártagitpropos hasábkitöltésbe, mikor a lakájújságíró pontosan tudja, miről nem szabad írnia, kit kell áztatnia, kit felemelnie. Ezt a műfajt meghagyom mindazoknak, akik ebben szocializálódva még mindig a magyar sajtó nagyobb részét teszik ki. A Momentumról azért írok pozitív kritikát, mert a tények azt mutatják: rendben van a dolog.


Sokhónapnyi kihagyás közben arra azért volt időm, hogy aláírjam az olimpiaellenes népszavazási ívet, de mélyebben nem mentem bele, kik is csinálják. Most pótoltam a hiányzó ismereteket, mindent elolvastam, megnéztem Róluk, ami csak elérhető, néhány vidéki harcostársam pedig személyesen is résztvett az egyik általuk rendezett fórumon. Összességében azt mondhatnám: nem értem, mi ez a forrongó indulat, ami a ballib sajtó idősebb részében kitört Velük kapcsolatban. Mondhatnám, de nem lenne igaz: pontosan tudom, mi a malackák visításának oka. A Momentum nem része a rendszernek. Nagyjából azokon az elvi alapokon áll, mint amikről én írok évek óta: a mostani parlamenti rezonnal nem lehet együttműködni, mert mindahányan részei a rendszernek, annak fenntartói, kiszolgálói, attól függetlenül, hogy a patkó melyik helyén ülnek.


És a mai újságírók idősebb korosztálya biz úgy szocializálódott, mint azt följebb már mondtam: a gazda érdekeit szolgálva ír. Leglátványosabban persze ezt a Fideszmédia tolja, de megvan az összes parlamenti erő saját lakájmédiája. Onnan kapják a lóvét, pártalapítványokon, haveri vállalkozókon keresztül, ha igazat írnának életükben először, elapadna a megélhetés, és ehhez nem szoktak hozzá. És persze, hogy a Momentum életveszélyes rájuk nézve. Mert ha sikeres lesz a semmiből jött fiatal egylet, akkor 2018-ban, a parlamenti választáson pár mostani bentüldögélő műellenzéki alakulat nem jut be, és nem lesz miből kifizetni a lakájmédiát. Úgyhogy naná, hogy visítanak, zene füleimnek a hangjuk.


És persze, lehet, hogy a Fidesz pénzeli a Momentumot, meg még az is lehet, hogy Ők hozták létre. Mondom: lehet, de egyáltalán nem valószínű. És a lehettel szemben viszont ott áll a biztos: a mostani parlamenti bábellenzéket mindenestül a Fidesz pénzeli, ezért üldögélnek bent, ezért vesznek részt aktívan az önkormányzatokban kevéssé látványos formákban zajló milliárdos közbeszerzési mutyikban. Úgyhogy erről ennyit: lehet, hogy a Momentumban benne van a Fidesz keze, de a mostani magát ellenzéki micsodának nevezőkben pedig biztosan. Logikus tehát, hogy azokat ne támogassuk, akikről biztosan tudjuk: belekorrumpálódtak a Rendszerbe, azokat meg igen, akiknél max ilyenre a lehetőség áll fönn, de semmi tény ezt nem támasztja alá.


Hogy miért valószínűtlen a Fideszes háttér? Először is: tessenek megnézni, mit is akarnak Momentumék. Az Indexen volt egy kérdéssor, csupa kritikus, megosztó kérdésben. Globalizáció, abortusz, melegjogok, atomenergia, drogliberalizáció, megatöbbi. És a megszokott magyar politikai színvonal mindig kitér ezek elől a kemény kérdések elől. Ők pedig nem. Támogatják a globalizációt, az atomenergiát, bővítenék a melegek jogait, támogatják a drogliberalizációt, az abortuszt sem szigorítanák. Nakérem, most komolyan: ilyen nehéz kérdésekben a Fidesszel szembeni kemény álláspontot elfoglaló szervezet lenne a Fidesz származéka? Ugyanmár. Minden vidéki fórumukon ott randalíroznak a Fidesznyik aktivisták, ez sem arra mutat, nemde, hogy oly Narancsszívcsücskök volnának.


Megcsináltak egy csaknem lehetetlen vállalást: megszervezték magukat a semmiből, összegyűjtötték az aláírásokat, proteszthangulatot keltettek, Orbánt, meg a haveri üzleti köröket visszavonulásra kényszerítették. Megcsinálták. Más meg nem csinálta meg. Hát akkor díjazzuk az ellenzéki teljesítményt, merthát nem nagyon van belőle. Ha így folytatják - és miért ne tennék - 2018-as választási indulásuk remek eredményt hoz majd: legelőször is azt, hogy akik el akarnak menni szavazni, lesz kire. Én bojkottálni fogom a választást, mert diktatúrában nincs értelme, és persze a Momentum sem nyerhet, de annyit elérhet, hogy kiszorítsa onnan az önmagukat rég túlélt megélhetési bérellenzékieket, és akkor máris történelmi tettet hajtottak végre. Amíg ugyanis a Gyurcsányok bent lebzselnek, nincs esély felcsúti gazdájuk eltávolítására.

Gyerünk Momentum.


14 megjegyzés:

  1. Gábor örülök, hogy újra itt vagy közöttünk, hiányoztál. E cikkel kapcsolatban pedig nagyon igazad van. Sok, sok ilyen friss vér kellene ebbe a posványba, amiben a mai politika leledzik.

    VálaszTörlés
  2. Végre megmozdult az állóvíz, hajrá fiatalok! Nekünk, korosabb generációnak is melléjük kéne állni, nem felesleges nyugdíjas pártokkal cincálni az ellenzéket. Ugyanis be kell vallani, a jövő az övék, és ha mi tisztességes elbánást akarunk, akkor már csak a józan eszünkre hallgatva is támogatjuk a következő generációt, a gyerekeinket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. IGEN,tény, hogy a FIATALOKÉ a jövő, s úgy tünik, a Momentum disztingvált fiatalokból áll. Én drukkolok nekik, legyenek sikeresek és ÉLETSZERŰEK a politikában is.

      Törlés
  3. OK. De a parlamentbe bejutni, ott benn lenni 2018-tól csak egy Orbánt 2/3-al legyőzni, politikailag és büntetőjogilag elszámoltatni képes és akaró koalíció részeként van értelme.
    Ennél kisebb mértékű "ellenzéki" győzelemmel csak zűrzavar, győzelem hiányában pedig kitartottság vagy felmorzsolódás az osztályrész. Ha kell a Vár biztonságából vezényelt rendkívüli állapottal megspékelve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és még 2/3 esetén sem kerülhető el egy vádalku a "Don mentén", ha érted kiről van szó. Azt hiszem azt a pénzt megérné a hatósági intézkedések végrehajthatósága.

      Törlés
    2. Egyet értek ! "Egyedül nem megy" !

      Törlés
  4. Szia Gábor.
    Kb nekem is hasonló a véleményem mint amit leírtál,DE egy kérdés azért felmerül és nagyon fontos: Honnan a PÉNZ?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi pontosan tudjuk, hogy ha van emberi erőforrás, akkor kevés pénz kell. És nekik van. Egyébként meg egyéni adományokból 18 milliót kaptak, amiből 14-et használtak föl, 4-et meg országjárásra költenek. A Kutyákok 30 millát kaptak anno, de ott sem merült föl, hogy az valami Orbánlóvé lenne. Ne mérjünk két mércével most sem :)

      Törlés
  5. Tisztelt Gábor Szabó@: Az "írás" olvasása/értékelése közben arra gondolta: Ez Az Ember "összeszedte" a Pro és Kontra-t... JÓZAN értékelés. Köszönöm.
    Meglepett viszont az Ön "hozzáállása" a 2018-as szavazáshoz... Ön szerint HOGYAN lehet "győzni" egy DIKTATÚRA ellen - BÉKÉS úton -, ha nem(!) élünk TÖRVÉNYES jogunkkal, a VÁLASZTÁS "lehetőségével"... Azt írja: Nem megy el szavazni(bojkottálja), mert: Diktatúrában NINCS "értelme"... EZ(!!!) az IGAZI "*BAJ*" a Magyarok mintegy 1/3-ával... BELENYUGSZIK(!!!) a ROSSZ-ba AHELYETT, hogy TENNE(!) "ellene"!!! ÍGY persze, MÁRIS "juttatott" a DIKTÁTORNAK egy PLUSZ(!!!) szavazatot... NEM(!) szavaz ELLENE, a "számoláskor" EZ(!) az "ellentábor", a VÁLTOZTATNI AKARÓK táborából fog HIÁNYOZNI, ERGO: a DIKTATÚRÁT fogja "erősíteni"... Átgondolta Ön EZT a "folyamatot"??? Vagy pedig: MARAD a JÓ, langyos "HAMU"-ban a kemence padkáján és MÁSTÓL VÁRJA a "jobbítás"-t??? ÍGY is lehet "LAVÍROZNI"... SAJNÁLOM, hogy CSALÓDNOM kellett... Köszönöm, *ha* "elolvassa"...!!! Nagyon jó "pihenés"-t kívánok.

    VálaszTörlés
  6. Felesleges volt aláírni, mert orbán soha nem gondolta ezt komolyan, Csupán a tervekkel kapcsolatos lenyúlható pénzekért rendezte a bulit. A momentum vagy mi szerintem egyenlő a 1988. március 30. napján alakult Fidesszel, majd a jövő bebizonyítja kinek van igaza. Meglátásom szerint a mostanában alakuló pártok célja a jövendőbeli párt támogatási pénzek stb.

    VálaszTörlés
  7. Írod, "a mostani parlamenti rezonnal nem lehet együttműködni, mert mindahányan részei a rendszernek, annak fenntartói, kiszolgálói, attól függetlenül, hogy a patkó melyik helyén ülnek."

    Szóval vagy nem olvastál el minden lehető információt, vagy akarattal löksz félre olyan apróságot, hogy inkább a Fidesz, mint a mai ellenzékből bárki is, aki a Momentumnál számításba jöhet.
    Ez az igazi kettős mércéd.

    Sajnállak, de a Momentum 2018-ra már nem lesz a politikai palettán számottevő tényező.

    Te sem azért írtad alá az Olimpia elleni népszavazási kezdeményezést, mert azt a Momentumos nyomta az orrod alá, hanem mert nem értesz egyet az olimpia 2024-s megrendezésével.

    VálaszTörlés
  8. Róluk ki mit tud?

    https://www.facebook.com/magunkertmozgalom/

    VálaszTörlés
  9. Mikor megláttam a címet, féltem, hogy nehogy elszállj pró, vagy kontra. DE nem. Jól szintetizáltál, amit ma lehet tudni róluk, azt jól látod. Amit eddig csinálnak, azt profin teszik.
    Kézenfekvő, az összehasonlítás és a kérdés, hogy Mi az OGYM-ben mit rontottunk el? Amibe most nem mennék bele, talán ez lehetne majd, a könyved egyik tanulsága.
    Inkább kiszeretném egészíteni a gondolataidat egy pár dologgal. Ténykérdés, hogy a Momentummal kapcsolatban az embernek deva ju érzései vannak, mégpedig azért mert pontosan úgy szerveződöttek, mint a Fidesz. A jól képzet egyetemi közösség, kihasználva a pillantott, a politikai konjunktúrát, megszervezte magát és kitűnő pillanatban, jól ráéreztek az első politikai cselekvés idejére és helyére. ÉS győztek, győztünk, mert ennek a magyar olimpiai rendezésnek az irracionalitását maguk a szervezők is látták.

    Az első reakcióm ezzel a mozgalommal kapcsolatban az volt, hogy remélem Magyarország tanult a Fideszből és soha többet nem bízza az országot gyerekekre. Mert akárhogyan is van, akár mennyit is tanultak, egy bizonyos tapasztalatra korral járó bölcsességre egy ország vezetésére szükség van. ÉS, ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy az egyetemi fiataloknak nincs helye a politikában, és még az sem, hogy nem örülök a Momentum felbukkanásának. Nagyon is, többször leírtam, hogy a mi generációnk, már nem tud, és nem is akar forradalmat csinálni, ez a feladat a fiatalokra vár, ha úgy teszik a Momentumra.
    Az azonban előre lekell szögezzem, hogy a Momentum egyedül kevés lesz a ’boldogsághoz, és ezt szerintem pontosan látják ők is. Talán ezért is mondják azt, hogy Ők a Fideszt 18-ban nem fogják tudni leváltani. Ehhez több kell, ehhez kellünk Mi is idősebbek, egyetemisták és munkások, baloldaliak és jobboldaliak egyaránt, magyarul a nép.
    Ha békésen szeretnénk, mégpedig úgy szeretnénk, az első lépést a köztársasági elnök választásakor a parlamenti ellenzéki pártoknak kell meglépniük. A matematikai esély adott, az ellenzéknek csak élnie kell vele. Erre alig van néhány nap, de médiában és az ellenzék köreiben óriási a csend.
    https://www.facebook.com/notes/fagi-miki/az-els%C5%91-l%C3%A9p%C3%A9s-megt%C3%A9tel%C3%A9re-alig-van-p%C3%A1rhetetek/1407793392604001

    VálaszTörlés