2015. április 4., szombat

Politikus

Na, ez az a cím, amit látva tuti kilöttyinted a kávédat Kedves Olvasóm. Kevés olyan szó van, amit annyira sikerült volna bemocskolni a rendszerváltás óta, mint a "politikus"-t. Ja, és nem a Nép koszolta össze, hanem azok, akik magukra ezt az elnevezést használták.




Egy szó ereje abban van, hogy akik olvassák, használják, milyen háttérjelentéseket értenek bele. Akiben pozitív érzületet keltett a cím, tegye föl a kezét, nincs jelentkező, akkor mehetünk is tovább. Pedig önmagában a szó semmi negatívat nem jelent, ha azt mondom Periklész, vagy Churchill, Clinton, vagy épp Merkel, akkor nem szorul ökölbe az ember gyomra, pedighát Ők is politikusok. Illetve bocs, hülyeséget beszélek, Ők VALÓBAN politikusok. Merthát ezt a szót görögék nem azért találták ki, hogy a pokolfajzatnak adjanak rövidebb elnevezést, hanem azért, hogy legyen neve azoknak, akik a közügyek képviseletére vállalkoznak. A rablólovag, a kamuzógép, a korrupt disznó nem rokonértelmű szavai a politikusnak, hanem annak épp ellentétei, ha kies hazánkban mégis ugyanazt jelentik, azért nem a szó a hibás, hanem azok, akik elkoptatták. Roppant egyszerű dolgot teszek a továbbiakban: elmondom, hogy mi a politikus valójában, aztán persze lehet összehasonlítani mindazokkkal, akik ma ezt a szót biomasszaként megtöltik.


Szóval először is: a politikus az nem más, mint Te, Kedves Olvasóm. Már normál esetben, nem Magyarországon, és nem manapság. Nem egy kaszt tagja, nem az előkelők rendjének öltönyös manikűrözöttje, nem alanyt és állítmányt nem használó mellébeszélőgép. Hanem a szomszédod. Ahhoz ugyanis, hogy Téged képviseljen, azt az életet kell élnie, amit Te élsz. A közügyekre vállalkozó embernek ugyanis az volna a feladata, hogy értse, mik a valódi problémák, azt meg csak úgy lehet, ha át is éli mindet. Nem valószínű hogy érzi a társadalom erkölcsi és szociális nyomorát, aki abban nem elszenvedőtárs. A politika, a közügyekkel való foglalkozás ugyanis nem kommunikációs trükközések egymásutánisága, hanem belső elhivatottság, ami aligha születik meg olyanokban, akik eleve fölülről néznek rá az embertársaikra, és a mindennapi életükre. Az igazi zene sem olyanokból árad, akik megtanultak hangszeren játszani, hanem akiknek a fejében dallamok szólnak. A festők sem attól lesznek egyediek, ha megtanulják az ecsetkezelés technikai finomságait. Akikben nincs elhivatottság, nincs átélés, nincs tűz, azok max celebek lehetnek, de hogy politikusok nem, az biztos.


Sokan fogalmaznak meg különböző teóriákat az Orbán utáni időkre. Okés, bár persze addig mintegy mellesleg el is kell ám jutni, merthogy magától nem fog elmenni, átadva a hatalom és a kassza kulcsát, a Felcsúti nem épp az a típus. De annyiban jogos a felvetés, és helye van a Narancsok utáni korszakról szóló vitának, hogy a parlamenti "ellenzék" képtelen volt felnőni a feladatához, így erősen elkerülendő, hogy azok kezébe hulljon az ország, akik arra érdemtelennek bizonyultak. Bíztam pedig benne, hogy képesek a változásra, annyi magas labdát kaptak, egy részét pont az OGYM-től, hogy bőven válogathattak volna, csak le kellett volna csapni néhányat. De nem tették, és láthatóan nem is fogják már, a valóság átlép rajtuk, és ha nem teszünk magunk valamit, akkor az új valóságot Jobbiknak fogják hívni. A parlamenti "ellenzék" egy kanyi szavazót nem nyert az elmúlt évben a Narancsbuktából, ez a TÉNY, ennek kimagyarázására fordítják minden erőforrásukat, ahelyett, hogy elgondolkodnának az okain. De mindegy, ha se tűz, se íkú nincs bennük, akkor mennek a levesbe, nem Ők a jövő, tehát nem Ők a téma.


Az egyik Orbánutáni teória a részvételi demokrácia. Szimpatikus, jól hangzik, az LMP is ezzel kezdte, amíg aztán a gyakorlatban bele nem ült Orbán ölébe. El is lehet rajta gondolkodni, miért ne, bár célszerűnek tűnik azért odafigyelni azokra az országokra, amik erősek és sikeresek, mert a sajátunkat is ilyenné szeretnénk tenni, akkor érdemes olyanoktól tanulni, akik már megcsinálták az övékét. A sikeres és erős országok pedig tőlünk nyugatra találhatók, persze, tudom, verik a négereket, meg egyéb demagógiák, de ismét csak TÉNY: az emberek, amíg tehetik, és nincs határzár, oda mennek, ahol boldogulni tudnak. És mivel sokszázezer honfitársunk ment nyugatra, tán nem ostobaság megbízni merőben gyakorlati és tömeges értékítéletükben. Ha a nyugatot választották honfitársaink, akkor higgyünk nekik, és nézzük mitől is vonzóak a célországok, hogyan működnek, milyen értékeket vallanak. Mert kár lenne megint egy olyan turbómagyarkodós, mi mindent jobban tudunk tévútra lépni, aminek szakadéknyi végállomásához épp most érkezünk meg Orbán jóvoltából.


És akkor csaxólok: Nyugaton nincs részvételi demokrácia. Ugyanis a részvételi demokrácia pótcselekvés: ha a politikusok nem a közügyeket képviselik, mint az hazánkban valóban bebizonyosodott, akkor valóban nem szabad rájuk számítani. Ám ennek a megoldása nem az, hogy helyettük döntünk, hanem az, ha a politikusokat cseréljük le. Egy jól működő demokratikus piacgazdaságban, ahol a politikusok a közügyeket képviselik, ott a Nép élni akar, nem reggeltől estig kormányozni. Ha a ház ég, akkor nem kiköltözünk belőle, hanem eloltjuk a tüzet, nemde. Ha tolvaj motoz az előszobában, akkor elkapom, nem pedig megvárom, míg összeszedi a dolgaimat, és röhögve továbbáll. Nem. Nekünk nem a politika helyett kell valamit csinálnunk, hanem azt kell visszatérítenünk a helyes útra. A szó eredeti értelméhez kell visszatérnünk: olyan emberekre kell bíznunk az országot, akik közügyeket képviselnek, mert az arra való elhivatottságukat bebizonyították.


A politika nem a parlament hátsószobáiban székel, leosztva csendben az EU-pénzeket haveri alvállalkozókig. Nem, ez nem politika, hanem szabadrablás, háttérmutyi, öltönyös, manikűrözött semmitmondók vigyorgó celebvilága. Az ország alapproblémája nem az, hogy épp hány százalék az ÁFA, vagy milyen szociális megszorítások lesznek holnaptól, megfejelve az eddigieket. Az igazi probléma, hogy ezeket a döntéseket meghozhatják, mert azt gondolják, bármit megtehetnek, akik elvileg minket kéne hogy képviseljenek. Kialakult egy kaszt, akik már félszavakból is megértik egymást, látszatvitákat folytatnak nyilvánosan, közben pedig együtt üldögélnek és kavarják a lábost. Ezt a kasztot le kell cserélni, vagy beledöglünk. A holdudvarukkal együtt, mert amoralitásuk behálózta az egész országot, a rákot pedig vagy az utolsó sejtig eltávolítjuk, vagy újraébred. A jövő politikusainak alapvető erkölcsi normáknak kell megfelelni, nem pedig hamis kasztelvárásoknak. Becsület. Őszinteség. Bátorság. Elhivatottság. Tűz. A képek olyan emberekről szólnak, akikben ez megvan. Ők a valódi politikusok.

Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok! 


29 megjegyzés:

  1. HA a fejekben szól a zene, mindenhol áradhat a dal! Kedves demokraták, a feladat adott, már csak fel kell emelni a popsit és tenni kell érte!

    VálaszTörlés
  2. Jó.És kik ők?A keményen dolgozó kisemberek alig ismerik a héroszi típust,illetve ha akad is ,az nem nagyon akar politikus lenni.(a sajtóbéli farkasok elől bujkálni,akik nem a véleményére kiváncsiak,hanem eltorzítani és lejáratni igyekeznek őt magát.)Láthatóan a "nagyobb "pártok " ifjúi "felhozatala"hitványabb figurákat eredményezett,mint a "korábbi öregek".Tisztelet a nagyon kevés kivételnek..Nehezebb ügy politikust teremteni "félázsiában" mint első blikkre tünik.Sajnos.Akinek a fejében szól a zene,az mifelénk nem feltétlen Beethoven,sokkal inkább csak egy hülye...

    VálaszTörlés
  3. itt van 1514.?
    Vagy mi a fene--

    A II.vh után az adminisztráció fenntartotta az életet. Aztán átalakult.
    Az adminisztráció ma sem nélkülözhető--mert akkor a jogsérelmek az 1948-as államosításhoz foghatók lesznek!

    A történelemből tanulni kell!
    Az egy ügy-űség mindig veszélyes a bonyolult társadalomban!

    VálaszTörlés
  4. Ez még akár hiteles is lehetne ha nem Tuareg, a józsefvárosi Machiavelli szájából hangzana el.

    VálaszTörlés
  5. Kéretik nem személyeskedni! Emelkedett hozzáállás szükséges a megoldandó problémák megoldásához!

    VálaszTörlés
  6. Komiszár! Azonnal pattanj helikopterre és emelkedj!! A személyi kultuszban nem lehet személyeskedni!
    Nekem már vannak remek jelöltjeim a párt tisztségeire! Sándorné Bene lehetne az agitációs és propaganda főosztály vezetője mint főideológus! Zsuzska meg lehetne az udvari költő aki ódákal dicsőítené a szeretett vezért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. A Rostás Béni a költői tehetség. Zsuzska fepezsdíthetné a Vezér nedveit,megszabadulandó a joggal való visszaélés okozta stressztől,az akciózás fáradalmaitól.No meg elnökhelyettes is lehetne,mint a Pusztai Erzsike a Bokros mellett.

      Törlés
  7. Szép napot kívánok!
    Örömmel olvastam megint Gábor cikkét, amiben megfogalmazta a politikusokkal szembeni elvárásokat.
    Sajnos még nem találhatóak ezek a személyek, mert a kis zember a megélhetéséért küzd.
    Joe Névtelen: Üzenem Önnek, hogy nem leszek udvari költő aki ódákal dicsőitené a szeretett vezért. Meg maradok kis zembernek, akinek meg vannak a napi problémái. Sajnálom ha az eddigi hozzászólásaimból ezt sikerült csak kiolvasni.
    Vannak vitáim a "szeretett vezérrel", ugyan ezt nem a nyilvánosság előtt vívjuk.
    Hajrá Köztársaság! Hajrá Magyarok!

    VálaszTörlés
  8. Üdv Névtelen Józsi! Jól látom, hogy egy hölgyön köszörülöd nyevedet? Az világos hogy a magát Zsuzskának hivó társunk odaadásról, elkötelezettségről tett tanubizonyságot. Nem vagyunk egyformák, az sem baj, ha neked ez nem megy. De ha belegondolsz, lehet-e ez erkölcsi alap bárki fikázására, csupán abból meritve hogy Te mást gondolsz? ... Ne érts félre, de eddig részedről nem azt tapasztaltam hogy egy látványos, de rossz poén kedvéért el feladsz elveket. Nálam eddig Lucifer voltál, aki sok értetlennel szemben pozitiv hőse a Tragédiának. Ha valós értéked fölött állapitottam meg volna hogy tényleg mennyit érsz, azonnal szólj, redukállak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lucifer feletted szólt. Féltékeny a furulyára.. De a Viagra nem stimm. :D De jót nevettem. Na további jó szórakozást.

      Törlés
  9. Szia góbé! Nem volt szándékom a nyelvem köszörülése a hölgyön, csupán egy tükröt mutattam neki, hogy lássa milyen visszataszító az mikor egy szeretett vezérről ömlengve ír valaki.Szerntem ezt a stílust tartsuk meg a Bencsik Andrásnak meg a hozzá hasonló benyalós diktátor dicsőítőknek.

    VálaszTörlés
  10. Azért, a hozzászólások tükrözhetnének némi előre mutató tartalmat is, vagy csak ennyire telik? Hát akkor nem áll jól a demokrácia szénája...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véleményszabadság, tudod...Bár szerencsére nem ezen a blogon múlik a magyar demokrácia jövője.

      Törlés
    2. Na akkor egy előremutatót! Elmegy Tuareg a halál faszára ezzel a köcsög dumával!Ő vauzik itt megélhetési politikusokról, aki nyugdíjas mámikkal és debil vén faxokkal tartatja el magát mint egy strici!
      Most meg pártelnökségre pályázik! Természetesen joggal, hisz a sok seggfej között mégis csak ő a segg!
      Meg fogják választani :DD Hisz a legutolsó "tüntetésen" már 20 odaadó hívő emberét ki tudott állítani Büki 30 embere mellé. Igy aztán az 50 fős tömeg előtt csillogtathatta "tehetségét" :DDD

      Törlés
  11. hm ... úgylátom a fizetett fidessstrollnokok -joe, nagy, szőllősi ést tsai- húsvétkor sem pihennek ... vajon a gyermekeik is ilyen ostobán élik majd le tyúxaros életüket? ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tévedsz.Én nem vagyok fideszfan.Igaz,másmilyen sem.Idetévedve pusztán érdekelne,hogy a Szabó Gábor miként teremtene erkölcsi alapon álló politikusokat.Ami nagyon kívánatos lenne,valóban.De elsőként őt is elhajtanák a "malac faszára"-nem csak a "nácikokat".Más.A tehetsèges és agilis Zsuzskáról szivesen megnéznénk egy képet.Ha már a kegyei (csak) a Szabónak vannak fenntartva..

      Törlés
  12. https://www.youtube.com/watch?v=Wiijk7-FbEc

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fel kell jelenteni a picsába! Ez egy bűnöző!

      Törlés
    2. A Zsuzska is a sexrabszolgája?Aki amolyan "altszt" a "mozgalomban".Mint a MáriaMagdolna volt a Miurunknak,miutàn feladta a kurtizánságot..

      Törlés
  13. Nem rossz :DDD
    http://coub.com/view/5s8u1

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Che Guevara
      Elkeserítő, hogy még mindig hisznek neki, bíznak benne. / Van, aki ne tudná az OGyM tagjai közül, hogy milyennek kéne lennie a politikusoknak? Állítom nincs olyan./ Senki sem veszi észre, hogy mindig ugyanazt írja, és ugyanarról ír, csak a sorrend változik? ( Még a helyesírási hibák is maradnak. :-) "semilyen, semiféle...") Hogy az egekbe emelt több politikust, majd,--- mivel nem csatlakoztak a mozgalmához,--- uazokat " le is ejtette" a fellegekből a "földre. "Becsület.Őszinteség. Bátorság. Elhivatottság. Tűz." Mit is rejtenek ezek a szavak? Nagyon sok mindent! S ezek a politikusi tulajdonságok csak őbenne volnának meg? Ennyi elég is lenne? Hol van a " Tűrőképesség? ( Pl.a másik ember, másfajta véleményének eltűrése? ) A tolerancia? Az empátia? A példamutatás? A politikai pályafutás elindulásának a legelső, és egyben nélkülözhetetlen feltétele, a Feddhetetlenség? A tévedés elismerésének, majd ehhez a szinte szorosan kapcsolódó a bocsánatkérés szükségességének felismerése, megtétele? (Jó, ez férjen bele az "Őszinteség" kategóriájába.) Nem sorolom tovább. Kellene egy önismereti tréning. Minden vezetőnek. Nem érezheti senki magát tökéletesnek, s a másikban sem erősítheti azt az érzést, hogy ő az. A közösség felelőssége is, ha egy vezető személyisége eltorzul. Azzal (is) eltorzítják, ha rajonganak érte. Rosszat tesznek vele. " Nem kicsit, nagyon." ( Szakembertől,-- azt gondolom,-- könnyebb elfogadni és javítani a jellembeli hiányosságokon, hibákon.)

      Törlés
    2. Tragikomikus Matika ez az egész ...
      Az meg egyenesen trógerség ahogy eteti őket. Na de az OGYM mint olyan lecsengett! Ebből olyan párt amelyiket komolyan vesznek soha nem lesz. Még több mázsa krumpliért sem....
      Ez a bírósági végzés ami megszünteti a további "táborozást" egyben meg is pecsételi a sorsát Tuareg ámokfutásának. Majd rajonganak egymásnak néhány Szabó által kreált Facebook oldalon...

      Törlés
    3. Tragikomikus Matika ez az egész ...
      Az meg egyenesen trógerség ahogy eteti őket. Na de az OGYM mint olyan lecsengett! Ebből olyan párt amelyiket komolyan vesznek soha nem lesz. Még több mázsa krumpliért sem....
      Ez a bírósági végzés ami megszünteti a további "táborozást" egyben meg is pecsételi a sorsát Tuareg ámokfutásának. Majd rajonganak egymásnak néhány Szabó által kreált Facebook oldalon...

      Törlés
  14. Tanultuk, hogy háttal nem kezdünk mondatot, de...
    Hát Zsuzska, én azt gondolom, hogy nagyon sokan vagyunk, akik EMBERNEK, s nem zembernek tartjuk magunkat.
    Ami nagyon ellemszenves, hogy Gábornak van egy sajátos írói stílusa, ami jó, de az övé, de ti "rajongók", mind átveszitek!
    Ebből is látszik, hogy feltétlen hívek vagytok!
    Persze, alakítsatok pártot, mert már lejárattátok PM-en, és a MoMa-n kívül mindegyik ismertet! Legyetek bármilyen kis kamupárt Ti is, esetleges választás esetén döl a lé!
    Számomra a POLITIKUS, egy olyan ember, aki azért csinálja amit, mert a leendő, vagy a meglévő választóiért dolgozik!
    Nem veszi fel a vizetését, olyanoknak adja, akik rászorulnak, feddhetetlen, persze lehetnek hibái, mert kinek nincsenek, de nem korrupt, nem volt stróman
    Az igazi politikus a közért dolgozik, nem magáért! Meghallgatja az ellenvéleményt, és ha építőjellegű, akkor megfogadja!
    Ja, hogy szeritetek a mai politikai életben nincs ilyen? Szerintetek!!!
    De csak rajta! Csináljátok, biztos Göncziből fasza külügyminiszer, Nagyiból belügyminiszter, belőled jó kis szóvivő lesz, hisz soksor csak Gábor mondanivalóját írod, kicsit átfogalmazva!
    A többieket nem említem, mert nekik talán még kinyílik szemük (egyben legalábbis nagyon bízom, mert őt nagyon sajnálnám, ha újra beteg lenne miattatok!)
    Ezt az egész OGYM-et elkúrtátok, nem kicsit, nagyon! :(

    VálaszTörlés