2014. június 7., szombat

Nem látta valaki a Jobbikot?

Már nemazér, mintha nagyon hiányoznának, de nincsenek sehol az EP választás óta. A magamfajta oknyomozóskodó egzisztenciának két dolog szokott föltűnni: ha valami nagyon van, aminek nem kéne lenni, vagy ha valami nagyon nincs, ami pedig szokványos egyébként.



És a Jobbik egyszerűen seholse nincsen. Se egy jó kis masírozás karlengetős zsidócigányozással, se egy kisállatsimogatós farkasvigyoros zsánerkép a Vonagabival. Lehet, hogy valamit azért bütykölnek médiafronton, de hogy nem Ők dominálják a hírfolyamokat, az biztos. Ha meg egyszercsak a fekete eltűnik a színskáláról, annak biz oka van, keressük is hát meg gyorsan, miért hiányzik az, ami persze valójában egyikünknek sem hiányzik. Valahol csak vannak, nem? Valamit csak csinálnak, nem olyanok ezek a Sötétfiúk, hogy nyugiban ülnének a popsijukon, az meg nem valószínű, hogy a műparlamenti díszfaszkodás kitöltené az életüket. És tulajdonképpen roppant egyszerű rájönnünk, hogy hol vannak és mit csinálnak.

A Jobbik az EP Választáson rettenetes vereséget szenvedett. Nem erre irányult persze a köznek az ő érdeklődése, merthát volt ott egy MSZP, ami meg egyenesen összeomlott, és mikor épp egy híd porlik el, akkor kevésbé vehető észre, ha az alatta álldogáló hajó is elsüllyed. Pedig nagy léket kapott, és Vonagabiék épp a lyukakat foldozzák, remélem sikertelenül. Tán kezdjük szokás szerint a tényekkel, számok következnek, meglepőek. Most, 2014-ben az EP Választáson, közvetlenül a parlamenti választási átütő sikerük után a Jobbik KEVESEBB szavazatot kapott mind százalékban, mind darabszámban, mint 5 évvel ezelőtt a 2009-es EP Választáson. Bezonyám. Pár embernek biztos föltűnt, de tényleg nem velük volt elfoglalva a közfigyelem, hanem a Szegfűhullással. 2009-ben a Jobbik 427 ezer szavazatot kapott, most meg csak 340 ezret. Ugyanolyan választáson - hisz a hasonló típusúakat célszerű mindig összehasonlítani - 87 ezerrel kapott kevesebb szavazatot a Jobbik, mint 5 éve. Marhaciki.


Ha meg az áprilisi, országgyűlési eredményüket nézzük, akkor még apokaliptikusabb a kép: 1 millió 17 ezer áprilisi szavazatból maradt 340 ezer, és cirka 21%-os eredményből 15%. Namost szerintem ezek az eredmények önmagukban is indokolják, hogy most egy kicsit nagyon csöndben legyenek, és vad aktivitásukat erős gondolkodásba fordítsák. És lehet azt mondani első körben, hogy a Fidesz által az EP Választás előestéjén bedobott KGBéla Ügy verte be Őket ennyire, de szerintem meg nem. Hatott valamennyit persze, de ilyen mértékű drámai szavazatvesztés hátterében aligha egy olyan ügy áll, amit a választók döntő többsége meg sem ért. Ugye önmagában nem egy egyszerű képlet, mikor a magyar EU képviselő az oroszoknak kémkedik az Európai Unió ellen. Zavaros, nem olyan könnyen elmagyarázható mantralogikával, mint anno volt a Simon Ügy. Nincs benne lenyúlt lóvé, így eleve kevésbé érdekes, szóval ne itt keressük a csaknem összeomlás okát.

Hogy megértsük mi történt, egy pillanatra kanyarodjunk vissza 2009-hez, az akkori megdöbbentően sikeres EP választási eredményükhöz. Akkoriban a közvéleménykutatók erősen kielemezték, hogy vajon honnan is érkezett hirtelen párszázezer új szavazó a Jobbikhoz, és arra jutottak, hogy azok többsége az MSZP korábbi támogatója volt. Tudom, hogy ezt bizonyos helyeken nem szeretik hallani, de attól még erre jutottak az elemzők, és egyhangúan, ami azért már jelent valamit. Ha meg azt is hozzávesszük, hogy a parlamenti kampányban a legfontosabb mondanivalójuk annyi volt, hogy Ők nem szélsőségesek - lásd őzike, kiskutyus, percekre voltunk attól, hogy rózsaszín Barbie-kocsiba szálljon a Vona -, és ez a kampány hozta be a millió fölötti szavazót, akkor kijelenthetjük: Vonáék május 25-én elvesztették az egykori balosokból álló szavazattömegüket. Ez meg fontos ám, sőt, ez az igazán fontos.


Vona okos fiú, tudja jól, hogyha választást akar nyerni egyszer, amit nagyon akar, akkor nem maradhat a széljobbon. A baloldal viszont az áprilisi Összefogás-vereség miatt nagyon is elhagyatottnak tűnik, és Orbáni Játszmával simán át is lehet evezni a másik oldalra, ha szavazattömegre vágynak. Már az országgyűlésin, mind a kampányuk tartalmi, mind formai elemeiben egyre inkább előtérbe kerültek baloldali értékek, akik valóban elolvasták a programjukat, láthatták ezt. De ezek a baloldali tömegek nem azért szavaztak rájuk a parlamenti választáson mert Vonáék lennének az igazi baloldal, ennyire azért nem sikerült megvezetni Őket. Hanem azért, mert a létező baloldalt hiteltelennek érezték, a Jobbikban pedig az Orbán leváltására egyedül képes erőt látták. Megintcsak emlékezzünk kicsit vissza: Vonáék végig azt súlykolták, hogy Ők most aztán agyonverik a Fideszt. És ezek a tömegek ezt el is hitték. Aztán néztek ki a fejükből április 6-án este, hogy mégcsak meg se közelítették a Fideszt, nemhogy elhajtották volna.

Mily furcsa is volt Vona akkori esti nyilatkozata. Épp elérte élete sikerét, egymillió szavazó sorakozott föl a támogatására, de Ő pont úgy nézett ki, és beszélt, mint akinek épp idegösszeomlása van. És lehet, hogy az is volt, mert épp oka is volt rá: akkor, abban a pillanatban vesztett el félmillió szavazót. Azt a félmillió exbalost, akik jobb híján a biztos győzelem ígérete miatt rájuk szavaztak, csak épp rájöttek, hogy hiába. És ezek az emberek most szépen hazamentek, begubóztak, nagyjából akkorát csalódtak most a Jobbikban, mint 2009-ben az MSZP-ben. Szóval Vonáék nagy kakiban vannak, csaknem akkorában, mint az MSZP. Bizonyos szempontból még nagyobban is, ugyanis az MSZP már régóta notóriusan lefelé ment, így csak a leszállás zuhanásba való átmenése vált ki némi meglepetést. De a Jobbik bizony emelkedett, és gyorsan emelkedett. És tömeglélektanilag egy ilyen pályaívtörés, ahol a csúcsról azonnal függőleges esés következik, az bizony megviseli a maradék szavazótábort is.


Mindezen dolgok persze önmagukban is érdekesek, de mivel nem bulvárlap vagyok, ezért aztán ha valamiről írok, annak több értelme szokott lenni, mint a puszta krétarajz. Számunkra, demokraták számára ugyanis egyszercsak keletkezett félmilló aktív szavazó. Ugyanis Ők aktívak, hiszen elmentek az országgyűlési választáson voksolni, ellentétben pármillió otthonmaradt hontársunkkal. Ezek a szavazók többségükben valaha baloldaliak voltak, és épp most csalódtak egy nagyot a Jobbikban. Ezek a szavazók most kicsit borogatják újabb sebeiket, de az önkormányzati választásig jelentős részükön begyógyul a heg. Fideszellenes, áprilisban kormányváltani akaró, balos múltú, a Jobbikban csalódott emberek százezrei fogják az önkormányzati választásig eldönteni, hogy ki legyen az új támogatottjuk. Hát ez itt a lényeg.

Csaxóltam, DK...


9 megjegyzés:

  1. Nem hiszem, hogy a kiábrándult baloldali szavazók "tömegével" szavaztak a Jobbikra, ezt csak a Fideszhez hű politológusok és média sulykolta. Sokkal inkább azt érzékeltem, hogy a Fideszt támogatók "nagy" száma alapján, a Fidesz "átengedett" szavazókat 2010-ben és még ennek ellenére is 2/3-s győzelmet aratott, amit saját magukat is meglepte.
    A mostani választások előtt Orbán "hazahívta" a Jobbikra szavazókat, hogy ismét elérje a 2/3-t, látva a másik tábor szerencsétlenkedését, ismét elérhetőnek ítélt meg. Jól számított!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem elfelejthetjük a hagyományos esélylatolgatásokat az önkormányzati választásokon. A fidesz simán bezsarolja a választókat azzal, hogy ellenzéki siker esetén bukta az új játszótér, járda, csatorna és óvoda, a polgárok meg simán lesznek olyan pragmatikusak, hogy ezt el is hiszik neki...

    VálaszTörlés
  3. Ja, hogy hol van a jobbik, azt nem tudom, de hogy Vonagabi hol volt szerdán azt pontosan tudom, mert még a tévé is mutatta. Orbánnal egy páholyban köpködték a szotyit az albán - magyar meccsen... Szóval úgy látom Vonagabi pályája sínen van... :-)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sok jobbikos (most mindegy hogy volt balos vagy fideszes vagy originál) azért nem ment el mert egyszerűen nem érdekelte az EU választás, pusztán azért mert nem érdekli őket az EU, teljesen lényegtelennek tartja hogy hány jobbikos képviselő lesz ott. A kampány se tudta megszólítani a szavazótábort, hogy mi a fészkes fenéért lenne fontos dolog ez nekik. 2009-ben talán volt valami tétje, kerüljünk be, mutassuk meg hogy itt vagyunk vagy ilyesmi, de most semmi, főleg hogy látták, az égvilágon semmit se értek ott el eddig se.

    VálaszTörlés
  5. Teljesen privát vélemény, de szerintem a Jobbikban csalódott fiatalok nem mentek el 25-én. A fiatalok zöme utálja Orbánt, mint a pestist, és amikor 6-án látták, hogy a Jobbik a nagy harci indulók ellenére sem jutott még a közelébe se a Fidesznek, kapásból otthagyták. Ebben jócskán benne volt a kémügy is, (ne becsüld alá Tuareg!), mert lám a Tisztakezűek Pártjáról is kiderült, hogy ruszki kémet melengetnek a keblükön!
    Április 25-én elég jó idő volt. Na, hova menjünk gyerekek. Szavazni? Na ne röhögtess, láttad, hogy a Vona csak pofázott a levegőbe a nagy győzelemről, azt a puhatökű baloldalt meg inkább meg se említsd!
    Menjünk, oszt piknikeljünk egyet a ződben...! A sört én hozom..
    Menjünk inkább piknikelni

    VálaszTörlés
  6. Tessék megnézni, hogy mit művelt a Jobbik a Fidesszel karöltve Szegeden, aztán lehet levonni minden Jobbosnak a konklúziót!

    VálaszTörlés
  7. Azt azért nem hiszem, hogy a szélsőjobbos (bár sokszor inkább szélsőbalos) Jobbikból sima út vezetne a liberális DK-ba. Még az MSZP-ből sem lesz sima az az út, komoly ideológiai különbségek vannak a két párt között. A Jobbik esetében ez még inkább igaz. Csak az orbángyűlöletre nem lehet építeni szavazótábort, ezt most az MSZP széthullása, ill. a tavaszi Összefogás-bukta bizonyítja.

    Igen, a jobbikosok közül sokan egykor szoci szavazók voltak, majd azokban csalódva, de Orbánt is elfogadhatatlannak találva mentek a Jobbikhoz. Csakhogy mikor ők a baloldalban csalódtak, annak a vezetője épp Gyurcsány volt. Nem valószínű, hogy most hozzá rohannának vissza.

    És mint más pártok esetében is, a Jobbik valódi támogatottsága is majd az önkormányzati választáson lesz pontosan lemérhető. Akkor kiderül, mekkora tömeget veszítettek el. Könnyen lehet, hogy sok szavazójuk otthagyta őket, és ennek lehet oka a Béla is. A Jobbikról már sokan gyanították, hogy valójában únióellenes bomlasztásra kitalált oroszbérenc párt. Most ezt még többen látják igazolva.
    De ez csak októberben lesz egyértelműen eldönthető, addig legfeljebb a közvélemény-kutatásokra lehet támaszkodni. Kíváncsian várom őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4 évvel ezelőtt Szegeden a Jobbik nyíltan a Fidesz polgármester jelöltje mögé állt. No comment.

      Törlés
  8. Nem tudom, hogy hol vannak, tényleg eltüntek kicsit. Mondjuk jobban érzem magam, ha látom őket, nem azért mert úgy szeretem a jobbosokat, vagy ők hiányoznak az életemből, hanem azért mert akkor talán tudok figyelni, s nem mindig van valaki aki a hátamat is védi,s azt bizony féltem, ha nincsenek szem előtt. Mindenre képesek. Szerintem ott a bajuk, hogy balra nem nagyon akarnak haladni, bár van néhány balos "tervük", de szélsőjobbként nem nyerhetnek, tőlük közép felé pedig ott a fidesz! Szerintem sok esetben csak látszólagos az ellentét köztük, pesze nyerni szeretnének, Orbán leváltani, de ha nem megy??? Akkor beállnak a mostani kormány szekerét tolni, az is jobb, mint semmi:(

    VálaszTörlés