2015. március 11., szerda

A jogállam maradéka

Kossuth téri állandó tüntetésünk folyamán a rendőrségi elutasításokat mindig Bíróság elé vittük és mindig nyertünk is. Kivételt néhány nemzeti ünnepünk képez, ha a Bíróság úgy ítélt, akkor hajlandóak voltunk magunk áttelepíteni a sátrainkat más helyszínre. De csak akkor.





Jelenleg április 30-ig van jogerős tüntetési jóváhagyásunk a Kossuth tér Nemzet Főtere nevű központi, nagyjából 6000 négyzetméteres gránitnégyzetére a Parlament Főkapujánál. Ennek folyamatos bírósági elnyerése teszi lehetővé más tüntetésszervezőknek, hogy minden vegzálást elkerülhessenek, ha a Kossuthon akarnak tüntetni. Ha ugyanis a Rendőrség meg akarná tiltani, elég az illető szervezőnek fölhívni telefonon, vagy kijön a sátrakhoz, és már adom is a jóváhagyást, amivel aztán a zsaruk sem tehetnek semmit: egy jogerős demonstráció területére azt fogadok be, akit akarok, egyenruháséknak joguk van hallgatni, máshoz meg nemigen. Épp ezért erőlködnek folyamatosan a mindenféle himihumi hivatkozású éjszakai erőszakos föloszlatásunkkal: ha kifáradnánk, nem mennénk vissza, onnantól kezdve nem maradna olyan erő a Kossuthon, amelyik a többi tüntetés megtarthatóságát garantálni tudná. Az ellenünk immár ötödízben indított rendőrattak tétje ugyanis nemcsak az OGYM eltávolítása, hanem a Kossuth egészének demonstrációs helyszínként való megszüntetése: a Felcsúti Geci rosszul tűri az akaratának nem meghajlókat. Mi viszont rosszul tűrjük a Felcsúti Gecit, úgyhogy polgári engedetlenséget tanusítunk, vigyenek csak el, aztán meg újraépítjük a sátrakat mindannyiunk gyülekezési jogának védelmében.


Legújabb rendőrség elleni meccsünk március 15-éről szól: hajnali 0 órától este 18 óráig nem lehetünk a Téren az állami ünnepség miatt, és mivel ezt a Bíróság is így látta, ezért aztán magunk bontjuk is erre az időre a sátrainkat. Ám a Bíróság nem a Kossuth egészéről tiltott ki minket, hanem csak az eredeti tüntetési helyszínünkről, amit már följebb írtam: a Parlament Főbejárata előtti terület: a Nemzet Főtere a hivatalos elnevezése. Úgyhogy ha már 18 órányi időtartamra mindenképp költöznünk kell, akkor azért maradjunk már a Kossuthon belül, elég nagy a Tér ahhoz, hogy találjunk rajta megfelelő helyet. Találtunk is: van egy járdasziget a Néprajzi Múzeum előtt az Alkotmány utca Térre való benyílásánál, pont elférünk rajta, és nem kell mérföldeket cepelni a cuccunkat, csak 50 méternyit. Fontos itt rögzítenem, nehogy félreértés legyen: az egész most zajló újabb OGYM-BRFK bírósági ütközet semilyen módon nem érinti este 19 órára meghirdetett tüntetésünket, az jogerős, a meccs a nap a korábbi időszakáról szól. Este 18 órától ismét miénk a Nemzet Főtere, a tüntetés kezdetéig rendelkezésre álló egy órányi idő alatt föl tudjuk állítani a színpadot a hangosítással meg a világítással, szereztek már némi tapasztalatot az OGYM Építők a rapid építkezésben.


És akkor lássuk magát a történetet, aminek a fenti címet adtam: a jogállam maradéka. A Rendőrség ugyanis azt is megtiltotta, hogy a 18 órányi átmeneti időszakra a Kossuth tér egyik sarkában tartózkodjunk, ott ahol semmiféle fizikai objektum - tribün, dísszázad, lovasegység, zenekar - nem lesz az állami rendezvény alatt. Hogy mire is hivatkoznak a kamuindoklásukban, az kiderül mindjárt, szokásomhoz híven ugyanis itt írom meg a bírósági felülvizsgálati kérelmet, és abból úgyis minden tiszta lesz. Emberi nyelven, és röviden teszem ezt, nem az a célom, hogy érthetetlen jogászkodásba forduljak, hanem ennek épp az ellenkezője: közérthetővé tenni azt a diktatórikus magatartást, amit szakmai bikkfanyelv mögé kívánnak rejteni. No, akkor lássuk a beadványt...




Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
BRFK címén kézbesítve


Felülvizsgálati kérelem 


Budapest Rendőrfőkapitányának 01000/12432-3/2015. ált. ügyszámú, "gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény megtiltása" tárgyú határozatával szemben.


Tisztelt Bíróság!

2014. augusztus 8. óta folytatjuk a Nemzet Főterén nonstop tüntetésünket Orbán Viktor politikája ellen. Ezen immáron héthónapnyi időszakban számtalanszor fordultunk Önökhöz jogvédelmet kérni a BRFK sorozatosan elkövetett egyoldalú tiltásaival szemben, és az esetek döntő részében helyt is adtak felülvizsgálati kérelmeinknek. Az előzmények a Bíróságon megtalálhatók, kérném azokat jelen ügyben kialakítandó álláspontjukhoz fölhasználni, az összképből a demonstráció jóhiszemű és jogkövető magatartása éppúgy egyértelműen kirajzolódik, mint a BRFK ezzel épp ellentétes tevékenysége.

Jelen felülvizsgálati kérelmünk előzménye, hogy a március 1-től április 30-ig szóló demonstrációs bejelentésünket március 15-e 0 órától 18 óráig terjedő időszakának kivételével a BRFK - okulva a korábbi pervesztésekből - tudomásul vette, ám az említett időszakra tüntetésünk eredeti helyszínen való folytatását megtiltotta. Ezzel kapcsolatos felülvizsgálati kérelmünket a Bíróság elutasította, mely döntésüket természetesen betartjuk, épp ezért a 18 órányi időintervallumra új helyszínt kerestünk. A Bíróság elutasító végzését elemezve arra jutottunk, hogy két szempontnak kell megfelelnünk a helyszínkiválasztásban: az állami rendezvény helyszínrajzban rögzített fizikai objektumaival ne ütközzünk, illetve ne tegyük lehetetlenné az ünneplők méltó megemlékezését. 


Utóbbit a Bíróság is egyensúlyi mérlegelésnek vetette alá, az előbbi szempontot viszont egyértelműen kizáró okként értelmezte. Új helyszínünk a Kossuth téren, a Nemzet Főterének szélétől 30 méterre elhelyezkedő mintegy 9x6 méteres járdarész a Néprajzi Múzeum előtt, az Alkotmány utca Térre való benyílásánál. Itt elfér a rendezvényünk infrastruktúrája, mely demonstrációnk folytatásához nélkülözhetetlen, utóbbi tényt a Bíróság is a BRFK álláspontjával szemben korábban többször megerősítette. Garantálni tudjuk a helyszínen a gyalogosforgalom akadálytalanságát, az infrastruktúra telepítése után is bőséggel marad hely még a járdán is, de mivel az adott rész amúgy is járműközlekedéstől elzárt terület, ezért aztán végképp semilyen zavart nem jelent a járókelők szabad közlekedésében.

Tudomásunk szerint az állami rendezvény ott semilyen telepített infrastruktúrával nem rendelkezik, bár erről meggyőződni nem állt módunkban, ugyanis a BRFK semilyen egyeztetést beadványommal kapcsolatban nem folytatott velem. A Bíróság korábbi elutasító végzésének alapját képező fizikai ütközést a demonstráció és az állami ünnepség között tehát elhárítottuk. A másik, egyensúlyi mérlegelést igénylő kérdésről: tüntetésünk semilyen módon nem sérti az 1848-as forradalom emlékét, az Orbán Viktor politikája elleni tiltakozásról szól. Orbán Viktor azonban sem az állammal, sem annak történelmével nem azonos: egy magas közfunkciót viselő politikus, akinek bírálhatóságát mind az Alaptörvény, mind az azon alapuló gyülekezési törvény garantálja. Akik valóban az 1848-as forradalom emlékét kívánják ápolni, azoknak nem okozhat gondot egy, az állami rendezvény szélétől 30 méterre levő tüntetés, akiknek viszont azzal van problémája, hogy Orbán Viktor bírálható, azoknak nem sérül szabad véleménynyilvánításukhoz való joguk, ugyanis ezt bátran elmondhatják, mint általában is teszik.


A gyülekezési jog a politikai véleménynyilvánítás egyik alapeleme. Eredeti küldetése akkor teljesülhet, ha a kinyilvánítani akart demonstrációs szándék nyilvánosságot kap: nem azonos értékű egy tüntetés egy ház belső udvarán, vagy a Kossuth téren, épp ezért tartjuk a demonstrációnkat a Nemzet Főterén. A március 15-i állami ünnepség ilyen szempontból kiemelt jelentőségű, egyedi alkalom tüntetésünk céljának teljesülése szempontjából: várhatóan magas médiajelenlét fogja kísérni a rendezvényt, épp ezért az adott időszak súlya más időszakokéval nem összehasonlítható. A tüntetés a figyelemfelhívás alkotmányos alapeszköze, annál jelentősebb, minél komolyabb figyelmet kap, egy március 15-i demonstrációt nem helyettesíthet akár hosszú időre szóló rendőrségi jóváhagyás sem.

Fentiek alapján kérem a T. Bíróságot, hogy Budapest Rendőrfőkapitányának tiltó végzését vizsgálja felül, és engedélyezze számunkra tüntetésünk fönt megjelölt helyszínre való időleges áttelepülését.


Tisztelettel:

Dr. Szabó Gábor
rendező

Budapest, 2015. március 10.

















6 megjegyzés:

  1. Szép napot Mindenkinek!
    A fenti birósági beadványt elolvasva rá kellett döbbennem arra, hogy a március 15-i megemlékezés alkalmával - ami max 3 óra - mert a többi időt más helyszíneken tartják meg. Félnek a sátraktól és az emberektől, félnek attól, hogy sok-sok embernek felnyílik a szeme és csatlakozik a téren lévőkhöz.
    A bíróság, amely már több ízben is elutasította a BRFK védekezését közben teszi a dolgát.
    A 15-i tüntetésünk az eredeti helyszinen lesz megtartva, várunk mindenkit 19 órától a térre.
    ( A sátraink büszkén hirdetik, hogy nem adjuk fel elveinket. Valljuk ami nem öl meg az csak erősít!)
    Hajrá Köztársaság ! Hajrá Magyarok !
    Hajrá O.GY.M!

    VálaszTörlés
  2. Azt gondolom, hogy amikor Orbán Viktor a Szolidaritás Mozgalom tüntetéseikor azt mondta, hogy mindezt tárgyalják meg a „bohóc ügyi államtitkárommal”. Vagy Simicska volt barátjának és harcostársának azt üzente, hogy ez „ csinn-bumm cirkusz” valójában vallott arról, hogy mit gondol a magyar politikáról, parlamentarizmusról, demokráciáról.
    Akkor, amikor egy legálisan bejelentet és bizonyítottan békés tüntetést folyamatosan vegzál az orbáni elnyomó gépezet, semmi egyebet nem bizonyít, mint azt, hogy számár egy demokratikus állam működése nem több egy bohóckodástól, csinn-bumm cirkusztól.
    Magyarországnak jelenleg ilyen, miniszterelnöke van, és ez nincsen így jól, ezért és még sok minden másért, Orbánnak takarodnia kell!
    Ma, ha valakiknek is helye lehet, Magyarország legszentebb ünnepén, március 15.-én, a Kossuth téren, az orbáni önkény ellen tiltakozók sokaságának!
    Remélem, hogy a – ma még független - Magyar Bíróság is így gondolja.


    VálaszTörlés
  3. Mivel a Parlament ingyem látogatható lesz, így bekell állni a sorba és beszélgetni.....

    VálaszTörlés
  4. A BRFK a BÍRÓSÁGI határozatokat sorozatosan nem veszi figyelemben erre,hol találunk jogorvoslatot??? TESSENEK már elvezetni ahhoz a szervhez aki ezt felül vizsgálja, vagy fogja vagy el bírálja,vagy már azt is felül lehet bírálni ??? Kérem szólaljon már meg ez ügyben valami szerv,

    VálaszTörlés
  5. Abban a pillanatban,hogy a Kormányt valamilyen szinten bírálom rögtön megjelenik,tíz harc kocsi mert persze szerintük minden a legnagyobb rendben működik!!! Van valakinek ellen vetése???? NA azért!!!!! Folytassam,vagy ennyivel beérik,Akkor sorakozás mellém!!!CÍM:Kossuth Lajos tér és március 15.este 7. NEM elfelejteni!!!

    VálaszTörlés
  6. Csak gyenge próbálkozás amit a sátorbontással csinál!Gondolom a pipáól nem lát, hogy nem tud tőlünk megszbadulni!

    VálaszTörlés